PRIV by BlackBerry
recenze

PRIV by BlackBerry

Robot s příchutí ostružin
24

Model PRIV by BlackBerry patří jednoznačně k nejočekávanějším modelům letošního roku. Do značné míry totiž určí, kterým směrem se kanadská společnost v budoucnu vydá, protože v něm vůbec poprvé použila operační systém Android. My jsme již měli možnost PRIV podrobně otestovat, a tak vám přinášíme kompletní recenzi této novinky.

Poslední roky pro BlackBerry nejsou vůbec snadné. S kanadskou společností to šlo celkem rychle z kopce a moc nechybělo k tomu, aby její osud kopíroval Nokii nebo Palm. Důsledné škrty, restrukturalizace a radikální změny však BlackBerry dostaly z fatální spirály a aktuálně se dá BlackBerry opět označit za stabilní společnost, ačkoliv její nominální hodnota spadla o desítky procent.

Stabilita však byla důležitá pro další vývoj, který se v posledních letech zaměřuje na všechny mobilní operační systémy a kromě vlastní platformy začalo BlackBerry pracovat také se systémem Android. Po patřičných úpravách a neuvěřitelně rychlém vývoji pak kanaďané představili nový model PRIV by BlackBerry a já vás vítám u jeho recenze.

PRIV by BlackBerry - oficiální fotografie

Za spolupráci při recenzování děkujeme společnosti Nextup a obchodu www.shopblackberry.cz.

Model PRIV by BlackBerry je v mnoha směrech unikátní a jedná se rozhodně o jeden z nejzajímavějších modelů letošního roku. Postarala se o to především jeho konstrukce - PRIV je totiž vysouvák! Pamatujete si, kdy jste naposledy měli výsuvný telefon? Pokud někdy? Dnešní nabídka smartphonů je v drtivé většině omezená na obyčejné dotykové placky a za každý konstrukčně ojedinělý model jsem opravdu velmi rád.

Obsah balení:

  • telefon PRIV by BlackBerry
  • stereo sluchátka s funkcí handsfree
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • nabíječka s USB konektorem s proudem 1,3 A
  • brožurky a manuály

Technické parametry BlackBerry Priv

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 77,2 × 9,4 mm, 192 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,4" (1 440 × 2 560 px)
Fotoaparát18 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 410 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2015, 22 440 Kč

PRIV by BlackBerry – videopohled

Design a konstrukce: spousta kovu a jistý úchop

Model PRIV by BlackBerry je v mnoha směrech unikátní a jedná se rozhodně o jeden z nejzajímavějších modelů letošního roku. Postarala se o to především jeho konstrukce - PRIV je totiž vysouvák! Pamatujete si, kdy jste naposledy měli výsuvný telefon? Pokud někdy? Dnešní nabídka smartphonů je v drtivé většině omezená na obyčejné dotykové placky a za každý konstrukčně ojedinělý model jsem opravdu velmi rád.

Po konstrukční stránce nelze modelu PRIV prakticky nic vytknout. Zpracování je špičkové a přestože se jedná o výsuvné zařízení, tak je celé tělo opravdu krásně pevné. Výsuvný mechanismus je samozřejmě kovový a působí opravdu solidně. Celková hmotnost 192 gramů pouze potvrzuje, že kovem se na konstrukci rozhodně nešetřilo.

Mnoho uživatelů dokonce ani nepozná, že lze zařízení vysunout, dokud jim to neřeknete. Může za to především perfektní lícování všech dílů a tloušťka pouhých 9,4 mm. Půdorysné rozměry jsou pak 147 mm na výšku a 77 mm na šířku, což z modelu PRIV relativně velké zařízení, ale rozhodně se nedá říct, že by svými rozměry nějak vyčníval. Vyčnívat totiž začne až po vysunutí, kdy je výška celých 184 mm.

Výsuvná část je kompletně kovová a nese především rozměrný displej o úhlopříčce 5,4 palců. Nad ním se nachází telefonní reproduktor, sada klasických senzorů, čočka předního 2Mpx fotoaparátu a klasická notifikační LED, kterou si můžete do jisté míry přizpůsobit podle sebe. Ve spodní části výsuvné konstrukce se nachází samozřejmě klávesnice, ale výrazná je také mřížka reproduktoru, která skrývá také mikrofon.

Boky zařízení s jednotlivými prvky

Zamykací klávesa se netradičně přesunula na levý bok, což není úplně ideální, ale pořád lepší než horní hrana. Na té se nachází pouze dva šuplíčky pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu microSDXC. Spodní hrana poskytuje útočiště microUSB portu s podporou technologie SlimPort a 3,5mm sluchátkový výstup, a na pravé straně pak trojice kláves pro ovládání hlasitosti. Krajní klávesy standardně ovládají hlasitost, zatímco střední slouží jako tlačítko mute pro ztišení vyzvánění, hudby nebo jiných multimédií.

Zadní část telefonu má plastový kryt a speciální úpravu soft touch. Telefon se díky tomu v ruce drží opravdu skvěle. Tento materiál sice nepůsobí nijak hodnotně, ale jistota úchopu to plně vynahrazuje. PRIV vám z ruky prostě nevyklouzne. Za zmínku stojí drobná vůle ve středu krytu, při běžném používání ale nemáte šanci si toho všimnout. Dominantou zadní strany je samozřejmě čočka fotoaparátu, který má rozlišení 18 Mpx a vedle něj se nachází dvojice přisvětlovacích LED s různou teplotou světla.

Zvuk a kvalita reprodukce: průměrná pohoda

Po zvukové stránce je model PRIV vybaven solidně, i když kvalit modelu Passport ani zdaleka nedosahuje. Hlasitý reproduktor se nachází hned pod klávesnicí a jeho výraznou mřížku určitě nepřehlédnete. Podání zvuku je typicky mobilní, tedy se slabými basy a přeexponovanými výškami, ale zvuk naštěstí netahá nijak výrazně za uši. Hlasitost by, pravda, mohla být trochu vyšší, ale díky výstupu zvuku na přední straně dokážu přimhouřit oko, protože pro uživatele je to většinou lepší varianta.

BlackBerry Priv

Výstup 3,5 mm jack se nachází na spodní hraně, což osobně vítám, i když se mnou možná nebudete souhlasit. Můžete do něj zapojit například špuntová stereo sluchátka s handsfree, která najdete v balení, jejichž zvuk je vcelku příjemný a pro běžný poslech hudby jsou naprosto bezproblémová. Mrzí mne však, že BlackBerry nepoužilo plochý kabel, jako u starších sluchátek, takže rozmotávání bude trochu oříšek.

Připojením vlastních, kvalitnějších sluchátek, získáte samozřejmě ještě lepší zvuk, ale v takovém případě trochu narazíte na absenci hudebního přehrávače. Stejně jako u HTC One A9, které jsem pro vás testoval před několika týdny, totiž i zde najdeme pouze aplikace Hudba Play. Ta sice nabízí možnost přehrávání vlastní hudby včetně nastavení ekvalizéru, ale rozhodně se nejedná o nejpovedenější přehrávač.

Baterie a výdrž: čekali jsme víc

BlackBerry vybavilo model PRIV akumulátorem typu Li-Pol se slušnou kapacitou 3 410 mAh. Podle údajů výrobce by měl PRIV bez problémů zvládnout více než 22 hodin běžného používání, v praxi jsem se však k této hodnotě bohužel nepřiblížil. Pokud tedy BlackBerry nepočítá s tím, že telefon bude cca 10 hodin ležet na stole bez povšimnutí.

BlackBerry Priv

PRIV je totiž klasický jednodenní smartphone. Tedy aspoň zatím. Při běžném používání vám telefon bez potíží vydrží celý den od rána do večera, ale na dvou denní výdrž se dostanete jen velmi těžko. Pokud navíc budete telefon využívat trochu více — například nějaké hry, více hovorů a podobně, tak se s baterkou nezřídka rozloučíte již odpoledne.

Asi největší zásluhu na tomto výsledku má displej, který je se svým QHD rozlišením a velkou úhlopříčkou skutečně velkým žroutem energie. Pouhým snížením jasu displeje na minimum tak můžete získat klidně i několik hodin výdrže navíc. V našem redakčním testu, při kterém telefon streamoval FullHD video přes Wi-Fi, dosáhl PRIV výsledku 420 minut. To sice není úplně špatný výsledek, ale přesto se musím přiznat, že jsem zkrátka čekal asi trochu víc. Zejména tedy v běžném provozu.

Displej, ovládání a klávesnice: perfektní symbióza

Displej nového PRIV by BlackBerry je jedním slovem úžasný. Jedná se o typ AMOLED, takže zobrazení černé barvy je perfektní, zatímco bílá je proti LCD trochu slabší, ale jinak se jedná o špičkový zobrazovač ve všech směrech. Má krásné barvy, skvělé pozorovací úhly a díky rozlišení QHD a jemnosti 540 pixelů na palec je perfektně ostrý.

Zajímavostí jsou zaoblené okraje displeje. Zahnutí je sice trochu menší než u modelu Samsung Galaxy S6 edge, ale přesto dodává telefonu na zajímavosti a eleganci. Pokud bychom však hledali nějaký praktický význam, tak mne napadá snad jen efektní lišta indikující stav nabíjení. No a jestliže máte strach, že vám displej při prvním pádu praskne, tak vás možná potěší informace, že jej kryje odolné sklo Corning Gorilla Glass 4.

Skrze displej probíhá také většina interakce s telefonem. Ovládací tlačítka systému Android jsou součástí obrazovky, což je vzhledem k minimálnímu prostoru pod displejem pochopitelné. Nechybí ani režim ovládání v rukavicích nebo možnost probuzení poklepáním na displej, uspat jej však můžete pouze klávesou na boku. Co myslíte, je to bug nebo feature?

BlackBerry Priv

Pro BlackBerry uživatele bude ovládání trochu nezvyklé, protože odpovídá systému Android. Ale jedna drobnost se zachovala a to sice gesto od domovského tlačítka nahoru, které vám odhalí tři zkratky - Google Now, která je napevno, a ve výchozím nastavení BlackBerry Hub a univerzální vyhledávání, které si můžete nastavit podle sebe. Vzhledem k velkému množství zástupců neboli zkratek různých funkcí, si tam můžete nastavit opravdu kde co.

Ruku v ruce s ovládáním jde však také klávesnice, která je jednou z nejdůležitějších vlastností modelu PRIV. Ve výsuvné konstrukci se skrývá plnohodnotná hardwarová qwerty klávesnice s 35 tlačítky. Ta jsou sice trochu menší a tužší, než u jiných modelů BlackBerry, ale za den jsem si na ni už zvykl a píše se na ní skvěle. Díky dotykové vrstvě ji navíc můžete využít jako touchpad nebo používat různá gesta při psaní, která se dají použít také u skvělé softwarové klávesnice.

Tato gesta zahrnují například jednoduché házení navrhovaných slov do textu, mazání celého slova gestem doleva nebo zobrazení sekundárních znaků gestem dolů. Pomocí hardwarové klávesnice se můžete také pohybovat v menu, scrollovat v seznamech nebo posouvat webové stránky, což je vyloženě návyková záležitost, a vhod jistě přijdou také klávesové zkratky. Pod každou klávesu si totiž můžete nastavit nejen rychlou volbu volání, ale také spuštění aplikací nebo konkrétních funkcí.

Skvělou funkcí je také univerzální vyhledávání, které můžete spustit jednoduše tak, že na klávesnici začnete rovnou psát hledaný výraz. Následně proběhne vyhledávání v celé paměti přístroje, ve zprávách, kalendáři, úkolech, nastavení, no zkrátka všude… Cokoliv tedy v telefonu hledáte, tak můžete díky této funkci najít během pár okamžiků.

Bohužel jsem se zde však setkal také s několika bugy - například se mi nezobrazila predikce textu a musel jsem telefon zavřít a znovu otevřít, nezobrazila se klasická značka kurzoru. Přestože se tyto bugy objevují spíše sporadicky, tak je vidět, že BlackBerry ještě rozhodně má na čem pracovat. Stejně tak bych ocenil, kdyby BlackBerry přidalo funkce, které známe ze systému BlackBerry 10, jako jsou automatické mezery za interpunkční znaménka a automatické přepínání jazyků.

Hardware, výkon a optimalizace: je na čem pracovat

PRIV by BlackBerry je aktuálně vlajkovou lodí kanadského výrobce, čemuž odpovídá také hardwarová výbava. Ačkoliv se nedá říct, že by se jednalo o naprostý top nejvýkonnější smartphone, přesto se bez problémů může zařadit po boku ostatních vlajkových lodí na mobilním trhu.

Hlavní výpočetní jednotkou je čipset Qualcomm Snapdragon 808 s hexa-core procesorem o taktu 2 x 1,8 GHz a 4 x 1,4 GHz. Pomáhá mu také grafický procesor Adreno 418 a 3 GB paměti RAM. Ačkoliv proti Snapdragonu 810 v benchmark testech ztrácí, PRIV má stále výkonu na rozdávání. Bez problému si na QHD displeji poradí i s náročnými aplikacemi a hrami, díky 32GB paměti a podpoře paměťových karet microSDXC místem nemusíte úplně šetřit, a dostatek výkonu je vidět také v samotném prostředí.

Snapdragon_Qualcomm_2_4_6_8xx_Series_Wide

V optimalizaci uživatelského prostředí odvedlo BlackBerry velmi dobrou práci, ačkoliv musím říct, že první den jsem nebyl úplně spokojený. Prostředí se občas sekalo a nebylo zcela plynulé, nicméně druhý den problém zmizel a systém si pravděpodobně potřeboval pouze trochu sednout. Následně již vše běhalo jak po másle, alespoň co se samotného prostředí týče.

Úplně vše totiž tak dobře neběhá a na modelu PRIV je bohužel vidět, že jeho vývoj byl neuvěřitelně rychlý. Připomeňme si, že ještě letos v únoru BlackBerry ukázalo na MWC v Barceloně tento model s operačním systémem BlackBerry, takže na verzi s OS Android se začalo pravděpodobně pracovat až později nebo někdy v té době. BlackBerry tak celý vývoj vměstnalo do nějakých devíti měsíců, což je na firmu, která s Androidem do té doby měla velmi málo zkušeností, opravdu úctyhodné.

Nicméně o jakých problémech vlastně mluvím. Jedná se především o drobné bugy a nedodělky v samotných aplikacích od BlackBerry. Po systémové stránce je vše v pořádku, ale například BlackBerry Hub by mohl reagovat trochu rychleji a být plynulejší, v BlackBerry kalendáři je bug, který při režimu schůzka (automatická změna profilu vyzvánění během důležitých schůzek) mění vyzvánění na výchozí, aplikace Poznámky neumí pracovat s přílohami nebo v předchozí kapitole zmíněné bugy klávesnice.

Na jednu stranu se jedná spíše o drobnosti, které nijak výrazně neovlivňují pohodlí během používání a jejich řešení by mělo být otázkou běžného updatu daných aplikací, ale na druhou stranu by se takové problémy u zařízení za více než 22 tisíc korun zkrátka objevovat neměly.

Operační systém a uživatelské prostředí: jde to i čistě

Pro společnost BlackBerry je model PRIV v mnoha ohledech zlomový. Nejenom že se jedná o nejlépe vybavené BlackBerry, které kdy v Kanadě navrhli, ale zároveň v něm vůbec poprvé výrobce použil operační systém Android. Konkrétně se jedná o verzi 5.1 Lollipop, ale update na Android 6.0 Marshmallow je přislíben na první polovinu roku 2016.

Domovská obrazovka s widgety

Již jsem zmínil, že samotný vývoj modelu PRIV byl velmi rychlý, a proto se BlackBerry bohužel nedokázalo vyhnout některým problémům s optimalizací. To se však netýká samotného uživatelského prostředí, které je nejen dobře odladěné, ale také velmi propracované a zároveň čisté. Zapomeňte na TouchWiz a další agresivní grafické nástavby, BlackBerry Launcher je až na několik detailů prakticky čistý Android.

Základem jsou samozřejmě jednotlivé obrazovky, na které je možné umisťovat zástupce aplikací, widgety nebo zástupce různých funkcí, kterých je v modelu PRIV slušná sbírka. Pokud se vám nelíbí zvolené ikonky, tak si je můžete nahradit jakoukoliv jinou sadou ikon, které jsou dostupné v Google Play, ale mojí nejoblíbenější funkcí jsou vyskakovací widgety.

U ikon aplikací, které jsou označení třemi tečkami, totiž můžete otevřít vybraný widget aplikace jednoduchým gestem nahoru nebo dolů. Tato funkce je opravdu praktická, protože widget máte vždy po ruce, aniž by vám zabíral místo na ploše. Skvělé je to například u multimediálních aplikací, ale také tam, kde potřebujete jen rychlý přehled obsahu. Někteří možná namítnou, že to není zcela nová funkce a že některé launchery toto umí také, ale popravdě — kolik lidí o nich ví?

Karta produktivita

Další šikovnou funkcí, kterou BlackBerry přidalo do uživatelského prostředí, je karta produktivity. Pod tímto podivným názvem se skrývá speciální informační obrazovka, kterou můžete gestem vytáhnout z okraje displeje. Na této obrazovce pak můžete vidět přehled zpráv z BlackBerry Hub, kalendář, úkoly nebo oblíbené kontakty a důležité je, že tato obrazovka je přístupná z jakékoliv aplikace.

Naposledy spuštěné aplikace a tři typy rozložení

Pokud je jedna věc, která mi v uživatelském prostředí snad všech Android zařízení vyloženě vadí, tak je to přepínání mezi aplikacemi. V tom nepřehledném vějíři se opravdu nedá orientovat a potěšilo mne, když jsem zjistil, že jej BlackBerry odstranilo. Respektive neodstranilo ho úplně, ale přidalo možnost zvolit si mezi třemi typy rozložení naposledy spuštěných aplikací - Rolodex, Zdivo a Dlaždice. Rozložení zdivo a dlaždice je opravdu mnohem přehlednější, i když možná není tak cool na efekt.

Úvodní nastavení, natavení a notifikační lišta

Nastavení je vyvedeno standardně ve stylu Androidu a nečeká tam na vás žádné nepříjemné překvapení. Naopak je vcelku jednoduché, přehledné a nabízí mnoho zajímavých nastavení. Jedná se například o pokročilé interakce v podobě ztlumení vyzvánění překlopením telefonu nebo úspora energie při položení telefonu na stůl displejem dolů, nebo ambientní displej. Ten využívá AMOLED technologie tak, že ve vypnutém stavu na obrazovce krátce zobrazí informace o příchozích notifikacích pouze pomocí obrysů, aniž by se rozsvítil celý displej.

Nechybí samozřejmě ani rychlá nastavení, která se skrývají v notifikační liště, kde můžete také přepínat mezi uživateli. Zajímavostí je možnost filtrování notifikací podle typu, takže si můžete zobrazit například jen notifikace z Facebooku, Twitteru nebo jen poslední SMS zprávy. Pro někoho, kdo má telefon neustále zahlcený nejrůznějšími upozorněními, to je vcelku příjemný pomocník.

Fotoaparát a videokamera: konečně ve 4K

Pokud budete hledat v portfoliu BlackBerry hledat opravdu kvalitní fotomobily, tak pravděpodobně pohoříte. Nejblíže se tomu přiblížil model Passport se svým 13Mpx snímačem, ale nové PRIV by BlackBerry jej ještě trochu překonává. Nejedná se v určitě o nejlepší fotomobil na trhu, ale s klidným svědomím mohu říct, že se může postavit po boku dnešních top modelů jednotlivých výrobců a rozhodně si neuřízne ostudu.

Prostředí fotoaparátu a nastavení

Hlavní fotoaparát má rozlišení 18 Mpx, je samozřejmě vybaven automatickým ostřením a také optickou stabilizací obrazu. Ta se výrazně podepisuje především na fotografiích při horším osvětlení nebo při natáčení videa, ale oceníte ji také přes den. Výsledné fotografie jsou krásně ostré a plné detailů a jsou i barevně věrné.

Při horším světle se sice rapidně zvyšuje hodnota digitálního šumu, přesto si fotografie zachovávají nadprůměrné detaily. Musíte si pouze dát pozor kam ostříte, protože při zaostření do velmi tmavého bodu dokáže telefon celou scénu značně přesvítit. Na menší scény však můžete využít výkonné přisvětlovací LED, každou s jinou barvou světla, díky kterým se dají pořídit slušné i potmě.

Noční snímky

Slabší je však přední 2Mpx fotoaparát, který na konkurenci opravdu ztrácí a třebaže na videohovory je víc než dostačující, pro milovníky selfie PRIV určitě není. Asi hlavním minusem fotoaparátu u modelu PRIV je však jeho rychlost. Dočtete se o tom v recenzích po celém světě a opravdu to tak je. Samotné focení trvá trochu déle - běžně zhruba 1-2 sekundy, při použití automatického HDR pak třeba i tři. Samotné ostření je přitom velmi rychlé, takže moc nerozumím tomu, co ten fotoaparát může tak dlouho zkoumat.

Zmíněné rychlé ostření však oceníte při natáčení videa, kde PRIV odvádí skvělou práci. Díky vysokému výkonu můžete natáčet video v rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu. Maximální délka klipu je sice 5 minut, ale samotná kvalita je opravdu skvělá. Video je krásně ostré, plné detailů a přeostření je otázkou okamžiku.

Multimediální funkce a aplikace: chvátám, chvátám…

Z nějakého důvodu se odjakživa tradovalo, že BlackBerry zařízení nejsou zaměřená na multimedia. Je to docela paradox, neboť BlackBerry dlouhodobě nabízí nejširší podporu multimediálních formátů ze všech platforem, ale budiž. Model PRIV má tedy konečně Android a víte co? Je na tom co do multimédií mnohem hůře, než BlackBerry 10.

Hudba Play

Ale abych byl konkrétní. Již v kapitole o zvukových vlastnostech jsem psal o tom, že PRIV bohužel nemá klasický hudební přehrávač. Místo něj výrobce použil aplikace Hudba Play od Google, která je ale pro běžný poslech vcelku nepohodlná. Pokud ji však budete používat, nabídne vám alespoň ekvalizér, což kvituji s povděkem.

Aplikace Fotky

Bohužel se nedostalo ani na FM radio a videopřehrávač nebo klasickou galerii fotografií tu zastupuje aplikace Fotky od Google. Nemohu říct, že by tato aplikace byla vyloženě špatná, nabízí například povedený editor fotografií, spoustu možností sdílení nebo zálohování fotografií na účet Google, ale podle mého názoru je velmi nepřehledná a nemám ji moc rád. Obrázky z paměťové karty a z vnitřní paměti se občas řadí podivně a často nemohu některé fotografie najít a aplikace mi synchronizuje online alba i přesto, že jsem jí to zakázal.

PRIV podporuje také aktivní pouzdra, která lze zakoupit zvlášť například v obchodě ShopBlackBerry

Pokud jste někdy používali zařízení řady Nexus, tak jste pravděpodobně na tyto aplikace zvyklí a modelu PRIV nic řešit nebudete, ale osobně mám často radši galerii, hudební přehrávač a další podobné aplikace přímo od výrobce. Jejich absence u BlackBerry je podle mého názoru dána nutností uvést model PRIV na trh co nejdříve, takže pokud Google nabízí alternativy, není pak třeba se s nimi zaobírat samostatně. Alespoň zatím.

Nabídka přeinstalovaných aplikací je celkově spíše chudší, celkem jich v menu s aplikacemi najdete pouze nějakých 40 a chybí například i správce souborů nebo hlasový záznamník. BlackBerry zkrátka zcela spoléhá na služby obchodu Google Play a na to, že zákazník si potřebné aplikace doinstaluje. Pro někoho je to dobrá zpráva, ale na druhou stranu právě to, že BlackBerry vždy nabízelo mnoho funkcí již v základní výbavě, byla pro mnoho uživatelů příjemná vlastnost.

Telefonování, adresář a zprávy: bájný BlackBerry Hub

Telefonní aplikace modelu PRIV je klasicky Androidí a zprvu jsem v ní byl trochu ztracený. Po několika dnech jsem se s ní však dokázal sžít a funkčně není vůbec špatná. Je rozdělená na tři samostatné karty, mezi kterými se můžete přepínat přetažením obrazovky - Rychlá volba, Poslední a Kontakty.

Telefonní aplikace

Obsah jednotlivých karet je myslím zcela zřejmý, Rychlá volba obsahuje uživatelské zkratky pro rychlý přístup k oblíbeným kontaktům, karta Poslední obsahuje přehledný protokol hovorů a karta Kontakty obsahuje konstrukční plány pro stavbu balistické rakety středního doletu pomocí kapesního nože, gumičky a kancelářské sponky.

BlackBerry zde také využilo své konstrukce, protože si můžete nastavit, zda po otevření klávesnice přijmete hovor, nebo hovor odmítnete a začnete psát SMS zprávu danému kontaktu (případně vyberete některou z přednastavených). Kontakty jsou vcelku přehledné, ke každému záznamu můžete přidat spoustu nejrůznějších detailů a zajímavostí je, že BlackBerry ve výchozím stavu podporuje kromě jiných také synchronizaci pomocí protokolu CardDAV. Jelikož mám kontakty uložené na iCloudu, tak jsem za tuto funkci rád.

BlackBerry Hub

BlackBerry byla vždy komunikační platforma a synonymum pro pohodlnou práci s e-maily. Výrobce se to samozřejmě snaží dodržet také u nového modelu PRIV a využil k tomu především vlastní aplikaci BlackBerry Hub. O této aplikaci jste si mohli hodně přečíst v našich recenzích zařízení s operačním systémem BlackBerry 10 a v Kanadě se snažili podobnou zkušenost dostat také na Android. Povedlo se jim to?

BlackBerry Hub

Ano, povedlo… ale rozhodně ne na 100 %. BlackBerry Hub v systému Android nabízí mnoho funkcí navíc, které by uživatelé BB10 jistě také přivítali, ale naopak také některé funkce nemá. Především se jedná o širší podporu účtů, se kterými může pracovat, jelikož v modelu PRIV jste zatím omezení na e-maily, BBM, SMS zprávy, Facebook, Twitter nebo LinkedIn. Twitter ani Facebook se mi však nepodařily rozchodit, i když jiným uživatelům bez problémů fungují. Vzpomínáte si, když jsem mluvil, že je tu a tam nějaký bug? Tak tohle je jeden z nich.

BlackBerry Hub

Jinak je ale BlackBerry Hub, alespoň pro mne, neocenitelný pomocník, protože v jedné aplikaci přehledně pracuji se všemi e-mailovými účty nebo BBM. Práce s e-maily je pohodlná, podporovány jsou všechny běžné protokoly jako je POP, IMAP nebo Exchange a nastavení konkrétních e-mailových účtů je velmi jednoduché. Každý účet v Hubu si můžete barevně rozlišit, různě v nich filtrovat a mít dokonce různá zobrazení Hubu podle vlastních potřeb - například jen nepřečtené, jen s příznakem, pouze s přílohami apod.

Když už jsem nakousl přílohy, tak například přehled všech příloh, který má Hub v BB10, zde bohužel chybí. BlackBerry Hub bych co do přenosu zkušenosti z BB10 na Android ohodnotil známkou dva plus. Již teď mi osobně přijde jedním z nejlepších (nejen) e-mailových klientů pro Android, ale mohl by být ještě lepší. Doufám, že s ním brzy začnou spolupracovat i další aplikace. Například WhatsApp, Telegram, Viber a další, protože do té doby to ještě není opravdový Hub.

BlackBerry Messenger aka BBM

Kromě Hubu v modelu PRIV najdete také aplikace Hangouts, kterou v naší redakci používá jen Honza Pospíšil a dále aplikaci BBM, kterou naopak používám pouze já… :) Komunikační platforma BBM je pro BlackBerry typická a díky změně strategie společnosti je již nějaký ten pátek BBM dostupné také pro zařízení s operačním systémem Android, iOS nebo Windows Phone. Kromě klasického chatování nabízí především vysokou úroveň zabezpečení, mnoho dodatečných bezpečnostních prvků (zprávy s omezenou platností, soukromé chaty atd.), skupinové chaty s možností synchronizace úkolů a kalendáře nebo podporu hovorů.

Organizér, bezpečnost a GPS: PRIV od slova privacy

Organizační a pracovní funkce trochu doplácí na popisovanou chudší funkční výbavu. Chybí například správce souborů, místo něj je zde pouze Google Disk, který ale neumí procházet interní paměť. Naštěstí dokáže alespoň zobrazit PDF soubory, zatímco pro klasické dokumenty, tabulky a prezentace jsou připravené Google aplikace s názvy Dokumenty, Tabulky a Prezentace.

Kalendář BlackBerry

Velmi povedený je kalendář, který opět vychází z toho, který se nachází v systému BlackBerry 10. Nabízí rozložení dne, týdne, měsíce nebo agendy a samozřejmě podporuje synchronizaci s nejrůznějšími službami a servery, včetně protokolu CalDAV. Práce s kalendářem je pohodlná a díky integraci do karty produktivity a také BlackBerry Hub, máte vždy velmi dobrý přehled o svém programu.

Z organizačních funkcí pak PRIV nabízí ještě například aplikaci Hodiny (stopky, budík, časovač a světový čas), jednoduchou kalkulačku nebo úkolovník a poznámkový blok z vlastní dílny. Úkoly a poznámky je samozřejmě možné synchronizovat například skrze Exchange nebo službu Outlook.com, to by jinak u BlackBerry ani nešlo. Obě aplikace jsou ale co do funkcí celkem omezené a například k poznámkám ani nemůžete přidat přílohu.

BlackBerry Priv

Nebylo by to plnohodnotné BlackBerry, kdyby nebyl kladen důraz na bezpečnost a nový model PRIV k bezpečnosti přistupuje zcela jinak, než běžné Android telefony. Zabezpečení začíná už v samotném hardwaru. Každé zařízení BlackBerry v sobě integruje speciální čipy, které jsou během výroby podepsané unikátním kryptovacím klíčem.

Při každém spuštění zařízení BlackBerry kdekoliv na světě, musí bootování projít komplexním procesem ověřování integrity každé jednotlivé komponenty od základní ROM až po systémové aplikace a operační systém. Skrze bezdrátovou infrastrukturu BlackBerry pak probíhá kontrola integrity všech hardwarových klíčů a samotného operačního systému ještě jednou.

Aplikace DTEK

Ptáte se proč? Toto je jedna z hlavních částí aplikace DTEK, o které jste pravděpodobně již slyšeli. Ta vám totiž ukazuje celkový stav zabezpečení zařízení a položky „Integrita operačního systému“ a „Operační systém“ jsou kontrolovány právě pomocí technologie, kterou BlackBerry integrovalo do samotného hardwaru modelu PRIV by BlackBerry. Uživatel tak má jistotu, že jeho zařízení nebylo nijak upraveno, nahraná jiná ROM a podobně.

Aplikace DTEK

Kromě toho vám aplikace DTEK ukazuje detaily přístupů jednotlivých aplikací k různým funkcím, díky čemuž jsem například zjistil, že aplikace WhatsApp za jediný týden provedla téměř 150 tisíc přístupů ke kontaktům! BlackBerry zároveň přislíbilo pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace softwaru a PRIV má také speciální funkci, díky které dokáže BlackBerry reagovat na akutní bezpečnostní problémy v řádu dnů.

V nové verzi operačního systému Android 6 Marshmallow, která dorazí na PRIV v první půlce roku 2016, pak budete moci u jednotlivých aplikací tato oprávnění také omezovat. Zatím to bohužel Android neumožňuje. Bezpečnosti každopádně také připravuji podrobný článek, protože je toho mnohem víc, než je na první pohled vidět a model PRIV v tomto směru rozhodně není tuctový smartphone.

Google Mapy

Závěrem této kapitoly ještě několik slov k pozičním službám. V modelu PRIV by BlackBerry se nachází standardní asistovaná GPS a nezapomnělo se ani na ruský poziční systém GLONASS. Fixace satelitů je otázka několika sekund a signál je následně stabilní a přesný. Díky tomu pak můžete naplno využívat například nové Google Mapy, které umožňují stahování map do vnitřní paměti a fungují také offline. Po tolika letech. Konečně.

Konektivita a internet: LTE co hrdlo ráčí

V oblasti konektivity PRIV potěší snad každého uživatele. Kromě Quad-Band 2G a 3G (2100/1900/1700/850/900 MHz) podporuje snad všechny frekvence LTE, které si dovedete představit. Konkrétně se jedná o FD-LTE 1, 2, 3, 4, 7, 8, 13, 17, 20, 28, tedy frekvence 2100/1900/1800/1700/2600/900/700/700/800/700 MHz, a také TD-LTE 41 (2500 MHz). Můžete se tedy spolehnout na konektivitu takřka po celém světě. Samozřejmě nechybí ani Wi-Fi, konkrétně s podporou protokolu 802.11 b/g/n/a/c na frekvenci 2,4 nebo 5 GHz.

BlackBerry Priv

Díky microUSB s podporou technologie SlimPort můžete k telefonu připojit přes redukci například HDMI nebo DVI kabel, pro přenos obrazu však můžete využít také Chromecast nebo Miracast. To mimo jiné znamená, že zde máme také Wi-Fi Direct. Spojení s dalšími zařízeními můžete provést například pomocí Bluetooth 4.1 LE a nechybí ani technologie NFC.

Závěr a zhodnocení

Nový model PRIV by BlackBerry je v první řadě asi nejzajímavější zařízení letošního roku, má skvělou výbavu, perfektní konstrukci, povedený design, kvalitní fotoaparát a skutečně krásný displej. Hardwarová klávesnice z tohoto modelu dělá samostatnou kategorii, protože podobné zařízení na trhu zkrátka nenajdete a BlackBerry jej navíc obohatilo o spoustu šikovných vychytávek v podobě aplikací, funkcí nebo důrazu na zabezpečení.

PRIV však rozhodně není perfektní a je zde mnoho detailů, které trochu kazí dojem z tohoto přístroje. Jedná se například o výdrž baterie, kterou jsem na BlackBerry poměry čekal rozhodně lepší, nebo zahřívání telefonu při náročnějších činnostech, ale většinou se jedná hlavně o softwarové problémy. Tu a tam se zkrátka objevují různé softwarové bugy, které sice nemusí úplně překážet v pohodlném používání, ale zanechávají v člověku dojem, že BlackBerry možná vydalo PRIV moc rychle. Z výbavy mi pak chybí asi jen čtečka otisku prstů, která by zařízení s důrazem na bezpečnost jistě slušela.

Když k tomu všemu ještě připočteme velmi odvážnou cenovku přes 22 tisíc korun, tak je jasné, že koupi takového zařízení si každý přeci pořádně rozmyslí. Na druhou stranu, jak jsem již zmínil, jedná se především o softwarové trable, jejichž řešení by nemělo být úplně složité. Pokud BlackBerry s novým updatem Android 6.0, nebo ještě předtím, opraví všechny zmíněné problémy, tak se nebojím prohlásit, že PRIV bude jedním z nejlepších Android zařízení na trhu.

Za spolupráci při recenzování děkujeme společnosti Nextup a obchodu www.shopblackberry.cz.

Konkurence

Samsung Galaxy S6 edge

Konkurence modelu PRIV je zcela jasná. Vzhledem k jeho ceně se totiž pohybujeme na absolutním vrcholu portfolia mobilních výrobců a rovnou začneme konkurentem nejvážnějším a to sice modelem Samsung Galaxy S6 edge. Tento špičkový smartphone je podle mnoha jedním z nejhezčích smartphonů na trhu a výbava je naprosto špičková. Varianta s 32GB pamětí se dá pořídit za necelých 20 tisíc korun a dokonce si k němu můžete pořídit i hardwarovou klávesnici v podobě speciálního krytu.

LG G4

Dalším konkurentem je určitě LG G4, stále ještě aktuální vlajková loď od LG. Nabízí velmi podobnou výbavu jako PRIV a hlavní rozdíly jsou především v konstrukci a designu. Rozdíl v ceně je však neuvěřitelných 10 tísíc korun! Pokud vedle sebe postavíme LG G4 a PRIV by BlackBerry, tak ambiciózní cena modelu PRIV vysloveně praští člověka do očí.

Apple iPhone 6s Plus

Abychom nemluvili pouze o Androidu, tak se samozřejmě nabízí také něco s jablečnou příchutí. Model iPhone 6s Plus se 5,5“ displejem má nasazenou cenovku dokonce ještě výše, než PRIV, výbava je však srovnatelná a každý model nabídne něco svého. PRIV především klávesnici a unikátní konstrukci, iPhone zase svůj 3D Touch nebo čtečku otisku prstů.

blackberry-priv
Klady
  • dobrá optimaliztace UI
  • důraz na zabezpečení a ochranu soukromí
  • notifikační LED
  • povedený design
  • kvalitní fotoaparát se záznamem 4k videa
  • šikovné funkce a aplikace od BlackBerry
  • skvělá hardwarová i softwarová klávesnice
  • špičkový displej
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • chudší základní funkční výbava
  • absence bezdrátového nabíjení u EU verze
  • chybí čtečka otisku prstů nebo USB-C
  • vysoká cena
  • průměrná výdrž baterie
  • výrazné zahřívání při náročnějších činnostech
  • bugy v aplikacích
Diskuze ke článku
Miki
"Poslední obsahuje přehledný protokol hovorů a karta Kontakty obsahuje konstrukční plány pro stavbu balistické rakety středního doletu pomocí kapesního nože, gumičky a kancelářské sponky." - pobavil som sa.

Inak, zlaté BB 10, ale asi sa tomu robotickemu zázraku nevyhneme.. časom.
Tomáš Broda
Tomáš Broda
jak je vyřešen přenos dat z BB10 je PRIV kompatibilní s BB Link?
Jaroslav Pikl
Jaroslav Pikl
Nic moc, se systemem BB by byl pro me zajimavejsi. Android ma kazdy. Jedina zvlastnost je klavesnice, ale i tahle vec dnes upada a ke spouste mobilu ji lze pripojit.
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Ostáva už len BB zaželať s týmto modelom úspech. Ale mňa nech nečakajú. To skôr by som išiel do S6. A bolo by aj ušetrené...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze