Prestigio MultiPhone PAP5044 DUO
recenze

Prestigio MultiPhone PAP5044 DUO

Silný hráč s nízkou cenou

Pod značkou Prestigio si většina z nás vybaví výrobce tabletů s velice dobrým poměrem cena/výkon. Jeho telefony se zatím řadily jen do rodiny low-endů a nepatřily mezi nejznámější. To se však má změnit, přichází totiž telefon s velkým displejem, vysokým výkonem a samozřejmě velice příznivou cenou. Jak se model PAP5044 DUO předvedl v praxi si povíme v dnešní recenzi.

Prestigio se samozřejmě nebude snažit konkurovat vlajkovým lodím renomovaných výrobců, tomu ale naštěstí odpovídá velice příznivá cena. Od té se také bude odvíjet hodnocení. Když jsem totiž narazil na nějakou chybu nebo nedostatek, uvědomil jsem si, že držím v ruce telefon za zhruba 6 500 Kč. Když se ohlédneme a zamyslíme se, kde byly mobilní telefony s touto cenovkou před rokem, působí zařízení jako zjevení. Kvalitní displej i konstrukce v kombinaci s dostatečným výkonem jsou nesporné klady tohoto sympatického zařízení. V dalších parametrech však nacházíme místa, na kterých se šetřilo, i když to tak ze začátku nemusí vypadat.

Technické parametry Prestigio MultiPhone PAP5044DUO

Kompletní specifikace
Konstrukce142,9 × 72,9 × 8,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 468), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:29 hodin
Dostupnostsrpen 2013, 6 490 Kč

Prestigio MultiPhone PAP5044 DUO – videopohled

Obsah balení

Z malé, solidně působící krabičky na nás nejdříve vykoukne samotný telefon, poté následuje klasická sestava levně působících peckových sluchátek, USB kabelu sloužícímu k napájení i spojení přístroje s počítačem, nakonec pak samotná koncovka nabíječky. Příjemným překvapením je flipové pouzdro, které je zároveň zadním krytem. Dále už zde máme jen klasické příručky a záruční list.

Prodejní balení, jeho obsah a telefon s flipovým krytem

Design a konstrukce

Po designové stránce příliš zábavy nečekejte, telefon totiž působí velice konzervativně, v tomto případě to však rozhodně není na škodu. Nedá se sice říct, že by telefon byl hezký, Prestigio se však vyvarovalo všech možných problémů a konstrukce je pevná. Alespoň nějaký dojem elegance vytvářejí lehce prohnutá záda a temně stříbrný, samozřejmě plastový, proužek po stranách celého telefonu.

Zadní kryt je navíc matný, lehce perleťový, a i když jsem jej měnil už nejméně dvacetkrát, stále poslušně drží na svém místě, ani se neprohýbá. K lehkému praskání dochází až po důkladné masáži zařízení, ke kvalitě konstrukce tedy nemám výtek. To je důležité hlavně z jednoho důvodu. Druhý kryt, který se nachází v balení, totiž zároveň poslouží jako flipové pouzdro a k výměnám zadní části telefonu tak bude docházet víc, než je obvyklé.

Když jeden z těchto krytů sejmete, naskytne se vám pohled na vyměnitelnou baterii, dva sloty na klasickou SIM kartu a slot na Micro SD kartu. Výše můžeme vidět čočku fotoaparátu, přisvětlovací LED diodu i mikrofon pro potlačení šumu. Na dolní části se nalézá výdech hlasitého reproduktoru a výřez pro snadnější sundavání krytů.

Ze zadní strany se plynule přesuneme na boky telefonu, respektive horní stranu, kde nalezneme konektor USB a 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Na levém boku se usadila tlačítka pro regulaci hlasitosti, na protějším je prakticky umístěno odemykací tlačítko s dobrou odezvou. Dolní strana pak obsahuje jen mikrofon, který by však mohl být na levé straně, takto si ho můžete špatným uchopením zakrýt.

Na závěr to nejdůležitější, přední strana. Tu z velké části pochopitelně zabírá displej, s úhlopříčkou 5 palců. Pod ním máme 3 kapacitní tlačítka, typická pro operační systém Android, která není třeba představovat. Nad displejem je kromě potřebných senzorů také reproduktor pro hovory, který skrývá notifikační diodku, a přední kamerka.

O tom, jak dobře se drží, nebo spíš nedrží, pětipalcový telefon, se nemá smysl rozepisovat. Celé zařízení by mohlo být o něco menší, hlavně šířka už překračuje meze pohodlí při úchopu. Kompletní rozměry jsou 142,9 x 72,9 x 8,6 milimetru. Naopak hmotností Prestigio příjemně překvapí, je totiž poměrně lehké, váží přesně 130 gramů.

Baterie

Prestigio tento model osadilo baterií s nepříliš vysokou kapacitou 2000 mAh. V kombinaci s velkým displejem a čtyřjádrovým procesorem tedy nebude výdrž nijak oslňující. Přesto se však můžete spolehnout, že vám telefon při středně náročném užívání do večera vydrží. Pokud ale budou na příjmu obě SIM karty, bude zapnuta GPS a synchronizace několika účtů, můžete už v pozdním odpoledni hledat nabíječku. Samozřejmě situace platí i opačně a když zkrátka budete chtít šetřit baterii, dvou dnů se telefon dožije.

Grafy spotřeby při nadprůměrné zátěži

Klasicky jsme také provedli naše standardizované testy výdrže. Telefon byl přihlášen jednou SIM kartou do 3G sítě a při streamování HD videa ze zabezpečené Wi-Fi, jasu nastaveném na 50% a hlasitostí zvuku také na 50 procentech, přehrávanému do dodávaných sluchátek, se telefon vydal na odpočinek po vcelku průměrných 5 hodinách a 20 minutách. Ani doba nabíjení není nijak skvělá, telefonu to do 80% trvá 2 a půl hodiny, do 100% ještě o hodinku déle, což už je opravdu hodně vzhledem k poměrně malé kapacitě baterie.

Zvuk

Kvalita hudebního výstupu není příliš dobrá. Už reproduktor nepodává dobré výkony. Vycházející zvuk je velice plechový, bez basů a opravdu hodně plochý, ani různá nastavení ekvalizéru to nijak nespraví. Hlasitost je ale dostačující, příchozí hovor by vám neměl uniknout.

O zvuku, který proudí z dodávaných sluchátek, se raději nijak obsáhle vyjadřovat nebudu, využití naleznou jen při hovorech, disponují totiž mikrofonem. Situace se nelepší ani po připojení vlastních, kvalitnějších sluchátek. Opět se setkáváme s jakousi plechovostí zvuku a poslech se tak nedá zařadit mezi příjemné činnosti, které budete s telefonem vykonávat. Nenáročnému posluchači ale vyluzované tóny uši neutrhnou, nejedná se tak o věc, která by případné nenáročné budoucí majitele měla odradit. Navíc, stále je tu naděje, že zvuk vylepší aktualizace, avšak nespoléhal bych na to.

Displej

Na co by mohlo nové Prestigio ulovit zákazníky, je displej. Na úhlopříčce 5 palců nabízí HD rozlišení 720 x 1280, jedná se o typ TFT IPS a je vyroben technologií OGS (One Glass Solution). Tato trojkombinace zaručuje dostatečně jemný obraz, kvalitní podání barev, široké pozorovací úhly i nečekaně dobrou čitelnost na slunci. Na displej je opravdu radost pohledět a těžko se hledají chyby. Samozřejmě, stále by to mohlo být lepší, například na 5 palcových displejích dnes už běžně vídáme Full HD rozlišení, opět ale nezapomínejme, že telefon stojí polovinu, co zařízení s Full HD displeji.

Telefon má velice kvalitní displej se slušnými pozorovacími úhly

5 palců je sice hezké pokoukání, z pohledu ovladatelnosti už to tak růžové není. Jednou rukou už plochu displeje jednoduše neobsáhnete, zbývá tedy lehce riskovat a přehmatávat, nebo prostě držet telefon jednou rukou a druhou jej ovládat. Ještě zbývá dodat pár slov o odolnosti krycího sklíčka. I když se výrobce nepyšní žádným speciálně tvrzeným sklem, mohu s čistým svědomím říci, že škrábancům displej odolává poměrně úspěšně a kromě těch nejmenších škrábanců, jsem žádné poškození nezaznamenal. Opět tedy chválíme, opět je za co, displej se povedl.

Hardware

O potřebný výkon se stará čtyřjádrový procesor Mediatek MT6589, který je taktovaný na 1,2 GHz. Společnost mu dělá celý 1 GB paměti RAM. Po prvním spuštění vám zbude zhruba 600 volných MB, a to je velice dobrá hodnota. Na oficiálních stránkách výrobce se můžeme dočíst o 4GB vnitřní paměti, což je ale vcelku podstatná nepravda. Opět mluvím o situaci po prvním spuštění a tentokrát se volná paměť pohybuje okolo 780 MB. Data aplikací sice lze přesunout na paměťovou kartu, ne ale u všech. Právě bez paměťové karty se tedy zřejmě neobejdete, chcete-li svůj telefon alespoň trochu aktivněji využívat.

Ani v benchmarcích Prestigio nezaostává

A to byste měli, protože pracovat s tímto telefonem je radost. Celé prostředí je plynulé a až na předinstalovanou aplikaci pro SMS zprávy vše běhá velice svižně. Pro úplnost přidáváme výsledky z několika benchmarků, kde si Prestigio nevedlo špatně.

Prostředí

Zde nenacházíme nic překvapivého, operačním systémem je Android 4.2.1 JellyBean. Požadovat nejnovější verzi 4.3 by bylo zbytečně puntičkářské, snad se jí ale toto zařízení v budoucnosti dočká. Prestigio si nijak nehrálo se vzhledem Androidu, změny se udály “pod kapotou”. Výrobce totiž přihazuje několik užitečných vychytávek, ke kterým se vrátím později, jen řeknu, že tento mix funguje velice dobře, prostředí je velmi svižné, na nic se dlouho nečeká a animace jsou plynulé.

Domácí obrazovka, nabídka aplikací, notifikační lišta

Abychom se dostali k oněm bonusovým funkcím, budeme muset zapátrat v nastavení. První zajímavou položkou jsou zvukové profily, které se dají přepínat z notifikační lišty, a kromě těch základních si uživatel může vytvořit i vlastní. Další zajímavost najdeme pod kolonkou Displej, kde nám dává telefon na výběr ze čtyř barevným profilů - výchozího modrého, malinově růžového, mátově zeleného a “Moka”, kávově zabarvenému. Motivy však nezasahují tak hluboko do nastavení, jak bychom si představovali a jedná se tak jen o drobnou kosmetickou změnu, nic ve stylu motivů například od SONY. Na zamykací obrazovku si navíc můžete připnout widgety.

Namátkou vybrané bonusové funkce od Prestigia

Poslední zajímavějším vylepšením je plánované vypnutí a zapnutí. Funkci jsem samozřejmě vyzkoušel a funguje dobře, před vypnutím se vás telefon zeptá, jestli ho opravdu vypnout chcete, počká 10 vteřin a pak se uloží ke spánku. Při zapínání se samozřejmě na nic neptá a uvede se do provozu. Za mě rozhodně palec nahoru, tyto funkce by měly být standardem všech dnešních telefonů, a že se začínají objevovat, je dobré znamení.

Fotoaparát a videokamera

Rozlišení zadního fotoaparátu je na první pohled slušných 8 megapixelů, ale pozornější čtenář už mohl vytušit, že se mi i zde něco nelíbí. A to opravdu hodně. Situace je podobná, jako s přehráváním hudby. Jakoby výrobce zapomněl, že telefon potřebuje fotit kvalitně a místo řádné softwarové optimalizace senzoru, hrdě se pyšnícím technologií BSI, nabízí uživateli spoustu vychytávek, které jsou mnohdy až na škodu.

Snímky z fotoaparátu nevypadají zrovna nejlépe

Na první pohled mohou sice fotografie vypadat jako ucházející, při bližším zkoumání však odhalíte největší problémy. Snímky se totiž tváří ostře, ale i při menším přiblížení je vidět opravdu vysoká míra komprese a ani automatické vyvážení bílé a měření expozice nepracuje vždy zcela správně. Koneckonců, na výsledné obrázky, focené s rozlišením 8 megapixelů s automatickým nastavením, se podívejte a posuďte sami. Poslední fotografie je pak zachycena přední kamerkou s rozlišením 2 megapixely.

Prestigio MultiPhone PAP5044 DUO (testovací video) – 1080p, exteriér

Video zvládá Prestigio natáčet, poměrně překvapivě, ve Full HD. Výsledná kvalita ale jde ruku v ruce s kvalitou fotografií. Obraz se třese i při opatrnějším pohybu, setkat se můžeme i se záseky. Těch se však lze vyvarovat, stačí nastavit nižší rozlišení HD, a i obrazová kvalita se o něco málo zvedne.

Multimediální funkce

Takto velký displej přímo vybízí ke sledování videa a telefon vám to také umožní. Všechny klasické formáty přehraje, ve kvalitě 720p je vše bez problémů a lepší kvalita je k ničemu (kvůli rozlišení displeje). Nachází se zde také FM rádio s RDS, které funguje spolehlivě a přeladění je otázkou okamžiku. Bohužel však nedisponuje ekvalizérem.

Aplikace rádia

O hrubém výkonu už jsme se dozvěděli potřebné, jak je to ale s výkonem herním? Mohu říci, že jsem opět byl příjemně překvapen. Například nová FIFA 14 běhá velice plynule, maximálně třikrát za nějakých 5 hodin hraní jsem se dočkal krátkodobého snížení snímkové frekvence, při hrách méně náročných už je ale vše v pořádku. Jednou jsem však narazil, když jsem si totiž pracně stáhl Real Racing 3, dočkal jsem se jen úvodní obrazovky, poté aplikace spadla. To však zůstává jediným problémem, který navíc nemusí být ani na straně Prestigia a jeho vyřešení může být otázkou aktualizace.

Telefonní funkce a Dual SIM

Zde se také neděje nic nového, telefonuje se pořád stejně. Kvalita hovoru je dobrá, hlasitost by mohla být lepší. Strohé hodnocení, ale v tomto směru opravdu nemůžeme čekat nic převratného. Zvláštností je, že "Přesměrování hovorů" je v podání Prestigio "Předávání hovorů", jedná se ale jen o kosmetickou změnu v překladu. Dále se sluší podotknout, že Prestigio má na konci svého názvu přídomek DUO, a jak správně tušíte, telefon disponuje dvěma sloty na SIM kartu. Ty jsou obě klasické, formátu miniSIM, což je také jediný rozdíl ve funkcionalitě, zbytek je stejný jako u ostatních dual Simů, odkáži vás proto na posledně testovaný Alcatel One Touch Scribe HD, kde se dozvíte podrobnosti. Vše funguje identicky.

Zprávy a e-mail

SMS zprávy sice mají svou éru za sebou, nemůžeme je však opomenout. K jejich zadávání poslouží buď klasická androidí klávesnice nebo méně praktická klávesnice od samotného výrobce. Ta však nepatří mezi to nejlepší na trhu, a asi by se hodilo nainstalovat rovnou klávesnici alternativní, na Google Play jich najdete dostatek.

Ani práce s aplikací pro zprávy není žádná radost, nepatří totiž mezi nejrychlejší a pokud patříte takříkajíc mezi psavce, zřejmě brzy sáhnete opět po alternativní aplikaci. Pro běžného uživatele však opět nebude problémem zvyknout si na klávesnici či aplikaci pro SMS, neviděl bych v tom proto nějaký velký problém, znovu podotýkám, vzhledem k ceně.

Aplikace zpráv, Gmail & klávesnice

Pokud používáte operační systém Android, zřejmě používáte i Gmail. Práce s touto aplikací přímo od Google je ukázkově rychlá a ani synchronizace jiného účtu přes e-mailovou aplikaci nedělá telefonu problém. Nakonec, nic jiného bychom ani neočekávali.

GPS a navigace

Google Mapy

Další dnes už běžnou věcí je GPS. To funguje takřka bez problémů, telefonu ale nemohu odpustit dlouhé čekání na fixaci při prvním spuštění navigace, naštěstí se to již později neopakovalo. GPS při teplých startech tedy funguje bez problémů, i když obecně trochu pomaleji. Rychlost fixace také záleží na tom, kde se nacházíte, nejrychlejší trvala zhruba 10 vteřin. Část map si můžete stáhnout do úložiště, což se hodí, když se často pohybujete na stejných místech, s nějak rozsáhlými lokacemi, nebo dokonce státy, ale nepočítejte, od toho tu máme aplikace placené. Pro hlasovou automobilovou navigaci musíte být navíc vždy on-line, což je velice nepraktické.

Datové funkce a internet

Pokud byste se zahleděli na specifikace datové výbavy Prestigia, najdete snad vše, na co si vzpomenete. Od rychlého mobilního připojení, přes Wi-Fi (standardně vybavenou - 802.11b/g/n), až po BlueTooth, vším potřebným telefon disponuje. Jedna věc mu však přeci jen schází, NFC byste hledali marně. Opět ale musíme myslet na cenu. Ta by se sice nijak drasticky nezvedla, kdyby zde bylo NFC přítomno, tato technologie ale jednoduše nebyla prioritou.

Nativní prohlížeč

Příjemnou skutečností na závěr je prohlížení internetu. To je opravdu pohodlné, stránky se načítají vcelku rychle, není si nač stěžovat. Navíc máte možnost nahradit výchozí internetový prohlížeč nějakým z Google Play.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Možná jste si mohli všimnout, že i když telefon hodnotím vcelku kladně, vždy alespoň minimálně přihlížím k ceně. Není to náhodou, vzpomeňte si, jaké telefony jste si mohli koupit za 6 500 Kč před rokem. Po stránce výkonu není Prestigiu co vytýkat, displej je také velice dobrý, prostředí je svižné, nakonec ale nacházím důvody, které některé uživatele mohou od koupě odradit. Je to samozřejmě o osobních preferencích, ale od telefonu očekávám, že zastoupí přenosný hudební přehrávač, a i když si za ušetřené peníze mohu dokoupit iPod, tak to přeci není ono.

Druhým mínusem je fotoaparát. Ano, k focení jsou opravdu fotoaparáty za desítky tisíc, ale alespoň kvalitní momentky bych po svém telefonu požadoval s čistým svědomím. Kdo ale není audiofil a povaluje se mu doma nějaký lepší fotoaparát, nemusí dále hledat. Za podobné peníze moc srovnatelných zařízení na trhu není a je dobré vidět, že se mobilní trh zase o něco posouvá. Za své peníze dostanete dobře odladěný přístroj s dobrou funkční výbavou, který sice nenabízí nic navíc, pokud ale nejste příliš nároční, ale chcete už přeci jen jemný a velký displej, budete spokojeni.

Jako hlavního konkurenta nemohu označit jiný model, než Alcatel One Touch Scribe HD. Ten totiž nabízí takřka totožné specifikace. 1 000 Kč navíc si zaplatíte za přítomnost stylusu, nebo pro někoho líbivější design. Také výdrž na baterii bude v případě Alcatelu o něco lepší.

Alcatel One Touch Scribe HD

Zajímavým konkurentem může být i novinka od LG, Optimus L9 II. Ten nabídne 4,7” HD displej či vyšší hodnotu vestavěné paměti, konkrétně 8 GB. Také Optimus L9 II je na tom výkonově velmi dobře. V tomto případě si připlatíte 500 Kč, hlavně za značku.

LG Optimus L9 II

Alternativou s operačním systémem Windows Phone může být například Samsung Galaxy Ativ S. Ten nabízí shodnou úhlopříčku displeje jako LG, kvalitní fotoaparát, nebo lepší výdrž na baterii. Stejně jako LG se ale prodává jen ve variantě s jedním slotem pro SIM kartu.

Samsung ATIV S

Pokud chcete Windows Phone od Nokie a velký displej, máte jedinou možnost, Lumii 625. Ta vyniká svým designem, také více barevných provedení vypadá dobře. Displej má však znatelně nižší rozlišení a pro někoho to může být problém. Lumii 625 pořídíte za 6 999 Kč.

Nokia Lumia 625
prestigio-multiphone-pap5044duo
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • svižný systém
  • softwarové vychytávky
  • dobrý displej
  • skvělý poměr cena/výkon
Zápory
  • softwarové nedodělky
  • fotoaparát vhodný jen na momentky
  • zvukový výstup
  • pro někoho nízká interní paměť
Diskuze ke článku
jarda
pobavil jsem se u sekce focení :) autor asi nevěděl že je tam senzor který jde vypnout v nastavění usnadnění :)
Tomáš Křeček
Recenze dobrá akorát nesouhlasím že tlačítkem domů vyvolám multitasking telefon mám cca 14dní,přidržením tlačítka domů domeček se mě objeví google vyhledávač a tlačítkem multitasking jen dotekem klasická androidová nabídka delším podržením vyvolá multitasking. android4.2.1 verze jádra 3.4.5.
Legoland
Škoda té malé vnitřní paměti a nízké kapacitě baterky protože jinak bych do něj i šel.
S55
"Jeho telefony se zatím řadili jen do rodiny low-endů a nepatřili mezi nejznámější."
Než budu číst dál, píšu sem - opravte si prosím ty dvě hrubky ve shodě PO a PŘ.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze