Prestigio MultiPhone 5508 DUO
recenze

Prestigio MultiPhone 5508 DUO

Osm jader pro selfie

Prestigio zdaleka nemusí být synonymem levných low-endů, které bodují u nenáročných uživatelů svou nízkou cenou. Prestigio MultiPhone 5508 míří do střední třídy a boduje pětipalcovým HD displejem, osmijádrovým procesorem od MediaTeku, podporou DualSIM a Androidem 4.4 KitKat. Jak telefon obstál v praxi? To prozradí naše recenze.

Prestigio láká zákazníky především na tablety a smartphony s nízkou cenovkou. Nízká cena je i případem modelu MultiPhone 5508, který svou výbavou neurazí ani středně náročného zákazníka, jenž ocení solidní výkon a kvalitnější fotoaparát, ale stále nehodlá dát za telefon tolik, kolik si velcí výrobci říkají za své špičkové modely.

MultiPhone 5508 DUO nabídne výkonný osmijádrový procesor a uživatele láká i na kvalitní pětipalcový IPS displej s HD rozlišením. Mohl by nadchnout i všechny fanoušky selfie, protože nejen, že nabízí přední kameru s vysokým rozlišením 5 Mpx, ale Prestigio ho vybavilo i přisvětlovací LED diodou, což není příliš obvyklá výbava. Dokáže tento telefon za cenu přibližně pět a půl tisíce korun zaujmout případné zájemce nebo se vyplatí sáhnout po jiné značce, případně si i připlatit?

Obsah balení

  • telefon
  • ochranný kryt
  • špendlík
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka s mikrofonem
  • návod

Prestigio MultiPhone 5508 DUO – videopohled

Technické parametry Prestigio MultiPhone 5508 DUO

Kompletní specifikace
Konstrukce142,5 × 70,8 × 8,3 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:08 hodin
Dostupnostčervenec 2014, ?

Design a konstrukce: vypadá dražší, než je

Prestigio MultiPhone 5508 DUO je s rozměry 143 × 71 × 8,3 mm poměrně velký telefon. Ani s velkou rukou váš palec neobsáhne celou šířku displeje. Ručička hmotnosti se vyškrábala na 129 gramů, což je u takto velkého telefonu dobrá hodnota.

Telefon kombinuje ostré hrany boků se zaoblenými rohy a jemně vyboulenými zády, což mu sluší. Jeho barva a struktura broušeného hliníku vypadá naprosto reálně a teprve při dotyku poznáte, že se nejedná o chladný kov, ale o plast.

Prestigio MultiPhone 5508 DUO

Celá přední strana je černá a pokrytá odolným sklem. Pod displejem naleznete trojici senzorových tlačítek. Pokud přecházíte z jiného Androidu, tak si budete muset chvíli zvykat, protože krajní tlačítka jsou proti zvyklostem prohozená. Takže kontextové tlačítko je vlevo a zpět vpravo. Tlačítka mají bílé popisky a jsou bíle podsvícená. Jejich podsvícení je však poměrně slabé a při dotyku nevibrují.

Nad displejem je ve středu podlouhlá mřížka telefonního reproduktoru. Vlevo od něj je viditelná čočka předního fotoaparátu. Napravo od něj je pak přisvětlovací LED dioda. S notifikační diodou však nepočítejte.

Zadní strana je ozdobená výrazným plastickým logem výrobce. Úplně vlevo nahoře je čočka zadního fotoaparátu, pod kterým jsou dvě přisvětlovací LED diody. Dole je pak výrazná mřížka hlasitého reproduktoru. Díky matnému povrch na ní neulpívají otisky prstů.

Telefon má unibody tělo s pevně zabudovanou baterií, proto že nemá snímatelný zadní kryt. Jsou tu pro SIM na bocích sloty kryté záslepkami, do kterých se dostane pomocí přibaleného špendlíku. Na pravém boku nahoře je slot pro SIM 2, která je ve formátu microSIM. Na levém boku proti němu je slot pro SIM 1, která je ve formátu miniSIM.

Na levém boku je ještě pod šuplíkem pro SIM podlouhlý regulátor hlasitosti. Vypínač je na horní straně, stejně jako 3,5mm jack. Dole vlevo je pak microUSB konektor a nalevo od něj otvor mikrofonu.

Velkou pochvalu zaslouží výrobce za použité materiály. Vzhledem k tomu, že se jedná o monolitický blok, nikde nic nevrže ani při silnějším stisku. Ani se nic nekroutí. Celkově budí telefon velice dobrý dojem.

Displej: 5 palců s HD rozlišením

Prestigio u tohoto modelu sáhlo IPS displeji s úhlopříčkou 5 palců, který má rozlišení 1 280 × 720 pixelů, což nám dává velice solidní jemnost 294 ppi. Při běžném používání tak nemáte šanci zpozorovat hrubší rastr.

Díky použité technologii nabízí displej přirozené podání barev se širokými pozorovacími úhly, který nemá na vyšší jas ani problém s čitelností na přímém slunci. V tomto ohledu nemám k displeji výtky. Stejně tak k automatické regulaci jasu, která funguje zcela spolehlivě.

Potěší rovněž, že výrobce nezapomněl ani na odolné sklo, které kryje celou přední stranu telefonu. Nejedná se sice o Gorilla Glass, ale o konkurenční DragonTrail. V každém případe se však nemusíte obávat škrábanců.

Zvuk: průměr se zkreslením při vyšší hlasitosti

Hlasitému reproduktoru při položení telefonu zejména na měkkou podložku škodí jeho umístění na zádech, protože dochází ke zkreslení. Ostatně i tak od něj nemůžete čekat žádné zázraky. Reproduktor je sice dostatečně hlasitý, ale postrádá lepší prokreslenost a jeho zvuk je spíše průměrný. Navíc je při vyšší hlasitosti znát zkreslení.

Přes sluchátkový výstup je kvalita podstatně lepší, ale v tomto případě hodně záleží na použitých sluchátkách. Ty, které výrobce přibalil, nejsou příliš kvalitní a vyplatí se tak sáhnout po lepších modelech.

K reproduktory pro hovory naopak výhrady nemám. Zvuk z něj byl ve všech případech zřetelný a čistý. Ani na jeho hlasitost si nemohu stěžovat.

Baterie a výdrž: výdrží příjemně překvapí

MultiPhone 5508 Duo je vybavený baterií s kapacitou 2 300 mAh, což by se vzhledem k velikosti displeje a poměrně výkonnému hardwaru může zdát celkem málo. V praxi však na tom telefon není vůbec zle.

Při běžném používání, které zahrnovalo rovněž puštěnou synchronizaci, vyřízení 2 až 3 krátkých hovorů, několika emailů a zpráv přes IM se bez problémů dostanete na dva dny provozu. Ani při intenzivním používání nehrozí, že by vás telefon během dne nechal na holičkách, ale nejen, že vydrží do večera, ale dokonce až do rána.

Telefon jsme podrobili standardizovanému testu, při kterém byly jas a hlasitost nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 720p. Testovaný telefon v něm dosáhl vynikajícího výsledku 10 hodin a 55minut. Pro srovnání L90 s 4,7" displejem, čtyřjádrem a kapacitou baterie 2 300 mAh, se dostalo na 9 hodin 6 minut, ale například Zopo ZP700 s 4,7" displejem, čtyřjádrem a jen 1 750 mAh se vypnulo už po 5 hodinách 30 minutách.

V testu nabíjení se MultiPhone 5508 DUO nabil za hodinu na 44 procent kapacity akumulátoru. Na 80 procent se nabil za hodinu 43 minut a plný stav hlásil za 2 hodiny 8 minut.

Hardware a výkon: osm jader poskytuje výkon na rozdávání

Prestigio MultiPhone 5508 DUO uvnitř skrývá MediaTek MT6592, který disponuje hned osmi jádry taktovanými na 1,7 GHz, které doplňuje grafický akcelerátor Mali-450 MP4. Je škoda, že u takto výkonného čipsetu použil výrobce 1 GB RAM, což by se mohlo zdát málo. Po prvním spuštění z ní zbývá přibližně 600 MB. I díky téměř čistému Androidu se však při běžném používání ukazuje jako dostatečná.

Zklamáním je chybějící slot na microSD karty. Interní paměť má sice 16 GB, ale z těch vám při prvním spuštění zbývá 12,19 GB a první aktualizace předinstalovaných aplikací ukousne další stovky MB. Stačí tak pár větších her, sbírka MP3 a pár filmů a kapacita je zaplněna. Podpora OTG, která umožní připojení flash disku je tak jen slabou náplastí. Je to škoda, protože na telefonu si bez problémů zahrajete naprosto plynule i náročné 3D hry, jako je například Asphalt 8, Real Racing 3, ale i přehrajete velká videa ve vysokém rozlišení.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu 5.0 získal 30 206 bodů. V NenaMarku 2 dosáhl výsledku 60,8 fps. Ve Vellamo benchmark v sekci Metal obdržel 886 bodů, v Multicore dosáhl 1 377 bodů, Chrome Browser 2 076 bodů, Internet Browser 1 792 bodů. V 3DMarku jsem zaznamenal skóre 6 974 bodů a v benchmarku Quadrant 13 752 bodů.

Operační systém a uživatelské prostředí: bloatware kam se podíváš

Prestigio nepatří mezi výrobce, kteří si Android výrazně upravují nadstavbami. Telefon běží na téměř čistém Androidu 4.4.2 KitKat, který se dočkal jen minima úprav. Největší zásah do systému tak představují dvě desítky přeinstalovaných aplikací, jako jsou 250+ sada pasiáns, Battery Doctor, Bloomberg, Booking.com, Clean Master, Coloring (respektive Color & Draw for Kids), Deezer, Ebay, Facebook, Hills of Glory, Chess Free, McAfee Security, QR Droid, TeamViewer QuickSupport, Skype, Twitter a WhatsApp.

Na rozdíl od jiných výrobců, kde je tento bloatware napevno spojený s telefonem a není možné ho odinstalovat, potěší u Prestigia, že to možné je. Můžete se tak zbavit všeho nepotřebného smetí, které v telefonu nechcete. Zvlášť proto, že jsou tyto aplikace aktualizovány přes firemní obchod Multistore a ne Google Play. Kromě Multistore jsou zde i další firemní aplikace jako další alternativní obchod eReader Prestigio a internetové úložiště MultiCloud Prestigio, kde dostanete na rok 200 GB úložného prostoru zdarma.

Díky tomuto takřka čistému Androidu funguje uživatelské prostředí zcela plynule bez jakéhokoli známek zasekávání a jiných zádrhelů, k čemuž přispívá i výkonný hardware. K plynulosti telefonu proto nemám ani sebemenší výtku.

Telefon se odemyká klasicky, jak jsme u Androidu zvyklí posunem odemykacího tlačítka. Tahem nahoru se dostanete přímo do Google Now, tahem doleva spustíte fotoaparát. Tahem ostatními směry se dostanete na domácí obrazovku.

Uživatelské prostředí jako takové není ničím překvapující. Ve spodní částici je pevný pás s ikonami, který je shodný pro všechny domácí obrazovky. Středové tlačítko pro přístup do menu je neměnné, další čtyři si můžete přeskládat nebo nahradit podle svého. Ve výchozím stavu je zde telefon, kontakty, zprávy a fotoaparát. Stejně tak je na všech obrazovkách nahoře políčko vyhledávání.

Jednou z upravených částí prostředí je přidávání domácích obrazovek. Ty se přidávají i mažou automaticky, když na ně přidáte nebo naopak vymažete odkaz nebo widget. Počet těchto domácích obrazovek je neomezený, ale přesto je pohodlnější to s jejich počtem nepřehánět. Protože nerotují v nekonečném pásu, je listování u většího počtu poněkud nepohodlné.

Vysouvací lišta je nijak neupravovaná a postrádá například pás s nejpoužívanějšími zástupci. Dostanete se k nim však pomocí tlačítka v pravém horním rohu. Mezi devíti zástupci bych zde vypíchl zejména přenesená data, což je praktické zejména pokud si hlídáte FUP, a dále pak zvukové profily.

Menu s aplikacemi je tvořeno maticí 4×5 a je řazeno výhradně podle abecedy, což bohužel nemůžete nijak ovlivnit. Menu s widgety je zcela odděleno a ani se do něj nedostanete stiskem tlačítka menu. Jedinou možností je dlouze stisknout volné místo na domácí obrazovce, čímž se dostanete do jejího nastavení, kde je i tlačítko widgety.

Fotoaparát a videokamera: přisvětlovací dioda i vepředu

Prestigio MultiPhone 5508 DUO je vybavený dvojicí fotoaparátů, na kterých je na první pohled zřejmé, že na ně výrobce hodně sází. Zadní fotoaparát má rozlišení 13 Mpx a kromě autofokusu se může pochlubit hned dvojicí přisvětlovacích LED diod. Co však není příliš obvyklé, je skutečnost, že jednu LED diodu má i přední fotoaparát, který zde rozhodně není pouze do počtu nebo jako nouzovka pro Skype. Má rozlišení 5 Mpx a Prestigio se s ním veze na módní vlně selfie.

Fotoaparát nabízí celou řadu možností nastavení. Vybrat si kromě standardní fotografie můžete vybrat i režim krásné tváře, živou fotografii HDR nebo panorama. Na výběr je i z několika barevných efektů a scénických režimů. Stejně tak je možné ovlivnit i kompenzaci expozice nebo vyvážení bílé. Případně můžete nechat vše na automatice.

Co se týče obrazové kvality, platí zde to, že ani vysoké rozlišení špičkový fotoaparát nedělá. Celkově bych ho v tomto případě označil za průměr. Při dobrém světle s čím se vesměs setkáváme i u ostatních smartphonů v této cenové kategorii. Za dobrých světelných podmínek jsou snímky čisté se sytými barvami, ale trpí na přepaly. S ubývajícím světlem pak šum výrazně přibývá i navzdory přisvětlovací diodám. Obecně pak největšími slabinami snímků, ale i FullHD videa (VGA videa vepředu) je horší ostrost a menší prokreslení detailů. Specialitou natáčení videa je časoměrné video, při kterém pořizuje snímky v nastaveném intervalu od 1 do 10 sekund.

Prestigio MultiPhone 5508 DUO – testovací video, 1080p

Tyto charakteristiky platí, jak u zadního, tak u předního fotoaparátu. Ve předu však zaujme i přisvětlovací LED dioda, díky které jsou selfie použitelné i při slabém osvětlení. Fotoaparát má nicméně díky menší blízkosti, se kterou se fotí selfie, a poměrně výkonné LED diodě sklon k přepalům a fotografovaného oslňuje.

Fotografie z předního fotoaparátu

Prestigio MultiPhone 5508 DUO – testovací video, 480p

Multimediální funkce: vylepšení zvuku a videa, ale bez ekvalizéru a titulků

K přehrávání audia máte rovněž dvě možnosti na výběr. Kromě klasického hudebního přehrávače, který si poradí s přehráváním formátů WAV, AAC, AMR, MP3, MIDI, FLAC, AAC+, eAAC+, je k dispozici ještě aplikace Hudba Play. Přehrávač sice nedisponuje ekvalizérem, ale můžete si aktivovat alespoň vylepšení zvuku Audio Enhancer, který zvýší kvalitu zvuku ve sluchátkách, nebo Bes Loudness, který zesílí hlasitost reproduktoru. Pokud by vám vaše hudba nestačila, je zde i FM rádio s RDS.

Pro prohlížení fotografií najdete v telefonu klasickou Galerii. Alba se zobrazují v mřížce, kde se na obrazovku vejdou dvě na šířku a tři na výšku a listuje se jimi tahem do stran. Pokud by vám zobrazení podle alb nevyhovovalo, tak si je můžete řadit i podle lokality a času. V albu pak mřížka pojme dvě a půl fotografie nebo videa na šířku a čtyři na výšku. Kromě toho si však můžete přepnout zobrazení i na filmový pás. U videí pak působí efektně, že mají živý náhled.

Na správu a prohlížení fotografií je v telefonu kromě klasické Galerie předinstalovaná i aplikace Fotky, která je primárně určená k prohlížení online alb z Google+ a navíc nabízí i možnost automatického zálohování fotografií i videí.

Také k přehrávání videa máte k dispozici aplikaci Filmy Play a dále klasický přehrávač. Ten si poradí s formáty 3GP, MP4, AVI, H.264, H.263. Přehraje i video ve FullHD kvalitě a aktivovat si můžete i funkci ClearMotion, které vylepší plynulost videa. Co je to však platné, když přehrávač nabízí jen ty nejzákladnější funkce a na podporu titulků můžete zapomenout.

Telefonování: rychlá volba se vrací

Aplikace Telefon i Kontakty nabízí v podstatě standardní funkce z Androidu a přestože nabízí některé odlišnosti, tak jsou vesměs kosmetické. Šikovnou je v aplikaci telefon funkce Telefonní paměť, což je v podstatě klasické rychlé volání, tak jak ho známe z minulosti.

Můžete si vybrat, ze kterého zdroje chcete zobrazit kontakt i jak je řadit. Stejně tak si při vytvoření nového kontaktu můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel, můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji. S telefonním seznamem je možné synchronizovat celou řadu účtů a jednotlivé kontakty z nich libovolně spojovat a rozdělovat s těmi z telefonu nebo SIM.

Zprávy: klávesnice se samostatnými znaky s diakritikou

V telefonu je sice přítomná i standardní klávesnice Androidu, ale jako hlavní použilo Prestigio svou vlastní klávesnici Prestigio Keys. Ta má v češtině další řadu a další klávesy pro písmena s diakritickými znamínky. Na jednu stranu to zrychluje psaní, ale kdyby místo toho výrobce na stejném prostoru zvětšil tlačítka, bylo by to zejména pro uživatele s většími prsty pohodlnější. Tlačítka jsou totiž poměrně malá. U klávesnice je k dispozici i několik témat vzhledů. Několik z nich je přitom inspirováno klávesnicí s Windows Phone, pokud přecházíte na Android z tohoto operačního systému.

Vzhled aplikace Zprávy je standardem Androidu a neliší se ani funkcemi, ke kterým si Prestigio nic nepřidalo. Zprávy se tak řadí do konverzací a doručenky reprezentují zatržítka u jednotlivých zpráv.

Na emaily, jak je u Androidu zvykem, máte dvě aplikace. Jednak Gmail, který v nové verzi již podporuje i další emailové účty, druhým je univerzální emailový klient, který si kromě MS Exchange poradí i s dalšími poskytovateli emailových schránek. Ten se však tak stává zbytečným. Z klientů IM je zde předinstalovaný Google Hangouts.

Organizační funkce: plná verze OfficeSuite

Základem organizačních funkcí telefonu je kalendář a úkoly. Obě aplikace jsou v standardní z Androidu bez jakýchkoli změn. Nabídnou přesně to, co od nich čekáte. Kalendář se může synchronizovat s Googlem i MS Exchange a nabídne denní, týdenní, měsíční náhled a agendu. Synchronizovat můžete i úkoly.

Potěší plná verze kancelářského balíku OfficeSuite. Takže kancelářské dokumenty můžete nejen prohlížet, ale především editovat stávající a vytvářet nové.

Ve výbavě telefonu nechybí samozřejmě ani opakující se budík, časovač, světový čas, kalkulačka, stopky nebo záznamník zvuku. Trochu zbytečně je zde bonusová aplikace Budík, která supluje funkce systémové aplikace Hodiny. Z dalších funkcí bych pak ještě zmínil Správce souborů.

Navigace a GPS: nechybí ani e-kompas

Pro navigační funkce je Prestigio MultiPhone 5508 Duo vybaveno podporou GPS, kterému ke zpřesnění A-GPS a Wi-Fi. Zafixování polohy i při horší viditelnosti na oblohu trvá do 20 sekund. Telefon však v místech s horším výhledem celkem ztrácí signál, ale rychle ho nalezne zpět, takže se nejedná o nic tragického. Naopak můžeme s povděkem kvitovat, že výrobce nezapomněl na e-kompas.

Navigační software je v základu standardem Androidu. Máte tak zde předinstalované Google Maps. Ty však, ačkoli nabízejí možnost si stáhnout část mapy pro offline použití, stále z velké části vyžadují neustálé připojení k internetu. To platí zejména o automobilové navigaci, kterou umí Google pouze v on-line režimu. Prestigio sice nabízí na 90 dní zdarma automobilovou navigaci Navitel Navigator, tu si však budete muset do telefonu doinstalovat, protože není předinstalovaná. Aplikace poté umožňuje nákup licencí na mapy na omezenou dobu – 4 týdny nebo 1 rok. Ceny se přitom pohybují od 48,39 Kč do 1452 Kč za položku.

Datové funkce a konektivita: na LTE a NFC se zapomnělo

LTE je stále více použitelné i u nás. O to víc zamrzí, že jeho podpora v telefonu chybí. Maximum, které MultiPhone 5508 Duo nabízí je HSPA plus. Další bezdrátové možnosti připojení reprezentuje Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s funkcemi Wi-Fi Direct a Wi-Fi hotspot a Bluetooth 4.0 s A2DP. Stejně jako absence LTE nepotěší ani chybějící NFC. Poslední možností připojení telefonu je přes microUSB 2.0.

Pro prohlížení internetu máte v telefonu na výběr kromě Android Browseru i Chrome. Oba prohlížeče fungují bez problémů a plynně i při více otevřených oknech. S flashem si však neporadí ani jeden z nich. Spíše tak záleží na preferenci uživatele, kterému prohlížeči dá přednost.

Funkce Dual SIM: 3G na obou SIM

Stejně jako u dalších modelů od Prestigia i tento podporuje Dual SIM. Obě SIM podporují rychlá mobilní data přes 3G, což není pravidlem. Konkurence zpravidla nabízí 3G data pouze na primární SIM a sekundární se musí spokojit s 2G. Telefon nicméně můžete používat pohodlně i s jen jednou SIM.

Práce s oběma SIM je standardní. Můžete si zvolit, která SIM karta bude primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či videohovorům. Samozřejmě, pokud z jedné SIM kartě telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě.

Zhodnocení a závěr: klame tělem

Prestigio MultiPhone 5508 DUO představuje povedený telefon střední třídy, který nabídne vysoký výkon za příznivou cenu. Není to pouze výkon, čím láká uživatele, ale potěší i dalšími funkcemi. Milovníci selfie ocení například přední fotoaparát s přisvětlovací diodou.

Vzhledově MultiPhone 5508 DUO klame tělem. Přestože vypadá jako z broušeného hliníku, je to jen plast. Ten je však kvalitní a i díky dobrému dílenskému zpracování, vytváří dojem mnohem dražšího telefonu, než kterým ve skutečnosti je. Kromě již zmíněného vysokého výkonu však potěší i kvalitním IPS displejem a velkou pochvalu zaslouží i za svou solidní výdrž. Dále bych vypíchl i to, že v příslušenství naleznete i odolné pouzdro. S ním sice telefon nevypadá tak pěkně, ale zase dokonale chrání boky i záda telefonu, zatímco přední stranu chrání odolné sklo DragonTrail. Velkým plusem pak je dobré odladění prostředí téměř čistého Androidu 4.4 KitKat a 3G data na obou SIM.

Naopak zřejmě největší zklamání představuje absence slotu na microSD karty. Co je tak platný vysoký výkon telefonu, když stačí nainstalovat pár větších náročnějších her a úložiště máte zaplněné. Dále bych Prestigiu vytkl velké množství předinstalovaných aplikací, byť ty je možné naštěstí odinstalovat. Vysoká očekávání nevyplní ani papírově „nabušené“ fotoaparáty, které poskytují pouze průměrné výsledky. Nepotěší ani absence LTE a NFC. Hodila by se i notifikační dioda.

Přesto můžeme říct, že výhody převažují nad nevýhodami. Za přibližně pět tisíc korun, za které se v českých internetových obchodech prodává, osloví i náruživé hráče, které nicméně trochu zbrzdí omezený prostor. Designem telefon uspokojí i náročnější uživatele. I přes některé nedostatky ho tak lze jednoznačně doporučit.

Konkurence

Z konkurentů s Androidem můžete mít za přibližně 5 000 Kč L90, které nabídne o 0,3 palce menší displej, a to navíc jen s rozlišením 960 × 540 pixelů. Velikost RAM je zde rovněž 1 GB. Takt procesoru je 1,2 GHz, ale nabízí čtyři jádra místo osmi. Kapacita interní paměti činí 8 GB, ale je jí možné rozšířit pomocí microSD karty. Rozlišení zadního fotoaparátu s autofokusem a LED diodou je 8 Mpx. Přední pak má 1,3 Mpx.

Pokud se spokojíte s méně renomovanou značkou, můžete sáhnout například po Zopo ZP700. To nabízí 4,7" displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, ale jedná se pouze o horší typ TFT TN. Jeho procesorje taktovaný na 1,3 GHz a disponuje čtyřmi jádry. Velikost RAM má stejnou, tedy 1 GB, a kapacita interní paměti činí 4 GB a je rozšiřitelná pomocí microSD karty. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední 5 Mpx. Jeho další výhodou je rovněž podpora Dual SIM. Zopo ZP700 se v oficiálním českém obchodě prodává za 3 880 Kč.

Další čínskou značkou je Xiaomi a jeho model Redmi 1S, který má úhlopříčku 4,7 palce s rozlišením 1 280 × 720 pixelů a je vybavený čtyřjádrovým procesorem, který má takt 1,5 GHz. Dále nabízí 1 GB RAM, interní paměť o velikosti 8 GB a osmimegapixelový fotoaparát. Jeho cena se v českých internetových obchodech pohybuje kolem pěti a půl tisíce korun.

Pokud chcete rovných pět palců, můžete sáhnout například po Lenovu S850, které má rovněž IPS displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů. Uvnitř se skrývá čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz a 1 GB RAM. Interní paměť má rovněž kapacitu 16 GB a rovněž mu chybí podpora microSD karet a DualSIM. Také Lenovo má zadní fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a přední s rozlišením 5 Mpx. Jeho cena se však pohybuje v průměru kolem 6 500 Kč. Je tak o tisícikorunu dražší než Prestigio.

Alternativou na platformě Windows Phone 8.1 je například Prestigio MultiPhone 8500 Duo, které disponuje 5" IPS displejem s rozlišením 1 280 × 720 pixelů, čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,2 GHz, 1 GB RAM, interní pamětí o velikosti 8 GB a slotem na microSD kartu podporovanou až do kapacity 32 GB. Nechybí ani podpora funkce DualSIM, osmimegapixelový zadní fotoaparát s LED diodou a autofokusem a přední kamera s rozlišením 2 Mpx. Jeho cena se pohybuje kolem 4 300 Kč.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Další možností je Nokia Lumia 730 Dual SIM, která má 4,7palcový AMOLED displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů. Uvnitř se skrývá čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz a 1 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 8 GB a je jí možné rozšířit pomocí microSD karty. Zadní fotoaparát má rozlišení jen 6,7 Mpx, přední pak má rozlišení 5 Mpx. Jeho oficiální cena je 6 490 Kč.

/media/strip/165405///
prestigio-multiphone-5508-duo
Klady
  • přibalené ochranné pouzdro
  • LED dioda i vepředu
  • přední fotoaparát s vysokým rozlišením
  • vysoký výkon
  • kvalitní displej
  • kvalitní materiály
  • unibody tělo
Zápory
  • nepřesvědčivé obrazové výstupy fotoaparátů
  • chybí NFC
  • absence LTE
  • není notifikační dioda
  • chybí slot na microSD
  • rozdílné velikosti SIM karet
Diskuze ke článku
david
Podporuje tento telefon usb otg.
děkuji :-)
meli
Přečti si článek a dozvíš se to.Tím,že budeš čumět na obrázky,se to nedozvíš. A ušetřím ti čas, ano podporuje.
Mirek
Já rozdílnou velikost SIM karet považuji za výhodu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze