Poco F2 Pro
recenze

Poco F2 Pro

Kdo si hraje, nezlobí
6

Dva roky nazpět spatřil světlo světa původní Pocophone, který nabídl za relativně málo peněz vlajkový procesor. V kombinaci s velkým displejem se tak jednalo o ideální telefon pro hráče, ale také pro všechny, kteří prahli po co nejvyšším výkonu a nechtěli utrácet mnoho peněz. Vydal se Poco F2 Pro ve šlépějích svého předchůdce?

Snapdragon 865, velký AMOLED displej bez rámečků, 3,5mm jack. To vše najdete ve výbavě Poco F2 Pro, který se v současnosti prodává přibližně za 13 tisíc korun. Jedná se o pověstného „zabijáka vlajkových lodí“, nebo příznivá cena přináší také zásadní ústupky?

Poco F2 Pro – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Poco F2 Pro 256+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce163,3 × 75,4 × 8,9 mm, 218 g, konstrukce: klasická
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:03 hodin
DostupnostQ3 2020,

Obsah balení: výkonná nabíječka nemůže chybět

V krabičce se můžete těšit na telefon, ochranné průhledné pouzdro, napájecí adaptér a USB-C/USB-A kabel, čímž je výčet příslušenství kompletní.

Líbilo se nám
  • včetně ochranného pouzdra

Konstrukční zpracování: překvapivě povedený

Design Poco F2 Pro se mi jednoznačně líbí. Zadní stranu zdobí matné sklo s ochranou Gorilla Glass 5, které najdeme také na displeji, přičemž rámeček je klasicky z hliníku. Zejména kruhový modul fotoaparátu s ozdobným lemem vypadá skvěle a testovaná šedá telefonu sluší. Neméně zajímavý je designový prvek v podobě červeného vypínacího tlačítka na modulu selfie kamerky.

Přestože se jedná o relativně cenově dostupné zařízení, zpracování je příkladné a není mu co vytknout. Pohodlné je také držení v ruce, kdy telefon příliš neklouže a špatně na tom není ani, co se otisků na zádech týče. Počítejte však s tím, že záda alespoň občas stejně leštit budete.

Telefonu nechybí notifikační dioda.

Výrobce nezapomněl na notifikační diodu, a to navzdory tomu, že zařízení disponuje Always-On režimem. Dioda je na vyjíždějícím modulu, svítí při nabíjení i při vyjíždění fotoaparátu. Třešničkou na dortu je možnost upravit barvu. Kromě modré tak může například blikat oranžově, zeleně nebo azurově. Samotné vysunutí a zasunutí kamerky je velmi rychlé a může jej doprovázet futuristický zvukový efekt. I v tomto případě máte na výběr hned z několika zvuků. Kamerka má dle výrobce zvládnout minimálně 200 tisíc vysunutí a zasunutí, tudíž by měla spolehlivě vydržet po celou dobu používání. Bohužel ale kvůli jejímu mechanismu chybí zařízení zvýšená odolnost vůči vodě/prachu.

Líbilo se nám
  • prémiový vzhled i zpracování
  • originální vyjíždějící kamerka
  • Gorilla Glass 5
Nelíbilo se nám
  • zvýšená odolnost by přišla vhod

Displej: bez průstřelu, ale pouze s 60 Hz

6,67palcový AMOLED displej se chlubí velmi solidní jemností 395 PPI i poměrem stran 20:9. Nechybí mu ani podpora HDR10+, bohužel však nedisponuje vyšší obnovovací frekvencí, která je v dnešní době u herních telefonů víceméně samozřejmostí.

Displej má relativně tenké rámečky.

Obrazovka má tak alespoň relativně tenké rámečky a také spolehlivou optickou čtečku otisků prstů, která rychle reaguje na přiložený prst. Nic nelze vytknout ani maximálnímu jasu, který je plně dostačující na používání telefonu venku za slunečného počasí. Kromě již zmíněné ochrany Gorilla Glass 5 zařízení dorazilo také s nalepenou fólií od výrobce. Kromě notifikační diody lze využít také propracovaný Always-On režim, který má hned několik pozadí včetně podpisu uživatele nebo obrázku z galerie.

Líbilo se nám
  • velký displej s tenkými rámečky
  • dostatečná jemnost
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • pouze standardní obnovovací frekvence

Zvuk: pouze jeden, ale solidní

O hlasitou reprodukci se v případě Poco F2 Pro stará jediný reproduktor na spodní straně, který hraje dostatečně nahlas a kvalitou rozhodně neurazí. Případně lze připojit klasická drátová sluchátka, u kterých hráči nemusí řešit latenci, nebo využít sluchátka bezdrátová. Naprosto bezproblémová byla rovněž kvalita telefonních hovorů.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • slušně hrající hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • pouze mono reproduktor

Výkon hardwaru: zkrátka špičkový

Poco F2 Pro pohání Snapdragon 865 společně s 6GB RAM (LPDDR4X) a 128GB velmi rychlým úložištěm (UFS 3.1), ze kterého je po prvním spuštění dostupných 105 GB. Díky tomu se můžete těšit na brutální výkon, který v říši smartphonů s Androidem trumfne snad jen Snapdragon 865+ doplněný o LPDDR5 RAM. S telefonem tedy není problém hrát ani ty nejnáročnější hry na nejvyšší detaily, případně relativně pohodlně stříhat videa.

Nejen u herních telefonů je důležitý tepelný management, který se výrobci povedlo velmi dobře vyřešit. Poco F2 Pro se díky tomu znatelně nezahřívá ani při delších herních seancích.

Méně chvalitebná je však absence slotu pro paměťové karty, před koupí tedy doporučuji zvážit, zda vám dodávané interní úložiště postačí. Vždy se však můžete spolehnout na cloudové řešení.

Líbilo se nám
  • extrémní výkon
  • velmi dobrý tepelný management
Nelíbilo se nám
  • absence paměťových karet

Výdrž baterie: nenechá vás na holičkách

4 700mAh baterie zajistí bez problémů jednodenní provoz včetně několika herních seancí, častého využívání internetového prohlížeče, e-mailového klienta a chatovacích aplikací. Pokud si však pouze párkrát občasně zahrajete a obecně nebudete dávat telefonu tolik zabrat (ani mít aktivovaný Always-On), můžete se dostat i na dva dny.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 30 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 35 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 40 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 45 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 56 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 66 minut

V případě vybití potěší velmi rychlé nabíjení dodávaným 33W adaptérem, jehož průběh si můžete prohlédnout v přiložené tabulce. Vzhledem k absenci bezdrátového nabíjení je kabel vaší jedinou možností.

Líbilo se nám
  • velmi rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: Bluetooth 5.1 i Wi-Fi 6

Díky Snapdragonu 865 se můžete spolehnout na špičkovou konektivitu včetně 5G, moderního Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 či podpory kodeků aptX HD a aptX Adaptive. Dále ve výbavě najdeme GPS, GLONASS, QZSS, Beidu, evropské Galileo i infraport. K dispozici je také NFC pro bezkontaktní platby a rychlé spárování, takže telefonu nelze nic vytknout.

Líbilo se nám
  • vše důležité
  • včetně infraportu

Fotoaparát: makro snímky překvapily

V kruhovém modulu fotoaparátů se ukrývá 64Mpx hlavní snímač (f/1.9, 26 mm, PDAF), 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 123 stupňů a clonou f/2.4, 2Mpx senzor hloubky a 5Mpx makro kamerka. Ta má kromě slušného rozlišení také solidní světelnost f/2.2 a 50mm ohniskovou vzdálenost, takže nemusíte s telefonem fotit úplně zblízka.

Právě focení s makro kamerkou mě u Poco F2 Pro bavilo ze všeho nejvíc. Snímky z ní jsou obecně velmi povedené a rozhodně se řadí k tomu nejlepšímu, s čím jsem se dosud setkal. Navíc s kamerkou můžete také natáčet, což využijete třeba pokud máte umělecké ambice.

Hlavní snímač standardně fotí do 16 Mpx, avšak je možné fotit také 64Mpx snímky. Výsledky z něj rozhodně neurazí, kvalita je však proměnlivá, snímky tedy nejsou vždy konstantní. Ve většině případů však potěší solidně fungující dynamický rozsah i barevné podání. Pokud rádi fotíte večer či v noci, můžete využít dedikovaný noční režim, který snímky mírně zesvětlí. Oproti prvnímu Pocophonu rozhodně došlo k markantnímu zlepšení, s nejlepšími fotomobily na trhu se však telefon měřit nemůže. Pokud chcete co nejkvalitnější snímky z klasického hlavního snímače, dostanete jinde za stejnou cenu více.

Ultraširokoúhlý objektiv má zcela dostatečný rozsah a snímky z něj jsou za dobrého světla relativně kvalitní. Se zhoršujícím světlem přibývá šum a mizí detaily. Kromě focení lze natáčet také video až v rozlišení 8K při 30 FPS. Je pochopitelně na uvážení každého, zda má takto pořízená videa vůbec na čem přehrát.

Líbilo se nám
  • skvělá kamerka pro makro
  • slušné fotoaparáty

Software: MIUI se vším všudy

Android 10 doplňuje nadstavba MIUI (12.0.2) s Poco launcherem, která nabízí široké možnosti úprav a kromě aplikací od Googlu také řadu vlastních (záznamník, nahrávání obrazovky, Mi prohlížeč či software pro optimalizaci herního zážitku). Během používání jsem se však nemohl zbavit pocitu, že na některých jiných telefonech se Snapdragonem 865 vše běhá o něco svižněji. Nadstavba od Xiaomi rozhodně není špatná, mně osobně však přijde zbytečně komplikovaná a trochu těžkopádná, a to jsem v minulosti Xiaomi telefon dlouhodobě používal. Zamrzí také přítomnost reklam na některých místech v systémů. Ačkoliv existují řešení, jak se jich zbavit, věřím, že někteří uživatelé nebudou vědět, jak na to, případně je to rovnou odradí od nákupu. Během používání byly v telefonu červencové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • praktické aplikace od výrobce
Nelíbilo se nám
  • nadstavba může působit těžkopádně
  • reklamy v systému

Zhodnocení

Poco F2 Pro z dílny Xiaomi je vesměs povedeným telefonem, u něhož zaujme zejména cena a skvělý hardware v podobě supervýkonného procesoru a AMOLED displeje bez výřezu. Tak úplně se však o zabijáka vlajkových lodí nejedná. Zamrzí absence stereo reproduktorů, odolnosti IP68, paměťových karet či bezdrátového nabíjení. Osobně by mě odrazovala taká nadstavba MIUI, což však může každý vnímat jinak.

Xiaomi Poco F2 Pro

Telefon bych tedy doporučil hráčům a obecně vzato technicky zdatnějším uživatelům, kteří si jistě Poco upraví k obrazu svému. Pokud vám jde o hrubý výkon a velký, ničím nerušený, displej, těžko najdete lepší poměr cena/výkon.

Konkurence

Jestli se nechcete vzdát Snapdragonu 865, ale odrazuje vás MIUI, můžete vyzkoušet OnePlus 8, který je však o několik tisíc korun dražší.

OnePlus 8

Rozměry160,2 × 72,9 × 8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 300 mAh

Jestli chcete zůstat v cenové hladině do 15 tisíc korun, přičemž vyžadujete co největší displej, dostatek výkonu s podporou 5G nebo zvýšenou odolnost, můžete zvážit nákup LG Velvet.

LG Velvet

Rozměry161 × 74,4 × 6,8 mm, 180 g
DisplejOLED, 6,8" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 300 mAh
xiaomi-poco-f2-pro
Klady
  • skvělá makro kamera
  • líbivý design i kvalitní zpracování
  • vyjíždějící selfie kamerka
  • 3,5mm jack
  • brutální výkon
  • velký displej bez výřezu
Zápory
  • oficiálně bez zvýšené odolnosti
  • bez podpory bezdrátového nabíjení
  • absence paměťových karet
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence
Diskuze ke článku
Petr Wasted
Petr Wasted
Naposledy upraveno: 25. 9. 2020 10:21
Musím uznat že baterie je excelentní, dost dobrá výdrž, koupil jsem ho před týdnem v Alze za 10 200kč což je super cena, super display, čtečka v displeji funguje perfektně, tuhej obal v balení akorát mě mrzí jedna věc, to samé jako u MI 9T, Always-On režim se při zhoršeném světle vypíná úplně. Vyzkoušel jsem snad všechny možnosti jako vypnutí optimalizace MIUI, úsporný režim vypnutý ale dělá to pořád, přes den to jede ok ale jakmile položíte mobil do přítmí vypne si i AOD úplně, to mě trochu zamrzelo protože jsem to kupoval hlavně díky tomu AOD. Manželka má Xiaomi Mi Note 10 Pro a jede jí to furt, asi poco2 nástavba, a ještě by mě zajímalo jestli se dá vypnout ta roletka s aplikacemi, ta šipka dole, to mě taky štve ale asi si budu muset zvyknout, jinak jsem z Poco F2 spokojen. :)) Jinak zkoušel jsem fotit a točit a to šíro jak každej reklamuje že fotí špatně je blbost, na mojí QLEDce Samsungu Q70R 163cm to vypadá pěkně, samozřejmě v noci se to už nechytá, šíro mě teda překvapilo protože jsem od něj nic moc nečekal. :)
Ju Rgen
Ju Rgen
Njn ale má to to otřesné miui, které nejenže vypadá příšerně a po grafické stránce je to napodobenina systému ios, navíc nedodělaná. Nepřehlednost, plus reklamy v systému a směšná nesmyslnost řazení některých položek v nastavení ale i v jiných aplikací prostě za to nestojí. Hrubý výkon je stejný jako u jiných zařízení se stejným procesorem, žádný rozdíl ve výkonu oproti jiným zde fakt není.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze