PLAYBULB Smart LED Speaker Light
recenze

PLAYBULB Smart LED Speaker Light

Rozsviťte hudbu
5

Poslední dobou stále slýcháme o inteligentních domácnostech, které se starají jak o vaši bezpečnost, tak i o zábavu. Dnes recenzovaná chytrá žárovka společnosti MiPow se postará o inteligentní osvětlení, které vám také něco hezkého zahraje. Ano, slyšíte správně, chytrou žárovku PLAYBULB lze využít i jako reproduktor. A jak to celé funguje v praxi?

O chytrých žárovkách jste se na serveru mobilenet.cz mohli už dočíst mnohé, své alternativy nabízí například Philips, LG a další výrobci. Svůj díl si chce ukrojit také společnost MiPow, která je se svými produkty často aktivní na serverech jako Kickstarter, odkud ji mnozí také znají. Její paleta nabízeného zboží je poměrně rozsáhlá, zakoupit si můžete například svíčku, která nepálí, multifunkční žárovky a rovněž také dnes recenzovaný základ v podobě PLAYBULB Original.

PLAYBULB Smart LED Speaker Light

PLAYBULB Original je inteligentní žárovka, která produkuje pouze jednotný odstín barvy a zároveň v sobě kombinuje i Bluetooth reproduktor. Ano, PLAYBULB Original je zpívající žárovka. Jakkoli to může působit na první pohled divně, své zájemce si novinka našla. Nezbývá než se zeptat: jaké předpoklady k tomu PLAYBULB Original vlastně má a jak to celé funguje v praxi? Přesně na to vám odpoví naše dnešní recenze.

Za zapůjčení PLAYBULB Smart Bluetooth LED Speaker Light děkujeme společnosti T-Mobile CZ

Balení: ano, žárovka

Startovací balíček rozhodně nikoho neohromí. V poměrně rozměrné průhledné krabici z plastu na vás nečeká kromě žárovky vůbec nic, dokonce ani manuál. Tedy, ne že by byl zapotřebí, většina z nás tuší co se s žárovkou dělá, ovšem očekávání je věc druhá.

Design a konstrukce: větší, kvalitní...

Jakmile žárovku vyndáte z krabice, překvapí vás snad jen poměrně vysoká hmotnost. Tou se však výrobce nikde nechlubí. Samozřejmě zaujme také zajímavé provedení. Začneme u zpracování. Vzhledem k vyšší hmotnosti jsme očekávali, že použité materiály budou velmi pevné. V tom jsme se naštěstí nezmýlili. PLAYBULB Original působí velice solidním dojmem, ač je tvořena pouze zpevněným plastem. Závit splňuje evropské normy, jedná se o standardní závit E26/27.

Tělo a samotnou hlavici, přes kterou prostupuje světlo, dělí efektní mřížka, která se táhne po celém obvodu žárovky. Neznalý uživatel by si mohl myslet, že se jedná o designový prvek, ovšem pravý geek se ihned začne zajímat dále. Ano, v tomto místě samozřejmě i prostupuje zvuk integrovaného reproduktoru. Alespoň něčím lze ospravedlnit poměrně vysokou hmotnost.

PLAYBULB Smart LED Speaker Light

Více toho o žárovce říci nejde. Kdo se již setkal s moderním LED svítidlem, příliš rozdílů (kromě již těch zmíněných) pozorovat nebude. Vyšší hmotnost pak na překážku není, protože žárovku s sebou logicky často přenášet nebudete.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování

Nelíbilo se nám:

  • poměrně vysoká hmotnost

Specifikace

U každé žárovky je důležité to, jaké produkuje světlo, jak výkonná je (kolik světla produkuje) a ideálně také to, do jaké energetické třídy se řadí. Hned na úvod můžeme říci, že žárovka je poměrně úsporná, neb se řadí do 3. nejlepší energetické třídy, tedy do třídy A. Vznik světla zajišťují LED diody, a tak se žádného rozžhaveného skla běžných žárovek obávat nemusíte.

Testovaná varianta

PLAYBULB Speaker Light
Technologie LED
Závit E26/27
Teplota teplá bílá (2 700K)
Světelnost 300 ANSI lumenů
Energetická třída A – úsporná
Výkon 3 W
Verze Bluetooth 4.0
Dosah Bluetooth zhruba 10 metrů
Životnost zhruba 20 000 hodin

Jak už víme, závit splňuje klasické evropské normy, jedná se tedy o závit E26/27. Další důležitou informací je to, že barva světla se řadí do kategorie „Warm White“ (2 700K). Jde tedy o nažloutlé světlo podobné tomu, které známe z klasických žárovek. Nemusíte se tedy obávat, že by světlo působilo příliš agresivním dojmem (k tomu nemá ani předpoklady), od čehož lze v nabídce objevit i variantu „Cool White“, tedy studenou bílou. Výkon dnes recenzované PLAYBULB Original je maximálně 3 W – svítivost v ANSI lumenech by se tedy pohybovala okolo hranice 300.

Pokud se bavíme o osvětlení větší místnosti, kupříkladu obývacího pokoje, za dostatečné osvětlení by se dala považovat hodnota 1 000 lumenů. 300 až 400 lumenů je hodnota ideální například pro čtení. Výsledný výkon 300 lumenů tedy dostačuje například pro umístění do lampiček či stojacích lamp. Do lustru se příliš nehodí, zvláště pokud má lustr pouze jeden závit a musí osvětlit celou místnost. Na druhou stranu musíme trochu uklidnit ty z vás, kteří se bojí, že světelnost je příliš nízká. Pokud totiž PLAYBULB srovnáme s konkurenčním řešením při svítivosti 600 až 800 lumenů, svítivost se zdá na první pohled srovnatelná. Poslední zajímavou vlastností je již zmíněná přítomnost technologie Bluetooth, která slouží pro vzdálené ovládání.

Líbilo se nám:

  • dlouhá životnost
  • nízkoenergetické Bluetooth 4.0
  • technologie LED
  • úsporná třída A
  • příjemně přirozené světlo)

Nelíbilo se nám:

  • poměrně nízká světelnost

Svítíme a hrajeme

V instalaci není potřeba hledat nějakou vědu, díky standardnímu závitu žárovku zkrátka našroubujete do vámi zvoleného zdroje světla, tedy například do stojací lampy. V tu chvíli se PLAYBULB chová jako naprosto klasická žárovka: pokud zapnete vypínač, světlo se během vteřiny zapne, pokud spínač vypnete, světlo se během vteřiny vypne. To ovšem není zrovna to, co byste s chytrou žárovkou chtěli dělat, a proto přichází na řadu aplikace.

Stáhnout PLAYBULB

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Aplikace je logicky alfou a omegou při ovládání chytrých prvků domácnosti, proto ani MiPow nemohl na aplikaci zapomenout. Dostupná je jak pro uživatele s operačním systémem iOS (od modelu iPhone 4s), tak také pro uživatele operačního systému Android (verze 4.3 a vyšší). Aplikace nese název PLAYBULB (pozor, nezaměňovat s aplikací PLAYBULB X, která funguje pro jiný typ chytrých žárovek společnosti MiPow).

PLAYBULB Smart LED Speaker Light

Tato aplikace nabídne tak jednoduché rozhraní, jak to jen jde. Hned na úvod musíme zmínit jednu věc, která se nám nelíbila – je to samotné prostředí aplikace. To trochu připomíná prostředí starých aplikací pro iOS, respektive pro verze iOS 4 nebo 5. Vše je zahaleno do šedých odstínů a působí trochu nemoderně. Dál už ovšem budeme jenom chválit, a to především funkčnost. Abyste mohli začít žárovku ovládat, je zapotřebí aktivovat ve vašem zařízení bezdrátovou technologii Bluetooth. Následně žárovku zapnete klasickým způsobem, tedy spínačem na zdi. V tom okamžiku se v prostředí aplikace objeví nové zařízení, ke kterému se můžete okamžitě připojit. Od rozsvícení světla po zobrazení možnosti připojení uplyne zhruba jedna sekunda, což je výborná hodnota. Bez rozsvícení žárovky klasickou cestou se aplikace k žárovce logicky nepřipojí, neboť spolu se světlem se aktivuje i bezdrátová technologie Bluetooth.

  • kompatibilita s iOS a Android
  • stabilní aplikace

Nelíbilo se nám:

  • zastaralý vzhled průvodní aplikace
  • nekomunikuje s Windows Phone (Windows 10 Mobile)

Ovládací centrum

Jakmile zvolíte dostupné zařízení, aplikace vás přepne do ovládacího centra. To je opět velmi jednoduchého ražení. Uprostřed samotného okna nalezneme posuvný kurzor, ve vrchní části pak možnost „Shake, Light“ a ve spodní se pak nachází ovládání hudby, ke kterému se dostaneme později. Posunutím do strany se pak dostanete do podrobnějšího nastavení. Ano, přítomnost anglických popisků dává na vědomí, že aplikace není lokalizovaná do českého jazyka. Nevidíme v tom ovšem větší problém, těch pár základních slovíček je jistě v hlavách většiny z nás.

Aplikace PLAYBULB

Pojďme si tedy postupně rozebrat ovládací prvky. Posuvným kurzorem můžete logicky ovládat úroveň osvětlení, a to už od samotného minima po maximální hodnotu. Aktivní tlačítko Shake pak umožní měnit intenzitu osvětlení pouhým mácháním telefonu ve vzduchu. Zde se do hry zapojuje akcelerometr a gyroskop, který vyhodnotí pohyb jako posun zařízení dopředu (zvýšení intenzity osvětlení) nebo dozadu (snížení intenzity osvětlení). Tlačítkem Light už pak pouze ovládáte to, jestli je světlo zapnuté či zcela vypnuté (samozřejmě nezávisle na klasickém vypínači na vaší zdi).

Za zapůjčení PLAYBULB Smart Bluetooth LED Speaker Light děkujeme společnosti T-Mobile.

Další důležitou částí aplikace je část, která sdružuje podrobnější nastavení. K němu se dostanete manuálním zvolením položky „Settings“ vpravo nahoře a skrývá se zde hned několik možností. Tou první je „Wake Up“. Pod touto možností se nachází nastavení buzení. Ano, chytrá žárovka PLAYBULB vás dokáže také vzbudit, čímž se dostáváme k další funkci: můžete si navolit, v jaký čas vás má žárovka vzbudit a jestli se má v daný čas pouze rozsvítit nebo plynule rozsvěcet (interval asi 10 vteřin). Nastavit si můžete také hlasitost. Vzhledem k přítomnosti reproduktoru je možné, aby vás žárovka probudila také hudbou, a to tou, kterou si ze seznamu vašich skladeb zvolíte.

Aplikace PLAYBULB

K tomu je ovšem nutný ještě jeden krok. Kromě samotné aplikace musí být se žárovkou spojen také váš telefon. Stačí tedy najet do nastavení připojení Bluetooth a spárovat se se zařízením PLAYBULB. Od toho okamžiku se z PLAYBULB stane klasický Bluetooth reproduktor, který převezme výstup všech zvuků vašeho zařízení. Kromě samotného buzení aplikací tedy můžete vzdáleně přehrávat vaše oblíbené sklady z integrovaného hudebního přehrávače nebo například z YouTube. Vzhledem k absenci mikrofonu však žárovku nelze použít jako hlasité handsfree. Pokud se vrátíme zpět k funkci buzení, budík bohužel lze nastavit pouze jeden bez možnosti opakování, což hodnotíme jako největší omezení.

Kromě buzení můžete v ovládací části nastavit také „Energy Saver“, respektive úsporu energie. V této části můžete zvolit přesný čas, kdy se žárovka automaticky vypne. Pokud tedy tušíte, že během půl hodiny usnete, nastavíte daný čas a po jeho uplynutí světlo automaticky zhasne. Nastavit lze také utlumení zvuků, což se hodí, pokud máte nastavený budík, ale nechcete se nechat rušit příchozími notifikacemi, například přijatou zprávou nebo e-mailem.

PLAYBULB
Maximální jas

Další možnost nastavení se skrývá pod položkou „Night Mode“, tedy noční režim. Ten funguje podobně jako režim na úsporu energie, avšak v tomto režimu si nastavíte konkrétní čas, kdy světlo sníží svoji intenzitu na minimum. Lze to tedy brát jako alternativu, například pro děti. Poslední větší možnost nastavení se skrývá pod volbou „Sleep Mode“. Tento režim opět dovolí nastavit přesný čas, ve kterém se světlo zhasne automaticky, nebo se postupným snižováním intenzity vypne rovněž. Jde tedy o několik podobných režimů, které můžete spravovat dle aktuální situace. V nabídce by někomu mohl scházet takový, který blikáním světla informuje o zmeškaných událostech. I to některá konkurence dokáže.

V části nastavení lze udělat i další změny, například přejmenovat aktuální zařízení, vynutit připojení zvuku (které lze nahradit manuálním připojením skrze správce připojení Bluetooth) nebo resetovat žárovku do továrního nastavení. Aplikaci jsme už ze začátku zhodnotili jako designově nepříliš povedenou, pochválit ovšem musíme její funkčnost. Aplikace reaguje svižně, nijak se neseká a ani se nám nestalo, že by trpěla nenadálými pády. Po této stránce tedy spokojenost.

  • zajímavé funkce
  • budík
  • možnost postupného rozsvěcování

Nelíbilo se nám:

  • postupné rozsvěcování je možná až příliš rychlé
  • chybí světelná notifikace na zmeškané události

Kvalita zvukového výstupu

PLAYBULB je stále žárovka, a tak je jasné, že od kvality zvukového výstupu nelze očekávat zázraky. To se bohužel potvrdilo také v praxi. Kvalita zvukového výstupu odpovídá levnějším zařízením, například notebookům s cenou do 10 000 Kč. Výstup je velmi plechový a zhruba od 50 % hlasitosti se zvuk začíná značně deformovat. Je důležité uvědomit si, že širm vaší lampy funguje jako usměrňovač zvuku, díky němuž reproduktor nabude na sytosti a basové složce. Pokud je ovšem širm uzavřen (například v lustru), zvuk logicky na kvalitě a intenzitě ztrácí. Celkově tedy hodnotíme zvukový výstup jako lehce podprůměrný. Doplníme, že výkon reproduktoru jsou 3 W.

Nelíbilo se nám:

  • plechový výstup

Zhodnocení a konkurence

Chytrá žárovka PLAYBULB Bluetooth Smart LED Speaker Light je hezkou ukázkou toho, jak za pár let budou vypadat běžné žárovky v mnoha domácnostech. Budou zkrátka chytré, stejně jako zbytek vybavení. To, že chytré žárovky ještě nemohou prosáknout do všech domácností, určuje také cena. Za dnes testovanou žárovku je totiž potřeba zainvestovat okolo 1 800 Kč. Stejná verze, která je navíc barevná (Rainbow), je ještě o dalších zhruba 600 Kč dražší. Poté existují i další verze bez integrovaného reproduktoru (MiPow PLAYBULB Smart Bluetooth), kde se cena pohybuje na přijatelnější hranici okolo 800 Kč (v bílém a černém provedení, opět barevné).

PLAYBULB Smart LED Speaker Light
PLAYBULB Smart LED Speaker Light

Taková cena se zdá již přijatelnější a pokud vyloženě nepotřebujete nechat se budit integrovaným reproduktorem žárovky, který stejně není zrovna dvakrát kvalitní, sáhněte po modelu MiPow PLAYBULB Smart Bluetooth. Stále je ale nutné míti na paměti světelnost, která není zrovna vysoká (u modelu MiPow PLAYBULB Smart Bluetooth je ještě o zhruba 20 lumenů nižší). Pro osvětlení větší místnosti a samozřejmě také pro větší zábavu bude nutné investovat do vícero podobných žárovek.

Alternativou může být také řešení od společnosti Philips, respektive žárovky Hue. V základu dostanete 3 žárovky a speciální modem, který spravuje jejich svit a také barvu. Žárovky se připojují skrze Wi-Fi, čili ovládání je sofistikovanější. Cena tohoto setu vyjde okolo 5 tisíc.

Pokud se vám chytré žárovky nelíbí a přesto byste chtěli ovládat nějaké světlo, nabízí se možnost MiPow PLAYBULB Candle. To je chytrá svíčka, která nepálí, stejně tak umožní spojení přes Bluetooth a svítí mnoha barvami. Cena se pohybuje okolo 700 Kč a kdyby náhodou vypršela životnost LED světel, otočením Candle se ze zařízení stane podstavec pod klasickou čajovou svíčku.

A jaké je tedy doporučení? Pokud chcete ohromit (i když trochu kýčovitou formou) a nevadí vám utratit větší obnos, určitě některý z nabízených produktů vyzkoušejte.

Hodnocení
70%
Klady
  • libovolné nastavení intenzity osvětlení
  • svižná komunikace se smartphonem
  • zastaralá aplikace
  • zajímavé funkce
  • Bluetooth 4.0
  • vysoká životnost
  • technologie LED
  • vzhled běžné žárovky
Zápory
  • nejvyšší jas je pouze průměrný
  • barevná varianta za příplatek
  • vysoká cena
  • nekomunikuje s Windows Phone (10 Mobile)
Diskuze ke článku
Tomáš Kunst
Tomáš Kunst
Mám cca rok barevnou verzi této žárovky a to co mě na ní vadí nejvíc je to, že používá PlaybulbX, protože její vzhled je příšerný právě oproti graficky pěkně zpracované původní verzi ovladače. Jinak zvuk opravdu nic extra, ale dá se celkem slušně vyladit pomocí ekvalizéru v přehrávači a pak je poslouchatelný.
blue.sun
Tak tomu říkám pěkná kravina... Asi si chytrou domácnost představuji jinak, než kombinaci špatných řešení v jednom.
Ze všeho nejméně mi přijde vhodné to upozornění na události. To vážně? Aby mi blikala žárovka, že mi někdo volal? V tu chvíli je po ní...
Xwert Is
Xwert Is
Existuje žiarovka ktorá by slúžila ako "WIFI Booster?" To by som prijal viac proste aby mi rozširovalo wifi signál po byte / dome.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze