Pebble 2
recenze

Pebble 2

Sbohem a šáteček
8

Firma Pebble, která stála u zrodu nositelných zařízení, přesněji chytrých hodinek, byla koncem minulého roku pohlcena Fitbitem a nového produktu od Pebble se již nedočkáme. Posledním modelem výrobce se tak překvapivě staly Pebble 2. Jak se tyto hodinky povedly a proč je škoda, že firma, která za nimi stojí, končí?

Začátkem prosince bylo oficiálně oznámeno, že firmu Pebble vyrábějící chytré hodinky pohltila větší společnost Fitbit, která na trhu s tzv. „wearables“ patří k největším hráčům. Důsledkem akvizice je, že nové hodinky Pebble již nevzniknou a do prodeje se nedostanou ani produkty, které firma představila v květnu minulého roku. Posledními hodinkami Pebble se tak překvapivě staly Pebble 2. Ty se jako jediné z trojice v květnu představených produktů stihly dostat do prodeje ještě před akvizicí. Druhým hodinkám Pebble Time 2 a chytré krabičce Core pro běžce se něco takového nepoštěstilo.

Přečtěte si také:

Po oznámení akvizice nicméně hodinky již zakoupit oficiálně nelze. My se na ně nyní přesto blíže podíváme a ukážeme si, jak se poslední chytré hodinky od Pebble povedly, co jejich – dnes již neexistující – výrobce do světa wearables přinesl a proč je škoda, že trh takto neslavně opouští.

Pebble 2

Technické parametry Pebble 2 HR

Kompletní specifikace
Konstrukce39,5 × 30,2 × 11,3 mm, 31,7 g, odolnost: ne
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejE Ink, 1,26" (144 × 168 px), tvar: hranatý
SystémPebble OS, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 8 MB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostzáří 2016, 3 690 Kč

Design a konstrukce: pro „geeky“ a poprvé vodotěsné

Pebble 2 designově vycházejí z prvních Pebble, které tvůrci prostřednictvím crowdsourcingové kampaně na Kickstarteru představili již v dubnu 2012 a v roce 2014 uvedli do prodeje. Ačkoliv vypadají Pebble 2 lépe, decentněji a kompaktněji, stále si zachovávají svůj účelový až „geekovský“ design. Hodinky nejsou nijak krásné a elegantní, ale dá se o nich říci, že „mají duši“. Mnohým lidem se Pebble 2 líbit nebudou, ale zvláště techničtěji založení lidé v nich snadno najdou jisté kouzlo.

Pebble 2

Pásek Pebble 2 je silikonový a na ruce působí velice příjemně. Je totiž měkký, jemný a tak akorát široký. Dírky pro zapnutí pásku jsou nasázeny blízko u sebe, takže by se nemělo stát, že se pásek netrefí do pro vás komfortní velikosti.

Co se týče konstrukce samotných hodinek, „dvojkové“ Pebble přišly s relativně tenkým a lehkým pouzdrem, které je navíc vodotěsné. Při představování hodinek zaznělo konkrétně slovíčko „swimproof“, které vyjadřuje, že jsou hodinky uzpůsobené také k tomu, aby se v nich dalo bez starostí plavat. V této novince se odrazila inklinace firmy Pebble k oblasti fitness, která se nejdříve projevovala v softwarových vylepšeních a s příchodem Pebble 2 i v samotném hardwaru. Kromě vodotěsnosti Pebble 2 přišly i s monitorem srdečního tepu, ke kterému se ještě dostaneme.

Chytré hodinky od Pebble byly vždy jedinečné svým ovládáním. Na žádných Pebble totiž nenaleznete dotykový displej. Ovládání probíhá skrze hardwarová tlačítka na boku, přičemž také na Pebble 2 naleznete klasicky tlačítka pro posun menu nahoru a dolů. Mezi nimi se pak nalézá tlačítko pro potvrzení a na protilehlé straně tlačítko pro krok zpět.

Displej a baterie: týdenní výdrž díky černobílému e-paperu

To, čím se chytré hodinky Pebble od konkurence vždy odlišovaly, byl jejich e-paper displej, který samozřejmě nechybí ani u Pebble 2. I poslední Pebble nabídly po vzoru první generace pouze černobílou variantu. Faktem je, že takový displej vypadá v porovnání s displeji hodinek jako Apple Watch poněkud zastarale. Má však mnoho výhod a pro Pebble byl prvkem, který je vždy odlišoval.

Pebble2_4

Displej, který známe například z čteček Kindle, má výhodu v tom, že je skvěle čitelný i bez podsvětlení a hlavně velice energeticky úsporný. Hodinky Pebble proto vždy nabízely nadstandardní výdrž a ani Pebble 2 nejsou výjimkou. Na baterii vydrží bez problémů týden, což je v porovnání s jednodenními chytrými hodinkami, které nabízí konkurence, opravdu velká výhoda.

Co se týče podsvícení, uživatel si může nastavit, aby se hodinky rozsvěcovaly sami, když je natočí k sobě. Hodinky disponují pohybovým čidlem a pokud uděláte klasický pohyb, kterým kontrolujete na ciferníku čas, Pebble 2 jej většinou spolehlivě rozpoznají a rozsvítí se. Automatické rozsvěcování ovšem můžete také vypnout, čímž docílíte vyšší výdrže baterie a jak již bylo řečeno, pokud není tma, displej bez problémů přečtete i bez podsvícení.

Pebble2_7

Funkce a doprovodná mobilní aplikace: přerod ve fitness náramek

Ač první Pebble jakékoli fitness funkce postrádaly, směřování všech wearables směrem k zdravotním a sportovním funkcím se odrazilo i tady. Právě Pebble 2 jsou pak vrcholem tohoto směřování a nejsportovnějšími hodinkami, které firma kdy vytvořila.

Pebble 2 poprvé přišly se senzorem srdečního tepu a vaší tepovou frekvenci sledují jak při tréninku, tak i v krátkých intervalech v průběhu celého dne. Výsledky měření jsou zaznamenávány do přehledných grafů, které jsou dostupné skrze sběrnu zdravotních dat nazvanou Pebble Health. Sem kromě tepových frekvencí směřují i data o nachozených krocích a kilometrech a data o vašem spánku. Díky měření spánku navíc Pebble 2 disponují i funkcí chytrého buzení, díky které si můžete nastavit interval, ve kterém potřebujete vstát z postele, a nechat se hodinkami probudit ve chvíli, kdy je váš spánek nejmělčí.

Pebble Health

Zde je nutné pochválit doprovodnou aplikaci pro iPhone, která zdravotní data zobrazuje hezky a přehledně. Velkou výhodou je pak také spolupráce Pebble Health s HealthKitem Applu i konkurenčním Google Fit. Díky ní se vaše zdravotní data promítají i do systémových zdravotních aplikací obou hlavních mobilních operačních systémů. Tím jsou data z Pebble zasazena do širšího rámce dat a lze s nimi dále pracovat.

V souvislosti se zdravotními funkcemi Pebble 2 je ale potřeba upozornit na jeden poměrně výrazný nedostatek. Hodinky na rozdíl třeba od Apple Watch nepoznají, že nejsou na ruce. Tep tedy zběsile měří, i když jsou sundané. Když jsem se navíc šel v podvečer vysprchovat a hodinky si odložil na stůl, jejich senzory vyvodily, že spím.

Uživatelské prostředí a aplikace: zajímavý systém a komunita vývojářů-srdcařů

Tlačítkovému ovládání byl samozřejmě přizpůsoben celý operační systém, na kterém hodinky běží. Ten má podobu různých vertikální seznamů a také časové osy (tzv. Timeline), kterou se uživatel skrze šipky pohybuje. Ač systém i ovládání působí v porovnání s watchOS či Android Wear tak trochu „retro“, jeho používání je opravdu velice intuitivní, příjemné a spolehlivé. Trefovat se prstem na malinkaté ovládací prvky hodinek s dotykovým displejem je často nepohodlné a ovládání Pebble dává svůj smysl. Tyto hodinky zkrátka staví praktičnost nad eleganci.

Pebble 2 ciferníky

Vždy bezplatné aplikace si do hodinek snadno stáhnete pomocí doprovodné aplikace pro iPhone (resp. Android), u níž je nutné zopakovat, že je skutečně povedená, přehledná a intuitivní. Komunita vývojářů aplikací pro Pebble byla od začátků obdivuhodně velká a i když se k ní nepřidalo příliš „velkých“ hráčů, nedostatkem aplikací platforma rozhodně nikdy netrpěla. Faktem ale je, že již po krátké době používání chytrých hodinek většina uživatelů zjistí, že aplikace na nich nejsou až tak důležité a v 99 % jim smartwatch slouží primárně k zobrazování času a notifikací. A právě v tom jsou Pebble opravdu skvělé. Upozornění na Pebble chodí se stoprocentní spolehlivostí a vám tak vždy postačí podívat se na hodinky, abyste věděli, co vám na telefon přišlo.

Za pozornost pak stojí také samotný ciferník. Čas si můžete zobrazit prostřednictvím v podstatě jakéhokoli ciferníku, který si jen představíte. Jejich nabídka v obchodě, který najdete v doprovodné mobilní aplikaci, je skutečně obrovská. Vaše hodinky tak mohou být digitální, analogové, tradiční i hypermoderní. Sami si navíc snadno vyberete, jaké informace na ciferníku uvidíte, ať už to bude jen čas, nebo také datum, den v týdnu, počet ušlých kroků, tep, aktuální teplota či předpověď počasí.

Závěr

Poslední Pebble se povedly a uživatelům, kteří si je ještě stihli pořídit, budou jistě ještě nějakou chvíli dobře sloužit. Fitbit jim ostatně přislíbil podporu minimálně do konce letošního roku. Pebble 2 je budou těšit pohodlným ovládáním, zdravotními funkcemi i výdrží, která je ve světě chytrých hodinek nevídaná. Velice solidní navíc byla i pořizovací cena. Hodinky se senzorem tepové frekvence u nás vyšly na 3 690 korun. Model „SE“ bez tohoto senzoru pak nabízel ještě lepší cenu 2 890 korun. Trh tedy přišel o solidní a zároveň cenově dostupné chytré hodinky.

Kromě odlišného přístupu k designu a ovládání je velká škoda také oné zmíněné vývojářské komunity, která se kolem Pebble vytvořila. Ta byla svou velikostí navzdory nulovému byznysovému potenciálu skutečně nevídaná. Je otázkou, zda se taková komunita nezávislá na ekosystému velkých technologických korporací ještě někdy utvoří.

Pebble 2 konec

Pebble 2 uzavírají velkolepý příběh firmy, která vzešla z Kickstarteru a již v roce 2014 za sebou měla milion prodaných chytrých hodinek. Firma přišla s mnoha průkopnickými přístupy a stála u zrodu kategorie wearables, které je mnohými předpovídána zářná budoucnost. Je určitě škoda, že u toho odvážný trpaslík po pohlcení obrem nebude.

Doufat můžeme alespoň v to, že se to nejlepší z Pebble promítne do budoucích produktů Fitbitu. Pod křídla této firmy sice v rámci akvizice neputoval žádný hardware, ale šikovní softwaroví inženýři a duševní vlastnictví spojené s operačním systémem hodinek ano. Ve světle čerstvé akvizice startupu Vector, dalšího menšího výrobce chytrých hodinek, je zřejmé, že chce Fitbit do budoucna klást větší důraz také na tuto oblast svého portfolia, která byla dosud zastíněna jednoduššími fitness náramky se základními funkcemi.

pebble-2
Klady
  • dlouhá výdrž baterie
  • skvěle čitelný displej
  • velká nabídka ciferníků a aplikací
  • nízká cena
Zápory
  • design není pro každého
  • chybí zvukový výstup
  • postrádají GPS
  • nepoznají, že nejsou na ruce
Diskuze ke článku
Enigma
Vypadá to tak, že v případě Pebble šlo o koupi a následnou likvidaci konkurence. Jaké jiné chytré hodinky nabídly týdenní výdrž na jedno nabití?
medvídekYou
Jako majitel pebble time steel, jsem se neuvěřitelně těšil na druhou verzi. Barevný e-paper displej s výdrží 10ti dní, skvělou čitelností na slunci a neustále zobrazenýma informacema je prostě bezkonkurenční..
Nedotykový diplej je velké plus - ovládání 4 tlačítky je tak primitivní a návykové že kdo vyzkouší, nechce nic jinýho ( žádné nechtěné doteky / kliky )..

* A že mi to nevykreslí nějakého mickeymouse mi je fakt ukradený, bavíme se o hodinkách, né o televizi :D
ICE
To je stejný scénář jako se tu děl v 90. letech s textilkama a jinýma fabrikama. Němci to koupili levně, stroje odvezli a zbytek nechali zchátrat. Škoda pebble, byly takové jedinečné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze