OnePlus Nord N10
recenze

OnePlus Nord N10

Jen 5G k úspěchu nestačí
5

Na začátku byla značka OnePlus právem považována za „zabijáka vlajkových lodí“. Její portfolio bylo sice malé, na druhou stranu však obsahovalo skvěle vybavené telefony za zajímavou cenu. Postupem času se však strategie výrobce změnila. Kromě regulérní řady s číselným označením byla představena také modelová řada Nord. V dnešní recenzi se podíváme na prostřední model s názvem Nord N10 5G.

Kromě základního Nordu s AMOLED displejem a procesorem Snapdragon 765G OnePlus představil také levný Nord N100 a již o něco dražší, zato však v některých oblastech lépe vybavený Nord N10. Ten se v současnosti prodává za necelých 9 tisíc korun a v této recenzi odpovím na otázku, jestli se jeho nákup vyplatí.

OnePlus Nord N10 – videorecenze

Technické parametry OnePlus Nord N10

Kompletní specifikace
Konstrukce163 × 74,7 × 9 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,49" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 690, CPU: 2×2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2020,

Obsah balení: včetně výkonného adaptéru

V černé krabičce je 30W napájecí adaptér a červený kabel typu USB-C/USB-C. Na ochranné pouzdro či sluchátka se však již bohužel nedostalo.

OnePlus Nord N10
Nelíbilo se nám
  • pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: neurazí ani nenadchne

Designem mobil bohužel příliš nezaujme, a to jak konstrukcí, tak barevným provedením. S výjimkou displeje je celá konstrukce (včetně rámečku) z plastu, a ačkoliv je zpracování na dobré úrovni (nikde nic nevrže a vše pěkně lícuje), od zařízení za necelých 9 tisíc korun bych zkrátka očekával o něco víc. Záda jsou navíc lesklá a velmi snadno se na nich zachytávají otisky. Rovněž haptická odezva/vibrace mě nepotěšila, působí bohužel poměrně lacině. Pravděpodobně vás nepřekvapí, že telefon nedisponuje zvýšenou odolností.

Z ovládacích prvků nechybí vypínací tlačítko na pravém boku a kolébka hlasitosti na straně levné. Praktický posuvný přepínač zvukových profilů schází a slot pro nanoSIM pojme jednu SIM a jednu paměťovou kartu, případně dvě nanoSIM karty.

Nechybí ani 3,5mm jack.

Čtečka otisků prstů sídlící na zadní straně má však vcelku rychlou odezvu a dokonce nechybí ani 3,5mm jack. Chválím také přechod mezi displejem a rámečkem. Nenajdete zde žádné ostré hrany, takže je ovládání gesty velmi komfortní. Nord N10 je do velké míry podobný Nordu N100, což je vzhledem k dvojnásobné ceně škoda. Zamrzí také existence pouze jediné barevné varianty (Midnight Ice), výrobce podle mě mohl být odvážnější a nabídnout uživatelům také líbivější barvy.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • nepraktický povrch zad
  • plastový rámeček i záda
  • nevýrazný design

Displej: pouze průměrný

OnePlus displeje opravdu umí, v případě N10 5G však poměrně šetřilo. Najdeme zde 6,49" Full HD+ panel krytý sklíčkem Gorilla Glass 3, který disponuje 90Hz obnovovací frekvencí. Podobně jako další IPS LCD panely trpí neduhem prosvítání v oblasti průstřelu a okrajů, potěší však alespoň solidním podáním černé. Při aktivaci tmavého režimu lze navíc zároveň prosvítání eliminovat. Podání barev je příjemné, dokonce nechybí ani ambientní režim, který vás upozorní na přijaté notifikace (displej však nesvítí pořád). Notifikační dioda schází.

90Hz obnovovací frekvence je příjemná a díky ní je používání telefonu pocitově mnohem svižnější, na druhou stranu jsme v těchto cenových vodách zvyklí i na panely s vyšší obnovovací frekvencí, případně AMOLED technologii. OnePlus Nord N10 je tak v tomto ohledu přinejlepším průměrem.

Líbilo se nám
  • 90Hz obnovovací frekvence
Nelíbilo se nám
  • pouze IPS LCD
  • někomu může scházet notifikační dioda

Zvuk: udělá vám radost

Nord N10 má dvojici hlasitých reproduktorů, jeden je umístěný ve spodním rámečku, druhý pak ve sluchátku. Zajistí slušný stereo efekt, mají dostatečnou hlasitost i slušnou kvalitu. Alternativně lze poslouchat skrz (bez)drátová sluchátka. Bezproblémová je rovněž kvalita telefonních hovorů.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: skoro tak dobrý jako Nord

Srdcem telefonu je Snapdragon 690, jemuž dělá společnost 6 GB RAM a 128GB úložiště typu UFS 2.1, z něhož si systém ukousne zhruba 20 GB. K dispozici jsou také paměťové karty o kapacitě až 512 GB, alternativně lze využít cloudové úložiště.

Výkon novince rozhodně neschází, podle testu Geekbench je dokonce výkonově blízko modelu Nord se Snapdragonem 765G. Reakce telefony byly svižné i při náročnějších operacích a problém jsem neměl ani s nadměrným zahříváním.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: bez problémů

Uvnitř telefonu je baterie o kapacitě 4 300 mAh, což je ještě o trochu více než u modelu Nord. Telefon zcela bez větších potíží zvládl jeden náročnější den a víkend (za předpokladu, že mobil využíváte o něco méně) zvládnete na jedno nabití. Díky dodávanému 30W adaptéru se navíc můžete těšit na velmi rychlé nabíjení. Z 0 na 65 % se dostanete přibližně za 30 minut, plné nabití pak zabere necelou hodinku.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: potřebujete 5G?

Jednou z hlavních předností modelu Nord N10 je pochopitelně podpora 5G sítí, které však v našich zeměpisných končinách pravděpodobně ještě nějakou chvíli stejně plnohodnotně nevyužijete. Běžné uživatele tak může více zajímat podpora Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1 či přítomnost navigačních služeb GLONASS, Galileo či BDS. Samozřejmě neschází ani NFC pro bezkontaktní platby či rychlé párování.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází
  • podpora 5G sítí

Fotoaparát: dvakrát zbytečně

OnePlus Nord N10 má na zádech hned čtyři fotoaparáty, z nichž jsou však podle mého názoru hned dva zbytečné. Jedná se o nechvalně proslulý 2Mpx makro snímač a monochromatický senzor identického rozlišení. Problémem je nejen nízké rozlišení, ale v případě monochromatického senzoru také fakt, že vytvoření monochromatického snímku dokáže dnes již obstojně obstarat software.

Zajímavější je tak nepochybně hlavní 64Mpx snímač o světelnosti f/1.79, který skládá čtyři pixely do jednoho, výsledkem jsou tak 16Mpx snímky. Za dobrého (denního) světla s ním lze pořídit pěkné fotografie s líbivým barevným podáním (spíše do modra) i slušným dynamickým rozsahem, který však nefunguje spolehlivě ve 100 % případů. Fotit lze také v 64Mpx rozlišení, výsledek však lépe nevypadá a má horší dynamický rozsah. Kromě toho je k dispozici také dvojnásobné přiblížení, které vyřeže snímek z 64Mpx fotografie. Výsledek nevypadá vůbec špatně.

Ultraširokoúhlý objektiv o rozlišení 8 megapixelů má slušný rozsah 119 stupňů, úroveň detailů je však slabší a má také odlišné barevné podání. Zároveň je viditelný horší dynamický rozsah.

Focení ultraširokoúhlým objektivem za zhoršených světelných podmínek bych se zcela vyhnul.

K dispozici je také noční režim, který funguje pouze u ultraširokoúhlého objektivu a standardních snímků, nikoliv u dvojnásobného přiblížení. Pořízené snímky z hlavního fotoaparátu nevypadají vůbec špatně a jsou pěkně prosvícené, i když jim schází detaily. V případě ultraširokoúhlého objektivu je výsledek nepřesvědčivý. Focení na ultraširokoúhlý objektiv bych se za zhoršených světelných podmínek raději zcela vyvaroval.

Makro snímky

Čelní 16Mpx selfie kamerka pořizuje vcelku pěkné, i když někdy nepřirozeně vypadající snímky. Natáčet s ní lze až ve Full HD při 30 FPS. Na zadní snímač pak maximálně ve 4K při 30 FPS. Optická stabilizace chybí, spolehnout se budete muset na elektronickou, která mírně pomůže.

Líbilo se nám
  • slušný hlavní snímač
  • 2× přiblížení výřezem
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • zbytečný makro a monochromatický senzor
  • slabší ultraširokoúhlý objektiv
  • chybí OIS

Software: špatné vyhlídky do budoucna

Novinka dorazila s Androidem 10 a pro OnePlus typickou nadstavbou OxygenOS. Ta vychází do velké míry z čistého Androidu, přitom ale přináší praktické vychytávky jako Game Space nebo Režim Zen, když si chcete dát digitální detox. Potěší také relativně aktuální říjnové bezpečností záplaty, méně pak již příslib aktualizace pouze na Android 11. Právě OnePlus bylo vždy vyhlášené dlouhou softwarovou podporou, o to více zamrzí, že tentokrát výrobce slibuje pouze jeden velký update.

Líbilo se nám
  • povedená nadstavba OxygenOS
  • říjnové bezpečnostní záplaty
Nelíbilo se nám
  • slabší softwarová podpora (na poměry OnePlus)

Zhodnocení

Přestože to tak mohlo vyznít, OnePlus Nord N10 není špatný telefon, domnívám se však, že cena necelých 9 tisíc korun je zkrátka až příliš odvážná. Za příplatek (nebo naopak úsporu) v podobě několika tisíc můžete zakoupit klasický Nord či Nord N100 (pokud toužíte po OxygenOS). U Nord N10 mě vyloženě nadchly snad jen stereo reproduktory, dostatek výkonu se slotem pro microSD karty a výdrž s podporou rychlého nabíjení. Vše ostatní je spíše (pod)průměrné a ceně, za kterou se telefon prodává, podle mě balíček funkcí a vlastností jednoduše neodpovídá. Pokud by se novinka prodávala za 6, maximálně 7 tisíc korun, mohl bych telefon s přimhouřeným okem doporučit, za současné situace to však bohužel není možné.

OnePlus Nord N10

Konkurence

Lepší volbou než OnePlus Nord N10 je základní Nord, který nabídne mnohonásobně kvalitnější AMOLED panel, lepší fotoaparáty i vyšší výkon. Na druhém konci na zájemce, kteří chtějí ušetřit, čeká Nord N100, jenž má velmi podobnou konstrukci jako N10, nabídne však větší kapacitu baterie.

OnePlus Nord N100

Rozměry164,9 × 75,1 × 8,5 mm, 188 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 460, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

OnePlus Nord 8+128 GB

Rozměry158,3 × 73,8 × 8,2 mm, 184 g
DisplejAMOLED, 6,44" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 115 mAh

Pokud máte rozpočet kolem 8 až 9 tisíc korun a záleží vám na obrazovce, případně vyšší odolnosti, doporučuji zvážit nákup Sony Xperie 10 II.

Sony Xperia 10 II

Rozměry157 × 69 × 8,2 mm, 151 g
DisplejOLED, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 600 mAh
oneplus-nord-n10
Klady
  • dlouhá výdrž a rychlé nabíjení
  • podařená nadstavba OxygenOS
  • dostatek výkonu + podpora microSD karet
  • stereo reproduktory i 3,5mm jack
  • slušná konektivita
  • podpora 5G sítí
Zápory
  • zbytečný senzory (makro a monochromatický)
  • na standardy OnePlus slabší softwarová podpora
  • nudný a nepraktický design
  • displej neoslní
Diskuze ke článku
David Kříž
David Kříž
Naposledy upraveno: 25. 11. 2020 17:16
Jak mam rozumet tomuto odstavci... ?
K dispozici je také noční režim, který funguje pouze u ultraširokoúhlého objektivu a standardních snímků, nikoliv u dvojnásobného přiblížení. Pořízené snímky z hlavního fotoaparátu nevypadají vůbec špatně a jsou pěkně prosvícené, i když jim schází detaily. V případě ultraširokoúhlého objektivu je výsledek nepřesvědčivý. Focení na ultraširokoúhlý objektiv bych se za zhoršených světelných podmínek raději zcela vyvaroval.
To jako je lepsi fotot hlavnim fotakem, ktery nocni rezim NEPODPORUJE, ale presto jsou snimky pekne prosvetlene... ? Nebo je to jen obraceme a naopak neni podpora nocniho rezimu u ultrasirokouhleho snimace... ?
Hanz S
Hanz S
funguje pouze u ultraširokoúhlého objektivu a standardních snímků, nikoliv u dvojnásobného přiblížení

myslím, že je to napsáno jasně - funguje u širokoúhlého foťáku, i u klasického - ale u něj jen v normálním režimu, ne při využití zoomu
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
No to je hustá recenze po hromadě eufemismů u jiných telefonů. Se tady někdo blbě vyspal?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze