OnePlus 8T
recenze

OnePlus 8T

Spousta předností, málo kompromisů
2

Nedáte dopustit na procesory Snapdragon a nespokojíte se s ničím horším než 120Hz OLED panelem? Pak si nenechte ujít nový OnePlus 8T, který nabízí výše zmíněné a navíc se chlubí extrémně rychlým 65W nabíjením i nejnovějším Androidem 11. Jak se novinka čínského výrobce povedla? To prozradím v této recenzi.

Smartphony OnePlus se proslavily skvělým poměrem cena/výkon, kterému sekunduje špičková nadstavba OxygenOS. I přestože v poslední době zdražily (jako většina konkurence), stále se řadí k těm nejzajímavějším telefonům s Androidem na trhu. Jak se povedl nový OnePlus 8T a čím se liší od OnePlus 8 a vlajkového OnePlus 8 Pro?

OnePlus 8T – videorecenze

Technické parametry OnePlus 8T 8 + 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce160,7 × 74,1 × 8,4 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, , GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost,

Obsah balení: červená mu sluší

OnePlus 8T se ukrývá v červené krabičce s jakoby silikonovým (příjemně měkčeným) povrchem, v níž na vás čeká kromě telefonu samotného také napájecí adaptér, kabel typu USB-C/USB-C a sada příruček s nálepkami. Kromě toho zde narazíte na průhledné ochranné pouzdro s logem výrobce, za které náleží OnePlus velký palec nahoru.

OnePlus 8T
Líbilo se nám
  • moderní USB-C/USB-C kabel
  • líbivé balení
  • ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: výstavní kousek

OnePlus 8T může být váš již za 17 tisíc korun a na rozdíl od Samsungu Galaxy S20 FE se v tomto případě můžete spolehnout na hodnotnější a také odolnější skleněná záda s ochranou Gorilla Glass 5. V testované stříbrné variantě vypadá smartphone skvěle a díky matnému povrchu se na zádech nezachytávají otisky, takže je nemusíte neustále leštit.

OnePlus 8T

Hliníkový stříbrný rámeček s lesklou povrchovou úpravou zdobí kromě vypínacího tlačítka a ovládání kolébky hlasitosti také pro OnePlus typické posuvné tlačítko, kterým můžete rychle měnit nastavení zvukových profilů (hlasitý, vibrace, tichý bez vibrací). Ačkoliv se jedná o vcelku jednoduchý prvek, během používání jsem jej mnohokrát ocenil. Líbí se mi také, že na telefonu nenajdeme (podle mého názoru) zbytečné dedikované tlačítko pro Google Asistenta.

Zatímco horní strana je čistá (s výjimkou mikrofonu a anténních předělů), spodní strana je domovem USB-C, mřížky hlasitého reproduktoru a slotu pro dvojici nanoSIM karet (pouze jedna SIM však může využívat 5G připojení). Šuplíček má při bližším zkoumání (u testovaného kusu) mírně odlišné zabarvení než okolní rámeček, bez důkladného prohlížení to však nelze postřehnout a při nasazeném pouzdru zůstává slot pro nanoSIM zcela skryt.

Zvýšená odolnost IP68 schází, telefon by však měl něco vydržet.

Konstrukční kvalita zpracování je každopádně špičková, nikde nic nevrže, telefon se neprohýbá a působí prémiovým dojmem. Modul fotoaparátu navíc takřka nevystupuje nad okolní povrch a vypadá vcelku stylově. Jedinou vadou na kráse je tak absence zvýšené odolnosti IP68, která by u takto drahého telefonu chybět neměla. Na některých trzích v některých úpravách však touto certifikací OnePlus 8T disponuje, věřím tedy, že by měl mobil bez problému odolat například používání při slabším dešti. Výrobce evidentně potřeboval OnePlus 8T něčím odlišit od vlajkového OnePlus 8 Pro a právě toto je jedna z těch oblastí.

Líbilo se nám
  • prémiové materiály
  • praktické tlačítko pro přepínání zvukových profilů
  • kvalita zpracování
Nelíbilo se nám
  • chybí certifikace zvýšené odolnosti

Displej: krásný nejen na první pohled

Kde výrobce rozhodně nešetřil, je displej. Jedná se o OLED obrazovku s uhlopříčkou 6,55" a jemností 402 PPI. Nechybí dokonce ani ochranné sklo Gorilla Glass 6 a plusem může být pro mnohé také fakt, že je displej s poměrem stran 20:9 plochý. Kromě Gorilla Glass jej navíc chrání fólie už z výroby.

Největším lákadlem však zůstává 120Hz obnovovací frekvence, díky níž je používání mobilu mnohem plynulejší. Kvalita obrazu, podání barev i maximální jas – to vše odpovídá vlajkovým lodím. Jedinou výtku bych měl snad jen k minimálnímu jasu, který se mi zdál při používání ráno po probuzení v temném pokoji až příliš vysoký. Mnohé obrazovky jsou v tomto ohledu schopny svítit méně, což je příjemnější pro oči. Ty, kteří to využijí, potěší také certifikace HDR10+.

Čtečka otisků prstů má ideální umístění.

Potěší také Always-On (neboli „ambientní“ v případě OnePlus) režim, kdy můžete nechat displej neustále rozsvícený, abyste měli přehled o čase a také o všech notifikacích, které čekají na přečtení. Podobně jako u Samsungu můžete povolit také světelný efekt v okolí rámečku, který se při přijetí notifikace na chvíli rozsvítí. Režim „Vždy zapnutý ambientní displej“ (neboli Always-On) můžete také naprogramovat tak, aby se aktivoval jen v určitých časech. V mém případě jsem jej nechával zapnutý po celý den.

V neposlední řadě bych rád zmínil čtečku otisků prstů optického typu, která má ideální umístění a funguje velmi rychle. Problém jsem neměl ani v případě, že byla obrazovka mírně mokrá od deště či jsem neměl dokonale suchý prst. Spokojen jsem byl i s průstřelem v levém horním rohu, který není příliš velký a při používání mě nijak neobtěžoval. Dobře je na tom OnePlus 8T také, co se tloušťky rámečků týká. Brada je možná mírně tlustší, na první pohled však rámečky působí symetricky.

Líbilo se nám
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • krásný 120Hz displej
  • plochá obrazovka
  • malý průstřel s tenkými rámečky
  • propracovaný ambientní displej
Nelíbilo se nám
  • minimální jas by mohl být nižší

Zvuk: stereo samozřejmostí

OnePlus 8T spoléhá primárně na hlavní reproduktor na spodní straně, kterému dělá společnost sekundární repráček schovávající se pod mřížkou u horního rámečku. Spolehnout se tedy můžete na slušný stereo efekt plně srovnatelný například s Galaxy S20 FE. Na ty nejlépe hrající smartphony OnePlus 8T nemá, k občasnému poslechu či sledování videí však zcela dostačuje a řadí se mezi mírný nadprůměr. Nezklamala mě ani kvalita telefonních hovorů, kdy jsem slyšel protistranu zcela čistě a bez šumu podobně jako ona mě.

Líbilo se nám
  • slušně hrající stereo

Výkon hardwaru: nekompromisní tahoun

Srdcem OnePlus 8T je procesor Snapdragon 865 od Qualcommu, kterému u testovaného modelu sekunduje 8 GB operační paměti a 128GB úložiště (UFS 3.1), z něhož si systém ukousne zhruba 20 GB. Telefon je bleskově rychlý, během používání se mi nestalo, že by se zasekl nebo bych musel na něco čekat. Pochválit musím rovněž dobrou práci se zbytkovým teplem. Zařízení se nezahřívalo ani při hraní náročnějších her, jako je Call of Duty, nebo superrychlém nabíjení, které popíši v další kapitole. Při výběru telefonu snad jen zvažte, jestli si vystačíte se 128GB úložištěm, nebo sáhnete po konfiguraci s 256GB pamětí a 12 GB RAM, paměťové karty totiž OnePlus 8T nepodporuje.

Líbilo se nám
  • nekompromisní výkon
Nelíbilo se nám
  • OnePlus (tradičně) chybí slot na paměťové karty

Výdrž baterie: návykové rychlé nabíjení

OnePlus 8T sice chybí bezdrátové nabíjení, což je další rozlišovací prvek od vlajkového OnePlus 8 Pro, chlubí se však extrémně rychlým 65W nabíjením drátovým. To je mimochodem opravdu návykové. Nabití z 0 na 50 % totiž zabere pouhých 12 minut, takže v podstatě nemusíte přemýšlet nad tím, kdy dáte telefon na nabíječku. Podrobně jsem se nabíjení věnoval v níže přiloženém článku, kde také najdete podrobný graf nabíjení. Chválím také za to, že se 65W adaptér nachází přímo v balení a zařízení se ani během takto rychlého nabíjení nezahřívá.

Spokojen jsem byl i s výdrží, kdy OnePlus 8T bez problémů zvládl dva dny méně náročnějšího používání a nenechal mě na holičkách ani při nabitém pracovním dni.

Líbilo se nám
  • extrémně rychlé drátové nabíjení
  • telefon se při nabíjení nezahřívá
  • již v balení 65W adaptér
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: 5G i Wi-Fi 6

Stejně jako výkon a nabíjení je špičková také konektivita. Spolehnout se můžete na podporu 5G sítí, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 nebo navigační služby GPS, GLONASS, BDS i evropské Galileo. Samozřejmě nechybí ani NFC pro rychlé spárování či bezkontaktní placení.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava

Fotoaparát: nezklame ani neoslní

Fotoaparáty OnePlus 8T vycházejí převážně z OnePlus 8 a jejich technické specifikace si můžete prohlédnout v přiložené tabulce.

Standardní senzor Širokoúhlý snímač
Světelnost objektivu f/1.7 f/2.2
Velikost snímače 1/2,0" 1/3,6"
Velikost pixelů 0,8 µm 1,0 µm
Ohnisková délka 26 mm 14 mm
Stabilizace optická stabilizace bez stabilizace
Rozsah objektivu ? ° 123°
Rozlišení 48 Mpx 16 Mpx
Ostření PDAF pevný focus

Podobně jako u OnePlus 8 byste i v tomto případě našli v dané cenové kategorii lepší fotomobil, OnePlus 8T se však zároveň rozhodně nemá za co stydět. Pořízené snímky mají líbivé (spíše saturované) barvy, telefon však často vyprodukuje spíše měkčí a ne zcela ostré fotky, které by mohly mít rovněž lepší dynamický rozsah.

Co mě naopak mile překvapilo, je možnost dvojnásobného přiblížení, kterého telefon docílí pomocí výřezu podobně jako třeba to dělají Samsungy. Díky tomu vypadají takto přiblížené snímky velmi solidně, mají slušnou úroveň detailů i kontrast, ostrostí však zpravidla nevynikají.

Denní snímky

Ultraširokoúhlý objektiv má široký rozsah 123 stupňů, takže se toho do záběru vleze opravdu hodně. Na poměry ultraširokoúhlých fotoaparátů mu neschází ani slušný dynamický rozsah, i když i tady by to mohlo být o něco lepší.

Večerní a noční fotografie

Makro kamerka má nově hned 5Mpx rozlišení a ostří na vzdálenost zhruba 3 až 4 centimetrů. Snímky mají pěkné barvy, ale občas může být obtížné zajistit, aby byly správně zaostřené. No a nakonec nechybí 2Mpx monochromatický senzor, který využijete ve funkci filtrů a jeho úkolem je pořídit pěknější černobílé snímky. Domnívám se však, že by černobílé snímky mohly vypadat stejně dobře i při pouhém využití softwaru.

Makro snímky

Nechybí ani noční režim, který však všechny záběry zahalí do nažloutlého nádechu. Jiné telefony mají tendenci u nočního režimu pořizovat snímky spíše namodralé. Mobil dokáže při zhoršeném světle prodlouženou expozici aktivovat automaticky, noční režim je však možné také manuálně vynutit.

Natáčení videa probíhá maximálně ve 4K při 60 FPS u hlavního snímače a maximálně ve 30 FPS u ultraširokoúhlého objektivu. K dispozici je také filmový režim, kdy telefon pořídí záběry v poměru stran 21:9. 16Mpx selfie kamerka nakonec uspokojí všechny průměrně náročné uživatele, kteří si pořídí selfie jednou za čas.

Líbilo se nám
  • makro kamerka s použitelným rozlišením
  • solidní kvalita snímků z hlavního a ultraširokoúhlého fotoaparátu
  • dobře fungující noční režim
Nelíbilo se nám
  • pravděpodobně zbytečný monochromatický senzor
  • dynamický rozsah i ostrost snímků má své mezery

Software: špičkový Oxygen OS

Novinka dorazila již s Androidem 11 a skvělou nadstavbou Oxygen OS, která se vyznačuje skvělou přehledností a líbivým grafickým kabátkem, který zbytečně nehýří stovkami různých barev. Oxygen OS vychází z čistého Androidu, který vylepšuje o užitečné funkce a nástroje, jako je například Game Space s herním režimem. Více se můžete o Androidu 11 dozvědět v našem samostatném článku. Během používání v průběhu října byly v telefony zářijové bezpečnostní aktualizace.

Líbilo se nám
  • skvěle odladěný systém
  • zařízení má nejnovější Android 11

Zhodnocení

OnePlus 8T je špičkovým telefonem, který je v mnoha ohledech identický s vlajkovým OnePlus 8 Pro. Pokud vám nevadí absence bezdrátového nabíjení, které alespoň částečně nahradí superrychlé nabíjení drátové, či absence zvýšené odolnosti, jedná se o skvělou koupi. Za vypíchnutí stojí nejen 120Hz plochý OLED displej, ale také skvělá nadstavba s Androidem 11 nebo nekompromisní výkon.

OnePlus 8T

Konkurence

Jako konkurence se nabízí základní OnePlus 8, který je však v mnoha ohledech hůře vybavený, přestože se prodává za podobnou cenu. Alternativně lze uvážit nákup vlajkového OnePlus 8 Pro.

OnePlus 8

Rozměry160,2 × 72,9 × 8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 300 mAh

OnePlus 8 Pro

Rozměry165,3 × 74,4 × 8,5 mm, 199 g
DisplejAMOLED, 6,78" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 510 mAh

Zájemcům o OnePlus 8T bych doporučil také zvážit nákup Samsungu Galaxy S20 FE, jemuž nechybí zvýšená odolnost IP68 ani podpora bezdrátového nabíjení.

Samsung Galaxy S20 FE

Rozměry159,8 × 74,5 × 8,4 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh
oneplus-8t
Klady
  • skvělý OxygenOS s Androidem 11
  • podařený režim Always-On
  • dostatek výkonu do budoucna
  • extrémně rychlé nabíjení
  • krásný 120Hz displej
  • kvalitní zpracování + prémiové materiály
  • slušné fotoaparáty
Zápory
  • někomu mohou scházet paměťové karty
  • absence zvýšené odolnosti
  • chybí bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Lukáš
Lukáš
Naposledy upraveno: 29. 10. 2020 08:11
Dotaz ke čtečce otisků. Dostal se mi do ruky a abych odemkl telefon pomocí čtečky, musím nejdřív zapínacím tlačítkem rozsvítit displej. Jinak čtečka nefunguje. Při zapnutém ambientním displeji stačí zvednout telefon ze stolu a přiložit prst ke čtečce a ta odemkne. Čili když je telefon položen na stole, není možné ho pomocí čtečky odemknout. To samé platí u odemykání obličejem. Musí se rozsvítit displej odemykacím tlačítkem. Vaše zkušenost? Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze