OnePlus 8
recenze

OnePlus 8

Nebezpečné kompromisy
7

Značka OnePlus v minulosti představila několik telefonů, které prezentovala jako „zabijáky vlajkových lodí“. Časy se však mění a stejně jako například Xiaomi se společnost rozhodla vstoupit do segmentu prémiových telefonů se špičkovou výbavou, ale také vysokou cenovkou. Jak se povedl sourozenec vlajkového OnePlus 8 Pro?

Jak asi již tušíte, OnePlus 8 přichází s několika kompromisy ve srovnání s vlajkovým OnePlus 8 Pro. Kromě zanedbatelně menšího displeje s nižší obnovovací frekvencí se jedná zejména o absenci zvýšené odolnosti, bezdrátového nabíjení, ale také slabší fotovýbavu. Vyplatí se tyto ústupky přijmout výměnou za úsporu několika tisíc korun, nebo byste raději měli pokukovat po OnePlus 8 Pro?

OnePlus 8 – videorecenze

Technické parametry OnePlus 8

Kompletní specifikace
Konstrukce160,2 × 72,9 × 8 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2020, 22 499 Kč
Za zapůjčení OnePlus 8 děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete zakoupit.

Obsah balení: červená, kam se jen podíváš

Balení OnePlus 8 je jedno z nejoriginálnějších, na jaké můžete v současnosti natrefit. V podlouhlé červené krabičce jsem našel 30W napájecí adaptér s (červeným) kabelem typu USB-A/USB-C, ochranné pouzdro, telefon a také sadu příruček a samolepek.

OnePlus 8
Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: stylově a prakticky

OnePlus 8 je na první pohled klasickou plackou s kovovým rámečkem a skleněnými zády. Při bližším zkoumání však zaznamenáte několik malých detailů charakteristických pro tohoto výrobce. Například záda mají v testované zelené praktický matný povrch, díky čemuž odpadá potřeba telefon neustále leštit. Dalším zajímavým prvkem je speciální posuvné tlačítko na pravém boku, kterým rychle a snadno měníte zvukové profily. Za zmínku stojí také vycentrovaný modul fotoaparátu na zádech.

Zpracování je prémiové, chybí však zvýšená odolnost IP68. V případě vytopení byste sice se zárukou stejně nepochodili, oficiální certifikace zvýšené odolnosti však dává alespoň jakousi garanci toho, že telefon něco vydrží. Na těle nenajdete ani 3,5mm jack nebo slot pro microSD kartu. Do šuplíčku však můžete vložit hned dvě nanoSIM karty.

OnePlus 8 skvěle padne do ruky.

Velmi dobře je na tom OnePlus 8 po stránce ergonomie. Zařízení se díky mírně zaobleným bokům příjemně drží i ovládá. Zásluhou relativně nízké hmotnosti 180 gramů navíc není telefon problém nosit v kapse od saka.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • praktický povrch zad
  • tlačítko přepínání zvukových režimů
  • příjemně padne do dlaně
Nelíbilo se nám
  • chybí IP68

Displej: 90Hz Fluid AMOLED

OnePlus 8 se chlubí 6,55palcovým panelem s poměrem stran 20:9 a zcela dostačujícím rozlišením 1 080 × 2 400 pixelů s výslednou jemností 402 PPI. Fluid AMOLED obrazovka, jak ji výrobce nazývá, má navíc krásné podání barev, skvělé pozorovací úhly a pochopitelně také moderní 90Hz obnovovací frekvenci, která podle mě představuje rozumný kompromis z hlediska uživatelského komfortu a energetické náročnosti. Zobrazovací panel je tedy vysoce kvalitní a během používání mě ani jednou nezklamal. Potěšila mě rovněž zcela dostatečná maximální svítivost, ale i pohotově reagující čtečka otisků prstů s optickým senzorem. Výřez pro selfie kamerku je naštěstí malý a během používání nepůsobí rušivě. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak zvýšená odolnost Gorilla Glass 5.

OnePlus 8
90Hz obnovovací frekvence představuje rozumný kompromis.

Samozřejmostí jsou také bohaté možnosti nastavení barevnosti, šetrného režimu pro oči nebo aktivního displeje, který zobrazí všechny důležité notifikace. Pokud ale chcete nejlepší displej na trhu (nebo alespoň jeden z nejlepších), sáhnete po OnePlus 8 Pro se 120Hz obnovovací frekvencí a schopností zobrazit přes miliardu barevných odstínů. Jestli ale raději ušetříte a spokojíte se s excelentním 90Hz displejem, je OnePlus 8 skvělou volbou.

Líbilo se nám
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • krásné barvy
  • široké možnosti nastavení
  • velmi rychlá čtečka otisků prstů
  • Gorilla Glass 5

Zvuk: kvalitně i nahlas

OnePlus 8 je vybaven dvojicí hlasitých reproduktorů, které se bez váhání řadí k tomu nejlepšímu na trhu. Zvukový projev je čistý i při vyšších hlasitostech, nechybí mu náznaky basů a telefon je díky tomu ideální pro poslech hudby nebo konzumaci multimédií obecně. Nijak mě nezklamala ani kvalita telefonních hovorů, kdy jsme se s protistranou slyšeli čistě a bez problémů.

Líbilo se nám
  • velmi kvalitní hlasité reproduktory

Výkon hardwaru: rychlost nadevše

Pokud hledáte telefon s novým Snapdragonem 865, rozumnou cenovkou a také skvěle odladěným softwarem, může být OnePlus 8 ideální volbou. Výkonný procesor navíc doplňuje 12GB RAM a 256GB úložiště typu UFS 3.0. Díky tomu získáte dostatek výkonu pro náročný multitasking či hraní her. Některé uživatele pravděpodobně zamrzí absence slotu pro paměťové karty, osobně mi to však vzhledem k dostatečně velkému úložišti nijak nevadilo.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět podpora paměťových karet

Výdrž baterie: milé překvapení

Baterie o kapacitě 4 300 mAh se vzhledem k energetické náročnosti dnešních smartphonů nejeví jako žádné terno, přesto mě však velmi mile překvapila. Telefon zcela bez problémů zvládl jeden den náročnějšího používání s 30 až 40 % kapacity baterie k dobru. Při volnějším tempu by se tak měl bez problémů dostat na jeden den a půl až dva dny používání, což považuji za skvělý výsledek.

Ještě lépe na tom pak je v oblasti nabíjení. Díky výkonu 30 W je nabití otázkou několika minut, odpadá tak nutnost myslet na to, abyste telefon nezapomněli večer připojit do zásuvky. Kladně hodnotím také fakt, že se během nabíjení mobil nijak zvlášť nezahříval. Jedinou výtku mohu mít snad pouze k absenci bezdrátového nabíjení, které najdeme už i u levnějších telefonů.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minuty
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 24 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 29 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 36 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 43 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 64 minut
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • absence bezdrátového nabíjení

Konektivita: jednoduše špičková

Skvěle vybavenému OnePlus 8 po stránce konektivity absolutně nic neschází. Nabízí Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6, GPS, GLONASS, Galileo, BDS i NFC pro bezdrátové placení. Samozřejmostí je také 5G konektivita, která se může hodit do budoucna.

Líbilo se nám
  • 5G konektivita
  • telefonu nic neschází

Fotoaparát: výsledky, které nepotěší

OnePlus 8 disponuje hned trojicí snímačů, mezi kterými najdeme hlavní 48Mpx hlavní fotoaparát o světelnosti f/1.8 a 25mm ohnisku, který se chlubí podporou optické stabilizace a PDAF ostřením. Samozřejmě nechybí ani 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv s clonou f/2.2, rozsahem 116 ˚ a ohniskovou vzdáleností 14 mm. Nakonec výrobce nasadil vcelku zbytečný 2Mpx makro snímač o světelnosti f/2.4, který mě jednoznačně zklamal nízkým rozlišením.

Nijak valná bohužel není ani úroveň fotek pořízených hlavním snímačem a ultraširokoúhlým objektivem. Snímky za dobrých světelných podmínek nevypadají špatně, při bližším zkoumání si však všimnete, že dynamický rozsah je obvykle pouze (pod)průměrný, často chybí detaily a fotografie jsou mnohdy neostré. Při testu bokeh efektu se pro změnu kolem focené osoby objeví výrazná aura, nejlépe tak ze všech fotoaparátů možná (paradoxně) vychází 16Mpx selfie kamerka.

Nejlépe tak ze všech fotoaparátů vychází 16Mpx selfie kamerka.

Co se naopak povedlo, je aplikace fotoaparátu, která je přehledná a jednoduchá na ovládání. V ní najdete ikonky stromečků, které odkazují na hlavní snímač, ultraširokoúhlý režim a dvojnásobné (digitální) přiblížení, jež dokáže vcelku důstojně zastoupit chybějící teleobjektiv. K dispozici je rovněž noční režim, jenž dokáže snímky zásadně prosvítit a v tomto ohledu se (takřka) vyrovná Pixelům od Googlu. Natáčet videa lze díky výkonnému hardwaru až v rozlišení 4K při 60 FPS. Do telefonu si můžete alespoň doinstalovat GCam mód, který by měl kvalitu snímků notně vylepšit.

Líbilo se nám
  • noční režim
  • slušná selfie kamerka
  • přehledná fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • slabší kvalita snímků
  • zbytečný makro senzor

Software: jeden z nejlepších

Softwarová optimalizace je tradičně jednou z nejsilnějších stránek OnePlus. Prostředí OxygenOS je extrémně svižné a nenajdete v něm otravný bloatware ani další zbytečnosti. Přestože jsem měl během testování k dispozici pouze starší březnové aktualizace, pravděpodobně víte, že OnePlus nabízí hned po Pixelech nejlepší softwarovou podporu, dá se tak očekávat, že vše brzy napraví i u OnePlus 8. Oceňuji také přehlednost a jednoduchost celého prostředí, které je například ve srovnání s nedávno testovaným Xiaomi Mi 10 Pro mnohem více uživatelsky přívětivější.

Zhodnocení

OnePlus 8 nabízí vyvážený mix vlastností. Telefonu nechybí 90Hz AMOLED panel s tenkými rámečky, superrychlé nabíjení ani špičkový výkon, který zajistí ve spojení s nadstavbou OxygenOS svižný chod i za několik let. Zamrzí však absence zvýšené odolnosti IP68, bezdrátového nabíjení nebo fotovýbava, která se na ty nejlepší ve své třídě zdaleka nechytá. Pokud si na těchto funkcích/vlastnostech potrpíte, pravděpodobně budete muset hledat jinde. Celkově se však jedná o povedený telefon, který je radost používat a jeho nákup byste měli minimálně zvážit.

OnePlus 8

Konkurence

Pokud vyžadujete 120Hz obnovovací frekvenci a často fotíte, doporučuji zvážit nákup základního Samsungu Galaxy S20, kterému neschází ani podpora bezdrátového nabíjení.

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin

Nedáte na povedenou nadstavbu OxygenOS dopustit, ale nechce se vám za telefon utrácet (přes) dvacet tisíc korun? Zkuste loňský OnePlus 7 Pro s velkým displejem bez výřezu a extrémně výkonným Snapdragonem 855.

OnePlus 7 Pro 256 GB + 12 GB RAM

Rozměry162,6 × 75,9 × 8,8 mm, 206 g
DisplejAMOLED, 6,67" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:19 hodin
oneplus-8
Klady
  • kvalitní AMOLED displej
  • skvělé prostředí OxygenOS
  • špičkový výkon na roky dopředu
  • podpora 5G sítí
  • dlouhá výdrž + rychlé nabíjení
  • nadprůměrně hrající reproduktory
Zápory
  • absence IP68
  • slabší fotovýbava
  • bez podpory bezdrátového nabíjení
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
A hele. Kriticky komentar. A prej ze se tu nekritizuje :) Uz se tesim jak na Techarene bude zas jasat ve stylu "tohle je mozna nejlepsi fotomobil do 20 tisic" (za fotomobil si muzete dosadit display, zvuk nebo treba vibrace :) ).
Jinak pekny telefon ale aspon bezdratove nabijeni mit mohl. Takto nepekne ocesany si 20k nezaslouzi.
David Zid
David Zid
Vloni jsem koupil OP 7 Pro a i díky výhodnému kurzu mě vyšla na nějakých 17 tisíc...na osmičku jsem se těšil, ale musim souhlasit s recenzí...za tu cenu bych asi sáhl po Samsungu, byť skvělý Oxygen OS je podle mě největší přednost OnePlus.
Luda xxx
Luda xxx
Uz se da sehnat z Ciny za 15k, coz je dobra koupe, ale radsi pockat na dalsi generaci, kde doufejme ty ceny nebudou tak sileny. Oneplus momentalne kraluje Androidu (hlavne diky nadstavbe a podpore), akorat ty fotaky by chtely jeste trochu vylepsit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze