OnePlus 7T Pro
recenze

OnePlus 7T Pro

Téměř dokonalý telefon
39

Několik dlouhých let se pasuje do role dravce, který dokáže prohnat i ostřílené hráče. To je čínská značka OnePlus. Její nejnovější a současně nejvybavenější počin OnePlus 7T Pro nabízí například displej bez kompromisů, výkonný procesor, tři hlavní fotoaparáty nebo stylový prvek v podobě čelního výsuvného fotoaparátu.

OnePlus vydává novinky každý půl rok, alespoň taková je situace v posledních letech. Loni jsme se po OnePlus 7 Pro dočkali decentně vylepšeného OnePlus 7T Pro, které stejně vypadá a v podstatě totéž umí. Jaké inovace novinka přináší, čím se liší od původní verze a vyplatí se vůbec přecházet? Na to odpoví tato recenze.

Za zapůjčení OnePlus 7T děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete zakoupit.

OnePlus 7T Pro – videorecenze

Technické parametry OnePlus 7T Pro 8+256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,6 × 75,9 × 8,8 mm, 206 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,67" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855 Plus, CPU: 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 085 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2019, 22 300 Kč

Obsah balení

V balení najdete kromě samotného telefonu také červeně zbarvený USB kabel a bílou koncovku nabíječky. Kromě manuálů a nezbytného klíčku pro vysunutí šuplíčku na SIM karty se v krabičce nachází ještě praktické ochranné silikonové pouzdro.

OnePlus 7T Pro

Konstrukční zpracování: matná je dobrá

OnePlus 7T Pro je na první pohled skutečně velké zařízení. Vzhled, rozměry ani samotná hmotnost 206 gramů se nijak nemění. Designově nadále spoléhá na působivou čelní stranu. Displej se rozprostírá po celé ploše. Vzhled je čistý, precizní: výrobce si dal skutečně záležet na každičkém detailu, jak se sluší a patří na prémiový telefon. Líbí se nám také matnější provedení zadní strany, ačkoliv i na něm jsou otisky trošku vidět.

Líbí se nám matnější provedení zadní strany.

Pokud si zvyknete na vyšší hmotnost 206 gramů, bude se vám telefon ovládat dobře. Tlačítka se jistě tisknou, jsou v ideální výšce, dobře po ruce. Vyzdvihnout musíme tradiční posuvník, kterým rychle měníte základní zvukové profily.

Nijak nepřekvapí přítomnost dvou hlavních reproduktorů. Jeden je těsně nad displejem, vyplnil velmi tenký rámeček. Druhý je pak standardně na spodní hraně. Jediným konektorem telefonu je USB-C, což není překvapivé. Sluchátka tak budete muset řešit buď redukcí, nebo bezdrátově. Minimum konektorů by mohlo vybízet k plné certifikaci IP68. Jenže bohužel. Výrobce se rozhodl spíše ušetřit, telefon tak oficiálně odolný není, byť déšť či nechtěné polití by jej nemělo rozházet. Na každý pád jde pro OnePlus 7T Pro o konkurenční nevýhodu.

Samotné zpracování je prvotřídní, ledacos jsme již naznačili. Kovový rám a skleněné plochy na sebe přesně navazují a telefon nevrže, ani se nijak neprohýbá. Pakliže jej chcete ještě lépe chránit, můžete jej umístit do v balení dodávaného silikonového pouzdra.

Líbilo se nám
  • dobré zpracování
  • působivá čelní strana
  • matnější zadní strana
Nelíbilo se nám
  • absence certifikace odolnosti
  • vysoká hmotnost

Displej: ideál dnešní doby

Beze změny zůstal displej, ale zde výrobce ani nic měnit nemusel. OnePlus 7T Pro má nad displejem pouze 2mm rámeček, pod ním pak 3mm. Nikde žádný výřez ani průstřel, podívaná je skutečně působivá, což umocňuje nasazení 6,7palcového Super AMOLED panelu s Quad HD+ rozlišením. Jemnost je tedy výborná, stejně tak čitelnost za všech okolností. Rozlišení si můžete snížit na Full HD a šetřit baterku, případně nechat změnu rozlišení na telefonu.

OnePlus 7T Pro

Bohužel ani tentokrát výrobce nevyužil možnosti AMOLED displeje, chybí tak funkce Always-on. K dispozici je pouze ambientní displej, což znamená následující: displej se rozsvítí, když vám přijde jakákoliv zpráva. Dále se rozsvítí, když telefon vezmete do ruky. Jinak je však zhasnutý a nijak vás nedokáže informovat. Náročné uživatele pak jistě potěší, že OnePlus nasadilo 90Hz displej, který zajišťuje větší plynulost, což oceníte zejména u her. V nastavení však můžete frekvenci snížit na běžných 60 Hz a šetřit baterii. Při běžném používání totiž rozdíl nerozpoznáte. O ochranu celého displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 5. V displeji je také kapacitní čtečka otisků prstů a funguje naprosto ukázkově.

Líbilo se nám
  • obrovský a kvalitní displej
  • 90Hz frekvence
  • funkce ambientního displeje
  • skvělá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda i Always-on
  • pro někoho přílišné zaoblení displeje

Zvuk: hlasitost je výborná

Již víme, že OnePlus 7T Pro má na svém těle dva reproduktory. Jeden je těsně nad displejem, druhý pak již na obvyklém místě spodní hrany. Oba hrají nesmírně hlasitě i čistě a mluvenému slovu je výborně rozumět. Bohužel chybí větší důraz na hloubky. Novinka se tak nehodí ani na občasný hlasitý poslech hudby.

OnePlus 7T Pro
OnePlus 7 Pro

Připojení sluchátek je neobvykle komplikované – chybí 3,5mm jack a výrobce nepřibalil ani potřebnou redukci. Pokud doma nemáte sluchátka s USB-C, musíte si taková koupit, případě dokoupit redukci nebo rovnou zvolit bezdrátová sluchátka.

Líbilo se nám
  • poměrně slušný hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • v balení není ani redukce

Výkon hardwaru: na vrcholu

Zásadní změna se odehrála v útrobách telefonu. Výrobce nasadil vůbec nejvýkonnější procesor Snapdragon 855+, díky čemuž vzrostl výkon. K dispozici je výhradně verze s 8GB RAM a 256GB úložištěm, což je více než dostatečné i s ohledem na absence slotu na paměťovky.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • špičkový výkon
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: velmi rychlé nabití

Drobná změna se dotkla baterie, jejíž kapacita vzrostla o 85 mAh na 4 085 mAh. Výdrže se směle řadí k lepšímu průměru. Jeden den je naprosto jasnou záležitostí, samozřejmě nepřetržitě spuštěná navigace či náročná hra baterii vyždíme za pár hodin. Dvoudenní výdrž již vyžaduje povypínání všeho možného. Uživatele však nejvíce potěší neskutečně svižné nabíjení dodávanou 30W nabíječkou. Vybitý telefon doplní energii za hodinku a zhruba 10 minut, což je skvělé. Rychlost nabíjení postupně klesá, avšak z úplného vybití na 90 % to telefon stihne za 50 minut. Bohužel ale postrádáme bezdrátové nabíjení.

OnePlus 7T Pro
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic podstatného nechybí

Do OnePlus 7T Pro lze vložit až dvě nanoSIM, přičemž oba sloty zvládají české LTE. Telefon umí Bluetooth 5.0 (s podporou aptX a aptX HD). Wi-Fi 802.11 zvládá pásma 2,4 i 5 GHz. K dispozici máte také NFC pro bezkontaktní platby. Samozřejmost představuje drátové spojení skrze zmiňovaný USB-C konektor.

Nechybí podpora GPS a jeho alternativ: ruského GLONASSu, čínského BeiDou a evropského Galilea. Nalezení polohy je pro telefon otázkou několika málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C
  • dva dedikované sloty pro nanoSIM

Fotoaparát: osvědčená trojice

Na zadní straně je praktická trojice fotoaparátů. Hlavní 48megapixelový snímač má světelnost f/1.6 a optickou stabilizaci obrazu. Výsledkem jsou 12megapixelové a velmi kvalitní snímky během dne s výbornou ostrostí i barevnou věrností. Ubývající světlo telefon také zvládá, problém nastává až večer, kdy má problém vyhladit šum, čímž trpí kvalita objektů a detaily.

OnePlus 7T Pro

Sekundární fotoaparát je ultraširokoúhlý s 16 megapixely a záběrem 117°. Zde jsou výsledky opět více než dostatečné a pro focení krajinek ideální. Nakonec zde máme 8megapixelový teleobjektiv, kterému také nechybí optická stabilizace a dokáže scénu třikrát bezztrátově přiblížit.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn v té nejvyšší možné kvalitě, což znamená 4K rozlišení a 60 snímků za vteřinu. Video je obrazově kvalitní, plynulé a spokojení budete též se zvukem. Při záznamu lze využívat hlavní fotoaparát a teleobjektiv, bohužel již nikoliv ultraširokoúhlý snímač, což je trochu škoda. Na nejvyšší kvalitu je pak záznam omezen na pouhých 5 minut.

OnePlus 7T Pro (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Beze změny je také situace na čelní straně. Nadále je zde lákavá výsuvná čelní kamerka. Ta má 16 megapixelů a pořizuje velmi slušné snímky. Vysunutí fotoaparátu je otázkou okamžiku, tudíž nijak nezdržuje. Celý mechanismus působí neskutečně pevně, mělo by jim jít otevřít i pivo. V případě pádu se kamerka před dopadem stihne schovat, ideální.

Líbilo se nám
  • velmi slušné snímky ve dne
  • optická stabilizace obrazu
  • kvalitní výsuvný fotoaparát mířící dopředu
  • záznam videa ve 4K s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • horší fotografie za šera a v noci

Software: nezklame vás

Dostáváme se k prostředí, které zajišťuje samozřejmě systém Android 10 a nadstavba Oxygen OS. Bezpečnostní záplaty jsou platné k 1. listopadu. Prostředí lze jednoznačně označit za jedno z nejpovedenějších v současných smartphonech. V základu jsou k dispozici jen nezbytné aplikace. Potěší podrobné, ale perfektně přehledné nastavení. Systém je ukázkově optimalizován.

Líbilo se nám
  • výborná optimalizace
  • aktuální software
  • žádné zbytečné aplikace

Zhodnocení

OnePlus 7T Pro je na první pohled špičkovým telefonem, který i dobře vypadá. Displej bez žádného zásahu vypadá prostě dobře. Má výkonný hardware, kvalitní fotoaparáty a skutečně výborně odladěné prostředí. Na druhou stranu jde o telefon za takřka 20 tisíc korun, který nepodporuje bezdrátové nabíjení a chybí mu i vyšší odolnost, což je škoda a konkurenční nevýhoda.

Jen o dva tisíce korun více stojí Samsung Galaxy S10+, kterému nechybí nic z uvedeného a ačkoliv má menší úložiště, nabízí podporu paměťových karet. Na druhou stranu nemá stylovou výsuvnou kamerku a 90Hz displej.

Samsung Galaxy S10+ 128 GB

Rozměry157,6 × 74,1 × 7,8 mm, 175 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820), 2×2,73 GHz + 2×2,31 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh

Obdobně je na tom také Huawei P30 Pro, který disponuje ještě lepším fotoaparátem než OnePlus.

Huawei P30 Pro 128 GB

Rozměry158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh

Do třetice jsme si nechali možná největšího konkurenta. Jde o ASUS ZenFone 6, který má také displej bez děr a po celé ploše. Využívá překlopitelný fotoaparát, díky čemuž pořídíte kvalitnější selfie. Navrch přidává slot pro paměťovku a silnější baterii. To vše o pět tisíc korun levněji. Na druhou stranu, nemá tak skvělý displej a výkonný procesor.

ASUS ZenFone 6 (2019) 6 GB/128 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh

Na úplný závěr lze zmínit, že pokud nyní vlastníte předchůdce, tedy OnePlus 7 Pro, přecházet se na inovovanou variantu skutečně nevyplatí. Rozdíly jsou totiž nepatrné, až zanedbatelné. Cena staršího kousku je ale samozřejmě nižší, zhruba o 2 tisíce korun.

OnePlus 7 Pro 256 GB + 8 GB RAM

Rozměry162,6 × 75,9 × 8,8 mm, 206 g
DisplejAMOLED, 6,67" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:19 hodin
Za zapůjčení OnePlus 7T děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete zakoupit.
oneplus-7t-proDoporučujeme
Klady
  • líbivý vzhled s matnou zadní stranou
  • obrovský a špičkový displej
  • výkonný procesor
  • špičkové prostředí, nejnovější Android
  • chytře vyřešená čelní kamerka
  • velmi rychlé nabíjení
  • za dobrého světla slušný hlavní fotoaparát
  • spolehlivá čtečka otisků prstů v displeji
Zápory
  • opravdu velké rozměry i hmotnost
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • nemá certifikaci odolnosti
  • postrádá 3,5mm jack
  • minimum inovací oproti předchůdci
Diskuze ke článku
Juj
Rychleji zpracovanou recenzi jsem ještě neviděl. Telefon šel do prodeje v polovině října a recenze vyšla už v únoru. To je výkon! :-D
Uiouiouio
Jelikož jsem fanda Sony, a oxygen os mi přišel docela podobný jak na Xperii, tedy bez zbytečností, rozmýšlel jsem nad koupi tohohle modelu, nakonec však stejně padla volba na X1, u one plus mi vadily věci jako například: 1. váha zařízení, a bylo to první mě zarazilo, v ruce je fakt znát, i úchop není zrovna příjemný. Xperia se přitom v ruce drží fakt skvěle. 2: chybějící odolnost vůči vodě, kvůli vyjíždějící kamerce. 3: vyjíždějící kamerka, věřím že s ní budou problémy s usazeným prachem, a co na tom že s ní jde otevřít pivo. 4: nerozšiřtelná paměť, ano má 256gb ale s mojí paměťovkou rovněž o velikosti 256gb a úložištěm 128gb v X1, je to přece jen lepší. Fotky jsou na one plus o něco lepší ale až takový rozdíl to není. A potom cena, oneplus už asi nebude zabiják vlajkových lodí, aspoň ne s tou cenou co v poslední době nasazuje, X1ku jsem pořídil o 3 tisíce levněji...
Kulhavec
Pěknej telefon a hlavně povedený UI. Společně se Samsungem asi nejlepší. Škoda toho bezdrát nabíjení a IP...
zdenál
Video jde natáčet ultraširokým snímačem, jen je potřeba nastavit kvalitu videa na 1080/30 a pak lze přepnout. IP certifikaci sice nemá, ale jak dokázal JerryRigEverything u modelu 7 Pro, všechny otvory jsou utěsněny, včetně výsuvného fotoaparátu. Za ten necelý rok, co OP7 Pro mám, jsem žádný problém s prachem u kamerky nezaznamenal, jak se tu někdo obává. A co se týče paměťové karty, z mé zkušenosti to vždy byl zdroj problémů, ať už byla karta značková kvalitní, či ne. Takže radši větší interní paměť, než menší a s kartou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze