OnePlus 7T
recenze

OnePlus 7T

Fajn parťák
27

Značka OnePlus je na českém trhu již velmi dobře známá. Aktuálně je nejnovějším přírůstkem model 7T, který dokáže zaujmout vzhledem, 90Hz displejem či vysokým výkonem. Potěší i svižné prostředí a kvalitní trojice fotoaparátů, to vše za sympatickou cenu. Máme před sebou i nadále zabijáka vlajkových lodí, nebo už jde jen o zašlou slávu?

OnePlus se nadále drží půlročního cyklu obměňování smartphonů, a tak nepřekvapí, že se na trh v posledním čtvrtletí dostala inovovaná řada 7T. Na redakční test dorazilo klasické OnePlus 7T, které mírně vylepšuje a přináší vyvážený mix výbavy a rozumné ceny, to vše v líbivém hávu. Mezi hlavní předností patří kvalitní displej, hned tři schopné fotoaparáty, perfektní prostředí a především pak maximální možný výkon. Bude to stačit na obhájení ceny kolem 16 tisíc korun?

Za zapůjčení OnePlus 7T děkujeme společnosti Alza.cz, kde si telefon můžete zakoupit.

OnePlus 7T – videorecenze

Technické parametry OnePlus 7T

Kompletní specifikace
Konstrukce160,9 × 74,4 × 8,1 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,55" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855 Plus, CPU: 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2019, 16 500 Kč

Obsah balení

V balení najdete kromě samotného telefonu také červeně zbarvený USB kabel a bílou koncovku nabíječky. Vyjma manuálů a nezbytného klíčku pro vysunutí šuplíčku na SIM karty se v krabičce nachází ještě ochranné silikonové pouzdro.

OnePlus 7T

Konstrukční zpracování: smartphone, který je šik

Na první pohled se vám OnePlus 7T možná nemusí příliš líbit, zejména čelní strana je totiž vcelku fádní a nezáživná. Vše však dohání záda: kombinace naší stříbrné varianty a výrazného modulu fotoaparátu vypadá dobře a dokáže upoutat pozornost okolí. Ke všemu lze připočíst i elegantní stříbrnou linku, která lemuje celé boky zařízení.

Čelní strana je vcelku fádní a nezáživná.

V ruce se zaoblená novinka drží pohodlně a pokud by vám přeci jen chyběla potřebná jistota, můžete využít služeb pouzdra, které výrobce dodává společně s telefonem.

Pouzdro se hodí i pro srovnání zadní strany. Modul s fotoaparáty totiž lehce vystupuje nad okolní povrch, což však řeší pouzdro, které je silikonové, avšak například rohy má výrazně zesílené, a telefon tudíž dobře chrání. Jediným konektorem je USB-C, což není překvapivé. Minimum konektorů by mohlo vytvářet zdání, že je certifikace IP68 samozřejmostí, jenže výrobce se rozhodl ušetřit a telefon certifikaci nemá, byť déšť či nechtěné polití by jej nemělo rozházet. Na každý pád jde pro OnePlus o nevýhodu.

Ovládací prvky jsou velmi dobře po ruce a v případě OnePlus jde nejen o odemykací klávesu, ale také o posuvník, kterým rychle přepínáte režim vyzvánění, vibrací či tichý stav.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • líbivá zadní strana
Nelíbilo se nám
  • absence certifikace odolnosti

Displej: návykových 90 Hz

Displej je pastvou pro oči. Na 6,5palcové úhlopříčce se můžete kochat kvalitou AMOLED technologie a jemného Full HD+ rozlišení, přičemž v nastavení si lze zapnout 90Hz technologii, díky které jsou veškeré animace plynulejší a oku lahodící. Displej je také skvěle čitelný za všech podmínek a jednoznačně se řadí k tomu lepšímu, co můžete dnes v telefonech najít. Dodejme, že o jeho ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 5 a škrábance se na něm prozatím nikde neobjevily.

OnePlus 7T

V displeji je také optická čtečka otisků prstů, která funguje vcelku obstojně. Případně můžete telefon odemknout rozpoznáním obličeje, jež probíhá výhradně skrze čelní kamerku, která je ve velmi malém výřezu v displeji. Kolem už na nic dalšího místo nezbylo a pokročilejší senzory neočekávejte. Ačkoliv zde máme AMOLED panel, chybí funkce Always-on, kterou OnePlus nahrazuje ambientním displejem. Při zvednutí telefonu/příchozí události se displej krátce rozsvítí, čímž vás upozorní na nové události.

OnePlus 7T
Líbilo se nám
  • velký a kvalitní displej
  • 90Hz frekvence
  • funkce ambientního displeje
  • slušná čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda i Always-on

Zvuk: příjemně kvalitní

Na těle telefonu jsou dva reproduktory, první a hlavní je na spodní hraně, sekundární v průduchách nad displejem. Dohromady hrají kvalitně a především hlasitě, což je rozhodně plus. Sluchátka výrobce nepřibalil, což je poněkud problém, protože chybí 3,5mm jack i potřebná redukce. Vlastní sluchátka, nemáte-li bezdrátová, jen tak snadno nepřipojíte.

OnePlus 7T
Líbilo se nám
  • poměrně slušný hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • v balení nejsou sluchátka ani redukce

Výkon hardwaru: na špičce

Pokud vám jde především o výkon, budete s OnePlus 7T nadmíru spokojeni. Nabízí totiž Snapdragon 855+, tedy to nejlepší, co dnes můžete dostat. K tomu přihodí 8GB operační paměť a 128GB úložiště. Poslední hodnota mohla být vyšší, protože chybí slot pro paměťové karty. Máte však ještě možnost sáhnout po variantě s dvojnásobným úložným prostorem. O náročné hry se však obávat nemusíte, vždy poběží s maximální plynulostí. Ostatně, kdy naposledy jste používali telefon, který okupuje ty nejvyšší příčky v benchmarku?

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • špičkový výkon
Nelíbilo se nám
  • omezené úložiště

Výdrž baterie: příjemná je i rychlost nabití

V útrobách telefonu je baterie s kapacitou 3 800 mAh, což není vyloženě moc, ale jak si ukážeme, záleží, jak budete telefon používat. S aktivovanou 90Hz obnovovací frekvencí displeje budete dobíjet každý večer, s tím nic neuděláte. Pokud si vystačíte se standardními 60 Hz, výdrž se citelně prodlouží a nabíjení až následujícího večera nebude ničím nereálným. Nabití dodávanou 30W nabíječkou je otázkou chvíle, konkrétně necelé hodinky a půl. Bezdrátové nabíjení bohužel telefon postrádá.

OnePlus 7T
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic podstatného nechybí

Do OnePlus 7T lze vložit až dvě nanoSIM, přičemž oba sloty zvládají české LTE. Telefon umí Bluetooth 5.0 (s podporou aptX a aptX HD). Wi-Fi 802.11 zvládá 2,4GHz i 5GHz pásmo. K dispozici máte také NFC pro bezkontaktní platby. Samozřejmost představuje drátové spojení skrze zmiňovaný USB-C konektor.

Nechybí podpora GPS a jeho alternativ: ruského GLONASSu, čínského BeiDou a evropského Galilea. Nalezení polohy je pro telefon otázkou několika málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C konektor
  • dva dedikované sloty pro nanoSIM

Fotoaparát: tři bratři

OnePlus 7T sází na tři fotoaparáty, přičemž každý z nich si obhájí své místo. Hlavní má 48 megapixelů, ale běžně fotí do 12 megapixelů skládáním čtyř snímků do jednoho. Plné 48megapixelové rozlišení získáte až zapnutím profesionálního režimu, v obou případech přijde vhod optická stabilizace obrazu.

OnePlus 7T

Výsledkem jsou barevně věrné a ostré snímky, které obstojí i ve zhoršených světelných podmínkách, kde pomáhá noční režim. Velmi hezké krajiny zaznamenáte 16megapixelovým ultraširokoúhlým snímačem a v případě nutnosti scénu přiblížit, je připraven 12megapixelový teleobjektiv s 2násobným bezztrátovým zoomem. I oba doplňující fotoaparáty jsou zde rozhodně ku prospěchu a pořizují snímky slušných kvalit. Jen je nutné myslet na dostatečné osvětlení.

Ukázkové fotografie

Zbývá doplnit, že na čelní straně, v drobném výřezu, se nachází 16megapixelová selfie kamerka, která pořizuje velmi slušné snímky.

OnePlus 7T
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa oslní 4K kvalitou s 60 snímky za vteřinu, avšak při nižším rozlišení se dočkáte elektronické stabilizace obrazu, která videa tzv. zklidní. Zvukově jsou nahrávky spíše jen průměrné.

OnePlus 7T (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • velmi slušné snímky ve dne
  • optická stabilizace obrazu
  • záznam videa ve 4K s 60 FPS

Software: ukázka plynulosti

Prostředí je založené na Androidu 10, tedy vůbec nejnovější možné verzi s říjnovými bezpečnostními záplatami. Je zde přítomna i nadstavba OxygenOS, která mění zejména podobu nastavení, případně notifikační lišty. V základu zde nejsou žádné zbytečné aplikace navíc a optimalizace je provedena na jedničku, telefon funguje přesně jak potřebujete a i náročné aplikace se spouští svižně. Pokud bychom již museli něco vytýkat, je to například drobná chybička v překladu. Najdete ji u podrobných informací o jakékoliv fotografie, kde je namísto správného slova „rozlišení“ uveden překlad „řešení“.

Líbilo se nám
  • výborná optimalizace
  • aktuální software
  • žádné zbytečné aplikace

Zhodnocení

OnePlus 7T nezapře své zaměření, cílí na náročné uživatele, kteří hledají především výborný hardware. Oslní displejem, procesorem nebo fotoaparáty. Nelze nezmínit i perfektně vyladěné prostředí, které s vámi vždy drží krok.

Na českém trhu, respektive v českých obchodech, jej seženete za 16 tisíc korun, což je velmi lákavá cena za takto vybavený smartphone. Na druhou stranu na úplnou špičku OnePlus trošku ztrácí, což kompenzuje cenou. I v jeho cenové hladině však má konkurenci.

Za zapůjčení OnePlus 7T děkujeme společnosti Alza.cz, kde si telefon můžete zakoupit.

Jako první nám na mysl přijde žhavá novinka v podobě Xiaomi Mi Note 10, které sice má slabší procesor, ale lepší fotoaparáty, silnější baterii a větší interní paměť.

Xiaomi Mi Note 10 128+6 GB

Rozměry157,8 × 74,2 × 9,7 mm, 208 g
DisplejSuper AMOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor5 260 mAh, doba nabíjení: 1:06 hodin

Pořídit můžete také novou Xperii 5 od Sony, která může zaujmout méně okoukaným designem či zvýšenou odolností.

Sony Xperia 5

Rozměry158 × 68 × 8,2 mm, 164 g
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 140 mAh

Pokud si připlatíte dva tisíce korun, dosáhnete na vlajkovou loď v podobě Huawei P30 Pro, které lépe fotí, podporuje bezdrátové nabíjení a má zvýšenou odolnost. Nemá však lákavý 90Hz displej, který je hlavním tahákem OnePlus 7T.

Huawei P30 Pro 128 GB

Rozměry158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh
oneplus-7t
Klady
  • bytelné tělo
  • líbivý vzhled zadní strany
  • vysoce kvalitní AMOLED displej s 90 Hz
  • praktický posuvník pro změnu profilů
  • výkonný procesor
  • špičkové prostředí, nejnovější Android
  • velmi rychlé nabíjení
  • kvalitní fotoaparáty
Zápory
  • nemá certifikaci odolnosti
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • postrádá 3,5mm jack
  • nepodporuje paměťové karty
  • v základním balení chybí sluchátka i redukce
Diskuze ke článku
Karel
Mi note 10 konkurent? Tam se spíš hodí víc mi 9 nebo mi9 t pro
PetrS
Do Xiaomi bych nešel z důvodu vyskakujících reklam během celého systému. A to i v případě že je zakážete. Vyskakují kdekoli stále. Chvilku jsem si s ním hrál a reklama se objevila čtyřikrát. One Plus 7t má mnohem lépe odladěný systém a prostředí vůbec. Jediná výhoda je baterie u Xiaomi. Mluvím o Note 10 Pro.
Pesedm
Zase bez notifikace.. nefím.. nefím..
Marek
Mam mi9, pred tym som mal OP6.Mozem povedat ze mi 9 je velka bieda oproti op.baterka prostredie ani fotak su krok spat oproti op.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze