OnePlus 5T
recenze

OnePlus 5T

Úspěšně přešlapuje na místě
20

Budu k vám upřímný hned v úvodu. OnePlus 5T se mi během testování proklatě zalíbilo a rozhodně ho můžu každému doporučit. To ale neznamená, že nemá své mouchy. Oproti předchůdci se v podstatě změnil pouze displej a pár dalších drobností, takže majitelé OnePlus 5 nad koupí uvažovat nemusí. Stejně však dokáže 5T zaujmout, a to nejen cenou.

OnePlus už patří mezi vcelku zavedené značky a vyrábí velmi povedené stroje, které se vždy chlubí tím nejvyšším možným výkonem za dobrou cenu. Stejně je na tom i nejnovější OnePlus 5T, které reaguje na moderní protáhlé displeje. Výrobce prostě jen vzal své předchozí OnePlus 5, přemístil čtečku otisků prstů na záda, ztenčil rámečky displeje, přidal odemykání obličejem a lehce změnil hlavní fotoaparát. Novinek tedy není moc, ale to nebrání tomu, aby i tento telefon byl jednou z nejlepších koupí na trhu.

OnePlus 5T 6 GB RAM

Rozměry156,1 × 75 × 7,3 mm, 162 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:16 hodin

OnePlus 5T – videopohled

Obsah balení: něco navíc

V bílo-červené krabičce OnePlus 5T najdeme krom pevně uchyceného telefonu a řady příruček i proslulou rychlonabíječku DashCharge, kterou doprovází červený USB-C kabel pro nabíjení a propojení s počítačem. Krom toho však dostanete navíc i čirý latexový kryt, který sice nepůsobí nijak zvlášť kvalitně, ale je to příjemný bonus. Stejně tak dostanete již aplikovanou fólii na displej, která je sice dost měkká a není to tedy žádné tvrzené sklíčko, ale jako ochrana na prvních pár měsíců může postačit.

Konstrukční zpracování: pár zajímavých změn

Design zůstal u nejnovějšího OnePlus téměř na chlup stejný jako u předchozího „neTéčkového“ modelu. Celohliníkové tělo je opravdu skvěle zpracováno a má matný nátěr, který je příjemný na dotyk a telefon díky němu neklouže tolik jako některé jiné hliníkové telefony. Ani se moc nepatlá. Chválím také zaoblené tvary, díky kterým se naprosto perfektně drží v ruce. Jedná se dle mého názoru o jeden z ergonomicky nejlépe řešených telefonů s 6palcovým displejem.

Navzdory takové velikosti se mi 5T až překvapivě dobře ovládalo i jednou rukou a měl jsem v úchopů vždy jistotu. To ovšem není žádná novinka, stejně jako absence voděodolnosti, takže přejděme rychle k rozdílům oproti minulému modelu. Krom displeje, kterému se budu věnovat později, je asi největší změnou přestěhování čtečky otisků prstů z předku telefonu na záda nad logo výrobce.

Čtečka holt musela ustoupit displeji, ale stále si zachovala bleskové reakce, téměř stoprocentní spolehlivost i užitečná gesta. Navíc je velmi dobře umístěná, takže vám na ní většinou prst přirozeně spočine. Tentokrát tu ovšem čtečka není osamoceně, jelikož přibyla také novinka v podobě Face Unlock neboli odemykání obličejem. O něm ovšem také až později.

Druhou změnu poté představuje ostudně vystupující duální fotoaparát. Telefon není nejtenčí a ani jeden fotoaparát nemá optickou stabilizaci, která by větší rozměry ospravedlnila. Především mi však vadí, jak očividně se u vystupujícího foťáku OnePlus opičí po Applu. Kovové tělo totiž plynule vystupuje k čočkám úplně stejně jako u iPhonu 7 Plus. Dokonce i křivka tohoto výstupku byla v přímém porovnání skoro stejná. Výsledek? Častokrát jsem slýchal dotazy, proč jsem si koupil iPhone. Až odhalení zbytku zad se čtečkou a logem OnePlus vyvedlo každého z omylu.

Podle mě by tak praktickou věc, jakou je tento přepínač, měl mít každý telefon.

Takže se jen přesunula čtečka a mnohem výrazněji vystupuje fotoaparát – toť jediné výrazné změny designu. Reproduktor, konektor i tlačítka zůstala na svém místě. Na pravém boku sídlí vypínací tlačítko a nalevo zase kolébka hlasitosti. Obě tlačítka mají výrazný stisk a jsou výborně rozmístěna. Krom toho najdeme na levé hraně telefonu také tradiční přepínač vyzváněcích profilů, se kterým mám jeden větší problém.

Tím hned nemyslím, že mi vadí samotný přepínač. Ve skutečně ho naopak zbožňuji a byť se jedná o jasnou „applovinu“, měl by podle měl mít takovou praktickou věc každý telefon. Ani mi nevadí, že si k němu nemohu nastavit nativně jakoukoli funkci. K tomu si mohu vždy stáhnout z Google Play nějakou aplikaci. Jen kdyby šel ten zpropadený přepínač snadněji přehazovat…

Je sice hezky texturovaný a přepnutí vydává hezké mechanické kliknutí, ale jde to až moc ztuha. Jednou rukou jej zkrátka u tak velkého telefonu nepřepnu a i druhou rukou je to občas problém. Přepínač by měl výrazněji vyčnívat z těla a klást trochu méně odporu. Ono to má svůj důvod, proč je u Applu tak výrazný a přepíná se v opačném směru než u OnePlus.

Pro úplnost také upozorním, že v současnosti se k nám dostane OnePlus 5T pouze v naší matně černé nebo lávově rudé barvě, která vypadá opravdu lákavě. Existuje i bílá varianta, ale tu v současné době na oficiálních stránkách pro Česko nelze objednat. Narazit můžete ve světě také na limitovanou Star Wars edici, ale tu seženete ještě hůře.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • užitečný přepínač profilů
Nelíbilo se nám
  • výrazně vystupující fotoaparát
  • velmi tuhý přepínač profilů
  • chybí voděodolnost

Displej: žádné stížnosti

Zásluhu na dobré ovladatelnosti telefonu nepochybně nesou krom parádní konstrukce také tenké rámečky, které obepínají 6palcový AMOLED panel s moderním poměrem stran 18:9. Ten má sice stále „pouze“ Full HD+ rozlišení, ale to mi za celou dobu testování ani jedinkrát nevadilo. Hlavně že už netrpí „želé efektem“ jako jeho menší předchůdce.

OnePlus 5T

Jsou tu pěkně živé barvy, hluboká černá, kontrast je tak akorát, pozorovací úhly široké a i ten rozsah jasu je velmi dobrý, přičemž s čitelností problémy nikdy nebyly. Také automatická regulace jasu funguje jak má a nikdy jsem nemusel na jas sahat. Pochválím i nastavitelnou barevnou notifikační diodu, jejíž chování si můžete přizpůsobit. Zmínku zaslouží také krytí displeje, o které se stará 2.5D sklo Gorilla Glass 5.

Líbilo se nám
  • pěkný AMOLED displej
  • tenké rámečky
  • dobrý rozsah jasu
  • nastavitelná barevná dioda

Zvuk: hudebník z něj nebude

Své zvyklosti nezměnilo OnePlus ani u zvuku, a to v dobrém i ve zlém. Pozitivní je určitě zachování 3,5mm jacku pro sluchátka, který dodá kvalitní a hlasitý zvuk. V době, kdy spousta vlajkových lodí od analogového konektoru upouští, se tedy rozhodně jedná é o velké plus. Méně pozitivní zprávu ovšem přináší stále pouze jeden reproduktor vespod telefonu.

OnePlus 5T

Ten hraje sice hlasitě a ani kvalitou není o nic horší než většina konkurentů. Tak velkému displeji by ovšem slušely stereo reproduktory, které jsou nyní stále populárnější. Nemusely by ani oba být na přední straně. I řešení ve stylu nových HTC či iPhonů by přineslo o něco lépe pohlcující zážitek než jeden reproduktor, který si snadno ucpete.

Líbilo se nám
  • zůstal zachován 3,5mm jack
  • na jeden reproduktor slušný výstup
Nelíbilo se nám
  • jen jeden spodní reproduktor

Výkon hardwaru: žádné kompromisy

Na co si nešlo u OnePlus nikdy stěžovat? Nepochybně výkon, který je tu opět ten nejlepší. Snapdragon 835, 6 GB RAM a 64 GB interního úložiště (volných 53 GB) jsou slušné hodnoty. A to jsme dostali do rukou jen tu levnější verzi. Za příplatek můžete mít hned 8 GB RAM a dvojnásobné úložiště. Chybí tu sice slot pro microSD karty, což může mnoho uživatelů odradit, ale především u 128GB verze by to nikomu vadit nemělo. Zahrajete si jakékoli hry a telefon se nezalekne ani náročného multitaskingu.

Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • dostatek paměti
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět microSD slot

Výdrž baterie: stačí, ale šlo by to líp

Mnoho výhrad nemám ani k výdrži telefonu, jen by tedy mohla být ta baterie o něco větší. 3 300 mAh není v dnešní době na 6palcový telefon nic oslnivého, ale výdrž není žádný průšvih. Při běžném používání mi vydržel telefon pravidelně více jak den a půl, ale na dva celé dny jsem se běžně nedostal. Pro to jsem už musel telefon více šetřit. I při náročnějším používání mi ovšem baterie od rána do noci vydržela vždy.

OnePlus 5T

Výdrž v našem redakčním testu streamování Full HD videa přes Wi-Fi je dokonce s časem 9 hodin a 12 minut v podstatě stejná jako u OnePlus 5 s menším displejem. Zapomenout ovšem nesmím ani na nabíjení pomocí USB-C a vlastní rychlonabíjení, které bych popsal asi takto: v dnešní době existují tři typy nabíjení, jmenovitě pomalé, rychlé a potom Dash Charge od OnePlus, kdy máte na 60 procent nabito zhruba za půl hodinky a na plnou baterii si počkáte jen 73 minut. Prostě pecka.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž baterie
  • extrémně rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • vetší displej by zasloužil větší baterii

Konektivita: tradičně plná výbava

Propojení s okolním světem zde nic nebrání. Nezapomnělo se na Wi-Fi ac s anténami MIMO 2 × 2, kompletní LTE či NFC. Také Bluetooth je tu v poslední verzi 5.0 a jen tak mimochodem nechybí ani podpora bezdrátových zvukových kodeků aptX a aptX HD. Výbavu uzavírá spolehlivá A-GPS s podporou GLONASS, BeiDou i Galileo.

Líbilo se nám
  • MIMO 2 × 2 Wi-Fi
  • kvalitní bezdrátové kodeky
  • plná navigační výbava
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: krok stranou

Abych telefon jen nechválil... Duální fotoaparát tu stále není tak dobrý, jak bych si přál. Tohle prostě není žádný Galaxy Note8, iPhone, nebo dokonce Pixel. I když ale nemá na špičku, tak dobrý přeci jen je. Hlavní snímač má 16 Mpx, světelnost f/1.7 a obzvláště nyní po řadě aktualizací umí vytvořit opravdu pěkné fotky, za které se nemusí stydět.

Ostrost ani detaily nechybí a překvapit umí i dynamický rozsah či rychlé zpracování HDR snímků. Aplikace navíc bleskově reaguje a fotku pořídíte okamžitě. Problém nastane jako vždy až s horším světlem a tmou, kdy jde citelně poznat chybějící optická stabilizace a drápy vytasí také spousta šumu.

Snímky v interiérech, za horšího světla a portrétní režim

Nasazená elektronická stabilizace se hodí především pro video, které lze natáčet maximálně ve 4K. A nutno říct, že jde o jednu z nejlepších elektronických stabilizací, obzvláště u Full HD videí v 30 nebo 60 FPS. Trochu větší vrásky mi dělá druhý senzor určený pro vylepšení fotek za špatných podmínek namísto optického zoomu jako u předchozího OnePlus 5.

Potíž je v tom, že tento 20Mpx foťák má stejnou světelnost f/1.7 a dokonce ještě menší pixely než ten hlavní. I jemu chybí optická stabilizace a nemůžete se do něj především manuálně přepnout. Telefon ovládá vše automaticky a na 20Mpx senzor se přepne, jen pokud to sám uzná za vhodné, což se děje opravdu málokdy. Celkově fotí 5T v noci o něco lepší snímky než jeho předchůdce, ale není to obří rozdíl.

Selfie s přisvícením ve tmě, bez zkrášlení a s ním

To ostatně platí o foťáku celkově, včetně jeho slušného portrétního režimu, ale třeba takový Pixel 2 a iPhony jsou někde jinde. Jen pro zajímavost: i přes chybějící teleobjektiv z aplikace nezmizelo tlačítko pro dvojnásobný zoom. Není sice optický, ale ani tak nevypadají fotky úplně strašně, byť se u nich ukáže šum i přes den. A ani přední 16Mpx kamerka vám selfie nepokazí a má nyní i širší úhel záběru.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita snímků
  • výborná stabilizace videa
  • velmi rychlá aplikace
Nelíbilo se nám
  • výkony za špatného světla
  • změna sekundárního fotoaparátu se nevyplatila

Software: dobroty od OnePlus

Chválu opět sklidí systém, kterým je tu po aktualizaci už Android 8.0 Oreo pod rouškou Oxygen OS. OnePlus se úprava Androidu zkrátka povedla a přidává jen skutečně užitečné funkce. Nechybí tmavý režim s možností úprav doplňujících barev ani nastavení různých akcí pro softwarová tlačítka, využít můžete celé řady gest, různých zkratek a mnohé další. Nemluvě o neskutečně rychlém a náramně plynulém prostředí.

Čeho tu poté naštěstí moc není jsou předinstalované aplikace. Ty od samotného OnePlus by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Skutečnými změnami si prošlo jen nastavení a notifikační lišta, které vypadají jinak než v čistém Androidu. Oxygen OS spočívá především v přidávání funkcí navíc, nikoliv v grafických změnách.

Jen mi trochu chybělo swipenutí na hlavní obrazovce pro Google Now, které zde nahrazuje vlastní obrazovka od OnePlus, kam si můžete přidávat widgety. Vypadá dobře a může být i užitečná, ale osobně mám raději Google Now, které mě upozorňuje na různé události, které mě čekají, a posílá mi zároveň novinky ze světa. Snad se dočkáme aktualizace, která by možnost volby Google Now přidala a uživatelé by tak kvůli němu nemuseli stahovat launchery.

Největší nevýhodu systému najdeme hluboko pod povrchem. Byť OnePlus 5T na trh přišel dlouho po vydání Androidu 8.0 Oreo, přijde vám telefon v balení se starším Nougatem. To by nebyl takový problém, protože vám hned přijde aktualizace, ale ignorace Projectu Treble není od OnePlus dobrým krokem.

Treble má výrazně zrychlit a zjednodušit aktualizace Androidu pro všechny výrobce, což je skvělá zpráva, jelikož bychom se mohli začít postupně zbavit tak enormní roztříštěnosti verzí Androidu. OnePlus se ovšem nepochopitelně nechalo slyšet, že model 5T Treble zkrátka nepodporuje a ani jej podporovat nebude. Snad se OnePlus pro příště poučí, protože takovým chováním by si mohlo opět o něco více pokazit pověst, která už pár ran utrpěla.

Líbilo se nám
  • skvěle odladěné prostředí
  • mnoho funkcí navíc
  • aktualizace na Android Oreo
Nelíbilo se nám
  • ignorace Projectu Treble

Face Unlock: návyková drobnost

Nalijme si čistého vína. Pouze přední kamerkou nelze docílit takové úrovně zabezpečení a přesnosti jako u sady senzorů pro 3D skenování iPhonu X, byť třeba fotkami se mi OnePlus oblbnout nepovedlo. Přesto tu ale není tohle odemykání prostě tak sofistikované. Je to jen vybroušená funkce, kterou má v sobě Android již dlouhé roky.

V případech, kdy Face Unlock nefunguje, není nic lehčího než využít čtečky otisků.

Asi největší pochvalou bude fakt, že jsem díky Face Unlock už pár dní vůbec neviděl zamykací obrazovku. Odemčení je opravdu neskutečně rychlé a telefon nemá problémy ani s extrémnějšími úhly, takže jsem jej nikdy nemusel ani nijak extra nastavovat, aby se odemkl. Vše prostě funguje přirozeně a bez větších omezení. Zamykačka mi sice občas chybí, ale co se dá dělat.

Vždycky můžu funkci vypnout, jelikož tu nechybí ani čtečka otisků prstů na zádech, kterou můžete využívat zároveň se zapnutým odemykáním obličejem (stačí, aby vás rozeznal jen jeden z aktivních prvků ochrany), což se skutečně hodí. Ve tmě nasvítí telefon váš obličej bílou obrazovkou, aby jej rozeznal. A i to funguje překvapivě velmi rychle, až musím smeknout. V některých podmínkách se ale odemknutí přeci jen nepovede. A jelikož je rozpoznání závislé na očích, tak si se slunečními brýlemi ani neškrtnete. Dioptrické ale nevadí.

OnePlus 5T

V případech, kdy Face Unlock výjimečně nefunguje, není nic lehčího než využít čtečky otisků – a je po problému. Kombinace čtečky a odemykání obličejem najednou se ukázala jako neskutečně praktická a návyková věc. Zároveň mohu doplnit, že v OP 5T funguje Face Unlock o poznání lépe než v OP 5 (to jej dostalo aktualizací), což je dáno zejména znatelně širším úhlem záběru přední kamerky.

Telefon vás tak rozpozná rychleji ve větších uhlech a nemusíte nutně na telefon koukat zpříma. Stačí jej vždy jen vytáhnout z kapsy, od pasu telefon prostě jen zapnout a jste na domovské obrazovce. Zkrátka paráda.

Líbilo se nám
  • bleskové odemykání
  • funguje skvěle i ve tmě
  • není potřeba telefon složitě nastavovat
  • možnost používat najednou se čtečkou otisků
Nelíbilo se nám
  • bezpečnost nebude tak vysoká jako u Touch ID

Zhodnocení: skvělý stroj za dobrou cenu

Hodnocení telefonu a mé dojmy z něj bych mohl ve zkratce sdělit i jednou větou: OnePlus 5T je jedním z mála telefonů, o jehož koupi jsem začal po testování přemýšlet. Až tak se mi tenhle stroj zalíbil, obzvláště v červené barvě. Telefon má skvělou konstrukci, parádní AMOLED displej s tenkými rámečky, užitečný přepínač profilů na boku, dobrou výdrž baterie s bleskovým nabíjením a o výkonu či parádním systému snad ani není potřeba mluvit.

Daly by se ale najít rovněž nějaké ty přešlapy. Reproduktor neoslní, přepínač profilů je moc zatuhlý, baterie by mohla být větší, chybí voděodolnost a foťák sice dostačuje, ale stále nepatří mezi ty nejlepší a oproti OnePlus 5 působí spíše jako krok stranou než kupředu.

Odemykání obličejem vypadá jen jako blbůstka a není ani nijak extrémně bezpečné. V kombinaci se skvělou čtečkou otisků prstů je ale prostě návykové a rád jej používám. Alespoň z mého pohledu zkrátka plusy převažují nad mínusy, a to především díky ceně. V oficiálním obchodu stojí naše slabší verze necelých 13 tisíc korun, ta lepší pak rovných 14 tisíc.

Najednou vypadá OnePlus 5T i přes ostrou konkurenci ještě o kus lákavěji. Víc k tomu snad nelze dodat. Je „5Téčko“ dokonalé? Kdepak, to ani náhodou. Ale důležité je, že OnePlus zvládlo opět vyrobit za slušné peníze opravdu výborný telefon. Dokazuje nám tak, že bychom měli chtít od našich oblíbených značek více a hnát je tak neustále kupředu. Ať už jde o Samsung, Apple, Google, LG nebo i samotné OnePlus. Zkrátka Never Settle.

Konkurence

Krom všech vlajkových lodí od Samsungu, Google, Applu či Huawei, které jsou mnohem dražší, se naší verzi OnePlus blíží třeba LG G6 za necelých 11 tisíc. To má slabší hardware, ale nechybí mu voděodolnost, tenké rámečky či povedený duální foťák.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Za 12 a půl tisíce je tu poté Nokia 8 se stejně výkonným hardwarem, velkými rámečky a jen 5,3palcovým Quad HD displejem. Krom čistého Androidu ale nemá oproti OnePlus prakticky žádnou větší výhodu.

Nokia 8

Rozměry151,5 × 73,7 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 090 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Za 14 a půl tisíce může vypadat dobře i Mi MIX 2 od Xiaomi s kompletním LTE. Ten má parádní konstrukci včetně tenkých rámečků, stejný hardware jako levnější verze OnePlus a maličko větší baterii. Musíte si ovšem zvyknout na masivní nadstavbu MIUI.

Xiaomi Mi MIX 2 64 GB

Rozměry151,8 × 75,5 × 7,7 mm, 185 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:43 hodin
oneplus-5t
Klady
  • skvělá konstrukce
  • pěkný AMOLED displej
  • vysoký výkon
  • rychlé odemykání obličejem i prstem
  • extrémně rychlé nabíjení
  • hardwarový přepínač profilů
  • odladěné prostředí
  • příznivá cena
Zápory
  • vetší displej by zasloužil větší baterii
  • chybí voděodolnost
  • ignorace Projectu Treble
  • duální fotoaparát ztrácí
  • jen jeden spodní reproduktor
Diskuze ke článku
FixExa
Až vyrobí verzi mini 5" a dostanou se pod 135mm, tak to bude prodejní trhák. 5T je zbytečně velký telefon... 155 mm...jinak je to super telefon. Měl jsem ho v ruce s pískovým krytem (ten fakt neklouže) - stejný povrch měla bílá varianta. Červená klouže...bohužel.
ans
ja ho koupil jako nahradu za nexus 6, takze je to naopak docela malej telefon ;)
Zdeněk Műller
Zdeněk Műller
Přesně tak, pod 6" s tenkými rámečky bych nešel. Je to o vkusu a požadavcích.
Tomcar
Zrovna u oneplus vytýkat absenci projectu trebble nemá velký vznam, patří totiž v aktualizacích k těm nejrychlejším. Samsung aktualizuje s8 teď a moje op3 má android 8 už někde od listopadu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze