Ochranné sklo PanzerGlass
recenze

Ochranné sklo PanzerGlass

Spolehlivé, ale dražší

Možná patříte ke skupině, která si na svůj vysněný telefon musí chvíli šetřit, a tak vás představa rozbitého displeje logicky straší ve snech. U telefonů vyšší třídy je výměna prasklého skla otázkou i několika tisíc, a tak není od věci neštěstí zavčas předejít. Z obrovské nabídky ochranných skel na displej mohou zaujmout ta od PanzerGlass, které jen tak něco nerozhází.

Odolná skla firmy PanzerGlass jsou s námi již několik let a nabízí verze pro všechny oblíbené smartphony. Oproti konkurenci jsou skla PanzerGlass dražší, ale jak se nám společnost již delší dobu snaží vysvětlit, oprávněně.

PanzerGlass – videorecenze

U telefonu například za více než 10 tisíc korun roste i cena za samotnou opravu případné pohromy ve formě prasklého displeje. Chránit tak svou investici do telefonu chceme tím nejlepším možným. Zda jsou to právě odolná skla PanzerGlass prozradí dnešní recenze.

Obsah balení: vše potřebné

Obsah balení odolných skel PanzerGlass se neliší. Kromě samotného skla, které se nachází ve speciální krabičce, nalezneme v balení také čistící ubrousek, menší ubrousek s obsahem alkoholu pro vyleštění a také samolepku pro odstranění zbytku prachu z povrchu displeje. Nechybí ani speciální karta se sériovým číslem skla, abyste věděli, že máte v rukou originál a ne lacinou kopii z tržnice.

PanzerGlass

Je trochu škoda, že v balení nenalezneme také plastový rámeček (bumper), který by se umístil na tělo daného zařízení a pomohl tak s lepením. Ten totiž některá konkurence přibaluje.

Důvody ke koupi: Proč právě PanzerGlass?

Možná si říkáte, proč byste měli dát několik set korun za skla společnosti PanzerGlass, když na různých on-line tržnicích naleznete odolná skla doslova za pár korun, respektive dolarů. Ano, základní skla můžete koupit za jeden dolar, ale pak se nabízí otázka, zda je sklo za cenu okolo 20 korun dostatečně kvalitní a můžete mu věřit natolik, abyste jím chránili zařízení za třeba více než 20 tisíc korun. A pokud máte finance na nákup takového zařízení, měli byste si vyčlenit i něco málo na ochranu. Určitě se to nabízí v případě, kdy víte, že nebudete mít každého půl roku na výměnu displeje v částce několika tisíc korun.

V čem se tedy liší běžná skla z tržišť a právě produkty PanzerGlass? Určitě postupem výroby. Zatímco levná skla mohou prasknout při prvním menším pádu a navíc ještě poškodit váš displej, případně rovnou vás úlomky, tak sklo PanzerGlass by mělo některým pádům dokonce zcela odolat. Když už náhodou k nějakému poškození skla dojde, máte alespoň radost z toho, že místo skla displeje telefonu budete měnit jen nalepovací sklo za pár stovek.

Skla PanzerGlass se oproti své konkurenci liší v postupu výroby i samotnou tloušťkou. Běžná skla dosahují tloušťky zhruba 0,2–0,3 mm, zatímco skla PanzerGlass jsou tlustá 0,4 milimetru. Možná si říkáte, proč právě větší tloušťku uvádíme jako plus, když chcete, aby si zařízení s nalepeným sklem zachovalo co nejtenčí profil. U skel se na tloušťce šetřit nevyplatí, neb poškození skla a potažmo i displeje se s nižší tloušťkou zvyšuje. Vyšší tloušťka skla je způsobena tím, že jde o několik vrstev „v jednom balení“. Kromě skla tu máte silikonové lepidlo, odolnou fólii a také oleofobní vrstvu. Pokud sklo přeci jen praskne, neroztříští se, což pak usnadní i jeho odstranění.

Pokud přeci jen praskne, neroztříští se.

Zpět k oleofobní vrstvě. Jistě znáte ten krásný pocit z nového telefonu, po kterém vám prst klouže doslova jako po másle. Kvalitní oleofobní vrstvu často zmiňujeme v našich recenzích jako velké plus, ale po čase používání se bohužel tato vrstva stírá a pocitově se tak pohyb prstem po displeji horší. Oleofobní vrstvu si můžete hýčkat tak, že displej nebudete leštit agresivními čistícími prostředky, které zkrátka nejsou pro skla s touto úpravou vhodná. Pokud jste se o displej pečlivě starali a prst i přesto po displeji neklouže jako dříve, nabízí se právě ochranná skla s kvalitním povrchem. Tím v podstatě vdechnete displeji nový život, a to bez investic v řádů tisíců korun.

Konkrétně skla společnosti PanzerGlass nabízí oleofobní vrstvu téměř stejně tak kvalitní, jako ji známe například z iPhonů. U těch klouzání prstu vždy chválíme a pocit ze skel PanzerGlass je téměř totožný.

PanzerGlass si navíc stojí i za principem lepení. Skla jsou opatřena silikonovým lepidlem, které při správné instalaci nevyžaduje žádné vyhlazování bublin. Sklo se na displej pouze přiloží a lepidlo se postará o jeho okamžité přilnutí.

Líbilo se nám
  • oleofobní vrstva skla
  • větší tloušťka zajistí lepší ochranu
  • silikonové lepidlo
  • sklo se při rozbití neroztříští
Nelíbilo se nám
  • tenkému zařízení přidá na tloušťce

Typy skel: Různé druhy, různá kvalita?

I když PanzerGlass nabízí skla pro telefony různých značek, vždy si stojí za kvalitou svých výrobků. Kvalita se tedy neliší podle ceny daného zařízení, na které budete sklo lepit. V nabídce je několik typů skel, například PanzerGlass Standard Fit, PanzerGlass Edge-to-Edge a PanzerGlass CurvedGlass. Tato skla se cenou lišit mohou, avšak nikoliv odolností. Vždy jde o to, zda chcete sklo čistě jen na displej, případně oceníte, že sklo bude kopírovat jemné/výrazné zaoblení vašeho displeje. Vlastní kategorii pak tvoří skla z řady Privacy, kde vám příplatek přinese trochu toho soukromí.

Zaoblená skla se dnes používají u výrobků různých značek, znají je hlavně majitelé smartphonů řady Galaxy S. Pokud chcete, aby sklo kopírovalo zaoblení samotného displeje, bude nutné si připlatit. Velmi zajímavým typem jsou i skla PanzerGlass Privacy, která pod určitým úhlem pohledu znemožní číst obsah zobrazovaný na displeji. To se hodí například ve veřejných dopravních prostředcích, kdy si nepřejete, aby vaše soukromé zprávy viděli všichni spolucestující.

PanzerGlass

PanzerGlass přednedávnem představil také skla Privacy CamSlider, rovněž z řady PanzerGlass Privacy. U těch zaujme možnost zaslepení selfie kamery pomocí mechanického posuvníku. Pokud máte tedy obavu o vaše soukromí, jednodušší a elegantnější možnost asi jen tak nenajdete.

V případě skel PanzerGlass se také hodí sledovat popisek „Case Friendly“. Právě toto označení je důležité, pokud telefon zároveň nosíte v ochranném pouzdru. Jistě víte, že levná skla se pak mohou začít po čase odchlipovat, a to právě proto, že obal sklu zkrátka překáží.

Na stupnici tvrdosti by skla PanzerGlass měla splňovat stupeň 6, respektive 6.5 To je vcelku běžná hodnota pro skla přímo z výroby telefonu. Pokud chcete ochranu vyšší, nabízí se o 20 % zesílená skla Super+, která odolají stupni 7.

Připlatit si můžete také za skla BRANDGLASS, která jsou zajímavá logem, které je skryté v případě aktivního displeje, ale naopak viditelné, pokud je displej pohaslý. I u tohoto skla je zaručeno, že displej neztrácí svůj kontrast a sklo nemění barevné podání.

Líbilo se nám
  • několik různých řad
  • zachování stejné kvality odolnosti
  • CamSlider pro mechanické zakrytí selfie kamery

Proces aplikace: lepíme

Asi největší oříšek je u ochranných skel proces lepení. PanzerGlass si stojí jak za kvalitou svých skel, tak i za procesem snadného lepení. Pokud si necháte sklo nalepit u autorizovaného prodejce s proškoleným personálem, vztahuje se na takovou aplikaci záruka. Případné bublinky by tak byly důvodem pro reklamaci a tedy nalepení nového skla.

Lepíme a ničíme

Pokud nemáte čas vyhledávat vhodného prodejce, můžete si sklo nalepit doma. Je to snadné, pokud dodržíte základní rady. Prvním krokem je poctivé odmaštění displeje, což provedete přiloženým hadříkem, který je napuštěn do alkoholu. Aby hadřík nevyschl ještě u obchodníka, je zabalen do plastového obalu. Tato část je na celém procesu velice důležitá – jen skvěle vyčištěný displej je připraven pro nalepení ochranného skla. Po důkladném odmaštění přichází na řadu hadřík z mikrovlákna, který je dostatečně jemný a zároveň zbaví displej zbytku tekutiny.

Největším strašákem při procesu lepení skla je prach.

Největším strašákem při procesu lepení skla je prach. Mikroskopické částečky prachu létají vzduchem bez přestání a hrozí tak, že než stihnete nalepit sklo, displej už bude obsypán a malé částečky budou bránit kompletnímu přichycení skla. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit lepit sklo v koupelně při zapnuté sprše. Jakmile se vzduch v místnosti dostatečně ohřeje a zrcadlo se začne mlžit, můžete si být jisti, že poletujícího nepořádku je ve vzduchu podstatně méně. Následně se hodí vzít si na pomoc samolepku, která je rovněž součástí balení. Tou následně dostanete z povrchu displeje zbytek mechanických nečistot a nastává ten správný čas na nalepení skla.

PanzerGlass

Sklo lepíme pomalu, v klidu, zaměříme se na vrchní část výřezů, například výřezu pro sluchátko. Od tohoto momentu sklo jen opatrně pokládáme a počkáme na výsledek. Pokud jste postupovali podle pokynů, sklo se během několika vteřin kompletně přichytí, a to bez bublin. Pokud by se přeci jen nějaká bublinka utvořila, nepoužíváme jehlu jako v případě fólie, nýbrž si pomůžeme starší plastovou kartou. Tou se snažíme bublinku vytlačit pomalým pohybem ze středu displeje směrem ke kraji. Lépe to jde u skel, která nejsou zakřivená, avšak při troše snahy bublinku vytlačíte z jakéhokoliv skla.

Nepovedlo se? Nevadí, lepivá vrstva PanzerGlass vám umožní sklo sejmout bez poškození a aplikaci zkusit znova. Je však dobré myslet na to, že opětovné lepení zároveň zvedá pravděpodobnost, že se pod sklo dostane nějaká nečistota. Jinými slovy: pokud se lepení nepovede napoprvé či napodruhé, je velká pravděpodobnost, že sklo již dokonale nepřilne.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v balení
  • záruka na lepení i sklo
  • silikonové lepidlo snadno přilne
Nelíbilo se nám
  • vytlačení případných bublinek se nemusí vždy povést

Zhodnocení: Ceníte si svého smartphonu?

Skla PanzerGlass pořídíte zhruba od 6 set korun, což není málo, ovšem stále za několikanásobně méně, než kolik stojí výměna celého displeje.

PanzerGlass

Pokud bychom hovořili konkrétně, sklo pro iPhone Xs Max ve variantě Premium vyjde na zhruba 1 200 Kč, zatímco výměna skla včetně displeje, se kterým je sklo neoddělitelně spojené, více než 11 tisíc korun.

Klady
  • snadné lepení
  • záruka na lepení i sklo samotné
  • mnoho variant na výběr
  • sklo se při rozbití neroztříští
  • lze koupit téměř pro všechny smartphony
  • limitované edice skel
  • sériové číslo jako důkaz originálu
Zápory
  • vyšší cena
  • vznik bublinek při neopatrném lepení
Diskuze ke článku
Tadeáš
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli sklo panzerglass bude držet na huawei mate 20 pro i se silikonovým obalem jestli se nebude odlepovat
Řezňýk
Toto mě fakt rajcuje. Člověk si koupí super designový mobil, pak na něho nalepí zepředu tuihle nádheru, celé to narve do nějakého plastového barevného kondomu a nacpe do pouzdra z koženky.
Dragereker
A čo whitestone dome glass? Toto je asi jediné sklo ktoré fakt stojí za to, a drži aj na zaoblenych hranách, aj keď je trochu dražšie.
Axl
A jsou ty pancrglasy v pohode i se cteckama otisku pod displejem?
A jak s pancrglasem funguje dotykove pero (Note ci Mate 20X)?

Neni jednodussi telefon proste mit v originalnim (chytrem) flipovem pouzdre (ktere navic prida funkci stojanku, LED displeje nebo chytreho notifikacniho okenka, chytreho zapinani/vypinani telefonu)?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze