NVIDIA Shield Tablet
recenze

NVIDIA Shield Tablet

Pokud myslíte hraní vážně
84

První SHIELD se k nám do prodeje vůbec nedostal, ale SHIELD Tablet má vyhlídky mnohem lepší, protože se začne oficiálně prodávat již začátkem září. Jeho hlavní předností je nekompromisní výkon a velmi slušná cena. To hlavní však nabídne hráčům a víc než o tabletu se tak o novince můžeme bavit jako o herní službě.

Když Steve Jobs představoval první iPhone, tak ho asi nenapadlo, že právě objevil úplně nový herní trh. Možná v tu chvíli nemyslel na hry vůbec. A přece – o pár let později sám Apple začal označovat svůj iPod Touch za přenosnou herní konzoli. iOS je v dnešní době považován za seriózní herní platformu, na které vycházejí špičkové moderní hry. Jak je na tom Android? Dosti podobně. Her tam sice vychází o něco méně, ale hardwarových možností má o poznání více. Když budete chtít, tak si můžete koupit samostatnou konzoli, kterou připojíte k televizi a hrajete na ní hry z Androidu. Nebo si snadno pořídíte gamepad, se kterým bude hraní pohodlnější (to je u iOS teprve v zárodku). A pak je tu Nvidia SHIELD.

NVIDIA SHIELD Tablet - oficiální fotografie

První Shield jsme si představovali, ale to spíše pro zajímavost, protože se u nás stejně neprodával. Šlo ale o velmi zajímavé zařízení, které v sobě mělo Android, ale jinak se dalo mluvit o přenosné konzoli – plnohodnotné ovládání z něj dělalo nekompromisní herní zařízení. Doba pokročila a NVIDIA přišla s novým produktem, který má jednu zásadní výhodu. Již v září se začne prodávat i u nás. A pokud to myslíte s hraním vážně, tak se na Nvidia SHIELD Tablet detailněji podíváte se mnou v této recenzi.

NVIDIA SHIELD Tablet – videopohled

Technické parametry NVIDIA SHIELD Tablet

Kompletní specifikace
Konstrukce221 × 126 × 9,2 mm, 390 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra K1, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor6 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:02 hodin
Dostupnostzáří 2014, 7 990 Kč

Design a konstrukce: kvalitní zpracování

Tradiční výrobce grafických čipů je v oblasti mobilního hardwaru vlastně začátečníkem. Přesto tak jeho zařízení nepůsobí. A jestli se něco dá říci na účet zpracování tabletu SHIELD, tak je to „kvalita“. Se svou tloušťkou 9,2 mm se jistě nezařadí do boje o nejtenčí zařízení, to však ani není jeho záměrem. Také nejde o tablet, který by měl dělat designového společníka, ale spíš by měl vyjadřovat, že jde o výkonné zařízení. A to použité materiály splňují.

SHIELD Tablet vzhledem neohromí, ale nadchne kvalitou

Tablet tedy určitě nepůsobí levně, naopak. Jeho zpracování je kvalitní a kromě málo citlivého tlačítka pro vypnutí a zacvakávání microSD karty nemám výhrad. Drží se pohodlně a jistě, k čemuž určitě přispívá také neobvykle vysoká hmotnost 390 gramů. Pro srovnání, podobně velký tablet od Samsungu – model Galaxy Tab S 8.4 váží téměř o 100 gramů méně, také iPad mini 2 je o 60 gramů lehčí. Vzhledem k osmipalcovému displeji je však talbet celkem skladný a kompaktní a vyšší hmotnost nevadí. Při držení tabletu si jen musíte dávat pozor v režimu na šířku na to, že si snadno můžete zaclonit rukou reproduktory.

Černo-černý tablet na přední straně vyniká výraznými stereo reproduktory na pravém a levém okraji (nebo na horní a spodní straně, podle toho, jak tablet držíte). Kromě displeje zde narazíte už jen na přední kamerku, která je vprostřed horního reproduktoru a nabízí rozlišení 5 Mpx. Povrch zařízení je kombinací lesklých a matných materiálů a stejně tak tomu je u rámečku okolo tabletu. Ochranná plastová vrstva nad displejem pokračuje až do krajů a akorát po stranách navazují reproduktory, které jsou zase matné.

NVIDIA SHIELD Tablet

U herního tabletu je hodně důležité to, jak se bude držet, takže celá záda jsou pogumovaná, což jednak působí příjemně na dotek a hlavně tablet neklouže v ruce. Záleží na vašem vkusu, ale mně se tento povrch líbí. Na zadní straně také nechybí čočka fotoaparátu opět s rozlišením 5 Mpx, která je umístěna v levém horním rohu. Bohužel nenabízí přisvětlovací diodu. Ale jak si řekneme dále, s tabletem stejně fotit nebudete.

Jestli mám na těle tabletu k něčemu výhrady, tak to jsou určitě tlačítka. Kromě kolíbky pro ovládání hlasitosti, která se dá ovládat celkem bez problému, tu ještě narazíte na tlačítko pro zapnutí a vypnutí. To má velmi nízký profil a mačká se nejistě. Často ho stisknete bez odezvy, takže se na to budete muset více soustředit. Během používání jsem si na to zvykl a mačkal ho s důrazem, ale třeba při pořizování snímků displeje mi to vadilo a ocenil bych vyšší citlivost.

Na bocích dále najdete micro-USB pro napájení a propojení s počítačem a mini-HDMI výstup, přes který tablet můžete připojit k televizi. Vedle těchto konektorů je ještě 3,5 mm jack pro připojení sluchátek (podporuje sluchátka i s mikrofonem). Menší výhrady mám ke slotu pro microSD kartu. Otevřete ho bez problému, ale zacvaknout do něj kartu chce nějaký delší a úzký nástroj. Pokud neřeknete přítelkyni, tak váš nehet asi stačit nebude. Stejně tak při vyjmutí. Velmi neobvyklým, ale vítaným prvkem je stylus, ukrytý v těle tabletu. Své místo má na horní straně a při jeho vyjmutí se může spustit nastavená akce.

NVIDIA SHIELD Tablet

Displej a stylus: neohromí ani neurazí

Displej bývá tím nejdůležitějším, co by nás na takovém tabletu mohlo zajímat. U Shieldu to podle mého není úplně pravda, ale faktem zůstává, že vše (téměř) pozorujeme právě skrz displej. A ten se u SHIELDu povedl. 8 palců s rozlišením 1920 × 1200 pixelů znamená výslednou jemnost 283 ppi, s čímž sice už dnes nikoho neohromíte, ale stále jde o velmi slušné číslo a displej je dostatečně jemný a hlavně kvalitní. Má vyvážené barvy a během testování se mi ani jednou nestalo, že bych si posteskl nad nekvalitou displeje. Naopak jsem s ním byl spokojen. Čitelnost na slunci je slabší, ale například pozorovací úhly jsou dostatečné.

NVIDIA SHIELD Tablet

Samozřejmě nechybí čidlo pro automatickou regulaci jasu displeje, ale nenajdete tu některé pokročilé funkce, které nabízí jiní výrobci: například ovládání displeje v rukavicích není možné a ani nemůžete tablet probudit poklepáním. V těle je však zabudován stylus, který můžete použít pro pohodlnější ovládání nebo třeba kreslení.

Ten vám k hraní příliš neposlouží, hodit se ale může při kreslení poznámek nebo jednoduše pro malování. Pro tento účel NVIDIA přibalila i velmi povedené aplikace s propacovanými efekty. Když stylus vyjmete z těla, systém vám automaticky nabídne zapnutí některých aplikací, které ho využívají. Hlavní výhodou má být pak možnost zachytávat přirozený pohyb v reálném čase. Díky tomu můžete nejen pohodlně kreslit, ale také psát. Údajně. Nevím, jestli jsem se pro stylus nenarodil, ale pohodlné psaní jsem zde rozhodně nenašel.

V některých aplikacích si můžete nastavit, že bude displej detekovat jen dotyky stylusu. To ale nefunguje spolehlivě. Často se mi psaní přerušilo a rukou jsem si udělal nějakou nechtěnou čáru jinde. Je otázkou, zda takový problém dokáže vyřešit některá z budoucích aktualizací. Pokud ale stylus používáte tím způsobem, že se displeje nedotýkáte, tak funguje dobře. Minimálně se s ním příjemně kreslí. Na to, zda má ale v herním tabletu smysl si odpovězte sami. Za sebe říkám ne. NVIDIA se ale snažila odlišit a přináší něco navíc, a to je nutno vnímat koneckonců jako plus.

NVIDIA SHIELD Tablet
Stylus nabídne připravené aplikace

Zvuk: přední stereo

Výrobci postupně zjišťují, že nechceme mobilní zařízení používat jen se sluchátky, a tak se začínají zaměřovat i na dobré podání zvuku z reproduktorů. A u SHIELDu nejsou očekávání malá. Možná i díky tomu, že jsou reproduktory tak výrazné. Určitě oceňuji, že se je výrobce rozhodl umístit na přední stranu přístroje, protože tak hrají směrem k nám. Je to rozhodně lepší, než když má zařízení malý reproduktor na zadní straně.

Reproduktory však nejsou tak hlasité, jak byste mohli čekat. Pokud držíte tablet v ruce, tak s hlasitostí problém mít určitě nebudete. Ten může nastat ve chvíli, kdy jste v rušném prostředí nebo si tablet položíte na stůl ve větší místnosti. Tu pravděpodobně nezaplní. Zvuk celkově není špatný, mezi tablety patří k tomu lepšímu, jen není nijak výjimečný. Osobně mi chyběly výraznější basy.

Baterie a výdrž: slušný základ

Pokud chcete hrát na cestách, tak budete potřebovat, aby tablet chvíli vydžel. Velmi zde záleží na používání. Pokud chcete hrát náročné hry, tak se pravidelnému (alespoň jednou denně) nabíjení asi nevyhnete. SHIELD by vám měl vydržet až pět hodin nepřetržitého hraní náročnější hry. Záležití teda, jak moc jste náruživí hráči. Pro prohlížení webu a multimédií pak výrobce uvádí až deset hodin a naše testy ukázaly, že zvládne přehrávat FullHD video z internetu necelých 9 hodin. To znamená, že udávaná čísla jsou poměrně přesná. Pokud tak zrovna nebudete hrát, tak vám možná bude stačit dobíjet jednou za dva dny při běžném používání. A to není špatné. Lépe je na tom bezdrátový ovladač, který stačil nabíjet jednou za pár dní.

Hardware a výkon: nejlepší na trhu

Jelikož se tablet dušuje přídomkem „herní“, tak vás bude logicky zajímat jeho výkon. A zde určitě má co nabídnou. Ve své cenové relaci jistě nemá konkurenta. On ho ve skutečnosti nemá ani v dražších modelech. O výkon se totiž stará výkonný čip NVIDIA Tegra K1, který přináší čtyřjádrový procesor na architektuře ARM Cortex A15 a frekvenci 2,2 GHz, kterému sekunduje ještě jedno úsporné jádro, a architekturu Kepler z počítačů do mobilního zařízení. Perfektní výkon potvrdí i benchmarky, jak můžete vidět na přiložených screenshotech. Uvnitř se také skrývají 2 GB paměti RAM, které vám budou stačit na hraní her i prohlížení multimédií bez toho, abyste museli pravidelně zařízení restartovat nebo mazat paměť ručně. Nic takového jsem během týdne nemusel udělat ani jednou.

Výsledky testů jsou velmi pozitivní

U běžných her pro Android sílu čtyřjádrového procesoru nepocítíte. To hlavní totiž spočívá v optimalizaci přímo pro zařízení Tegra. Ukázkovou hrou může být Trine 2, která má demonstrovat sílu tabletu. A to dělá skutečně dobře. Střízlivě mohu říci, že hezčí hru si na Android zařízení zkrátka nezahrajete. Důležité totiž je, že díky architektuře Kepler může zařízení využívat technologií, které známe převážně z počítačů. A to znamená i snadnější portování již existujících nebo připravovaných her, jako je Trine 2 nebo War Thunder, který se také dočká vydání v plnohodnotné verzi pro SHIELD Tablet.

V tomto ohledu je tablet teprve na začátku. Už nyní si můžete zahrát pár her, které skutečnou sílu čipsetu využijí, ale důležité je, zda takových her bude přibývat. Pokud ne, tak SHIELD Tablet nebude mít takový význam, jaký bychom si mohli přát (my hráči). Nutno ovšem přiznat, že se NVIDIA snaží a spolupracuje s vývojáři na tom, aby jejich hry vycházely se speciální podporou pro Tegru. Optimalizace je totiž věc kruciální. Bez ní nemá sebelepší procesor smysl. A bude vám také k ničemu, že máte tablet, který umí vykreslovat pokročilé stíny, motion blur, HDR osvětlení nebo podporuje Unreal Engine 4, když nic z toho vývojáři nevyužijí. A z tohoto hlediska bude možné zařízení ohodnotit až časem.

Trine 2
Na tabletu si zahrajete třeba Trine 2

Data můžete ukládat do interní paměti nebo si koupit microSD o velikosti až 128 GB. Vzhledem k tomu, že může zařízení sloužit jako domácí multimediální stanice, tak to jistě využijete. Zařízení se bude prodávat ve dvou variantách. Ta s LTE nabídne až 32 GB a verze bez slotu pro SIM kartu nabídne pouhých 16 GB, ze kterých si 4 GB vezme systém. Pokud tak budete chtít hrát větší hry, tak asi bude potřeba kartu koupit a přesouvat aplikace na ni.

Hraní na prvním místě

Tablet není unikátem kvůli svému výkonu, zpracování nebo designu. Je zajímavý hlavně jako služba. Herní služba. A zde vidím trochu nevýhodu obchodního modelu. Aby mohla být cena co nejnižší, tak se prodává zvlášť tablet, kryt i bezdrátový ovladač. Bez tohoto příslušenství však Shield Tablet smysl příliš nedává. Ano, dostanete vysoký výkon za slušnou cenu, ale to hlavní z něj vymáčknete až po připojení ovladače a postavení na stojánek.

NVIDIA SHIELD Tablet

Ovladač: zase o krok dál

Hraní je příjemnější díky bezdrátovému ovladači. Už u předchozího Shieldu jsme chválili jeho provedení a to samé platí i zde. Výhodou je, že se nejedná o celé zařízení s displejem a veškerým potřebným hardwarem, takže není tak těžký. A předchozí Shield byl skutečně velmi těžký. Nový ovladač se oproti tomu drží mnohem lépe a nabízí i pár zajímavých vychytávek.

Vše je o zvyku a já byl naučený na ovladač DualShock. Stačil pouhý týden a na Shield nedám dopustit. Opět musím chválit za dobrý povrch joysticků, díky kterým můžete být v FPS hrách poměrně přesní. Stejně tak i ostatní herní tlačítka jsou opět výborně zpracovaná. Novinkou jsou dotyková systémová tlačítka. Jejich ovládání je pohodlné a ač se vždy nemechanickým tlačítkům bráním, tak s těmito jsem neměl ani jeden problém. Menší výtku bych však směřoval k ovládání hlasitosti. Je dobře, že je zde kolíbka pro regulaci nahoru nebo dolů, ale vadí mi, že působí lacině. Navazuje totiž na malý touchpad a po stisknutí se hýbe celý tento trojúhelník.

Ovladač nabídne pohodlné hraní

Touchpad je také samostatnou kapitolou. Nápad je to dobrý. Obzvlášť když hrajete streamovanou hru z počítače, tak se musíte často přihlásit třeba na Steam. V takovou chvíli touchpad oceníte. Jeho problém je malá velikost a nízká citlivost. A při klikání se ve mně vždy zachvěla nejistota. To jsou ale drobné vady na kráse, které nic nemění na tom, že celkový pocit z ovladače je výborný.

Kryt a stojánek v jednom

Dodatečně koupitelný kryt se hodí nejen jako ochrana displeje před poškrábáním, ale také jako stojánek. Pokud hrajete s ovladačem v ruce, tak si musíte zařízení nějak postavit. Na první pohled vám jistě připomene Smart Cover od Applu, ale funguje trochu jinak. Můžete ho zaseknout jako u iPadu (to jsem ostatně ze zvyku dělal), ale výchozí poloha počítá s magnetem na zádech, který bude kryt pevně držet. Skutečně pevně. Ani silnější dotyky nebo práce se stylusem ho nerozloží.

NVIDIA SHIELD Tablet
Magnetický kryt je z kvalitního materiálu

Opět zde musím zmínit kvalitní materiály. Z jedné strany je kryt pevný a odolný a z druhé strany vám může displej i vyčistit od prachu. Opět mě ale napadá drobný nedostatek. Ne vždy se vám kryt podaří nasadit na první pokus (tak jako v reklamě na Surface). Občas se kryt zacvakne špatně a vy mu musíte pomoci. Chválím ale za to, že se displej po zaklapnutí zhasne a po otevření zase probudí. Díky tomu možná zapomenete na horší vypínací tlačítko.

Hraní jako služba

NVIDIA SHIELD Tablet

Ani periferie však není to nejdůležitější. K tabletu ostatně můžete připojit i gamepady jiných výrobců a přilepit ho páskou třeba na zeď. Důležitá je právě ta herní služba, kterou s tímto tabletem získáte. Jednak je to servis v podobě SHIELD Hub, který sdružuje vše, co pro hraní potřebujete, ale také podpora vývojářů, kteří vám odděleně nabízejí ty hry, u kterých můžete na svém zařízení očekávat nejlepší možný zážitek. Jen na zařízeních Shield si tak zahrajete Portal, Half-Life 2 nebo třeba nově Trine 2 či War Thunder. A takových exkluzivit bude v budoucnu snad přibývat.

Kromě těchto speciálních her máte samozřejmě přístup do kompletní sbírky Obchodu Play. Ne všechny hry však podporují ovladač a na tom pohoří všechny ostatní samostatně prodejné ovladače. Shield totiž obsahuje nadstavbu, která dovoluje mapovat dotykové ovládání. Funguje to poměrně snadno. Stačí během hraní podržet tlačítko Start na ovladači a spustí se vám jednoduchá aplikace, ve které si rozházíte tlačítka, přiřadíte klávesy a dokonce můžete i kreslit gesta nebo nastavit gyroskop. S velkou pravděpodobností to ale nebudete muset vůbec dělat, protože vám tablet automaticky stáhne již hotové nastavení z cloudu, pokud pro danou hru existuje uložené od někoho, kdo ovládací prvky už pro danou hru namapoval. Pokud ne, tak ho budete muset vytvořit a ostatní si třeba stáhnou to vaše. Hrát tak můžete téměř kteroukoliv hru.

NVIDIA SHIELD Tablet
Mapování virtuálních tlačítek nebo gest

A pokud vás baví nejen hry hrát, ale také nahrávat nebo rovnou sdílet své hraní s ostatními, tak můžete využít vestavěné funkce Share, která vyvolá speciální konzoli, ve které si můžete zapnout přední kameru, mikrofon a propojit se s vlastním Twitch účtem. Dále můžete přidat i chat a jedním tlačítkem začít streamovat. Nepotřebujete k tomu žádné další vybavení. Pokud byste například chtěli videa jen ukládat, tak ani to není problém. Nahrávání mi v 99 % procentech případů fungovalo, jen u Trine 2 jsem měl chvílemi problém s padáním hry nebo vynecháváním ovladače. To však není nic, co by se do budoucna nedalo opravit updatem.

Je to jednoduchá matematika – perfektní výkon a pohodlné ovládání z toho dělá téměř konzolový zážitek. A k tomu si ještě přidejte konzolový mód, díky kterému můžete připojit tablet k televizi a obraz buď klonovat nebo pro ještě lepší kvalitu zhasnout tablet a fungovat jen s ovladačem a televizí. To má spoustu výhod. Pokud nemáte jednu z těch SmartTV, tak si ji tímto způsobem můžete rázem vytvořit. Budete mít snadný přístup na internet, můžete si přehrávat videa z internetu, poslouchat hudbu nebo procházet fotky. A pak jsou tu samozřejmě hry. PlayStation 4 to vyloženě není, ale tituly optimalizované pro Tegru nevypadají na velké televizi vůbec špatně.

S tímto souvisí ještě jedna služba. Pokud máte novější grafiku GeForce GTX (600 a vyšší) nebo jednu ze silnějších notebookových (alespoň 660M), tak s největší pravděpodobností můžete využít služby GameStream. To funguje tak, že se hra spustí na vašem počítači, ale ovládáte ji prostřednictvím Shieldu, kam se také přenáší obraz. Pokud máte dostatečný signál na Wi-Fi, tak by hraní mělo být plynulé. Já jsem to testoval například na hře Bioshock Infinite a vše fungovalo bez problému. Ovládání reagovalo okamžitě, hra sama rozpoznala konzolový ovladač a SHIELD zvládal přenos obrazu bez trhání. Vy si tak v pohodlí ležíte na pohovce s tabletem v ruce a hrajete hru na úžasné detaily, které renderuje výkonné PC ve vedlejším pokoji. Bohužel to nemusí fungovat vždy (některé routery to ze záhadných důvodů nepodporují nebo se hraní pro slabší signál bude sekat). K čemu to je, když můžete hrát raději rovnou na počítači? Ano, je to spíše frajeřinka, ale díky tomu si zahrajete i v posteli nebo na záchodě. A nově by také služba měla fungovat přes internet. Pokud pojedete na dovolenou a doma necháte zapnutý počítač (klidně ve spánku), tak ho budete moci přes Shield probudit a hrát na něm i po internetu. Snad jen pokud bude připojení dostatečně rychlé. Své hry tak můžete mít dostupné kdekoliv. A hlavně: ani Shield není tak výkonný, aby zvládl Crysis 3, takže si snadno zahrajete hry, které jsou na tabletech stále ještě hudbou budoucnosti.

Hudba budoucnosti

Shield nabízí i další ozvěny budoucnosti. NVIDIA totiž buduje vlastní streamovací službu (za měsíční poplatek budete moci hrát přes internet různé PC a konzolové hry). K té se připojíte, vyberete si hru a přes internet hrajete. Hra běží na serveru v Kalifornii, vy ji vůbec nemusíte vlastnit, přesto si můžete úžasné PC hry s nejvyššími detaily zahrát kdekoliv, třeba při čekání na letadlo. V tuto chvíli je služba v betě a vy ji můžete zkusit. Stačí si stáhnout aplikaci GRID BETA. Počítejte ale s tím, že servery jsou zatím pouze americké, takže při hraní pocítíte latenci a obraz bude velmi komprimovaný. V pohodě si ale zahrajete třeba Zaklínače 2 nebo závody Grid. Pokud se služba osvědčí, tak bychom se mohli dočkat i evropských serverů. To je ale zatím vzdálená budoucnost.

Fotoaparát: tabletový průměr

Tablet má dvě kamerky. Ta zadní pracuje s rozlišením 5 Mpx a nenabízí příliš kvalitní výsledky. Bez slunečného počasí jsou fotky plné šumu a neostrosti. U tohoto zařízení je však důležitější přední kamera, která má také rozlišení 5 Mpx. Důležitá je hlavně pro streamování her (viz dále) a díky zvýšené citlivosti dosahuje kvalitních výsledků i za zhoršených světelných podmínek.

Fotografie vás neoslní

Přeinstalovaná aplikace fotoaparátu nabízí poměrně slušnou funkcionalitu. Podporuje focení v nastaveném intervalu (každých 5 sekund vezme třeba jednu fotku), také zde narazíte na časovač nebo režim dávky. Kromě automatického režimu si můžete také ručně nastavit vyvážení bílé či expozici. Pomoci vám při focení může i volitelná mřížka nebo ukazatel náklonu (aby vám snímek nepadal ke straně).

Z předního fotoaparátu

Video v rozlišení 1080p s třiceti snímky za sekundu je úměrně kvalitní fotoaparátu a je zde spíš z nutnosti. Tímto zařízením bych vám určitě nic vážného natáčet nedoporučoval. Je to stále jen tablet.

NVIDIA SHIELD Tablet – testovací video

Uživatelské prostředí: téměř čistý Android

NVIDIA se rozhodla, že pro své herní zařízení nebude připravovat vlastní nadstavbu Androidu a místo toho nabídne systém v téměř čisté podobě. To bohužel neznamená, že by se aktualizace Androidu dostaly na zařízení okamžitě, ale aspoň nedochází k snižování výkonu, jako je tomu u konkurenčních výrobců, kteří do svých telefonů vlastní nadstavby instalují. SHIELD Tablet přichází s předinstalovanou verzí Android 4.4 (KitKat) a mimo to nabízí pár vlastních aplikací. V první řadě je to SHIELD Hub, který vám může být základnou pro hraní her. Skrz něj se kupříkladu dostanete ke hrám, které jsou speciálně upraveny pro SHIELD (a nabídnou dobré ovládání nebo vylepšenou grafiku), dále tu také uvidíte nainstalované Android hry a případně i PC hry, pokud používáte službu GameStream (streamování her z počítače, více dále v recenzi). Pro potřeby multimediálního centra je zde i položka multimédií, ve které máte rychlý přístup k obrázkům, filmům, hudbě či YouTube. A pokud byste se hodně nudili, tak si můžete v záložce Novinky číst o tom, co se pro vaše zařízení chystá.

Další aplikace souvisí se stylusem. Jde o NVIDIA Dabbler, ve kterém můžete malovat. Jde o pokročilou aplikaci, která zvládá simulaci materiálů i různých štětců. Funguje dobře, ale pokud jste si tablet koupili kvůli hrám, tak její kvality asi plně nedoceníte. Další aplikace souvisí se správou připojených herních ovladačů a nakonec je tu i přechod do konzolového módu. Výrobce nepřipravil žádné widgety ani podobná vylepšení, která by odlišovala tablet od jiných. Mně tu však nic nescházelo. Důležité je, že je procházení systému rychlé, pohodlné a bez záseků.

Multimédia a organizační funkce: standard u Androidu

Jak už jsem zmiňoval v předchozí kapitole, NVIDIA nechala Android poměrně nezměněn a do multimediálních nebo organizačních funkcí tak prakticky nezasáhla. Všechny tyto základní funkce tak poskytne přímo Google. To znamená základní aplikace pro procházení fotek a videí, na hudbu zde naleznete Hudba Play a filmy si můžete koupit a přehrát v aplikaci Filmy a TV Play.

Z komunikačních funkcí nechybí emailový klient (pro IMAP, POP a MS Exchange) či případně rovnou Gmail (který stejně kvůli Androidu musíte mít). Tyto aplikace pro běžnou práci hravě stačí. Své emaily v nich přehledně přečtete a na cokoliv odpovíte. Nechybí ani možnost připnout ke zprávě přílohy nebo spravovat různé štítky. Vestavěný kalendář zvládá v základním zobrazení ukazovat týdenní i měsíční přehled naráz a ještě vám dá rychle na výběr mezi vašimi kalendáři. Při tvoření události si snadno přidáte upozornění nebo pozvete další účastníky. Pro prohlížení můžete využít základní Prohlížeč nebo Google Chrome. Oba nabízí základní funkce a sází na rychlost a jednoduchost. A Chrome se vám může synchronizovat s vaším prohlížečem na desktopu.

Z dalších základních aplikací zde najdete Hangouts pro komunikaci, Disk, YouTube, Knihy Play nebo třeba Google+. Hned na ploše pak můžete využít rychlého přístupu k Chytrým kartám od Googlu, které vám umí zobrazovat vybrané informace. Pod tím je ikona k hlasového vyhledávání, které bez problému zvládá pracovat s češtinou. Ze zamykací obrazovky pak máte rychlý přístup ke službám Googlu nebo fotoaparátu.

V základu tak máte pár aplikací, se kterými to nejdůležitější zvládnete. Vaší oblíbenou ikonou se ale stane Obchod Play, ve kterém si najdete vše potřebné. To je přeci největší výhoda chytrých zařízení – na dosah máte statisíce aplikací. Jen si vybrat!

Závěr a zhodnocení: slušný tablet, herní unikát

SHIELD Tablet si můžete pořídit i kvůli lákavému výkonu a používat ho jako každý jiný osmipalcový tablet, který vám bude dobrým společníkem na cestách. Z tohoto hlediska půjde o zajímavé, leč nijak výjimečné zařízení a osobně bych si asi vybral jinak. Pokud však chcete hrát hry a hledáte zařízení, které nabídne nejen perfektní výkon, ale také spoustu herních služeb a prvotřídní hráčský servis, tak jinou volbu nemáte, SHIELD Tablet je trefou do černého. V tomto ohledu jde o unikátní zařízení, které má zajímavý výhled do budoucna. Bez ovladače a krytu ale absolutně ztrácí své kouzlo, určitě tak doporučujeme jejich koupi.

NVIDIA SHIELD Tablet je potřeba vyzdvihnout jako herní službu. Nejde ani tak o to, že se jedná o povedené zařízení, ale jde o unikátní službu hráčům, která je v současné chvíli naprosto jedinečná. Nabízí nejlepší možnou kvalitu mobilních her, perfektní výkon, vlastní ovladač, GameStream PC her a výhledově také cloudové hraní. Jako tablet nabízí kvalitní zpracování a slušné reproduktory.

NVIDIA SHIELD Tablet
Hrajte „ve velkém“

Příliš jsem nepochopil přiložený stylus, který mi pro herní zařízení připadá zbytečný. Navíc zatím nefunguje úplně spolehlivě. Sem tam se v zařízení najdou drobnější chyby, které se ale časem vychytají (padající hra při nahrávání, odpojování ovladače nebo třeba nevychytaný přechod do spánku při konzolovém módu). Bohužel se také neprodává balíček s ovladačem a krytem najednou. Není však vyloučené, že časem přijde. Nakonec zamrzí několik menších nedokonalostí v podobě touchpadu na ovladači nebo tlačítka pro vypnutí přímo na tabletu. Až na tyto maličkosti jde ale po konstrukční, výkonové i displejové nebo zvukové stránce o velmi povedené zařízení, které si rozhodně zařaďte do užšího výběru při koupi osmipalcového tabletu.

Konkurence

Samsung Galaxy TabPRO 8.4

Najít konkurenci tomuto tabletu je obtížný úkol. Ne snad proto, že by byl nepřekonatelný, ale hlavně kvůli jeho zaměřenosti na hry. Žádné takové zařízení tu neexistuje. Ale stejně. Pokud chcete tablet okolo osmi palců se slušným výkonem, tak by vás také mohl zaujmout Samsung Galaxy TabPRO 8.4, který je sice trochu dražší, ale nabídne obdobné parametry, přestože v testech nedosahuje tak dobrých výsledků. Minimálně má lepší fotoaparát, déle vydrží na baterii a někomu může nadstavba od Samsungu vyhovovat více.

LG G Pad 8.3

Druhým konkurentem by mohl být LG G Pad 8.3, který je sice slabší výbavou, ale zase se dá pořídit za nižší cenu. Také nabízí zajímavou softwarovou výbavu, povedený design nebo špičkový displej.

Velmi vážným konkurentem co do výkonu může být Xiaomi MiPad se stejným čipsetem NVIDIA Tegra K1 a osmipalcovým FullD displejem, který stojí prakticky stejně.

Xiaomi MiPad - oficiální fotografie

A abychom nezůstali jen u Androidu, tak jako třetího konkurenta vybírám nový iPad mini s retina displejem. Ten nabídne perfektní displej, ale opět slabší výkon, přestože díky optimalizaci zvládne spustit i náročnější aplikace a hry. Také nabídne kovové zpracování, ale už vás vyjde o chlup dráž.

iPad mini s retinou

NVIDIA tak kombinuje zajímavou cenu s nekompromisním výkonem a kvalitním tělem, což doplňuje téměř čistým Androidem, který je rychlý a bez problému zvládá konkurovat zavedeným výrobcům. Zaujmout tak může nejen hráče, kterým je určena. Bez příslušenství je však zařízení poloviční.

Dostupnost v České republice je plánována na 1. září 2014, kdy se dostane do prodeje na Alza.cz. Cena bude v ČR činit 7 990 Kč včetně DPH za 16GB Wi-Fi verzi. V prodeji bude globálně i 32GB LTE verze, která přijde o měsíc později. Shield ovladač bude v prodeji samostatně za 1 349 Kč a cena krytu pak bude činit 699 Kč .

nvidia-shield-tablet
Klady
  • streamování her
  • rychlost systému
  • stereo reproduktory
  • GameStream
  • konzolový mód
  • nekompromisní výkon
  • cena
  • povedený bezdrátový ovladač
  • kvalita zpracování
Zápory
  • neprodává se balíčku s příslušenstvím
  • touchpad na ovladači
  • průměrný foťák
  • drobné softwarové chyby
  • slabší basy u reproduktorů
  • málo citlivé vypínací tlačítko
Diskuze ke článku
john
Už jenom kvůli tomu ovladači, hnus. Zlatý můj starý dobrý dualshock3 a xperia tablet z. Stejně nikdy nemůžou hry na droid co do zážitku překonat hry na konzoli a na tu chvilku venku lidem stačí nějaká hopsačka.
Petr
Nezlobte se na mě, ale tohle je totální kočkopes. Možnost položit si tablet na stoleček a hrát gamepadem opravdu nevyužiji na cestách, tímto byl původní Shield vyjímečný, šlo vlastně o handheld kde jste si mohli zahrát prostě všude. Sama nVidia si navíc konkuruje protože ceny herních notebooků stále klesají. Za necelých 25 tisíc získáte notebook kde si bez problému zahrajete Battlefield 4 na fullHD v plných detailech (Rozuměj všechny hry co jsou k dispozici na PC/Windows na High nastavení tj. zvládá grafiku PS4). Notebooky s GeForce 840M která je nesrovnatelně výkonnější než tegra K1 se dnes prodávají kolem 14 tisíc a zahrajete si tam většinu PC her na medium detaily. Nechápu pak smysl takového tabletu s pár portama z pc a zbytkem her co si zahraju na telefonu. Podle mě je tento produkt absolutně mimo a nevěřím v jeho úspěch.
Zdeněk
Xbox360 už mi nějaký čas leží ve skříni. Nechci rodině zabírat na hodiny tv. Chtěl jsem tablet jako výkonné multimediální zařízení na kterém si parádně i díky gamepadu zahraji. Tohle je od NVIDIA trefa do černého. Cena je více než přijatelná.

Díky za kvalitní vyváženou recenzi.
Grom51
Pan Vojtěch recenzi dost odfláknul. Říká berme to jako službu a přitom to recenzuje jako tablet. Vůbec nezmínil, že streamování her z PC je omezeno samotnout hrou, zda to podporuje a nikoliv cokoliv. Navíc smyslem tohoto systému je hraní na cestách, nikoliv na záchodě .. hemeroidy ještě nemáte? .. je zde úskalí kvalitního připojení jak z domova, tak např. na hotelu, kde si budete chtít něco zahrát. Toto zatím u nás nemá a dlouho nebude mít smysl při kvalitě wifi připojení na hotelech a hnát to přes mobilní data někde v Krkonoších přes EDGE je nesmysl. Na nějaké rádoby hraní OK, možná tak na úrovni tabletu, ale pokud hraní myslíte vážně, o koupi gemapdu to není, každý kdo hraní myslí vážně, chytne do ruky klávesnici a myš, to se prosím, nenechte vysmát :). Podobná situace nastává při hraní např ve vlaku či MHD, zde to také nemá smysl už kvůli nepohodní a různým vybrancím, nemožnosti si tablet někde bezpečně umístit a použít gamepad. A to nemluvím o tom, jak to s vámi třepe na silnicích.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze