Google Nexus 7
recenze

Google Nexus 7

Příjemná evoluce

Rok se s rokem sešel a Google si připravil druhou generaci svého sedmipalcového tabletu řady Nexus. Výrobcem je opět Asus, který zapracoval na designu. Vylepšením samozřejmě prošla výbava, je tu více RAM, silnější procesor a displej má velmi jemné rozlišení. Setkáváme se zde také s nejnovějším Androidem 4.3 Jelly Bean.

Mezi sedmipalcovými tablety je Nexus 7 nekorunovaným králem. Nabízí kvalitu za solidní cenu a byl by ze strany Googlu hřích v tom nepokračovat. Příchod druhé generace je tedy zcela logickým a očekávaným krokem. Nová generace vylepšuje, co se dá a opět ji pro Google vyrábí Asus. Displej, procesor, RAM i rozměry, to vše je lepší. V podstatě je tak ze strany Googlu zaděláno na úspěch, neboť oblíbená první generace byla vylepšena, přičemž cena zůstala takřka stejná. U nás startuje na 6 500 Kč.

Google Nexus 7 (2013) - oficiální fotografie

Technické parametry Google Nexus 7 (2013)

Kompletní specifikace
Konstrukce200,6 × 114,3 × 7,6 mm, 290 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2013, 6 500 Kč

Google Nexus 7 (2013) – videopohled

Obsah balení

V pestrobarevném balení, které poukazuje na nový Android, najdete pouze USB kabel a koncovku nabíječky.

Obsah balení

Design a konstrukce

Nexus 7, ať už první či druhá generace, dělí veřejnost na dva znesvářené tábory. Jedni vzhled tabletu chválí, druzí jej kritizují jako velmi obyčejný. Kritika se snáší také na široké okraje kolem displeje. Zde bychom ale neměli Asusu, který má tablet na svědomí, křivdit. Přeci jen se snažil na šířce, především v šířce tabletu. Ta spadla ze 120 milimetrů na 114 milimetrů. Okraje nad a pod displejem jsou ale stále výrazné a druhá generace je dokonce o 2 milimetry vyšší. Při srovnání s takovým iPadem mini s ultratenkými okraji to je velký rozdíl Široké rámečky ale nutně nevidím jako vyložený nedostatek. Tablet lze pohodlně uchopit a při sledování jednou rukou je vždy kam umístit například palec.

Celkově Nexus 7 druhé generace působí uhlazeným dojmem a vše je zahaleno do temné černé barvy, což dodává jakýsi punc exkluzivity, byť jsou použity pouze plastové materiály. Celkově ale Nexus vypadá dost obyčejně, a pokud bude ležet na stole, vaši pozornost neupoutá. Ze zadní strany potěší použití měkčeného plastu, který je příjemný na omak a odolá i nějakému tomu škrábanci. Menší výtku mám k bočním stranám, které jsou možná až příliš ostré. Rovněž umístění tlačítek k odemknutí a ovládání hlasitosti na pravém boku není ideální. Jsou spíše až na zadní straně a hůře se tisknou, při položení tabletu na stůl je nejde stisknout skoro vůbec. V každém případě mohu říci, že ač jsem tablet ukázal komukoliv, vždy se spíše líbil.

Velmi příjemná je hmotnost. Pouhých 290 gramů je na sedmipalcový tablet skvělá hodnota a držení jednou rukou na výšku nečiní takřka žádný problém. Stejně tak přenášení je pohodlnější. Tablet se dostane i do větší kapsy, kterou rozhodně neutrhne. Když se ještě zastavím na čelní straně, je v plochách nad displejem umístěna čočka čelní kamerky a pod displejem potěší bílá informační LED dioda. Zadní strana je ozvláštněna obřím vylisovaným logem Nexus, pod kterým se skrývá NFC anténa. Na každém konci jsou pak reproduktory. Spodní hrana je domovem micro USB konektoru, horní hudebního 3,5 mm jack konektoru.

Kvalita zpracování je u Nexusu 7 na vysoké úrovni. Vše k sobě přesně lícuje, tablet působí pevným dojmem. V tomto ohledu tedy není co vytknout a Google, tedy vlastně Asus, chválíme.

Baterie a výdrž

Zadní kryt není odnímatelný a nám tak nezbývá než Googlu věřit, že použil baterii s kapacitou 3 950 mAh. To je mimochodem o něco málo méně, než u první generace. Rozdíl je to však malý a kompenzuje jej úspornější procesor. Výdrž závisí na využívání tabletu a také na tom, jakou verzi tabletu máte. My jsme si pro účely testování z USA objednali 16GB Wi-Fi verzi ta je ušetřena od energeticky náročného 3G modulu. Pokud tablet budete využívat zhruba dvě hodinky denně k brouzdání po internetu či prohlížení fotografií, počítejte, že budete tablet nabíjet každý 4. den. Dodávám, že v době nečinnosti, kdy tablet jen leží, byl stále přihlášen k Wi-Fi a aktualizace byly zapnuté.

Provedli jsme také náš test výdrže, kdy Nexus 7 streamoval FullHD video, jas displeje byl nastaven na 50 % a zvuk do sluchátek také na 50%. Výdrž se dostala na 7 hodin a 11 minut, což překonává loňský model, který vykázal výdrž 6 hodin a 37 minut.

Zvuk

Po zvukové stránce je nutné zmínit, že Nexus 7 nabízí stereo reproduktory, což se pozitivním způsobem podepsalo na kvalitě reprodukce. Ta je opravdu hlasitá i kvalitní, kdy se podařilo dostat do zvukového přednesu i důraz na hloubky, aniž by se to nepříznivým způsobem podepsalo na výškách. Podobně můžeme hodnotit výstup do sluchátek, který je velmi dobrý. Nároční jedinci samozřejmě spokojeni nebudou, nicméně tablet asi nebude sloužit jako přenosný přehrávač služby.

Displej

Dostáváme se k místu, kde Google, respektive Asus vylepšoval nejvíce. Displej si zachovává úhlopříčku 7 palců, avšak rozlišení poskočilo na špičkových 1920 x 1200 pixelů. Díky tomu dostáváme jemnost 323 PPI, která u sedmipalcových tabletů a vůbec tabletů běžná rozhodně nebyla. Stále před sebou máme TFT IPS panel, který poskytuje věrné zobrazení barev, skvělé pozorovací úhly a velmi dobrou čitelnost na slunci. Regulaci jasu displeje můžete ovlivnit sami, nebo vše nechat na spolehlivě fungující automatice.

Displej se náramně povedl

Hardware

Vylepšovalo se i po stránce vnitřností. Google dal vale Tegře a zvolil jistotu v podobě Qualcommu. V novém Nexusu 7 se tak nachází čtyřjádrový Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5 Ghz. Nápomocny mu jsou celé 2 GB RAM, ze kterých po zapnutí zůstává zhruba 1,2 GB volných pro vaše aplikace. Grafickou akceleraci zajišťuje Adreno 320. Zabrousit můžeme i k internímu úložišti, které činí 16 GB, reálně však 12,2 GB, nebo také 32 GB, reálně 26 GB. Níže se můžete podívat na výsledky vybraných benchmark testů.

SmartBench 2012 5006 / 3246
NenaMark 1 59,1 FPS
NenaMark 2 59,1 FPS

Prostředí

Svou premiéru si v Nexusu 7 druhé generace odbyl operační systém Android 4.3 Jelly Bean. Máme zde zařízení Nexus a to znamená, že prostředí je ve své nejčistší podobě bez jakýchkoliv nadstaveb. Na odemykací obrazovku lze od dob Androidu 4.2 umístit různé widgety a celé odemykací prostředí může mít hned několik stránek. Ty se vrství vždy vlevo od typické odemykací obrazovky. Doprava je rychlý vstup do fotoaparátu. Dotknutím se hodin se přesunete k nastavení budíku. Jednoduše vše důležité obsloužíte, aniž byste museli tablet odemknout. Velmi efektně je také zpracováno pohasnutí displeje, ve stylu vypínání starých televizních obrazovek. To už ale známe z dřívějška.

Odemykací obrazovka

Občas se ale určitě budete chtít mrknout na pohotovostní obrazovky. Těch je k dispozici pět a jejich počet je neměnný. Na každé obrazovce se nachází pevně umístěný widget vyhledávání. Dále si však můžete přidávat vlastní widgety nebo zástupce aplikací. Ty lze vrstvit do složek. Ve spodní části je kromě vstupu do menu ještě další čtveřice zástupců, která je definovatelná uživatelem. K Nexusům již patří tlačítka umístěná přímo na displeji. Pod displejem je sice místa dost, ale alespoň je vždy kam položit palec bez obav, že něco nechtěně stisknete. V prázdném místě pod displejem se ukrývá informační LED dioda, která užitečně informuje o nových událostech.

Pohotovostní displeje

Informační lišta je dvojího typu a záleží, kde tah prstem provedete. V levé polovině lišty se zobrazí stará známá lišta s informacemi o zmeškaných událostech. Pokud totožný tah provedete na pravé straně, dočkáte se lišty s rychlým nastavením nejdůležitějších funkcí, jako je Wi-Fi, Bluetooth nebo také jas displeje. Velmi praktické.

Podoba naposledy spuštěných aplikací je klasická. Malé náhledy seskládané vertikálně pod sebe. Do služby Google Now se na novém Nexusu 7 dostanete delším podržením tlačítka s domečkem.

Hlavní menu je orientováno horizontálně v matici 5x6 ikonek. Chválím Google za toto místem neplýtvající uspořádání, které je zároveň skvěle přehledné, kdy ikonky nejsou naplácnuté jedna na druhé. Méně se mi už líbí nulové možnosti přizpůsobení. Aplikace jsou srovnány abecedně a ty, uživateli, s tím prostě nic neuděláš. Smiř se s tím. Zde mají uživatelské nadstavby výhodu a u čistého Androidu máme mnohdy velmi malé možnosti customizace. Za zmínku rozhodně stojí, že celé prostředí dokáže pracovat také v horizontálním uspořádání, což se na tabletu jistě hodí.

Optimalizace Androidu 4.3 se Googlu povedla a čistý Android dokazuje, že se může srovnávat s konkurenčním iOS a Windows Phone 8. Na žádnou operaci nečekáte, animace jsou plynulé. Jednoduše Android v podobě, jakou bychom rádi viděli na každém zařízení.

Multimédia

Ani tentokrát nezačneme jinde, než u hudebního přehrávače. Ten je vyveden v jednoduchém, ale čistě účelovém designu. Vaše skladby jsou tříděny dle ID3 štítků. Pakliže je nemáte, připravte se na slušný čurbes. Spustit si můžete náhodně všechny vaše skladby, případně vybrat konkrétního interpreta či album. Nechybí ani dělení na žánry nebo tvorba vlastních seznamů stop.

Při přehrávání vidíte velký náhled alba, časovou osu a ovládací tlačítka, včetně tlačítek pro náhodné a opakované přehrávání. V nabídce figuruje také praktický ekvalizér s několika přednastavenými profily, které si lze doupravit. Vytvořit si můžete rovněž zcela vlastní profil. Zvlášť lze ještě posílit basy či využít 3D efektu.

Poměrně zklamán jsem z video přehrávače. Ten nemá vlastní ikonku a videa je tak nutné hledat přes Galerii. Jaké formáty Nexus 7 druhé generace přehraje, zůstává poněkud záhadou. Běžný formát AVI přehrávat odmítal a bylo zcela jedno, zda šlo o FullHD video či seriál v televizním rozlišení. Paradoxně ale rozchodil MKV videa. Vždy jsou však problémem titulky. Řešením této prekérní situace je stažení aplikaci MX Player, které vše vyřeší, a vy již na Nexusu 7 přehrajete v podstatě cokoliv.

Galerie

Galerie je poměrně obyčejná a sdružuje i vaše fotky z Picasy. Protože zde máme ale čistý Android, na integraci například Facebooku zapomeňte. Své snímky můžete také rychle upravit, totéž platí také pro videa. V základní nabídce nečekejte hry. Nicméně si jich stovky či tisíce můžete stáhnout z obchodu Google Play. Výkon je více než dostatečný, zkoušeli jsme například i závodní hru Real Racing 3 a běží zcela plynule. V případě her stojí za zmínku přítomnost rozšíření Open GL ES 3.0 pro optimalizaci správy textur a zlepšení vykreslování přechodů. Ve výsledku zvládne Nexus 7 propracovanější 3D hry. Limitujícím faktorem zůstává úložný prostor. Základní verze, kterou máme na test, nabízí 16 GB, přičemž reálně je k dispozici 12,2 GB. Sáhnout však můžete i po 32GB verzi, kde očekávejte, že bude volných něco kolem 26 GB. Slot na paměťové karty u zařízení Nexus chybí.

Fotoaparát

Viditelným rozdílem oproti první generaci je přítomnost fotoaparátu na zadní straně. Google zvolil 5megapixelové rozlišení s automatickým ostřením. Na LED diodu se již nedostalo. Velmi zajímavě je vyvedeno prostředí, které je minimalistické, a na první pohled nejsou takřka nikde žádná tlačítka. Na pravé straně jde pouze o spoušť, přepínání mezi režimy fotografování, záznamu videa, Panorama a Panorama 360°. K nastavení se dostane dlouhým dotykem kdekoliv na displeji a dále se již pohybujete tahy prstem až k požadované volbě, což je mnohdy velmi nepraktické a zdlouhavé. Nechybí nastavení rozlišení, expozice, vyvážení bílé či různé scény. Komu takovéto ovládání nevyhovuje, lze využít vstup přes malé tlačítko nad spouští.

Detail fotoaparátu

Výsledné fotografie vás příliš nenadchnou. Především detaily jsou velmi slabé i za velmi dobrého světla. Koruny stromů splývají v jednu zelenou plochu a při mírném přiblížení je vidět, že se obraz rozmazává. Noční snímky trpí výrazným šumem, který snímek zcela degraduje. Na solidní úrovni jsou makro snímky.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky
Panorama

Záznam videa je umožněn ve FullHD rozlišení s 29 snímky za vteřinu. Kvalita je ucházející, hodí se kontinuální ostření.

Google Nexus 7 (2013) – exteriér, 1080p

Organizace času

V přístrojích s operačním systémem Android už jsme tak nějak zvyklí na standardní nadílku aplikací pro organizaci času a práce uživatele. To samé můžete očekávat i od Nexusu, kterému nechybí propracovaný kalendář, synchronizovaný s vaším účtem Google. K mání je jednoduchý seznam kontaktů, kterým sice nemůžete volat, ale alespoň si můžete uložit všechny podstatné informace o nich. Bohužel ve výchozím stavu máte k dispozici propojení jen s Google+. Další sociální sítě ale není problém stáhnout z Google Play obchodu.

Kalendář

Mezi dalšími funkcemi můžeme zmínit stopky, minutku či kalkulačku. Nechybí ani možnost číst dokumenty MS Office, bohužel editace či tvorba není v předinstalované verzi možná.

E-mail a komunikace

Ano, i zde můžeme klasicky očekávat kombinaci GMailu a základního emailového klienta, který vás přihlásí na množství dalších adres včetně Seznamu, Centrumu, Yahoo a jiných. Oba mají velmi podobný design editoru, kdy zleva naleznete lištu menu se základními položkami a nastavením, zatímco v pravé části už píšete emaily, čtete doručené zprávy a pracujete s přílohami.

Gmail

Opomenout nemůžeme ani chatování, pro jehož účely je k dispozici nová aplikace Hangouts, která nahrazuje dřívější Google Talk a Pokec. Nechybí samozřejmě ani klient Google + a vlastní ikony se dočkaly také fotografie Google +. Na provázání s Facebookem ale musíte zapomenout, Google tlačí jen svá řešení.

Také virtuální klávesnice je v novém Androidu velmi pohodlná a reaguje bezvadně, i když uživatelé s většími prsty určitě budou mít problém s velikostí kláves. I v landscape režimu je totiž obrazovka, a tím i klávesnice, dost malá, takže to chce precizní mušku při psaní.

Internet, data a GPS

Dle očekávání naleznete v Nexusu 7 jako standardní internetový prohlížeč Google Chrome, což je pochopitelné. Tomu nechybí nic z původního prohlížeče systému Android, vše funguje rychle a precizně. Nechybí podpora více oken, anonymní režim, oblíbené stránky a záložky synchronizované s vaším PC, stejně jako možnost vyžádat si plnohodnotné zobrazení stránek.

Internetový prohlížeč

Ani s tím nemá prohlížeč žádný problém, i ty největší weby se nahrávají rychle a bez zdržování, jediným zpomalením se jeví přibližování a oddalování stránek v době, kdy se ještě nahrává okolní grafika. A přibližovat rozhodně budete muset, jelikož jsou stránky na sedmipalcovém velmi jemném displeji dost malé a pro pohodlné čtení bude nutné zoomovat. K tomu postačí dvakrát ťuknout na obrazovce, nemusíte přibližovat dvěma prsty.

Datové funkce na našem testovacím kusu zastupuje samozřejmě jen Wi-Fi a/b/g/n. Objeví se však i varianty s podporou 3G a LTE. Z dalších funkcí nechybí Bluetooth 4.0 či NFC s funkcí Android Beam pro posílání multimédií na další zařízení s Androidem.

Poslední bezdrátovou funkcí je čip GPS, který se samozřejmě pojí s nejnovějšími Google Mapami a také Navigací. Ta nabízí možnost plánovat trasy, vždy si lze vybrat z více alternativ. Vyhnout se můžete placeným úsekům, dálnicím, a jste na mapě informování také o hlavních uzavírkách.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Druhá generace Nexusu 7 navazuje tam, kde první generace skončila. Novinka si bere to nejlepší a vše podstatné se ji daří vylepšit. Design jde po stejné linii, avšak je zapracováno na okrajích, které jsou tenčí, i když stále velké. Snížila se hmotnost tabletu, což jednoznačně vítáme. Tablet působí kompaktnějším dojmem a pohodlně se drží. Menší výtka míří k tlačítkům, ale to lze odpustit. Krásný je displej s vysokým rozlišením, který v dané cenové kategorii těžko hledá konkurenci.

Plusem je nejnovější operační systém Android 4.3 se skvělou optimalizací, který v kombinaci s výkonným hardwarem a velkou pamětí RAM dává pocit, že můžete cokoliv. A taky že ano. Zahrajete si i ty nejnáročnější hry, spustíte jakoukoliv aplikaci. Ze strany Googlu došlo letos i na zadní fotoaparát. 5 megapixelů dává naděje, ale výsledky nejsou nijak valné a stále tak platí, že na tabletu je fotoaparát spíše doplňkem.

Posledním tahákem Nexusu 7 je cena, která se opět snaží držet v přijatelných hladinách. V České republice mluvíme o 6 500 Kč za základní model s 16GB úložištěm a Wi-Fi připojením. Pozitivní zprávou je, že i nejvyšší model s 32 GB a podporou LTE, který dorazí později, by se s cenou měl vměstnat pod 10 tisíc Kč. Co na to říká konkurence?

Nemůžeme nezmínit jablečný produkt, kterým je Apple iPad mini. Jeho nevýhodou je, že výrobce ještě nepřišel s novou generací a je tu jen loňský model. Ten oproti letošnímu Nexusu 7 nabízí hodnotnější materiály a elegantnější design s tenkými rámečky kolem displeje. Jinak však téměř ve všem zaostává a zejména nepotěší hrubým displejem. Nabízí se za takřka shodnou cenu. Rozhodnout ale může operační systém iOS, pro který je daleko více tabletových aplikací.

Apple iPad mini

Samsung vytahuje model Galaxy Note 8.0, který nabízí větší displej, avšak s horším rozlišením. Naopak baterie má vyšší kapacitu a nechybí ani slot pro paměťové karty. Jelikož jde o řadu Note, dočkáte se také stylusu S Pen. Galaxy Note 8.0 je vždy k dispozici s minimálně 3G modulem a od toho se odvíjí cena okolo 12 000 Kč. Srovnávat tak lze jen s lépe vybavenými Nexusy 7.

Samsung Galaxy Note 8.0

Konkurentem je svým způsobem také loňský Nexus 7, který nabízí displej s nižším rozlišením, méně výkonný procesor a poloviční paměť RAM. Stále ale má plnou podporu Googlu a tedy nejnovější Android. Pokud vám nevadí větší rozměry a nepotřebujete fotoaparát, můžete ušetřit zhruba tisíc korun a pořídit si loňský model.

Google Nexus 7 (2012)
google-nexus-7-2013
Klady
  • příznivá cena
  • stereo reproduktory
  • nejnovější a rychlý Android 4.3 Jelly Bean
  • měkčený plast na zadní straně
  • kompaktní tělo
  • velmi jemný a celkově kvalitní displej
  • 2 GB RAM
  • výkonný procesor
Zápory
  • chybí slot pro paměťové karty
  • zbytečně velké okraje kolem displeje
  • bídný fotoaparát
Diskuze ke článku
Marian Lipták
Marian Lipták
Ten zásek v 20:10 není chyba androidu ale digitizeru ne? Zůstalo pořád zmáčklé tlačítko s domečkem, od té doby co jste minimalizoval tu hru. Tyhle problémy s figitizérem moc dobře znám z telefonů HTC.
Jiří Berger
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak je na tom použitelnost OTG kabelu v kombinaci s nexus media importerem, jelikož jsem se na internetu dočetl, že mnoho uživatelů hlásí problémy s touto aplikací.
wer
Bohuzel videorecenze me utvrdila v tom, ze na tabletech je android nepouzitelny...lagovani, padani, zamrzani...ono je to podobne i na mobilech se slabsim vykonem...ale i naslapany mobil se za 3 mesice zadycha tak ze hledate jiny luncher s nadeji ze vam pomuze...jeste smutnejsi je,.ze dnes neni moc na vyber...android je upachteny system, ios predrazeny a winphone spise osklivy a nedotazeny s minimem app..snad se to zlepsi u vsech platforem
Refael
Výborná recenze, jak už je u vás zvykem.

Osobně čekám na nový Nexus Tablet 10.1 či větší. Pokud bude podporovat i 3G
Tento se mi také líbí, ale pouze s Wi-Fi je pro mne jen napůl použitelný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze