Nokia T20
recenze

Nokia T20

Překvapivě povedený přístroj
8

Cenově dostupný tablet, který má kvalitní konstrukci i displej a bude vám spolehlivě fungovat pro běžné domácí použití? Donedávna šlo o nerealistické požadavky. Nyní však přichází Nokia T20, tablet, který dává vzpomenout na to, že pod značkou Nokia kdysi vznikaly skutečně kvalitní přístroje těšící se značné oblibě.

Společnost HMD Global na český trh pošle svůj první tablet zvaný Nokia T20, stát by se tak mělo v průběhu března. Potěšující zprávou je, že se novinka dostane do segmentu, kde tablety s Androidem nemají vůbec dobrou pověst. Cena se udrží pod hranicí 6 tisíc korun, avšak přesto se můžete těšit na velký a kvalitní displej, kovovou konstrukci nebo podporu mobilních sítí. Samozřejmostí bude i podařené prostředí takřka čistého Androidu. Na první pohled před sebou máme zajímavý kousek, který by mohli ocenit všichni méně nároční uživatelé.

Technické parametry Nokia T20 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce247,6 × 157,5 × 7,8 mm, 470 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP52
DisplejTFT IPS, 10,4" (1 200 × 2 000 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda
ChipsetCPU: 2×1,8 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 11
Akumulátor8 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2021, 6 000 Kč

Obsah balení: nezbytný základ

V prodejním balení se kromě samotného tabletu příliš dalších věcí nenachází. Jde o USB kabel a samozřejmě nabíjecí adaptér.

Líbilo se nám
  • nabíjecí adaptér v balení

Konstrukční zpracování: kovový a těžší

Tablet zaujme spíše oválným vzhledem, boky jsou výrazně zakulacené. Jakmile novinku uchopíte, zjistíte, že je také poměrně těžká. U cenově dostupného tabletu je hmotnost 500 gramů trošku překvapením, avšak hned se vše vysvětlí. Výrobce totiž nešetřil a takřka celá zadní strana je hliníková, což tablet rázem posouvá o úroveň výše. Nebudeme přehánět, když řekneme, že Nokia T20 působí na pohled i v ruce jako mnohem dražší zařízení, což je rozhodně plus.

Nokia T20

Velmi příjemné pocity z kvality zpracování a celkově přístupu výrobce dávají vzpomenout na to, co značka Nokia v dávných dobách představovala. Kéž by se podobného projevu dočkaly i mobilní telefony od HMD Global. Vraťme se ale k tabletu. Maličkatá část zadní strany je plastová kvůli anténám pro Wi-Fi a LTE. Nezbytná tlačítka se při horizontálním držení, kdy je čelní kamerka ve středu horní části, nachází u levého horního rohu. Jsou tak v dobrém dosahu, ať už budete tablet držet jakkoliv.

Nabíjecí a datový konektor je na pravém boku, případně dole, pokud tablet přetočíte do režimu na výšku. První obhlídka vás možná rozesmutní, neboť stejně jako já nenajdete 3,5mm jack. Jenže on tabletu nechybí, jen je na velmi netradičním místě – v pravém spodním oblouku, kde by ho hledal málokdo. Pro úplnost dodejme, že se Nokia T20 chlubí odolností IP52, což znamená, že by jí nemělo vadit vlhko či slabé zmoknutí. Raději však tablet držte od vody přeci jen dále.

Na těle není čtečka otisků prstů, avšak u tabletů, tím spíše levnějších, nejde o nic neobvyklého, co by si zasloužilo veřejný lynč. Případné zabezpečení tak musíte svěřit do rukou čelní kamerky a rozpoznání obličeje, případně klasickým postupům, jako je vyťukání PIN kódu či vykreslení vámi zvoleného gesta.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • hliníkové tělo
Nelíbilo se nám
  • tablet působí těžce
  • chybí čtečka otisků prstů

Displej: velký a slušný

Na tabletu jde takřka vždy zejména o displej. Nokia T20 se řadí mezi kousky s 10,4palcovým IPS panelem, který má dostatečně jemné rozlišení 2 000 × 1 200 pixelů a podívaná je to skutečně náramná. Jen těžko budete hledat konkurenci s lepším displejem. Problémy nejsou s pozorovacími úhly ani čitelností venku, což znamená, že se z novinky může stát fajn společník na cestování a konzumaci multimédií.

Nokia T20
Líbilo se nám
  • opravdu povedený IPS panel

Zvuk: vítané stereo

Na těle jsou dva reproduktory, jeden na každé boční straně. Výsledný zvuk je slušný. Potěší, že je kladen důraz na hloubky. Výrobce nezapomněl ani na již zmíněný 3,5mm jack, díky kterému můžete hudbu konzumovat i s drátovými sluchátky.

Nokia T20
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory

Výkon hardwaru: neurážející základ

Po stránce výkonu vás tablet nikterak neohromí. Je nasazen osmijádrový procesor Unisoc T610 a 4GB operační paměť. Tablet funguje svižně a nebude vás výrazněji brzdit. Je však třeba dodat, že na nějaké velké hraní nejnáročnějších her to nebude. Připravena je 64GB interní paměť a půjde o jedinou paměťovou verzi, která se u nás bude prodávat. Nechybí také slot pro až 512GB paměťovku.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podporuje paměťové karty

Výdrž baterie: nezklame vás

V útrobách tabletu je baterie s kapacitou 8 200 mAh, která dodává dostatek energie na 10hodinové sledování filmů, případně 15hodinové brouzdání internetem. Velmi záleží, k čemu budete tablet používat. Pakliže si jej vezmete například jen na hodinku denně k přečtení zpráv a e-mailů, budete nabíjet dvakrát týdně. Nabíjení zabere více než 3 hodiny, neboť tablet podporuje výkon jen 15 W. Dodávaná nabíječka je bohužel ještě slabší, pouze 10W.

Nokia T20
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • dlouhé nabíjení

Prostředí: v čistotě je síla

Stejně jako telefony Nokia, i tablet vsadil na takřka čistý Android, bohužel ve starší verzi 11. Výrobce však garantuje dvě velké aktualizace, což znamená, že se na tablet dostane Android 12 i 13. V celém prostředí je navíc trojice aplikací (Netflix, Spotify a ExpressVPN). Praktický je režim Entertainment Space, který sdružuje všechny aplikace přinášející streamovací zábavu. Jde například o YouTube, Twitch, Netflix, Hulu či Google Filmy. V ideálním případě máte vše na jednom místě a nemusíte skákat z aplikace do aplikace. Praktický je také dětský režim, kde určujete, jaké nabídky a aplikace mají být přístupny těm nejmenším. Menší kaňkou na kráse je ignorace aktualizací, tablet se spoléhá na srpnové bezpečnostní záplaty, tedy půl roku staré.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • příslib Androidu 13
Nelíbilo se nám
  • zatím žádné aktualizace

Konektivita: včetně GPS

Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 5.0 je samozřejmostí, stejně jako USB-C. Někoho by ještě potěšil infraport nebo NFC, ale obojí bohužel chybí. Tablet však zvládá mobilní datové přenosy LTE. I přes podporu nanoSIM však s tabletem nelze telefonovat ani posílat SMS, tyto volby jsou zablokované. Potěší, že nechybí GPS pro navigování. Tablet si tak můžete vzít i na cesty.

Líbilo se nám
  • mobilní datové přenosy LTE
  • podporuje GPS

Fotoaparát: s tabletem stejně fotit nebudete

S tabletem bude asi fotit málokdo, tím spíše s takto velkým, ale fotoaparát na zadní straně je. Počítejte s 8megapixelovým rozlišením, automatickým ostřením a přisvětlovací diodou. Kvalita však málokoho oslní, nebojíme se ji dokonce nazvat vyloženě podprůměrnou. Na druhou stranu, velký nedostatek to u tabletu skutečně není. Záznam videa je možný, ale kvalita je rovněž bídná i přes Full HD rozlišení.

Na čelní straně je připravena kamerka pro například videohovory. Má 5 megapixelů a k tomuto účelu poslouží dobře. Pro selfies se však příliš nehodí.

Nelíbilo se nám
  • nekvalitní fotoaparát

Zhodnocení

Nokia T20 se na českém trhu objeví až v průběhu března, přičemž na Slovensku si jej můžete pořídit už nyní, exkluzivně v nabídce operátora Orange. Přesná česká cena prozatím stanovena nebyla, ale nepřesáhne hranici 6 tisíc korun. Do segmentu levnějších tabletů se tak dostane zajímavá volba pro všechny, kteří hledají zařízení s větším displejem, na kterém lze pohodlně konzumovat internet, zprávy i multimédia na cestách. To vše totiž Nokia T20 bravurně zvládá. Displej má kvalitní, paměť lze rozšiřovat a prostředí funguje obstojně. Jeho hlavní zbraní bude podpora mobilních sítí. Za tuto cenu na trhu příliš zajímavých tabletů nenajdeme, a tak má Nokia T20 umetenou cestu k prosazení se.

Konkurence

Pokud oželíte podporu mobilních sítí, možná vás zaujme Realme Pad za obdobnou cenu. Má však například ještě lepší čtyři reproduktory. Tablet je také o něco lehčí.

Realme Pad 64+4 GB

Rozměry246,1 × 155,9 × 6,9 mm, 440 g
DisplejTFT IPS, 10,4" (2 000 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G80, 2×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor7 100 mAh

Zmínit můžeme ještě Samsung Galaxy Tab A8, který rovněž jako Nokia podporuje mobilní sítě. Jasně však ukazuje, že najít tablet s podporou LTE je velice těžké, protože tento Samsung bude oproti Nokii T20 minimálně o tisíci korunu dražší.

Samsung Galaxy Tab A8 LTE

Rozměry246,8 × 161,9 × 6,9 mm, 508 g
DisplejTFT IPS, 10,5" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx
Procesor8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor7 040 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

nokia-t20
Klady
  • výborné konstrukční zpracování
  • hliníkové tělo
  • velký a kvalitní displej
  • podporuje mobilní data
  • GPS
  • příslib Androidu 13
Zápory
  • prozatím katastrofální podpora softwaru
  • velmi špatné fotoaparáty
  • pomalé nabíjení
  • jen průměrný procesor
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 23. 2. 2022 14:47
No Alza ma v nabidce T20 bez LTE a ve verzi 3/32GB za "krasnych" 5500kc. Takze nepresahne 6k ale spolecne s Usonicem velka slabota. U tabletu je zrovna vykon a display zasadni. A to prvni je tragedie...
Marek eMKejx
Marek eMKejx
pre dceru na obcasne ytb a nejake tie nenarocne hry idealna volba. Nakolko aktualne funguje na niekolko rocnom Huawei ktory ramkou nestiha zivit ani ytb kids, navyse je tam starsi android ktoremu uz nejaky rok nejdu aktualizacie a aplikacia ytb je nefunkcna kvoli veku zariadenia/ sw. Dlhsie som hladal nastupcu, lenovo sa mi nepaci, samsung podobne. chcel som tcl nxtpaper 10s, ale zase to je drazina a pre dieta zbytocny luxus. fakt na to obcasne skuknutie za mna idealna volba. a az to vydrzi s baterkou co ten 10 palcovy stary nezmar od huawei tak to bude len plus.
Pindrucha _
Pindrucha _
Bohužel tenhle tablet nemá widevine L1 DRM certifikaci a tudíž na něm Netflix, Prime apod. poběží pouze v SD kvalitě, nebudete si na tom 2K displeji moci pustit filmy ze streamovacích platforem ani v tom pitomém HD rozlišení. Což je veliká škoda a hodně to sráží použitelnost.

Pokud to ovšem někdo chce hlavně jako nástroj na prohlížení internetu, dokumentů a (audio)knih tak to vypadá jako dobrý poměr cena/výkon...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze