Nokia Lumia 925
recenze

Nokia Lumia 925

Vybroušená okna
159

Lehčí, tenčí, elegantnější a hodnotnější, přitom se stejnou výbavou. Taková je Lumia 925 ve srovnání s modelem Lumia 920, na který navazuje. Opět ohromí 8,7Mpx fotoaparátem s vynikajícími nočními snímky a kvalitní je také 4,5“ AMOLED displej a další výbava. Dokáže ale obstát v tvrdé konkurenci s Androidem? Neskrývají se v kovovém těle nějaká ta „ale“?

Nokia Lumia 925 je velmi blízkým sourozencem již prodávající se Lumie 920. Před vstupem na trh ale prošla odtučňovací kúrou a zavítala také do kosmetického salonu. Výsledkem je telefon, který je v mnohém v podstatě identický s 920kou, ale navenek působí úplně jinak. A to to právě jde. Povedlo se Nokii vytvořit svůj ideální vlajkový model nebo má nějaké nevýhody? To odhalíme v dnešní recenzi. Do testu každopádně vstupuje sebevědomě. Má zčásti kovové tělo, výborný HD displej, dle parametrů špičkový fotoaparát a zaujme i dalšími funkcemi. Jak se ale osvědčí v praxi?

Nokia Lumia 925: oficiální fotografie

Obsah prodejního balení

  • Nokia Lumia 925
  • koncovka nabíječky
  • microUSB kabel
  • headset se špuntovými sluchátky, mikrofonem a tlačítkem pro příjem hovoru
  • sponka pro vysunutí šuplíčku pro microSIM kartu
  • návody

Technické parametry Nokia Lumia 925

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 70,6 × 8,5 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,5" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8,7 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:04 hodin
Dostupnostsrpen 2013,

Nokia Lumia 925 – videopohled

Hardware a design: vybroušená královna

Konečně něco jiného. Ne že by byly polykarbonátové Lumie ošklivé, právě naopak, ale několik let recyklovaný design už jednoduše nikoho ze židle nezdvihne tak, jako tomu bylo v časech N9 nebo Lumie 800. Nokia si toho je, zdá se, vědoma a pro Lumii 925 zvolila zcela jiný kabátek a u svého vlajkového modelu se po dlouhé době vrací ke kovu a je to dobře. Prim zde hraje elegantní kovový rámeček s černými předěly kvůli anténám, do kterého je zasazena přední část s displejem a polykarbonátový zadní kryt.

Nokia Lumia 925 Nokia Lumia 920
Rozměry 129 × 70,6 × 8,5 mm 130 × 70,8 × 10,7 mm
Hmotnost 139 g 185 g
Displej AMOLED, 4,5" (1 280 × 768 px) TFT IPS, 4,5" (1 280 × 768 px)
Paměť 16 / 32 GB 32 GB
Bezdrátové nabíjení ano, s přídavným krytem ano, integrované

Můj celkový dojem? Výborný. Ať jsem ukázal Lumii 925 komukoliv, všichni pro ni našli jen pochvalná slova a určitě nebudu daleko od pravdy, pokud vyřknu ortel, že se jedná o jeden z nejelegantnějších telefonů na trhu vůbec. Kovový rámeček má zásluhu na tom, že telefon působí velmi dobře a hodnotně i v ruce, díky zaobleným bokům i rohům se navíc pohodlně drží. Příjemnou změnou oproti Lumii 920 je výrazně subtilnější vzhled. Zatímco 920ka byla jakýmsi tlustým tančíkem, Lumia 925 prošla pořádnou odtučňovací kúrou a výsledkem je stejně lehký a tenký telefon, jaké má konkurence. Se svými 8,5 milimetry je novinka o více než 2 milimetry tenčí než Lumia 920 a při pohledu z profilu je to hodně poznat, 925ka je mnohem elegantnější. Mně osobně pár milimetrů navíc nevadí a klidně bych je za větší akumulátor nebo bezdrátové nabíjení vyměnil, co je však hodně příjemné, je výrazně nižší hmotnost. Nokii Lumia 925 se podařilo oproti Lumii 920 zhubnout o 46 gramů, a to je na mobil vskutku hodně. Ve finále je nejnovější Finka podobně těžká, jako jiné velmi dobře vybavené telefony na trhu a v tomto ohledu už není popelkou. To, co tedy bylo Lumii 920 vytýkáno, tedy hmotnost a tloušťka, Nokia šmahem napravuje a přidává navíc ještě nový, výborně vypadající design.

Nokia Lumia 925 zaujme elegantním tělem s kovovým rámem

Nová Lumia bude na českém trhu k dostání ve třech variantách – černé, šedé a bílé. My testujeme poslední, dle mého názoru nejelegantnější verzi, ale samozřejmě co člověk, to jiný názor na design. Důležité je ale zmínit, že zatímco šedá a bílá varianta se liší jen barvou polykarbonátu na zadní straně, černá trochu trhá partu a místo klasického stříbrného kovového vzhledu je rám černý.

Přední strana je ale černá vždy u všech variant, hostí 4,5palcový displej s HD rozlišením, který je ideálně umístěn a lze jej ještě ovládat celkem pohodlně jednou rukou. Nad ním našel své místo set konektorů, mezi kterými něco svítí velmi slabým červeným světlem v případě, že je displej vypnutý a aktivovaný Glance Screen. Jen takový postřeh a odbočka. Zpět ale k věci, nad displejem nalezneme ještě 1,2Mpx kamerku pro videohovory a pod displejem pak klasický set tří ovládacích kapacitních tlačítek.

Co Lumii 925 odlišuje od jiných telefonů této série je kovový rámeček, který se Nokii hodně povedl. Jen bych přivítal, kdyby černé plastové předěly, oddělující jednotlivé části rámu sloužícího jako antény, byly o něco tenčí. Takový iPhone 5 je má poloviční. Jinak ale na kovový rám nemohu říci křivého slova a hlavně díky němu vypadá Lumia 925 skutečně luxusně. Do rámu jsou zakomponována také ovládací tlačítka na pravém boku, která zachovávají stejný design, jsou elegantně tenká, výborně umístěna a všechna se perfektně a s jistotou tisknou. Horní strana hostí vše, co Nokia odebrala zezdola a z levé strany a najdeme zde postupně druhý mikrofon, 3,5mm Jack, microUSB konektor a vysouvací slot pro microSIM kartu, který se ale konstrukčně moc nepovedl. Nejen že v těle nesedí úplně rovně, ale navíc je manipulace s ním a uložení SIM karty někdy o nervy. A to nemluvím o nutnosti vysunout slot za pomoci speciálního nástroje, pekelného to vynálezu Applu, který další výrobci tak rádi kopírují. Naštěstí ale většina uživatelů vloží SIM kartu jen jednou a tato nevýhoda je tak nechá chladnými. V průběhu používání jsem si často všiml poměrně značného zahřívání telefonu v horní části zadní strany. Stačí s telefonem pracovat na internetu delší dobu v kuse a je v těchto místech až horký, což platí zejména o horní části kovového rámu a v ruce to už není příjemné. Naštěstí pokud držíte telefon v dolní části, zahřívání příliš nepocítíte.

Zadní kryt je dle varianty bílý, šedý nebo černý. Fotoaparát je mírně vystouplý, v dolní části zadní strany jsou vidět konektory pro kryt s bezdrátovým nabíjením

Nebýt nápisu Nokia na zádech, asi byste při pohledu na zadní stranu nepoznali, že jde o produkt finského výrobce. Design je totiž zcela jiný, než u dosavadních Lumií a pryč jsou plechové proužky s malou čočkou. Zde dává výrobce fotoaparát pěkně na odiv a kromě toho, že je čočka mírně vystouplá (odhadem tak milimetr), má kolem sebe ještě poměrně tlustý černý okraj, aby vypadala větší, než je. Okraje plastu kolem čočky jsou naštěstí vyvýšené a při pokládání na stůl tak nehrozí její poškrábání. I tak je ale poměrně na ráně a s klíči v kapse bych telefon rozhodně nedoporučoval nosit.

Kovový rám obsahuje plastové předěly oddělující jednotlivé antény

Zadní strana je jinak vyrobena nikoliv z kovu, ale matného a na dotek příjemného, nikoliv ale měkčeného, polykarbonátu (u každé barevné varianty), do kterého jsou v dolní části vytvořeny průduchy hlasitého reproduktoru, u kterého se nacházejí také malé nožičky, na kterých při položení na stůl telefon spočívá a neodírá se tak zbytečně plocha zadního krytu. A co ty tři tečky nad reproduktorem? To jsou konektory pro připojení krytu pro bezdrátové nabíjení. Tuto funkcionalitu totiž novinka oproti Lumii 920 ztratila v zájmu snížení hmotnosti a tloušťky. U zadního krytu bych měl výtku ke konstrukčnímu zpracování. Nedoléhá totiž všude úplně přesně ke kovovému rámu, přitom se to kus od kusu liší. Těžko říci, zda je na vině kroutící se rám nebo ne zcela přesně vylisovaný kryt, ale při blízkém zkoumání si toho všimnete. Kryt je také poměrně tenký a hodně měkký, není problém ho promáčknout až na baterii. Jinak je ale konstrukce špičková, v ruce působí Nokia velmi hodnotně a až na drobnou minelu zmíněnou výše si Nokia za design a konstrukci odnáší jedničku.

microSIM karta se vkládá do šuplíčku s ne příliš povedenou konstrukcí

Baterie a výdrž: neurazí, nenadchne

Zde se překvapení nekoná a stejně jako Lumia 920 i tato novinka disponuje uživatelsky nepřístupným akumulátorem s kapacitou 2000 mAh, který je tentokrát typu Li-ion. Kapacita nevypadá nijak oslnivě a my jsme byli zvědaví, zda na tom telefon bude s výdrží lépe, než v tomto směru spíše průměrná Lumia 920. Neurazí, ale nenadchne – tak bych shrnul výkony, co se týče provozní doby na jedno nabití. Při intenzivnějším používání je Lumia 925 klasický jednodenní telefon ale je na tom přeci jen o trochu lépe, než Lumia 920, a to zřejmě zejména kvůli AMOLED displeji.

Pokud vyřídíte zhruba hodinu hovorů, 20 SMS zpráv, 40 emailů, využíváte GPS, a k tomu poměrně pravidelně zhruba každé dvě hodiny sledujete novinky na RSS nebo ze zpravodajských aplikací, počítejte s nabíjením v brzký večer. Pokud ale svoje on-line aktivity omezíte a s telefonem budete jen občas volat, psát zprávy a občas vyřídíte nějaký ten e-mail, lze se dostat i na jeden a půl nebo dva dny výdrže. Naopak jakmile začnete intenzivněji využívat internetové funkce, letí energie dolů opravdu rychle a bez baterky jste dříve, než byste řekli švec.

Provedli jsme také naše standardizované testy výdrže. Telefon byl přihlášen do 3G sítě s plným signálem, byl připojen na zabezpečenou Wi-Fi a streamoval přes ni video se 720p rozlišením se zvukem vedeným do sluchátek s poloviční hlasitostí. K vypnutí došlo v průměru po 293 minutách. To stále není žádný zázrak, ale stále je to o poznání lepší výsledek, než v případě Lumie 920. I v syntetickém testu je tak vidět o něco lepší výdrž telefonu s AMOLED displejem oproti IPS. Změřili jsme také dobu nabíjení, která je relativně krátká. Na 80% se Nokia Lumia 925 nabije zhruba po 1 hodině a 30 minutách, na plné nabití si vyhraďte v průměru 2 hodiny a 4 minuty. Pokud si nacvaknete trochu nevzhledný a rozměrný speciální kryt, můžete telefon nabíjet bezdrátově pouze položením na indukční podložku.

Jen taková perlička na závěr. Pokud je telefone zcela vybitý a vypnutý a připojíte nabíječku, začne blikat Windows tlačítko pod displejem. Možná se tak brzy dočkáme i funkčnosti v podobě notifikační diody. Zatím dělá ale jenom toto.

Zvuk: více než slušný standard

Reproduktor se nachází na zadní straně, ale díky kulatým zádům a nožičkám u něj nedochází k utlumování zvuku při položení na rovný povrch. Je nadprůměrně hlasitý, kvalita ale spadá do průměru. Reproduktor je naladěný hodně do výšek, náznak hloubek zde také je a celkově je poslech spíše takový telefonový. Například HTC One nebo Apple iPhone 5 hrají o třídu lépe, ale méně nahlas. U Lumie 925 vyzvánění opravdu nepřeslechnete.

hlasitý reproduktor na zadní straně

Nokia překvapila přibalením kvalitních špuntových sluchátek s dálkovým ovládáním přijetí hovoru a mikrofonem. Jasně, jakýmkoliv kvalitním špuntům se nevyrovnají, ale jako základ v balení jsou určitě vysoko nad průměrem. Řadě lidí budou určitě dostačovat. Pokud připojíte své vlastní kvalitní špunty nebo mušle, je zvuk telefonu velmi dobrý, nechybí hluboké basy, čisté středy ani zřetelné výšky. Díky vlastnímu ekvalizéru si pak můžete zvuk vyladit plně dle své libosti. Pokud holdujete hudbě, udělá vám díky tomu všemu Lumia 925 radost. Škoda jen té omezené paměti, kam se vám asi celá hudební sbírka nevejde.

Vyzdvihnout musím také velmi hlasitý a kvalitní reproduktor pro hovory. Druhou stranu jsem slyšel výborně i na seberušnější ulici.

Displej: slunce ani rukavic se nebojí

Tady se bude chválit, Nokii se totiž displej v Lumii 925 náramně povedl. Ne, nemá FullHD rozlišení, které je dnes v kurzu, protože to zatím ani systém ani neumožňuje, ale vzhledem k velikosti displeje a ceně je plně dostačující i „jen“ HD rozlišení 1280 x 768 pixelů, tedy stejné, jako používá Lumia 920. Všimněte si, že počet pixelů na šířku není 720, ale o něco více. Je to z toho důvodu, že displej má stejný poměr stran, jako starší Windows Phone 7 telefony bez HD displejů, a tím pádem nejsou u žádné nepřizpůsobené aplikace černé pruhy nahoře a dole, u konkurenčních telefonů od Samsungu a HTC ano.

HD displej je výborně čitelný na slunci, má jasné barvy a špičkové pozorovací úhly

Oproti Lumii 920 má novinka AMOLED displej a já osobně jsem za to rád. Má nižší energetickou náročnost a černá (které je v systému opravdu hodně) je opravdu černočerná. Barvy jsou živější, ale díky updatu Amber si můžete sytost barev a dokonce barevný nádech upravit k obrazu svému. Vynikající jsou též pozorovací úhly. Největší nevýhoda AMOLED displejů, horší čitelnost na přímém slunci, tu prakticky neexistuje. Nokii se povedlo vyrobit AMOLED, který má čitelnost venku naprosto excelentní, navíc je to ještě umocněno vysoko kontrastním módem, který se na slunci sám aktivuje. Nechybí režim vysoké citlivosti, díky kterému můžete Lumii 925 ovládat klidně i v tlustých zimních rukavicích.

Displej je chráněn sklíčkem Gorilla Glass 2, které je u krajů elegantně zaoblené a plynule přechází v boční kovový rám. Už zde nehledejme méně vzhledné mezery, jako u Lumie 920 nebo 900. Bohužel slovíčko „chrání“ není úplně na místě. Stejně jako u Lumie 920, i zde musím zkritizovat malou odolnost skla, které už po několika málo dnech běžného nošení samostatně v kapse (a většinu času v náprsní kapse u saka) vykazuje vlasové škrábance.

Díky updatu Nokia Amber přináší Lumia 925 jako první zajímavou funkci, na kterou byli po dlouhá léta majitelé symbianových Nokií zvyklí. Po zamknutí telefonu se na displeji objeví velké hodiny, které mohou být ukazovány stále, po dobu 15 minut nebo jen když nad telefonem mávnete rukou. Nokia tomu říká anglicky Glance Screen, česky Rychlý přehled. Šikovné je, že se například v posledním případě ukáží automaticky i tehdy, když vyjmete telefon z kapsy nebo otočíte displejem vzhůru na stole. K dispozici je i noční režim, kdy jsou hodiny červené a méně svítí. Mrzelo mě ale, že u hodin nejsou žádné notifikace, ty se zobrazují až na zamykací obrazovce, ke které se dostanete dvojím poklepáním na displej (to je také novinka).

Nastavení Glance Screen a barevnosti displeje v praxi

Hardware: ze lepší pamětí k Vodafonu

Zde to příliš zábavné nebude a v podstatě mohu tuto kapitolu shrnout s tím, že hardwarová výbava je, co se čipsetu Qualcomm S4 Plus MSM8960 týče, shodná s Lumií 920. Vzhledem k tomu, že nic lepšího ani současná verze Windows Phone neumožňuje, se ale nelze příliš čemu divit. Dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus s taktem 1,5 GHz vás ale nebude ani v nejmenším omezovat. Stejně tak 1 GB RAM a také grafický akcelerátor Adreno 225. Windows Phone 8 s tímto hardwarem běhají naprosto plynule a velmi svižně.

Co ale pro někoho může být omezení je oproti Lumii 920 menší vnitřní paměť. Novinka totiž disponuje jen 16 GB vnitřní paměti (nerozšiřitelné pomocí karet), ze které po prvním zapnutí zbývá zhruba 13 GB místa pro uživatele. Pro toho, komu taková paměť nestačí, existuje ještě šance koupit 32GB verzi, která bude ale i v ČR k dostání jen u Vodafone, který má na větší paměťovou verzi celosvětově exkluzivitu. Ve volném prodeji a u ostatních operátorů bude k dispozici jen 16GB verze.

Přehled paměti a Nokia aplikace Kontrola úložiště pro podrobný přehled

Uživatelské prostředí: dlaždice s jantarem

Prostředí Windows Phone 8 je napříč telefony a výrobci zcela unifikováno a odlišuje se pouze případnou integrací bonusových aplikací. Nokia Lumia 925 je ale na našem trhu prvním telefonem, který obsahuje nejnovější update Windows Phone 8 GDR2 obohacený dále o bonusy z updatu Nokia Amber. Přehled všech novinek a změn přinášíme přehledně níže.

Přehled novinek v aktualizaci

  • FM Rádio – Dlouze vyhlížené FM rádio s RDS se vrací. Najdete jej pod položkou Hudba+Video.
  • Glance Screen – Na displeji jsou neustále zobrazené hodiny, indikace vibrací a baterie. Lze nastavit doba zobrazení, případně vše vypnout nebo naopak aktivovat mávnutím ruky nad displejem.
  • Probuzení telefonu dvojitým poklepáním – Stačí na displej zamknutého telefonu dvakrát poklepat prstem a dojde k zobrazení zamykací obrazovky.
  • Nastavení displeje – detailnější nastavení displeje v podobě saturace barev a barevného nádechu
  • Flip – Otočením telefonu displejem dolů dojde ke ztišení vyzvánění příchozích hovorů či budíku.
  • Data Sense – Nová aplikace sloužící pro přehled nad datovými přenosy. Lze nastavit měsíční FUP limit a automatické omezení dat na pozadí, pokud se uživatel k limitu přiblíží. Aplikace umí vyhledat volné Wi-Fi v okolí a šetřit data přenášená při zobrazení webových stránek.
  • Lepší nastavení zálohování – nově si lze zvolit, zda se na SkyDrive budou zálohovat obrázky ve střední kvalitě přes mobilní síť nebo vysoké kvalitě přes Wi-Fi. Podobná volba je k dispozici i pro videa, která se ale vždy nahrávají přes Wi-Fi.
  • Filtrování hovorů a SMS – nově bude možno filtrovat hovory a SMS od nechtěných kontaktů nebo obecně skrytých čísel. K dispozici je i dlaždice informující o počtu zablokovaných hovorů a zpráv.
  • Smart Camera – Vylepšení aplikace fotoaparátu přináší nové možnosti úprav. Snadno například odstraníte nežádoucí objekty z pořízené fotografie. Bude možné využít sekvenčního snímání a následně vybrat, kde se všichni usmívají a nemrkají.
  • Nastavení tlačítka fotoaparátu – nově je možno nastavit, jakou fotoaplikaci spustí boční spoušť fotoaparátu – zda výchozí, Nokia Smart Camera nebo Noka Pro Camera.
  • Bluetooth 4.0 LE – není to ještě oficiální, ale součástí aktualizace nyní nebo o něco později by měla být rovněž nejnovější verze Bluetooth 4.0 LE spolupracující s Bluetooth nízkoenergetickým příslušenstvím, jako je například sportovní vybavení, různé náramky a podobně.

Zamykací obrazovka, dlaždice a aplikace

Zde se nic nezměnilo. Jakmile se dvojím poklepáním na displej z Glance Screenu, o kterém jsem psal v odstavci pojednávajícím o displeji, dostanete na zamykací obrazovku, ocitnete se ve známém prostředí Windows Phone 8. Na zamykací obrazovce můžete mít vlastní tapetu, která ale může být čerpána z aplikace. K dispozici tak je například tapeta vyjadřující aktuální stav počasí, nejnovější zprávy, vaše fotky z Facebooku nebo obecně fotoalb a mnohé další. Možnosti personalizace skýtá také informační pruh pod hodinami, u kterého si můžete rovněž vybrat jednu aplikaci, která vám zobrazuje svůj podrobný stav. Ve výchozím stavu je to kalendář, ukazující příští událost, já jsem si zde umístil jinou aplikaci, která mi ukazuje hned tři nejbližší schůzky. Můžete tam mít ale cokoliv jiného – nejnovější status na Facebooku, světové zprávy, Twitter a jiné podporované aplikace.

Podoba a nastavení zamykací obrazovky, kterou si lze poměrně dobře přizpůsobit k obrazu svému. Škoda jen že ikonek notifikací nemůže být více

Pod tímto místem je ještě prostor pro pět ikonek notifikací. Opět je na vás, které aplikace si necháte zobrazit, jestli e-maily, Skype, Twitter, Facebook nebo například stav baterie. Bohužel pro mě osobně je pět notifikací málo, a protože používám více chatovacích aplikací, přivítal bych například možnost přidat druhou řadu notifikací. Takto musím telefon vždy odemknout, abych se podíval, zda není něco nového u aplikací, které se mi do notifikací už nevešly.

S tím souvisí specifičnost Windows Phone – absence jakéhokoliv notifikačního centra. Někomu to vyhovuje, někdo to naopak považuje za nepřekonatelný problém. Novinky se zobrazují vždy krátce v úzkém pruhu v horní části displeje (nová SMS, chat, aktualizace na Facebooku a podobně), na ty můžete klepnout a hned se přenesete k dané události v aplikaci. Pokud to ale nestihnete, následně už ale je novinka (nebo číslo nových událostí) zobrazena jen na příslušné dlaždici na úvodní obrazovce. Pokud dlaždici nemáte připnutou, o ničem se nedozvíte, dokud aplikace nespustíte. Telefon vás bohužel nedokáže upozornit blikáním, neboť notifikační diody systém nepodporuje.

Úvodní obrazovka s dlaždicemi - mohou mít tři velikosti a zobrazují nové informace nebo obrázky

Základní úvodní obrazovka se skládá z mnoha dlaždic, které si libovolně můžete přemisťovat tak, abyste měli nejpoužívanější aplikace hned po ruce. K dispozici je velká, střední a malá velikost dlaždic, přitom i ty nejmenší jsou stále aktivní a zobrazují třeba počet nových událostí. Ty největší se zase hodí pro zobrazování obrázkových informací a složitějších statusů. Dlaždice se průběžně automaticky aktualizují a zobrazují například aktuální počasí, notifikace, nejnovější světové zprávy, nadcházející události v kalendáři a mnohé další. Myšlenka dlaždic je taková, že spojuji ikonky a zároveň widgety dohromady a celá úvodní obrazovka působí celistvě a uspořádaně. S tím musím souhlasit, pokud si s dlaždicemi vyhrajete, můžete mít opravdu hezkou úvodní obrazovku, ale je snadné sklouznout do chaosu. Pokud nemáte nějakou dlaždici na úvodní obrazovce, lze ji nalézt v abecedním seznamu všech aplikací, který se nachází vpravo. Mezi aplikacemi lze i fulltextově vyhledávat, případně použít rychlý rozdělovník podle počátečních písmen, z tohoto seznamu rovnou můžete aplikace i odinstalovat nebo doporučit přátelům či například sdílet přes NFC a další.

I když jsou možnosti personalizace vyjma zamykací obrazovky a přemisťování a změny velikosti dlaždic prakticky nulové kvůli uzavřenosti systému, zvolit si můžete alespoň barvu celého prostředí. Na výběr máte z 20 variant od modré, přes růžovou, zelenou až po žlutou či červenou, vybere si snad každý.

Všechny aplikace máte na jedné hromadě, lze ale mezi nimi rychle vyhledávat dle počátečního písmena nebo fulltextově

K naposledy spuštěným aplikacím se dostanete delším podržením tlačítka se šipkou. Seznam pracuje s náhledy obrazovek, které jsou sestaveny vedle sebe. Maximální počet zobrazených aplikací je sedm. Starší automaticky mizí, což vás někdy může nepříjemně zaskočit. Navíc nelze například nepotřebnou aplikaci ze seznamu odstranit a tím nechat zobrazené starší. Naštěstí takových situací mnoho není a většině uživatelů bude sedm aplikací postačovat. Příjemné je u Windows Phone 8 to, že pokud otevřete aplikaci z dlaždice, obnoví se tam, kde jste ji opustili, i když se například už nenachází v multitasking nabídce posledních aplikací. Předchozí Windows Phone 7 spouštěly aplikaci vždy odznovu. Novinku však musí aplikace podporovat a takových je stále víc. Dobrým příkladem je například Facebook.

Velmi důležitou funkcí je on-line zálohování telefonu, který může automaticky zálohovat vaše zprávy (SMS, MMS i Facebook chat), aplikace a nastavení, historii volání, oblíbené položky prohlížeče a mnoho dalších položek včetně fotografií do SkyDrive a při přechodu na jiný Windows Phone 8 telefon je obnovit. Obnovení funguje spolehlivě a kromě zmíněných položek a aplikací se obnoví například všechny e-mailové účty i řada nastavení. Co se však na rozdíl od Windows 8 nepřenese, jsou uložené sítě Wi-Fi. Tak snad v některé z aktualizací.

Možnosti přizpůsobení barev, zvětšení písma a hlasové ovládání, které je přístupné jen ve světových jazycích, čeština chybí

Šikovnou funkcí pro ty, kteří mají malé děti, je Dětský koutek. Jak už název napovídá, bude určena vašem ratolestem, kterým čas od času půjčíte telefon. Také se vždy bojíte, že vám omylem vymažou e-maily nebo něco nastaví? Zde jednoduše nastavíte, jaké aplikace, hry, skladby a videa mají být zpřístupněny, když koutek spustíte. Vše je jinak zaheslováno, takže vaše dítě se jinam nedostane. Omylem tak nic nesmaže ani nikomu nezavolá, protože se vůbec nedostane do klasického prostředí telefonu.

Dětský koutek umožní spustit jen aplikace, které předem nastavíte, nikam jinam se dítě nedostane

Windows Phone 8 myslí i na ty, kteří hůře vidí. Mnoho fontů si můžete v systému jednotně zvětšit a k dispozici je i šikovná funkce lupy, která funguje úplně kdekoliv v systému. Stačí poklepat dvěma prsty na místo, které chcete zvětšit a zobrazení je rázem dvojnásobně přiblížené. Telefon lze rovněž přidržením tlačítka Windows ovládat i hlasově, vytáčet čísla, zadávat schůzky do kalendáře, ptát se na počasí či stav baterie a podobně. Zdaleka to ale není tak intuitivní a pokročilé, jako Siri u iOS nebo Google Voice Search na Androidu, jedná se pouze o pár předpřipravených pokynů nebo i čtení příchozích SMS zpráv. Bohužel ale, jak už asi tušíte, čeština stejně podporovaná není, takže tuto funkci asi příliš nevyužijete.

Plynulost systému je dle očekávání naprosto špičková a na nic se nečeká. Animace jsou plynulé a vše je naprosto spolehlivé. Za celou dobu testování jsem nezaznamenal jediné zaškobrtnutí, zaseknutí či snad restart zařízení. Srovnání se čtyřjádrovou konkurencí rovněž není problém. Dobrá optimalizace Windows Phone 8 zaručuje, že na vše stačí "jen" dvoujádrový procesor.

Fotoaparát: silná v nočních kramflecích

Při pohledu na technické specifikace by se mohlo zdát, že modul fotoaparátu je stejný, jako u Lumie 920, která poprvé přišla s PureView fáze 2, tedy optickou stabilizací čočky, technologií, která je v dnešní době i u drahých fotomobilů stále spíše výjimkou. Lumia 925 má ale ve skutečnosti celý modul fotoaparátu přepracovaný, a to k lepšímu. Navíc se vše podařilo Nokii vměstnat do mnohem štíhlejšího těla, i když je kolem fotoaparátu malý výstupek.

Stejný navenek, jiný uvnitř

Co je tedy nového? Zaprvé, Lumia 925 má se svými 1/3“ větší čip, než Lumia 920. To při stejném rozlišení 8,7 megapixelů jednoduše znamená větší pixely, které tak mohou při stejné konfiguraci pojmout více světla. Nokia Lumia 925 je navíc prvním telefonem na světě s optikou tvořenou 6 fyzickými čočkami, přičemž výsledkem by mělo být zvýšení ostrosti snímků. Zadní fotoaparát má opět vynikající světelnost s clonovým číslem f/2.0 a širokoúhlý 26 mm záběr, a to se hodí v mnoha ohledech. Nokia navíc zvýšila maximální možné ISO na 3200 a zkrátila tak nutné expoziční časy v noci. Fotoaparátu opět asistuje poměrně výkonný duální LED blesk, který je ale samozřejmě neporovnatelný s xenonem v Lumii 1020. To bude teprve pořádný fotomobil. Lumia 925 si poměrně dobře poradí i s makrem, přičemž minimální zaostřovací vzdálenost je 8 centimetrů.

TIP: přečtěte si představení Nokie Lumia 1020 a jejího 41Mpx fotoaparátu

Nokia Lumia 925 Nokia Lumia 920
Rozlišení čipu 8.7 Mpx 8.7 Mpx
Velikost čipu 1/3“ 1/3,2“
Počet optických členů 6 5
Stabilizace fotoaparátu ano, optická ano, optická
ohnisková vzdálenost 26 mm 26 mm
clonové číslo f/2.0 f/2.0
maximální ISO 3200 800

A to nejdůležitější, jak Lumia 925 fotí? Lumii 920 byla oprávněně vytýkána spíše jen průměrná kvalita denních fotografií, na kterých bylo více šumu, než by se na špičkový fotomobil slušelo. Tento neduh pronásleduje i Lumii 925, na jejíž fotografiích je i za ideálních světelných podmínek vidět (například na modré obloze), šum. Nokia se rozhodla pro tento přístup, spíše než pro dramatické odšumování, které by ale mělo za následek i ztrátu detailů. Jejich úroveň je nyní totiž velmi dobrá, fotografie jsou detailní a velmi hezky vykreslené. Stačí se podívat na listy stromů a je jasné, že Lumii 925 netrápí neduh tolika dnešních fotomobilů v podobě slitých detailů jednobarevných ploch. Je to tedy něco za něco. Ano, Lumia 925 přes den trochu více šumí, ale díky tomu poskytne velmi dobrou úroveň detailů. Pochválit musím i barevnou věrnost, fotografie nemají nijak přehnaně živé barvy. V souhrnu tak subjektivně fotí Lumia 925 ve dne lépe, než Lumia 920 a fotografie jsou obecně velmi kvalitní. Pokud překousneme trochu větší šum, může se Lumia 925 i za těchto podmínek bez problému měřit s nejlepšími fotomobily na trhu, na první příčku to ale nestačí.

Fotografie za dobrých světelných podmínek
Interiér bez blesku, poslední tři fotografie jsou pořízeny ve zcela tmavé místnosti s bleskem

Pravá síla Nokie Lumia 925 s její PureView optickou stabilizací a světelným objektivem se projevuje, jakmile jsou podmínky jen trochu horší, a zejména pak v noci. Zde zcela deklasuje veškerou konkurenci. Tam, kde ostatní fotomobily zachytí pouze tmu se šumem a několika světlými body produkuje Lumia 925 světlé a prokreslené noční snímky, díky stabilizaci s překvapivou mírou detailů a snesitelným šumem. Barvy trochu blednou, ale snímky jsou stále na hodny vzdálené tomu, co vyprodukují jiné fotomobily a troufám si říci, že z ruky bez blesku vyfotíte noční město lépe, než s kdejakým kompaktem. To se Nokii opět povedlo.

Fotografie blízkých objektů jsou povedené, šumu je na nich ale také víc, než by bylo dobré

Cool efekty s aplikací Smart Cam

Nokia u Lumie 925 propaguje hodně také svou novou šikovnou aplikaci Nokia Smart Cam. K té se dostanete skrze menu fotoaparátu – takzvaná kukátka, kde se objevují aplikace, které umí s fotoaparátem spolupracovat. Díky updatu Amber si ale můžete zvolit, že se bude právě Smart Cam spouštět automaticky při stisknutí spouště. Brzy bude i pro Lumii 925 k dispozici i aplikace Nokia Pro Cam, která debutovala na Lumii 1020. S ní bude možno ovládat dokonce expoziční čas nebo ručně ostřit. Skrze kukátka jsou dostupné i aplikace Nokia Panorama (tady je asi funkce jasná) a Nokia Cinemagraph pro vytváření zajímavých pohyblivých obrázků, na kterých část scény stojí a část se pohybuje. Zajímavostí je kukátko s názvem Angry Cam. Jak možná tušíte, souvisí s populární hrou Angry Birds. Snadno můžete do vámi pořízených snímků přidat různé postavičky ze hry. Další fotoaplikace lze stahovat rovněž z obchodu a už teď jich je tam několik desítek, včetně HDR aplikací, skeneru Handyscan, CNN, hodně pokročilých fotoaplikací nebo překladače.

Panoramata vytvořená pomocí aplikace Nokia Panorama
Noční fotografie: zde Nokia Lumia 925 hledá konkurenci jen velmi těžko a na poměry fotomobilů jsou snímky špičkové

Zatímco ve standardní fotoaplikaci si nastavíte ISO, scénu, kompenzaci expozice nebo vyvážíte bílou, Nokia Smart Cam je o zajímavých kreativních funkcích, které jsem používal častěji, než jsem si původně myslel. Nejde jen o nějakou frajeřinku a někdy se s ní dají vytvořit opravdu zajímavé efekty. Po stisknutí spouště telefon rychle vyfotí 10 snímků (nejsou ale v plném rozlišení – to je o něco sníženo – variabilně na 2688 x 1512 nebo 3072 x 1728 pixelů) a s nimi potom můžete provádět psí kusy. Vyberete si následně nejlepší záběr, zkombinujete více pohybujících se objektů do jedné fotky a vytvoříte tak akční snímek, můžete zaostřit pohyb a rozmazat okolí a hodně zajímavě působí funkce odebrání objektů. Prostě klepnete na tlačítko mínus a člověk, který vám vadí v záběru, je pryč. Hodně šikovné. Velmi dobré také je, že i když vytvoříte nějakou takovou efektní fotografii, telefon stále uchovává všech 10 snímků, ze kterých si můžete kdykoliv později vytvořit jiné efekty. V galerii fotografií se vždy ukáže ta výsledná, ale kliknutím na odkaz pod ní se dostanete zpět do aplikace Nokia Smart Cam a můžete si vytvořit jinou. Trochu nepraktická naopak je nutnost přepínat mezi klasickou aplikací a Smart Cam. Častokrát jsem něco rychle vyfotil a zpětně mi došlo, že by bylo fajn to cvaknout pomocí Smart Cam, ale měl jsem smůlu. Aplikace by byla ideální i na pořizování HDR fotografií, které však Lumia 925 neumí. Snad se ale dočkáme s některým updatem aplikace.

Hrátky s aplikací Nokia Smart Cam - akční snímek a rozmazání okolí pohybujícího se objektu

Kvalitou videa potěší

Nokia Lumia 925 umí natáčet také FullHD video se 30 snímky za vteřinu. Nechybí kontinuální zaostřování, ke kterému bych měl ale drobnou výtku. I při snímání krajiny má na okamžik telefon potřebu znovu zaostřit nebo zaostření zkontrolovat a v některých videích to působí rušivě. Přeostřování ale probíhá hodně rychle, a pokud snímáte vzdálené objekty a přejdete na makro, telefon stihne přeostřit spolehlivě a rychle. V průběhu natáčení se opravdu hodně hodí optická stabilizace, díky které nebudou výsledkem roztřesená videa, jako u většiny fotomobilů. Silnou zbraní Nokie je také Rich recording, tedy nahrávání zvuků v mnohem širší frekvenci pomocí stereo HAAC reproduktorů. To oceníte hlavně při nahrávání koncertů nebo jiných hlasitých scén. Místo křupavého nepříjemného zvuku uslyšíte vše stejně, jako ve skutečnosti, včetně hlubokých basů. Celkově tedy Lumia 925 více než potěší kvalitou videí.

Nokia Lumia 925 (testovací video) – exteriér, 1080p

Nokia Lumia 925 (testovací video) – exteriér, 1080p

Nokia Lumia 925 (testovací video) – exteriér, 1080p

Přední fotoaparát se svými 1,2 Mpx a světelností f/2.4 zůstal beze změny a o nějaké kvalitě se mluvit příliš nedá, Lumia 925 zde spadá to klasického průměru.

Fotografie z předního fotoaparátu

Jak tedy zhodnotit celkově fotoaparát Lumie 925? V noci nabízí nekompromisní výkony a žádný současný fotomobil, vyjma Lumie 1020, se v této disciplíně novince zřejmě nevyrovná. Denní snímky také nejsou špatné a určitě patří k tomu nejlepšímu, co lze ve fotomobilech nalézt, zamrzí ale nadměrný šum, který je například u makro snímků někdy až rušivý. Dobře viditelný je i na modré obloze. To by mohla v dalších aktualizacích Nokia vyřešit stejně, jako se to postupně dařilo vylepšovat u Lumie 920. Celkově lze Lumii 925 zhodnotit jako vynikající fotomobil, který podává jedny z nejlepších výkonů na trhu v mnoha ohledech.

Multimediální funkce: návrat FM rádia a výborné provázání se sociálními sítěmi

S fotografiemi je nejjednodušší pracovat přímo v aplikaci Fotky. Ta může mít vlastní velkou dlaždici, na které se vaše fotky promítají, stejně tak je najdete na pozadí spuštěné aplikace. Jedná se o jakýsi rozcestník ke všem fotkám, na které jen systém dosáhne. Kromě fotografií z fotoparátu se zde zobrazují alba ze SkyDrive a Facebooku a rychle se můžete podívat také na nejnovější statusy vašich přátel z Facebooku obsahujících jen fotografie a rovnou je likeovat.. S fotografiemi lze provádět základní operace, ořezat je, otočit a automaticky vylepšit, každou fotku pak můžete otevřít v některé z mnoha aplikací, které si stáhnete ze Store a vylepšit si je pak plně k obrazu svému. Zástupce aplikací naleznete také v samotné aplikaci. Multimediální centrum je stejné, jako u ostatních telefonů s Windows Phone 8 a spustíte jej kliknutím na dlaždici Hudba+videa. Aplikace slouží jako rozcestník ke všemu, co má něco společného se zvuky a pohyblivými obrázky. Kromě přístupu k vaší hudbě, videím, podcastům a FM rádiu má na dalších obrazovkách i šikovný rozcestník ke všem podporovaným multimediálním aplikacím, včetně těch doinstalovaných. Z jednoho místa tak můžete nastartovat SoundHound, CNN, Vimeo nebo YouTube. Ještě donedávna bych novou aplikaci YouTube od Microsoftu mohl pochválit, ale nyní ji musel redmonský gigant kvůli sporům s Googlem stáhnout a v telefonu tak máte opět jen odkaz na mobilní verzi YouTube. Škoda. Historie vašich aktivit z těchto aplikací se každopádně ukazuje přímo v historii aplikace Hudba+video. Pokud jste tedy včera svým přátelům ukazovali nějaké video, nemusíte jej hledat, bude svítit v historii.

I když je s námi Windows Phone 8 už téměř rok, řada uživatelů se nás na to stále ptá. A na co přesně? Na Zune. Zde se tedy sluší to připomenout ještě jednou. Pro spojení s počítačem a tedy přesun obrázků, fotografií, hudby či videa již není zapotřebí program Zune, telefony s Windows Phone 8 s tímto programem už dokonce nekomunikují. Vše tak funguje stejně, jako na Androidu. Soubory můžete přesouvat přes MTP protokol, kdy se paměť telefonu objeví jako další disk v počítači. U Lumie 925 jsem se ale setkal s poměrně pomalým nahráváním obsahu do telefonu. Přenášení 3 GB hudby zabralo bezmála půl hodiny. Pro jednodušší správu lze využít program Windows Phone, který je k dispozici pro Windows 7, Windows 8 a Mac, a který vám dovolí jednoduše kopírovat multimédia z/do telefonů, a to i například v moderním prostředí Windows 8.

Hudba se vám po nahrání do telefonu roztřídí dle ID3 štítků na umělce, alba, skladby, seznamy stop a žánry. Pokud preferujete hraní ze složek, máte bohužel smůlu. Třídění je abecední a pro snazší orientaci můžete klepnout na písmeno v abecedě, zobrazí se celá abeceda a vy se tak rychle dostanete, kam potřebujete.

Podoba hudebního přehrávače

Při přehrávání vidíte náhled alba, který je ale poměrně malý a značná část displeje zůstává nevyužita. Ovládání je v horní části displeje, nechybí možnost opakování a náhodného přehrávání. Při přehrávání bohužel nemůžete poskočit na vybrané místo v časové ose. Lze pouze přetáčet držením tlačítka vpřed, což příliš praktické není. Pokud z hudebního přehrávače odejdete, lze kdekoliv v menu telefonu hudbu ovládat i nadále. Stačí stisknout tlačítko pro regulaci hlasitosti a kromě ní pak můžete přehrávání pozastavit nebo přeskočit v skladbě či na další/předchozí skladbu. Stejné ovládání se automaticky objeví i na zamykací obrazovce, takže nemusíte telefon odemykat, pokud chcete přehodit jen skladbu. A důležitá poznámka – pokud během přehrávání vyjmete sluchátka, přehrávání se zastaví.

Přehrávání hudby, bohatý ekvalizér a možnosti ovládání hudby na úvodní a zamykací obrazovce

U hudby se začíná projevovat přehršel bonusových aplikací, které Nokia přibalila a zde Finy musím pochválit za přidání pokročilého ekvalizéru. Ten je sice umístěn neprakticky mimo nastavení hudby, ale buďme rádi, že jej Nokia vůbec přibalila. Vybírat můžete z několika přednastavených profilů, nebo si vytvořit vlastní. S připojenými sluchátky lze aktivovat také Dolby a zapnout vyvážení hlasitosti. Tuto funkci uvítají především ti, jejichž skladby mají různou úroveň hlasitosti a na Lumii 925 nemusíte u každé skladby ručně regulovat úroveň hlasitosti. Co si ale kritiku zaslouží, je vlastnost Windows Phone, která vás bude vytáčet právě zejména při poslechu hudby. Jde o společnou regulaci hlasitosti pro všechny zvuky – vyzvánění, hudební přehrávač, video nebo i hry. Pokud tak máte na rušné ulici nastavený telefon na maximum, abyste nepřeslechli vyzvánění, zapojíte sluchátka a nedáte si pozor, utrhne vám to uši, protože se i hudba začne přehrávat na maximální hlasitost. Toto je dlouhodobý neduh Windows Phone a vypadá to, že se v této věci v nejbližší době nic nezmění.

FM rádio je hodně jednoduché, ale svému účelu poslouží

Pokud vás vlastní hudba omrzí, nemáte už díky updatu Amber smůlu. S ním se totiž do Windows Phone telefonů vrátilo tolik žádané FM rádio, které má stejné funkce, jako u Windows Phone 7. Prostředí je velmi jednoduché, až moc. V podstatě můžete pouze ručně ladit frekvenci a uložit si své oblíbené stanice. Ty se vám ale v seznamu pak nijak nepojmenují i přesto, že rádio podporuje RDS a přejmenovat je nelze. Microsoft by si tedy měl dát s rádiem trochu více práce.

Video přehrávač je svižný a poradí si i s FullHD filmy. Problém mu nečiní formáty WMV, AVI či kodeky DivX a Xvid. Pokus o přehrání souboru MKV nicméně už dopadl neúspěšně. Stejně tak externí titulky do videa nijak nedostanete. Samozřejmě jedině tak, že je do videa přímo „vpálíte“ na počítači. Zanedlouho by však i pro Windows Phone měl být dostupný oblíbený přehrávač VLC, který by si měl poradit i s těmito pokročilejšími požadavky.

Ačkoliv najdete v menu položku hry, žádné se v ní nenachází. Jde pouze o sdružení vámi v budoucnu stažených her, a to vše můžete provázat se svým Xbox účtem. Do telefonu se vám stáhne vaše postavička z Xboxu, vaše skóre a achievmenty z vašich her a skrze aplikace Xbox Extras můžete dokonce vaši postavičku editovat, případně přes Xbox SmartGlass používat telefon jako doplňkovou obrazovku pro váš velký Xbox a z telefonu můžete ovládat hudbu, videa nebo například webový prohlížeč. Nabídka her se trvale rozrůstá, a řada podporuje právě i integraci Xbox funkcí (tedy odemykání achieventů a odesílání skóre do cloudu). Zdaleka ale neočekávejte tolik her, jako na Android a iOS nebo tak špičkovou grafiku, jako u některých nejnovějších titulů pro tyto platformy. Zde Windows Phone 8 stále citelně zaostává.

Hub hry

Co se nabídky aplikací týče, řada lidí platformě Windows Phone 8 vytýká málo aplikací, které navíc přicházejí později. A oprávněně. Situace se sice zlepšuje každým dnem v souvislosti s tím, jak narůstá tržní podíl systému, stále ale najdete mnoho bílých míst i přesto, že se ve Store nachází přes 160 tisíc aplikací. Stále chybí některá světová zvučná jména (za všechny jmenujme Instagram) a zejména pak lokální obsah. Nechybí sice české zpravodajské aplikace, mapy, SMS jízdenky a podobně, ale například aplikace mobilních operátorů, bank, pojišťoven a další podobné české aplikace jsou stále spíše výjimkou. Obecně lze ale říci, že běžný uživatel na nedostatek aplikací nenarazí a většinu běžných a známých aplikací ve Storu nalezne, případně pak jsou k dispozici jejich alternativy. V případě zmiňovaného Instagramu hned několik. Situace se postupně lepší i v české kotlině.

Takto vypadá Windows Phone Store. Aplikací přibývá, Android a iOS jsou na tom ale výrazně lépe

V této kapitole jste zvyklí najít informace o interní paměti. V případě Nokie Lumia 925 je k dispozici podle verze (viz kapitola Hardware) 16GB nebo 32 GB, avšak reálně 13GB resp. 29,1 GB. Zbytek si ukousne systém a aplikace. Bohužel (pro někoho bohudík) chybí podpora paměťových karet a prostor tak snadno nezvětšíte. Jedinou možností, jak získat další prostor, je cloudové úložiště SkyDrive, které je úzce svázáno s telefonem. Na SkyDrive získáte prostor 7 GB, pokud jej ale využíváte již delší dobu, můžete mít zdarma až 25 GB. Větší prostor lze samozřejmě dokoupit. Maximem je momentálně 100 GB.

SkyDrive

Telefonní seznam: všichni lidé pohromadě

Ke svým kontaktům se dostanete nejsnadněji kliknutím na dlaždici Lidé. Ta je po prvním zapnutí umístěna na pohotovostní obrazovce. Podporuje všechny tři velikosti dlaždic, přičemž na nejmenší již nezobrazuje fotografie vašich kontaktů. Posledním možným způsobem je dlaždice či položka Telefon. Ta vás přenese do historie volání, kde najdete zmeškaná volání, příchozí hovory i vaše hovory. Novinkou je, že z této obrazovky můžete dlouhým podržením rovnou zablokovat nechtěné číslo, které se vám pak nedovolá. Nokia umí blokovat například také všechny skrytá čísla a dokonce je přístupná také užitečná dlaždice, která vám ukáže, kolik volání a SMS zpráv bylo zablokováno.

Hub lidé je skutečným centrem dění, sdružuje vaše kontakty ze všech sítí a účtů

Bohužel stále chybí nějaké počítadlo provolaných minut, stejně tak postrádám vyzváněcí profily. Ba co hůř, chybí i nějaká rychlá možnost vypnout nebo zapnout vibrace v tichém režimu. Také mi u Windows Phone nevyhovuje způsob upozorňování vibracemi na příchozí hovor – telefon pouze několikrát zavibruje a poté už zní jen vyzvánění, což někdy pro všimnutí si příchozího hovoru nestačí. Mnohem jednodušší než na Windows Phone 7 je nastavení si vlastního vyzváněcího tónu. Nyní stačí požadovanou skladbu nahrát do složky Ringtones a je to. Nelze tedy vybrat jakoukoliv skladbu z hudebního přehrávače a nastavit ji jako vyzváněcí tón, avšak pokrok je to vítaný.

Skupiny a Prostory

Aplikace Lidé je totožná s dřívější verzí systému. Stále se tedy plýtvá místem na úkor samotných kontaktů. Seznam kontaktů je krásně provázán z vaším Windows účtem, Google účtem, Facebookem, Twitterem, LinkedIn, Skypem a dalšími účty. Samozřejmě lze vše filtrovat a nechat si zobrazit například jen kontakty z nejpoužívanějšího zdroje, fulltextové vyhledávání nechybí. Přímo z hubu lidé můžete i aktualizovat svůj status, ohlásit polohu a sledovat aktualizace dění na sociálních sítí případně přímo novinky například z Facebooku a rovnou statusy likeovat a komentovat. Potěší také samostatná obrazovka s dlaždicemi kontaktů, se kterými jste volali nebo si psali nedávno, jakýkoliv kontakt lze navíc připíchnout jako dlaždici na úvodní obrazovku, a dlaždice pak zobrazuje například jeho aktualizace stavů na Facebooku. Historii statusů a kompletní fotogalerii můžete zobrazit z profilu daného kontaktu, přičemž aplikace automaticky a chytře spáruje stejné kontakty z různých sítí. Provázání se sociálními sítěmi je zkrátka dokonalé a z jiných platforem může konkurovat částečně jen Sense od HTC.

Detail kontaktu: údaje, statusy ze sociálních sítí, fotografie i historie na jednom místě

Nechybí ani skupiny kontaktů, do kterých si můžete hodit například pouze rodinu nebo pracovní kontakty, a i zde zobrazovat dění na sociálních sítích a fotografie pouze od kontaktů z dané skupiny. Vše je opět synchronizováno napříč vašimi Windows Phone 8 zařízeními. K dispozici jsou i takzvané „prostory“, které využijete s dalšími lidmi s Windows Phone 8. V prostorech může chatovat několik lidí, sdílet zde své fotografie, kalendář a novinky v uzavřené skupině.

Příchozí hovor je indikován fotografií a přijmutí probíhá prostým stiskem jednoho tlačítka. Díky nové aktualizaci Nokia Amber je už i na Nokiích možné telefon rychle ztišit otočením displejem dolů. Ztišení vyzvánění je možné provést ale rychle stisknutím dolního bočního tlačítka pro regulaci hlasitosti. Užitečná je také možnost odmítnout hovor s SMS, přičemž si můžete konfigurovat až 4 předpřipravené zprávy, které můžete jedním kliknutím kontaktu odeslat. Není to ale spolehlivé a někdy se bez zjevné příčiny možnost odmítnout hovor se zprávou při příchozím hovoru neukáže.

Historie hovorů s možností zablokovat číslo, odchozí a příchozí hovory

Zprávy a klávesnice: až na klávesnici potěší

SMS zprávy a MMS zprávy se sdružují pod jednou položkou Zprávy. Jsou řazeny do konverzací a lze je promazávat dle vašeho výběru. Při tvorby zprávy využíváte QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. Psaní však zcela pohodlné není. Stejně jako další Windows Phony, má i Nokia Lumia 925 rozmístění kláves pozměněné, než na jaké jsme zvyklí například z počítač. Příkladem budiž klávesa B, která je běžně uprostřed pod klávesami G a H. Na Windows Phone 8 ji ale najdete až pod klávesou J. Zvyknout se na to částečně dá, ale ani po několika týdnech či měsících nebudete psát tak rychle, jako na klávesnicích jiných telefonů.

Naštěstí pomáhá přítomnost slovníku, který vám automaticky může opravovat špatně naspaná slova, ve kterých jste například nechtěně udělali nějaký překlep. Český slovník je velmi kvalitní, slova opravuje velmi dobře a psaní je tak ve finále rychlejší a pohodlnější, než u Windows Phone 7. Vždy dojde k opravě na slovo s diakritikou, u Nokií však máme šikovné vylepšení v podobě možnosti diakritiku ořezat a vy tak můžete v SMS zprávě na rozdíl od jiných Windows Phone telefonů využít všech 160 znaků. Velmi praktické je rychlé přepínání jazyků, což se hodí zejména v případě, že píšete SMS ve více jazycích a chcete mít automatické opravy hned po ruce. Počítadlo znaků přítomno také je, ale odpočítávání se zobrazí až 30 znaků před koncem SMS zprávy. V nastavení si můžete vybrat, zda má po tečce začít psaní velkým písmenem, nebo poklepání dvakrát na mezerník vytvořit tečku. Nechybí už ani koncepty, takže pokud rozepíšete zprávu a z editoru odejdete, najdete ji ve zvláštní složce a neztratí se. Neprakticky jsou řešeny doručenky SMS zpráv, vždy totiž přijdou jako nová SMSka, což je hodně otravné. Stačila by třeba fajfka u zprávy, která byla doručená a křížek u neúspěšného doručení. Nově lze blokovat zprávy od vybraných kontaktů. Ty se vám vůbec nezobrazí v aplikaci zprávy, ale podívat se na případné zablokované texty můžete, ve speciální sekci.

E-mailový klient

I položka Zprávy se dělí na dvě karty. Druhá je zvaná online a najdete v ní všechny online kontakty z Facebooku. Samozřejmě pouze v případě, že přepnete svůj stav v nastavení na cokoliv kromě offline módu. Facebook chat je tak opět plně integrovaný a při psaní nové zprávy se lze přímo v zápatí přepínat mezi Facebookem a klasickými SMS a MMS zprávami, přičemž všechny zprávy všechny typů se dohromady zobrazují najednou ve formě konverzace u daného kontaktu. V případě MMS potěší nově možnost sdílet svou polohu prostřednictvím vložení výřezu mapy, na který může příjemce klepnout a okamžitě si zobrazit ve své mapové aplikaci vaši polohu. Do zprávy lze nově vkládat také vyzváněcí tóny a kontakty.

E-maily jsou řešeny jednou aplikací, avšak každý účet dostane extra položku v menu. Schránky lze však následně sdružovat a mít tak například tři v jedné. Nastavení běžných schránek včetně Gmailu je otázkou několika vteřin. Spolehnout se můžete na push notifikace. Při tvorbě e-mailu máte možnost přidávat jako přílohu pouze fotografie. Nicméně například dokumenty a další soubory lze sdílet také, jen je na to potřeba jít oklikou ve stylu iOS. Je nutné najít například dokumenty přes danou aplikaci a sdílet je e-mailem. Toto by mohl Microsoft vyřešit o něco lépe. Výborná spolupráce je s Microsoft Exchange servery, díky čemuž se Windows Phone výborně hodí i do korporátní sféry.

kontrola pravopisu je kvalitní, písmo ve zprávách lze zvětšit

Organizační funkce: špičkové Office, průměrný kalendář

Beze změn Microsoft i Nokia ponechaly kalendář. Stále nabízí jen dva druhy náhledu, přičemž měsíční je naprosto k ničemu. Využívá polovinu displeje a druhá polovina zeje prázdnotou. Zda je na některý den něco v plánu, poznáte dle vypsaných událostí v okénku se dnem. Velikost písma je však tak malá, že nic nepřečtete ani s lupou a musíte si přepnout na denní náhled. Navíc popisky u dnů jsou v měsíčním náhledu falešné a místo názvů událostí je zde použit pouze generický „lorem ipsum“ text. U extra jemného displeje jaký má Lumia 925 ale tuto kuriozitu snadno odhalíte. Týdenní náhled chybí, stejně jako vyhledávání v událostech. Z denního náhledu se můžete přepnout na agendu či výpis úkolů. Kalendář dokáže sdružovat více kalendářů a každému přidělí jednu barvu, kterou si lze následně nastavit. Přehlednost tedy budiž zajištěna. Při tvorbě nové události zadáváte její předmět, místo konání, vyberete kalendář, čas, přidáte dle potřeby upozornění či účastníky. Hodí se i praktická poznámka k dané události.

Kalendář dost plýtvá místem a chybí mu některé funkce, obecně je ale kvalitní a svižný

V další výbavě nechybí opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis. Nechybí kalkulačka nebo záznamník zvuku. Jistě uvítáte přítomnost aplikace OneNote, tedy poznámkového bloku synchronizovaného s vašimi OneNote poznámkami na SkyDrive a aplikacemi OneNote v počítači nebo tabletu. Všechny vaše poznámkové bloky se ukážou i v telefonu, poznámky můžete ale i zapisovat, namlouvat či fotografovat. Následně je lze sdílet e-mailem. Jednotlivé poznámkové bloky nebo i poznámky můžete připíchnout formou dlaždice na úvodní obrazovku a mít tak k nim okamžitý přístup.

Kancelářská výbava je výborná - vše je propojeno se SkyDrive a upravovat lze Word, Excel i PowerPoint dokumenty

Kancelářské dokumenty obslouží program Office, který si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Vaše dokumenty můžete sdílet e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive. Stejně tak můžete konkrétní dokument připnout na úvodní plochu v podobě dlaždice. Dokumenty lze ale nejen číst, ale také snadno editovat či vytvářet zcela nové. Praktické je rovněž třídění kancelářských dokumentů. Můžete si tak nechat zobrazit třeba jen dokumenty, které vám přišly e-mailem a kompletně integrováno je úložiště SkyDrive. Integrace kancelářských funkcí je tak hodně robustní a to, co se na jiných platformách řeší doinstalováním různých aplikací, je zde krásně integrováno.

PowerPoint a OneNote

GPS a mapové podklady: síla Nokia se skrývá zde

V případě recenze na Nokii jsme GPS a mapy oddělili do vlastní podkapitoly. Jak asi již dávno víte, Nokia ke všem svým chytrým telefonům dodává vlastní mapové aplikace Here Maps, ke kterým navíc přidává také hlasovou navigaci Here Drive. U dražších telefonů, mezi které samozřejmě patří i Lumia 925, je zdarma hlasová navigace po celém světě, samozřejmě včetně České republiky. Oproti Androidu a iOS je zde velká výhoda – vše totiž může být kompletně off-line, což se hodí nejen v zahraničí. Jediné, co musíte udělat, je stáhnout si dopředu vybrané mapy do paměti telefonu. Celá Česká republika ukousne zhruba 160 MB. Jinak je ale samozřejmě možné stahovat mapy z internetu v režimu on-line. Aplikace Here Maps a navigační Nokia Drive jsou propojeny a sdílejí stejné off-line mapové podklady, oblíbené položky a další informace.

Here Maps jsou velmi kvalitní - nechybí 3D budovy, plány budov nebo speciální LiveSight mód s rozšířenou realitou

V Nokia mapách lze rovněž zobrazit oblíbená místa z webové služby maps.nokia.com, zobrazit body zájmu včetně fotografií a recenzí a specialitou jsou také například mapy budov, například nákupních center, a to i v České republice. Snadno se tak zorientujete a trefíte ve spleti chodem například do vybrané restaurace nebo na toalety. Pokud chcete, aby vás telefon navigoval v autě hlasově, stačí spustit aplikaci Here Drive a vyhradit si další 4 MB, které spolkne ženský hlas, který vám řekne, jakým směrem máte jet. Samotné podklady jsou vesměs aktuální, dokonce zobrazují i ještě neotevřené úseky silnic. Naštěstí mají zanesené i tyto podrobnosti, a pokud daný úsek ještě není otevřen, navigace vás na něj nesměruje.

Na Here Maps je navázána hlasová navigace Here Drive

Při navigování si můžete vybrat, kudy chcete jet. Například se chcete vyhnout placeným úsekům a nezpevněným cestám. V ten moment stačí vždy dotyk na příslušnou ikonku a navigace trasu přepočítá. Stejně tak si můžete vybírat z nejkratší trasy, nejrychlejší trasy či ekonomické trasy. Nejkratší trasa vám sice ušetří kilometry, avšak požene vás mnohdy po malých cestičkách, čímž si jen prodloužíte výsledný čas dojezdu. V nastavení také najdete rychlostní limit, kde si lze zapnut zvukové upozornění na příliš vysokou rychlost. Líbí se mi rovněž, že je celé prostředí navigace uzpůsobeno pro ovládání v autě a všechny položky jsou náležitě velké.

K dispozici je také propojení s navigací v MHD nazvanou HERE Transit. Pokud si v mapě vyberete nějaký bod, můžete se k němu nechat navigovat nejen pěšky nebo autem, ale také pomocí MHD. Telefon vám ukáže, kudy na zastávku, kterou linkou a v kolik máte jet, kdy vystoupit a jak dojít do cíle, a to vše jak graficky, tak na mapě. Zamrzí jen, že to výborně funguje jen v zahraničí, například v Praze nejsou dostupní jízdní řády a v tomto ohledu Nokia ztrácí na Google, který se již z pražským dopravním podnikem dokázal domluvit na podmínkách poskytování jízdních řádů, Nokia ale zatím nikoliv.

Aplikace Here Transit a možnost stáhnout mapy pro off-line použití

S GPS souvisí i funkce Here City Lens, která pracuje na bázi rozšířené reality a kombinuje informace o okolních místech se světem kolem vás snímaným fotoaparátem. Popíšu ji na příkladu. Stojíte uprostřed náměstí neznámého města. Spustíte si aplikaci, zapne se fotoaparát a vy reálně na podkladu obrazu z fotoaparátu vidíte ikonky, kde a jakým směrem se nachází různá zajímavá místa. Můžete si je vyfiltrovat na restaurace, hotely, nákupní centra, zábava, památky, dopravu a zajímavosti. Vyjma zajímavostí funguje vše naprosto skvěle. Ze zajímavostí se totiž nejbližší nacházejí několik set kilometrů od našich hranic.

Aplikace Here City Lens pracující s rozšířenou realitou Here City Lens

Velmi dobrá je citlivost na GPS a rychlost fixace vaší polohy. S asistencí internetu jde o několik málo vteřin, bez internetu se doba pohybuje většinou okolo deseti vteřin. Nechybí ani Glonass a kompas.

Internet a datové funkce: na data bez kompromisů, ale…

Windows Phone 8 obsahují prohlížeč Internet Explorer 10, který je rychlý a stránky vykresluje svižně. Zapomenout ale musíte na podporu Flashe, RSS a také si prohlížeč nebude pamatovat vaše hesla. Prohlížeč nepodporuje také některé standardy a například Windows Phone je jediný systém, na kterém nefunguje naše přihlašování do diskuzí přes sociální sítě, což je škoda. Prohlížet lze maximálně šest oken, stránky lze označit jako oblíbené, nechybí funkce hledání na stránce. Novinkou ve WP8 je možnost nastavit si tlačítko vedle adresního řádku, nově se tak lze rychle přepnout na záložky nebo oblíbené položky. Inovací je konečně také možnost vyhledat rychle text na stránce, vkládat obrázky z webu přímo do OneNotu a podobně, což se mnohdy hodí. Velmi vítanou možností, je možnost nahrazení Bingu Googlem na pozici vyhledávače v prohlížeči, který se aktivuje napsáním výrazu do adresního řádku. To například HTC neumí.

Internetový prohlížeč Internet Explorer 10

Kritiku si ale Nokia a Microsoft zaslouží za pevné nastavení vyhledávacího tlačítka s lupo pod displejem. Kdykoliv a kdekoliv se ho dotknete, spustí se vyhledávání Bing. To se sice v mnohém zlepšilo a jednoduché dotazy obslouží dobře, na Google však zdaleka nemá, a to hlavně co se týče lokálního obsahu. Přitom Nokie s Windows Phone 7 umožňovaly toto tlačítko namapovat na vyhledávání na Googlu. Škoda, že to není možné i nyní.

Datově je Lumia 925 vybavena excelentně. Přítomna je veteránská dvojice GPRS a EDGE, mnohem lepší surfování však zajistí HSDPA s maximální rychlostí 42 Mbps a HSUPA s 5,76 Mbps. Lumia 920 si poradí i s LTE s maximem downloadu 100 Mb/s a uploadem 50 Mb/s, to ale v České republice kromě obyvatel Prahy, Mladé Boleslavy a Karlových Varů asi moc lidí nevytrhne. Co se ale hodí. je nová funkce Data Sense. Zde si nastavíte váš měsíční FUP a den, kdy se vám obnovuje, případně pak jednorázový FUP, a pak už telefon počítá, kolik dat jste přenesli a může vám to zobrazovat i na dlaždici a pěkně můžete i vidět, které aplikace využívají kolik dat. Pokud se přiblížíte vyčerpání vašeho FUP, umí aplikace automaticky omezit data na pozadí, například automatický příjem e-mailů. Data Sense může šetřit i data u webového prohlížeče. Stačí zaškrtnout odesílání URL do této služby.

Aplikace Data Sense je hodně užitečná. Škoda že chybí podobné počítadlo na hovory a SMS zprávy

Naopak důležitá je Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Je možno také nastavit neodpojování Wi-Fi v momentě, kdy displej zhasne. Novinkou je nalezení volných Wi-Fi prostřednictvím Data Sense. Přímo v menu telefonu u připojení na Wi-Fi je odkaz na nalezení Wi-Fi hotspotů zdarma v okolí, a to se opravdu hodí zvláště v zahraničí. Hotspoty se vám ukáží na mapě (kterou můžete mít staženou off-line) a telefon vás tak plně off-line i v cizím městě navede k Wi-Fi a vy nezaplatíte ani korunu za data. Užitečné a šikovné. Nechybí dále Wi-Fi Direct a také NFC, jehož anténa se nachází v horní části zadní strany přístroje, a které bude nejlépe fungovat jako párování s příslušenstvím nebo posílání souborů s jiným telefonem s Windows Phone 8. Fotografie totiž například s Androidem sdílet nelze. Naštěstí je tu i konečně dospělé Bluetooth 3.0, přes které lze multimédia posílat i přijímat, brzy přibude i podpora Bluetooth 4.0. Zamrzí, že přes NFC zatím nelze kvůli některým chybějícím funkcím ve WP8 v ČR bezkontaktně platit, s příchodem aktualizace Windows Phone 8.1 by se to ale mělo změnit.

Data Sense vám najde nejbližší volnou Wi-Fi

S počítačem se můžete spojit i kabelem a jak jsem psal již výše, není potřeba žádný program v PC. Nokia Lumia 925 využívá profilu MTP a načte se jako další zařízení v počítači a vy pak s pamětí pracujete jako s dalším diskem. Stejný způsob využívají například nejnovější verze Androidu. Celkově tedy nejde o klasické Mass Storage, kdy byste telefon připojili a on se objevil jako další disk. V případě připojení MTP zůstává například paměť telefonu přístupná skrz telefon i po připojení, a ke starším systémům jsou potřeba ovladače.

Závěr a zhodnocení: velmi povedená okna

Nebudu chodit kolem horké kaše a napíšu to rovnou. Nokia Lumia 925 se povedla. Nemá sice 16-ti jádrový procesor, FullHD displej nebo 41Mpx fotoaparát, ale to na jejím spolehlivém fungování a výborné výbavě nic nemění. Přesně takto měla vypadat Lumia 920 a je dobře, že se Nokii tento jakýsi reparát podařil. Novinka je tenčí, výrazně lehčí a hezčí, přitom zachovává stejnou výbavu. Co bych vyzdvihl nejvíce? Jednoznačně design s kovovým rámem a elegantními tvary, které činí Lumii 925 jeden z nejpohlednějších telefonů na trhu. Velmi příjemně mě překvapil také HD AMOLED displej, který má výbornou čitelnost na slunci a hodit se bude i ovládání v rukavicích. Špičkový je rovněž fotoaparát. Ve dne pořizuje snímky srovnatelné s nejlepší konkurencí, v noci je ale zcela deklasuje a žádný jiný telefon nefotí noční snímky tak dobře, jako právě Lumia 925. Ocenit musím také plynulý a spolehlivý systém Windows Phone 8, na který je, ač má mnohá omezení (nebo právě proto), spolehnutí. Uznání si zaslouží také Nokia, která své telefony Lumia vybavuje množstvím bonusových aplikací, které konkurence nemá, od navigace, přes vychytanou Smart Cam, blokování hovorů nebo Glance Screen.

A co se naopak nejvíc nepovedlo? Zamrzí snadno poškrábatelný displej, u kterého je Gorilla Glass 2 spíše marketingovým označením. V průběhu intenzivního používání mi vadilo též nadměrné zahřívání v horní části telefonu a výdrž baterie také není nijak oslnivá, ale za špatnou bych ji také neoznačil. Nokia si mohla dát také lépe záležet na šuplíčku na microSIM kartu nebo vylisování zadního krytu – ani jeden díl nesedí bez výhrad. Zamrzí absence bezdrátového nabíjení oproti Lumii 920, ale já osobně budu mít raději o 40 gramů lehčí, znatelně tenčí a elegantnější přístroj. Omezením může být pro mnohé (včetně mě) pouze 16GB paměť, a kdo potřebuje větší 32GB verzi, bude si ji muset koupit u Vodafone, který ji bude mít exkluzivně v prodeji. Zatím ale nevíme, zda za stejnou cenu, nebo bude dražší.

Jako celek ale působí Lumia 925 jako velmi vydařený telefon, který si mě za dobu testování získal a mohu ho s klidným svědomím doporučit. Určitě se jedná v současnosti o nejlepší Windows Phone na našem trhu a je více než schopným konkurentem pro mnohé Androidy. Kamenem úrazu je trochu cena, protože srovnatelně vybavená konkurence s Androidem je vždy o 2-4 tisíce levnější, a to není málo. Doplním jen, že Nokia Lumia 925 vstoupí na trh v srpnu a v prodeji bude také u operátorů O2 a Vodafone. Nejvíce by Lumii 925 slušela cenovka kolem 10-11 tisíc, za kterou by byla poměrně lákavou alternativou právě k podobným Androidům. Nokia už také dostala rozum a na rozdíl od Lumie 920, která vstupovala na trh za zhruba 17 tisíc Kč, je i tato startovací cena 925ky o poznání střízlivější.

Konkurence: bude to mít těžké

V případě konkurence s Windows Phone 8 je to poměrně jednoduché. Největším konkurentem je paradoxně sestra z vlastní stáje – Lumia 920. Je sice větší, o hodně těžší a nevypadá tak dobře, jako Lumia 925, v současnosti o 4 tisíce korun nižší cena už je ale silný argument. Oproti Lumii 925 ve standardní verzi má navíc větší paměť a integrované bezdrátové nabíjení, pro někoho může být výhodou IPS displej s věrnějšími barvami.

Nokia Lumia 925 Nokia Lumia 920
Rozměry 129 × 70,6 × 8,5 mm 130 × 70,8 × 10,7 mm
Hmotnost 139 g 185 g
Displej AMOLED, 4,5" (1 280 × 768 px) TFT IPS, 4,5" (1 280 × 768 px)
Paměť 16 / 32 GB 32 GB
Bezdrátové nabíjení ano, s přídavným krytem ano, integrované
Nokia Lumia 920

Samsung má na našem trhu stále pouze ATIV S, který je ale dostatečně důstojným konkurentem. Zde je názorně vidět, že pro korejského výrobce je prioritní Android a platforma Windows Phone je pro něj ze zcela pochopitelných důvodů vedlejší. Oproti Lumii 925 nabídne ATIV S větší displej i baterii a o lepší výdrž na jedno nabití. Výhodou je i slot pro paměťové karty a zejména cenovka kolem 9 tisíc Kč. Na druhou stranu Samsung zdaleka nenabídne tolik užitečných a zajímavých aplikací, jako Nokia, chybí mu i bezplatná hlasová navigace. HTC dokáže nabídnout model 8X, který má menší HD displej, je však kompaktnější. Má stejně velkou paměť, horší fotoaparát a opět mu chybí velké množství zajímavých aplikací. S cenou se ale dostal téměř na polovinu startovací ceny Nokie, což může být pro mnohé rozhodující.

Samsung ATIV S a HTC 8X

Konkurence s Androidem čítá většinou loňské vlajkové lodě, jako je HTC One X nebo One X , Samsung Galaxy S III či LG Optimus G. Nabídnou větší displeje, výrazně větší možnosti úpravy prostředí a o poznání větší zásobárnu aplikací ke stažení z Google Play. Mnohdy ale nemají tak rychlý a spolehlivý běh. Alternativou může být také Sony Xperia T se stejně velkým displejem, jako Lumia 925. Oproti ní má navíc slot pro microSD kartu, ale horší výdrž baterie a horší fotoaparát.

HTC One X, Samsung Galaxy S III, LG Optimus G a Sony Xperia T

Zapomínat nesmíme také na Apple iPhone 5, který je o poznání menší a kompaktnější, má ale kvůli tomu menší displej. K dostání je i s mnohem větší pamětí, potěší plynulým systémem iOS s obrovským množstvím aplikací. Je ale o hodně dražší, neoslní výdrží baterie a oproti Lumii pořizuje horší noční snímky a má horší provázání se sociálními sítěmi.

Apple iPhone 5
Nokia Lumia 925 HTC One X LG Optimus G Samsung Galaxy S III Sony Xperia T Apple iPhone 5
Rozměry 129 × 70,6 × 8,5 mm 134,4 × 69,9 × 8,9 mm 131,9 × 68,9 × 8,5 mm 136,6 × 70,6 × 8,6 mm 129,4 × 67,3 × 9,4 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm
Hmotnost 139 g 130 g 145 g 133 g 139 g 112 g
Displej AMOLED, 4,5" (1 280 × 768 px) Super LCD 2, 4,7" (1 280 x 720 px) TFT IPS, 4,7" (1 280 × 768 px) Super AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px) TFT TN, 4,55" (1 280 × 720 px) TFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Paměť 32 GB / 16 GB 32 GB 32 GB 16 GB + microSDHC 16 GB + microSDHC 64 GB / 32 GB / 16 GB
Paměť RAM 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB
Čipset, procesor a GPU Qualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, Adreno 225 nVidia Tegra 3 T33, CPU: 4×1,5 GHz, GeForce GPU Qualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, Adreno 320 Samsung Exynos 4412, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP Qualcomm S4 MSM8260A, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225 Apple A6, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP3
Akumulátor 2000 mAh 1 800 mAh 2 100 mAh 2 100 mAh 1 850 mAh 1 440 mAh
Fotoaparát 8,7Mpx, OIS, duální LED, Full HD videa 8Mpx, LED blesk, FullHD video 8Mpx, LED blesk, FullHD video 8Mpx, LED blesk, FullHD video 8Mpx, LED blesk, FullHD video 8Mpx, LED blesk, FullHD video
nokia-lumia-925
Klady
  • až na zadní kryt výborná konstrukce a zpracování
  • oproti Lumii 920 výrazně nižší hmotnost a menší tloušťka
  • elegantní design s kovovým rámem
  • možnost ovládat displej v rukavicích
  • výborná čitelnost displeje na přímém slunci
  • povedený HD AMOLED displej
  • široké možnosti upravení zvuku ekvalizérem
  • S nejnovějším updatem je zpět FM rádio
  • špičková kvalita nočních snímků z fotoaparátu
  • optická stabilizace čočky a výkonný dual LED blesk
  • velmi dobrá kvalita denních snímků
  • kvalitní nahrávání videa s optickou stabilizací
  • HAAC stereo nahrávání zvuku v širším rozsahu frekvencí
  • zajímavá fotoaplikace SmartCam
  • Nokia Glance screen - zobrazení hodin i na zhasnutém displeji
  • kvalitní zvuk do sluchátek
  • kvalitní sluchátka v základním balení
  • vlastní ekvalizér
  • hlasitý reproduktor pro hovory
  • výborné navigační aplikace
  • výborné provázání systému se sociálními sítěmi
  • probuzení telefonu poklepáním na displej
  • nová aplikace pro filtrování hovorů a SMS
  • nová služba Data Sense šetřící data a vyhledávající Wi-Fi
Zápory
  • ne zcela ideálně vylisovaný měkký zadní kryt
  • hůře vyřešený slot pro microSIM kartu
  • vyšší zahřívání horní části telefonu při používání
  • pouze 16GB paměť ve volné distribuci
  • FM rádio je příliš chudé, chybí pojmenování stanic
  • společná regulace hlasitosti pro multimédia i vyzvánění
  • vyhledávací tlačítko pod displejem má pevnou funkci
  • webový prohlížeč si nepamatuje loginy
  • nemožnost vlastního upozornění pro SMS a budík
  • nevyužitý měsíční náhled kalendáře
  • neprakticky vyřešené doručenky u SMS
  • méně pohodlná práce s přílohami v e-mailu
Diskuze ke článku
mta
Pekna objektivni recenze se vsemi klady i zapory, aniz by si pan redaktor do Nokie rypal tak, jak maji ve zvyku treba na mobilmanii. Tam jsou totiz zaryti androidiste. Jste o uroven jinde, tak to nepodelejte, jelikoz na Mm si stezuje v posledni dobe vice lidi a treba ja uz na ni nelezu.
Jozo
To je vidět, jak Nokii táhne WP dolů. Hardware má pořád co nabídnout, aplikace od Nokię ji poskytují konkurenční výhodu, a stejně budou prodeje slabé.
Oliver
Telefon je nadherny, foti velmi dobre (aj ked fotky z dna su podla mna len priemer, a tie budu tvorit u kazdeho 99% fotiek), navigacia tiez vyborna... To su rozhodne velke plusy tohto mobilu.

Minus ma zarazil hlavne lahko poskrabatelny displey, tak isto ani pentile matica na tak malom rozliseni nie je boh vie co, a ani kvalita spracovania sa mi nezda na nejakej vyusokej urovni, nic moc nelicuje atd. Dalej velke minus je aj HW. Ludia co tu pisete ze to je napriek tomu super si presli podla mna kvalitnym brainwashingom ked tvrdia ze "nechceme lepsi HW"..... Jak ovce. Lepsi HW je VZDY!!! lepsia volba ako hrosi. To ze sa vam vyrobca snazi nahovorit ze aha, aj tak mame plynuly system ma svoje opodstatnenie prave v "vzhlade" a neprisposobivosti toho systemu. Preto je plynuly, lebo proste rozpohybovat tie kocky dnes dokaze aj kalkulacka. Andorid je v tomto ovela atraktivnejsi a pochopitelne aj narocnejsi system na HW....

Dalsim velkym minusom je cena. Cize suma sumarum, kupupovat si dneska
Michal
To srovnání s 920 - za mě se 925 nevyplatí a je to dle mě horší model. Ano menší hmotnost a užší tělo, ale ruku na srdce - po chvilce používání ty rozměry a váha 920 nevadí a pak přichází jen pozitiva - daleko lepší zpracování (vše lícuje) - čistý nenarušený design (né nějaká snaha o luxusní dojem kovovým rámečkem, který bude časem oprýskaný a ohmataný) - má bezdrátové nabíjení - má 32GB paměť - je o 3000,- levnější. Co se mi na 925 líbí víc je fotoaparát, ale zas už to nebude tak obrovský rozdíl aby převážil ty ostatní body.

Docela se těším na 930 a osobně hodně doufám, že bude opět celá z polykarbonátu a nebude se opakovat variace na 925. Co si od 930 slibuji nejvíc - 6 člený fotoaparát s F 1,8 zabudovaný tak aby nevyčníval z těla - hodně bych si přál paměťovou kartu viz 720 a samozřejmě integrované bezdrátové nabíjení - váha mě absolutně nezajímá ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze