Nokia Lumia 920
recenze

Nokia Lumia 920

Finský návrat na vrchol

Nokii se v posledních měsících povedlo vrátit do černých čísel a v rukávu má esa v podobě nových Lumií. Na samotném vrcholu stojí dnes recenzovaná Lumia 920, která sice na první pohled vypadá jako loňské modely, ale výbavou hravě konkuruje současné špičce. Finové ale navíc přináší velmi citlivý displej nebo bezdrátové nabíjení.

První generace Lumií zaujala především designem a doplňkovými aplikacemi přímo od Nokie. Dolů je nicméně srážel „nedospělý“ systém Windows Phone 7.5, jehož četná omezení nebyla mnoha zákazníkům po chuti a kvůli kterým Nokia nemohla přinést v Lumiích výbavu, která by se mohla plně rovnat konkurenci. Gigant, kterým Nokia bezpochyby ještě stále je, se však nedá jedním neúspěchem odradit. Nokia se rychle oklepala a pokusila se vsadit na to, co ji vždy tak šlo. Stane se technologickým lídrem a ukáže ostatním, jakým směrem se ubírat. Zdá se to poněkud překvapivé. Poslední roky Nokia spíše jen doháněla ostatní a najednou chce konkurenci ukázat záda?

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie

Nejde jen o silná slova, ale o jasně patrné činy. Základem jest osvědčený design. Hnací směsí pak moderní operační systém Windows Phone 8. Vrcholem všeho je extra citlivý displej nebo bezdrátové nabíjení. Vše pak drží pohromadě síla značky Nokia. Euforii krotí snad jen ta cena. Finové své vlajkové lodi věří a cenu vyšroubovali opravdu vysoko. Je tedy otázkou, stojí ty všechny super věcičky za takřka 17 tisíc korun?

Technické parametry Nokia Lumia 920

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 70,8 × 10,7 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8,7 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:47 hodin
Dostupnostbřezen 2013,

Nokia Lumia 920 – videopohled

Obsah balení

Vlajkový model a prodejní balení přetékající příslušenstvím? Možná kdysi dávno. Nabíječka, USB kabel a špuntová sluchátka. Zbytek si kup, zákazníku. Rovnou vám také odpovím na otázku ohledně bezdrátové nabíječky. Budete-li mít zájem, vždy si ji budete muset dokoupit.

Design a konstrukce: lesk a sláva trvá

Už jsem zmínil výše, že na první pohled vás Lumia 920 asi nijak zvlášť nezaujme, pokud tedy nemáte před sebou zrovna kanárkově žlutou nebo červenou variantu. Vzhled je totiž takřka na chlup stejný jako u modelů N9, Lumia 800 nebo Lumia 900. Je třeba uznat, že se tento design již stává lehce okoukaným. Na druhou stranu Nokii stále bezpečně poznáte od asijských placek. A za to si Nokia zaslouží pochvalu. Pro připomenutí si tedy řekněme, že je vše založeno na perfektně oblých bocích v kombinaci s ostře střiženou horní a spodní hranou. Ta by někoho mohla lehce nepříjemně tlačit do dlaně, nicméně jde o daň za rozměry, ke kterým se dostaneme. Opomenout nelze ani krycí sklo displeje, které je v krajích mírně zaoblené a takřka volně přechází do oblých boků. Moc pěkný a navíc příjemný prvek pro klouzání prstu po displeji.

Design zůstává věrný starším modelům

V průběhu testování jsem vystřídal bílou a černou barevnou variantu. Zásadním rozdílem není jen samotná barva, ale také lesk. Ten hledejte právě u bílé varianty. Černá je matná, bílá poté lesklá. Zatímco tmavá varianta potěší konzervativněji smýšlející uživatele, s bílou získáte telefon s puncem exkluzivity. Daní za lesklý vzhled je náchylnost krytu na škrábance. Po třech týdnech používání, kdy byl telefon nošen v kapse, je zadní kryt poset okem viditelnými vrypy. To se Finům příliš nepovedlo. Černá varianta, jejíž kryt je na omak příjemně měkčený, škrábancům statečně odolává. Nokia se ale jako vždy snaží oslovit i barvičkami a k dispozici tak kromě bílé, černé a šedé varianty budou i hodně výrazná žlutá a červená verze, které rozhodně nepřehlédnete.

Nokia Lumia 920 je vlastně přímou nástupkyní Lumie 900. Navzdory zvětšení displeje se samotné rozměry telefonu nijak dramaticky nezměnily. Výška činí rovných 130 milimetrů, což je pouze o 2 milimetry více. Dvoumilimetrový nárůst se odehrál i v případě šířky, která poskočila na bezmála 71 milimetrů. Tloušťka se změnila pouze v řádech setin milimetru. Ale jak asi správně tušíte, novinka je o něco tenčí. Konec legrace nastává u hmotnosti. Lumia 920 váží bez 15 gramů 20 deka. Abychom si tu nehráli s různými jednotkami, uvedu i přesný údaj, který jest 185 gramů.

Nokia Lumia 920 Sony Xperia Z Samsung Galaxy S III HTC One X+ LG Optimus 4X HD Apple iPhone 5 32 GB
rozměry 130 × 70,8 × 10,7 mm 139 × 71 × 7,9 mm 136,6 × 70,6 × 8,6 mm 134,4 × 69,9 × 8,9 mm 132,4 × 68,1 × 8,9 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm
hmotnost 185 gramů 146 gramů 133 gramů 135 gramů 133 gramů 112 gramů

Než se na Nokii opět snese snůška nepěkných slov, vysvětlím, proč Lumia 920 tak přibrala. V zadní části je totiž schována spirála pro bezdrátové nabíjení, která jednoduše něco váží. Těžký je také modul fotoaparátu a zejména pak polykarbonátové tělo se silnými výztuhami a vcelku tlustými stěnami. 185 gramů nicméně v ruce pocítíte, a to především při delším používání. Pokud telefon s jiným neporovnáváte, přijde vám jednoduše těžší, než je běžné. Pokud jej ale porovnáváte přímo s jinou vlajkovou lodí, které běžně váží kolem 140 gramů, je rozdíl velmi patrný. Na druhou stranu oproti například Lumii 900 je vyšší hmotnost už málo postřehnutelná.

Nokia Lumia 900 a Lumia 920: podobné vzhledem i velikostí

Stejný, již několikrát použitý design, dává tušit, že takřka stejné bude i rozestavění prvků na telefonu. A tak tedy jen stručně. Čelní strana zaujme zejména logem Nokia, které je zarovnáno k pravému okraji. Jde o maličkost, ale nové Nokie se tím jasně odlišují od ostatních značek. Levý bok je zcela čistý, na horní hraně se nachází šuplíček na micro SIM kartu, který lze opět vysunout jen přiloženým nástrojem, sponkou nebo jiným podobným předmětem, a 3,5 mm jack konektor. Pravý bok je domovem tlačítek. Odshora jde o dvojklávesu regulující hlasitost, odemykací tlačítko a spoušť fotoaparátu. Jejich zpracování je o úroveň výše, než na levnější Lumii 820. Nabízí větší a řekl bych ideálnější odpor. Nestisknete je tedy jen pouhým nechtěným zavaděním. Jejich umístění je navíc ideální.

Spodní strana nabízí micro USB konektor a hlasitý reproduktor. Zdánlivě to vypadá, že jde o dvojici reproduktorů a přiznám se, že jsem se zprvu nechal nachytat i já. Nicméně jde jen o jeden reproduktor. Škoda. Zadní strana pak vypadá stejně jako na modelu 900. Stříbrný ovál, ve kterém je zakomponováno logo Nokia a fotoaparát. Mimochodem ovál odolává škrábancům mnohem lépe, než samotný kryt a neduh modelů Lumia 800 a 900, u kterých se tento povrch kolem fotoaparátu velmi rychle poškrábal, se byl tak konečně z větší části odstraněn, i když to stále není ideální. Výčet uzavírá LED dioda nad čočkou fotoaparátu.

Zadní strana bílé varianty je lesklá a náchylná na oděrky

Konstrukční zpracování je na nejvyšší úrovni. Díky unibody konstrukci se tedy k baterii nedostanete a telefon je velmi pevný. Žádné vrzání, prohýbání a další nechtěné reakce polykarbonát je velmi tvrdý a telefon působí velmi bytelným dojmem. Černá Lumia tento problém nevykazovala. Celkový dobrý dojem tak kazí jen náchylnost lesklých krytů na škrábance. Určitě proto doporučuji telefon přenášet v nějakém pouzdře.

Baterie a výdrž

Nokia do modelu Lumia 920 integrovala Li-Pol akumulátor s kapacitou 2000 mAh. To není zrovna mnoho a zákonitě se to promítlo na výdrži, která rekordy netrhá, na druhou stranu ale nijak špatná také není. Při náročnějším dni, kdy budete mít telefon často v ruce, bude tedy svítit displej, uskutečníte zhruba 15 minut hovorů, pošlete 10 SMS zpráv a budete neustále online se synchronizací čtyř e-mailových účtů, počítejte s nabíjením každý večer. Respektive Lumia 920 by vydržela do dalšího dne, ale následujícího večera již patrně nikoliv. Na druhou stranu mohu říci, že není nijak velkým problémem se na dvoudenní výdrž dostat.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže. Ten spočívá ve streamování online videa v kvalitě 720p. Telefon je připojen k zabezpečené Wi-Fi, přihlášen do 3G sítě, aktualizace jsou potlačeny, jas displeje nastaven na střední a hlasitost do dodávaných sluchátek je na hodnotě 15/30. Lumia 920 vydržela 4 hodiny a 16 minut, což není oslňující výsledek. Například Lumia 820 se dostala na čas 5 hodin a 17 minut a HTC 8X vydrželo 5 hodin a 10 minut. Z androidí konkurence jmenujme například Sony Xperia T, která vykázala výdrž 4 hodiny a 17 minut, tedy v podstatě totožnou s Lumií 920.

Proveden byl rovněž test nabíjení z úplného vybití na 80% a 100%. Na kapacitu 80% si počkáte bez osmi minut dvě hodiny. K úplnému nabití došlo za 2 hodiny a 47 minut.

Bezdrátové nabíjení

Asi největším lákadlem Lumie 920 je bezdrátové nabíjení. Na testování jsme měli stojánek a nabíječku DT-910. Do něj Lumii 920 prostě postavíte a nabíjecí proces automaticky začne. Stojánek má v sobě také NFC, avšak až ve svém podstavci. K čemu NFC? Přiblížením můžete aktivovat požadovanou aplikaci, která se spustí spolu s nabíjením. Velmi praktické jsou například hodiny, které putují po displeji. Jednoduchým tahem prstu po displeji si pak regulujete jas při zobrazení hodin. Velmi praktické a šikovné. Jen škoda, že je po aktivaci funkce po přiblížení telefonu nutné spuštění aplikace (přijetí obsahu) vždy potvrdit.

Bezdrátová nabíječky Nokia DT-910

Stojánek na stole drží díky malinkým přísavkám jistě, nehrozí nechtěné sražení. Přívodní kabel ke stojánku je dlouhý 1,8 metru, což většinou bohatě postačí, aby dosáhl k nejbližší zásuvce. Kromě podoby stojánku může být podoba bezdrátové nabíječky i podobu například polštářku. Celkově shrnuto je bezdrátové nabíjení velmi návykové. Jakmile si párkrát vyzkoušíte jen prosté položení telefonu nabíječku, nebudete chtít již nic jiného. Vůbec bychom se nezlobili, kdyby se výrobci na bezdrátové nabíjení více zaměřili a jedná se o zajímavou konkurenční výhodu Lumie 920 oproti jiným telefonům.

Zvuk

Kvality zvukového výstupu jsem se u Lumie 920 nijak neobával. Nokia patří stabilně k nadprůměru a opět to potvrzuje. Hlasitý reproduktor dostává svému jménu a hraje opravdu kvalitně. Nekoná se plechový či uši trhající zvuk. Naopak, Nokia se snažila dát zvuku „šťávu“ pohrála si s hloubkami. Žádné výtky nemám ani na adresu výstupu do sluchátek. I ta přibalená hrají velmi slušně a nemusíte tedy nutně investovat do koupě nových.

Displej: ovládej mě, čím chceš

Nokia Lumia 920 se chlubí 4,5palcovým displejem s rozlišením 1280 x 768 pixelů. Finové tedy přidali několik málo pixelů na šířku a displej má tak stejný poměr stran, jako starší telefony s Windows Phone 7, na rozdíl od HTC 8X, jehož displej kvůli jinému poměru stran "zdobí" u starších aplikací černý pruh v horní části. Displej zaujme také špičkovou jemností 332 ppi, což je více, než má například iPhone 5, Galaxy S III a většin dalších telefonů na trhu. Jednotlivé pixely sotva postřehnete. Typově se jedná o TFT IPS displej. Oproti například Lumii 820 s AMOLEDEM se tedy nekoná tak super černá barva, ačkoliv i 920 nabídne technologii ClearBlack, celkově však displej patří k absolutní špičce. Barvy působí přirozeně, pozorovací úhly jsou skvělé a problémem není ani ostré sluníčko. Automatická regulace navíc funguje zcela bezchybně.

Displej se Nokii povedl. Škoda, že se snadno poškrábe
Nokia Lumia 920 Sony Xperia Z Samsung Galaxy S III HTC One X+ LG Optimus 4X HD Apple iPhone 5 32 GB
velikost displeje 4,5 palců 5 palců 4,8 palců 4,7 palců 4,7 palců 4 palce
rozlišení displeje 1280 x 768 pixelů (332 PPI) 1920 x 1080 pixelů (441 PPI) 1280 x 720 pixelů (306 PPI) 1280 x 720 pixelů (312 PPI) 1280 x 720 pixelů (312 PPI) 1 136 x 640 pixelů (326 ppi)
typ displeje TFT IPS ClearBlack TFT TN Bravia Engine 2 Super AMOLED Super LCD 2 TFT IPS TFT IPS

Hlavním trumfem displeje je jeho zvýšená citlivost. Tuto volbu je nejprve nutné povolit v nastavení. Poté již můžete displej ovládat například v rukavicích, nehty, lžičkou, ale také nůžkami nebo sklenicí. Prostě čímkoliv, co je alespoň trochu elektricky vodivé. Zmínit musím také, že citlivost je ještě o třídu lepší, než u Lumie 820. Zvláště v těchto zimních měsících je velmi pohodlné nemuset kvůli přijetí hovoru a každému úkonu sejmout rukavice a mít ruce i při ovládání telefonu v teple. Další zajímavá konkurenční výhoda.

Stinnou stránkou displeje je jeho náchylnost k poškrábání. Jedná se sice o odolnější sklo Gorilla Glass, ale přesto se na něm poměrně brzy objevily škrábance, a to na obou testovaných kusech.

Prostředí a hardware

Dostávám se k hlavní novince Lumie 920, a tou je nový operační systém. Nejprve ale zabrousíme k hardwarovým parametrům. Moderní dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus s taktem 1,5 GHz vás nebude ani v nejmenším omezovat. Stejně tak 1 GB RAM a také grafický akcelerátor Adreno 225. Vzhledem k tomu, že i Windows Phone 7 na starších hardwarech s jednojádrovými procesory a malou pamětí RAM běžely skvěle, nemá cenu se obávat pomalého běhu v tomto případě a vše je dokonale plynulé. Chladným vás tak může nechat i fakt, že špičkové telefony s Androidem mají čtyřjádrové procesory.

Nokia Lumia 920 Sony Xperia Z Samsung Galaxy S III HTC One X+ LG Optimus 4X HD Apple iPhone 5 32 GB
procesor dvoujádrový 1,5 GHz čtyřjádrový 1,5 GHz čtyřjádrový 1,4 GHz čtyřjádrový 1,7 GHz čtyřjádrový 1,5 GHz dvoujádrový 1,2 GHz
RAM 1 GB 2 GB 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB
interní paměť 32 GB 16 GB 16 GB 64 GB 16 GB 32 GB
paměťové karty ne ano ano ne ano ne
operační systém Windows Phone 8 Android 4.1 Android 4.1 Android 4.1 Android 4.0 iOS 6

Systém Windows Phone 8 vypadá napříč telefony takřka stejně a dokonce se na první pohled nijak dramaticky neliší od podoby na Windows Phone 7.5. Proto si některé pasáže textu vypůjčím ze své dřívější recenze na HTC 8X, kde jsem se prostředí obsáhle věnoval. Ani tentokrát neudělám výjimku a opět začnu odemykací obrazovkou. Spousta změn se totiž odehrála i na ní a je konečně více využitelná. Dokonce bych řekl, že se blíží k ideálu.

Odemykací obrazovka

Nově si můžete krom tapet a fotografií na pozadí umístit také aktivní tapety, které spolupracují z různými aplikacemi. První možností jsou fotografie z vašeho Facebooku, které se náhodně mění, využít můžete i každý den se měnící pěkné tapety od Bing. V obchodě s aplikacemi naleznete i další aplikace, které této novinky umí využít a například CNN vám tak může na zamykací obrazovku promítat nejnovější zprávy v obrazech. Pěkně zpracována je odemykací obrazovka také ve spolupráci s aplikací AccuWeather. Aktuální počasí máte tedy vždy na očích. Obrázek nicméně mnoho uživatelů neřeší, přejděme praktičtějším věcem. Celá plocha je dále využita i pro zobrazení dalších informací. Ve spodní části může být aktuální událost z kalendáře, váš status na Facebooku, nejnovější e-mail, Skype či SMS zpráva. Vždy však musíte zvolit jen jednu možnost, nelze nic kombinovat.

To však není zdaleka vše. Microsoft vyslyšel uživatelská volání a přidal rozsáhlé možnosti upozornění na zmeškané události. V samém spodním okraji displeje máte pět políček, kterým lze nastavit aplikaci. Lze vybírat ze zmeškaných hovorů, SMS zpráv, e-mailů, Facebooku a dále případně Skypu či aktuálního stavu baterie a dalších aplikací, které toto podporují. Záleží na doinstalovaných aplikacích a na tom, zda tuto možnost podporují. Nově tedy stačí jen rozsvítit displej a hned víte, zda jste něco nezmeškali. K ideálu tak chybí snad jen to, aby se k daným událostem dalo přímo dostat a aby bylo možno nastavit víc, než pouze pět notifikačních ikonek. Telefon vás bohužel nedokáže upozornit blikáním, neboť dioda na těle chybí. Výčet prvků na odemykací obrazovce zakončuje ovládání hudebního přehrávače a také zabezpečení, kdy si můžete nastavit číselný kód, který při odemykání zadáte.

Po odemčení už se konečně objeví pohotovostní obrazovka. Nejprve vám přijde stejná, dlaždice vesměs stejné barvy, které se animují a vrství donekonečna pod sebe. Brzy ale zmerčíte malinké dlaždice, které nově přibyly. Jejich výhoda je jasná. Zaberou méně místa, ale poslouží stále dobře a navíc jsou mnohdy stále aktivní. Například o počtu nepřečtených zpráv či e-mailů vás informují vždy. Pokud to aplikace podporuje, máte možnost využít velké dlaždice, která svou velikostí odpovídá dvěma střední (čtvercům). Velké dlaždice ale osobně příliš nepoužívám. Hodila by se například u kalendáře, jenže ten plýtvá místem a na celou velkou dlaždici dokáže umístit jen jednu událost.

Pohotovostní obrazovka s dlaždicemi

Nově je na výběr mnohem více barev pro dlaždice a celého prostředí. Z 9 narostla paleta na 20. Na pohotovostní obrazovce s dlaždicemi nám zbývá nenápadný horní pruh, který neustále ukazuje aktuální čas. Pokud do jeho míst ťuknete prstem, objeví se informace o Wi-Fi, stavu signálu a zobrazuje se zde i ikonka o aktivním zjišťování polohy. Pokud vám přijde zpráva, zprávička na chatu, příchozí soubor přes Bluetooth či jiná push notifikace, zobrazí se nahoře pruh, na který lze kliknout a dostat se přímo k události.

Pohotovostní obrazovka s dlaždicemi a její úpravy

K naposledy spuštěným aplikacím se dostanete delším podržením tlačítka se šipkou. Seznam pracuje s náhledy obrazovek, které jsou sestaveny vedle sebe. Maximální počet zobrazených aplikací je sedm. Starší automaticky mizí, což vás někdy může nepříjemně zaskočit. Navíc nelze například nepotřebnou aplikaci ze seznamu odstranit a tím nechat zobrazené starší. Naštěstí takových situací mnoho není a většině uživatelů bude sedm aplikací postačovat. Novinkou je navíc i to, že pokud otevřete aplikaci z dlaždice, obnoví se tam, kde jste ji opustili, i když se například už nenachází v multitasking nabídce posledních aplikací. Předchozí Windows Phone 7 spouštěly aplikaci vždy odznovu. Novinku však musí aplikace podporovat a zatím takových moc není. Dobrým příkladem je ale například Facebook.

Seznam všech aplikací, respektive většiny, neboť hry se sdružují, vypadá stále stejně. Všechny aplikace jsou umístěny pod sebou v seznamu, do kterého se lze dostat posunutím úvodní obrazovky doleva. Aplikace ale nelze nijak přeskládat, jsou seřazeny podle abecedy. Maximem je možnost využít lupu, ale pozor, tu na displeji a nikoli pod displejem, a aplikaci fulltextově vyhledat. Aktuálně čítá můj seznam 40 aplikací a dělení dle abecedy ještě umožněno není, ačkoliv by to své využití našlo. Pokud máte nainstalováno větší množství aplikací, ukážou se praktická písmena abecedy. Přesto bych ale uvítal možnost nějakého filtrování.

Seznam aplikací

Na systému Windows Phone nenaleznete žádné nadstavby a tak jedinou odlišností jsou unikátní aplikace, které někteří výrobci přidávají. Nokia se vcelku rozvášnila. V seznamu najdete herní Angry Birds Roost, tři aplikace související s fotoaparátem (Cinemagraph, Creative Studio a Chytrý Fotoaparát), dále aplikací Městské info Nokia související s GPS, Nokia Mapy, navigaci Nokia Drive+ Beta a nápovědu Nokia Care, ve které se snadno vše naučíte. Výčet zakončuje aplikace Přenos mých dat, která přes Bluetooth přenese vaše kontakty a textové zprávy ze staršího telefonu do vaší nové Lumie. Další aplikace exkluzivně pro telefony Nokia lze stáhnout z Windows Phone Store, sekce Nokia Collection. Aplikací je to dost a budu se jim věnovat vždy v příslušné kapitole, tedy především v části o fotoaparátu a GPS.

Obecně v systému Windows Phone 8 přibyla také aplikace Peněženka, která by měla sdružovat vaše platební karty či různé další věrnostní či slevové karty. V našich končinách však tato služba zatím není funkční. Najdete v ní však své platební karty, které jsou spojeny s obchodem Windows Store i účet PayPal. Inovací je také forma aktualizování vašeho telefonu, která je nyní snadná přes OTA. Nepotřebujete tedy počítač ani speciální program. Novinkou je také on-line zálohování telefonu, který může automaticky zálohovat vaše zprávy (SMS, MMS i Facebook chat), aplikace a nastavení, historii volání, oblíbené položky prohlížeče a mnoho dalších položek včetně fotografií do SkyDrive a při přechodu na jiný Windows Phone 8 telefon je obnovit. Obnovení funguje spolehlivě a kromě zmíněných položek a aplikací se obnoví například všechny e-mailové účty i řada nastavení.

Další novinkou je Dětský koutek, která je jednou z hlavních inovací Windows Phone 8. Jak už název napovídá, bude určena vašem ratolestem, kterým čas od času půjčíte telefon. Také se vždy bojíte, že vám omylem vymažou e-maily nebo něco nastaví? Zde jednoduše nastavíte, jaké aplikace, hry, skladby a videa mají být zpřístupněny, když koutek spustíte. Vše je zaheslováno, takže vaše dítě se jinam nedostane. Omylem tak nic nesmaže či nikomu nezavolá.

Dětský koutek a aplikace Peněženka

Další novinkou je například větší otevřenost pro vývojáře. Nově se tak Skype umí provázat s prostředím a kontakty a běžet na pozadí. Objevily se také aplikace, které ukazují aktuální stav baterie na dlaždici. Další novinky postupně odhalíme v jednotlivých kapitolách, kde se budeme věnovat dílčím funkcím systému. Plynulost systému je dle očekávání naprosto špičková a na nic se nečeká. Pokud bychom přístroj srovnali s HTC 8X, není rozdíl dle očekávání patrný. Někoho by možná mohly omezovat animace, protože jsou provázeny celým prostředím a při navrácení k dlaždicím si vždy zhruba půl vteřiny počkáte. To ale neshledávám jako nedostatek. Srovnání se čtyřjádrovou konkurencí rovněž není problém. Dobrá optimalizace Windows Phone 8 zaručuje, že na vše stačí "jen" dvoujádrový procesor.

Multimediální funkce

Oslavoval jsem to již v recenzi na HTC 8X, nicméně si myslím, že jde o natolik důležitou novinku, kterou je hodno náležitě připomenout i tentokrát. Pro spojení s počítačem a tedy přesun obrázků, fotografií, hudby či videa již není zapotřebí program Zune. Navíc s ním telefon s Windows Phone 8 dokonce nekomunikují. Vše můžete přesouvat přes MTP protokol, kdy se paměť telefon i paměťová karta objeví jako další disk v počítači a veškeré soubory libovolně přesouvat stejně, jako například na Androidu. Pro podrobnější správu lze využít program Windows Phone, který je k dispozici pro Windows 7, Windows 8 a Mac.

Hudba se vám po nahrání do telefonu roztřídí dle ID3 štítků na umělce, alba, skladby, seznamy stop a žánry. Pokud preferujete hraní ze složek, máte tentokrát bohužel smůlu. Třídění je abecední a pro snazší orientaci můžete klepnout na písmeno v abecedě, zobrazí se celá abeceda a vy se tak rychle dostanete, kam potřebujete.

Hudební přehrávač a ekvalizér

Při přehrávání vidíte náhled alba, který je ale poměrně malý a značná část displeje zůstává nevyužita. Ovládání je v horní části displeje, nechybí možnost opakování a náhodného přehrávání. Při přehrávání bohužel nemůžete poskočit na vybrané místo v časové ose. Lze pouze přetáčet držením tlačítka vpřed, což příliš praktické není. Naopak chválit Nokii musím za přidání pokročilého ekvalizéru. Ten je sice umístěn neprakticky mimo nastavení hudby, ale buďme rádi, že jej Nokia vůbec přibalila. Vybírat můžete z několika přednastavených profilů, nebo si vytvořit vlastní. S připojenými sluchátky lze aktivovat také Dolby a zapnout vyvážení hlasitosti. Tuto funkci uvítají především ti, jejichž skladby mají různou úroveň hlasitosti. Na Lumii 920 už nebudou muset u každé skladby ručně regulovat úroveň hlasitosti.

Pokud by vás vlastní hudba omrzela, možná si vzpomenete na FM rádio. Jenže to u telefonů s Windows Phone 8 chybí. Zatím. Hardware však podle všeho dostupný je a chybí pouze obslužná aplikace. Spekuluje se, že bude přidáno v jedné z aktualizací, které dorazí v průběhu první poloviny roku 2013.

Video přehrávač je svižný a poradí si i s FullHD filmy. Problém mu nečiní formáty WMV, AVI či kodeky DivX a Xvid. Pokus o přehrání souboru MKV nicméně už dopadl neúspěšně. Stejně tak externí titulky do videa nijak nedostanete. Samozřejmě jedině tak, že je do videa přímo „vpálíte“ na počítači. Zanedlouho by však i pro Windows Phone měl být dostupný oblíbený přehrávač VLC, který by si měl poradit i s těmito pokročilejšími požadavky.

Videopřehrávač

Ačkoliv najdete v menu položku hry, žádné se v ní nenachází. Jde pouze o sdružení vámi v budoucnu stažených her, kde je můžete provázat se svým Xbox účtem. V menu však objevíte položku Angry Birds Roost. Nová verze populární hry? Samá voda. Jde o jakési centrum, kde najdete odkazy na všechny díly Angry Birds dostupné na platformě Windows Phone a navíc si zde můžete stáhnout tapety či vyzvánění od Angry Birds. Naleznete zde také zpravodaj týkající se právě naštvaných ptáků.

Angry Birds Roost - centrum naštvaných ptáků

V této kapitole jste zvyklí najít informace o interní paměti. V případě Nokie Lumia 920 je k dispozici necelých 32 GB, avšak reálně 29,1 GB. Zbytek si ukousne systém a aplikace. Bohužel na rozdíl od Lumie 820 chybí podpora paměťových karet a prostor tak snadno nezvětšíte. Jedinou možností, jak získat další prostor, je cloudové úložiště SkyDrive, které je úzce svázáno s telefonem. Přeci jen ale doporučuji stáhnout si jeho vlastní aplikaci, přes kterou už je možné například fotografie archivovat v plném rozlišení. Na SkyDrive získáte prostor 7 GB, pokud jej využíváte již delší dobu, můžete mít zdarma 25 GB. Větší prostor lze samozřejmě dokoupit.

Fotoaparát: tma je její přítel

Hodně pozornosti si zaslouží integrovaný fotoaparát, který nabízí rozlišení 8,7 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Nokia navíc slibuje díky stabilizaci většího čipu schopnost Lumie 920 pojmout až pětkrát více světla než konkurence. V tomto případě musím dát výrobci za pravdu. Snímky v šeru či interiérech jsou opravdu vysoce kvalitní, ostré a přitom světlejší, než u konkurence. Zde se PureView ukazuje v nejlepším světle.

Prostředí fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu je přehledné a spíše minimalistické. Nastavení je sdruženo a najdete v něm scenérie, ISO, expozici, vyvážení bílé, poměr stran a pomocné zaostřovací světlo. Bohužel zcela chybí možnost změny rozlišení. Zde dodám, že zmiňovaných 8,7 megapixelu je dostupných v širokoúhlém režimu na rozdíl například od HTC 8X, které v tomto režimu nabídne jen 6 Mpx. Nechybí ani ostření pomocí dotyku na displeji, avšak častěji budete jistě využívat kvalitní hardwarovou spoušť. Digitální zoom obsluhujete multidotykovým gestem.

Nyní je čas seznámit se s doplňkovými aplikacemi, ke kterým se dostane rychle pomocí ikonky v menu fotoaparátu. Aplikace Cinemagraph rozpohybuje vaše snímky. Po pořízení vám budou nabídnuty oblasti, které lze částečně rozpohybovat. Využití této aplikace osobně příliš nevidím, a pokud, tak jedině venku. V interiérech animací pouze vystoupí již tak viditelný šum. Další aplikace se jmenuje Creative Studio. V něm můžete rychle váš snímek změnit například do černobílých barev nebo aplikovat filtry ála Instagram. Třetí doplňkovou aplikací je Chytrý fotoaparát. Ta pořídí více snímků naráz a vy mezi nimi následně překlopením poloviny snímku vybíráte. Využití najdete především při pořizování portrétů či skupinových fotografií. Poslední aplikací, která souvisí s fotoaparátem, je Angry Cam. Jak možná tušíte, souvisí s populární hrou Angry Birds. Snadno můžete do vámi pořízených snímků přidat různé postavičky ze hry. Z Windows Phone Store a sekce Nokia Collection lze pak dále stáhnout například aplikaci Nokia Panorama, která slouží k zjevnému účelu. Další fotoaplikace lze stahovat rovněž z obchodu a už teď jich je tam několik desítek, včetně HDR aplikací, skeneru Handyscan, CNN nebo překladače.

Doplňkové aplikace fotoaparátu

Kvalita snímků byla při představení Lumie 920 velmi působivá. Bohužel Nokia do prodeje vypustila novější software, který však kvalitu snímků degraduje. Mluvíme především o fotografiích exteriérů za dobrého světla. Snímky jsou sice barevně věrné a bez šumu, ale méně ostré a postrádající detaily. Naopak chválit musím snímky z interiéru a noční snímky, které jsou i bez použití přisvětlovací diody dostatečně světlé a detaily nezanikají ve tmě či vysoké hladině šumu. Důvodem je BSI senzor a také nadprůměrná světelnost f/2.0. Za pár týdnů by Nokia Lumia 920 měla obdržet update přinášející mimo jiné i výrazní zlepšení snímků za dobrých světelných podmínek. Ty by měly být nově detailnější, i když s mírně vyšším šumem.

Ukázkové snímky





Ukázkové snímky

Samostatný odstavec si zaslouží i záznam videa, u kterého figuruje značka PureView. Nicméně nejde o stejné PureView, jako u Nokie 808. Tentokrát za tento název Nokia schovala technologii plovoucí čočky a optické stabilizace obrazu. Díky tomu se vámi zaznamenané video podstatně méně třese, než v případě konkurence a výsledkem je příjemnější sledování. Lumia 920 se také chlubí technologií Rich Recording. O ní jsmě slyšeli už v souvislosti s Nokií 808, avšak Lumia 920 nahrává zvuk jen mono. Výsledek je ale přeci jen lepší, než u většiny konkurentů. Výsledný zvukový záznam především takřka nechrčí a je tedy příjemnější na poslech. Maximální rozlišení videa činí 1920 x 1080 pixelů a plynulost je 30 snímků za vteřinu.

Nokia Lumia 920 (testovací video) – exteriér, 1080p

Nokia Lumia 920 (testovací video) – 1080p, stabilizace

Telefonní seznam: všichni lidé pohromadě

Ke svým kontaktům se dostanete nejsnadněji kliknutím na dlaždici Lidé. Ta je po prvním zapnutí umístěna na pohotovostní obrazovce. Podporuje všechny tři velikosti dlaždic, přičemž na nejmenší již nezobrazuje fotografie vašich kontaktů. Pokud o tuto dlaždici nestojíte, budete muset zavítat do menu a najít položku Lidé. Posledním možným způsobem je dlaždice či položka Telefon. Ta vás přenese do historie volání, kde najdete zmeškaná volání, příchozí hovory i vaše hovory. Bohužel chybí nějaké počítadlo provolaných minut, stejně tak postrádám vyzváněcí profily.

Vytáčení čísla a seznam kontaktů

Aplikace Lidé je totožná s dřívější verzí systému. Stále se tedy plýtvá místem na úkor samotných kontaktů. Seznam kontaktů je krásně provázán z vaším Windows účtem, SIM kartou a případně Google účtem, Facebookem, Twitterem, LinkedIn, Skypem a dalšími účty. Samozřejmě lze vše filtrovat a nechat si zobrazit například jen kontakty z nejpoužívanějšího zdroje.

Příchozí hovor je indikován fotografií a přijmutí probíhá prostým stiskem jednoho tlačítka. Vyzvánění se bohužel stále reguluje jednotně s ostatními zvuky. Na rozdíl od telefonů HTC Nokia nemá praktickou funkci, kdy automaticky může být vyzvánění hlasitější, když máte telefon v kapse, nebo že se automaticky utlumí po zvednutí telefonu ze stolu, případně a že jej rychle ztišit otočením telefon displejem dolů. Ztišení vyzvánění je možné provést ale rychle stisknutím dolního bočního tlačítka pro regulaci hlasitosti. Kvalita hovoru je na velmi slušné úrovni, a při testovacím hovoru si žádná strana nestěžovala na nějaké problémy se srozumitelnosti.

Zlepšení se dočkalo vyzvánění. Zapomeňte na komplikovaný způsob, kdy bylo nutné oblíbenou písničku ořezat a ještě změnit její tag na ringtone. Nyní stačí požadovanou skladbu nahrát do složky Ringtones a je to. Nelze tedy vybrat jakoukoliv skladbu z hudebního přehrávače a nastavit ji jako vyzváněcí tón, avšak pokrok je to vítaný.

Zprávy a klávesnice

SMS zprávy a MMS zprávy se sdružují pod jednou položkou Zprávy. Jsou řazeny do konverzací a lze je promazávat dle vašeho výběru. Při tvorby zprávy využíváte QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. Psaní však zcela pohodlné není. Stejně jako HTC 8X a Nokia Lumia 820 má i Nokia Lumia 920 rozmístění kláves pozměněné, než na jaké jsme zvyklí. Příkladem budiž klávesa B, která je běžně pod klávesami G a H. Na Windows Phone 8 ji ale najdete až pod klávesou J. Když k tomuto připočtu nevyužité místo při psaní na šířku, nelze psaní hodnotit nijak kladně.

SMS zprávy, klávesnice

Nově se ale můžete těšit na přítomnost slovníku, který vám automaticky může opravovat špatně naspaná slova, ve kterých jste například nechtěně udělali nějaký překlep. Český slovník je velmi kvalitní, slova opravuje velmi dobře a psaní je tak ve finále rychlejší a pohodlnější, než u Windows Phone 7. Vždy však dojde k opravě na slovo s diakritikou. U Nokií však máme šikovné vylepšení v podobě možnosti diakritiku ořezat a vy tak můžete v SMS zprávě na rozdíl od jiných Windows Phone telefonů využít všech 160 znaků. Počítadlo znaků přítomno také je, ale odpočítávání se zobrazí až 30 znaků před koncem SMS zprávy. V nastavení si můžete vybrat, zda má po tečce začít psaní velkým písmenem, nebo poklepání dvakrát na mezerník vytvořit tečku. Chybějí také koncepty, rozepsaná zpráva prostě zmizí, pokud už není ani v seznamu naposledy spuštěných aplikací. Koncepty by však měla přinést aktualizace systému, která je v plánu zhruba v únoru.

I položka Zprávy se dělí na dvě karty. Druhá je zvaná online a najdete v ní všechny online kontakty z Facebooku. Samozřejmě pouze v případě, že přepnete svůj stav v nastavení na cokoliv kromě offline módu. Facebook chat je tak opět plně integrovaný a při psaní nové zprávy se lze přímo v zápatí přepínat mezi Facebookem a klasickými SMS a MMS zprávami, přičemž všechny zprávy všechny typů se dohromady zobrazují najednou ve formě konverzace u daného kontaktu. V případě MMS potěší nově možnost sdílet svou polohu prostřednictvím vložení výřezu mapy, na který může příjemce klepnout a okamžitě si zobrazit ve své mapové aplikaci vaši polohu. Do zprávy lze nově vkládat také vyzváněcí tóny a kontakty.

E-maily jsou řešeny jednou aplikací, avšak každý účet dostane extra položku v menu. Schránky lze však následně sdružovat a mít tak například tři v jedné. Nastavení běžných schránek včetně Gmailu je otázkou několika vteřin. Spolehnout se můžete na push notifikace. Při tvorbě e-mailu máte možnost přidávat jako přílohu pouze fotografie. Nicméně například dokumenty a další soubory lze sdílet také, jen je na to potřeba jít oklikou ve stylu iOS. Je nutné najít například dokumenty přes danou aplikaci a sdílet je e-mailem. Toto by mohl Microsoft vyřešit o něco lépe.

E-mailový klient

Organizační funkce

Beze změn Microsoft i Nokia ponechaly kalendář. Stále nabízí jen dva druhy náhledu, přičemž měsíční je naprosto k ničemu. Využívá polovinu displeje a druhá polovina zeje prázdnotou. Zda je na některý den něco v plánu, poznáte dle vypsaných událostí v okénku se dnem. Velikost písma je však tak malá, že nic nepřečtete ani s lupou a musíte si přepnout na denní náhled. Navíc popisky u dnů jsou v měsíčním náhledu falešné a místo názvů událostí je zde použit pouze generický „lorem ipsum“ text. U extra jemného displeje jaký má Lumia 920 ale tuto kuriozitu snadno odhalíte. Týdenní náhled chybí, stejně jako vyhledávání v událostech. Z denního náhledu se můžete přepnout na agendu či výpis úkolů. Kalendář dokáže sdružovat více kalendářů a každému přidělí jednu barvu, kterou si lze následně nastavit. Přehlednost budiž zajištěna. Při tvorbě nové události zadáváte její předmět, místo konání, vyberete kalendář, čas, přidáte dle potřeby upozornění či účastníky. Hodí se i praktická poznámka k dané události.

Kalendář

V další výbavě nechybí opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis. Nechybí vědecká kalkulačka s pokročilými funkcemi. Jistě uvítáte přítomnost aplikace OneNote, tedy poznámkového bloku synchronizovaného s vašimi OneNote poznámkami na SkyDrive. Poznámky můžete zapisovat, namlouvat či fotografovat. Následně je lze sdílet e-mailem.

Kancelářské dokumenty obslouží program Office, který si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Vaše dokumenty můžete sdílet e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive. Stejně tak můžete konkrétní dokument připnout na úvodní plochu v podobě dlaždice. Dokumenty lze ale nejen číst, ale také snadno editovat či vytvářet zcela nové. Praktické je rovněž třídění kancelářských dokumentů. Můžete si tak nechat zobrazit třeba jen dokumenty, které vám přišly e-mailem a kompletně integrováno je úložiště SkyDrive.

Kalkulačka a Office

GPS a mapové podklady

V případě recenze na Nokii jsme GPS a mapy oddělili do vlastní podkapitoly. Jak asi již dávno víte, Nokia ke všem svým chytrým telefonům dodává vlastní mapové aplikace, ke kterým navíc přidává doživotní licenci k off-line navigování zcela zdarma. Jediné, co musíte udělat, je stáhnout si dopředu vybrané mapy do paměti telefonu. Celá Česká republika ukousne zhruba 160 MB. Jinak je ale samozřejmě možné stahovat mapy z internetu v režimu on-line. Aplikace Nokia Mapy a navigační Nokia Autem jsou nově více propojeny a sdílejí stejné off-line mapové podklady. Konečně je tak možné i v Nokia mapách prohlížet mapy off-line, což se hodí nejen na dovolené.

V Nokia mapách lze rovněž zobrazit oblíbená místa z webové služby maps.nokia.com, zobrazit body zájmu včetně fotografií a recenzí a specialitou jsou také například mapy budov, například nákupních center, a to i v České republice. Snadno se tak zorientujete a trefíte ve spleti chodem například do vybrané restaurace nebo na toalety. Pokud chcete, aby vás telefon navigoval v autě hlasově, stačí spustit aplikaci Nokia Autem a vyhradit si další 4 MB, které spolkne ženský hlas, který vám řekne, jakým směrem máte jet. Samotné podklady jsou vesměs aktuální, dokonce zobrazují i ještě neotevřené úseky silnic. Naštěstí mají zanesené i tyto podrobnosti, a pokud daný úsek ještě není otevřen, navigace vás na něj nesměruje. Pokrokem oproti verzi navigace ve Windows Phone 7 je, že vaše oblíbená místa z Nokia Map jsou přístupná i zde a navíc pokud si v Nokia mapách najdete nějaké místo, je možné se rovnou přepnout do navigace Nokia Autem a nechat se tam dovést. To ve starší verzi systému možné nebylo.

Mapy od Nokie, navigace a Městské info

Při navigování si můžete vybrat, kudy chcete jet. Například se chcete vyhnout placeným úsekům a nezpevněným cestám. V ten moment stačí vždy dotyk na příslušnou ikonku a navigace trasu přepočítá. Stejně tak si můžete vybírat z nejkratší trasy, nejrychlejší trasy či ekonomické trasy. Nejkratší trasa vám sice ušetří kilometry, avšak požene vás mnohdy po malých cestičkách, čímž si jen prodloužíte výsledný čas dojezdu. V nastavení také najdete rychlostní limit, kde si lze zapnut zvukové upozornění na příliš vysokou rychlost. Líbí se mi rovněž, že je celé prostředí navigace uzpůsobeno pro ovládání v autě a všechny položky jsou náležitě velké.

Velmi dobrá je citlivost na GPS a rychlost fixace vaší polohy. S asistencí internetu jde o několik málo vteřin, bez internetu se doba pohybuje většinou okolo deseti vteřin.

S GPS souvisí i již výše zmíněná funkce Městské info Nokia, která pracuje na bázi rozšířené reality a kombinuje informace o okolních místech se světem kolem vás snímaným fotoaparátem. Popíšu ji na příkladu. Stojíte uprostřed náměstí neznámého města. Spustíte si aplikaci, zapne se fotoaparát a vy reálně na podkladu obrazu z fotoaparátu vidíte ikonky, kde a jakým směrem se nachází různá zajímavá místa. Můžete si je vyfiltrovat na restaurace, hotely, nákupní centra, zábava, památky, dopravu a zajímavosti. Vyjma zajímavostí funguje vše naprosto skvěle. Ze zajímavostí se totiž nejbližší nacházejí několik set kilometrů od našich hranic.

Internet a datové funkce: vítej Google

Windows Phone 8 se podepsal také na internetovém prohlížeči Internet Explorer, který povýšil na verzi 10 a například si lépe poradí s HTML5 a měl by být svižnější. Rychlý však byl i minulý prohlížeč na starších telefonech. Zapomenout ale musíte na podporu Flashe, RSS a také si prohlížeč nebude pamatovat vaše hesla. Prohlížet lze maximálně šest oken, stránky lze označit jako oblíbené, nechybí funkce hledání na stránce. Novinkou je možnost nastavit si tlačítko vedle adresního řádku, nově se tak lze rychle přepnout na záložky nebo oblíbené položky. Inovací je konečně také možnost vyhledat rychle text na stránce, vkládat obrázky z webu přímo do OneNotu a podobně, což se mnohdy hodí. Velmi vítanou možností, je možnost nahrazení Bingu Googlem na pozici vyhledávače v prohlížeči, který se aktivuje napsáním výrazu do adresního řádku. To například HTC neumí.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte přes datové technologie operátora. Přítomna je veteránská dvojice GPRS a EDGE. Mnohem lepší surfování však zajistí HSDPA s maximální rychlostí 42 Mbps a HSUPA s 5,76 Mbps. Lumia 920 si poradí i s LTE, ale to pro nás v České republice příliš důležité není. Naopak důležitá je Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Nevýhodou je automatické odpojování Wi-Fi v momentě, kdy displej zhasne. Tento neduh však vyřeší brzká aktualizace. Nechybí dále Wi-Fi Direct a také NFC, jehož anténa se nachází v horní části zadní strany přístroje, a které bude nejlépe fungovat jako párování s příslušenstvím nebo posílání souborů s jiným telefonem s Windows Phone 8. Fotografie totiž například s Androidem většinou sdílet nelze. Naštěstí je tu i konečně dospělé Bluetooth 3.0, přes které lze multimédia posílat i přijímat.

S počítačem se můžete spojit i kabelem a jak jsem psal již výše, není potřeba žádný program v PC. Nokia Lumia 920 využívá profilu MTP a načte se jako další zařízení v počítači a vy pak s pamětí pracujete jako s dalším diskem. Stejný způsob využívají například nejnovější verze Androidu. Celkově tedy nejde o klasické Mass Storage, kdy byste telefon připojili a on se objevil jako další disk. V případě připojení MTP zůstává například paměť telefonu přístupná skrz telefon i po připojení a ke starším systémům jsou potřeba ovladače.

Zhodnocení a porovnání s konkurenty

Nokia Lumia 920 navrací finskému výrobci to, co v posledních letech postrádal. Jak jsem psal již na úvod dnešní recenze, Nokia konečně nedohání, ale nýbrž v mnoha oblastech konkurenci předhání. Ukázala, že navzdory současným problémům, má v rukávech stále trumfy, které dokáží zaskočit veškerou konkurenci. Řeč je samozřejmě o vysoce citlivém displeji a bezdrátovému nabíjení, které je nejen vysoce návykové, ale také praktické. Pokročilá stabilizace obrazu PureView a kvalitnější nahrávání zvuku Rich recording je také něco, co konkurence nemá. Lumia 920 však není telefonem těchto trumfů. Mezi plusy lze stále počítat design, velký a kvalitní displej či konečně dospělý systém, se kterým je s ohledem na skvělou plynulost radost pracovat.

Žádný vlajkový model ale není bez chyby a přešlapům se Nokia nevyhnula ani v případě Lumie 920. Typickým příkladem jsou horší snímky za dobrých světelných podmínek, přičemž fotoaparát se však již brzy dočká aktualizace, která mu navrátí původní kvalitu a tento neduh tak snad bude zapomenut. Dále zamrzí snadné poškrábání těla i displeje telefonu. Na tom by Nokia měla pro příště rozhodně zapracovat. Často skloňovaná je vysoká hmotnost. Tu však lze částečně odpustit díky bezdrátovému nabíjení a bytelnému tělu.

Černá varianta Nokie Lumia 920

Závěrem kritiky se chtě nechtě musím dostat k ceně a v případě České republiky i dostupnosti. Za pár dní uplyne 5 měsíců od dne, kdy finský výrobce Lumii 920 představil. Co více, blíží se nám veletrh MWC 2013, kde Nokia zřejmě představí novou generaci Lumií. Zákazníci u nás však mají stále smůlu, Lumia 920 není oficiálně dostupná a nějaký pátek zřejmě ještě ani nebude. O to víc šokující je cena, kterou Nokia hodlá nasadit. Bez deseti korun půjde o 17 tisíc. Mimochodem tato startovací cena platí již několik měsíců a výrobce zatím nezohlednil fakt, že se na trh dostanou nové konkurenční modely.

Mezi ně patří například Sony Xperia Z. Ta se začne prodávat v březnu za stejnou cenu. Nabídne mnohem lepší a větší displej. Navíc je odolná vůči vodě a prachu. Zdá se také, že její tělo bude o něco lépe snášet běžné používání. Na druhou stranu chybí lákavé bezdrátové nabíjení a vysoce citlivý displej. Tyto hlavní trumfy bude tedy i nadále třímat Lumia 920. Od japonského výrobce pochází ještě jeden konkurent - Xperia T. Ta nabízí rovněž dvoujádrový procesor a podobně velký HD displej. Výhodou může být také o zhruba 6 tisíc korun nižší cena. Lumia 920 ale samozřejmě boduje svými již několikrát zmíněnými trumfy.

Srovnání s konkurenty

Nokia Lumia 920 Sony Xperia Z Samsung Galaxy S III HTC One X+ LG Optimus 4X HD Apple iPhone 5 32 GB
rozměry 130 × 70,8 × 10,7 mm 139 × 71 × 7,9 mm 136,6 × 70,6 × 8,6 mm 134,4 × 69,9 × 8,9 mm 132,4 × 68,1 × 8,9 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm
hmotnost 185 gramů 146 gramů 133 gramů 135 gramů 133 gramů 112 gramů
velikost displeje 4,5 palců 5 palců 4,8 palců 4,7 palců 4,7 palců 4 palce
rozlišení displeje 1280 x 768 pixelů (332 PPI) 1920 x 1080 pixelů (441 PPI) 1280 x 720 pixelů (306 PPI) 1280 x 720 pixelů (312 PPI) 1280 x 720 pixelů (312 PPI) 1 136 x 640 pixelů (326 ppi)
typ displeje TFT IPS ClearBlack TFT TN Bravia Engine 2 Super AMOLED Super LCD 2 TFT IPS TFT IPS
procesor dvoujádrový 1,5 GHz čtyřjádrový 1,5 GHz čtyřjádrový 1,4 GHz čtyřjádrový 1,7 GHz čtyřjádrový 1,5 GHz dvoujádrový 1,2 GHz
RAM 1 GB 2 GB 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB
interní paměť 32 GB 16 GB 16 GB 64 GB 16 GB 32 GB
paměťové karty ne ano ano ne ano ne
operační systém Windows Phone 8 Android 4.1 Android 4.1 Android 4.1 Android 4.0 iOS 6
baterie 2000 mAh 2330 mAh 2100 mAh 2100 mAh 2150 mAh 1440 mAh
cena 17 000 Kč 17 000 Kč 13 000 Kč 15 000 Kč 9 500 Kč 20 000 Kč
Konkurenti Lumie 920: Sony Xperia Z a Samsung Galaxy S III
Porovnání s velmi oblíbeným Samsungem Galaxy S III

Další konkurencí Lumie 920 je HTC One X+. Prodává se o několik sto korun levněji, nabídne větší displej, čtyřjádrový procesor a Android 4.1. Aktuálně se řadí mezi to nejlepší s operačním systémem od Googlu. Chybí mu však nějaký zásadní trumf, kterým by strhl pozornost na svou stranu. Jeden tu však možná je. One X+ se u nás prodává.

Opomenout nemohu ani Apple iPhone 5 v jeho 32 GB variantě. Jde o zástupce s alternativním operačním systémem iOS 6, avšak s mnohem vyšší cenou, která již atakuje 20 tisíc korun. Konkurence existuje i na systému Windows Phone 8. Na trhu je HTC 8X, který vychází o zhruba 5 tisíc korun levněji než Lumia 920. Počítejte však s menším displejem, méně pohodlným držením v ruce či menší interní pamětí. Časem se konkurentem stane také Samsung Ativ S, který nabídne ještě větší displej.

nokia-lumia-920
Klady
  • nadprůměrný záznam videa
  • velmi kvalitní snímky za horších světelných podmínek
  • NFC
  • bezdrátové nabíjení
  • vysoce citlivý displej
  • špičkový HD displej
  • skvěle optimalizované prostředí
  • moderní dvoujádrový procesor
  • líbivý vzhled
  • Windows Phone 8
Zápory
  • vyšší hmotnost
  • v ČR se stále ještě neprodává
  • vysoká cena
  • méně pohodlné klávesnice
  • slabší výdrž
  • lesklý kryt je náchylný k poškrábání
  • chybí slot pro paměťové karty
Diskuze ke článku
alambert
můžu se zeptat, jak jste ukazovali ty hodiny, když se to dá do toho stojánku...

1)to tam může svítit třeba celý den?
2)myslíte, že by se tím displej ničil?
3)ukazuji se tam i zmeškané události?

díky
mmme
Skvělá recenze!
kazan
PAradní recenze.Díky moc.Trosku me lumia zklamala v tech fotkách,čekal sem víc.
oprava
chybka v textu: "Vzhled je totiž takřka na chlup stejný jako u modelů N9, Lumia 800 nebo Lumia 920."

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze