Nokia Lumia 820
recenze

Nokia Lumia 820

První osmičky z Finska

Vůbec první Nokia s operačním systémem Windows Phone 8, která se u nás začne prodávat, bude Lumia 820. Méně vybavený model ale přesto hravě strčí do kapsy všechny starší Lumie. Krásný displej, svižné prostředí, podpora paměťových karet či pestrobarevné kryty. Dokáže novinka obstát v sílící konkurenci vyšší střední třídy?

Řada Lumia už neodmyslitelně patří a bude patřit telefonům Nokia s operačním systémem Windows Phone 8. V dnešní recenzi si proklepneme první zástupkyni s nejnovější verzí Windows Phone 8, která už velmi brzy dorazí i na náš trh. Čekáme na ni již několik měsíců a otázka zní jasně? Vyplatila se trpělivost a odolání konkurenčním HTC? Nokia Lumia 820 je telefon vyšší střední třídy, čemuž odpovídá výbava, kde nechybí NFC, svižné prostředí, slušný fotoaparát a doplňkové aplikace. Cenu však ve Finsku nastavili hodně vysoko. Dokáže si ji Lumia 820 obhájit?

Nokia Lumia 820 - oficiální fotografie

Technické parametry Nokia Lumia 820

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 68,5 × 9,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostleden 2013,

Nokia Lumia 820 – videopohled

Obsah balení

Začneme obligátně krabicí, ve které se kromě samotného přístroje ukrývá i základní příslušenství. Jde o USB kabel, koncovku nabíječky a špuntová sluchátka, která barevně ladí s telefonem. V našem případě jsou tedy celá červená. Škoda, že Nokia nepřibalila ještě něco navíc, dražší modely by si to jistě zasloužily. Oproti prodejnímu balení Lumie 800, která byla předchůdcem dnes testované 820ky, chybí například praktické pryžové pouzdro.

Obsah balení je spíše slabší

Design a konstrukce: logo v rohu

Nokia Lumia 820 konečně vypadá trochu jinak a odklání se od sice osvědčeného, ale již lehce okoukaného designu, jehož zakladatelem byl model N9. Celkově výrobce vsadil spíše na oblé tvary, kterých docílil použitím zadního krytu, který obepíná navíc i celé boky. Celkový designový koncept však zůstal zachován a na první pohled je jasné, že 820ka patří mezi Lumie. Oblé tvary jsou přátelské k vaší ruce a telefon se pohodlně drží. Dojem kazí pouze 160 gramová hmotnost, kterou si Nokia opravdu mohla odpustit.

Design se od Lumií 800 a 900 částečně změnil

Samotné rozměry činí 123,8 milimetrů na výšku, 68,5 milimetrů na šířku a nejvíce sledovaná tloušťka se dostala těsně pod hranici 10 milimetrů. Převedu-li rozměry z čísel do slov, lze říci, že Lumia 820 patří v dnešní době mezi větší telefony. Především šířka je s ohledem na velikost displeje značná. Ostatně 820ka je rozměrově velmi podobná s modelem Lumia 900, se kterým zřejmě mnohé sdílí. I hmotnost je na gram stejná.

Čelní strana je pěkně čistá, nikde nic nevyčnívá, nezavazí. Displej se doslova ztrácí v okolním černém plastu. Pod ním je klasická trojice senzorových kláves. Nad displejem asi nejvíce zaujme logo Nokie, které je v pravém rohu. Jde o netradiční řešení, neboť doposud platilo, že logo je téměř výhradně uprostřed. Nokiácká „revolta“ však působí neotřele a usnadňuje například rozeznání nových Lumií od starších.

Po bocích jsou rozmístěna všechna tlačítka a konektory. Začneme na levém boku, protože na něm nic není a můžeme se proto rovnou posunout dále. Horní hrana na své pravé straně ubytovává 3,5 mm jack konektor. Pravý bok je pod absolutní nadvládou tlačítek. Odshora jde o dvojklávesu regulující hlasitost, odemykací tlačítko a dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Na spodní hraně se nachází dva otvory – micro USB konektor a hlasitý reproduktor. K oběma mám stejnou výtku. Výřez v krytu je nepříjemně ostrý a při troše smůly si zatrhnete nehet nebo kůži na prstu. Ano, je to detail, ale ty by Nokia opomíjet neměla. Výtku navíc schytá ještě reproduktor za nešťastné umístění. Na jednu stranu dobře hraje, když je telefon položen, na druhou stranu si jej při hraní her takřka vždy spolehlivě ucpete dlaní.

Zadní strana je v případě červené varianty lesklá. To platí pro všechny křiklavé barvy. Zvolíte-li černou či šedou variantu, dočkáte se matného povrchu. Lesklý kryt vypadá skvěle, avšak daní za to jsou otisky prstů. Celou plochu narušuje jen logo výrobce ve spodní části a tmavý ovál sdružující fotoaparát a LED diody na straně opačné. Pod zadním krytem se samozřejmě nachází baterie a pod ní sloty pro micro SIM kartu a paměťovou kartu.

Červená Lumii 820 sluší

Ačkoliv je Lumia 820 je celá plastová, díky dobře zvolenému krytu nikde nic nevrže a konstrukce působí robustně. Na našem kusu se však při zatřepání ozývaly nepříjemné zvuky. Brzy jsme odhalili, že je vyluzuje baterie, která na svém místě jednoduše nesedí. Jakmile kryt sundáte, baterie samovolně vypadne. Nadšeni nejsme ani z odolnosti krytu, neboť se na něm po dvou týdnech objevují mikroskopické škrábance, kterých bude jistě přibývat.

Baterie a výdrž

Nokia Lumia 820 je osazena Li-Ion akumulátorem s kapacitou 1650 mAh. To není vyloženě hodně, avšak jak je známo, operační systém Windows Phone 8 není nijak dramaticky náročný na baterii. Reálně se to potvrzuje i nadále, když při běžné zátěži, která obnáší několik kratších hovorů, pár SMS zpráv a kontrolování e-mailů, případně základní práci s internetem a dalšími funkcemi, se dostanete na takřka dva celé dny výdrže. Samozřejmě lze výdrž posouvat na obě strany. Tři dny nicméně znamenají, že telefon spíše jen odpočívá. Naopak při plném vytížení není problém vybít Lumii 820 za den, ale ten den i při vyšší pracovní zátěži vydrží a nemusíte se bát, že se zařadí mezi půldenní telefony, na které se stačí jen podívat a ukazatel baterie už mizí před očima.

Ve standardizovaném testu výdrže, kdy byla neustále načítána stránka mobilenet.cz, jas displeje nastaven na 50% a potlačeny aktualizace, se výdrž vyhoupla na 4 hodiny a 46 minut. Specialitou Lumie 820 je možnost nabíjet ji bezdrátově. K tomu si však musíte přikoupit příslušnou nabíječku a také jiný zadní kryt. Ve výchozím prodejním balení totiž kryt podporuje jen NFC. Oproti tomu vyšší a dražší Lumia 920 má bezdrátové nabíjení už v základu.

Zvuk

Po zvukové stránce jsou telefony Nokia téměř sázka na jistotu. Výjimku netvoří ani Lumia 820, jejíž přednes bych se nebál označit za nadprůměrný. Hlasitý reproduktor je opravdu hlasitý a zvuk z něj se linoucí poslouchatelný. Kvalitní jsou i přibalená sluchátka, a pokud nepatříte mezi nejnáročnější posluchače, případně odpůrce špuntů, budete s nimi nadmíru spokojeni. Zvuku nechybí hloubky, jejichž přítomností nicméně nijak netrpí výšky.

Displej: černočerný AMOLED s unikátním ovládáním

Na displej Nokie Lumia 820 se nebudete moci vynadívat. Nokia použila AMOLED panel a v kombinaci s technologií ClearBlack se můžete těšit na excelentní podání černé barvy. Velmi dobře je však vyobrazena také bílá. Úhlopříčka displeje činí 4,3 palce, rozlišení pak slabších 800 x 480 pixelů. To je stále ve vyšší střední třídě standard, ale v cenové kategorii, kde se Lumia 820 pohybuje, se nacházejí už vlajkové lodě s HD rozlišením. Uvítali bychom tak více, jenže Windows Phone 8 podporuje buď toto rozlišení, nebo až HD 1280x720 pixelů. Nicméně výsledný rastr okem takřka nevidíte a rozlišení lze tedy brát jako dostatečné. Perfektní je čitelnost na ostrém slunci a spokojeni budete rovněž s pozorovacími úhly.

Displej se Nokii vyjma rozlišení opravdu povedl

Samotný displej je chráněn nepoškrabatelným sklíčkem, nejedná se ale o známé Gorilla Glass. Bohužel jsme při testování zjistili, že je displej na škrábance vcelku náchylný a při běžném používání jsme na jejím displeji jeden viditelný škrábanec zaznamenali. Doporučuji tedy zakoupit ochrannou fólii.

Zdánlivě jsem vyčerpal informace o displeji. Jenže Nokia neponechává nic náhodě a své nové Lumie obdařila něčím unikátním, co může konkurence jen závidět, a sice mimořádně citlivými displeji, které nevyžadují k ovládání pouze kůži. Stejně dobře poslouží kovový hrot propisky, nůžky či kávová lžička. Z praktičtějších věcí jmenujme především rukavice, ať už kožené či látkové, takže v zimě nemusíte ovládat telefon s křehnoucími prsty, ale pěkně v teple. V případě rukavic není počáteční reakce okamžitá, a je nutné pár vteřin vyčkat, než si Lumia 820 uvědomí, čím že ji to tentokrát ovládáte a změří kapacitu. Nutné je také v nastavení zvolit vyšší citlivost displeje. Poté je ovládání v rukavicích již velmi pohodlné. Z konkurence nabízí podobnou možnost například Sony Xperia sola.

Prostředí a hardware

Dostávám se k hlavní novince Lumie 820, a tou je nový operační systém. Nejprve ale zabrousíme k hardwarovým parametrům. Ačkoliv jsme si řekli, že Lumia 820 spadá spíše do střední či vyšší střední třídy, nyní bez problémů nakukuje mezi smetánku. Moderní dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus s taktem 1,5 GHz vás nebude ani v nejmenším omezovat. Stejně tak 1 GB RAM a také grafický akcelerátor Adreno 225. Vzhledem k tomu, že i Windows Phone 7 na starších hardwarech s jednojádrovými procesory a malou pamětí RAM běžely skvěle, nemá cenu se obávat pomalého běhu v tomto případě.

Systém Windows Phone 8 vypadá napříč telefony takřka stejně a dokonce se na první pohled nijak dramaticky neliší od podoby na Windows Phone 7.5. Proto si některé pasáže textu vypůjčím ze své dřívější recenze na HTC 8X, kde jsem se prostředí obsáhle věnoval. Ani tentokrát neudělám výjimku a opět začnu odemykací obrazovkou. Spousta změn se totiž odehrála i na ní a je konečně více využitelná. Dokonce bych řekl, že se blíží k ideálu.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displej

Nově si můžete krom tapet a fotografií na pozadí umístit také aktivní tapety, které spolupracují z různými aplikacemi. První možností jsou fotografie z vašeho Facebooku, které se náhodně mění, využít můžete i každý den se měnící pěkné tapety od Bing. V obchodě s aplikacemi naleznete i další aplikace, které této novinky umí využít a například CNN vám tak může na zamykací obrazovku promítat nejnovější zprávy v obrazech. Obrázek nicméně mnoho uživatelů neřeší, přejděme praktičtějším věcem. Celá plocha je dále využita i pro zobrazení dalších informací. Ve spodní části může být aktuální událost z kalendáře, váš status na Facebooku, nejnovější e-mail, Skype či SMS zpráva. Vždy však musíte zvolit jen jednu možnost, nelze nic kombinovat.

To však není zdaleka vše. Microsoft vyslyšel uživatelská volání a přidal rozsáhlé možnosti upozornění na zmeškané události. V samém spodním okraji displeje máte pět políček, kterým lze nastavit aplikaci. Lze vybírat ze zmeškaných hovorů, SMS zpráv, e-mailů, Facebooku a dále případně Skypu či aktuálního stavu baterie a dalších aplikací, které toto podporují. Záleží na doinstalovaných aplikacích a na tom, zda tuto možnost podporují. Nově tedy stačí jen rozsvítit displej a hned víte, zda jste něco nezmeškali. K ideálu tak chybí snad jen to, aby se k daným událostem dalo přímo dostat a aby bylo možno nastavit víc, než pouze pět notifikačních ikonek. Stejně tak vás telefon nedokáže upozornit blikáním, neboť dioda na těle chybí. Výčet prvků na odemykací obrazovce zakončuje ovládání hudebního přehrávače a také zabezpečení, kdy si můžete nastavit číselný kód, který při odemykání zadáte.

Úprava dlaždic

Po odemčení už se konečně objeví pohotovostní obrazovka. Nejprve vám přijde stejná, dlaždice vesměs stejné barvy, které se animují a vrství donekonečna pod sebe. Brzy ale zmerčíte malinké dlaždice, které nově přibyly. Jejich výhoda je jasná. Zaberou méně místa, ale poslouží stále dobře a navíc jsou mnohdy stále aktivní. Například o počtu nepřečtených zpráv či e-mailů vás informují vždy. Pokud to aplikace podporuje, máte možnost využít velké dlaždice, která svou velikostí odpovídá dvěma střední (čtvercům). Velké dlaždice ale osobně příliš nepoužívám. Hodila by se například u kalendáře, jenže ten plýtvá místem a na celou velkou dlaždici dokáže umístit jen jednu událost.

Nově je na výběr mnohem více barev pro dlaždice a celého prostředí. Z 9 narostla paleta na 20. Na pohotovostní obrazovce s dlaždicemi nám zbývá nenápadný horní pruh, který neustále ukazuje aktuální čas. Pokud do jeho míst ťuknete prstem, objeví se informace o Wi-Fi, stavu signálu a zobrazuje se zde i ikonka o aktivním zjišťování polohy. Pokud vám přijde zpráva, zprávička na chatu, příchozí soubor přes Bluetooth či jiná push notifikace, zobrazí se nahoře pruh, na který lze kliknout a dostat se přímo k události.

K naposledy spuštěným aplikacím se dostanete delším podržením tlačítka se šipkou. Seznam pracuje s náhledy obrazovek, které jsou sestaveny vedle sebe. Maximální počet zobrazených aplikací je sedm. Starší automaticky mizí, což vás někdy může nepříjemně zaskočit. Navíc nelze například nepotřebnou aplikaci ze seznamu odstranit a tím nechat zobrazené starší. Naštěstí takových situací mnoho není a většině uživatelů bude sedm aplikací postačovat. Novinkou je navíc i to, že pokud otevřete aplikaci z dlaždice, obnoví se tam, kde jste ji opustili, i když se například už nenachází v multitasking nabídce posledních aplikací. Předchozí Windows Phone 7 spouštěly aplikaci vždy odznovu. Novinku však musí aplikace podporovat a zatím takových moc není. Dobrým příkladem je ale například Facebook.

Seznam všech aplikací, respektive většiny, neboť hry se sdružují, vypadá stále stejně. Všechny aplikace jsou umístěny pod sebou v seznamu, do kterého se lze dostat posunutím úvodní obrazovky doleva. Aplikace ale nelze nijak přeskládat, jsou seřazeny podle abecedy. Maximem je možnost využít lupu, ale pozor, tu na displeji a nikoli pod displejem, a aplikaci fulltextově vyhledat. Aktuálně čítá můj seznam 40 aplikací a dělení dle abecedy ještě umožněno není, ačkoliv by to své využití našlo. Pokud máte nainstalováno větší množství aplikací, ukážou se praktická písmena abecedy. Přesto bych ale uvítal možnost nějakého filtrování.

Na systému Windows Phone nenaleznete žádné nadstavby a tak jedinou odlišností jsou unikátní aplikace, které někteří výrobci přidávají. Nokia se vcelku rozvášnila. V seznamu najdete herní Angry Birds Roost, tři aplikace související s fotoaparátem (Cinemagraph, Creative Studio a Chytrý Fotoaparát), dále aplikací Městské info Nokia související s GPS, Nokia Mapy, navigaci Nokia Drive+ Beta a nápovědu Nokia Care, ve které se snadno vše naučíte. Výčet zakončuje aplikace Přenos mých dat, která přes Bluetooth přenese vaše kontakty a textové zprávy ze staršího telefonu do vaší nové Lumie. Další aplikace exkluzivně pro telefony Nokia lze stáhnout z Windows Phone Store, sekce Nokia Collection. Aplikací je to dost a budu se jim věnovat vždy v příslušné kapitole, tedy především v části o fotoaparátu a GPS.

Obecně v systému Windows Phone 8 přibyla také aplikace Peněženka, která by měla sdružovat vaše platební karty či různé další věrnostní či slevové karty. V našich končinách však tato služba zatím není funkční. Najdete v ní však své platební karty, které jsou spojeny s obchodem Windows Store i účet PayPal. Inovací je také forma aktualizování vašeho telefonu, která je nyní snadná přes OTA. Nepotřebujete tedy počítač ani speciální program. Novinkou je také on-line zálohování telefonu, který může automaticky zálohovat vaše zprávy (SMS, MMS i Facebook chat), aplikace a nastavení, historii volání, oblíbené položky prohlížeče a mnoho dalších položek včetně fotografií do SkyDrive a při přechodu na jiný Windows Phone 8 telefon je obnovit. Obnovení funguje spolehlivě a kromě zmíněných položek a aplikací se obnoví například všechny e-mailové účty i řada nastavení.

Další novinkou je Dětský koutek, která je jednou z hlavních inovací Windows Phone 8. Jak už název napovídá, bude určena vašem ratolestem, kterým čas od času půjčíte telefon. Také se vždy bojíte, že vám omylem vymažou e-maily nebo něco nastaví? Zde jednoduše nastavíte, jaké aplikace, hry, skladby a videa mají být zpřístupněny, když koutek spustíte. Vše je zaheslováno, takže vaše dítě se jinam nedostane. Omylem tak nic nesmaže či nikomu nezavolá.

Dětský koutek a aplikace Peněženka

Další novinkou je například větší otevřenost pro vývojáře. Nově se tak Skype umí provázat s prostředím a kontakty a běžet na pozadí. Objevily se také aplikace, které ukazují aktuální stav baterie na dlaždici. Další novinky postupně odhalíme v jednotlivých kapitolách, kde se budeme věnovat dílčím funkcím systému. Plynulost systému je dle očekávání naprosto špičková a na nic se nečeká. Pokud bychom přístroj srovnali s HTC 8X, není rozdíl dle očekávání patrný. Někoho by možná mohly omezovat animace, protože jsou provázeny celým prostředím a při navrácení k dlaždicím si vždy zhruba půl vteřiny počkáte. To ale neshledávám jako nedostatek.

Mutlimediální funkce

Oslavoval jsem to již v recenzi na HTC 8X, nicméně si myslím, že jde o natolik důležitou novinku, kterou je hodno náležitě připomenout znovu. Pro spojení s počítačem a tedy přesun obrázků, fotografií, hudby či videa již není zapotřebí program Zune. Navíc s ním telefon s Windows Phone 8 dokonce nekomunikují. Vše můžete přesouvat přes MTP protokol, kdy se paměť telefon i paměťová karta objeví jako další disk v počítači a veškeré soubory libovolně přesouvat stejně, jako například na Androidu. Pro podrobnější správu lze využít program Windows Phone, který je k dispozici pro Windows 7, Windows 8 a Mac.

Hudba se vám po nahrání do telefonu roztřídí dle ID3 štítků na umělce, alba, skladby, seznamy stop a žánry. Pokud preferujete hraní ze složek, máte tentokrát bohužel smůlu. Třídění je abecední a pro snazší orientaci můžete klepnout na písmeno v abecedě, zobrazí se celá abeceda a vy se tak rychle dostanete, kam potřebujete.

Hudební přehrávač

Při přehrávání vidíte náhled alba, který je ale poměrně malý a značná část displeje zůstává nevyužita. Ovládání je v horní části displeje, nechybí možnost opakování a náhodného přehrávání. Při přehrávání bohužel nemůžete poskočit na vybrané místo v časové ose. Lze pouze přetáčet držením tlačítka vpřed, což příliš praktické není. Naopak chválit Nokii musím za přidání pokročilého ekvalizéru. Ten je sice umístěn neprakticky mimo nastavení hudby, ale buďme rádi, že jej Nokia vůbec přibalila. Vybírat můžete z několika přednastavených profilů, nebo si vytvořit vlastní. S připojenými sluchátky lze aktivovat také Dolby a zapnout vyvážení hlasitosti. Tuto funkci uvítají především ti, jejichž skladby mají různou úroveň hlasitosti. Na Lumii 820 už nebudou muset u každé skladby ručně regulovat úroveň hlasitosti.

Pokud by vás vlastní hudba omrzela, možná si vzpomenete na FM rádio. Jenže to u telefonů s Windows Phone 8 chybí. Zatím. Hardware však podle všeho dostupný je a chybí pouze obslužná aplikace. Spekuluje se, že bude přidáno v jedné z aktualizací, které dorazí v průběhu první poloviny roku 2013.

Video přehrávač je svižný a poradí si i s FullHD filmy. Problém mu nečiní formáty WMV, AVI či kodeky DivX a Xvid. Pokus o přehrání souboru MKV nicméně už dopadl neúspěšně. Stejně tak externí titulky do videa nijak nedostanete. Samozřejmě jedině tak, že je do videa přímo „vpálíte“ na počítači. Zanedlouho by však i pro Windows Phone měl být dostupný oblíbený přehrávač VLC, který by si měl poradit i s těmito pokročilejšími požadavky.

Videopřehrávač

Ačkoliv najdete v menu položku hry, žádné se v ní nenachází. Jde pouze o sdružení vámi v budoucnu stažených her, kde je můžete provázat se svým Xbox účtem. V menu však objevíte položku Angry Birds Roost. Nová verze populární hry? Samá voda. Jde o jakési centrum, kde najdete odkazy na všechny díly Angry Birds dostupné na platformě Windows Phone a navíc si zde můžete stáhnout tapety či vyzvánění od Angry Birds. Naleznete zde také zpravodaj týkající se právě naštvaných ptáků.

Angry Birds Roost - centrum naštvaných ptáků

V této kapitole jste zvyklí najít informace o interní paměti. V případě Nokie Lumia 820 je k dispozici necelých 8 GB, avšak reálně po prvním zapnutí zbyde pro uživatele necelých 5,5 GB. Zbytek si ukousne systém a aplikace. Truchlit však nemusíte, Lumia 820 podporuje paměťové karty. Úložný prostor tak zvětšíte až o 32 GB. Testovací kus neměl problém s kartami značek Kingston a ADATA. Ale pozor, na paměťovou kartu lze ukládat jen hudbu, fotografie a videa. Aplikace ani jejich data na ni neuložíte. Další prostor ještě získáte využitím cloudového úložiště SkyDrive, který je úzce svázán s telefonem. Přeci jen ale doporučuji stáhnout si jeho vlastní aplikaci, přes kterou už je možné například fotografie archivovat v plném rozlišení. Na SkyDrive získáte prostor 7 GB, pokud jej využíváte již delší dobu, můžete mít zdarma 25 GB. Větší prostor lze samozřejmě dokoupit.

Fotoaparát

Nokia Lumia 820 se chlubí osmi megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Uvítáte jistě také přítomnost dvoupolohové hardwarové spouště. Prostředí je velmi jednoduché, ihned po ruce je nastavení blesku, přepnutí na kameru či čelní kamerku a také využití speciálních aplikací, o kterých si řekneme za malou chvíli. V hlubším nastavení můžete navolit scény, ISO, expozici, vyvážení bílé, pomocné zaostřovací světlo a poměr stran – 16:9 nebo 4:3. To je vše. Zdá se vám, že chybí volba rozlišení? Ano, ta skutečně chybí. V jiném nastavení lze povolit automatické sdílení snímků na váš SkyDrive.

Prostředí fotoaparátu

Nyní je čas seznámit se s doplňkovými aplikacemi, ke kterým se dostane rychle pomocí ikonky v menu fotoaparátu. Aplikace Cinemagraph rozpohybuje vaše snímky. Po pořízení vám budou nabídnuty oblasti, které lze částečně rozpohybovat. Využití této aplikace osobně příliš nevidím, a pokud, tak jedině venku. V interiérech animací pouze vystoupí již tak viditelný šum. Další aplikace se jmenuje Creative Studio. V něm můžete rychle váš snímek změnit například do černobílých barev nebo aplikovat filtry ála Instagram. Třetí doplňkovou aplikací je Chytrý fotoaparát. Ta pořídí více snímků naráz a vy mezi nimi následně překlopením poloviny snímku vybíráte. Využití najdete především při pořizování portrétů či skupinových fotografií. Poslední aplikací, která souvisí s fotoaparátem, je Angry Cam. Jak možná tušíte, souvisí s populární hrou Angry Birds. Snadno můžete do vámi pořízených snímků přidat různé postavičky ze hry. Z Windows Phone Store a sekce Nokia Collection lze pak dále stáhnout například aplikaci Nokia Panorama, která slouží k zjevnému účelu. Další fotoaplikace lze stahovat rovněž z obchodu a už teď jich je tam několik desítek, včetně HDR aplikací, skeneru Handyscan, CNN nebo překladače.

Doplňkové aplikace fotoaparátu

S kvalitou výsledných snímků jsem spokojen jen částečně. Fotoaparátu poměrně dlouho trvá, že zareaguje na úplný stisk spouště. Dost času s telefonem hnout a rozmazat snímek. Pokud si dáte záležet, získáte za dostatečného světla barevně věrnou fotografii, která ale přesto trpí digitálním šumem. Ten se začne markantně zvedat s ubývajícím světlem. Makro snímky vytvoříte bez problémů. Text je vždy čitelný. LED dioa svou silou nijak zvlášť nevyniká a hodí se na osvícení pouze blízkých předmětů. Možná jsem k fotoaparátu příliš kritický, avšak cena telefonu atakuje 12 tisíc korun a za tuto částku si uživatel kompromisy nezaslouží. Celkově tak lze fotografie hodnotit spíše jako průměrné.

Ukázkové fotografie



Ukázkové snímky v poměru 16:9 - exteriér a interiér
Noční snímky a makro
Ukázkové snímky v poměru 4:3

Spokojenější budete se záznamem videa. Ten je umožněn v rozlišení 1920 x 1080 pixelů nebo 1280 x 720 pixelů. Nižší nastavit nelze. Plynulost činí 29 snímků za vteřinu, obraz je plynulý, barevně věrný a poměrně kvalitní je i zvuk. Krátce se zmíním o přední kamerce, která dokáže fotit a natáčet video. Pokaždé v rozlišení 640 x 480 pixelů.

Nokia Lumia 820 (testovací video) – 1080p, exteriér

Telefonní seznam: všichni pohromadě

Ke svým kontaktům se dostanete nejsnadněji kliknutím na dlaždici Lidé. Ta je po prvním zapnutí umístěna na pohotovostní obrazovce. Podporuje všechny tři velikosti dlaždic, přičemž na nejmenší již nezobrazuje fotografie vašich kontaktů. Pokud o tuto dlaždici nestojíte, budete muset zavítat do menu a najít položku Lidé. Posledním možným způsobem je dlaždice či položka Telefon. Ta vás přenese do historie volání, kde najdete zmeškaná volání, příchozí hovory i vaše hovory. Bohužel chybí nějaké počítadlo provolaných minut, stejně tak postrádám vyzváněcí profily.

Telefonní funkce

Aplikace Lidé je totožná s dřívější verzí systému. Stále se tedy plýtvá místem na úkor samotných kontaktů. Seznam kontaktů je krásně provázán z vaším Windows účtem, SIM kartou a případně Google účtem, Facebookem, Twitterem, LinkedIn, Skypem a dalšími účty. Samozřejmě lze vše filtrovat a nechat si zobrazit například jen kontakty z nejpoužívanějšího zdroje.

Příchozí hovor je indikován fotografií a přijmutí probíhá prostým stiskem jednoho tlačítka. Vyzvánění se bohužel stále reguluje jednotně s ostatními zvuky. Na rozdíl od telefonů HTC Nokia nemá praktickou funkci, kdy automaticky může být vyzvánění hlasitější, když máte telefon v kapse, nebo že se automaticky utlumí po zvednutí telefonu ze stolu, případně a že jej rychle ztišit otočením telefon displejem dolů. Ztišení vyzvánění je možné provést ale rychle stisknutím dolního bočního tlačítka pro regulaci hlasitosti. Kvalita hovoru je na velmi dobré úrovni, ani jedna strana si při testu volání nestěžovala na nějaké rušivé faktory či nesrozumitelnost.

Zlepšení se dočkalo vyzvánění. Zapomeňte na komplikovaný způsob, kdy bylo nutné oblíbenou písničku ořezat a ještě změnit její tag na ringtone. Nyní stačí požadovanou skladbu nahrát do složky Ringtones a je to. Nelze tedy vybrat jakoukoliv skladbu z hudebního přehrávače a nastavit ji jako vyzváněcí tón, avšak pokrok je to vítaný.

Zprávy, e-maily a klávesnice

SMS zprávy a MMS zprávy se sdružují pod jednou položkou Zprávy. Jsou řazeny do konverzací a lze je promazávat dle vašeho výběru. Při tvorby zprávy využíváte QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. Psaní však zcela pohodlné není. Stejně jako HTC 8X i Nokia Lumia 820 má rozmístění kláves pozměněné, než na jaké jsme zvyklí. Příkladem budiž klávesa B, která je běžně pod klávesami G a H. Na Windows Phone 8 ji ale najdete až pod klávesou J. Když k tomuto připočtu nevyužité místo při spaní na šířku, nelze psaní hodnotit nijak kladně.

Nově se ale můžete těšit na přítomnost slovníku, který vám automaticky může opravovat špatně naspaná slova, ve kterých jste například nechtěně udělali nějaký překlep. Český slovník je velmi kvalitní, slova opravuje velmi dobře a psaní je tak ve finále rychlejší a pohodlnější, než u Windows Phone 7. Vždy však dojde k opravě na slovo s diakritikou. U Nokií však máme šikovné vylepšení v podobě možnosti diakritiku ořezat a vy tak můžete v SMS zprávě na rozdíl od jiných Windows Phone telefonů využít všech 160 znaků. Počítadlo znaků přítomno také je, ale odpočítávání se zobrazí až 30 znaků před koncem SMS zprávy. V nastavení si můžete vybrat, zda má po tečce začít psaní velkým písmenem, nebo poklepání dvakrát na mezerník vytvořit tečku. Chybějí také koncepty, rozepsaná zpráva prostě zmizí, pokud už není ani v seznamu naposledy spuštěných aplikací. Koncepty by však měla přinést aktualizace systému, která je v plánu zhruba v únoru.

Zprávy a e-maily

I položka Zprávy se dělí na dvě karty. Druhá je zvaná online a najdete v ní všechny online kontakty z Facebooku. Samozřejmě pouze v případě, že přepnete svůj stav v nastavení na cokoliv kromě offline módu. Facebook chat je tak opět plně integrovaný a při psaní nové zprávy se lze přímo v zápatí přepínat mezi Facebookem a klasickými SMS a MMS zprávami, přičemž všechny zprávy všechny typů se dohromady zobrazují najednou ve formě konverzace u daného kontaktu. V případě MMS potěší nově možnost sdílet svou polohu prostřednictvím vložení výřezu mapy, na který může příjemce klepnout a okamžitě si zobrazit ve své mapové aplikaci vaši polohu. Do zprávy lze nově vkládat také vyzváněcí tóny a kontakty.

E-maily jsou řešeny jednou aplikací, avšak každý účet dostane extra položku v menu. Schránky lze však následně sdružovat a mít tak například tři v jedné. Nastavení běžných schránek včetně Gmailu je otázkou několika vteřin. Spolehnout se můžete na push notifikace. Při tvorbě e-mailu máte možnost přidávat jako přílohu pouze fotografie. Nicméně například dokumenty a další soubory lze sdílet také, jen je na to potřeba jít oklikou ve stylu iOS. Je nutné najít například dokumenty přes danou aplikaci a sdílet je e-mailem. Toto by mohl Microsoft vyřešit o něco lépe.

Organizační funkce

Beze změn Microsoft i Nokia ponechaly kalendář. Stále nabízí jen dva druhy náhledu, přičemž měsíční je naprosto k ničemu. Využívá polovinu displeje a druhá polovina zeje prázdnotou. Zda je na některý den něco v plánu, poznáte dle vypsaných událostí v okénku se dnem. Velikost písma je však tak malá, že nic nepřečtete ani s lupou a musíte si přepnout na denní náhled. Navíc popisky u dnů jsou v měsíčním náhledu falešné a místo názvů událostí je zde použit pouze generický „lorem ipsum“ text. U méně jemného displeje jako má Lumia 820 ale tuto kuriozitu těžko postřehnete. Týdenní chybí, stejně jako vyhledávání v událostech. Z denního náhledu se můžete přepnout na agendu či výpis úkolů. Kalendář dokáže sdružovat více kalendářů a každému přidělí jednu barvu, kterou si lze následně nastavit. Přehlednost budiž zajištěna. Při tvorbě nové události zadáváte její předmět, místo konání, vyberete kalendář, čas, přidáte dle potřeby upozornění či účastníky. Hodí se i praktická poznámka k dané události.

Čtěte více: Kuriozita nebo chyba? Kalendář WP8 stále obsahuje Lorem ipsum

Kalendář

V další výbavě nechybí opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis. Nechybí vědecká kalkulačka s pokročilými funkcemi. Jistě uvítáte přítomnost aplikace OneNote, tedy poznámkového bloku synchronizovaného s vašimi OneNote poznámkami na SkyDrive. Poznámky můžete zapisovat, namlouvat či fotografovat. Následně je lze sdílet e-mailem.

Kalkulačka a Office

Kancelářské dokumenty obslouží program Office, který si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Vaše dokumenty můžete sdílet e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive. Stejně tak můžete konkrétní dokument připnout na úvodní plochu v podobě dlaždice. Dokumenty lze ale nejen číst, ale také snadno editovat či vytvářet zcela nové. Praktické je rovněž třídění kancelářských dokumentů. Můžete si tak nechat zobrazit třeba jen dokumenty, které vám přišly e-mailem a kompletně integrováno je úložiště SkyDrive.

GPS a mapy

V případě recenze na Nokii jsme GPS a mapy oddělili do vlastní podkapitoly. Jak asi již dávno víte, Nokia ke všem svým chytrým telefonům dodává vlastní mapové aplikace, ke kterým navíc přidává doživotní licenci k off-line navigování zcela zdarma. Jediné, co musíte udělat, je stáhnout si dopředu vybrané mapy do paměti telefonu. Celá Česká republika ukousne zhruba 160 MB. Aplikace Nokia Mapy a navigační Nokia Autem jsou nově více propojeny a sdílejí stejné off-line mapové podklady. Konečně je tak možné i v Nokia mapách prohlížet mapy off-line, což se hodí nejen na dovolené. V Nokia mapách lze rovněž zobrazit oblíbená místa z webové služby maps.nokia.com, zobrazit body zájmu včetně fotografií a recenzí a specialitou jsou také například mapy budov, například nákupních center, a to i v České republice. Snadno se tak zorientujete a trefíte ve spleti chodem například do vybrané restaurace nebo na toalety. Pokud chcete, aby vás telefon navigoval v autě hlasově, stačí spustit aplikaci Nokia Autem a vyhradit si další 4 MB, které spolkne ženský hlas, který vám řekne, jakým směrem máte jet. Samotné podklady jsou vesměs aktuální, dokonce zobrazují i ještě neotevřené úseky silnic. Naštěstí mají zanesené i tyto podrobnosti, a pokud daný úsek ještě není otevřen, navigace vás na něj nesměruje. Pokrokem oproti verzi navigace ve Windows Phone 7 je, že vaše oblíbená místa z Nokia Map jsou přístupná i zde a navíc pokud si v Nokia mapách najdete nějaké místo, je možné se rovnou přepnout do navigace Nokia Autem a nechat se tam dovést. To ve starší verzi systému možné nebylo.

Mapy od Nokie, navigace a Městské info

Při navigování si můžete vybrat, kudy chcete jet. Například se chcete vyhnout placeným úsekům a nezpevněným cestám. V ten moment stačí vždy dotyk na příslušnou ikonku a navigace trasu přepočítá. Stejně tak si můžete vybírat z nejkratší trasy, nejrychlejší trasy či ekonomické trasy. Nejkratší trasa vám sice ušetří kilometry, avšak požene vás mnohdy po malých cestičkách, čímž si jen prodloužíte výsledný čas dojezdu. V nastavení také najdete rychlostní limit, kde si lze zapnut zvukové upozornění na příliš vysokou rychlost. Líbí se mi rovněž, že je celé prostředí navigace uzpůsobeno pro ovládání v autě a všechny položky jsou náležitě velké.

Skvělá je citlivost na GPS a rychlost fixace vaší polohy. S asistencí internetu jde o pár vteřin, bez internetu se doba pohybuje většinou pod deset vteřin.

S GPS souvisí i již výše zmíněná funkce Městské info Nokia, která pracuje na bázi rozšířené reality a kombinuje informace o okolních místech se světem kolem vás snímaným fotoaparátem. Popíšu ji na příkladu. Stojíte uprostřed náměstí neznámého města. Spustíte si aplikaci, zapne se fotoaparát a vy reálně na podkladu obrazu z fotoaparátu vidíte ikonky, kde a jakým směrem se nachází různá zajímavá místa. Můžete si je vyfiltrovat na restaurace, hotely, nákupní centra, zábava, památky, dopravu a zajímavosti. Vyjma zajímavostí funguje vše naprosto skvěle. Ze zajímavostí se totiž nejbližší nacházejí několik set kilometrů od našich hranic.

Internet a datové funkce

Windows Phone 8 se podepsal také na internetovém prohlížeči Internet Explorer, který povýšil na verzi 10 a například si lépe poradí s HTML5 a měl by být svižnější. Rychlý však byl i minulý prohlížeč na starších telefonech. Zapomenout ale musíte na podporu Flashe, RSS a také si prohlížeč nebude pamatovat vaše hesla. Prohlížet lze maximálně šest oken, stránky lze označit jako oblíbené, nechybí funkce hledání na stránce. Novinkou je možnost nastavit si tlačítko vedle adresního řádku, nově se tak lze rychle přepnout na záložky nebo oblíbené položky. Inovací je konečně také možnost vyhledat rychle text na stránce, vkládat obrázky z webu přímo do OneNotu a podobně, což se mnohdy hodí.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte přes datové technologie operátora. Přítomna je veteránská dvojice GPRS a EDGE. Mnohem lepší surfování však zajistí HSDPA s maximální rychlostí 42 Mbps a HSUPA s 5,76 Mbps. Lumia 820 si poradí i s LTE, ale to pro nás v České republice příliš důležité není. Naopak důležitá je Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Nevýhodou je automatické odpojování Wi-Fi v momentě, kdy displej zhasne. Tento neduh však vyřeší brzká aktualizace. Nechybí dále Wi-Fi Direct a také NFC. To je uloženo v zadním krytu. Je zcela jedno, zda máte obyčejný nebo nabíjecí zadní kryt. NFC však bude nejlépe fungovat jako párování s příslušenstvím nebo posílání souborů s jiným telefonem s Windows Phone 8. Fotografie totiž například s Androidem většinou sdílet nelze. Naštěstí je tu i konečně dospělé Bluetooth 3.0, přes které lze multimédia posílat i přijímat.

Čtěte: Vyzkoušeli jsme posílání souborů přes Bluetooth ve Windows Phone 8

S počítačem se můžete spojit i kabelem a jak jsem psal již výše, není potřeba žádný program v PC. HTC 8X využívá profilu MTP a načte se jako další zařízení v počítači a vy pak s pamětí pracujete jako s dalším diskem. Stejný způsob využívají například nejnovější verze Androidu. Celkově tedy nejde o klasické Mass Storage, kdy byste telefon připojili a on se objevil jako další disk. V případě připojení MTP zůstává například paměť telefonu přístupná skrz telefon i po připojení a ke starším systémům jsou potřeba ovladače.

Závěrečné zhodnocení a konkurenti

Nokia Lumia 820 je v krátkosti podařeným telefonem. Má zajímavý design, nabízí se v pestrých barevných variacích, potěší kvalitní zvuk i displej, byť s nižším rozlišením, nový operačním systém lze označit za dospělý a navíc si zachoval svou návykovou rychlost. Jednoznačným plusem je vysoce citlivý displej reagující i na rukavice či kovové předměty. Tleskáme za příchod paměťových karet, NFC a rovněž za možnost telefon bezdrátově dobíjet.

Ke kritice toho příliš nezbývá, ale přeci jen se pár mínusů najde. V prvé řadě je to odolnost krytu a displeje. Aby se na obou částech po 14 dnech objevily škrábance, to není dobrá vizitka. Chybějící koncepty SMS zpráv a odpojování od Wi-Fi, což je velmi otravné, vyřeší brzká aktualizace. Méně zdařilou klávesnici ale spíše ne. Výsledné snímky z fotoaparátu, které jsou nyní spíše průměrné, by se měly vylepšit také brzkou aktualizací. Ani jeden zmíněný mínus nepatří do kategorie fatálních. Co však Lumii 820 může velmi reálně zlomit vaz, je cena. Předprodej startuje na zhruba 12 000 Kč, a to je jednoduše moc. Opravdu brzy by se však měla začít oficiálně prodávat, a to zřejmě i u operátorů a bude zajímavé sledovat, jakou nasadí cenovku oni.

Lumia 820 se za tuto cenu dostala do přímé konfrontace s HTC 8X, které ale stojí o třídu výše. Nokia mu sice zdatně konkuruje, na HD displej odpověď už nemá. Ten je mimochodem na stejné úhlopříčce jako má Lumia 820 a výsledná jemnost je tedy v případě 8X mnohem lepší. Lumia 820 však může kontrovat mapami a dalšími bonusovými aplikacemi a díky paměťovým kartám i výrazně větší pamětí pro multimédia. Z řad telefonů s Androidem to pro Lumii 820 vypadá ještě hůře. Díky vysoké ceně se dostala mezi velikány typu HTC One X, Sony Xperia T nebo LG Optimus 4X HD. Všichni nabízí HD displeje, někteří výkonnější procesory či více úložného prostoru.

Největší konkurenti: HTC 8X, HTC One X, Sony Xperia T a LG Optimus 4X HD

Má tedy smysl Lumii 820 kupovat? Ano, pokud jste zarytými fanoušky Nokie nebo pokud prahnete po systému Windows Phone 8 a kvalitních mapách s navigací navždy zdarma. V opačném případě zvolte spíše HTC 8X nebo konkurenci s Androidem. Nokia bude muset jít s cenou urychleně dolů. Jako adekvátní a konkurence schopná se mi jeví hranice deseti tisíc korun.

nokia-lumia-820
Klady
  • natáčení FullHD videa
  • provázanost se sociálními sítěmi
  • propracovaná odemykací obrazovka
  • možnost bezdrátového nabíjení s přídavným krytem
  • kvalitní AMOLED displej s ClearBlack
  • přítomnost NFC
  • Windows Phone 8 jsou stále svižné
  • zdařilý design
  • dobrá výdrž na jedno nabití
  • kvalitní zvukový výstup
  • displej lze ovládat i v rukavicích
  • Nokia Mapy a off-line navigace pro celý svět zdarma
  • konečně podpora paměťových karet
Zápory
  • velmi vysoká cena
  • ostré otvory v krytu na konektory
  • méně pohodlná klávesnice
  • jen průměrný fotoaparát
  • méně odolné materiály - snadno se poškrábou
  • vyšší hmotnost
Diskuze ke článku
Kumbala Hacienda
Dy chlabt haret niezu malazingo Nokia,qvuno kuala Windows 8 nabur cvunekplo ysaf Lumia 820.Awezlop babur sinfute lopuche nandrango cicino jo 2013?Hu gladurbin kilipur erdomet kryto zcrabano nazado.
mike2406
Recenzia ma len potvrdila v tom, ze akonahle 820ka zlacnie aspon na aj tu spominanu uroven 10 tisic (cca 400€), tak je velmi pravdepodobne beriem. Paci sa mi viac ako 8X a ako velky plus beriem appky od Nokie.
raimm
Co to je za tlustoprda??!
Kuba
Taky si na ni chystám ale až cena trochu opadne, nic jinýho než WP už nechci.. Jinak pěkná recenze

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze