Nokia Lumia 720
recenze

Nokia Lumia 720

Kvalitní, ale drahá střední třída
61

Nokia Lumia 720 je nástupcem zástupce střední třídy v řadě Lumia, modelu Lumia 710. Zákazníky se snaží nalákat na kompaktní rozměry, tenké unibody tělo a zejména na špičkový fotoaparát. Přesto to však bude mít s prosazením se docela těžké, protože vyšší model Lumia 820 se s cenou již dostal pod ní.

Lumia 620 a Lumia 820, mezi které se Lumia 720 svým číselným označením řadí, mají výměnné kryty a vyměnitelné baterie. Lumia 720 proti tomu stejně jako loňský nejvyšší model Lumia 920 nabízí unibody tělo. Proti Lumii 920 je však nejen menší, ale i lehčí. Také je důkazem toho, že ani unibody tělo nemusí být překážkou při zabudování slotu pro paměťové karty.

Oficiální snímky Nokia Lumia 720

Technické parametry Nokia Lumia 720

Kompletní specifikace
Konstrukce127,9 × 67,5 × 9 mm, 128 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát6,7 Mpx (2 848 × 2 144), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:32 hodin
Dostupnostkvěten 2013,

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka s datovým kabelem
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • návod

Design a zpracování

Se svými rozměry 128 x 68 x 9 milimetrů je Lumia 720 nejtenčí z dostupných Lumií. Pouze nedávno představená Lumia 925 je ještě o půl milimetrů tenčí. Váha Lumie 720 se pak zastavila na přijatelných 128 gramech. Pro srovnání Lumia 920 je tlustá 10,7 milimetrů a váží 185 gramů. Pokud bychom chtěli srovnat Lumii 720 s předchozí Lumií 710, tak ta byla proti novince výrazně menší, i když byla silnější, a byla také nepatrně lehčí. Její rozměry byly 119 × 62,4 × 12,5 milimetrů a hmotnost 125,5 gramů.

Telefon působí velice kompaktním dojmem a díky nižší hmotnosti vám kapsu rozhodně neutrhne. Co se týče designu, nepřináší Nokia nic nového. Stále je to unibody tělo z barevného polykarbonátu, což je moderní druh odolného plastu.

Nokia Lumia 720 – videopohled

Nokia si přichystala, jak je již jejím dobrým zvykem, hned několik barevných variant telefonu. Kromě námi testované tyrkysové, nabízí ještě konzervativní černou, bílou, červenou a žlutou. Kromě bílé, která je lesklá, jsou všechny zbývající varianty matné. Jedinou celobarevnou verzí je nicméně ta černá, protože všechny barevné varianty mají černou přední stranu a černá tlačítka.

Telefon má půdorys obdélníku, ale ostré hrany byste na něm hledali marně. Jeho boky jsou zaoblené a při držení vás tak nic nebude tlačit do dlaně. Přední strana telefonu je tvořena černou plochou z tvrzeného skla. Přechod mezi ní a zbytkem telefonu, ale není nijak násilný. I zde je vše zaoblené a plynule vše přechází jedno v druhé.

Nad displejem, vlevo vedle reproduktoru, je jasně patrná čočka přední kamery. Kromě toho má nad displejem své místo i dvojice senzorů - senzor okolního osvětlení a senzor vzdálenosti, ty však pouhým okem neuvidíte. Pod displejem mají své místo tři tradiční senzorová tlačítka – zpět, menu a lupa pro vyhledávání na Bingu. Přestože to mírně narušuje stejně jako logo nad displejem čerň přední strany, s povděkem kvituji popisky tlačítek viditelné i při zhasnutém displeji.

Další ovládací tlačítka jsou schodná s ostatními Lumiemi. Na pravém boku najdete trojici černých tlačítek. Nejdelší tlačítko nahoře reguluje hlasitost, pod ním je vypínač sloužící i jako zámek a dole je pak spoušť. Tlačítka jen mírně vystupují a i ony jsou na své horní straně mírně zaoblená, aby jen minimálně narušovala linie boků. Přesto se však dobře tisknou, přestože jsou trošku tuhá, ale to není nijak na škodu.

Na horní straně vpravo je skrytý šuplíček na microSIM kartu. Na první pohled si jej však možná ani nevšimnete. Dokonale totiž splývá s okolím a tím nejviditelnějším vodítkem je drobný otvor. Do něj musíte zasunout onu kovovou sponku, která je součástí příslušenství, a když mírně zatlačíte, tak šuplíček vyskočí. Vlevo na horní straně najdete i 3,5 milimetrový konektor pro připojení sluchátek, který mírně zasahuje do zad telefonu. Podobný drobný otvor jako u šuplíčku pro microSIM najdete i v hodní části levého boku. Když v něm zatlačíte sponkou, tak vyskočí šuplíček pro microSD kartu.

Na spodní hraně telefonu je symetricky umístěný microUSB konektor pro připojení nabíječky nebo připojení k počítači. Nalevo od něj je drobný otvor mikrofonu. Zadní straně telefonu dominuje uprostřed plastické logo NOKIA. Vpravo od něj, v horní části telefonu nalezneme čočku fotoaparátu, která není tentokrát umístěna ve stříbrném pásku a není nijak vizuálně oddělena od zbytku zad. Vedle ní má své místo LED blesk.

Ve spodní části pak zaujme trojice stříbrných pinů. Ty využijete s přídavným zadním krytem, který Lumii 720 dá schopnost bezdrátového nabíjení. Ten jsme však otestovat nemohli, protože jsme jej neměli k dispozici. Posledním prvkem na zádech telefonu je v levém dolním rohu kulatý shluk drobných otvorů, který kryje hlasitý reproduktor.

Nokia je pověstná perfektním svým dílenským zpracováním a nejinak je tomu i v tomto případě. Vzhledem k unibody konstrukci na telefonu ani nemá, co vrzat. Vzhledem k tomu, že tlačítka vystupují jen velice mírně ani nemám obavy, že by se časem vyviklal, ani nemám obavy o oba šuplíčky, u nichž nehrozí, že by samy vypadly. U toho na SIM kartu jsem si všiml, že se u vyndaného šuplíčku mírně viklá uchycení mezi horní stranou a samotným držákem na SIM kartu, ale to není nic, co by vadilo. Trochu obavy mám pouze o čočku zadního fotoaparátu, která není nijak zapuštěná a je otázka, zda se časem nepoškrábe.

Hardware

Lumie 720 svou výbavou patří ke střední třídě. V jejích útrobách tepe dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus MSM8227 taktovaný na 1 GHz, který doplňuje grafický akcelerátor Adreno 305 a 512 RAM. Jedná se v podstatě s výjimkou nejvyšších modelů, které nabízí výkonnější procesory a dvojnásobnou kapacitu RAM, o standardní hardwarovou výbavu smartphonů s Windows Phone 8. To samé najdete nejen u Lumie 520 a Lumie 620, ale i u konkurenčního HTC 8S.

Tato unifikace nicméně není naškodu, protože operační systém je na tuto konfiguraci dokonale odladěný a všech běhá, tak jak má bez zadrhávání a samovolných restartů. Tak jak se s tím můžeme setkat u některých levných androidů s touto velikostí RAM. Velikost RAM 512 MB vám v pohodě vystačí na drtivou většinu aplikací a her. Omezeni budete pouze u nejnovějších nejnáročnějších her, jako je Temple run, které ke svému běhu vyžadují jako minimum 1 GB RAM.

To, co se jednotlivých výrobců liší, je přístup k velikosti interní paměti. Nokia v tomto ohledu, na rozdíl od HTC a Huawei zaslouží pochvalu za to, že do svých Lumii dává jako minimum 8 GB, což z mého subjektivního pohledu je minimální hodnota pro pohodlné používání tohoto operačního systému. Nejinak je tomu i u Lumie 720. Po prvním spuštění vám z 8 GB kapacity zbyde na vaše aplikace a další obsah rovných 5 GB.

Jak už bylo zmíněno výše. Lumia 720 podporuje paměťové karty a to do velikosti až 64 GB. Na paměťovou kartu nicméně nemůžete instalovat aplikace, ale můžete si na ní uložit alespoň multimediální obsah a také stažené mapy. Další 7 GB volného místa, pak máte k dispozici v rámci SkyDrive.

Baterie a výdrž

Nokia u Lumie 720 použila stejnou baterii s nadprůměrnou kapacitou 2000 mAh, jako v případě Lumie 920. To vzhledem k méně výkonnějšímu hardwaru a menšímu displeji proti Lumii 920 slibuje skutečně nadprůměrnou výdrž.

Praxe ukázala, že tomu tak skutečně je. Samozřejmě, že tak jako u každého smartphonu pokud si s telefonem intenzivně hrajete, stahujte velká množství dat, necháte několik hodin běžet navigaci nebo používáte telefon ke sledování filmů, tak můžete už večer hledat nabíječku.

Při běžném používání, které zahrnovalo při nastaveném automatickém podsvícení do dvaceti minut telefonování, deset odeslaných SMS a hlavně neustálé připojení k internetu buď přes Wi-Fi nebo mobilní data s nastavenou synchronizací emailů na 30 minut však telefon po 2,5 dni používání stále ještě ukazoval 34 procent kapacity. Třídenní výdrž, tak pro něj nepředstavuje problém, což je mezi současnými smartphony mimořádný výkon.

Provedl jsme také standardizovaný test výdrže. Telefon byl přihlášen do sítě a připojen k zabezpečené Wi-Fi. V přehrávači se přitom streamovalo online video v kvalitě 720p. Na telefonu byl nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených dodávaných sluchátkách. V tomto testu dosáhla Lumia 720 identického výsledku jako Lumia 920 a vypnula se po 4 hodinách a 16 minutách.

Zaznamenal jsem však při tomto testu jiný problém, který nicméně nesouvisí s výdrží. Při streamování videa z internetu se video ukládá do paměti telefonu a po několika hodinách přehrávání již může dosahovat velikosti v řádech gigabajtů a zcela vám zaplní volnou kapacitu interní paměti. K jejímu uvolnění nepomohl ani restart telefonu. Zabralo až vymazání historie Internet Exploreru.

Otestoval jsem také rychlost nabíjení. Za hodinu se telefon nabil na 40 procent, 80 procent kapacity baterie dosáhl za 2 hodiny a 1 minutu. Zcela nabitý pak byl po 2 hodinách a 32 minutách.

Displej

Nokia Lumia 720 dostala 4,3“ IPS panel s pro Windows Phone standardním rozlišením 480x800 pixelů. Kvalitu displeje dále vylepšuje technologie ClearBlack a displej je překrytý odolným sklem Corning Gorilla Glass 2.

Velikost displeje je z mého subjektivního pohledu tak akorát a i rozlišení je dostačující. Nižší rozlišení způsobilo, že jeho jemnost je na čtyřpalcové úhlopříčce pouze 217 ppi, ale při běžném používání to nijak nevadí, a abyste si všimli hrubšího rastru, museli byste si skutečně namáhat oči.

Displej díky své technologii IPS a technologii ClearBlack nabízí věrné podání barev včetně černé. Čitelnost na přímém slunci jsem vzhledem k meteorologickým podmínkám nemohl zatím posoudit. Oceňuji také mód supercitlivosti, který známe již z Lumie 920, a který umožňuje i ovládání i v rukavicích nebo nehty. Pokud by se vám zdál příliš citlivý, můžete ho v nastavení snadno vypnout.

Zvuk

Zvuk telefonu je dostatečně kvalitní, jak z hlasitého reproduktoru, tak i ze sluchátek a to, jak těch přibalených, které jsou velmi kvalitní, tak i cizích. Ve všech případech je zvuk živý a plastický a podle mého názoru patří k nadprůměru.

To, co se však nepovedlo, je funkce Dolby Headphone, kterou si můžete aktivovat s připojenými sluchátky. Funkce, která by měla "vylepšit zvuk" je však více než cokoli jiného marketingový trik a ve skutečnosti zvuk naopak zhorší. Všechny tóny po jeho aktivaci, tak nějak splývají.

Uživatelské prostředí

Na rozdíl od smartphonů s Androidem, kde výrobci velice často používají různé nadstavby, které dovedou operační systém změnit mnohdy velice výrazným způsobem, toto u Windows Phone není. Microsoft nedovoluje výrobcům, aby zasahovaly do vzhledu operačního systému a jednotliví výrobci se tak mohou lišit pouze přidáním různých bonusových aplikací. Proto se v částech věnovaných softwaru budu pouze opakovat v tom, co již zaznělo v předchozích recenzích.

Koncept, na kterém je Windows Phone postavený je zcela odlišný od Androidu a iOS. Už od verze 7.x je uživatelské prostředí tvořeno nekonečným proudem dlaždic, které mohou být tzv. "živé" a dynamicky měnit zobrazované informace.

Dlaždice mohou mít tři velikosti. Kromě základního velkého čtverce, který zabírá polovinu šířky obrazovky, máte na výběr obdélník, který je široký jako dva velké čtverce a zabírá celou šířku displeje. Třetím typem je, pak malý čtverec, který zabírá čtvrtinu velkého čtverce a vejde se na něj většinou pouze ikona.

Na úvodní obrazovce již není místo na vlastní tapetu jako u Androidu, ale přesto zde nechybí docela široké možnosti personalizace. V nastavení naleznete 21 různých barev dlaždic včetně například limetkově zelené, která se hodí k z zelenému krytu, ale také například tyrkysovou, růžovou, žlutou a další. Mimo to můžete nastavit, jestli chcete pozadí systému černé s bílým fontem nebo naopak bílé s černým fontem.

V menu, do kterého se dostanete tahem prstem doleva, jsou řazeny aplikace ve vertikálním seznamu podle abecedy. Toto řazení není možné změnit ani jinak upravit. Pouze když překročí jejich počet určitou mez, tak se rozdělí do bloků podle počátečních písmen. Když pak kliknete na libovolné písmeno, objeví se mřížka s obsaženými písmeny a kliknutím na písmeno se k němu přímo přesunete. Další možností je pak hledání pomocí lupy.

Kontextovou nabídku u jednotlivých aplikací vyvoláte delším stiskem na jejich názvu. V této nabídce můžete aplikaci připnout na úvodní obrazovku, ohodnotit ve Windows Phone Store, sdílet nebo odinstalovat.

Delší stisk tlačítka "zpět" vyvolá seznam naposledy spuštěných aplikací. Najdete zde maximálně sedm naposledy spuštěných aplikací a ty nejstarší se automaticky mažou. Mezi aplikacemi můžete tahem prstu listovat, ale nemůžete je sami uzavírat.

U podporovaných aplikací funguje funkce fast-resume, což znamená, že když uzavřenou aplikaci znovu spustíte z dlaždice, tak se spustí na místě, kde jste naposledy skončili a nenačítá se úplně znovu. Týká se to například aplikace Facebook nebo aplikací pro IM.

Stiskem vypínače na pravém boku telefon zamknete, opakovaným stiskem se objeví zamykací obrazovka, na které se mohou zobrazovat podrobné informace o jedné službě, například z kalendáře, a kromě toho si můžete nastavit dalších pět aplikací pro rychlé zobrazení informací o stavu. Stejně to funguje i u Windows 8.

Jako pozadí si můžete nastavit buď vlastní libovolný obrázek nebo se vám zde každý den měnit obrázek z Bingu, zobrazovat fotografie z Facebooku a podobně. V obchodě ale naleznete další aplikace, které podporují i funkci zamykací obrazovky a můžete si tak nastavit i další, například předpověď počasí, zpravodajství a podobně. Tuto funkci si dokonce Microsoft nechal patentovat.

Multimediální funkce

Výčet multimediálních funkcí začnu obrázky. K jejich zobrazení slouží Galerie, kde najdete nejen fotografie, které sami vyfotíte, ale i obrázky, které do telefonu nahrajete jiným způsobem, například z počítače, emailem, přes Bluetooth nebo NFC, a zobrazují se zde i online alba z Facebooku nebo SkyDrive.

Právě na SkyDrive si můžete nechat své fotografie a pořízená videa i automaticky zálohovat. Vybrat si přitom můžete nejen kvalitu v jaké se nahrají, ale i zda se mají zálohovat pouze přes Wi-Fi, což oceníte, pokud je váš FUP omezený. Sdílet snímky a ukládat je na SkyDrive nicméně samozřejmě můžete i manuálně.

Obrázky v Galerie se náhodně používají jako pozadí aplikace. Příliš velké možnosti editace obrázků Galerie nicméně nenabízí. Můžete je otočit, oříznout, automaticky vylepšit a to je všechno. Pokud chcete víc, budete si muset doinstalovat další aplikace.

Pro přehrávání hudby a videa slouží jediná aplikace nazvaná "Hudba+videa". Lumia 720 podporuje v hudbu ve formátech MP3, WAV, eAAC+, WMA. Hudba je v aplikaci roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů a seznamů stop. Pouze ve filtru skladby je možné označovat jednotlivé skladby, mazat je, přidávat do přehrávání, kopírovat na SD kartu do telefonu. Z přehrávání, pak můžete skladby uložit do vlastního seznamu stop.

Pochvalu zaslouží Nokia za to, že vybavila telefon ekvalizérem. Škoda je, že není přístupný přímo v přehrávači, ale musíte za ním do nastavení, a funguje pouze s připojenými sluchátky. V ekvalizéru si můžete nastavit parametry zvuku podle sebe tahem prstu na jednotlivých sloupců nebo využít některou ze 17 předvoleb. Z dalších vylepšení je zde již zmiňovaná funkce Dolby Headphone a dále Vyvážení hlasitosti, které nastaví stejnou hlasitost přehrávání pro všechny hudební a video stopy.

Videopřehrávač si poradí formáty mp4, 3gp, wmv, avi. Jeho možnosti jsou však ještě chudší než u hudebního přehrávače. Všechny videa jsou seřazeny do jednoho seznamu a při přehrávání máte k dispozici pouze základní funkce. Podporovány nejsou ani titulky.

Pokud jste zvyklí používat v telefonu FM rádio, pak vás musím bohužel zklamat. Windows Phone v tuto chvíli FM rádio nepodporuje. Mělo by se to však již brzy změnit. Místo toho nabízí aplikace u nás příliš nerozšířené podcasty. Pro hráče je zde ještě hub Hry, který je propojený s účtem Xbox.

Fotoaparát

Skutečně kvalitní fotoaparát s hardwarovou spouští bude bezesporu jedním z hlavních taháků tohoto telefonu. Zadní fotoaparát s autofokusem a LED diodou má netradiční rozlišení 6,7 megapixelu, které produkuje fotografie s rozlišením 2848 x 2144 pixelů. Skutečná lahůdka je však použitý objektiv, který od renomovaného výrobce Carl Zeiss. Objektiv má clonové číslo f-1,9, což je opravdu úžasná hodnota nejen mezi telefony, ale obecně mezi fotoaparáty.

Papírové papírové parametry nelhaly a z fotoaparátu lezou v řadě případech opravdu povedené fotografie. Jeho silnou stránkou jsou díky světlému objektivu a výkonnému LED blesku zejména horší světelné podmínky. Jedinou pihou na kráse LED blesku nicméně je, že si neporadí s redukcí červených očí.

Oč je však fotoaparát lepší při horších světelných podmínkách o to ztrácí při dobrém světle, kdy má občas sklon k přepalům a méně sytým barvám. V takových případech se mi ze subjektivního hlediska více líbily fotografie z Lumie 820, ale i Lumie 620. Doufejme, že některá z příštích aktualizací tento problém vyřeší tak, jak se to povedlo u Lumie 920.

Telefon však má na rozdíl od Lumie 620, kde byla přední kamera spíše do počtu, i velice kvalitní přední kameru, která nabízí rozlišení 1,3 megapixelu (1280 x 960 pixelů). V tomto případě je clonové číslo sice o trochu horší, ale stále má velice nadprůměrnou hodnotu F-2,4. Obě kamery umožňují i natáčení HD videa v rozlišení 1280 x 720 pixelů s 30 fps. Video z obou kamer je kvalitní s živými barvami a netrhá se.

Nokia Lumia 720 (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní funkce

Jedním z nejdůležitějších parametrů u každého mobilního telefonu je kvalita hovoru. V případě Lumie 720 si nemohu na nic ztěžovat. Zvuk z reproduktoru byl jasný a zřetelný a ani druhá strana nehlásila problémy s kvalitou přenášeného hlasu. V tomto ohledu nemám telefonu, co bych vytkl.

Telefonní seznam je ve Windows Phone řešen v podobě hubu Lidé. Nejedná se čistě pouze o telefonní seznam, ale kromě všech informací k jednotlivým kontaktů, zde najdete i jejich aktualizace ze sociálních sítí.

Seznam kontaktů je primárně spojen s vaším účtem od Microsoftu, ale můžete ho svázat i s účtem na Googlu, Facebooku, Twitteru, Linkedin, Skypu a dalšími účty. Pokud je váš kontakt přítomen na více účtech, můžete všechny sloučit do jednoho. Systém vám přitom i napovídá, které kontakty patří dohromady. Velice praktické pak je i možnost filtrování. Pokud například sledujete na Twitteru velké množství účtů, můžete si je odfiltrovat ze seznamu, ale v novinkách se aktualizace z něj stále zobrazují.

K jednotlivým kontaktům můžete přiřadit i vlastní zvonění. Při nastavování zvonění je nicméně možné použít pouze skladby, které se nachází ve složce Ringtones. Stále však nejde přiřadit jako zvonění libovolnou skladbu přímo z hudebního přehrávače, ale i tak se jedná o významný pokrok.

Kontakty si můžete rozdělit pro snazší třídění do skupin, kterým nicméně nemůžete přiřadit vlastní zvonění. Můžete jim však hromadně odeslat SMS a zobrazují se v ní také novinky z Facebooku a fotoalba. Speciálním typem skupiny je pak tzv. Prostor pro nejbližší, kam si můžete pozvat své kontakty a soukromě s nimi na jednom místě sdílet kalendář, fotky, skupinový chat a poznámky.

U jednotlivých kontaktů uvidíte poslední status, můžete nejen uskutečnit hovor, poslat sms nebo email, ale i zahájit jedním kliknutím chat na Facebooku, napsat na zeď na Facebooku, podívat se na poslední interakce a podobně. V případě Skypu máte všechny tři možnosti - chat, hlas i video, protože Lumia 720 má i přední kameru. Nechybí zde ani stránka s fotoalby kontaktu, tak jako je tomu u skupin.

Jednotlivé kontakty i skupiny můžete připnout jako samostatnou dlaždici pro snadnější přístup na hlavní obrazovku. Kromě fotografie kontaktu se vám na ní bude zobrazovat i poslední status z Facebooku.

Celkově se dá říct, že provázanost kontaktů s účty na sociálních sítích je na mnohem vyšší úrovni než u konkurenčních systémů. Vše funguje, jak má a v případě Facebooku se zcela obejdete bez externí aplikace.

Zprávy

Dalším hubem jsou "Zprávy". Kromě SMS a MMS je do něj plně plně integrovaný i chat na Facebooku. Ten však nefunguje někdy zcela spolehlivě. Sám se odpojuje a zprávy do něj chodí se zpožděním.

Všechny doručené zprávy bez ohledu na typ jsou řazeny u jednotlivých kontaktů do konverzací a při psaní můžete pomocí tlačítka se šipkami přepnout, zda chcete chcete odeslat zprávu jako SMS nebo MMS či přes Facebook. V druhé záložce lidé vidíte, pokud jste online, aktuálně přihlášené přátele na Facebooku.

U MMS zase potěší novinka, kterou je sdílení polohy. Do MMS vložíte výřez mapy, a když na ní příjemce klikne, tak se mu v jeho mapové aplikaci okamžitě zobrazí vaše poloha. Z dalších možností nabízí MMS vložení kromě obrázku a videa, také hlasové poznámky a kontaktu.

Při psaní máte k dispozici pouze QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. V nastavení si můžete stáhnout klávesnice i slovníky pro jednotlivé jazyky. Slovník přitom nejen, že doplňuje slova, ale poměrně spolehlivě opravuje i překlepy. Při psaní pak můžete své zprávy ozvláštnit celou řadou grafických smajlíků.

Co bych však Microsoftu stejně jako v předchozích recenzích vytkl je, práce s doručenkami, které chodí jako samostatné zprávy a řadí se do své vlastní konverzace. Další drobná výtka je na čítač zbývajících znaků objeví teprve až když zbývá posledních 70 znaků. Naštěstí už ale nechybí například koncepty.

Co se týče emailů, tak ty se v hubu nesdružují, ale mají svou vlastní aplikaci. Při nastavení se u každé schránky vytvoří vlastní položka v menu. Pokud by vám to však nevyhovovalo, tak si můžete vytvořené schránky sloučit do jedné. Při psaní emailu můžete jako přílohu přiložit pouze fotografii. V případě jiných typů souborů na to musíte jít oklikou přes položku sdílení v konkrétní aplikaci.

Další výtku bych směřoval na samotný vzhled aplikace. Zatímco výpis emailu můžete mít černý s bílým písmem, pokud email rozkliknete, tak i v tmavém tématu bude bílý podklad s černým písmem, což působí nekonzistentním dojmem.

Organizační funkce

Základem organizačních funkcí ve Windows Phone 8 je Kalendář, který nabízí měsíční náhled, denní náhled, samotnou agendu a seznam událostí. Týdenní náhled bohužel chybí. Aplikace nabízí možnost mít současně několik různých kalendářů, například soukromý a pracovní, které jsou barevně odlišeny. Při zadávání nové události do kalendáře si pak můžete vybrat, do kterého chcete událost uložit.

Přesto bych měl ke kalendáři několik výtek. Jedná se zejména o nepříliš povedený měsíční náhled, který zbytečně plýtvá místem. Náhled kalendáře je malý a pod ním je zbytečně mnoho prázdného místa, kde by docela dobře mohl být alespoň seznam událostí vybraného dne.

Další věc, kterou bych kalendáři vytkl, je jeho dlaždice, která ani ve svém největším rozměru neobsahuje více než jednu událost, přestože by se tam vešlo mnohem víc. Naštěstí si lze ze Store stáhnout aplikace, které to umí.

V případě kancelářských dokumentů, zde se naplno projevuje síla Microsoftu, kterou mohou uživatelé Androidu a iOS jen tiše závidět. V základní výbavě nabízí Windows Phone 8 aplikaci Office, která si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint, které kromě prohlížení můžete i editovat nebo vytvářet nové.

Dokumenty můžete třídit nebo jednotlivé připnout jako dlaždice na plochu. Samozřejmostí je také sdílení e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive, ze kterého si můžete přímo v aplikaci soubory zobrazit.

Mezi organizačními funkcemi nechybí prohlížeč PDF souborů, opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis, kalkulačka a poznámkový blok One Note, který je synchronizovaný s poznámkami ve SkyDrive. Poznámky nemusí být přitom pouze písemné, ale můžete použít i fotografie nebo hlasové poznámky.

Peněženka, dětský koutek a obnovení

Novinkou, která se objevila ve Windows Phone 8 a která jistě stojí za zmínku je mimo jiné aplikace Peněženka. Do ní si na jedno místo můžete soustředit informace o svých platebních kartách, různých věrnostních kartách a členských průkazkách. Přímo v aplikaci můžete sledovat zůstatky a transakce karet, nastavit karty na nákup aplikací a her nebo sledovat místní výhodné nabídky. Samozřejmostí je přitom ochrana pinem.

Pokud máte děti a bojíte se půjčovat jim telefon, aby vám v něm nenapáchaly neplechu, pak jistě oceníte funkci Dětský koutek. S její pomocí si nastavíte přesně to, co vaše ratolest s telefonem může dělat. Určíte, jaké aplikace smí používat, jakou hudbu nebo videa si může pustit. Bez hesla se tak do standardního prostředí telefonu nedostane.

Třetí zajímavou funkcí, kterou naopak ocení všichni uživatelé, kteří často střídají telefony, je automatické zálohování. Kromě automatického nahrávání fotografií a videa si můžete na SkyDrive zálohovat i SMS, MMS, Facebook chat, aplikace a nastavení, historii volání, všechny sociálních sítě, emailové schránky i oblíbené položky prohlížeče. Po přechodu na jiný telefon s Windows Phone 8 vám systém po prvním přihlášení k účtu nabídne možnost obnovení.

Funkce funguje poměrně spolehlivě. Pouze aplikace tuto možnost musí podporovat, jinak se automaticky do telefonu znovu nestáhnou a nenainstalují. Pouze je trochu škoda, že se nezálohuje i rozmístění dlaždic na úvodní straně.

Exkluzivní aplikace od Nokie

Jak už jsem uvedl výše, Microsoft neumožňuje jednotlivým výrobcům takovou personalizaci operačního systému, jako je tomu u Androidu. Jedinou možností, jak se odlišit, je tak přidání bonusových aplikací a v tomto ohledu se Nokia velice činí.

Přímo v telefonu jsou kromě navigačních aplikací Here Maps a Here Drive, o kterých se ještě zmíním, předinstalovány aplikace Angry Birds Roost, Panorama, Smart Shoot (Chytrý fotoaparát), Přenos mých dat a Nokia Care.

V aplikaci Angry Birds Roost najdete vše, co se týká této polulární hry. Nejen samotné hry ke stažení, ale i žebříčky, novinky, tapety, videa, vyzváněcí tóny, obchod se suvenýry a další.

Aplikace Panorama a Smart Shoot (Chytrý fotoaparát) pak rozšiřují možnosti fotoaparátu, který v základu příliš možností nenabízí. Panorama, jak již jeho název napovídá, slouží k vytváření panoramatických snímků.

Smart Shoot (Chytrý fotoaparát) je zajímavější a využijete jí zejména při focení větších skupinek, kde hrozí, že někdo mrkl. Vyfotí sérii pěti snímků, ze kterých si vyberete ten nejpovedenější, ale dokáže i ze snímků odstanit nežádoucí objekty, třeba, když vám někdo proběhne před objektivem nebo na jedné fotce vybrat ze všech vyfocených snímků vybrat nejlepší obličeje.

Přenos mých dat slouží k přenesení některých typů dat (kontakty, zprávy a obrázky) přes Bluetooth ze starého telefonu do nového telefonu. Aplikace Nokia Care obsahuje tipy, triky a nápovědu pro váš nový telefon s operačním systémem Windows Phone.

Další bonusové aplikace od Nokie si můžete stáhnou ze speciální kolekce ve Windows Phone Store. Mezi ty nejzajímavější patří například Cinemagraph, Tvůrčí Studio, PhotoBeamer, které využije při práci s obrázky, nebo internetový prohlížeč XPRESS, který funguje podobně jako Opera Mini, a internetové stránky předtím než se dostanou do vašeho telefonu zkomprimuje na serverech Nokie.

Navigace

Co se týče navigačních schopností, tak telefon kromě amerického GPS podporuje i ruský GLONASS, díky čemuž je možné dosáhnout mnohem přesnějšího zaměření polohy. Navíc to i zrychluje i samotné zafixování polohy, které probíhalo v řádech sekund. K tomu kromě použití dvou satelitních systémů pomáhá i funkce A-GPS a využití informací o Wi-Fi sítích.

Nokia je velice silná i se svými mapami a bezplatná kvalitní navigace Nokia Here je to, na co zákazníci slyší. Ze zběžného pohledu bych však k těmto mapovým pokladům měl pár výtek. V okolí mého bydliště jsou zakresleny ulice, které neexistují. V některých případech se jedná ve skutečnosti pouze o vyšlapané cestičky.

S navigací souvisí i aplikace HERE City Lens, kterou si můžete stáhnout z Windows Phone Store. Funguje na principu augmented reality. Stačí zamířit fotoaparát a na displeji se vám zobrazí informace o daných objektech ve vašem okolí. Aplikace funguje spolehlivě, když na některý ze zobrazovaných objektů kliknete objeví v záhlaví proužek s řadou ikon. Objekt můžete přidat mezi své oblíbené, sdílet, nechat se k objektu navigovat či v aplikaci HERE map zobrazit více informací. Praktické je, že když telefon skloníte k zemi, tak se pohled z augmented reality přepne na mapu.

Výtky bych měl k tomu, že se bližší informace o objektech nezobrazují přímo v aplikaci a spouští se další aplikace. Také je nepraktické, že není možné omezit, do jaké vzdálenosti se mají zobrazovat objekty. Když máte zapnutých více kategorií, tak to na displeji působí velice nepřehledně.

Datové funkce

Lumia 720 pracuje, jak v sítích GSM, tak i 3G, a podporuje i technologii HSDPA umožňující stahování mobilních dat rychlostí až 21,1 Mbps. Mezi dalšími možnostmi bezdrátového připojení nechybí samozřejmě ani Wi-Fi ve verzích IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, které je ve Windows Phone 8 proti předchozí verzi konečně plnohodnotné a můžete skrze něj posílat a přijímat i soubory, včetně fotografií nebo hudby.

Nokia nezapomněla ani na podporu NFC, které s výjimkou nejnižšího modelu Lumia 520, nabízí u všech svých Lumií s operačním systém Windows Phone 8. K počítači se pak připojíte přes klasický micro USB kabel a paměť telefonu i paměťová karta se zobrazí jako nové multimediální zařízení.

Pro prohlížení internetu nabízí Windows Phone 8 v základu Internet Explorer, který nabízí celou řadu nastavení. Vybrat si můžete, zda preferujete mobilní verzi webu nebo verzi pro stolní počítače, zda chcete přijimat soubory cookie, můžete si vybrat výchozího poskytovatele vyhledávání a další.

Nechybí ani možnost vymazat osobní data z prohlížeče. Internet Explorer nabízí možnost otevření oken, které jsou zde pojmenovány jako "záložky", zatímco to, co si většina z nás představí jako záložky najdete pod názvem "oblíbené". Práce s prohlížečem je intuitivní a prohlížeč se ani při více otevřených oknech nezadýchává. Otevřená okna si můžete zobrazit v náhledech, kdy se na stránku vejdou tři řady po dvou oknech.

Závěr

Nokia Lumia 720 je bezesporu povedený telefon. Už na pohled má povedený líbývý design, kompaktní rozměry, kvalitní displej s věrným podáním barev a odladěný systém. Přesto je však svými vnitřnostmi, prakticky shodná s nižšími modely Lumia 620 a Lumia 520. Navzdory tomu, že její hardware a operační systém jsou dokonale vzájemně odladěné jí to trochu sráží.

Pochvalu zaslouží Nokia za kvalitní fotoaparát, kterému, ale v současnosti vyhovují spíše zhoršené světelné podmínky a za dobrého světla trpí mdlými barvami a sklonem k přepalům. Můžeme však doufat, že toto odstraní některý z příštích updatů.

To, co však vidím jako největší problém, je cena. Nokia Lumia 720 má na cenovce v oficiálním obchodě Nokia 8490 Kč a tato cena prostě neodpovídá tomu, co dostanete. Optimální cenu bych viděl minimálně o tisíc korun pod vyšším modelem Lumia 820 a ta se po nedávných velkých zlevněních starších modelů s Windows Phone 8 prodává za 7090 Kč. Jen o 1500 Kč dražší než Lumia 720 je pak ještě vyšší model Lumia 920. Za těchto podmínek je Lumia 720 jednoduše neprodejná. Nokia se tak stále nepoučila z vlastních chyb a startovací cenovku přestřelila.

Konkurence

Hlavním konkurentem pro Lumii 720 je již zmiňovaná Lumia 820, která nabízí dvoujádrový procesor taktovaný na frekvenci 1,5 GHz, 1 GB RAM. Proti Lumii 720 má také o něco lepší displej a fotoaparát - 4,3" AMOLED a fotoaparát s rozlišením 8 Mpx.

Za konkurenci bychom však mohli považovat také jak Lumii 920 s dvoujádrovým procesorem taktovaným na frekvenci 1,5 GHz, 1 GB RAM, 32 GB vnitřní pamětí, 4,5" IPS displejem s rozlišením 1 280 × 768 pixelů za 9990 Kč, tak i nižší model Lumia 620. Za ten zájemci zaplatí 5790 Kč a co se týče hardwaru dostanou téměř shodný telefon. Spokojit se musí pouze s o něco menším a horším displejem a slabším fotoaparátem a přední kamerou s nižším rozlišením.

Z ostatních výrobců smartphonů s Windows Phone 8 je zde HTC se svým nižším modelem 8S, který se v českých internetových obchodech prodává v průměru za 5700 Kč. Také on nabízí v podstatě shodný hardware jako Lumia 720, se kterým kromě procesoru a RAM sdílí i velikost displeje. Má však horší fotoaparát a hlavně kapacita její interní paměti jsou pouze 4 GB.

Mezi smartphony s Androidem je konkurence mnohem širší. V této cenové kategorii můžete mít například například Sony Xperia L, který se prodává v průměru za 7200 Kč. Nabízí 4,3" TFT displej s rozlišením 854 x 480 pixelů, dvoujádrový gigaherzový procesor, 1 GB RAM, 8 GB interní paměť a kvalitní 8 Mpx fotoaparát. Telefon běží na Androidu 4.1 Jelly Bean.

Od Sony můžete sáhnout i po Xperii T, která stojí v průměru 9300 Kč. Výbava je však mnohem vyšší. Jádrem telefonu je dvoujádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz, který doplňuje 1 GB RAM a 16 GB interní paměť rozšiřitelná pomocí microSD kartami. Úhlopříčka displeje je 4,55" a má rozlišení 720 x 1280 pixelů. Zmínit můžeme i třináctimegapixelový fotoaparát a Android 4.1 Jelly Bean.

Z dalších telefonů nemůžeme zapomenout na Huawei Honor 2, za který v průměru zaplatíte 7840. Nabízí 4.5" s rozlišením 720 x 1280 pixelů a hlavně čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz, 1 GB RAM a 8 GB vnitřní paměť a brilantní fotoaparát s rozlišením 8 Mpx. Telefon běží na Androidu 4.0.4 Ice Cream Sandwich.

Za v průměru 7600 Kč můžete mít Samsung Galaxy S III mini se čtyřpalcovým displejem (800 x 480 pixelů), dvoujádrový procesor taktovaný na 1 GHz, 1 GB RAM, interní paměť 8 GB a pětimegapixelový fotoaparát. Telefon běží na Androidu 4.1 Jelly Bean.

nokia-lumia-720
Klady
  • Kvalitní fotografie za horších světelných podmínek
  • NFC
  • Automobilová navigace zdarma
  • Odladěný a stabilní systém
  • Kvalitní displej
  • Unibody tělo
  • Kompaktní rozměry
  • Nadprůměrná pohotovostní výdrž
Zápory
  • Méně kvalitní fotografie za dobrý světelných podmínek
  • Některé nedotaženosti systému
  • Slabší hardware
  • Cena
Diskuze ke článku
slivamichal
Tak ona není konkurence v podobě HTC 8S, ale nyní již i s modelem 8X. Sám jsem na tuto Nokii čekal, ale nakonec u mě rozhodlo velké snížení ceny 8X a tento model jsem koupil za 7200 Kč. Design je v porovnání hodně podobný a tak jsem s touto koupí neměl problém. Jediný výrazný problém by mohl být to, že 8X nemá SD karty a jen 16GB interní paměti. Koupě ale rozhodně nelituji.
Foofanda
Je krásná, ale drahá Lumia 820 oficální distribuce 6990Kč viz nokiahk.cz
Petr
"snaží nalákat na kompaktní rozměry"

Co je kompaktního na mobilu, který je při 4,3" velkém displayi široký 67,5mm? 2,5mm navíc jsou 5", modely s 4,3" jsou i pod 61mm.
Durus
V nokii zase spekuluju ako vzdy. Ubrali na ramke, pridali SD kartu. Spravili pekne zagulateny obal, ale pridali rozmery.Zhorsili displey, zlepsili fotak (nemyslim rozlisenie ale kvalitu foriek). Jednoducho nokia nikdy neurobila mobil tak jak treba. A robia to celkom zamerne... do prdele snimi. Na L920 chybala karta a bol tazky jak kladivo. Kto mi vysvetli preco tam nedali pametovku? Nokia pravom skoncila tak ako skoncila, ked zakaznikov tahala za nos, a zda sa ze stym nemieni prestat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze