Nokia Lumia 710
recenze

Nokia Lumia 710

Windows Phone pro méně náročné

Nokia Lumia 710 je druhou nově uvedenou Nokií v tomto roce. Jedná se o cenově dostupnější model, u kterého se však musíte spokojit s určitými kompromisy. Pokud vám nebude vadit plastové tělo a menší velikost paměti, pak právě Lumia 710 může být vaším vstupem do světa Windows Phone. Jak se druhá Lumia povedla?

Nokia Lumia 710: oficiální fotografie

To, že se začátkem února dostaly konečně v České republice do prodeje nové modely telefonů Nokia Lumia, už jistě víte. Šlo o model Nokia Lumia 800, jehož recenzi jste si na našem serveru už mohli přečíst, a model Nokia Lumia 710, se kterým vás detailně seznámíme dnes.

Nokia Lumia 710 je levnější sestra lépe vybaveného modelu Lumia 800. Místo polykarbonátového těla na ní najdete jen plast, má o polovinu méně úložné paměti, jinak toho ale mají dost společného. Například stejnou úhlopříčku displeje, stejný procesor a čipset, ale hlavně stejný operační systém, kterým je Windows Phone 7.5.

Ze spojení Nokie a Microsoftu budou jistě profitovat obě společnosti, dalo by se říct, že obě jsou teď na sobě závislé. Microsoft doufá, že se lépe dostane lidem do povědomí systém Windows Phone, který žádné rekordy v prodejnosti netrhá, a Nokia zase spoléhá na to, že platforma Windows Phone zvedne stále klesající prodeje telefonů této finské značky. Pomůže k dosažení těchto cílů právě Nokia Lumia 710? To odhalíme v dnešní recenzi.

Obsah balení

  • telefon Nokia Lumia 710
  • baterie
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka
  • návody

Technické parametry Nokia Lumia 710

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 62,4 × 12,5 mm, 125,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012, 8 000 Kč

Nokia Lumia 710 – videopohled

Design a konstrukce: návrat hardwarových tlačítek pod displejem

Telefon má rozměry 119 x 62,4 x 12,5 milimetrů a na pohled působí robustně a větší, než je ve skutečnosti. Váží 125 gramů, což je k těmto rozměrům zcela adekvátní hmotnost. Je až na přední část s displejem celý z docela obyčejného plastu, ale vyloženě lacině nevypadá. Je dostupný v několika barevných variantách, buď je to vždy černá kombinovaná s nějakou pestřejší barvou, nebo celá bílá. A právě tuto celobílou variantu jsme na recenzi měli k dispozici, osobně na mě působí nejvíce elegantně. Na trhu moc celých bílých telefonů nenajdete, takže působí i přes celoplastové lesklé tělo tak trochu exkluzivně.

Bílá varianta je velmi elegantní

Naše první Lumia 710, kterou jsme měli půjčenou trpěla docela nepříjemným hlasitým vrzáním při jakémkoli uchopení. Další vadou bylo to, že zcela nedoléhal v jednom místě zadní kryt, měl vůli přibližně půl milimetru. Druhý testovací kousek toho samého telefonu, který jsme měli v černé barvě, trpěl identickým neduhem, opět měl problém s nedoléhajícím zadním krytem v tom samém místě. Vrzání se u něj též objevilo, ale nebylo zdaleka tolik patrné, jako u prvního kusu. Je to dáno patrně tím, že byl zcela nový, první kus již byl nějakou dobu používaný. To, jestli se vrzání krytu ve větší míře objeví i u aktuálně prodávaných kusů, ukážou až zkušenosti uživatelů během několika týdnů či měsíců běžného používání.

Příslušenství co najdete v balení

Na telefonu nenajdete žádnou vyloženě ostrou hranu, rohy jsou oblé, stejně jako zadní kryt, díky čemuž se docela dobře drží v ruce. Je to i díky tomu, že použitý plast na zadní straně není úplně hladký. Pokud se na něj podíváte detailněji, vidíte jemný reliéf, připomínající kůži. Neklouže tolik v ruce, jako například zcela hladký plast. To se týká bílé varianty telefonu. Černá verze má zadní kryt matný a pogumovaný.

U bílé varianty je zadní kryt lesklý

Pokud si chcete jeho držení v ruce raději pojistit, můžete tak učinit poutkem, které upevníte na očko k tomu určené na pravé spodní hraně telefonu. Otvor pro poutko, v minulosti neodmyslitelně k mobilům patřící, je v současné době spíše výjimkou a osobně jsem rád, že na něj Nokia nezapomněla. U současných telefonů se skleněným displejem stačí jeden pád a máte po telefonu. Poutko však v balení nenajdete, musíte si pořídit nějaké vlastní.

Otvor pro poutko

Tlačítko pro zapnutí najdeme na horní straně, je docela drobné, navíc prakticky ve stejné úrovni, jako okolní kryt. Vzhledem k tomu, že je to jediná možnost jak telefon zapnout (respektive probudit), mohlo by být řešené o něco lépe. Vedle něj je tu dále 3,5 mm port "Jack" pro připojení sluchátek a zdířka pro připojení microUSB konektoru, ten slouží pro dobíjení a propojení s PC.

Na pravé straně je kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a tlačítko spouště fotoaparátu, o tom více až v kapitole o fotografování. Spodní a levá strana neobsahují nic. Vzadu, v horní části zadního krytu je otvor pro čočku fotoaparátu, nezvykle velký. Kousek od něj se nachází přisvětlovací LED dioda, která nahrazuje blesk. Spodní část zadní strany je dírkovaná, pod ní se nachází hlasitý reproduktor.

Zajímavým designovým prvkem jsou hardwarová tlačítka pod displejem. Jsou tři (Domů, Zpět, Hledej), ovšem jsou konstrukčně řešená jako jedno velké tlačítko. Má úzký a podlouhlý tvar a dá se zmáčknout ve středu a na obou krajích. Má sice minimální zdvih, ale nemačká se špatně, není problém ho zmáčknout palcem při držení v jedné ruce. Kapacitní tlačítka by se mi co do použitelnosti líbila více, ovšem chápu snahu Nokie se trochu odlišit od řady jiných telefonů.

Tlačítka pod displejem jsou podsvícená

Displej: ClearBlack s odolným sklem Gorilla Glass

Na přední straně telefonu se nachází displej o úhlopříčce 3,7 palců. Je kapacitní a pro jeho ochranu je použito odolné sklo Gorilla Glass, takže se nemusíte moc bát škrábanců. Má standardní rozlišení, které najdete u všech telefonů na platformě Windows Phone, a to 800 x 480 bodů. Displej sám o sobě se dle mého dojmu řadí mezi ty průměrné a rozhodně nabízí horší podívanou, než vyšší model Lumia 800. Jde o TFT panel s technologií ClearBlack, která by měla o něco vylepšit podání černé barvy. Mezi vrstvu Gorilla Glass a samotný displej je vložena antireflexní vrstva, která má eliminovat odlesky, a tím zajistit vyšší kontrast a lepší čitelnost. Hustota pixelů na palec (ppi) je 225.

Displej s technologií ClearBlack

Barevné podání displeje je "teplejší" a bílá barva má znatelný nádech do žluta. Při přímém pohledu na něj je to sice na první pohled patrné a nijak to nevadí. Více si to uvědomíte až při srovnání s jiným telefonem. Pokud se ale na displej podíváte více ze strany, pak se z bílé stává už znatelně žlutá barva. To ostatně můžete sami posoudit na fotografiích níže.

Zleva: iPhone 4, Nokia Lumia 710, HTC Pro7

Nad displejem je štěrbina pro reproduktor, vedle ní je senzor osvětlení a přiblížení. Něco vám tu chybí? Máte pravdu, nenajdete zde přední kamerku pro videohovory, kterou ostatně nemá ani vyšší Lumia 800. Patrně z důvodu co nejvíce ušetřit na tomto "lowendu" v portfoliu Nokií s Windows Phone se Nokia rozhodla ji vypustit. Vadí to? Mě osobně ne, za dobu co telefony s přední kamerou používám, jsem ji nikdy pro videohovor nepoužil. Co vy, používáte videohovory v mobilu?

Technické parametry: výkonný čipset s 1,4 GHz procesorem

Telefony na platformě Windows Phone podporují aktuálně jen jednojádrové procesory, díky dobře navrženému jádru systému to aktuálně bohatě postačuje. Pokud chce výrobce přesto nabídnout uživateli vyšší výkon, musí jít cestou zvyšování frekvence. Tento způsob zvolila Nokia, protože frekvence použitého procesoru je o 400 MHz vyšší, než nabídne většina konkurenčních Windows Phone telefonů.

Procesor v Lumii 710 běží na frekvenci 1,4 GHz, je součástí čipové sady Qualcomm MSM8255. Pokud se podíváme na specifikaci tohoto čipsetu na stránkách společnosti Qualcomm, zjistíme, že procesoru asistuje starší grafický čip Adreno 200. Nezdálo se nám to, tuto informaci jsme ověřovali přímo u českého zastoupení společnosti Nokia a pravda je taková, že použitý grafický čip je Adreno 205, který je modernější a výkonnější. Výrobce čipsetu má tedy na svých stránkách informaci chybnou a Nokia Lumia 710 má tedy v útrobách stejný čipset, jako dražší Lumia 800.

Paměti RAM je celkem k dispozici 512 MB, úložná paměť má velikost 8 GB, z toho je uživateli dostupných ale jen 5,98 GB. Nedá se bohužel nijak zvětšit, telefon nemá slot na paměťovou kartu. Chcete-li úložné paměti více, musíte sáhnout po Nokii 800. Malá paměť představuje jednu ze zásadnějších nevýhod telefonu a řadu uživatelů pouhých 8 GB zřejmě odradí.

Kromě senzorů okolního světla a přiblížení k uchu má telefon akcelerometr a digitální kompas. Stejně jako u vyšší Lumia 800 však neobsahuje gyroskop. Ten nalezneme pouze u nejvyššího modelu Lumia 900.

Baterie, výdrž: neoslní, ale pracovní den zvládne

Lumia 710 je vybavena uživatelsky vyměnitelnou baterií s kapacitou 1300 mAh, která se mimo tento telefon používá ještě v modelu Nokia 603. Jde o typ Li-Pol. S výdrží na tom Lumia 710 není nijak slavně, připravte se na každodenní nabíjení. Výdrž je kvůli nižší kapacitě baterie horší, než v případě Lumie 800, která má navíc AMOLED displej, šetřící energii při zobrazení černé barvy, které je v menu více než požehnaně.

Baterie je vyměnitelná

V balení najdete poměrně velkou nabíječku s integrovaným microUSB konektorem. Nabíječka umí dodat telefonu proud 1200 mA, takže je nabíjení poměrně rychlé.

Při našem standardizovaném testu výdrže při používání integrovaného webového prohlížeče (jas displeje 50%, automatické načítání stránek po 1 minutě, připojení Wi-Fi) nedopadla Nokia Lumia 710 nijak slavně. Telefon se vypnul po 162 minutách, což jsou necelé tři hodiny.

Dalším provedeným testem bylo přehrávání offline videa, zde si vedl telefon o něco lépe. Film zvládnul při 50% jasu displeje a připojených sluchátkách přehrávat po dobu 259 minut.

Zvuk: hlava ani uši vás bolet určitě nebudou

V balení najdete samozřejmě i sluchátka, která mají na kabelu mikrofon a lze je tedy použít i jako jednoduché handsfree pro telefonování. Sluchátka mají podobu "špuntů" do uší s docela netradičním tvarem. Na vnější straně jsou zcela plochá.

Do ucha si strkáte pogumovaný konec, který výrazně izoluje okolní ruchy a nic vás tedy nebude od poslechu hudby rozptylovat. V uchu sedí naprosto perfektně, už dlouho se mi tak žádná sluchátka přibalená k mobilu nezamlouvala.

Kvalita poslechu přes sluchátka je výborná, celé frekvenční pásmo je vyvážené, dočkáte se jak solidních basů, tak i prokreslených výšek. Hudbu můžete poslouchat klidně i několik hodin, aniž by vás začala bolet hlava.

Při přepnutí na hlasitý reproduktor už to s kvalitou tak moc slavné není, z telefonu se rázem stane "lacině" hrající přehrávač, s naprostou dominancí středů. Kladem je, že i na nejvyšší hlasitost nechrastí. Poslech přes hlasitý reproduktor si dovedu představit při vyzvánění, ale nikoli jako například zvukovou kulisu při práci.

Reproduktor na zadní straně je ukrytý ve spodní části, která je dírkovaná. Když tuto dírkovanou plochu zkusíte zakrýt prstem, tak vyjde najevo, že fyzicky je reproduktor jen jeden (=mono), a je umístěn v pravé části této plochy.

Aplikace pro přehrávání hudby jsou dvě, buď je to standardní přehrávač integrovaný ve Windows Phone, nebo přehrávač od Nokie s názvem Hudba Nokia. Obě aplikace jsou si velmi podobné, co do vzhledu i funkčnosti, a dokonce spolu v rámci systému umí spolupracovat. Pokud si pustíte nějakou písničku v jedné z nich, a posléze spustíte druhou, uvidíte tu aktuálně přehrávanou tu samou skladbu.

Hudební přehrávač

Operační systém: Nokia sází na Windows Phone 7.5

V telefonu najdete poslední verzi mobilního operačního systému Windows Phone 7.5 od společnosti Microsoft. Je plně v české lokalizaci, takže se tohoto systému vůbec nemusíte bát, pokud jste ho ještě nikdy nevyzkoušeli. Mnoho uživatelů si nové Nokie koupí i víceméně ze "setrvačnosti". Když už byli s touto značkou spokojeni v minulosti, tak spoléhají na to, že budou spokojeni i teď. Řada těchto uživatelů se v mobilních operačních systémech vůbec neorientuje a nová Nokia pro ně bude jen telefonem s trochu jiným ovládáním, symbolizovat jej budou modré dlaždice na pohotovostní obrazovce.

Windows Phone 7 logo
Bude spojení Nokie a Microsoftu úspěšné?

I pro začínající uživatele je Windows Phone dobře pochopitelný, nemusí víceméně ani studovat návod, stačí telefon chvíli používat, a základní věci s ním bez problémů zvládnou, stejně jako na předchozích Nokiích na platformě Series 40 či Symbian. Systém a jeho filozofie je však celkově výrazně odlišná a pokročilí uživatelé Symbianu tak budou chvíli tápat a mnoho věcí postrádat.

Pohotovostní obrazovka

Jak jsme psali už na začátku, operační systém a software je do puntíku stejný jako v Lumii 800, proto si následující část o software z převážné většiny vypůjčíme z naší předchozí recenze, protože zde není důvod opisovat zcela totožné věci dvakrát.

Dlaždice: základ celého systému

Pohotovostní obrazovku telefonu tvoří vertikálně posuvná plocha, kterou dle libosti zaplníte dlaždicemi. Co je to dlaždice? Jde o čtvercový (výjimečně obdélníkový) útvar, který může poskytovat aktuální informace dané aplikace. Na jedné dlaždici může ale být i váš oblíbený kontakt, webová adresa, zástupce čehokoliv z určité aplikace (pokud to daná aplikace podporuje) – variací je mnoho. Dlaždice si skládáte dle libosti pod sebe do dlouhé nudle. Z tohoto důvodu doporučuji výběr dlaždic pečlivě zvážit, neboť než se dostanete až k poslední, může uběhnout i několik vteřin. Dlaždice můžete také přeskládat, stačí na jedné podržet prst a následně ji umístit výše či níže. Kromě dlaždic je na pohotovostní obrazovce viděna šipka směřující do menu a hodiny. Doplňující informace o stavu baterie či Wi-Fi získáte až po klepnutí do horního pruhu, kde jsou hodiny. To je plně v souladu s minimalistickým designem a pojetím systému, ale vyloženě praktické to není.

Pohotovostní displej s dlaždicemi

Pozastavit se musím i nad nevyužitým místem kolem dlaždic. Vešlo by se sem spousta užitečných informací. Postrádám také jedno místo, kde bych se dozvěděl o všech událostech. Nyní je nutné sledovat hned několik dlaždic a spoustu informací tak musíte prověřovat ručně. Nezmeškal jsem nějaký záznam v kalendáři, nemám nové upozornění na Facebooku, co zmeškané zprávy z chatu? Vše sice rychle zjistíte z dlaždic, ale pokud tyto konkrétní dlaždice nemáte v horní části, chvíli bude vždy prověřování trvat. Nejideálněji se jeví výsuvná informační lišta, kterou používá Android, Symbian a iOS. Její využití je o to důležitější, protože Lumii 710 chybí informační dioda. Přitom notifikační centrum by mohlo být krásně dostupné například pohybem doleva. Snad se dočkáme v další verzi Windows Phone.

Zamykací obrazovka: zobrazí užitečné informace

Se zamykací obrazovkou přijdete do styku po každém zapnutí (probuzení) telefonu, kdy ji musíte posunout směrem nahoru, čímž telefon odemknete. Na obrázkové tapetě vidíte velké hodiny, datum i den v týdnu. Kromě toho je zobrazena také nejbližší událost v kalendáři, stav baterie a signálu, počet nových zpráv či e-mailů nebo zmeškaných hovorů. Pokud se právě stala jiná určitá událost (chat, událost na Facebooku a podobně), zobrazí se v pruhu v horní části zamykací obrazovky, přičemž po odemknutí vás telefon chytře zavede přímo k dané události. Po několika vteřinách se však upozornění schová, na zamykací obrazovce se nezobrazí a vám tak nezbývá než po odemknutí kontrolovat dlaždice.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displej s dlaždicemi

Menu: téměř nekonečný seznam

Do hlavního menu (nebo spíše seznamu aplikací) se dostanete klepnutím na šipku v horní části displeje či prostým tahem prstu zprava doleva. Seznam aplikací stejně jako pohotovostní displej plýtvá místem, ale na druhou stranu vše je maximálně přehledné a minimalistické, plně v duchu Windows Phone. Veškeré položky jsou řazeny do seznamu pod sebe. Správně tušíte, že seznam může být takřka neomezeně dlouhý. Rovnou zapomeňte na nějaké možnosti úprav. Jedinou pomůckou je možnost rychle poskočit na vybrané písmeno v abecedě. Více po systému Windows Phone nechtějte. Složek bychom se podle neoficiálních informací mohli dočkat v další aktualizaci Windows Phone Tango. Ze začátku to práci nijak nebrzdí, ale jakmile si nainstalujete více aplikací, tak procházení „nekonečného“ seznamu zdržuje. Každou aplikaci si ale můžete přetransformovat do podoby dlaždice a umístit ji na pohotovostní displej a zrychlit tak přístup k ní. Stačí podržet prst na vybrané aplikaci. Ve finále tak do seznamu aplikací téměř chodit nebudete, protože vše, co často používáte, budete mít formou dlaždic. Kromě možnosti přesunu se rychle dostanete k recenzím na danou aplikaci a stejně snadno ji můžete odinstalovat, což je praktické. Netřeba bloumat hluboko v menu.

Hlavní menu s možnostmi

V základní programové nabídce se vyjímá pár aplikací přímo od Nokie. Jimi se v podstatě Lumie liší od ostatních telefonů s Windows Phone. Jde o navigaci Nokia Autem, o které ještě bude řeč. Dále se jedná o aplikaci Přenos kontaktů, která dokáže z vašeho starého telefonu Nokia vytáhnout kontakty. Nokia přichystala ještě více aplikací, ty však najdete zdarma až na Marketplace.

Loňská aktualizace Mango přinesla dlouze vyhlížený multitasking. Musíme si ale říci, že nejde o klasický multitasking, jak jej známe ze Symbianu nebo starších systémů, ale je stejný, jako například u iOS. Uživatel rozhodně běžícím aplikacím nevládne a nemá možnost ukončovat to, co již nepotřebuje. Ono to sice pro běh systému není potřeba, nicméně jde o zbytečné omezení. K seznamu posledních aplikací se dostanete dlouhým podržením šipky Zpět. Zbývá dodat, že minimalizovat lze jen aplikace, které to umožňují. Jedná se o většinu systémových aplikací a pak ty, kterým tuto možnost dali do vínku vývojáři. U takových aplikací musíte tuto možnost povolit v nastavení. Nutné je to například tehdy, chcete-li mít na úvodní obrazovce aktivní dlaždici s počasím. Bohužel zatím je aplikací, které by podporovaly plnohodnotně běh na pozadí, velmi málo a jedná se až na výjimky spíše o systémové aplikace. Většina aplikací se tak automaticky uspí a při jejich otevření skrze multitasking okno se znovu spustí, případně spustí tam, kde jste je opustili.

I spící aplikace však mohou přijímat upozornění (Facebook, chat a podobně), takže to zas takový problém nepředstavuje a aplikací podporujících multitasking bude jistě rychle přibývat.

Multi-tasking a další nastavení

Zastavím se ještě u tlačítka s lupou, které je vděčným tématem od příchodu systému Windows Phone. Tlačítko logicky slouží k hledání. Úplně ideálně by sloužilo k hledání tam, kde se právě nacházíte. Realita je jiná. Pokud budete například v menu, uvidíte lupu na displeji a právě ta slouží k hledání v menu. Tlačítko s lupou slouží výhradně k hledání na internetu. Až doposud jsme kritizovali pevné nastavení vyhledávače Bing, který se rozhodně neřadí k lepším. Změna přichází u Lumií od Nokie. Všechny Lumie v české distribuci budou mít k tlačítku s Lupou přiřazen vyhledávač také Seznam.cz. Uživatel si tak bude moci vybrat, zda dá přednost Bingu, nebo Seznamu. Pokud jste si koupili telefon z první série, je možné, že zatím vyhledávač Seznam přítomen nebude. Během několika týdnů však bude nastavení umožněno pomocí updatu.

Multimédia: bez Zune se neobejdete

Multimediální funkce jsou zastoupeny především hudebním a video přehrávačem. Ani jeden samozřejmě Lumii 710 nechybí. Jistou překážkou je fakt, že hudba i video musí projít přes program Zune. Jde o jakousi obdobu iTunes od Applu. Pokud chcete Lumii 710 propojit s počítačem, musíte si nejprve Zune nainstalovat. Někomu tento program vyhovuje, ale prozatím jsem se ve svém okolí setkal spíše se zápornými reakcemi. Samotný program vypadá dobře a poměrně intuitivně. Bohužel není nejrychlejší a občas působí problémy neustále aktualizace.

Videopřehrávač

Málokdo ví, že Microsoft šel dokonce dále než Apple. U iPhone se alespoň načte jako fotoaparát a vy tak můžete své snímky ukázat i na cizím počítači. U Windows Phone není možné ani to. Samozřejmě zapomeňte na Mass Storage. Pozitivní je však to, že telefon můžete se Zune synchronizovat bezdrátově přes Wi-Fi. Pokud máte počítač i telefon připojen ke stejné síti, stačí provést jednoduché nastavení a telefon se poté k Zune připojí vždy po 10 minutách nabíjení a synchronizuje změny hudby, videí a fotografií. Windows Phone podporuje u hudby formáty WAV, AAC, eAAC, eAAC+, MP3, WMA, 3GP, MP4, ASF, CDDA a u videa 3GP, MP4 a WMV.

Software: kde vezmu další aplikace a hry?

Do telefonu si můžete doinstalovat i další software, k tomuto účelu slouží Marketplace, což je jakýsi obchod s aplikacemi a hrami. Najdete tam samozřejmě nejen placené věci, ale i spoustu her a aplikací zdarma. U těch placených pak naleznete většinou ještě nějakou omezenou verzi pro vyzkoušení. Nabídka aplikací a her není zdaleka tak rozsáhlá a pestrá jako u iOS či Androidu, ale určitě si i tak vyberete a v podstatě až na Skype (kterého se dočkáme za několik týdnů) lze nalézt vše podstatné.

Spoustu her si stáhnete z Marketplace

Telefonování: kam zmizely profily?

Telefonní seznam se ukrývá pod položkou Lidé. Zde se ukázkově sdružují veškeré kontakty dohromady. Naplno se projevuje velmi dobré propojení všech účtů. Zapomeňte na nějaké duplikáty, vše je chytře propojeno. Lumia 710 vám dokáže spojit kontakty z Facebooku, Googlu, Twitteru a dalších sítí. Během chvilky tak můžete mít telefonní seznam hotov a u každého kontaktu všechny informace pěkně pohromadě. Propojení má Windows Phone vyřešen na jedničku a nejlépe ze všech systémů.

Propojenost se sociálními sítě je učebnicová

Samotný seznam je seřazen abecedně a lze vybrat, zda má být řazen dle jména nebo příjmení. Vyhledávat můžete postupným psaním nebo kliknutím na vybrané písmeno abecedy. Po rozkliknutí kontaktu se vše dále horizontálně větví. Nejprve vidíte velkou fotku, která je nahrána například z Facebooku. Vedle ní je poslední status daného člověka. Zde si dovolím zapochybovat, nakolik je tato informace důležitá, že musí být na nejviditelnějším místě. Níže již najdete mobilní čísla, e-maily nebo třeba adresu. V horizontálním směru se rychle dostanete k novinkám ze sociálních sítí daného člověka či jeho fotografií, které jsou opět načteny ze sociálních sítí.

Ukončení hovoru modrým tlačítkem není obvyklé

Zapomenout nesmím na důležitý fakt, kterým jsou chybějící profily. Věc, na kterou byli uživatelé Nokií od nepaměti zvyklí. Bohužel lze jen vyzvánění ztlumit nebo využít vibrací. Nemůžete si jednoduše nastavit přímo v telefonu své vlastní vyzvánění, pokud vás zajímá jak na to, přečtěte si náš návod.

Při hovoru se aktivuje i malý mikrofon na zadní straně, který slouží k odfiltrování okolních ruchů.

S telefonem si zavoláte v sítích GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz a sítích 3G 900 / 1900 / 2100 MHz. Data lze přenášet buď přes GPRS a EDGE Class 33, nebo rychleji přes HSDPA 14,4 Mbps a HSUPA 5,76 Mbps.

SMS, MMS, e-maily: propojení se sociálními sítěmi

Nokia Lumia 710 podporuje takřka všechny druhy zpráv. SMSkami počínaje, přes MMS a e-maily, až po sociální sítě. Textové zprávy jsou větveny do konverzací s barevně odlišenými bublinami. Ve zprávách je dokonce rovnou integrován Facebook chat, takže se stačí pouze přepnout do on-line režimu a konverzovat s přáteli tímto způsobem. Propojení je tedy opravdu velmi důkladné. Co mi ovšem chybělo, bylo nějaké rozsložkování. Chybí například koncepty. Vytvoříte-li zprávu a odejdete z ní, je zpráva pryč. Tvorba zpráv probíhá přes českou QWERTZ klávesnici. V režimu na výšku nemám co vytknout. Psaní je relativně pohodlné, překlepů je po pár týdnech minimum. Systém Windows Phone navíc inteligentně pozoruje, jakým způsobem na klávesnici píšete (v které části například tisknete mezerník) a odpovídajícím způsobem pak vyhodnocuje stisk. To přispívá ještě k přesnějšímu psaní po pár týdnech. Opět ale budu kritizovat klávesnici v režimu na šířku. Vážně nevím, proč se klávesnice smrskne na střed a kraje displeje jsou naprosto nevyužité. Logicky tak zbývá málo místa na jednotlivé klávesy a psaní není jako obvykle mnohem pohodlnější. I tak je ale o něco málo lepší, než v případě klávesnice na výšku a ve finále se tak na Lumii píše velmi pohodlně.

Práce s e-maily je velmi pohodlná

Práce s e-maily je na vysoké úrovni. Využívat můžete několik účtů, přičemž každý účet může mít vlastní dlaždici na pohotovostní obrazovce, což je moc dobře. Hledat účty smíchané s aplikacemi v hlavním menu není praktické. Tvorba účtu je snadná, pokud máte e-mail u Microsoftu či Googlu. V ten moment nic nenastavujete, jen vyplníte adresu a heslo. V opačném případě vás čeká klasické nastavování POP3, SMTP či IMAP. Po zprovoznění klienta si můžete nastavit podpis či frekvenci stahování nových e-mailů. Dokonce lze více účtů sloučit do jednoho pohledu, pokud to někomu přijde pohodlnější. Práce s e-maily je velmi rychlá a pohodlná a nechybí možnost vlajkování, řazení a podobně.

Externí aplikace pro Facebook a Twitter najdete na Marketplace, bohužel jsou v angličtině

Kancelářský balík Office přímo v telefonu

Výhodou Windows Phone proti ostatním platformám je nativní podpora formátů dokumentů, které znáte z kancelářské sady MS Office z vašeho počítače. V telefonu můžete číst, editovat i vytvářet dokumenty Word, Excel i PowerPoint. Nechybí ani poznámky OneNote, přičemž vše lze opět snadno synchronizovat se SkyDrive. Své práce můžete ukládat nejen do telefonu, ale i do cloudového SkyDrivu.

Práce s dokumenty Office je pohodlná, hodilo by se jen více možností

Internet: prohlížeč překvapí svou rychlostí

K prohlížení internetu je připraven Internet Explorer 9, který vyniká především svou rychlostí. Pohyb po stránce je plynulý a nesetkáte se s pozdním načítáním. Zamrzí ale absence Flashe, který se stále občas hodí a modernímu telefonu by prostě chybět neměl. S příchodem aktualizace Manga se adresní řádek přemístil ke spodnímu okraji displeje, což se mi jako příliš praktické řešení nejeví. Adresní řádek navíc nelze vypnout a ukusuje cenné místo na displeji. Trošku prapodivné je také formátování textu na stránkách, kdy je mnohdy něco zbytečně zvětšeno. V nastavení zaujme funkce pro detekci prohlížeče.

Prohlížeč si neporadí s Flashem a ani formátování textu není ideální

K internetu se mimo mobilní síť můžete připojit i přes Wi-Fi, podporován je standard WLAN 802.11b/g/n. Citlivost Wi-Fi je excelentní, signál jsem chytal doma i v místech, kde jsem na to s jinými telefony nebyl vůbec zvyklý.

Nastavení nefunguje vždy tak, jak má

Bluetooth je přítomno ve verzi 2.1 (podpora A2DP a EDR), to využijete především při připojení k bezdrátovému handsfree nebo bezdrátovým stereo sluchátkům.

Fotografování, nahrávání videa: na jedničku

Lumia 710 má překvapivě jen jeden integrovaný fotoaparát, a to na zadní straně. Nečekejte tedy, že byste ji mohli použít pro videohovory. Mimochodem, jak často videohovory používáte? Já osobně se přiznám, že jsem je zatím nevyužil nikdy.

Čočka integrovaného fotoaparátu na zadní straně je docela velká. Vedle čočky se nachází LED dioda, která funguje jako "blesk", v šeru nebo tmě osvítí scénu až do vzdálenosti několika metrů a je docela výkonná. Líbí se mi, že se aktivuje už při zaostřování a fotoaparát může tedy spolehlivě zaostřit přesně na místo, které chcete. Stačí na ně ukázat prstem na displeji.

Výhodou všech Windows Phone telefonů je standardně i hardwarová spoušť, nechybí ani v Lumii 710. Pokud vám nevyhovuje fotografování přes dotykový displej, můžete ji využít. Je dvoupolohová, prvním lehkým stiskem se scéna zaostří, a domáčknutím vyfotí. Spoušť je až nadprůměrně citlivá, pro zaostření ji stačí vyloženě pohladit. Velmi praktické je, že lze fotoaparát spustit rychle i při zamknutém telefonu, stačí spoušť podržet. Není tak telefon potřeba odemykat. Tuto volbu však lze vypnout, aby se vám fotoaparát zbytečně nespouštěl například v kapse.

Nokia Lumia 710 (testovací video) – 720p, exteriér

Co se týče kvality integrovaného fotoaparátu, nemám žádných výtek. Na danou cenovou hladinu Lumia 710 dle mého názoru fotí nadprůměrně. Fotoaparát umí fotit buď v rozlišení 5 Mpx při poměru stran 4:3 nebo v 4 Mpx, fotografie jsou pak širokoúhlé (16:9). Nahrávání HD videa (720p) též zvládne bez sebemenších problémů ve výborné obrazové kvalitě.

GPS: offline navigace Nokia Autem zdarma

Výhodou všech Nokií s Windows Phone bude předinstalovaná offline navigace, která se v překladu jmenuje Nokia Autem. Po jejím prvním spuštění si musíte jednou stáhnout zdarma mapové podklady, které chcete a zároveň zvolit hlas navádění. Samozřejmě si můžete později stáhnout i další, pokud jedete například někam do zahraniční na dovolenou.

Nokia mapy Bing mapy hravě předčí; navigaci ještě čeká značně vylepšení

Pokud budeme důslední, pak slovo "offline navigace" není úplně přesné, vyhledání cíle potřebuje aktivní datové připojení, což v zahraniční bez roamingového datového paušálu může být problém. Toto by však měla vyřešit jedna z dalších aktualizací, kdy už bude možné tuto navigaci využít skutečně offline, stejně jako na Nokiích se Symbianem.

Navigace má dva různé grafické módy, 2D a 3D, samozřejmostí je i denní nebo noční režim. Na displeji vidíte mapu s modrou šipkou, která značí vaši pozici. V horní straně displeje je název nejbližší odbočky, společně se směrovou šipkou a počtem zbývajících metrů. V dolní části displeje počet kilometrů do cíle, aktuální rychlost a tlačítko pro vstup do menu.

Ovládání navigace Nokia Autem je velmi jednoduché, rychlé a pohodlné, není zde žádná záplava různých voleb, najdete v ní jen to nejdůležitější a není zde nic, co by vás rušilo. Navigaci lze použít v horizontální i vertikální poloze, a dvojitým poklikáním na displej ji přepnout do fullscreen režimu, kdy zmizí horní a spodní informační pruh.

GPS modul umí dohledat polohu satelitů i za pomocí mobilní sítě (A-GPS - asistovaná GPS), v tomto případě je zjištění pozice takřka okamžité. Pokud nemáte možnost A-GPS využít, pak "offline" vyhledání satelitů v mém případě trvalo 17 vteřin. V telefonu se pak nachází také aplikace Nokia Mapy, která umožňuje procházet mapové podklady celého světa, které jsou mnohdy neporovnatelně kvalitnější, než v případě standardních Bing map od Microsoftu. Oproti Symbianu však chybí řada bodů zájmů a telefon si při prohlížení mapy vždy stahuje z internetu, i když je máte v paměti uložené pro aplikaci Nokia Autem. To je poměrně škoda.

Závěrečné zhodnocení: obstojí ve srovnání s konkurencí?

Telefon Nokia Lumia 710 je plný kompromisů. Spokojit se musíte s obyčejným plastovým tělem, což je vzhledem k jeho zařazení do "lowend" kategorie pochopitelné, ale zpracování zadního krytu mohlo být o něco lepší. Použitý displej se dle mého názoru řadí spíše k těm horším, co se hlavně týče podání bílé barvy. 8 GB paměti, z nichž si ještě nějaké 2 GB ukousne systém, bude jistě mnoha uživatelům docela málo.

Velmi mile mě naopak potěšila kvalita fotografií a videa, nezklamal ani zvukový přednes a po multimediální stránce si tak Lumia 710 vede dobře. Příjemným benefitem, který byste si jinak museli draze dokoupit, je přítomnost offline navigace Nokia Autem.

Nokia Lumia 710 se začala prodávat zhruba před týdnem, s cenou kolem osmi tisíc korun. Vzhledem k výbavě bych si osobně představoval cenu zhruba o tisícovku nižší, aby se vyrovnala jejímu největšímu soupeři, kterým je aktuálně Samsung Omnia W s podobnou hardwarovou výbavou.

nokia-lumia-710
Klady
  • vyměnitelná baterie
  • otvor pro poutko
  • podsvícená tlačítka pod displejem
  • bílá varianta působí velmi elegantně
  • výborně fotí a nahrává video
  • offline navigace zdarma již v základu
Zápory
  • nižší výdrž na jedno nabití baterie
  • offline navigace potřebuje pro vyhledání cíle internet
  • chybí Mass Storage a je nutné používat Zune
  • microSIM karta
  • zadní kryt nedoléhá dokonale k přednímu
  • displej má žlutý nádech
  • jen 8 GB úložné paměti
Diskuze ke článku
freeman
Aký je to pocit stále dookola recenzovať jednu a tú istú vec ? Už to musí byť otrava ! Nie ? Lebo tak nejak mi pripadajú mobily s WP7.5 Mango.
Jirka
Stejně tak jako stále stejné telefony s Androidem, kde jsou jen odlišné nástavby pro určité výrobce. Už toho je na mobilním trhu tolik, že se těžko dá hledat něco novýho.
Max
Freeman mluví z hladu, ale vůbec si neuvědomuje, kolik se toho napíše o (ne)stabilitě, či (ne)odladěnosti jednotlivých modelů s Androidem. To u Windows Phone není potřeba. Takže tady je asi freemanův zakopaný pes ;-)
reichl22
Dovolim si pridat par vlastnich postrehu (pouzivam od 1.2) k jednotlivym castem recenze:
- mam cernou od O2 a zadne vrzani ci nedolehani zadniho krytu se vubec nekona
- pokud se snazite mobil pridrzovat malikem zespoda, cast kde se spojuje telo telefonu a zadni kryt reze jako svina
- tlacitko na probuzeni se macka naprosto bezproblemu
- displej ma opravdu nejakou lepsi antireflexni vrstvu, oproti me stare 5230 je Lumie 710 krasne citelna i na slunci
- az vyjde skype tak me bude absence predni kamery stvat
- spoust fotaku je citliva na ostreni, ale samotne vyfoceni jde ztuha jak prase (alespon na mem kousku)
- je divne mluvit o offline navigaci kdyz se ani nespusti bez internetu...

S ostatnim souhlasim, neco bych pochvalil vice ale na druhou stranu je na telefonu spousta dobnosti ktere me neskutecne stvou, je ale fakt ze to je zpusobene WP a ne primo Lumii...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze