Nokia Lumia 620
recenze

Nokia Lumia 620

Ideální WP8 pro nenáročné

Nokia Lumia 620 se po svém uvedení stala nejlevnějším smartphonem s operačním systémem Windows Phone 8 na českém trhu. Za příznivou cenu nabízí rychlý a stabilní systém a výbavu, které na své dražší konkurenty funkčně neztrácí. Pomůže tento model Nokii dostat Windows Phone 8 více mezi lidi?

Nokia Lumia 620 byla představena začátkem prosince 2012 jako nástupce Lumie 610. Po Lumii 920 a Lumii 820 se v té době jednalo o třetí model finského výrobce s novým operačním systémem Windows Phone 8. Proti oběma vyšším modelům při svém představení zaujala vidinou nízké startovací ceny, za kterou však nabídla velmi dobrou výbavu, ale i zajímavé barevné kryty zacílené především na mladší zákazníky.

Nokia Lumia 620 - oficiální fotografie

Technické parametry Nokia Lumia 620

Kompletní specifikace
Konstrukce115,4 × 61,1 × 11 mm, 127 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,8" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:10 hodin
Dostupnostbřezen 2013,

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka s datovým kabelem
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • návod

Design a zpracování

Hodnocení designu je vždy subjektivní, ale nám se Lumia 620 první pohled hned zalíbila. Se svými rozměry 115,4 x 61,1 x 11 milimetrů dnes patří spíše mezi menší telefony. Hmotnost 127 gramů je však už v ruce docela znát, i když to objektivně příliš není. Nokia si nehraje na ostré hrany a Lumia je tak hezký oblázek, který dobře padne do ruky a osloví elegantním designem ve stylu ostatních Lumií. Většinu zákazníků zaujmou především pestré kryty, jako například ten zelenožlutý, se kterým jsme měli zapůjčený první kus. V černém provedení, které jsme rovněž měli zapůjčeno na test, vypadá Lumia 620 poměrně nudně.

Nokia je pověstná svým kvalitním dílenským zpracováním a nejinak je tomu i u Lumie 620. Všechno perfektně lícuje a nic nevrže ani při silném stisknutí. Je to i tím, že Nokia použila u Lumie 620 stejnou koncepci jako u Lumie 820, kdy výměnný kryt tvoří jakousi vaničku, do které se celý telefon vkládá. O bytelnosti krytu svědčí i to, že se při jeho prvním sejmutí zřejmě neobejdete bez návodu, protože na telefonu není žádná rýha ani výlisek, které by naznačovaly, jak kryt sejmout. Je na to ale fígl. Musíte se zapřít o čočku fotoaparátu a zapáčit horní hranu směrem vzhůru.

Kryty jsou vyrobeny z tvrdého vrstveného plastu, který je v případě námi testované zelené verze vevnitř žlutý, což prosvítá na jeho lemu a u konektorů přes svrchní poloprůhlednou vrstvu. Od výrobce to byl záměr a nejedná se tedy žádnou vadu. Zatímco černá varianta má matný povrch, všechny barevné varianty jsou lesklé, ale otisky telefonu nejsou na krytu téměř patrné.

Na pravém boku telefonu jsou tři černá podlouhlá tlačítka, která mají poměrně tuhý stisk. Nahoře je dlouhé tlačítko, sloužící k regulování hlasitosti, pod ním je vypínač, který slouží i k zamykání a úplně dole je hardwarová spoušť fototoaparátu. Vypínač a ovladač hlasitosti jsou blízko sebe, takže se mi občas stává, že místo uzamknutí snížím hlasitost, na to si ale lze časem zvyknout. MicroUSB konektor naleznete symetricky umístěný na spodním okraji telefonu. Sluchátkový konektor je pak umístěn na horní straně vpravo.

Přední straně, která je celá pokrytá odolným sklem, dominuje 3,8placový displej. Nad ním je mřížka reproduktoru, který nalevo doprovází čočka přední kamery. Pod displejem jsou tři tradiční dotyková tlačítka, ale i tak zde zbývá poměrně dost volného místa, takže spodní část telefonu vypadá proti hořejší disproporčně. Celkové hodnocení vzhledu a konstrukce? Je to sympatický drobek s typickým elegantním designem Lumií, převedeným do nižší cenové kategorie.

Nokia Lumia 620 – videopohled

Hardware

Lumie 620 nabízí dvoujádrový procesor taktovaný na 1 GHz, kterému sekunduje grafický akcelerátor Adreno 305 a 512 RAM. To je v této cenové hladině velmi slušná výbava a oproti předchozí Lumii 610 s poměrně osekaným hardwarem je to hodně velký skok kupředu. Uživatelům Androidu by se mohlo zdát 512 MB v dnešní době málo, ale Windows Phone si s menší pamětí RAM díky své odladěnosti v pohodě vystačí.

Interní paměť se v případě Lumie 620 zastavila na 8 GB, což je dvojnásobek pro konkurenčnímu HTC 8S. Lumia 620 navíc disponuje slotem na standardní microSD kartu, který naleznete vedle baterie. Nicméně na tomto místě je nutné zdůraznit, že operační systém Windows Phone 8 nepodporuje instalování aplikací na paměťové karty. Na paměťovou kartu tak můžete ukládat pouze multimediální obsah. Uživatel má navíc kromě toho k dispozici dalších 7GB v internetovém uložišti SkyDrive.

Baterie a výdrž

Při pohledu do specifikací můžete být z velkosti kapacity baterie zklamání. Telefon je vybaven vyměnitelnou baterií s kapacitou pouhých 1300 mAh, což se může na první pohled jako naprosto nedostatečné. Konkurenční HTC 8S má totiž baterii o kapacitě 1700 mAh. Nokia však klame tělem a výdrž telefonu se tak ukázala být příjemným překvapením.

Telefon jsem při testování nijak nešetřil. V průběhu dne jsem několik minut telefonoval, odeslal několik SMS, krátil si cestu surfováním po internetu a navigováním, přesto mi však večer ještě zbývalo 10 - 20 procent kapacity baterie. To je sice méně, než kolik vykázal v testu HTC 8S, ale přesto se dá říci, že na jeden pracovní den při intenzivním používání s rezervou a v pohodě stačí. Samozřejmě, že se dá výdrž i výrazně prodloužit. Při střídmější používání a omezení mobilních dat na méně energeticky náročné 2G a zapnutí šetřiče není problém se dostat i na více než dva dny. Proti energeticky náročným smartphonům s Androidem se to v každém případě nedá srovnat a bylo by chybou hledět na velikost kapacity baterie optikou uživatele Androidu.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrže. Telefon byl přihlášen do sítě a připojen k zabezpečené Wi-Fi. V přehrávači se přitom streamovalo online video v kvalitě 720p. Na telefonu byl nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených dodávaných sluchátkách. K vypnutí telefonu došlo po pouhých 3 hodinách a 49 minutách. Konkurenční HTC 8S vydržel ve stejném testu o 40 minut déle. V našem testu doby nabíjení se při připojeném zabezpečeným Wi-Fi telefon na 80 procent nabil za 62 minut. Ke kompletnímu nabití telefon potřeboval 70 minut.

Displej

Telefon dostal 3,8" displej, který je sice pouze TFT TN, ale je vybaven technologií ClearBlack pro lepší zobrazení černé barvy. Ta i tak není tak černá jako u AMOLED displejů, ale ve výsledku působí barvy displeje živě a vyváženě a oproti modelu Lumia 610 se jedná o velký posun kupředu. Rozlišení displeje je pak 800 x 480 pixelů, což je u Windows Phone standardem. Díky tomu, že velikost displeje není tak velká, nejsou při zevrubném pohledu patrné pixely. Vzhledem k použité technologii a ceně proto musím displej pochválit.

Měl bych pouze drobnou výtku k někdy méně dokonalé citlivosti displeje, ale Nokia právě v těchto dnech uvolňuje pro Lumii 620 aktualizaci s označením 1030.6407.1308.00xx, která tento problém řeší. Kromě toho má přinést vylepšení stability systému, zlepšení kvality fotografií nebo lepší nastavení expozice při použití blesku za jasných podmínek. Na námi testovaný kus nicméně tato aktualizace zatím nedorazila, takže to nemohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

Zvuk

Zážitek ze zvuku bych v případě Lumie 620 rozdělil do dvou částí. Co se týče hlasitého reproduktoru, tak to, co mu nemůžu vytknout, je hlasitost, ale samotný zvuk zní trochu kovově. S připojenými sluchátky, ať již s dodávanými peckovými, tak vlastními, je poměrně kvalitní a rozeznáte v něm dobře výšky i hloubky. Pro použití se sluchátky nabízí telefon v nastavení ekvalizér a funkci DolbyHeadphone, která zvuk dále vylepšuje. Bez sluchátek jsou obě funkce nedostupné.

Nokia Lumia 620 patří do skupiny prvních telefonů, které jsou vybaveny novým operačním systémem Windows Phone 8. Kdo na Lumii 620 přechází ze staršího Windows Phone 7.5 nebude mít s ovládáním nového systému problém. Pro uživatele Androidu a iOS se však jedná o zcela jiný koncept než na jaký jsou zvyklí. O Windows Phone 8 již toho bylo napsáno mnoho a podrobně byl v praxi popsán u recenze HTC 8S. Microsoft nedovoluje výrobcům doplňovat OS vlastními grafickými nadstavbami, tak jako tomu je u Androidu, takže vypadá i chová se u telefonů všech výrobců stejně. Pouze si výrobci mohou přidat k základu některé své aplikace, čehož Nokie vždy využívá a jsou to právě exkluzivní aplikace, díky kterým dává smysl zvolit Nokii oproti jiným výrobcům Windows Phone telefonů. Za všechny lze jmenovat kvalitní mapové a navigační aplikace, doplňky fotoaparátu nebo hry.

Tip: Vyzkoušeli jsme nové Windows Phone 8: co je nového? (video)

Po stisknutí vypínače na pravém boku tlačítka se nám objeví zamykací obrazovka, na tu si můžete dát nejen libovolný obrázek, ale může se vám zde každý den měnit obrázek z Bingu, zobrazovat fotografie z Facebooku a podobně. V obchodě ale naleznete další aplikace, které podporují i funkci zamykací obrazovky a můžete si tak nastavit i další, například předpověď počasí, zpravodajství a podobně. Tuto funkci si dokonce Microsoft nechal patentovat.

Kromě času a data si můžete na zamykací obrazovce nechat zobrazit i další informace. Podrobné informace však můžete vidět pouze u jedné služby. Nejsmysluplnější je to například u kalendáře. U dalších pěti služeb ((SMS, Facebook, zmeškané hovory, Skype, atd.) si pak můžete zobrazit alespoň logo a počet novinek. Které služby si zde nastavíte, je přitom zcela na vás. Můžete si zde například nechat zobrazit stav baterie v procentech, pokud si stáhnete příslušnou aplikaci. Podobně to funguje i u stolních Windows 8 a je vidět, že Microsoft úmyslně koncept obou systémů co nejvíce přiblížil.

Kromě toho samozřejmě nechybí možnost zobrazit a ovládat přehrávání hudby nebo nastavení číselného pinu. Sympatické je, že si můžete nastavit požadavek na PIN vždy až po uplynutí určité doby (například 5 minut), takže vás to nezdržuje pokaždé, když v nějaké situaci vypínáte a zapínáte displej. Ze zamykací obrazovky se dostanete tahem vzhůru. Naopak telefon vypnete tak, že podržíte vypínač a následně stáhnete tapetu, která vyjede do půlky, úplně dolů.

Hlavní obrazovka se podobá té z Windows Phone 7.5. Stále je zde nekonečný proud dlaždic, které mohou být tzv. "živé" a dynamicky měnit zobrazované informace. Microsoft nicméně opouští pravidlo zlatého řezu, který se vyznačoval černým proužkem u pravého okraje displeje. Kromě toho, že dlaždice nyní vyplňují displej od okraje k okraji, zavádí tři velikosti dlaždic, kdy ta nejmenší tvoří čtvrtinu základní dlaždice a velká dlaždice je dvojnásobek základní dlaždice a zaplňuje displej od okraje k okraji. Ve výsledku se na displej vejde mnohem více dlaždic než dříve.

Celý systém si můžete obarvit podle své momentální chuti a nálady. V nastavení naleznete 21 různých barev dlaždic včetně například limetkově zelené, která se hodí k z zelenému krytu, ale také například tyrkysovou, růžovou, žlutou a další. Mimo to můžete nastavit, jestli chcete pozadí systému černé s bílým fontem nebo naopak bílé s černým fontem. Možnosti personalizace jsou tak vskutku široké.

Do menu s aplikacemi se tradičně dostanete tahem prstu doprava. Aplikace se řadí vertikálně podle abecedy a toto řazení není možné změnit. Není je ani možné rozčlenit do složek. Pouze, pokud jich máte již víc, tak se seznam rozčlení do bloků podle počátečních písmen. Kliknutím na libovolné písmeno se dostanete do vyhledávání pomocí grafické abecedy, což je velice šikovné. Hledat však můžete i pomocí symbolu lupy.

Delším podržením na názvu aplikace vyvoláte nabídku, kde můžete aplikaci odinstalovat, sdílet, připnout na úvodní obrazovku, ale i ohodnotit ve Windows Phone Store a přečíst si hodnocení ostatních uživatelů.

Delším podržením tlačítka zpět vyvoláte naposledy spuštěné aplikace, kterých může být maximálně sedm a nejstarší samy mizí. Opět to nijak neovlivníte a seznam nemůžete ručně promazávat. U podporovaných aplikací však funguje ve Windows Phone 8 funkce fast-resume. Když už není v naposledy spuštěných aplikacích a spustíte jí z dlaždice, tak se spustí tam, kde jste skončili a nenačítá se znovu. To platí například u Facebooku a mnohých dalších.

Co se týče výkonu a stability, tak jsem se během testování nesetkal s žádným zádrhelem. Reakce systému jsou skutečně rychlé a vše je plynulé. Jedinými případy, kdy jsem musel chvilku čekat, bylo při spouštění některých náročných aplikací, ale ani v tomto případě to nepřekonalo únosnou mez. Stejně tak jsem se zatím nesetkal s jediným samovolným restartem nebo zamrznutím. Zde se systém Windows Phone 8 vyznamenal. Pokud Lumii 620 porovnáme zejména s Androidí konkurencí v dané cenové třídě, má co se týče plynulosti a rychlosti Nokia určitě navrch.

Multimediální funkce

V Galerii fotografií si můžete zobrazit nejen vyfocené fotografie, ale i obrázky přenesené z počítače, z emailu, přenesené přes Bluetooth nebo NFC a načítají se sem i alba z Facebooku a SkyDrive. Obrázky se přitom náhodně automaticky používají jako pozadí celé aplikace. Příliš možností editace v základu nicméně fotogalerie nenabízí. Obrázky můžete maximálně automaticky vylepšit, otočit nebo oříznout.

Ve Windows Phone jsou přehrávače hudby i videa sloučeny do jedné aplikace "Hudba+videa". Hudba je rozdělena do filtrů podle umělce, alba i playlistů. Nejvíce ale nejspíše budete využívat filtru "skladby", který vám prostě seřadí veškerou hudbu v telefonu do jednoho seznamu podle abecedy. Jedině v tomto filtru také můžete jednotlivé skladby označovat a dále s nimi pracovat (smazat, sdílet, přidat do playlistu).

Přehrávač hudby je poměrně jednoduchý. Zobrazí vám jméno umělce, název alba a skladby a obrázek alba. Jinak nabízí standardní funkce, pozastavení/spuštění, přeskakování vpřed a vzad (při delším podržení přetáčí), náhodné přehrávání nebo opakování skladby. Pokud byste však chtěli ekvalizér tak, Nokia oproti jiným Windows Phonům nezklame a díky bonusové aplikaci si zvuk můžete nastavit. Jak jsem se zmiňoval již výše, musíte mít připojená sluchátka a jít do nastavení. Dalším vylepšením je pak funkce DolbyHeadphone, kterou můžete aktivovat také pouze s připojenými sluchátky.

Přehrávač videa nenabízí příliš nastavení. Zvládne roztáhnout video na celý displej, ale na titulky můžete zapomenout. Novinkou u Windows Phone 8 je, že se při připojení k počítači obejdete bez Zune, ale multimediální soubory jednoduše přetáhnete v průzkumníku například na kartu. Bez problému si poradí s avi soubory v HD rozlišení, s MKV ale nepochodíte.

Fotoaparát

Je jasné, že někde Nokia musela ušetřit a tím místem je fotoaparát. Ne, že by byl pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem a přisvětlovací LED diodou nějak vysloveně špatný, ale kvalit vyšších modelů prostě ani zdaleka nedosahuje. Reálné fotografie jsou spíše průměrné. Venku za dobrého osvětlení jsou poměrně kvalitní. V interiéru a za umělého osvětlení však jejich kvalita klesá a telefon si ne vždy ideálním způsobem poradí s vyvážením bílé. To by nicméně měla zlepšit výše zmiňovaná aktualizace.

Nastavení fotoaparátu umožňuje změnit formát fotografií, výběr scenérií, nastavení bílí a ISO a kompenzaci expozice. Další možnosti fotoaparátu pak přidávají fotoaplikace. Sama Nokia jich přitom vytvořila již několik, včetně Panoramat, pohyblivých obrázků Cinemagraph nebo skupinového snímku a dalších. Co se týče videa, tak telefon umožňuje nastavení bílé, zapnutí kontinuálního zaostření a výběr kvality videa, které je standardně v rozlišení 720p.

Zklamáním je pak přední kamera. Ta má rozlišení 0,3 megapixelu a je určená především pro videohovory. Právě během videohovorů přes Skype při horším osvětlení si protistrana stěžovala na dost silně zašuměný obraz. Na druhou stranu v této cenové kategorii rozhodně není přední kamerka běžná a oproti Lumii 610, které ji neobsahovala, se rovněž jedná o příjemné vylepšení.

Nokia Lumia 620 (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní seznam

Své kontakty naleznete v hubu Lidé. Telefonní seznam je stejný, jako u všech ostatních telefonů nejen s Windows Phone 8, ale i starším Windows Phone 7.x. Svým vzhledem dokonale zapadá do systému, ale jeho ergonomie by mohla být lepší. Samotný název "lidé" zabírá příliš mnoho místa, což je o to citelnější, čím je displej telefonu menší.

Naopak, co se mi na něm líbí je jeho celková koncepce. Na jednom místě máte k dispozici veškeré informace o svých kontaktech. Seznam kontaktů je provázán nejen s vaším účtem od Microsoftu, ale můžete ho svázat i s účtem Googlu, Facebooku Twitterem a dalšími účty. S novou aktualizací Skypu se vrátila i provázanost Skypu s hubem Lidé.

Pokud má váš kontakt víc účtů, tak je snadno svážete dohromady a systém vám i přitom napovídá, který účet hledáte. Telefon to udělá automaticky, ale máte možnost sloučit kontakty i ručně. Samozřejmostí je i možnost filtrování. Můžete si tak zobrazit kontakty pouze z konkrétního účtu. Díky propojení se sociálními sítěmi nemáte k dispozici pouze telefonní čísla a emailové adresy, ale uvidíte i aktualizace na Facebooku.

U jednotlivých kontaktů uvidíte poslední status, můžete nejen uskutečnit hovor, poslat sms nebo email, ale i zahájit jedním kliknutím chat na Facebooku, napsat na zeď na Facebooku, podívat se na poslední interakce a podobně. V případě Skypu máte všechny tři možnosti - chat, hlas i video, protože Nokia Lumia 620 disponuje přední kamerou.

Kontakty si můžete rozdělit pro snazší třídění do skupin, kterým nicméně nemůžete přiřadit vlastní zvonění. Můžete jim však hromadně odeslat SMS a zobrazují se v ní také novinky z Facebooku. Různá zvonění nicméně můžete přiřadit jednotlivým kontaktům. Proti starší verzi systému doznaly vlastní zvonění významné změny. Už nemusíte skladbu ořezávat a přidávat jí tag ringtone, aby jí systém identifikoval jako zvonění, ale stačí skladbu zkopírovat do složky Ringtones, a to je vše. Stále nejde přiřadit jako zvonění libovolnou skladbu přímo z hudebního přehrávače, ale i tak se jedná o významný pokrok.

Jednotlivé kontakty i skupiny můžete připnout jako samostatnou dlaždici pro snadnější přístup na hlavní obrazovku. Kromě fotografie kontaktu se vám na ní bude zobrazovat i poslední status z Facebooku. Stejně tak můžete na samostatnou dlaždici dát skupinu kontaktů, která je rozcestníkem zobrazujícím souhrnně například i všechny aktualizace statusů na Facebooku daných kontaktů ze skupiny.

Speciálním typem skupiny je pak tzv. Prostor pro nejbližší, kam si můžete pozvat své kontakty a soukromě s nimi na jednom místě sdílet kalendář, fotky, skupinový chat a poznámky. Celkově se dá říct, že provázanost kontaktů s účty na sociálních sítích je na mnohem vyšší úrovni než u konkurenčních systémů. Vše funguje, jak má a v případě Facebooku se zcela obejdete bez externí aplikace.

Zprávy

V hubu Zprávy se sdružují nejen SMS a MMS, ale i chat na Facebooku, který je zde plně integrovaný. Všechny zprávy jsou přitom řazeny do konverzací bez ohledu na typ zprávy a je možné je promazávat po jednotlivých zprávách. V praxi tak při psaní nové zprávy můžete přepínat v zápatí, jestli chcete odeslat zprávu jako SMS nebo MMS či přes Facebook. Samozřejmě, že si přitom musíte nastavit svůj stav na cokoli jiného než offline. V druhé záložce v Lidé, pak vidíte aktuálně přihlášené přátele z Facebooku.

U MMS zase potěší novinka, kterou je sdílení polohy. Do MMS vložíte výřez mapy, a když na ní příjemce klikne, tak se mu v jeho mapové aplikaci okamžitě zobrazí vaše poloha. Z dalších možností nabízí MMS vložení kromě obrázku a videa, také hlasové poznámky a kontaktu.

Při tvorby zprávy využíváte QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. Při psaní na výšku jsou však na Lumii 620 jednotlivé klávesy docela malé a pokud máte větší prsty, tak se zřejmě nevyhnete častým překlepům. Nicméně při prvním spuštění klávesnice vám vyběhne nabídka na stažení českého slovníku, který nejen, že doplňuje slova, ale i zvládá opravování překlepů. Při psaní pak můžete své zprávy ozvláštnit celou řadou grafických smajlíků.

Co bych však Microsoftu trochu vytkl je, že se čítač zbývajících znaků objeví teprve až když zbývá posledních 70 znaků a hlavně bych mu vytkl trochu nešikovné řešení doručenek, které chodí jako samostatné zprávy a řadí se do své vlastní konverzace. Naštěstí už ale nechybí například koncepty.

Co se týče emailů, tak ty se v hubu Zprávy nesdružují, ale mají svou vlastní aplikaci. Při nastavení se u každé schránky vytvoří vlastní položka v menu. Pokud by vám to však nevyhovovalo, tak si můžete vytvořené schránky sloučit do jedné. Při psaní emailu můžete jako přílohu přiložit pouze fotografii. V případě jiných typů souborů na to musíte jít oklikou přes položku sdílení v konkrétní aplikaci.

Další výtku bych směřoval na samotný vzhled aplikace. Zatímco výpis emailu můžete mít černý s bílým písmem, pokud email rozkliknete, tak i v tmavém tématu bude bílý podklad s černým písmem, což vypadá trochu rušivě.

Co se týče kancelářských dokumentů, zde se naplno projevuje síla Microsoftu, kterou mohou uživatelé Androidu a iOS jen tiše závidět. V základní výbavě nabízí Windows Phone aplikaci Office, která si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Ty přitom můžete nejen prohlížet, ale i poměrně podrobně editovat a vytvářet nové. Dokumenty si můžete třídit nebo jednotlivé připnout jako dlaždice na plochu. Samozřejmostí je také sdílení e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive, ze kterého si můžete přímo v aplikaci soubory zobrazit. .

V další výbavě nechybí opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis, kalkulačka a poznámkový blok One Note, který je synchronizovaný s poznámkami ve SkyDrive. Poznámky nemusí být přitom pouze písemné, ale můžete použít i fotografie nebo hlasové poznámky.

Peněženka, dětský koutek a obnovení

Z dalších zajímavých novinek ve Windows Phone, pak stojí za zmínku aplikace Peněženka, do které můžete na jedno místo soustředit informace o vašich kreditních a debetních kartách, věrnostních kartách, členských průkazkách. Můžete zde sledovat zůstatky a transakce karet, nastavit karty na nákup aplikací a her nebo sledovat místní výhodné nabídky. Samozřejmostí je přitom ochrana pinem.

Další funkci ocení především rodiče s dětmi. Už se nemusíte bát, že vám vaše ratolest vymaže důležitá data, podívá se, kam nemá nebo proluftuje účet za telefon. Funkce Dětský koutek umožňuje vymezit přesné mantinely, co s telefon může dělat. Můžete si určit jaké aplikace, hry, skladby a videa mají být zpřístupněny, když koutek spustíte, a nastavit heslo, kterým má být standardní prostředí telefonu chráněno.

Velice praktickou funkcí je pak funkce online zálohování do SkyDrive. Do SkyDrive se tak nemusí automaticky odesílat pouze fotografie, ale i všechny vaše zprávy (SMS, MMS i Facebook chat), aplikace a nastavení, historii volání, všechny sociálních sítě, emailové schránky i oblíbené položky prohlížeče. Při přechodu na jiný telefon s Windows Phone 8 by se vám mělo vše automaticky obnovit. Nicméně v praxi to úplně dokonale nefungovalo. Vyzkoušel jsem zálohování a obnovení mezi dvěma Nokiemi Lumiemi 620 a při obnovení se některé aplikace neobnovily, ale vyhodily chybovou hlášku.

Exkluzivní aplikace od Nokie

Zatímco operační systém si jednotliví výrobci nemohou upravit k obrazu svému, mohou se odlišit doplňkovými aplikacemi. V tomto případě nemá Nokia konkurenci. Zmiňme alespoň některé:

O jednu konkurenční výhodu v podobě samotných map Nokia sice přišla, stále však má svou vlastní automobilovou aplikaci Here Drive+, která funguje jako samostatná aplikace. Ve verzi pro Windows Phone 8 doznala navigace řadu inovací. Nyní již obsahuje všechny potřebné funkce jako běh na pozadí, změna způsobu plánování, možnost vyhnout se placeným úsekům, které z ní dělají plnohodnotnou automobilovou aplikaci s offline mapami. Co je však nejdůležitější, jak navigace, tak aktualizace map, je zcela zdarma. Pro srovnání za obdobnou placenou navigace Navigon zaplatíte 2070 Kč a navíc zaplatíte i za aktualizaci map.

Kromě automobilové navigace nabízí Nokia ještě aplikaci Here Transit. Ta umožňuje plánování cest v největších světových městech. Umí kombinovat pěší dopravu spolu s MHD a dalšími dopravními prostředky jako to u Androidu nabízí navigace v Google Maps. U nás však zatím příliš nefunguje kvůli absenci jízdních řádů.

S navigací souvisí i aplikace Městské info (City Lens), která funguje na principu augmented reality. Stačí zamířit fotoaparát a na displeji se vám zobrazí informace o daných objektech ve vašem okolí.

Pro práci s fotoaparátem nabízí mimo jiné aplikace Panorama pro automatickou tvorbu panoramat, což fotoaparát v základu neumí. Aplikace Smart Shoot po stisknutí spouště vytvoří sérii pěti snímků. Z nich si můžete následně vybrat ten nejlepší a vymazat z něj jakékoli osoby nebo předměty. Oceníte jí i při focení skupinových portrétů, kde vám zajistí, že všichni budou mít otevřené oči.

Podobně funguje i aplikace Cinemagraph, která z několika pořízených fotografií skládá animované GIFy obrázky. Pro další práci s fotografiemi pak jistě oceníte editor fotografií Creative Studio, který nabízí celou řadu filtrů a funkcí pro úpravy.

Navigace

Kromě amerického systému GPS nalezneme v telefonu i konkurenční ruský GLONASS. Díky použití dvou systémů satelitní navigace telefon velice rychle zafixuje pozici i ve městě, kde vysoké budovy mnohdy brání dokonalému výhledu na oblohu. Obvykle se tak stalo do půl minuty. Mimo samotné rychlosti nalezení polohy má použití dvou systémů i pozitivní vliv na přesnost polohy, která je v tomto případě vyšší a ani se signál během cestování neztrácí.

Telefon se však nespoléhá pouze na GPS a GLONASS a pro zrychlení nalezení polohy mu nechybí ani funkce A-GPS a používá i informace o Wi-Fi. Celkově mě tedy v tomto ohledu Lumia 620 potěšila a mohu jí doporučit jako kvalitní přístroj nejen pro automobilovou navigaci, ale i při turistice nebo geocachingu.

Datové funkce

Lumia 620 nepracuje pouze v síti GSM, kterou podporuje na frekvencích 850/900/1800/1900 MHz, ale podporuje i 3G WCDMA ve verzích 850/900/1900/2100 MHz. Co se týče datových funkcí, tak v síti GSM nabízí EDGE s rychlostí 236,8 kb/s a ve 3G pak HSDPA s downloadem rychlostí až 21,1 Mb/s.

Pro připojení můžete využít také Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Citlivost na signál W-Fi je přitom velice dobrá a chytá se i poměrně slabém signálu. Z dalších možností bezdrátového připojení nabízí Bluetooth 3.0, který je na Windows Phone 8 konečně plnohodnotný a můžete skrze něj posílat a přijímat i soubory, včetně fotografií nebo hudby. Potěší také technologie NFC umožňující rychlé sdílení souborů nebo mobilní placení. Konkurenční HTC 8S tuto technologii neobsahuje a Nokie zde má konkurenční výhodu. K počítači se pak připojíte přes klasický micro USB kabel a paměť telefonu i paměťová karta se zobrazí jako nové multimediální zařízení a vy můžete z/do pamětí jednoduše přesouvat soubory stejně, jako například na Androidu..

Závěrečné zhodnocení

Nokia Lumia 620 je poměrně malý telefon se zaobleným designem, který dobře padne do ruky a zalíbí se určitě hlavně ženám nebo mladším uživatelům, kteří nechtějí dnešní velká pádla. Nicméně jeho design nepřináší nic nového a v černém provedení vypadá poměrně nudně. O to víc mu sluší barevné kryty, zejména testovaný limetkově zelený, který mu dává šmrnc. Zároveň jsem ocenil stabilitu a rychlost systému i s papírově nižší pamětí RAM. Pochvalu zaslouží Nokia i za exkluzivní aplikace, které ke svým telefonů přidává, zejména se jedná o plnohodnotnou automobilovou navigaci. Dále bych ocenil i přítomnost satelitní navigace GLONASS a technologie NFC.

Naopak vytkl bych Lumii 620 horší fotoaparát a slabší baterii, která ale, jak se ukázalo při testování, není zas až takový problém a jeden až dva dny bez problémů vydrží.

Podle původních předpokladů se měla Nokia Lumia 620 na českém trhu prodávat za 7000 Kč. Když však byla minulý týden oficiálně uvedena na trh, nasadila Nokia cenovku 5990 Kč, což z Lumie 620 udělalo nejlevnější smartphone s Windows Phone 8 na českém trhu a velmi konkurenceschopný přístroj i vůči Androidím rivalům. Přestože se mělo jednat o pouze čtyřdenní akci, při pohledu do oficiálního internetového obchodu Nokie, je vidět, že tato cena zůstává. Za necelých šest tisíc korun je Nokia Lumia 620 dobrou volbou pro všechny zájemce o WP 8, kteří chtějí za přijatelnou cenu smartphone se zanedbatelnými kompromisy.

Konkurence

Hlavní konkurencí Nokii Lumia 620 v tuto chvíli na českém trhu tvoří HTC 8S, který se v současnosti prodává v průměru o téměř tisícikorunu dráž. Ostatní smartphony s WP 8, které se zde prodávají, jsou už ve vyšší cenové kategorii. Proti HTC 8S nabízí Lumia 620 menší displej se zastaralejší technologií, menší kapacitu baterie, ale naopak nabízí dvojnásobnou velikost vnitřní paměti nebo podporu NFC. Do karet hraje Nokii i o něco nižší cena a zejména bezplatná plnohodnotná automobilová navigace.

Tip: Recenze HTC 8S – Téměř dokonalé mobilní osmičky

O své prvenství nejlevnějšího smartphonu s Windows Phone 8 však Lumia 620 přijde už v dubnu, kdy se na českém trhu začne prodávat Huawei Ascend W1, jehož cena by měla být pět tisíc korun. Huawei nabídne čtyřpalcový IPS displej. Stejně jako Nokia bude mít dvoujádrový gigaherzový procesor a 512 MB RAM. Bohužel však bude mít stejně jako HTC 8S pouze 4 GB interní paměť, která však bude rozšiřitelné microSD kartami. Chybět nebude ani NFC a fotoaparát bude mít rovněž rozlišení 5 Mpix a přisvětlovací LED diodu. Huawei však proti Nokii nabídne výrazně lepší baterii s kapacitou 1950 mAh.

Mezi smartphony s Androidem je pak konkurentů více. Téměř stejně jako za Nokii Lumii 620 zaplatíte za Sony Xperia P. Ten nabízí jako Nokia dvoujádrový gigový procesor, ale hned 1 GB RAM. Sony má čtyřpalcový displej, na kterém nabízí vyšší rozlišení než Nokia. Proti ní nabídne také o hodně lepší fotoaparát, ale na druhou stranu nepodporuje paměťové karty, třebaže jeho interní paměť má proti Nokii dvojnásobnou hodnotu. Stejně jako Nokia podporuje Xperia P technologii NFC a má téměř shodnou kapacitu baterie. Na Androidu je však baterie s kapacitou 1 305 mAh skutečně podprůměrná hodnota a v našem standardizovaném testu vydržela pouhých 206 minut. Také v praxi je výdrž podprůměrná.

Dalším konkurentem je Samsung Galaxy S III mini, který nabízí čtyřpalcový Super AMOLED displej se stejným rozlišením jako má Nokia. Srdcem je pak také dvoujádrový procesor, kterému však sekunduje 1 GB RAM. Galacy S III mini stejně jako Nokia nabízí vnitřní paměť 8 GB rozšiřitelnou microSD kartami a pětimegapixelový fotoaparát s LED diodou. Baterie pak má kapacitu 1500 mAh. Za konkurenci by se však dal považovat i Samsung Galaxy Ace 2, který se však cenově pohybuje výrazně níže mezi 4200 - 4500 Kč. Galaxy Ace 2 nabízí displej se stejnou velikostí i rozlišením jako Lumia 620. Proti ní má však procesor s nižším taktem, větší RAM a vnitřní paměť pouze 4,1 GB rozšiřitelnou microSD kartou.

nokia-lumia-620
Klady
  • NFC
  • Automobilová navigace zdarma
  • Stabilní a rychlý systém
  • Pestré výměnné kryty
  • Kompaktní rozměry
  • Pevná konstrukce
  • Bonusové aplikace od Nokie
  • 8GB vnitřní paměť a microSD karty
Zápory
  • Nižší kapacita baterie
  • V černém provedení nudný design
  • Méně kvalitní fotografie a video
  • Horší řešení doručenek zpráv
Diskuze ke článku
mortyg
Díky za recenzi, asi se na něj budu muset jít někam podívat a osahat si jej. Já jej zatracoval kvůli kapacity baterie a z fotek mě nezaujal ani vzhled, přišel mi neohrabaný.. Chci WP 8 telefon a jedině od Nokie. Od Barcelony mě okouzlil model 720, ale vzhledem k rozměrům už bych asi rovnou šel do 920. Nejde mi ani tak o peníze, jako spíš o pocit z telefonu v ruce - při používání. Možná mi bude stačit i tento "trpaslík" :-)
Pavel
Tento smartphon je nejlepsi koupe pri pomeru cena vykon. Nokia pridava uzitecne aplikace navic ktere nemaji ostatni vyrobci mobilu WP8. K tomu plnohodnotna navigace zdarma. Jen upozornim, matne jsou varianty cerna, bila. zluta, modra a cervena. Leskle jsou jen zelena a oranzova.
René
Dobrej telefonek,možná mi trochu vadí horší display oproti lumii 520 a ty aplikace že nejdou instalovat na micro sd,
Pavel
Rozhodne bych ten telefon pres jeho priznivou cenu nenazval mobilem pro nenarocne. Zadna dulezita funkce z mnohem drazsich konkurentu mu nechybi. Navic pridava rychlost a stabilitu u smartphonu s Androidem v teto cenove relaci nevidanou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze