Nokia Lumia 1520
recenze

Nokia Lumia 1520

Největší Finka s ultimátní výbavou
100

Obří šestipalcový displej, brutální výkon pod kapotou, fotoaparát Pure View a nejnovější aktualizace Windows Phone 8. To vše nabízí nová vlajková loď Nokie, která se svou Lumií 1520 rozvířila vody tabletofonů. Vyrovná se svým konkurentům s Androidem a vyplatí se za cenu, za kterou se prodává? Na to odpoví naše recenze.

Obří šestipalcový displej, brutální výkon pod kapotou, fotoaparát PureView a nejnovější aktualizace Windows Phone 8 Nokia Black. To vše nabízí nová vlajková loď Nokie, která se svou Lumií 1520 rozvířila vody tabletofonů. Vyrovná se svým konkurentům s Androidem a vyplatí se za cenu, za kterou se prodává? Na to odpoví naše recenze.

Nokia dlouho odolávala vlně zájmů o smartphony s většími displeji. Dlouho pro ní bylo maximum 4,5 palců, a teprve nedávno přišla s Lumií 625, která přinesla dosud největší 4,7" displej. V tomto případě se ovšem jednalo o čistokrevnou střední třídu, která v portfoliu Nokie nahrazovala model Lumia 720. Paradoxně tak měla vlajková loď Lumia 1020 menší úhlopříčku, než Lumia 625. Lumia 1520 však nabízí dokonce šestipalcový displej, který doplnila o špičkové technologie, se kterými se v klidu může rovnat nejlepším konkurentům s Androidem. Nebo je i překoná?

Oficiální fotografie Nokia Lumia 1520

Dnes testovaná Lumia 1520 má však i svého levnějšího sourozence Lumia 1320, která nabízí stejnou úhlopříčku, ale výbavu střední třídy. Ta se však zde ještě neprodává, ale měla by se prodávat přibližně za polovinu ceny Lumie 1520, která se oficiálně prodává na českém trhu za necelých 17 tisíc korun.

Za zapůjčení Nokie Lumie 1520 děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete tabletofon také zakoupit.

Obsah prodejního balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • datový kabel
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • špendlík
  • návod

Technické parametry Nokia Lumia 1520

Kompletní specifikace
Konstrukce162,8 × 85,4 × 8,7 mm, 208 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 5:06 hodin
Dostupnostprosinec 2013,

Design a zpracování: pádlo, které trhá kapsy

Při položení na stůl ještě rozměry telefonu tak nevyniknou, ale pokud ho vezmete do dlaně nebo ho porovnáte například se čtyřpalcovou Lumií 820, rázem si uvědomíte, o jak velké pádlo se jedná. Na výšku narostla Lumia 1520 na obřích 162,8 milimetrů a na šířku 85,4 milimetrů. Telefon nemá ani nijak tenké rámečky kolem displeje, které by mohly tak velké rozměry srazit. Přestože je Lumia celkem tenká, v pase má 8,7 milimetrů, na to, že byste jí nosili například v kapse těsnějších kalhot nebo v kapsičce u košile, rovnou zapomeňte. Toto je prostě telefon do tašky nebo do kabelky, případně náprsní kapsy u saka či volných kalhot.

Nokia Lumia 1520 Samsung Galaxy Note 3 HTC One Max
rozměry 162,8 × 85,4 × 8,7 mm 151,2 × 79,2 × 8,3 mm 164,5 × 82,5 × 10,3 mm
hmotnost 208 g 168 g 217 g

Na druhou stranu hmotnost telefonu je vcelku příjemných 208 gramů, takže se příliš nepronesete. Zprvu je nezvyk sebou tahat takto rozměrný telefon, ale všechno je to o zvyku, a po pár dnech to člověku už nepřijde. To se ale netýká nepohodlného ovládání, o kterém si ale povíme dále.

Co se týče designu, Lumia 1520 rozhodně nezapře svou příbuznost s dalšími zástupci řady Lumia s polykarbonátovým tělem včetně zaoblených hran, díky nimž se dobře drží. V tomto případě nechci Nokii nic vyčítat. Naopak, považuji tento design za povedený a nevidím důvod, proč ho v tomto případě výrazně měnit. Na testování jsme měli zapůjčený černý kus v matném provedení a červenou verzi, která je jako jediná z barevných variant lesklá. Černá verze mi však z hlediska ulpívání otisku přišla o dost praktičtější, má příjemný povrch a telefon působí ušlechtile.

Nokia Lumia 1520 – videopohled

Podobně jako Lumia 720 i tento model dostal do vínku slot na paměťovou kartu, který se stejně jako slot na SIM kartu skrývá pod nenápadným šuplíčkem na levém boku, který otevřete přiloženou speciální jehlou. Co však Nokii chci vytknout je použitá velikost SIM karty. Zatímco rozměry telefony výrazně narostly, velikost SIM se dále zmenšila. Po vzoru Applu totiž Nokia použila u tohoto modelu nanoSIM. Proč? Prostoru pro minimálně miniSIM, které používají dosavadní Lumie, by zde přitom bylo víc než dost a uživatelům by odpadl problémy s kompatibilitou.

Na druhém boku telefonu je již tradiční sestava tlačítek v pořadí dlouhý regulátor hlasitosti, vypínač a mechanická spoušť fotoaparátu. MicroUSB konektor je opět uprostřed dolní hrany telefonu, 3,5 mm jack pro připojení sluchátek je pak proti němu na horní straně.

Pod rozměrným šestipalcovým displejem je obvyklá sestava senzorových tlačítek. Nahoře nad displejem je pak přední kamera a jediným výrazným prvkem zadní strany je mírně vystupující okruží s čočkou fotoaparátu, vedle které je přisvětlující LED dioda. Pod zadní stranou se skrývá ještě spirála pro bezdrátové nabíjení a samozřejmě integrovaný akumulátor.

Co se týče dílenského zpracování, tak nemůžu telefonu absolutně nic vytknout. Všechny materiály jsou kvalitní a vzhledem k použité unibody konstrukci na telefonu nemá ani co vrzat. Dílenské zpracování je na velmi dobré úrovni. Vše drží, jak má a nikde nic nevrže.

Hardware: nejvýkonnější Windows Phone

Po hardwarové stránce nabízí Lumia 1520 na Windows Phone dosud nevídanou konfiguraci, která se vyrovná top modelům s Androidem. Vybavený je čipsetem Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 se čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 2,2 GHz a grafickým čipem Adreno 330, který doplňuje rovné 2 GB. Tedy to nejlepší, co dnes můžeme v mobilech chtít a mít. Systém Windows Phone je známý svou dokonalou odladěností, s níž plynule běží i na slabém hardwaru a tak je otázkou, k čemu je takto monstrózní výkon? Výkon, kterého má telefon na rozdávání, však přesto využijete. Oceníte ho například při zpracování fotografií. Navíc se náročnější aplikace i hry spouští rychleji, webové stránky se vykreslují svižněji než na dřívějších Lumiích a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na hry. Postupně i pro Windows Phone přibývá náročnějších her, které výkonná střeva ocení. V benchmarku Antutu získala Lumia 1520 velice dobrých 25 143 bodů a v benchmarku WP bench si připsal skóre 518,98 bodů.

Interní paměť má velikost 32 GB, ze kterých máte uživatelsky k dispozici více než 25 GB. Navíc Nokia nezapomněla ani na podporu paměťových karet microSDXC do kapacity 64 GB. Na paměťovou kartu si můžete ukládat multimediální obsah a mapy, ale aplikace můžete mít pouze v interní paměti. V praxi jsem se tak nesetkal s nedostatkem místa a tato kapacita by mohla stačit i velmi náročnému uživateli, vždyť v telefonu máte místo pro zhruba 90 GB dat. Navíc už od aktualizace Amber mají uživatelé Nokií k dispozici aplikaci Storage Check, která nabízí detailní správu úložiště, včetně mazání "Jiného" obsahu a možnosti přesouvat mapové podklady na paměťovou kartu. Celých 25 GB tak můžete zaplnit aplikacemi, což se asi podaří málokomu. Abyste si uchovali takřka dokonalou plynulost systému Windows Phone, je nutné zakoupit paměťovou kartu nejvyšší rychlostní třídy, jinak si při práci s multimédii počkáte.

Hardware Nokia Lumia 1520 Samsung Galaxy Note 3 HTC One Max
Chipset Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T
CPU 4× 2,2 GHz 4× 2,3 GHz 4× 1,7 GHz
GPU Adreno 330 Adreno 330 Adreno 320
RAM 2 GB 3 GB 2 GB
Vnitřní paměť 32 GB 32 GB 16 GB / 32 GB
Paměťové karty microSDHC microSDXC microSDHC

Baterie a výdrž: dva dny nejsou problém

Lumia 1520 je vybavena Li-Ion baterií s kapacitou 3 400 mAh, která slibuje papírově pohotovostní dobu 780 hodin a dobu hovoru 1 500 minut. Vzhledem k použití unibody konstrukce není tato baterie uživatelsky vyměnitelná.

Jakkoli se tato kapacita může obrovská, musíte vzít v úvahu výkonný hardware a velký displej s vysokým FullHD rozlišením, který je sám o sobě velkým žroutem energie. Přesto se však Lumia 1520 nemá zač stydět, a při standardním používání, které zahrnuje i připojení k mobilním datům a Wi-Fi a synchronizování několika mailových schránek, občasné využívání sociálních sítí, SMS zpráv, hovorů a několik desítek minut hudby, se můžete dostat i na dva dny používání. Ani při intenzivním používání vás tabletofon nenechá ve štychu a vydrží poctivě od rána do večera, než ho připojíte k nabíječce. Hledáte-li spolehlivý pracovní telefon, který s vámi udrží krok celý pracovní den, Lumia 1520 nezklame. Pokud využíváte telefon skutečně nenáročně a zapnete i režim šetření baterie, lze se bez problému dostat i na 3, v extrémních případech i 4 dny.

Provedl jsem také standardizovaný test výdrže. Během tohoto testu byla Lumia 1520 přihlášena do sítě a připojena k zabezpečené Wi-Fi. V přehrávači se přitom streamovalo online video v kvalitě 1080p. Na telefonu byl nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených dodávaných sluchátkách. Telefon se vypnul po 8 hodinách a 47 minutách, což je velmi dobrý výsledek. Jedná se o takřka shodný výsledek se Samsungem Galaxy Note 3 a o hodinu a 39 minut více než v případě HTC One Max.

Nokia Lumia 1520 Samsung Galaxy Note 3 HTC One Max
výdrž 8:47 hodin (1080p) 8:29 hodin (1080p) 7:08 hodin (1080p)

Otestoval jsem také rychlost nabíjení. Tam je Lumia 1520 již výrazně slabší. Za hodinu se telefon nabil na pouhých 19 procent, na 80 procent kapacity baterie mu to trvalo 3 hodiny a 43 minut. Zcela nabitý pak byl po 5 hodinách a 6 minutách, což je opravdu hodně dlouhá doba. Ve výbavě nechybí ani velmi praktické vestavěné bezdrátové nabíjení, které funguje i s nejstaršími bezdrátovými nabíječkami od Nokie. Zajímavostí je, že pokud je telefon vypnutý, a nabíjíte ho, tak bliká středové tlačítko Windows.

Displej: poprvé 6" i Full HD

Jak již bylo řečeno výše, jedním z hlavních taháků Lumie 1520 je displej s úhlopříčkou 6“, což je spolu s Lumií 1320 největší úhlopříčka s jakou jsme se zatím u Windows Phone setkali. Není to však pouze velikost, čím tento displej boduje, ale i jeho rozlišení, které je poprvé v historii Windows Phone 1 920 × 1 080 pixelů (Full HD), což nám dává hustotu pixelů krásných 367 ppi. Už na první pohled je zobrazení krásně jemné a nemáte šanci u něj zahlédnout rastr.

Displej Nokia Lumia 1520 Samsung Galaxy Note 3 HTC One Max
Typ TFT IPS Super AMOLED Super LCD 3
Velikost 6" 5,7" 5,9"
Rozlišení 1920 × 1080 px 1920 × 1080 px 1920 × 1080 px

Zatímco Microsoft pro toto rozlišení své aplikace již částečně optimalizoval, velké množství aplikací třetích stran si s ním ještě neporadí. V těchto případech buď prvky aplikací jednoduše zvětší s podkladovou grafikou z HD ready rozlišení nebo je upscalované z HD ready rozlišení. To platí například o řadě her včetně nejnovějšího Asphaltu 8 od Gameloftu. Stojí za to zmínit, že poměr stran displeje je jiný, než u dosavadních Lumií s HD displejem a u některých neoptimalizovaných aplikací se tak setkáte s černým pruhem v horní části displeje.

Displej už není typu AMOLED, jako u Lumie 925 nebo 1020, ale TFT IPS. Díky technologii Clear Black je však černá skutečně černá. Těšit se však můžete i na ostatní přirozeně vypadající barvy a celkem široké pozorovací úhly. Na druhou stranu není možné tak energeticky efektivně využívat zapnutých hodin a notifikací na vypnutém displeji. Displej je výborně čitelný i na přímém slunci a automatická úprava v tomto případě funguje na jedničku, navíc je k dispozici speciální režim pro lepší čitelnost venku, který ještě více pomáhá. Potěší rovněž odolné sklo Gorilla Glass a zejména v současném chladném počasí možnost ovládat displej v rukavicích. Celkově se displej opravdu povedl a mezi současnými mobily patří k absolutní špičce.

Zvuk: příjemné překvapení

Zvuk telefonu mě příjemně potěšil, a to nejen z velice hlasitého reproduktoru, který se nachází na zadní straně přístroje. Ten poskytuje mezi Lumiemi dosud nejlepší zvuk, s dostatečnými basy. Ještě lepšího zvukového projevu se však dočkáte ze sluchátek. Už ta přibalená poskytují kvalitní zvuk. V případě cizích pak záleží, jak kvalitní sluchátka použijete. Zvuk je podle mého subjektivního názoru ze sluchátek velmi kvalitní a dobře prokreslený. Dočkáte se slušné hlasitosti, hutných hloubek, čistých výšek a nezanikajících středů.

Lumia 1520 nabízí podobně jako některé další Lumie vylepšení zvuku, které jsou však zpřístupněny až po připojení sluchátek. Jedná se zde především o ekvalizér, který však bohužel není přístupný z přehrávače a musíte za ním do nastavení. V ekvalizéru si můžete nastavit parametry zvuku tahem prstu na jednotlivých sloupcích nebo využít některou ze 17 předvoleb.

Z dalších vylepšení nabízí tabletofon technologii Dolby Headphone a Vyvážení hlasitosti, které nastaví stejnou hlasitost přehrávání pro všechny hudební a video stopy.

Uživatelské prostředí: více dlaždic na obrovské obrazovce

Nokia Lumia 1520 běží na operačním systému Windows Phone 8 s aktualizací Black. Do značné míry tak zopakuji, co již bylo řečeno v recenzích ostatních Lumií. Hlavní rozdíl v uživatelském prostředí je další sloupec ikon, který dostanou všechny přístroje s Windows Phone s úhlopříčkou vyšší než 5“. Na úvodní obrazovku se tak nově vejde jedna velká dlouhá dlaždice a k ní ještě jedna střední. To ve výsledku znamená, že úvodní obrazovka pojme mnohem více dlaždic bez nutnosti scrolování. To je nejen příjemné, ale hlavně pohodlné.

Stiskem vypínače na pravém boku telefon zamknete, opakovaným stiskem se objeví zamykací obrazovka, na které se mohou zobrazovat podrobné informace o jedné službě, například z kalendáře, a kromě toho si můžete nastavit dalších pět aplikací pro rychlé zobrazení informací o stavu. Stejně to funguje i u Windows 8.

Jako pozadí si můžete nastavit buď vlastní libovolný obrázek nebo se vám zde každý den měnit obrázek z Bingu, zobrazovat fotografie z Facebooku a podobně. V obchodě ale naleznete další aplikace, které podporují i funkci zamykací obrazovky a můžete si tak nastavit i další, například předpověď počasí, zpravodajství a podobně. Tuto funkci si dokonce Microsoft nechal patentovat. Zamykací obrazovka je přitom jediná, kde si můžete dát vlastní tapetu.

Přesto však i zde existuje široká možnost personalizace. Vybrat si můžete hned 21 různých barev a odstínů dlaždic, ale také, zda má být prostředí telefonu černé s bílým fontem nebo bílé s černým fontem.

Jednoduchým tahem prstu zprava doleva se dostanete do menu, které je stále řazeno pouze podle abecedy, což může být zvlášť při větším počtu nainstalovaných aplikací na škodu. Jediným usnadněním je, že se ve větším množství seznam rozdělí do bloků podle počátečních písmen. Když pak kliknete na libovolné písmeno, objeví se mřížka obsahující pouze ta písmena, jimiž nainstalované aplikace začínají. Když na některé z nich kliknete, tak se k němu rovnou přesunete. Samozřejmě, že nechybí ani hledání pomocí lupy.

Kontextovou nabídku u jednotlivých aplikací vyvoláte delším stiskem na jejich názvu. V této nabídce můžete aplikaci připnout na úvodní obrazovku, ohodnotit ve Windows Phone Store, sdílet nebo odinstalovat.

Pokud podržíte tlačítka "zpět" nevrátíte se o jeden krok zpět, ale vyvolá seznam naposledy spuštěných aplikací, mezi nimiž můžete tahem listovat. Od aktualizace Black je již můžete i uzavírat křížkem v rohu.

U podporovaných aplikací funguje funkce fast-resume, což znamená, že když uzavřenou aplikaci znovu spustíte z dlaždice, tak se spustí na místě, kde jste naposledy skončili a nenačítá se úplně znovu. Týká se to například aplikace Facebook nebo aplikací pro IM.

Ovládání takto velkého přístroje s Windows Phone je díky konceptu různě velkých dlaždic celkem pohodlné. Je pohodlnější než u Androidu, kde musíte častěji sahat do horní části obrazovky. V každém případě se však neobejdete bez obou rukou. Microsoft vám ovládání nijak neusnadní a postrádá jakékoli úpravy pro ovládání jednou rukou. Výtku bych měl i k umístění senzorových tlačítek na spodním okraji. Zde se neobejdete bez přehmátnutí, protože jsou moc nízko a navíc pravák nemá šanci dosáhnout palcem až na tlačítko zpět. Také je škoda, že Nokii nenapadlo k Lumii 1520 přibalit i stylus.

Novinky v aktualizaci Black

Nokia Lumia 1520 dostala už z výroby aktualizaci Black, což je hlavní aktualizace GDR3, která je společná pro všechny Windows Phone 8 telefony, doplněná o některé speciální funkce pro Nokie.

Mezi hlavní novinky, které přinese Black, patří například vylepšený Glance screen (rychlý přehled). Ten se sice objevil již v Amber, ale zde byl ještě nedotažený a zobrazoval pouze hodiny a ikony nabíjení a vibrací. Nově umožňuje zobrazovat aktuální notifikace a k původní červené přibyly další barvy v nočním režimu. Vybrat si můžete méně agresivní zelenou a modrou.

Dalšími významnými změnami je aplikace Nokia Camera, která spojuje funkce dosavadních aplikací Nokia Smart Camera a Nokia Pro Cam, když do rozhraní Nokia Pro Cam přidává funkce Nokia Smart Camera. Jak již bylo řečeno výše, přibyla i podpora RAW. Navíc je konečně vyřešen problém s PINem. Pokud máte svůj telefon zabezpečen PIN kódem a přidržíte při vypnutém displeji spoušť fotoaparát, není už nutno zadávat PIN kód i když máte ke spoušti přiřazenu aplikaci Nokia Camera. Zajímavé jsou i aplikace Refocus, která dovoluje pořídit pětimegapixelový snímek a následně měnit jeho zaostření, nebo nový deníček StoryTeller, který automatiky sdružuje vaše fotografie podle místa a dovoluje je efektně sdužovat do skupin a poté je například na mapě prohlížet.

Další novinky v aktualizaci GDR3, ze které Black vychází, jsme podrobně rozebrali v článku Update Windows Phone GDR3: videopohled a fotogalerie.

Multimediální funkce: stále chybí podpora titulků

Multimediální funkce Lumie 1520 představují osvědčený standard Windows Phone 8. Na správu fotografií máte Galerii, kde se soustřeďují nejen fotografie z fotoaparátu, ale i ty, které do přístroje dostanete jiným způsobem, a také online alba z Facebooku nebo SkyDrive, kde si můžete fotografie a videa i automaticky zálohovat. Zobrazit si můžete i fotografie z Facebooku jednotlivých konkrétních kontaktů, propojení s touto sociální sítí je opět vynikající. Novinkou proti předchozím verzím je již zmiňovaný StoryTeller, který je provázaný s Here Maps a má v podstatě vyprávět příběh vašeho každodenního života ve fotografiích. Snímky seskupuje do časové osy a zobrazit si je můžete i na mapě.

Pro přehrávání hudby a videa slouží stejně jako u ostatních Windows Phone 8 smartphonů jediná aplikace nazvaná "Hudba+videa". U přehrávače hudby máte na výběr z formátů MP3, WMA, WAV, eAAC+. Hudba je v aplikaci roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů a seznamů stop. Pouze ve filtru skladby je možné označovat jednotlivé skladby, mazat je, přidávat do přehrávání, kopírovat na SD kartu do telefonu. Z přehrávání, pak můžete skladby uložit do vlastního seznamu stop. Pokud by vám vlastní hudba nestačila je tu i v našich končinách příliš nerozšířených podcastů a FM rádio s podporou RDS.

Videopřehrávač si bez problémů poradí i s FullHD videem a to ve formátech MP4, DivX, XviD, H.264, H.263, WMV. Škoda jen, že přehrávač nabízí pouze základní funkce a neporadí si ani s externími titulky. Podpora titulků je ostatně ve Windows Phone palčivým problémem od WP7 a je jednou z věcí, které zde uživatelé nejcitelněji postrádají.

Fotoaparát: 21 Mpx PureView

Po stránce parametrů fotoaparátu je Lumia 1520 vybavena špičkově a dýchá na paty nejvyšší Lumii 1020. Sice nemá tak vysoké rozlišení jako Lumia 1020, ale i tak se pyšní označením PureView stejně jako například Lumia 925 nebo 920. Výbava je skutečně ultimátní a zahrnuje 20,7 Mpx čip, optickou stabilizaci, kvalitní objektiv nebo duální LED blesk.

Fotoaparát Nokia Lumia 1520 Samsung Galaxy Note 3 HTC One Max
Rozlišení 20,7 Mpx (Pure View) 13 Mpx 4 Mpx (Ultra Pixel)
Velikost snímače 1/2.5" 1/3.06" 1/1.3"
Clona f/2.4 f/2.2 f/2.0
Ohnisková vzdálenost 26 mm 31mm 28 mm
Blesk duální LED blesk LED Blesk LED blesk
Fotografování do RAW DNG ne ne
Video 1 920 × 1 080 px, 30 FPS 3 840 × 2 160 px, 30 FPS 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
Přední kamera 1,2 Mpx 2 Mpx 2 Mpx

Stejně jako Lumia 1020 i tento model nabízí možnost pořídit dvě fotografie najednou v různých rozlišeních. V tomto případě máte k dispozici jednu pětimegapixelovou a druhou s rozlišením 16 Mpx v poměru 16:9 nebo 5 + 19 Mpx v poměru 4:3. Pokročilejší fotografy potěší i možnost fotografovat do RAWu, konkrétně do formátu DNG.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a maximum místa zabírá samotný hledáček. Nahoře (na šířku), respektive vpravo (na výšku) je drobná lišta s nastavením konkrétních parametrů. Po kliknutí na jednotlivé ikony, kromě blesku, který se nastavuje tam, vyjede z boku okruží, na kterém si tahem nastavujete hodnoty.

Po obrazové kvalitě se Lumia 1520 řadí mezi nejlepší fotomobily na trhu. Sice nedosahuje kvalit Lumie 1020, a jak již zaznělo v prvních dojmech, například detaily má telefon v postprocessingu ve zvyku spíše rozmazávat a v levém horním rohu si lze všimnou neostrosti, ale obecně lze fotografie označit za velmi povedené s věrnými barvami, dobrou ostrostí a slušným dynamickým rozsahem. Fotoaparát přitom nefotí hezky pouze za dobrých světelných podmínek, ale nadprůměrně se telefonu daří i s nedostatkem světla v interiérech a v noci, kde kromě výkonné LED diody kouzlí optická stabilizace.

Testovací snímek v RAWu (20,15 MB, dng)

Kromě statických snímků zvládá zadní fotoaparát nahrávat i video v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 30 snímky za sekundu, které je rovněž krásně plynulé a kvalitní. Jen je škoda, že když už Lumia 1520 dostala výkonný Snapdragon 800, zůstala Nokia s Microsoftem trochu při zemi a nenabídla rovnou natáčení 4K videa stejně, jako to umí například Galaxy Note 3.

Nokia Lumia 1520 (testovací video) – exteriér, 1080p

Kromě kvalitního zadního fotoaparátu nabízí telefon i slušnou přední kameru. Ta má rozlišení 1,2 Mpx a poradí si i s nahráváním videa v rozlišení 1280 × 720 pixelů. Její využití je především pro videohovory, ale je možné ji použít i pro výrobu autoportrétů například pro sociální sítě.

Telefonní funkce: standard WP

S tím hlavním, co od každého telefonu, ať již hloupého, tak i chytrého, čekám, tedy telefonováním, jsem byl u Lumie 1520 spokojen. Problémy přitom nebyly ani s jeho většími rozměry. Naopak díky tomu se dostal mikrofon blíže k ústům, než je tomu u malých telefonů. Ve všech případech jsem protější stranu slyšel čistě a zřetelně a stejně tak mě slyšela i druhá. Bez problémů bylo i telefonování s hlasitým odposlechem.

U telefonního seznamu je vše, na co jsme zvyklí z Windows Phone, kontakty se sdružují v hubu Lidé, kde kromě informací o kontaktech najdete i aktualizace ze sociálních sítí, ať již své, tak jejich. Záleží pouze na vás, které účty si s nimi svážete.

Základem je účet Microsoftu, ke kterému můžete připojit účty z Googlu, Facebooku, Twitteru, LinkedIn, Skypu a další. V případě, že je konkrétní kontakt přítomen ve více účtech jednoduše je sloučíte dohromady. U zobrazování aktualizací přitom nechybí ani filtrování, kterévyužijete například v případě, že sledujete na Twitteru velké množství účtů. Ty si tak můžete odfiltrovat ze seznamu kontaktů, ale jejich aktualizace budou přitom nadále zobrazovat.

U kontaktů můžete rovněž vyplnit podrobné informace včetně narozenin, výročí, partnera(ky), dětí nebo čísla kanceláře. Vybrat si rovněž můžete fotografii ze kteréhokoli připojeného účtu nebo nahrát úplně novou. K jednotlivým kontaktům, ale ne skupinám, můžete přiřadit vlastní zvonění a od aktualizace GDR3 respektive Black můžete přiřadit kontaktům vlastní zvonění i pro SMS.

Kontakty i skupiny můžete připnout jako samostatnou dlaždici pro snadnější přístup na hlavní obrazovku. Kromě fotografie kontaktu se vám na ní bude zobrazovat i poslední status z Facebooku.

Jak již jsem u testů smartphonů s Windows Phone řekl několikrát, celkově je provázanost kontaktů s účty na sociálních sítích je na mnohem vyšší úrovni než u konkurenčních systémů. Vše funguje, jak má a v případě Facebooku nebo Twitteru se tak při základních operacích zcela obejdete bez externí aplikace.

Zprávy: ve výpisu emailů přibyl řádek v náhledu

Dalším Hubem jsou "Zprávy", u něhož je rovněž vše při starém, a žádných změn jsme se bohužel nedočkali. Kromě SMS a MMS je do něj plně integrovaný i chat na Facebooku. Toho se týká druhá záložka, kde v případě, že jste online, vidíte aktuálně přihlášené Facebookové přátele. Odeslat zprávu však můžete i těm, které jsou právě offline..

Doručené zprávy se řadí do konverzací bez ohledu na to, zda se jedná o SMS, MMS nebo Facebook Chat. Při psaní pak můžete pomocí tlačítka se šipkami přepnout, v jakém formátu chcete zprávu odeslat.

Škoda jen, že tento Facebook je poměrně nedotažený. Nejen, že se do něj nenačítají zprávy z historie, ale někdy nefunguje příliš spolehlivě. Sám se odpojuje a zprávy do něj chodí se zpožděním. Bohužel někdy se stane, že vám zpráva z Facebooku nepřijde. Stává se to v případě, že ji uživatel píše ne do chatu, ale do zpráv na webové verzi Facebooku nebo pokud se chatuje ve skupině. Toto by měl Microsoft opravitProto je, než Microsoft s Facebookem tuto funkcionalitu vylepší, vhodnější sáhnout v případě Facebook chatu například po nové oficiální aplikaci Facebook, která již zvládá notifikace zpráv nebo po některé aplikaci na IM. Kromě vylepšení funkčnosti Facebook Chatu by tomuto hubu slušelo otevřené API, které by umožnilo integraci dalších komunikačních kanálů. Nejhlasitěji volají uživatelé na internetových fórech po stejné integraci WhatsApp jako Facebook Chatu.

Kromě špatně fungující integraci Facebook chatu mám ke Zprávám ještě jednu výtku, kterou Microsoft v žádné aktualizaci neopravil, a kterou považuji za nešťastnou. Tím je práce s doručenkami, které chodí jako samostatné zprávy a řadí se do své vlastní konverzace. Další drobná výtka je pak na čítač zbývajících znaků objeví teprve, až když zbývá posledních 70 znaků. Naštěstí už ale nechybí například koncepty.

To, co není součástí hubu Zprávy, jsou i emaily, které mají stejně jako například u Androidu, svou vlastní aplikaci. Navíc se u každého emailového účtu vytváří vlastní položka v menu. Už vytvořené schránky však můžete sloučit do jedné. Výtku bych však měl k práci s přílohami. Do emailu můžete přímo vložit pouze obrázek. Jiné typy souborů se dají vkládat pouze oklikou přes sdílení v konkrétních aplikacích. Větší displej s vyšším rozlišením proti předchozím modelům přinesl další viditelný řádek v náhledu emailu, což je jednoznačně přínosem, vidět je také více textu v samotném e-mailu.

Při psaní máte k dispozici pouze QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. V nastavení si můžete stáhnout klávesnice i slovníky pro jednotlivé jazyky. Velkou pochvalu zaslouží slovník, za to, že nejen doplňuje slova, ale poměrně spolehlivě i opravuje překlepy. Na rozdíl od jiných klávesnic například na Androidu to však dělá nenásilně a nevnucuje vám to. Při psaní pak můžete své zprávy ozvláštnit celou řadou grafických smajlíků.

Co bych však klávesnci na Lumii 1520 vytkl, je špatná optimalizace rozměrů. Nokia jí pouze zvětšila, takže i na šestipalcovém displeji zabírá polovinu obrazovky. Buď mohla změnit rozložení kláves, aby se jich v tomto případě vešlo víc, nebo jí zmenšit. Takto je až moc velká. Jednou rukou na ní nemáte šanci kvůli rozměrům psát. Oběma rukama se na ní pak ale píše velmi pohodlně a rychle na výšku i na šířku.

Organizační funkce: stále nepovedený kalendář

Základem organizačních funkcí je kalendář, a ten u Windows Phone má řadu chyb, se kterými však Microsoft nic nedělá, a na takto velkém displeji je to obzvlášť patrné. Kalendář nabízí měsíční náhled, denní náhled, samotnou agendu a seznam událostí. Týdenní náhled bohužel chybí a v měsíčním náhledu nejsou vidět naplánované události. Navíc je malý a pod ním je zbytečně mnoho volného místa.

Stejně tak plýtvá místem i jeho dlaždice, která ani ve svém největším rozměru neobsahuje více než jednu událost, přestože by se tam vešlo mnohem víc. Naštěstí si lze ze Store stáhnout lepší kalendáře jako je Cal, Week View 8, AppoinTile a další. Některé jsou však placené.

Aplikace jinak nabízí možnost mít současně několik různých kalendářů, například soukromý a pracovní, které jsou barevně odlišeny. Při zadávání nové události do kalendáře si pak můžete vybrat, do kterého chcete událost uložit.

Jakkoli je v otázce kalendáře Windows Phone slabší, v otázce kancelářského balíku si je Microsoft zcela jistý v kramflících. V otázce kancelářského balíku se naplno projevuje síla Microsoftu. V základní výbavě nabízí Windows Phone 8 aplikaci Office, která si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint, které kromě prohlížení můžete i editovat nebo vytvářet nové. Špičková je integrace SkyDrivu, do kterého se dokumenty mohou přímo z telefonu ukládat.

Silnou stránkou je i správa dokumentů. Ty si můžete třídit nebo jednotlivé připnout jako dlaždice na plochu. Samozřejmostí je také sdílení e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive, ve kterém si můžete soubory rovnou otevřít.

Z dalších organizačních funkcí pak stojí za zmínku poznámkový blok One Note, který je synchronizovaný s poznámkami ve SkyDrive, prohlížeč PDF souborů, opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis nebo kalkulačka.

Exkluzivní aplikace: bohatá nadílka od Nokie

Nokia byla vždy nejaktivnější ze všech výrobců smartphonů s Windows Phone v otázce bonusových aplikací a nabízí jich největší škálu. Zde stojí za zmínku především navigační aplikace Here Maps a Here Drive, a mezi ty nejzajímavější dále patří například Cinemagraph, Tvůrčí Studio, PhotoBeamer, které využije při práci s obrázky, nebo internetový prohlížeč XPRESS, který funguje podobně jako Opera Mini, a internetové stránky, předtím než se dostanou do vašeho telefonu, zkomprimuje na serverech Nokie.

Mezi posledními přírůstky je aplikace Storyteller, což je speciální fotogalerie, která umožňuje dávat fotografie do kontextu a zobrazit je na mapě. Dále pak je zde pokročilá fotoaplikaci Nokia Camera s možností ukládání do RAW

GPS: bleskurychlý fix a kvalitní navigace

Pro navigování je Lumia 1520 vybavena kromě amerického systému satelitní navigace GPS s funkcí A-GPS i konkurenčním ruským systémem GLONASS. Kromě dalšího zpřesnění polohy se toto projevuje skutečně rychlým zafixováním polohy, kdy k tomu telefonu stačí pouhé vteřiny. Polohu nemá problém nalézt ani v místnosti za žaluziemi. Když už polohu zafixuje, tak jí drží i v oblastech s horším výhledem na polohu.

Bez již zmíněných map Here a navigační aplikace Here Drive+ by však navigační schopnosti nejen tohoto modelu, ale i dalších Lumií, byly poloviční. Znamínko plus v názvu navigační aplikace přitom znamená, že její licence nabízí off-line českou hlasovou navigaci kdekoliv na této planetě. Navigace je skutečně velmi kvalitní a v kombinaci s velkým displejem spolehlivě zastoupí dedikované navigace. Velmi potěší, že si lze mapy stáhnout pro pozdější off-line použití a i při jízdách o délce tisíce kilometrů není nutno stáhnout ani kilobajt. Oproti Google mapám naopak zamrzí horší databáze bodů zájmů v Here Maps a v České republice absence dopravních informací, indikace kolon a automatického přesměrování. K dispozici je také aplikace Here Transit pro navigaci v MHD, ta je ale opět oproti Googlu chudší, nemá totiž ani v Praze přesné odjezdové časy a slouží spíše pro hrubou orientaci.

Datové funkce a internet: LTE i NFC

V otázce podporovaných sítích je to u Lumie 1520 složitější. Nokia připravila hned tři verze, které se liší podporovanými frekvencemi 3G a LTE: RM-937 - global verze, RM-938 - US verze, RM-939 - WCDMA HSPA+ verze. V té globální, která nás nejvíc zajímá, podporuje HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 a LTE 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600. U HSDPA nabízí maximální rychlost 42,2 Mb/s, u HSUPA 5,76 Mb/s. LTE cat4 má na downloadu maximální rychlost 150 Mb/s a na uploadu 50 Mb/s. Výbava je tedy skutečně ultimátní.

V datové výbavě samozřejmě nemůže chybět Wi-Fi, které je ve verzích IEEE 802.11 a/b/g/n/ac s funkcemi dual-band, Wi -Fi hotspot. Citlivost Wi-Fi se mi přitom zdála velmi vysoká. Lumia držela minimálně jednu nebo dvě čárky i tam, kde se obvykle s jinými telefony neychytám. Dále je zde Bluetooth v úsporné verzi 4.0 s A2DP. Co však potěší, je skutečnost, že Nokia nezapomněla ani na NFC. Díky tomu můžete načítat tagy, posílat rychle vizitky nebo například fotografie pouhým dotykem.

Pro připojení k telefonu samozřejmě kromě bezdrátových způsobů můžete použít i microUSB 2.0. Paměť telefonu i paměťová karta se, tak jako u ostatních chytrých telefonů s Windows Phone 8, zobrazí jako multimediální zařízení a není potřeba používat speciální software. Zamrzí absence funkce USB host.

Jako prohlížeč internetu nabídne pro Windows Phone standardní Internet Explorer. Ten nabízí celou řadu možností nastavení. Vybrat si můžete, zda preferujete mobilní verzi webu nebo verzi pro stolní počítače. Vzhledem k velikosti displeje je nicméně pohodlné prohlížení internetu i ve verzi pro stolní počítače. Dále si můžete zvolit, zda chcete přijímat soubory cookie, můžete si vybrat výchozího poskytovatele vyhledávání (Bing nebo Google) a nechybí ani možnost vymazat osobní data z prohlížeče.

Práce s prohlížečem je intuitivní, nechybí mu ani možnost mít více otevřených oken, které si můžete zobrazit v náhledech. Jak již jsem zmínil výše, výkonný hardware zrychlil i načítání webových stránek. Práce s prohlížečem je intuitivní a prohlížeč se ani při více otevřených oknech nezadýchává. Otevřená okna si můžete zobrazit v náhledech. Co však zamrzí, je absence automatického doplňování a ukládání hesel, byť to je věc názoru.

Závěr

Nokia Lumia 125 se dá označit za skutečně povedený tabletofon s ultimátní výbavou, která nabízí i těm nejnáročnějším uživatelům vše, co požadují. Ukazuje, že tabletofon s Windows Phone se ve srovnání Androidem nemají za co stydět a v mnohém je dokážou předčit. Potěší výkonný hardware, bezdrátové nabíjení, vysoce kvalitní displej i vynikající fotoaparát, který překonává jen ten v Lumii 1020.

Jako liché se ukázaly obavy, že Windows Phone nebude na takto velkém displeji s takto velkým rozlišením ergonomický. Díky přidání dalšího sloupce ikon je jeho používání ještě pohodlnější, oproti Androidu navíc není potřeba příliš sahat do horní části displeje a používání je tak pohodlnější, než například u HTC One Max. Výhrady bych měl k plýtvání místem v některých systémových aplikacích, což se týká zejména kalendáře, a také méně ergonomickou klávesnici, která je příliš velká. Microsoft a Nokia mohla také přeci jen do systému přidat nějaké usnadňující funkce pro ovládání jednou rukou, jaké nabízí například Samsung, který je v této oblasti přeborníkem. Hodil by se také stylus nebo zajímavé chytré funkce. V tomto směru nenabízí Lumia 1520 nic navíc oproti jiným Windows Phonům, vše je prostě jen větší, což se někdy hodí, jindy je to na škodu.

Nemožnost efektivně ovládat tabletofon jednou rukou, stejně jako neskladnost, je daní za jeho rozměry a hmotnost. S tím zájemci o tento přístroj budou počítat předem. Moje další výtka směřuje k nanoSIM, jejíž použití v tak velkém přístroji považuji za zcela neopodstatněné a jen za způsob, jak zákazníkům ztrpčit život. Také cena nejnižší. Oficiální cena 16 990 Kč řadu zákazníků odradí, ale srovnatelné tabletofony s Androidem jsou na tom podobně a u Nokií vídáme pravidelně snížení ceny po relativně krátké době na trhu.

Konkurence

Hlavním konkurentem na platformě Windows Phone je pro Lumii 1520, její méně vybavená sestra Lumia 1320. Ta je určena pro uživatele, kteří chtějí na Windows Phone šestipalcový displej, ale důležitější je pro ně příznivá cena než nejvyšší výbava.

Uživatelé se budou muset spokojit s rozlišením 1280 × 768 pixelů, uvnitř tepe klasický dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 taktovaný na 1,7 GHz a 1 GB RAM. Interní paměť nabídne kapacitu 8 GB, ale bude jí možné rozšířit díky paměťovým kartám microSDHC o dalších 64 GB. Fotoaparát je pouze pětimegapixelový. Nokia Lumia 1320 se dostane na evropské trhy v prvním čtvrtletí 2014 za 339 dolarů, což je po přičtení DPH zhruba 8 000 Kč.

Za dalšími tabletofony se však musíme porozhlédnout u Androidu. Největším konkurentem je Samsung Galaxy Note 3, který nabízí 5,7" Super AMOLED displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Uvnitř tepe identický chipset jako u Nokie, tedy Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, který je však taktován o jednu desetinu výše. Samsung nabízí 3 GB RAM a interní paměť 32 GB, které je možné rovněž rozšířit pomocí paměťové karty. Rozlišení fotoaparátu má 13 Mpx a z výbavy můžeme zmínit i LTE, NFC nebo infraport. Šikovný pro ovládání takto velkého displeje je i přibalený stylus. Oficiální cena Samsungu Galaxy Note 3 je 18 990 Kč. Je tedy o dva tisíce dražší než Nokia Lumia 1520.

Sáhnout můžete i například po Samsungu Galaxy Mega 6.3. Jak napovídá jeho název, nabízí 6,3“ displej s rozlišením 1280 × 720 pixelů. Uvnitř najdete dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 taktovaný na 1,7 GHz s operační pamětí 1,5 GB RAM a interní paměť 8 GB, kterou je možné rozšířit paměťovými kartami až do kapacity 64 GB. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední kamera 1,9 Mpx. Ve výbavě přitom nechybí ani LTE a NFC Tabletofon běží na Androidu 4.2 a v oficiálním obchodě ho můžete pořídit za 12 990 Kč.

Stranou zájmu o tabletofon však nezůstalo ani HTC a nabídlo zvětšenou verzi své vlajkové lodi pod názvem HTC One MAX. Ten na úhlopříčce 5,9“ nabízí rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů a uvnitř tepe méně výkonný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 taktovaný na 1,7 GHz doplněný o 2 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 16 GB nebo 32 GB a doplňuje ji slot pro microSD až do 64 GB. Zadní fotoaparát za Lumií zaostává. Z dalších funkcí ještě můžeme zmínit LTE, NFC, podporu infračerveného dálkového ovládání spotřebičů a snímač otisků prstů na zadní straně, který je ale nepraktický. V českých internetových obchodech ho pořídíte kolem 17 tisíc korun.

Hardwarově nejbližší je Lumii 1520 Sony Xperia Z Ultra s 6,44“ displejem a rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Uvnitř tepe výkonný Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, jehož čtyři jádra jsou taktovaná na 2,2 GHz. O patřičný výkon se stará i grafický čip Adreno 330 a operační paměť 2 GB RAM. Interní paměť 16 GB je možné rozšířit pomocí paměťové karty o dalších 64 GB. Zadní fotoaparát se snímačem Exmor RS nabízí rozlišení 8 Mpx a přední kamera 2 Mpx. Chybí ale přisvětlovací dioda. Ve výbavě rovněž nechybí LTE a NFC. Zamrzí už skutečně obří rozměry, které jsou mnohdy na obtíž. Průměrná cena Sony Xperia Z Ultra v českých internetových obchodech je 16 600 Kč.

nokia-lumia-1520
Klady
  • kvalitní a rozměrný displej
  • kvalitní 20,7Mpx fotoaparát
  • výborná datová výbava s podporou LTE i NFC
  • dlouhá výdrž na jedno nabití
  • špičkový procesor, velká paměť RAM i ROM
  • výborná optimalizace a výkon
  • kvalitní GPS a navigační funkce
  • notifikace na vypnutém displeji s Glance Screen
  • bezdrátové nabíjení
Zápory
  • rozměry a hmotnost
  • použití nanoSIM
  • plýtvání místem v systému
  • horší ergonomie
  • horší zpracování kalendáře a funkcí SMS zpráv
Diskuze ke článku
Ghouless
Ja po x letech presel z Androidu (podotykam, ze diky XDA jsem s Androidem nemel nikdy problem co do vykonu, sviznosti i aktualni verzi...) k WP8. Jako vstupni model jsem vzal Lumii 720 a jiz ted mohu s klidem na dusi rici, ze to byl krok spravnym smerem. Kdyz opominu par drobnych neduhu systemu ( ktere s 8.1 zmizi), nemam tomu systemu absolutne co vytknout, ba naopak... Ac nemam v lasce MS ani Nokii, moje zvolena kombinace me zacina presvedcovat o tom, ze bych svuj postoj mel mozna trochu prehodnotit. MS si zaslouzi pochvalu za dospely system a Nokia za dokonale dilenske zpracovani a kvalitu. Neberte prosim muj post za flame, jen vyjadruji obdiv, ze polomrtvy buh a monopolni Golias dokazou pri spravne kooperaci udelat i neco dobreho pro koncoveho zakaznika...
Nobodyknows
Proč zase obří display... To neuměj udělat mobil s luxusní výbavou a s 4.3" nebo něco okolo toho. A nepočítam iphone ten pro mě nemá luxusní výbavu jen jí má výborně odladěnou a klidně mi tady piště že má...
Motorka
Dnes jsem se na ni dival. Pisi to ve vsech recenzich, ale stejne me prastilo do oci, jak je velka. A hezka..:)
A draha.
To uz i 2520 bude levnejsi, ty ceny moc nechapu
Milan Kutaj
Milan Kutaj
A chybička na záber:
"Nokia Lumia 125 se dá označit za skutečně povedený tabletofon ... " :)

Tento skorotablet sa mi naozaj veľmi pozdáva, len tá cena ma veľmi odrádza. Asi pár mesiacov počkám a budem dúfať, že sa dočká podobného osudu ako Lumia 920, teda aspoň čo sa pádu ceny týka :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze