Nokia Lumia 1320
recenze

Nokia Lumia 1320

šest palců pro střední třídu

Chcete obří šestipalcový displej, ale na druhou cenu nevyžadujete špičkovou výbavu a důležitější je pro vás příznivá cena? Právě na vás cílí Nokia se svým nižším modelem z dvojice šestipalcových tabletofonů. O kolik je Nokia Lumia 1320 horší než Lumia 1520? Nabízí lepší poměr výkonu a ceny, nebo se vyplatí si připlatit? Na to odpoví naše recenze.

Nokia naskočila do vlaku s telefony s většími displeji poměrně pozdě a dlouho nenabízela nic nad 4,5 palce. Teprve nedávno přišla 4,7palcová Lumia 625, ale ani ji ještě nemůžeme označit za tabletofon. Do této oblasti se dostala teprve s dvojicí Lumia 1520 a Lumia 1320 a vstup do ní byl opravdu grandiózní, oba telefony totiž nabízí obrovský 6palcový displej.

Oficiální fotografie Nokia Lumia 1320

Proti nedávno recenzované Lumii 1520, která disponuje skutečně ultimátní výbavou, je dnes testovaná Lumia 1320 i přes shodnou úhlopříčku typickým zástupcem střední třídy. S cenou necelých devět tisíc korun je o osm tisíc levnější než vyšší model a s touto cenovkou těžko hledá konkurenci i mezi phablety s Androidem.

Obsah prodejního balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • datový kabel
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • špendlík
  • návod

Technické parametry Nokia Lumia 1320

Kompletní specifikace
Konstrukce164,2 × 85,9 × 9,8 mm, 220 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:40 hodin
Dostupnostbřezen 2014,

Design a zpracování: přerostlá Lumia 625

O Lumii 1320 se nedá říct na první dojem nic jiného, než že je to pádlo. S rozměry 164,2 × 85,9 × 9,8 milimetrů dokonce ve všech rozměrech překonává Lumii 1520 (162,8 × 85,4 × 8,7). A je i o něco těžší, ručička váhy se totiž zastaví na vysokých 220 gramech proti 208 gramům, což je hmotnost vyššího modelu. Už toto samo o sobě je pro mnohé limitujícím faktorem, a pokud vyloženě nepotřebujete obrovský displej, není od věci se poohlédnout po něčem kompaktnějším.

Nokia Lumia 1320 – videopohled

Nepočítejte s tím, že byste jí nosili v kapsičce u košile nebo kapse úzkých džínů. Na tento tabletofon potřebujete buď velké kapsy, nebo se musíte smířit s tím, že ho budete nosit v tašce nebo v kabelce.

Co se týče vzhledu, ze všeho nejvíc připomíná Lumia 1320 zaoblené Lumie 620 a 625, které byly pouze připumpovány. Její zaoblené linie jí však sluší a telefon díky nim dobře padne do ruky. Pouze bílé provedení, které jsme měli na test, má tu nevýhodu, že se snadno špiní a špína je na bílém podkladu dobře vidět. Dalšími barevnými variantami je černá, červená a žlutá. Pravděpodobně se nejedná o polykarbonát, ale o klasický matný tvrdý plast, který se nicméně zdá dostatečně pevný a odolný.

Stejně jako u zmiňovaných nižších Lumií tvoří kryt jakousi vaničku, která zahrnuje i boky s tlačítky. Na rozdíl od nich se však kryt poměrně snadno snímá. Měl jsem proto obavy, že vše musí vrzat, ale ani při úporné snaze telefon nevrzal ani se nekroutil. S dílenským zpracováním jsem tudíž neměl žádné potíže.

Po sejmutí krytu objevíte na boku nad sebou sloty pro microSD kartu, která je podporována až do kapacity 64 GB. Nad ním je pak slot pro SIM kartu. Po zkušenostech s Lumií 1520 a její nanoSIM jsem v tomto případě s povděkem kvitoval, že Nokia zůstala u osvědčené microSIM.

Na pravém boku telefonu je již tradiční sestava tlačítek v pořadí dlouhý regulátor hlasitosti, vypínač a mechanická spoušť fotoaparátu. MicroUSB konektor je opět uprostřed dolní hrany telefonu, 3,5 mm jack našel své místo klasicky na horní hraně.

Také přední strana nabízí klasické uspořádání. Pod displejem naleznete obvyklou sestavu senzorových tlačítek. Překvapí, že tlačítka nejsou podsvícená. To snad ani Nokia nemůže myslet vážně. Potmě budete hledat tlačítka poslepu.

Nahoře nad displejem je pak logo výrobce a nad ním úzká štěrbina reproduktoru. Napravo nechybí přední kamera, kterou využijete jak pro selfie fotky, tak pro videohovory. Zadní strana telefonu je pak v podstatě holá. V horní části je čočka fotoaparátu a přisvětlovací LED dioda, ve středu je velké logo výrobce a dole vycentrovaný na střed hlasitý reproduktor.

Hardware: zlatá střední třída

Po hardwarové stránce nabízí Lumia 1320 standard střední třídy, který představuje Qualcomm Snapdragon S4 s dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1,7 GHz a grafickým čipem Adreno 305. Hodnota RAM je pak 1 GB. Systém Windows Phone je nicméně známý svou dokonalou odladěností, s níž plynule běží i na slabém hardwaru, a tato konfigurace je dostatečná pro jakoukoli práci a zahrajete si s ní i moderní 3D hry. Neporadil si ale například s Temple Run 2, který se sice spustil, ale grafika se nezobrazila korektně a nebyl hratelný. Asphalt 8 nicméně fungoval zcela bezproblémově.

V benchmarku Antutu získala Lumia 1320 velice dobrých 15 463 bodů. Pro srovnání Lumia 1520 měla ve shodném benchmarku 25 143 bodů. V benchmarku WP bench si tabletofon připsal skóre 281,02 bodů. U Lumie 1520 to byl 518,98 bodů.

Interní paměť má velikost 8 GB, ze kterých máte uživatelsky k dispozici 4,75 GB. Nechybí ani slot paměťových karet microSDHC, které jsou podporovány až do kapacity 64 GB. Na paměťovou kartu si můžete ukládat multimediální obsah a mapy, ale aplikace můžete mít pouze v interní paměti. Pro běžné uživatele se jedná o dostatečnou kapacitu na instalování aplikací. Problémem mohou však být některé větší hry, které nezřídka zabírají i několik gigabajtů a v Lumii 1320 tak můžete mít většinou uloženou maximálně jednu nebo dvě velké moderní hry jako je Asphalt 8 nebo GTA Vice City, pokud telefon běžně používáte i s dalšími aplikacemi. S tímto omezením je nutno počítat. Podle posledních informací by však ve Windows Phone 8.1 měla přibýt možnost přesouvat aplikace na kartu a tento problém by tak brzy mohl být vyřešen. Už od aktualizace Amber mají uživatelé Nokií přitom k dispozici aplikaci Storage Check, která nabízí detailní správu úložiště, včetně mazání "Jiného" obsahu a možnosti přesouvat mapové podklady na paměťovou kartu.

Baterie a výdrž: zaslouží pochvalu

Lumia 1320 je vybavena shodnou Li-Ion baterií s kapacitou 3 400 mAh, kterou dostal vyšší model Lumia 1520, a která v tomto případě slibuje papírově pohotovostní dobu 768 hodin a dobu hovoru 1 660 minut přes 2G a 1500 minut přes 3G. Ačkoli má Lumia 1320 snímatelný zadní kryt, baterie je podobně jako Lumie 625 pevně zabudovaná a není uživatelsky vyměnitelná.

Už u Lumie 1520 jsem si pochvaloval výdrž a to Lumia 1520 má o dost výkonnější a tedy i nenažranější hardware než Lumia 1320. Při běžném používání, které zahrnuje i připojení k mobilním datům a Wi-Fi a synchronizování několika emailových schránek, občasné využívání sociálních sítí, SMS zpráv, hovorů a několik desítek minut hudby, jsem neměl problém dostat se i na dva a půl dne výdrže. Pokud však používáte telefon střídmě a využíváte i režim šetření baterie, tak jsou reálné i 3 -4 dny. Naopak ani při intenzivním používání se nemusíte bát, že byste byli už v poledne bez energie a minimálně do večera vydrží i při velmi silném provozu. Dalo by se tedy říct, že v otázce výdrže mě testovaný telefon příjemně překvapil a Nokia v tomto ohlede zaslouží palec nahoru, na trhu naleznete málo telefonů s lepší výdrží.

Provedl jsem také standardizovaný test výdrže. Během tohoto testu byla Lumia 1320 přihlášena do sítě a připojena k zabezpečené Wi-Fi. V přehrávači se přitom streamovalo online video v kvalitě 720p. Na telefonu byl nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených dodávaných sluchátkách. Telefon se vypnul po 8 hodinách a 22 minutách, což je velmi dobrý výsledek. Pro srovnání Lumia 1520 se vypnula při přehrávání 1080p videa po 8 hodinách a 47 minutách.

V testu nabíjení se Lumia 1320 nabila za hodinu na 41 procent. Na 80 procent kapacity to pak trvalo 1 hodinu a 55 minut a plný stav hlásil telefon za 2 hodiny 40 minut. Na rozdíl od vyššího modelu postrádá telefon vestavěné bezdrátové nabíjení.

Displej: 6" ale jen s HD

Jak již bylo řečeno výše, jedním z hlavních taháků Lumie 1320 je, stejně jako u vyšší Lumie 1520, šestipalcový displej, což je největší úhlopříčka s jakou jsme se nejen u Lumií, ale u všech smartphonů s operačním systémem Windows Phone setkali. Vzhledem k cenové hladině se však nenabízí rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů (Full HD) jako Lumia 1520, ale musíme se spokojit s rozlišením 1 280 × 720 pixelů , což nám dává hustotu pixelů 245 ppi. I přesto je displej poměrně jemný a při normálním používání ani potřebu FullHD mít nebudete.

Displej je typu IPS, nabízí přirozeně vypadající barvy, dobrou čitelnost i na prudkém lunci, kde automatická úprava jasu funguje bezproblémově, a potěší i široké pozorovací úhly. Potěší rovněž odolné sklo Gorilla Glass 3 a možnost aktivace vyšší citlivosti displeje, což oceníte především, když chcete ovládat telefon v rukavicích.

Zvuk: kvalitní zvuk, ale mále možností úprav

Po zvukové stránce nemůžu mít k Lumii 1320 žádné výtky. Nejen, že je zadní reproduktor dostatečně hlasitý, ale zvuk je dokonale čistý, dobře prokreslený s vyváženými basy. Samozřejmě i zde platí, že lepšího zvukového projevu se dočkáte při použití sluchátek. Zde pak platí, že čím kvalitnější tím lepší, ale ani ta pecková, které Nokia k telefonu přibalila, jí rozhodně svým kvalitním zvukem neudělají ostudu.

Podobně jako u některých dalších Lumií i zde máte k dispozici některá vylepšení zvuku. Ty jsou však k dispozici pouze pro poslech přes sluchátka a bez jejich připojení jsou tyto volby neaktivní. Jedná se zde především o ekvalizér, který však bohužel není přístupný z přehrávače a musíte za ním do nastavení. V ekvalizéru si můžete nastavit parametry zvuku tahem prstu na jednotlivých sloupcích nebo využít některou ze 17 předvoleb.

Z dalších vylepšení nabízí Lumia 1320 rovněž technologii Dolby Headphone a Vyvážení hlasitosti, které nastaví stejnou hlasitost přehrávání pro všechny hudební a video stopy.

Uživatelské prostředí: další sloupec dlaždic

Nokia Lumia 1320 běží na operačním systému Windows Phone 8 s aktualizací Black. V částech věnovaných uživatelskému prostředí a softwarové výbavě se proto budu do značné míry opakovat. Vzhledem k tomu, že má stejnou úhlopříčku jako vyšší Lumia 1520 i tento model se od ostatních Lumií liší tím, že dostala další sloupec ikon. Ten dostanou všechny přístroje s Windows Phone, které mají úhlopříčku vyšší než 5“ a na úvodní obrazovku se vejde vedle sebe vedle jedné velké dlaždice ještě jedna střední. Díky tomu se na úvodní obrazovku vejde víc dlaždic bez nutnosti scrollování, což zvyšuje uživatelský komfort.

Telefon se zapíná dlouhým stiskem tlačítka na pravém boku. Krátkým stiskem se pak telefon odemyká a zamyká, pro odemknutí můžete využít i velmi praktické dvojité poklepání na zamknutý displej. Na zamykací obrazovce, na které se mohou zobrazovat podrobné informace o jedné službě, například z kalendáře, a kromě toho si můžete nastavit dalších pět aplikací pro rychlé zobrazení informací o stavu. Stejných pět notifikací stavu pak obsahuje nově i Glance Screen (rychlý přehled).

Glance screen (rychlý přehled) se sice objevil již v aktualizaci Amber, ale teprve Black ho udělal více použitelným. Původně zobrazoval pouze hodiny a ikony nabíjení a vibrací. Nyní přibyly i barvy v nočním režimu a notifikace. Vůbec tak nemusíte odemykat telefon, abyste viděli, jestli máte nějakou notifikace. Stačí nad telefonem mávnout (pokud máte Glance Screen takto nastaven) nebo jednoduše mrknout na Glance Screen na displeji. Mějte ale na paměti, že kvůli IPS displeji vybíjí stále zobrazený Glance Screen poměrně hodně baterii, je totiž aktivní podsvícení celého displeje. Podrobně jsme se změnám obsaženým v aktualizaci GDR3, ze které Black vychází, věnovali v článku Update Windows Phone GDR3: videopohled a fotogalerie.

Na zamykací obrazovce si můžete vybrat svou vlastní tapetu. Samotná uživatelská obrazovka to neumožňuje, byť podle úniků by tuto funkci měl dostat Windows Phone 8.1, který by měl být představený v dubnu. Kromě vlastního obrázku se vám na zamykací obrazovce může například střídat obrázky z Bingu nebo můžete využít další aplikace, které podporují funkci zamykací obrazovky pro zobrazování například předpovědi počasí, zpravodajství a podobně. Tuto funkci si dokonce Microsoft nechal patentovat.

Přestože si na domácí obrazovku nemůžete dát vlastní tapetu, nejste ochuzeni o širokou možnost personalizace. Můžete si vybrat z 21 různých barev a odstínů dlaždic, ale také, zda má být prostředí telefonu černé s bílým fontem nebo bílé s černým fontem.

Do menu se dostanete tahem prstu zprava doleva. Menu je stále řazeno pouze podle abecedy, alespoň že se při větším počtu nainstalovaných aplikace automaticky rozdělí do bloků podle počátečních písmen. Když pak kliknete na libovolné písmeno, objeví se mřížka obsahující pouze ta písmena, jimiž nainstalované aplikace začínají. Když na některé z nich kliknete, tak se k němu rovnou přesunete. Samozřejmě, že nechybí ani hledání pomocí lupy.

Kontextová nabídka u jednotlivých aplikací v menu se vyvolá delším stiskem na jejich názvu. V této nabídce pak můžete aplikaci připnout na úvodní obrazovku, ohodnotit ve Windows Phone Store, sdílet nebo odinstalovat.

Do seznamu naposledy spuštěných aplikací se dostanete delší podržením tlačítka "zpět". Mezi naposledy spuštěnými aplikacemi můžete jednoduše tahem prstu listovat a kliknutím na náhled je spouště. V aplikaci Black pak přibyla i možnost je uzavírat pomocí křížku v rohu.

Některé aplikace nabízí rovněž funkci fast-resume, což znamená, že když uzavřenou aplikaci znovu spustíte z dlaždice, tak se spustí na místě, kde jste naposledy skončili a nenačítá se úplně znovu. Týká se to například aplikace Facebook, Twitter nebo aplikací pro IM.

Jak již jsme řekli u Lumie 1520 se shodnou úhlopříčkou, ovládání je díky konceptu různě velkých dlaždic pohodlnější než u Androidu, kde navíc musíte častěji sahat do horní části obrazovky. U Windows Phone jsou ovládací prvky naopak soustředěny většinou ve spodní části. V každém případě se však neobejdete bez obou rukou. Microsoft nenabízí nic, čím by usnadnil jednoruční ovládání, jako to nabízí například Samsung u svých tabletofonů s Androidem a další výrobci. Škoda je, že Nokia nepřibalila alespoň stylus, který by rovněž ovládání učinil o něco pohodlnější. Stejně jako u Lumie 1520 musím vytknout i umístění senzorových tlačítek, u kterých se neobejdete bez přehmátnutí a pravák musí hodně natahovat prst, aby dosáhl na tlačítko zpět. S menšíma rukama ale nemáte šanci.

Multimediální funkce: stále pouze základní funkce přehrávačů

Multimediální funkce Lumie 1320 nenabízí proti standardu Windows Phone 8 nic nového pod sluncem. Na správu fotografií máte Galerii, kde se soustřeďují nejen fotografie z fotoaparátu, ale i ty, které do přístroje dostanete jiným způsobem, a také online alba z Facebooku nebo SkyDrive, kde si můžete fotografie a videa i automaticky zálohovat. Zobrazit si můžete i fotografie z Facebooku jednotlivých konkrétních kontaktů, propojení s touto sociální sítí je opět vynikající.

Pro přehrávání offline hudby a videa slouží stejně jako u ostatních Windows Phone 8 smartphonů jediná aplikace nazvaná "Hudba+videa". U přehrávače hudby máte na výběr z formátů MP3, WMA, WAV, eAAC+. Hudba je v aplikaci roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů a seznamů stop. Pouze ve filtru skladby je možné označovat jednotlivé skladby, mazat je, přidávat do přehrávání, kopírovat na SD kartu do telefonu. Z přehrávání, pak můžete skladby uložit do vlastního seznamu stop.

Kromě toho však nabízí Lumia 1320 i novou aplikaci Nokia Hudba, která je určena pouze pro přehrávání hudby. Pokud by vám vlastní hudba nestačila, pak je zde ještě přehrávání v našich končinách příliš nerozšířených podcastů a přece jen mnohem použitelnější FM rádio s podporou RDS, které rovněž nechybí.

Videopřehrávač nabízí stále pouze základní funkce a ani si neporadí s titulky. Jako takový však přehraje i FullHD video ve formátech MP4, DivX, XviD, H.264, H.263, WMV. Přesto bych raději doporučil podívat se po nějaké alternativě, které se již ve Windows Phone Store objevují. Mezi jeden z nejlepších, který podporuje i titulky, je Moliplayer Pro.

Fotoaparát: pět megapixelů musí stačit

Na rozdíl od Lumie 1520, která nabízí špičkový 20,7Mpx snímač s PureView a optickou stabilizací a kvalitní objektiv, nabízí Lumia 1320 pouze pětimegapixelový fotoaparát, který je nicméně alespoň vybaven přisvětlovací LED diodou a autofokusem, špatný není ani objektiv se světlostí f/2,4.

Prostředí fotoaparátu jako takového se nicméně neliší a zakládá si na své jednoduchosti. Maximum místa zabírá samotný hledáček. Nahoře (na šířku), respektive vpravo (na výšku) je drobná lišta s nastavením konkrétních parametrů. Po kliknutí na jednotlivé ikony, kromě blesku, který se nastavuje tam, vyjede z boku okruží, na kterém si tahem nastavujete hodnoty.

Po obrazové kvalitě bych Lumia 1320 zařadil mezi standard střední třídy. Při dobrých světelných podmínkách je možné fotografie obecně označit za povedené. Kvalit vyšších modelů sice nedosahují, ale určitě neurazí. Při horším osvětlení je to pak o něco horší. LED dioda je sice poměrně výkonná, ale přesto přibývá šumu a mizí detaily.

Kromě statických snímků zvládá zadní fotoaparát nahrávat i video v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 30 snímky za sekundu. I o něm platí to samé jako u statických fotografií. Jen bych ještě dodal, že je hezky plynulé bez zasekávání, zde žádný problém nehledejme.

Nokia Lumia 1320 (testovací video) – exteriér, 1080p

Přední kamera pak pořizuje snímky a video pouze v rozlišení 640 × 480. Na videohovory například přes Skype je to stále ještě dostatečné rozlišení, ale na stále populárnější autoportréty tzv. selfie už je to přece jen dost málo.

Telefonní funkce: vše při starém

Po telefonní stránce, tedy to, co je nezákladnější funkcí všech telefonů, jsem neměl s Lumií 1320 žádný problém. Velké rozměry sice mohou být v některých případech trochu nepohodlné, ale na druhou stranu se mikrofon dostane blíže k ústům. Reprodukovaný hlas byl ve všech případech čistý bez kovového zkreslení a ani protistrana si v žádném případě nestěžovala na to, že by byl přenášený hlas nějakým způsobem zkreslený. Stejně bezproblémové pak bylo telefonování s hlasitým odposlechem.

Kontakty jsou, jak jsme z Windows Phone zvyklí, sdruženy v hubu Lidé, kde kromě informací o kontaktech najdete i aktualizace ze sociálních sítí, ať již své, tak jejich. Záleží pouze na vás, které účty si s nimi svážete. Základem je účet Microsoftu, ke kterému můžete připojit účty z Googlu, Facebooku, Twitteru, LinkedIn, Skypu a další.

V případě, že je konkrétní kontakt přítomen ve více účtech jednoduše je sloučíte dohromady. U zobrazování aktualizací přitom nechybí ani filtrování, které využijete například v případě, že sledujete na Twitteru velké množství účtů. Ty si tak můžete odfiltrovat ze seznamu kontaktů, ale jejich aktualizace budou přitom nadále zobrazovat.

U kontaktů můžete rovněž vyplnit podrobné informace včetně narozenin, výročí, partnera(ky), dětí nebo čísla kanceláře. Vybrat si rovněž můžete fotografii ze kteréhokoli připojeného účtu nebo nahrát úplně novou. K jednotlivým kontaktům, ale ne skupinám, můžete přiřadit vlastní zvonění. Jedinou novinkou, která je u všech přítomná u všech smartphonů s Windows Phone 8 s aktualizace GDR3 respektive Black, je možnost přiřadit kontaktům vlastní zvuk i pro SMS.

Kontakty i skupiny můžete připnout jako samostatnou dlaždici pro snadnější přístup na hlavní obrazovku. Kromě fotografie kontaktu se vám na ní bude zobrazovat i poslední status z Facebooku.

Jak již jsem u testů smartphonů s Windows Phone řekl několikrát, celkově je provázanost kontaktů s účty na sociálních sítích je na mnohem vyšší úrovni než u konkurenčních systémů. Vše funguje, jak má a v případě Facebooku nebo Twitteru se tak při základních operacích zcela obejdete bez externí aplikace.

Zprávy: řádek navíc v náhledu emailu

Druhým hlavním hubem jsou "Zprávy", u něhož je rovněž vše při starém, a žádných změn jsme se bohužel nedočkali. Kromě SMS a MMS je do něj plně integrovaný i chat na Facebooku. Toho se týká druhá záložka, kde v případě, že jste online, vidíte aktuálně přihlášené Facebookové přátele. Odeslat zprávu však můžete i těm, které jsou právě offline.

Doručené zprávy se řadí do konverzací bez ohledu na to, zda se jedná o SMS, MMS nebo Facebook Chat. Při psaní pak můžete pomocí tlačítka se šipkami přepnout, v jakém formátu chcete zprávu odeslat.

Škoda jen, že tento Facebook je poměrně nedotažený. Nejen, že se do něj nenačítají zprávy z historie, ale někdy nefunguje příliš spolehlivě. Sám se odpojuje a zprávy do něj chodí se zpožděním. Bohužel někdy se stane, že vám zpráva z Facebooku nepřijde. Stává se to v případě, že ji uživatel píše ne do chatu, ale do zpráv na webové verzi Facebooku nebo pokud se chatuje ve skupině. To je ostatně důvod, proč ve Windows Phone 8.1 již integrace Facebooku možná nebude. Místo toho byla tento týden vydána oficiální aplikace Facebook Messenger. O tom, co přináší Facebook Messenger pro Windows Phone 8, se můžete dočíst v článku Facebook Messenger je nově i pro Windows Phone 8. Jaký je?.

Stejně jako ve všech předchozích recenzích smartphonů s Windows Phone si musím postesknout nad špatnou prací s doručenkami. Místo, aby se u doručené zprávy objevilo malé zatržítko, jak je tomu například u Androidu nebo v některých aplikacích jako je WhatsApp nebo Facebook Messenger, chodí doručenky jako samostatné zprávy, které se řadí do své vlastní konverzace. Toto řešení přetrvává již z dob Windows Phone 7 a Microsoft s ním nic nedělá. Další drobná výtka je pak na čítač zbývajících znaků objeví teprve, až když zbývá posledních 70 znaků. Naštěstí už ale nechybí například koncepty.

Součástí hubu Zprávy nejsou zprávy, které mají svou vlastní aplikaci, a navíc se u každé emailové schránky vytváří samostatná položka v menu. To je na jednu stranu praktické pokud chcete oddělit pracovní emaily od soukromých, ale pokud by vám to nevyhovovalo, můžete již vytvořené schránky sloučit do jedné. Zatímco výpis emailů můžete mít buď černý s bílým písmem, nebo bílý s černým písmem, a zapadá tak do celkového barevného schématu telefonu, rozkliklý email je vždy na bílém podkladě, což může působit rušivě. Naopak s povděkem kvituji novinku pro větší displeje, kterým je přidaný další viditelný řádek u jednotlivých emailů ve výpisu. Samozřejmě, že přínosem je i to, že je vidět i více textu v samotném emailu.

Stále se však budete potýkat se ne příliš pohodlnou prací s přílohami. Do emailu můžete přímo vložit pouze obrázek. Jiné typy souborů se dají vkládat pouze oklikou přes sdílení v konkrétních aplikacích.

Při psaní máte k dispozici pouze QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. V nastavení si můžete stáhnout klávesnice i slovníky pro jednotlivé jazyky. Velkou pochvalu zaslouží slovník, za to, že nejen doplňuje slova, ale poměrně spolehlivě i opravuje překlepy. Na rozdíl od jiných klávesnic například na Androidu to však dělá nenásilně a nevnucuje vám to. Při psaní pak můžete své zprávy ozvláštnit celou řadou grafických smajlíků.

To co jsem vyčítal optimalizaci klávesnice pro šestipalcový displej Lumii 1520 platí v plné míře i pro Lumii 1320. Klávesnice byla pouze zvětšená, což je až zbytečně příliš. Jednou rukou na ni stejně psát takřka nemůžete, a pokud ano, je neustálé natahování palce ke vzdálenému sloupci písmen hodně nepohodlné. Nokia buď mohla změnit její rozložení, nebo jí nechat menší, aby bylo na displeji vidět více textu. Na druhou stranu se na ní oběma rukama píše velmi pohodlně na výšku i šířku a to, i když máte větší prsty.

Organizační funkce: chyby kalendáře vyniknou ještě víc

Kalendář ve Windows Phone se již od počátku potýká s řadou chyb a nelogičností, se kterými Microsoft dosud nic neudělal, a nejinak je tomu i u tohoto testovaného modelu, u kterého navíc na velkém displeji o to víc vyniknou. U Windows Phone 8.1 by ale systém i v této oblasti měl doznat řadu změn. Kalendář nabízí nyní měsíční náhled, denní náhled, samotnou agendu a seznam událostí. Týdenní náhled bohužel chybí (přibude s aktualizací WP 8.1) a v měsíčním náhledu nejsou vidět naplánované události. Navíc je malý a pod ním je zbytečně mnoho volného místa.

Stejně tak plýtvá místem i jeho dlaždice, která ani ve svém největším rozměru neobsahuje více než jednu událost, přestože by se tam vešlo mnohem víc. Naštěstí si lze ze Store stáhnout celou řadu alternativ, které nabízejí nejen lepší ergonomii, ale i více funkcí. Namátkou můžeme například zmínit Cal, Week View 8, AppoinTile a další. Některé jsou však placené.

Aplikace jinak nabízí možnost mít současně několik různých kalendářů, například soukromý a pracovní, které jsou barevně odlišeny. Při zadávání nové události do kalendáře si pak můžete vybrat, do kterého chcete událost uložit.

Dojem, který u kancelářských funkcí kazí kalendář, měrou vrchovatou vynahrazuje kancelářský balík, u něhož se naplno ukazuje hlavní síla Microsoftu. Všechny smartphony s Windows Phone nabízí v základu aplikaci Office, která si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Nejedná se přitom o pouhý prohlížeč, ale dokumenty můžete i editovat nebo vytvářet nové. Špičková je integrace OneDrivu, do kterého se dokumenty mohou přímo z telefonu ukládat.

Silnou stránkou je i správa dokumentů. Ty si můžete třídit nebo jednotlivé připnout jako dlaždice na plochu. Samozřejmostí je také sdílení e-mailem, pomocí Bluetooth či na OneDrive, ve kterém si můžete soubory rovnou otevřít.

Z dalších organizačních funkcí pak stojí za zmínku poznámkový blok One Note, který je synchronizovaný s poznámkami ve OneDrive, prohlížeč PDF souborů, opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis nebo kalkulačka.

Exkluzivní aplikace: bohatá nadílka od Nokie

Nokia byla vždy nejaktivnější ze všech výrobců smartphonů s Windows Phone v otázce bonusových aplikací a nabízí jich největší škálu. Zde stojí za zmínku především navigační aplikace Here Maps a Here Drive, a mezi ty nejzajímavější dále patří například Cinemagraph, Tvůrčí Studio, PhotoBeamer, které využije při práci s obrázky, nebo internetový prohlížeč XPRESS, který funguje podobně jako Opera Mini, a internetové stránky, předtím než se dostanou do vašeho telefonu, zkomprimuje na serverech Nokie.

Mezi posledními přírůstky je aplikace Storyteller, což je speciální fotogalerie, která umožňuje dávat fotografie do kontextu a zobrazit je na mapě. Umožňuje tak v podstatě vyprávět příběh vašeho každodenního života ve fotografiích.

Navigace: americké GPS i ruský GLONASS

Podobně, jaké další Lumie se i Lumia 1320 nespoléhá pouze na americký systém satelitní navigace GPS, ale přidává i konkurenční ruský GLONASS. Díky použití obou systémů doplněný o další funkce zpřesnění polohy přes A-GPS a Wi-Fi má za následek, že zafixování polohy trvá v řádu sekund a telefon polohu drží i v místech s horším výhledem na polohu a navíc mnohem přesněji, než by to dokázalo samotné GPS. Dále pak potěší i přítomnost magnetického kompasu.

Bez již zmíněných map Here a navigační aplikace Here Drive by však navigační schopnosti nejen tohoto modelu, ale i dalších Lumií, byly poloviční. Navigace je ale pouze v omezenější verzi, ve které je možno off-line hlasové navádění využívat pouze v ČR a SR. Licence pro celý svět stojí 400 Kč. Navigace je skutečně velmi kvalitní a v kombinaci s velkým displejem spolehlivě zastoupí dedikované navigace.

Velmi potěší, že si lze mapy stáhnout pro pozdější off-line použití a i při jízdách o délce tisíce kilometrů není nutno stáhnout ani kilobajt. Oproti Google mapám naopak zamrzí horší databáze bodů zájmů v Here Maps a v České republice absence dopravních informací, indikace kolon a automatického přesměrování. K dispozici je také aplikace Here Transit pro navigaci v MHD, ta je ale opět oproti Googlu chudší, nemá totiž ani v Praze přesné odjezdové časy a slouží spíše pro hrubou orientaci. Ve světě ale často funguje stejně spolehlivě, jako právě Google, mnohdy má i bohatší funkce.

Datové funkce a internet: LTE nechybí

Podobně jako u Lumie 1520 připravila Nokia u Lumie 1320 více variant s různými podporovanými sítěmi. Nás se ze čtyř variant týká tak globální s označením RM-937, které nabídne z rychlých mobilních dat jednak HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 a pak nechybí ani LTE LTE 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600. U HSDPA je maximální rychlost 42,2 Mb/s, u HSUPA 5,76 Mb/s. LTE cat4 má na downloadu maximální rychlost 150 Mb/s a na uploadu 50 Mb/s.

Z dalších možností připojení nemůže chybět Wi-Fi, které je ve verzích Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac s funkcemi dual-band, Wi -Fi hotspot. Citlivost Wi-Fi je subjektivně na vysoké úrovni. Dále je zde Bluetooth v úsporné verzi 4.0 s A2DP. Co však výrazně zamrzí je, že Nokia zapomněla na NFC.

Pro připojení k telefonu samozřejmě kromě bezdrátových způsobů můžete použít i microUSB 2.0. Paměť telefonu i paměťová karta se, tak jako u ostatních chytrých telefonů s Windows Phone 8, zobrazí jako multimediální zařízení a není potřeba používat speciální software. Zamrzí absence funkce USB host.

Pro prohlížení internetu je tu předinstalovaný standardní Internet Explorer. Ten nabízí celou řadu možností nastavení. Vybrat si můžete, zda preferujete mobilní verzi webu nebo verzi pro stolní počítače. Vzhledem k velikosti displeje je nicméně pohodlné prohlížení internetu i ve verzi pro stolní počítače. Dále si můžete zvolit, zda chcete přijímat soubory cookie, můžete si vybrat výchozího poskytovatele vyhledávání (Bing nebo Google) a nechybí ani možnost vymazat osobní data z prohlížeče.

Práce s prohlížečem je intuitivní, nechybí mu ani možnost mít více otevřených oken, které si můžete zobrazit v náhledech. Škoda jen, že jich může být maximálně šest. Prohlížeč je svižný a to i při otevření více oken. Možná je jen trochu škoda, že nemá automatické doplňování a ukládání hesel, ale to je věc názoru.

Závěr

Nokia Lumia 1320 je povedený tabletofon střední třídy, který za 8 990 Kč nabídne dobrý poměr výkonu a ceny. Navíc vzhledem ke zkušenostem s cenovou politikou Nokie to nebude jistě dlouho trvat a cena půjde dolů. Ukazuje, že tabletofony s Windows Phone se ve srovnání Androidem nemají za co stydět ani ve střední třídě.

Jak již jsem řekl v recenzi Lumie 1520, a platí to beze zbytku i u Lumie 1320, ukázaly se jako liché obavy, že Windows Phone nebude na takto velkém displeji s takto velkým rozlišením ergonomický a použitelná- Díky přidání dalšího sloupce ikon je jeho používání ještě pohodlnější, oproti Androidu navíc není potřeba příliš sahat do horní části displeje a používání je tak pohodlnější. Výhrady bych měl k plýtvání místem v některých systémových aplikacích, což se týká zejména kalendáře, a také méně ergonomickou klávesnici, která je příliš velká, ale posledních informací by nový Windows Phone 8.1 měl v tomto zjednat nápravu a přinést i menší klávesnici.

Pokud by Microsoft a Nokia přidaly do systému funkce usnadňující používání jednou rukou, jako to dělá u Androidu Samsung, nebo byl alespoň součástí výbavy stylus, bylo by jeho ovládání ještě mnohem pohodlnější.

Nemožnost efektivně ovládat tabletofon jednou rukou, stejně jako neskladnost, je daní za jeho rozměry a hmotnost. S tím zájemci o tento přístroj budou počítat předem. Spokojený jsem byl s použitým hardwarem a rychlostí systému a obdivuhodnou výdrží. Co bych Nokii nicméně vytkl je zejména absence NFC a za horších světelných podmínek horší fotoaparát. Problémem jsou také nepodsvětelná tlačítka pod displejem, vyšší mohlo být i rozlišení přední kamery.

Konkurence

Hlavním konkurentem na platformě Windows Phone je pro Lumii 1320 její lépe vybavená sestra Lumia 1520. Ta je určena pro uživatele, kteří chtějí na Windows Phone šestipalcový displej, ale vyžadují i nekompromisní výbavu.

Na šestipalcovém displeji přichází s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů, a i uvnitř má výkonu na rozdávání. Nokia v tomto případě použila Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 se čtyřmi jádry taktovanými na 2,2 GHz a grafickým čipem Adreno 330, což je výrazný posun proti dvoujádro u Lumie 1320. Také hodnota RAM narostla a to na 2 GB. Interní paměť nabídne kapacitu 32 GB, ale bude jí možné rozšířit díky paměťovým kartám microSDHC o dalších 64 GB. Fotoaparát patří je PureView a patří ke špičce mezi fotomobily. Jeho rozlišení je 20,7 Mpx. Za Nokii Lumii 1520 však v oficiálním obchodě zaplatíte 16 990 Kč, což je o rovných 8 000 Kč více než u Lumie 1320.

Za dalšími tabletofony se však musíme porozhlédnout u Androidu. O něco dražší než Lumia 1320 je Samsung Galaxy Mega 6.3. Jak napovídá jeho název, nabízí 6,3“ displej s rozlišením 1280 × 720 pixelů. Uvnitř najdete dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 taktovaný na 1,7 GHz s operační pamětí 1,5 GB RAM a interní paměť 8 GB, kterou je možné rozšířit paměťovými kartami až do kapacity 64 GB. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední kamera 1,9 Mpx. Ve výbavě přitom nechybí ani LTE a NFC. Tabletofon běží na Androidu 4.2 a v oficiálním obchodě ho můžete pořídit za 12 990 Kč.

Více zaplatíte i za Sony Xperia Z Ultra s 6,44“ úhlopříčkou a rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Je vybaven výkonným Snapdragonem 800 se čtyřjádrovým 2,2 GHz procesorem a grafickým procesorem Adreno 330. Jeho RAM má hodnotu 2 GB, interní paměť 16 GB a nechybí samozřejmě ani podpora microSDXC karet. Slušná hardwarová výbava se stará o chod operačního systému Google Android 4.2. V českých internetových obchodech se prodává v průměru za 15 250 Kč.

Naopak méně zaplatíte za Prestigio MultiPhone 7600 DUO, který se v českých internetových obchodech prodává za cenu kolem osmi tisíc korun. Nabízí 6“ IPS displej s rozlišením 1280 × 720 pixelů, čtyřjádrový procesor taktovaný na 2 GHz, 1 GB RAM, interní paměť 4 GB s podporou microSD a 13 Mpx fotoaparát. Jeho velkou zbraní je pak podpora DualSIM.

Zajímavou alternativou je i Huawei Ascend Mate, který disponuje 6.1" displejem s rozlišením 1280 × 720 pixelů a je vybaven čtyřjádrovým procesorem s frekvencí 1,5 GHz a 2 GB pamětí RAM. Interní paměť má kapacitu 8 GB a je jí možné rozšířit pomocí paměťových microSD karet. Potěší i osmimegapixelovým fotoaparát. V internetových obchodech Ascend M1 pořídíte v průměru za necelých deset tisíc korun.

Zvolit můžete i Asus Fonepad Note 6, který přináší 6" FullHD Super IPS+ displej. Uvnitř se pak skrývá dvoujádrový procesor Intel Atom Z2580 taktovaný na 2 GHz, grafický čip SGX544 a 2 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 16 GB nebo 32 GB a je jí možné rozšířit pomocí microSDHC karet. Z další vábavy potěší i osmimegapixelový fotoaparát a stylus. Na českém trhu se prodává za cenu kolem devíti a půl tisíc korun.

nokia-lumia-1320
Klady
  • dlouhá výdrž na jedno nabití
  • příznivá cena
  • kvalitní displej
  • LTE
  • navigační aplikace zdarma
Zápory
  • větší rozměry a velmi vysoká hmotnost
  • chybějící stylus
  • absence úprav pro ovládání jednou rukou
  • chybějící NFC
  • nepodsvícená tlačítka pod displejem
Diskuze ke článku
Lukas
Uff ještěže mám tu kabelku...
usb tethering
Lze u teto Lumie 1320 vyuzit funkci usb tethering, tj. sdileni internetoveho pripojeni (lte) do pocitace pripojeneho k mobilu pres usb port?
Milan
Te je zase hnusný černý pádlo.Kdo dělá ten design.Hrůza.Jeden hnusnější mobil než druhej.Proč kriste pane všichni vyráběj tyhle hnusný černý kvádry/maximálně bílý/Děs
Adam Rosina
Bude aj plná videorecenzia ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze