Nokia Asha 200
recenze

Nokia Asha 200

Překvapivě šikovný low-end

Po levné Nokii Asha 302 jsme v redakci otestovali ještě levnějšího sourozence, Nokii Asha 200. S cenovkou pod 2000 Kč se bude snažit zaujmout především svou plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, platformou Series 40 a v neposlední řadě také podporu dvou SIM karet.

Nokia Asha 200 je zástupcem těch nejlevnějších telefonů, které na trhu můžete koupit. Neznamená to ovšem, že by neměla co nabídnout. Za méně než 2000,- Kč toho nabídne opravdu celkem dost a pokud hledáte nějaký zajímavý levný telefon s podporou dvou SIM karet a plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, určitě Nokii Asha 200 nepřehlédněte. Stejně jako naší dnešní recenzi.

Testovaná Nokia Asha 200 má ještě dvojče - model Asha 201. Splést si tyto dva modely je velice snadné, neboť vypadají naprosto stejně. Liší se však v jedné zásadní věci, a tou je podpora dvou SIM karet. Právě Nokia Asha 200 nabízí druhý slot pro SIM kartu a díky šikovně vyřešenému ovládání celého systému je práce s dvěma SIM kartami skutečně pohodlná.

Technické parametry Nokia Asha 200

Kompletní specifikace
Konstrukce115,4 × 61,1 × 14 mm, 105 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, ?

Nokia Asha 200 / 201 – videpohled

Design a konstrukce: finská klasika

Design maličké Nokie Asha 200 se dle mého názoru velmi povedl. Do redakce se nám dostala v elegantní bílé variantě a kdekoli jsem Nokii vytáhl tam sklízela obdiv. Především pak u něžnějšího pohlaví. Bílá barva se stříbrnými doplňky skutečně zaujme.

Nokia Asha 200 je dostupná celkem v osmi barevných variantách

Samozřejmě je dostupná také v jiných barevných variantách, jmenovitě růžová, zelená, modrá, oranžová, černá, bílá, světle růžová a tyrkysová. Tyto barvy jasně ukazují, že se Nokia Asha 200 snaží cílit především na mladší uživatele. Těm se jistě zalíbí také její poměr výkon/cena, k tomu však až později.

Rozměry Nokia Asha 200 jsou 115,4 x 61,1 x 14 mm a hmotnost celkem 105 gramů. Díky těmto rozměrům se podařilo na přední stranu telefonu vměstnat prostornou QWERTY klávesnici, 2,4“ TFT displej a ovládací blok kláves pod displejem.

Na zádech přístroje zaujme především čočka fotoaparátu v horním levém rohu a v dolním levém rohu pak celkem velká mřížka hlavního reproduktoru. Zadní kryt je z jednoho celkem tlustého kusu plastu a drží velmi dobře. Při snímání naštěstí nemáte strach, že jej zlomíte jako tomu je například u některých smartphone LG.

Slot pro paměťovou kartu microSD a pro druhou SIM kartu

Na levém boku telefonu nenajdete vůbec nic, pravý bok obsahuje slot pro paměťové karty microSD a pod ním se nachází slot pro druhou SIM kartu. Šikovně vyřešené zejména proto, že SIM kartu můžete měnit bez nutnosti vypnout zařízení. Takže prohazování SIM karet je otázkou okamžiku.

Spodní hrana je prázdná, horní naopak plná

Stejně jako u modelu Asha 302 je zde spodní hrana také prázdná a veškeré konektory se skrývají na horní hraně. Nalezneme zde microUSB konektor, 2 mm konektor pro nabíjení a 3,5 mm audio konektor.

Na konstrukci jako takové rozhodně není vidět, že se jedná o levný telefon. I když je kompletně plastový, tak působí mnohem lépe, než například mnoho o dost dražších Samsungů. Vše sedí jak má, nikde nic nevrže. Konstrukce je opravdu povedená a těžko bude v nejen v této cenové hladině hledat konkurenci.

Baterie a výdrž: malý držák

U modelu Nokia Asha 302 jsem byl její výdrží vcelku zklamán. U Nokia Asha 200 je to rozhodně lepší. Jistě za to může také o něco silnější baterie, konkrétně s kapacitou 1430 mAh. Podle údajů výrobce by měla Nokia Asha 200 vydržet na jedno nabití až 888 hodin v pohotovostním režimu. Při reálném používání jsou však hodnoty trochu jiné.

Pod zadním krytem se skrývá baterie s kapacitou 1430 mAh

Když jsem Nokii Asha 200 používal pouze pro hovory s oběma aktivními SIM kartami, tak baterie začala plakat po pěti dnech. Denně jsem provedl zhruba 1-2 hodiny hovoru, ovšem měl jsem vypnuté datové služby. Ve chvíli kdy jsem ji používal s datovými službami a sem tam na ní brouzdal na Facebooku, o novou dávku energie si řekla během čtvrtého dne. Těžko říct jestli je to hodně nebo málo, každopádně v dnešním světě smartphone je to stále pro mnohé nedosažitelný sen. Nicméně takováto výdrž s dvěma aktivními SIM kartami je vcelku potěšující, takže v tomto ohledu mě Nokia Asha 200 nezklamala.

Zvuk a kvalita reprodukce: pěkné basy, žádné středy

O zvuk se stará u Nokie Asha 200 především celkem velký reproduktor na zádech přístroje. Je opravdu hlasitý, takže rozhodně nehrozí, že byste zmeškali příchozí hovor. Při přehrávání hudby se u hlavního reproduktoru setkáváme hlavně s jedním problémem – chybí středy. Basy jsou, především díky velikosti reproduktoru, vcelku dobré, i výšky jsou jasně zřetelné. Ovšem středy zcela chybí.

Hlavní reproduktor na zádech telefonu je opravdu velký

Co velký reproduktor nezvládá, to však bez problémů zvládne výstup 3,5mm jack konektoru. Po připojení vlastních sluchátek, osobně používám Koss Porta Pro, jsem byl velmi mile překvapen kvalitou přehrávání a především hlasitostí, jakou dokáže tato Nokia vyloudit. Zde je opravdu škoda, že Finové ošidili tento model o ekvalizér.

Displej: standardní QVGA

Dle mého názoru je u Nokie Asha 200 použit naprosto stejný zobrazovač, jako u modelu Asha 302. Nabízí úhlopříčku 2,4 palce a rozlišení QVGA, tedy 320 x 240 pixelů. Zobrazovací schopnosti jsou v této cenové kategorii rozhodně dobré, až na hrubší rastr by vám nemělo vadit nic.

Displej je typu TFT a ve své cenové kategorii rozhodně patří k těm lepším

Dobré jsou i pozorovací úhly displeje, pouze při pohledu z ostrého úhlu zleva jsou barvy výrazně tmavší. Co mě možná ještě trochu, zarazilo je barevné podání. Při prohlížení fotografií jsou barvy celkem vybledlé, ale opět opakuji – v této cenové relaci se jedná o kvalitní zobrazovač.

Uživatelské prostředí a ovládání: S40 s puncem Belle

Nokia se rozhodla trochu zmodernizovat svou „hloupou“ platformu S40 a tak jsme se dočkali také mírného faceliftu. Series 40 si vzalo hned několik prvků ze Symbianu Anna, především pak styl ikonek. Je třeba uznat, že barevné kulaté ikonky telefonu velmi sluší a tak nějak ho dělají „hravějším“.

Domovská obrazovka, všimněte si dvou ukazatelů signálu - pro každou SIM jeden

Při pohledu na domovskou obrazovku byste si mohli Nokii Asha 200 klidně splést například s Nokií E6. Obrazovka je rozdělena do dvou hlavních částí. Levý sloupec je vyhrazený pro hodiny a jen a pouze hodiny. V tomto sloupci se nezobrazuje nic jiného, což je opravdu škoda. Je zde celkem dost místa, které by se dalo využít. Například notifikace se tak musí zobrazovat na horním okraji displeje – vedle ukazatelů baterie společně s ikonkou pro Bluetooth a podobně.

Pravý sloupec pak pojme celkem tři řádkové „widgety“. Můžete si celkem zvolit ze třinácti možností, nechybí zde email, kalendář, sociální sítě nebo praktický panel zástupců. Trochu mne zamrzelo, že si člověk nemůže na plochu dát třeba dva řádky zástupců. V takovém případě se jeden řádek bude hlásit jako prázdný. Bohužel S40 nedokáže pracovat s více plochami, budete se tudíž muset smířit pouze se dvěma widgety - třetí je zamčen pro zobrazování stavu SIM karet.

Menu je vyvedeno ve standardní matici ikonek. Potěší možnost si ikonky přesouvat dle libosti nebo si menu zobrazit jako seznam. Osobně se mi ale matice zamlouvá mnohem více. Každá ikonka pak zobrazuje buď samotnou aplikaci, nebo složku. Bohužel sami si složku nevytvoříte.

Nastavte si vlastní motiv dle libosti

Nižší úrovně menu jsou již vyvedeny pouze ve stylu seznamů, tudíž jednotlivé nabídky jsou řazeny pod sebe. A ještě jednu věc musím zmínit – platforma S40 umožňuje instalovat vlastní motivy ve formátu .nth. Pokud se vám tedy nebude aktuální barevné schéma líbit, můžete si vybrat jedno z pěti předinstalovaných, nebo si můžete další stáhnout z Nokia Obchodu.

Ovládání telefonu má na starosti především pěti-směrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Její používání je vcelku příjemné, i když stisk by možná nemusel být tak tuhý. Nicméně systém je pro toto ovládání přizpůsoben, takže byste neměli mít žádný problém s orientací pomocí této klávesy. Každý směr je navíc možné nastavit jako zkratku k nějaké aplikaci, směry nahoru a dolů jsou defaultně nastavené na vstup k widgetům na ploše.

Zbývající klávesy slouží pro ovládání hovorů, rychlý přístup ke zprávám a k rychlému přístupu správy SIM karet. Dvě stříbrné klávesy po stranách jsou kontextové a ovládáte jimi vždy danou funkci v systému.

Ačkoliv Nokia Asha 200 není vybavena tak silným procesorem jako její sourozenec Asha 302, přesto se však o nedostatek výkonu obávat nemusíte. Popravdě řečeno jsem rozdíly pozoroval pouze při práci s fotografiemi, kde zpracování snímku po vyfocení trvá „dvoustovce“ o nějakou chvíli déle a u přibližování fotografií se výřez déle zaostřuje. Jinak však vše frčí jak má.

Klávesnice: velmi milé překvapení

U Nokie Asha 302 jsem byl její klávesnicí doslova otráven. U Nokie Asha 200 jsem z ní naopak nadšen a dovedu si klidně představit, že by stejný koncept klávesnice použili také u vyšší řady E.

Klávesnice se povedla o mnoho lépe než u dražší sestry Asha 302

Mezera, která odděluje jednotlivé řádky klávesnice, je zde rozhodně ku prospěchu. Na klávesnici se píše dobře, stisk je možná trochu tužší, ale rozhodně je to o několik tříd lepší než u modelu Asha 302.

Jediné co mi trochu vadilo je posunutí spodní řady kláves, kdy je Y přímo pod klávesou A a možná trochu gumový profil klávesnice, když po ní přejíždíte prsty. Jinak musím ale rozhodně Nokii Asha 200 pochválit, protože v cenové kategorii kolem 2000,- Kč je její klávesnice opravdu povedená a těžko bude hledat konkurenci.

Fotoaparát: slušné 2 Mpx

Fotoaparát mne u Nokie Asha 200 velmi mile překvapil. Čip s rozlišením 2 Mpx takovým překvapením není, stejně tak ani chybějící autofocus. Jistě však velmi potěší množství funkcí, které fotoaparát nabízí a v neposlední řadě také samotná kvalita snímků.

Když se podíváte na některé fotografie, rozhodně je nutné říct, že to není tak špatné. Mějme na paměti, že se stále pohybujeme v cenové relaci pod 2000,- Kč. Potěší vás také standardní efekty jako je sepia, negativ nebo černobílá, dále pak samospoušť nebo vyvážení bílé.

Video je však u Nokia Asha 200 skutečně jen do počtu a hodí se pouze pro posílání milých MMS z dovolené. Zaznamenává se ve formátu 3GP v rozlišení 176 x 144 pixelů. Rychlost snímání je 10 snímků za sekundu.

Multimédia, zábava a sociální sítě: slušná sbírka

Nokia Asha 200 se snaží nalákat nejen na svou cenu a hardwarovou klávesnici, ale také na svou inovovanou platformu Series 40, která nabídne také mnohé multimediální funkce.

Začít můžeme u hudebního přehrávače. Ten nabízí podporu formátů AAC, AAC+, AMR-WB, HE AAC V2, Mobile XMF, MP3, MP4,NRT, True tones, WAV a WMA. Samotný přehrávač pak dělí skladby pomocí ID3 tagů podle interpretů, alb a žánrů a dokáže pracovat i s playlisty.

Samotné prostředí přehrávače je velmi jednoduché, ale pro pohodlné přehrávání by snad nemělo chybět nic. Bohužel první věc, kterou ovšem budete muset udělat, je vložení paměťové karty. Vnitřní paměť telefonu je totiž pouze 11,5 MB a tam se vám vleze sotva jedna písnička.

Naopak hodně mi vadilo, že přehrávač nejde ovládat, pokud jej pošlete do pozadí. Musíte si leda nastavit nějakou klávesovou zkratku, protože proklikávat se až k hudebnímu přehrávači přes menu je celkem zdlouhavé. Nepraktické rovněž je, že se po odpojení sluchátek přehrávač sám nevypne a začne vyhrávat na celé kolo. Zamrzí také absence kolébkové klávesy pro ovládání hlasitosti. Abyste upravili hlasitost přehrávání, musíte opět jít až do samotného okna přehrávače.

Pro hudbu je zde také připraveno integrované FM rádio, které podporuje RDS. Pro jeho funkci je potřeba mít připojená sluchátka. Nechybí funkce automatického vyhledávání stanic a možnost jejich uložení.

Příjemně mne překvapila galerie fotografií. Nabízí celkem tři možnosti zobrazení a to všechny fotografie, fotografie rozdělené na chronologické ose a fotografie ve složkách neboli albech. Můžete si tak například udělat album „Oslava 15. narozenin“ a nastavit si ukládání všech fotografií do ní. Následně budete mít všechny tyto fotografie hezky pohromadě. Poté samozřejmě složku pro ukládání opět změníte.

Při zobrazování konkrétní fotografie můžete využít velice plynulého zoomování pomocí navigační klávesy. Není tu žádné skokové přibližování, můžete si vše přiblížit přesně tak, jak chcete. Následný „výřez“ si poté můžete opět uložit do paměti telefonu. Šikovná funkce. Dále můžete samozřejmě zobrazit prezentaci fotek, sdílet je přes Bluetooth nebo zprávu a využít také jednoduchého editoru se zajímavými efekty.

V telefonu najdeme i několik předinstalovaných her, další si můžete stáhnout z Nokia Obchodu

V telefonu také najdete celkem 6 předinstalovaných her pro zkrácení dlouhé chvíle. Nejsou to žádné pecky jak na iOS zařízeních, ale chvíli, například v čekárně u doktora, vás zabaví. Pokud vás však omrzí, nezoufejte. V telefonu najdete aplikaci Nokia Obchod, kde si můžete stahovat zajímavé aplikace a hry. Výčet samozřejmě není tak bohatý, jako u standardních operačních systémů, přesto se i zde dají nalézt užitečné aplikace.

Sociální aplikace - můžete přidat Facebook, Twitter, orkut nebo Flickr

Nokia Asha 200 nezapomíná ani na všudypřítomné sociální sítě. V telefonu najdete předinstalovanou aplikaci „Sociální sítě“, kde se můžete přihlásit do sítí Facebook, Twitter, orkut nebo Flickr.

Facebook aplikace

Aplikace pro Facebook vám umožní využívat téměř vše, co byste mohli potřebovat. Zobrazíte si zeď statusů nebo napíšete nějaký svůj, můžete posílat zprávy, nahrávat fotografie a dokonce je zde i vlastní aplikace pro Facebook Chat. Ten je integrován do aplikace Chat, která mimo jiné nabízí také přístup ke Google Talk. Aplikace Twitter se nese v podobném duchu, opět je zde možnost vidět zeď „tweetů“, postovat nové a také pracovat se zprávami.

Twitter aplikace

Tyto aplikace umí naštěstí také běžet na pozadí, i když jinak multitasking bohužel u S40 nenajdeme. Pokud jste na nějakém „kecálkovi“ online, informuje vás o tom zelený puntík v informační liště. O žádné důležité zprávy tak nepřijdete.

Internetové a datové funkce: připojte si flash disk

Nokia Asha 200 není co se datové výbavy vybavena tak dobře jako její dražší sestra. V její výbavě tak nenalezneme Wi-Fi ani 3G, spokojit se budeme muset s GPRS/EDGE. Hlavně chybějící Wi-Fi bude u mnoha lidí rozhodujícím faktorem.

Internet využijete samozřejmě především u práce se sociálními sítěmi či na Nokia Obchodu, ale je zde také základní internetový prohlížeč. Ačkoli Nokia údajně zapracovala na značném vylepšení prohlížeče, nic to bohužel nemění na tom, že si jeho používání pochvalovat moc nebudete, jeho ovládání zkrátka není pohodlné. Pochválit však musím celkem slušnou rychlost načítání stránek, i když samozřejmě kvůli EDGE se budete muset občas obrnit trpělivostí.

Naštěstí se však například text dokáže zalomit podle displeje a je zde také speciální režim pro přizpůsobení webu šířce displeje. Díky tomu by neměl být problém si v prohlížeči přečíst i nějakou tu aktualitku z mobilenet.cz. Prohlížeč umí pracovat i se záložkami, šikovnou vlastností je vlastní počítadlo dat. Zobrazí se vám kolik dat a kolik stránek jste přenesli při poslední relaci či za celou dobu používání.

Pro spojení telefonu s počítačem můžete využít Bluetooth nebo microUSB konektor na horní hraně telefonu. Velmi nepříjemné zjištění bylo, že se Nokia Asha 200 nedokáže přes microUSB konektor nabíjet. Musíte tak využít pouze 2 mm konektor pro nabíjení, což je opravdu zklamání u jinak velmi povedeného telefonu.

Email a zprávy: slušný email za málo peněz

Nokia Asha 200 je prakticky stejně vybavená jako Nokia Asha 302. Proto není překvapením, že také emailový klient je zde totožný. Jelikož u Nokia Asha 302 stále chybí slibovaná podpora Exchange, jsou emailové klienty opravdu stejné.

Můžete si nastavit emailové účty Ovi, Yahoo!, Gmail, Hotmail a přednastavené jsou také účty Seznamu nebo Centrum. Samozřejmě si můžete nastavit i vlastní emailové schránky, tam se vám ovšem může stát, že budete vyzváni k zadání příchozích a ochozích serverů a dalších nastavení.

Bohužel Nokia Asha 200 nedokáže například s Gmailem synchronizovat ani kalendář ani kontakty, spokojit se budete muset pouze s emaily. Naopak vás může těšit fakt, že emailový klient dokáže pracovat s hvězdičkami u Gmailu.

Samotná práce s klientem je ale bohužel pomalá, vše se načítá velmi dlouho, i když jste na rychlé síti. Jinak nečekejte žádné vychytávky, najdete zde klasicky možnost napsat email, přidat kopii, přílohu, uložit do konceptů, předat jej dále a podobně. Emaily se přijímají klasicky na pozadí, bohužel však nemůžete přesně nastavit interval synchronizace. Jsou zde pouze položky ručně, rychle a velmi rychle – bez jakéhokoli časového údaje. Emailům tedy občas nějakou chvíli trvá, než dorazí.

Aplikace Zprávy pro mne byla ze začátku noční můrou. Opravdu velmi nepřehledné zobrazení, ve kterém je velmi těžké se zorientovat. Například hlavní seznam zpráv vám ukazuje zprávy ve formě konverzací, ale zobrazují se pouze náhledy jednotlivých zpráv. Konkrétně dva řádky. Pokud je zprávy delší, musíte ji rozkliknout ještě jednou a poté se vracet. Je to zkrátka taková kombinace zobrazení zpráv a konverzací.

Chápu, že se muselo dosti šetřit místem na malém displeji, přesto se mi však toto řešení zdá opravdu nepohodlné. Občas dokonce ani nepoznáte, že máte nepřečtenou zprávu – ikonka je velmi špatně vidět. A najít poté nepřečtenou zprávu v nějakém delším seznamu zpráv je také oříšek. Celkově se mi líbil emailový klient, který je v tomto segmentu opravdu povedený, aplikace pro práci se zprávami je však špatná.

Organizační funkce: nemá se zač stydět

Nokia Asha 200 nabízí již v základu slušnou porci organizačních funkcí. Najdeme zde například velice pěkný kalendář, u kterého se mi líbí náhled jednotlivých dnů v měsíčním a týdenním zobrazení. Denní zobrazení je však trochu nepřehledné. Při přidávání nové události si můžete zvolit z několika kategorií – Upomínka, Jednání, Volat, Narozeniny, Výročí nebo Poznámka. Celkem hezky to kalendář doplňuje.

Dále je zde například praktický úkolovník, který také spolupracuje s kalendářem. Přidání nového úkolu a nastavení jeho priority, data splnění, typu výstrahy a poznámek je otázkou okamžiku. To samé platí i o poznámkovém bloku, která je tak jednoduchá jak jen je to možné.

Poznámky, stopky, budík, kalkulačka

Z organizéru ještě zmiňme odpočítávalo, stopky, hlasový záznamník nebo budík, bohužel bez možnosti nastavit jich víc. Naštěstí je alespoň opakovaný. Na závěr ještě pár slov o kalkulačce, která kromě základních funkcí nabízí také vědecké rozložení a dokonce kalkulačku půjček. Tam zadáte vždy tři parametry (půjčená částka, roční úroková míra, doba půjčky nebo měsíční splátku) a čtvrtý parametr vám kalkulačka vypočítá.

Dual-SIM: kvalitní zpracování

Na závěr nesmíme zapomenout na jednu z nejdůležitějších vlastností Nokie Asha 200. Tou je samozřejmě práce s dvěma aktivními SIM kartami najednou. Nokia to vyřešila velmi elegantně.

Nastavení dvou SIM karet

Pro rychlý přístup k nastavení SIM karet můžete využít klávesu vlevo od ovládacího kříže. Tam si můžete nastavit například jména jednotlivých SIM karet. Především si zde však můžete nastavit, která SIM karta bude preferovaná pro určité funkce. Můžete si nastavit jakou SIM používat pro hovory, textové zprávy, mms a datové přenosy. Obě dvě SIM karty jsou samozřejmě aktivní, není nutné mezi nimi přepínat.

Můžete tak jednoduše kombinovat nabídky operátorů – u jednoho operátora máte například volání na jedno číslo zdarma a u druhého zase výhodné SMS. Vždy také jednoduše vidíte pomocí které SIM karty jste přijali nebo provedli hovor, odeslali nebo přijali zprávu a podobně. Navíc se mi velmi líbí možnost měnit druhou SIM kartu za běhu, tedy bez nutnosti vypínat telefon.

Závěr a zhodnocení: kvalitní kup

Všímavějším čtenářům jistě neunikl fakt, že jsou některé pasáže této recenze stejné jako v případě recenze Nokia Asha 302. Je to především proto, že tyto dva telefony jsou opravdu hoooodně podobné. Nicméně celkově mne mnohem více zaujala právě levnější Asha 200, která nabízí skutečně zajímavé funkce za velmi nízkou cenu, která v oficiálním obchodě nepřekročí 2000,- Kč.

Nokia Asha 200 padne do ruky velmi dobře

Na Nokii Asha 200 se mi líbil především kvalitní zvukový výstup do sluchátek, podpora paměťových karet a FM rádio, které z ní dělají také slušný telefon pro poslech hudby. Správa dvou SIM karet je vyřešená velmi elegantně a jednoduše, pohodlná klávesnice zase umožňuje psát, psát a psát SMSky nebo nové statusy na Facebook či Twitter.

Co mne na Nokii Asha 200 naopak mrzelo je především nemožnost dobíjení přes microUSB konektor, absence ekvalizéru nebo nepřehledná aplikace pro SMS a MMS zprávy. Vzhledem k ceně je však toto nejspíš vše, co bych Nokii Asha 200 vytknul a chybějící Wi-Fi nebo 3G lze kvůli nižší ceně odpustit. Jedná se skutečně o povedený kousek, který bude těžko ve své kategorii hledat konkurenci.

Sony Ericsson txt a Samsung 335 Ch@t

Pokud bychom ji přeci jen chtěli hledat, nalezneme prakticky pouze Sony Ericsson txt nebo Samsung 335 Ch@t. Oba nabídnou plnohodnotnou QWERTY klávesnici a vlastní proprietární operační systém.

nokia-asha-200
Klady
  • kvalitní konstrukce a líbivý design
  • pohodlná QWERTY klávesnice
  • podpora dvou SIM karet
  • nadprůměrný kvalita snímků z fotoaparátu
  • dobrá funkční výbava
  • nízká cena
Zápory
  • nemožnost nabíjení přes microUSB konektor
  • absence ekvalizéru
  • méně povedená aplikace zpráv
Diskuze ke článku
Xaver
Diky moc za presny popis vydrze baterie hl diky za zkousku bez datovych funkci!!!

Datove fce u hloupych tel. se malokdy pouzivaji nebo je vubec nemaji, proto by se vydrz nemela udavat s zapnutym Wifi a BT, pripadne daty.

Muj nazor na vydrz tohoto mobilu -
Ta "spravna" vydrz je tyden v Ne mobil nabiji a mam tyden klid.

Na zatez (2hod a 2sim) a na velikost LCD a na velikost baterie je vyborna!
Pri jedne sim se urcite jeste zvysi.
Nicmene optimalizaci firmware by ASI šla zvýšit.
Xaver
Dotaz na BlueTooth profil A2DP, udajne jej nema? Co to znamena?
Pokud BT profil A2DP nema bude umet:
- spojit s Autoradiem ktere mi funguje jako HandsFree?
- prehravat hudbu z mobilu v Autoradiu?
- ovladat na Autoradiu start/stop/skok pri prehravani hudby z mobilu v Autoradiu?
Ktere BT profily jsou nutne pro uvedene 3 pozadavky? Diky!
Xaver
Diky za info, pokud rozumim spravne nebude prehravat stereo pres BT?Ktery BT profil je odpovedny za ovladani pres BT?

Laiker
Rád by som sa dozvedel či Nokia Asha 200/1 podporuje Aplikácie z Ovi ako sú Skype a pod.?Teda či sú k stiahnutiu.Ďakujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze