Nokia 9 PureView
recenze

Nokia 9 PureView

Úspěch by byl zázrakem
28

Na nového zástupce řady PureView jsme čekali dlouhá léta. Nyní se na českém trhu konečně objevila Nokia 9 PureView s relativně moderní výbavou, konzervativním designem a především hned pěti fotoaparáty na zadní straně. Ambice má tak jednoznačně nejvyšší – měla by se stát nejlépe fotícím telefonem na trhu. Současně nasazuje i přijatelnou cenu.

Dlouho očekávaná Nokia 9 PureView dorazila. Vlajková loď finské společnosti hraje vabank a vše vsází na pětici hlavních fotoaparátů. Ano, má výkonný hardware, je odolná a nabízí moderní AMOLED displej, navíc v kombinaci s příznivou cenou. Všichni ale budou řešit, jak fotí. Její ambice co se fotografických schopností jsou totiž jen ty nejvyšší. Obstojí a zastíní konkurenci, nebo se riskantní hra Nokii vymstí?

Nokia 9 PureView – videorecenze

Technické parametry Nokia 9 PureView

Kompletní specifikace
Konstrukce155 × 75 × 8 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejAMOLED, 5,99" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:36 hodin
Dostupnostduben 2019, 15 990 Kč

Obsah balení

Krabička základního balení nedává nikterak tušit, s jakýmže prémiovým zařízením máme tu čest. Kromě samotného telefonu se v balení nachází USB kabel, koncovka nabíječky, špuntová sluchátka s 3,5mm jackem a rovněž redukce z USB-C na 3,5mm jack.

Nokia 9 PureView

Konstrukční zpracování: pro konzervativce

Na novou vlajkovou loď v podání Nokie jsme čekali opravdu dlouho. Devítkový model se jednu chvíli zdál být až modlou, která se nikdy neukáže. Nyní na ni však konečně hledíme a první, co nás při hodnocení napadne, je to, že vyznává konzervativní vzhled. Jako kdybychom se vrátili do časů největší slávy značky Nokia. Nová Devítka tak rozhodně zaujme všechny konzervativně smýšlející jedince, kteří chtějí, aby je telefon dobře reprezentoval a neměl žádné módní výstřelky.

Nokia 9 se u nás prodávána výhradně v tmavě modré barevné variantě. Displej nemá žádný výřez ani průstřel, pouze rozumně velké rámečky. Logo společnosti je již tradičně umístěno na straně, což jen dokresluje snahu výrobce o konzistentnost designového směru.

Nokia 9 PureView
Žádný fotoaparát nevystupuje nad okolní povrch. Bravo!

Telefon padne velmi příjemně do ruky, za což vděčíme mírně zaoblené zadní straně. Boční hrany jsou naopak zkosené a dávají možná až zbytečně moc vyniknout šířce zařízení. Nokia se tak rozhodně nedrží tak pohodlně jako většina dnešních vlajkových lodí. Přesto není problém ji ovládat či tisknou boční tlačítka, jejichž zpracování je skvělé. Výrobce na obě strany použil tvrzené sklo Gorilla Glass 5, které dokonce šikovně chrání i všechny fotoaparáty. Velkou výhodou je, že žádný z pěti fotoaparátů nevystupuje nad okolní povrch. Bravo, Finové!

Co se týče dalších prvků po obvodu telefonu, je jich poskrovnu. Na spodní hraně jde o jediný hlasitý reproduktor, který hraje slušně. Stereo bychom ale viděli raději. Dále je tu USB-C konektor, který obstarává veškeré funkce, tedy i kabelový výstup zvuku. Na důležitý 3,5mm jack se bohužel nedostalo. Okamžitě tak přijde vhod výrobcem dodávaná redukce. Posledním prvkem je na horní hraně se nacházející šuplíček pro dvě nanoSIM karty.

Nokia 9 PureView působí velmi robustním dojmem a troufám si tvrdit, že by přežila i nějaký ten pád. Nechybí ani certifikace IP67 a telefon tak bez úhony zvládá nejen vodu, ale i prašná prostředí.

Nokia 9 PureView
Líbilo se nám
  • konzervativní design
  • skvěle padne do ruky
  • povedená tlačítka na pravém boku
  • zvýšená odolnost
  • skvěle chráněné fotoaparáty
Nelíbilo se nám
  • širší tělo
  • chybí 3,5mm jack

Displej s vestavěnou čtečkou otisků prstů: zobrazovač skvělý, čtečka už méně

AMOLED displej má takřka 6palcovou úhlopříčku a jemné Quad HD+ rozlišení. Displej nic neruší a jeho rohy jsou dle dnešních trendů zaoblené. Zobrazovaný obsah je skvěle viditelný na sluníčku i z ostrých úhlů, bez připomínek funguje i automatická regulace jasu. Nechybí ani tzv. Always-on režim, kdy máte neustále na očích čas a zmeškané události. Můžete si i nastavit, že tento režim bude časově omezený. Jde o slušnou náhradu za chybějící informační diodu.

Prvotřídní displej umí i funkci Always-on

Nokia se rozhodla svůj vlajkový model vybavit čtečkou otisků prstů přímo v displeji. Nokia nasadila starší optickou technologii a rozpoznání vašeho prstu není zcela spolehlivé. Problémem je umístění čtečky zbytečně vysoko, na což se chvíli zvyká. Pro co nejlepší šanci na rozpoznání musíte na displej opravdu tlačit. Poslední aktualizace měla práci čtečky zlepšit, ale mnoho změn jsem nezpozoroval. Při troše cviku se lze se čtečkou sladit a označit ji za použitelnou, avšak ideál je hodně vzdálený.

Nokia 9 PureView
Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
  • skvělá čitelnost za všech podmínek
  • Always-on režim
  • nemá výřez ani průstřel v displeji
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • čtečka otisků prstů v displeji má rezervy

Zvuk: solidní základ

Jak jsme již naznačili, Nokia 9 PureView má pouze jeden hlasitý reproduktor na spodní hraně. Je to škoda, vlajkovému modelu by stereo slušelo o poznání více. Má úctyhodnou hlasitost a ani samotná kvalita není špatná. Na vychutnávání hudby to ale doopravdy není.

Nokia 9 PureView

Výrobce k telefonu přibalil také špuntová sluchátka, která hrají slušně a poslouží jako handsfree. Trošku paradoxně mají 3,5mm jack, což znamená, že bez redukce je k telefonu nepřipojíte.

Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor

Výdrž baterie: proměnlivá

Baterie schovaná v útrobách telefonu má průměrnou kapacitu 3 320 mAh a hodnotit její výdrž je obtížné. Pokud budete nároční, avšak nefotící uživatelé, pohybuje se výdrž kolem 1,5 až 2 dnů. Budete-li více fotit, což se tak nějak u Devítky předpokládá, může být výdrž i necelý 1 den. Nabití pak probíhá průměrnou rychlostí a zabere zhruba hodinku a 35 minut. Alternativu představuje bezdrátové nabíjení.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • podporuje bezdrátové nabíjení

Výkon hardwaru: boj s prostorem

O hardwaru Nokie 9 se hodně diskutuje. Telefon byl ve vývoji zřejmě hodně dlouho, a tak vlastně není překvapením přítomnost Snapdragonu 845, tedy vrcholového procesoru roku 2018. Letos to tedy už úplná špička není, ale výkonu má Nokia na rozdávání. Zahrajete si i ty nejnáročnější hry a v benchmarku AnTuTu se telefon přibližuje 300 tisícům bodů, což je mimochodem stejně jako má třeba Huawei P30 Pro. Pomáhá totiž i dobře využívaná 6GB operační paměť.

Benchmark testy

Zádrhel přichází u úložného prostoru. Ten po prvním zapnutí nabízí 112 GB a tím to končí – podpora paměťovek chybí. A jelikož můžete ukládat fotografie i bezztrátově, prostor se rychle tenčí. V tomto ohledu výrobce do budoucna příliš nemyslel.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • velká RAM
Nelíbilo se nám
  • 128GB úložiště nebude každému stačit
  • chybí slot pro paměťovou kartu

Konektivita: absenci si nikdo nedovolil

Konektivita je dle očekávání na velmi vysoké úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac i kompletní LTE a nechybí ani NFC či nejnovější Bluetooth 5.0. Samozřejmostí je nasazení moderního USB-C konektoru. Na českém trhu se prodává výhradně varianta s podporou dvou nanoSIM karet.

Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy se velmi rychle našla a nevykazovala velké odchylky. Pro prohlížení internetu potom samozřejmě poslouží prověřený Google Chrome.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C konektor

Fotoaparát: pět čoček, které nejsou pro každého

Fotoaparátů máme dnes na programu hodně, a tak začneme prostředím. Samotná aplikace fotoaparátu je v podstatě jedinou, kterou si výrobce upravil k obrazu svému. A jakoby již předznamenávala možné komplikace, spouští se aplikace zhruba až po vteřině. Lze nad tím mávnout rukou, ale v případě ideálního záběru může hrát roli každá vteřina.

Nokia 9 PureView
Pohled na prostředí fotoaparátu

Prostředí je přehledné, tahy nahoru či dolů v případě držení v horizontálním režimu přepínáte různé režimy, jejichž pořadí si lze přizpůsobit dle toho, jak je budete využívat. Kromě automatického režimu je zde i profesionální mód s možností si nezbytné hodnoty upravit. Nechybí panorama či využití jen černobílých fotoaparátů v rámci režimu Monochrome. Ovládání je tedy vyřešeno dobře, například změny různých hodnot provedete tahem prstu. Je pak trochu podivné, že se popisky režimů neotočí a vy tak neustále natáčíte hlavu o 90°.

Nokia 9 PureView
Režim Monochrome pořídí černobílé fotografie s pomocí tří fotoaparátů

Nyní konečně přetočme telefon zády směrem k nám a podívejme se na tu nezvyklou sestavičku. Nokia 9 PureView má na svých zádech pětici 12megapixelových fotoaparátů. Všechny mají stejnou ohniskovou vzdálenost i světelnost. Tři jsou černobílé, dva barevné. Co to znamená? Celá pětice dokáže makat společně, ale musíte zapomenout na bezztrátový zoom nebo ultraširokoúhlé záběry. Chybí překvapivě také optická stabilizace obrazu. Takže co vlastně ta nová Nokia umí?

Nokia 9 PureView

V prvé řadě nutno říci, že chcete-li skvělou automatiku a jen cvakat jeden snímek za druhým, Nokia 9 vás zklame na celé čáře. Její hlavní silou není tvorba klasických JPG obrázků, ale fotografování do bezztrátového formátu DNG. Telefon tak v jeden moment zpracovává obrovské množství dat a uložení jednoho snímku ve dvou formátech znamená často více než 50 MB. A na to je potřeba čas. Pořízení snímku je celkem svižné a můžete fotit dále, ale na pozadí se telefon potí se zpracováním. Podívat se na právě pořízený snímek trvá, trvá a trvá. Pokud navíc po pořízení snímku telefon zhasnete, celý proces zpracovávání se pozastaví. Tento náročný úkon se projevuje na baterii. Telefon se po čtvrt hodině focení slušně zahřeje a procenta baterie mizí před očima.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií je téma, které nelze jen tak odbýt. Fotografie jsou barevně věrné, mají výborný dynamický rozsah a dobrý kontrast, ovšem ostrost je někdy lehce nepřirozená. Buď je snímek až přeostřen, nebo rovnou pořídíte neostrou fotografii. Kvalitní snímek tak pořídit lze, ale chce to čas a snahu. Mnohdy je i nutné si vše doladit v programu Lightroom, proto onen bezztrátový formát. Lightroom je aplikace dostupná zdarma ke stažení v obchodu Google Play. V základu však máte k dispozici jen několik málo možností. Pro plné využití je nutné si aplikaci předplatit.

Ukázkové fotografie

TIP! Veškeré testovací fotografie v bezztrátovém formátu DNG si můžete stáhnout z tohoto odkazu

Ukázkové fotografie v režimu Monochrome

Dnes hojně diskutované noční snímky pak nepůsobí moc kvalitně – chybí detaily a jsou hodně tmavé. Zde opět pomáhá aplikace Lightroom. Tím se však jen potvrzuje, že potřebujete-li rychle kvalitní snímek, není Nokia 9 PureView ideální volbou.

Možná jste si ve videu či na přiložených fotografiích všimli, že se na displeji nachází kulaté tlačítko s nápisem 1×. Pokud jej zmáčknete, změní se na 3× a následně na 5×. Jedná se o rychlou možnost přiblížení scény. Jelikož však telefon postrádá teleobjektiv, jde pouze o digitální zoom.

Aplikace Lightroom

Ačkoliv před sebou máme konzervativní telefon, nechybí mu kvalitní selfie kamerka s 20 megapixely.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Video lze zaznamenávat ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu, ovšem bez stabilizace, která je dostupná až při Full HD rozlišení. Ani v nižším rozlišení však nedostanete k dispozici 60 snímků za vteřinu. Kvalita obrazu je slušná, nahraný zvuk je pak silnou stránkou Nokie.

Nokia 9 PureView (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Nokia 9 PureView (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • zajímavá myšlenka pěti spolupracujících fotoaparátů
  • vysoký dynamický rozsah snímků
  • kvalitní černobílý režim
  • ukládání ve formátu DNG
Nelíbilo se nám
  • výsledky velmi záleží na konkrétním uživateli
  • rychlé fotografování Nokii 9 nesvědčí
  • chybí optická stabilizace obrazu

Software: to nejnovější možné

V případě prostředí se lze spolehnout na osvědčenou cestu Nokie zvanou Android One. Můžete si tak užívat Android 9.0 Pie v čisté podobě s dubnovými záplatami. Vše je přehledné i snadno ovladatelné a nejsou zde zbytečné aplikace. Jinými slovy, co budete chtít si případně sami doinstalujete. Optimalizace je ukázková, vše běží plynule, aplikace nepadají a svižně se spouštějí, ale s jednou drobnou výjimkou v podobě fotoaparátu.

Líbilo se nám
  • vynikající optimalizace prostředí
  • nejnovější možná verze Androidu

Zhodnocení

Nokia 9 PureView je slušně vypadající telefon s bytelnou a odolnou konstrukcí. Pohodlně padne do ruky. Má skutečně kvalitní displej a bezpochyby velice slušný hardware. Slova chvály rozhodně míří i na nejnovější možné prostředí. A pak je tu pětice fotoaparátů, která však u většiny uživatelů a čtenářů zůstane trochu za očekáváním. Vyvstává nám tak otázka, komu je Nokia 9 PureView určena.

Stojí 16 tisíc korun, což není vyloženě moc, jenže čím zaujme? Vhod by mohla přijít uživatelům, kteří chtějí po všech stránkách dobře vybavený telefon a rádi si s fotografiemi hrají. Ocení možnosti nastavení a fotografování do bezztrátového formátu. Takových zájemců však bude jen hrstka. To Nokii 9 PureView odsouvá na okraj, neboť běžní uživatelé na trhu najdou mnohem vyváženější smartphony.

Konkurence

Okamžitě se nabízí například Huawei P30, který stojí podobně a s jeho fotoaparáty si běžný uživatel užije více legrace ve vyšší kvalitě.

Huawei P30

Rozměry149,1 × 71,4 × 7,6 mm, 165 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor3 650 mAh, doba nabíjení: 1:12 hodin

Ušetřit můžete s Xiaomi Mi 9, který dokonce přihodí i výkonnější hardware. Na druhou stranu není stejně jako zmíněný Huawei odolný a nemá čistý Android v nejnovější možné verzi.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Mezi nejlepší fotomobily aktuálně patří Samsung Galaxy S10 a Huawei P30 Pro. Oba fotí skutečně parádně, ovšem oproti Nokii stojí o přibližně 7 tisíc korun více.

Samsung Galaxy S10 512 GB

Rozměry149,9 × 70,4 × 7,8 mm, 157 g
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Huawei P30 Pro 256 GB

Rozměry158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh
nokia-9-pureview
Klady
  • konzervativní design bez výstřelků
  • bytelná konstrukce
  • odolá vodě a prachu dle IP67
  • pohodlně se drží
  • po všech stránkách kvalitní displej
  • podporuje bezdrátové nabíjení
  • nejnovější a skvěle odladěné prostředí
  • pokus o profesionální možnosti focení
  • více než dostatečný výkon
Zápory
  • větší rámečky nad a pod displejem
  • postrádá 3,5mm jack
  • nepodporuje paměťové karty
  • 128GB úložiště není dostatečná
  • nehodí se pro styl „vyfoť a prohlížej“
  • zdlouhavé ukládání fotografií
Diskuze ke článku
Lukas
Ja som bol na tento telefon velmi zvedavy...Dlho sa o nom hovorilo a vela lufi asi cakalo bombu....Ale teda toto je velky pruser...Aj predajne to bude asi prepadak...Myslim ze tu nepomize ani nejaka softverova uprava .
Lukáš
Tohle bylo od počátku odsouzeno do kapes pár jedinců co na to budou mít "nervy". Káždý jiný vezme S10, nebo něco podobného a je připraven na vše. Bohužel fotoaparáty telefonů už jaksi nemají kam jít, tak vznikají podobné šílenosti, nebo AI omalovánky.
iXtr3m3
Asi takto: Keď nechcem nosiť kvôli momentkám zo sebou slušnejší a drahší kompakt, tak fotím mobilom xy snímkov za sebou a vyberiem tie najlepšie. Lenže na toto ten mobil nie je. Keď sa chcem baviť s kvalitou a nastavovaním a robiť skvelé fotky, tak si predsa vezmem zrkadlovku alebo oproti tomuto profi fotomobily ako S10, P30 Pro alebo XS. Akú dieru na trhu chce teda tento "paškvil" zaplniť? Asi nejakú imaginárnu, alebo minoritnú pre blbých, ktorý sa držia hesla, viac pásik, viac adidas, viac foťákov, viac fotomobil. Kašlať na minuloročný HW, to sa dá prekusnúť. Ale na niečom, čo stavia na fotkách, vykašlať sa na optickú stabilizáciu, vykašlať sa na telefoto, vykašlať sa na širokouhlý foťák, vykašlať sa pri videách na vyššie snímkovanie, vykašlať sa na optimalizované prostredie fotoaplikácie? Čo k tomu dodať? Vyvíjalo sa to evidentne tak dlho, až prišli na to, že to, čo vymyslel nejaký tupohlav na jednom z prvých brainstormingov, bola blbosť, lebo to len tak trepol do vetra a vôbec sa do toho nevyznal a dal robotu druhým, ktorý sa v tom síce vyznali, ale zázraky robiť nedokázali a tak sa tak sústredili na samotný počet fotoaparátov a aby aspoň trochu a vlastne vôbec spolu fungovali, že nevyšiel čas na nič iné a aj táto úloha bola pre nich tak náročná, že to časovo pretiahli do doby, keď sú spoločnosti vyrábajúce tri spomínané mobily vyššie tak dva-tri roky pred nimi aj vo využití viacerých objektívov aj vo výslednej kvalite aj v profi fotoaplikáciach a pro režimoch aj v na dnešnú dobu dokonalej automatike. Nokia si zasa nechala ujsť vlak. Takže tak.
All mobile
All mobile
Velmi zajímavé video na unikátní telefon.Škoda těch nočních fotek.Čekal jsem, že s tolika fotoaparáty, které fotí to stejné ukáže úplně novou dimenzi focení a nebo se alespoň dorovná S10+, když je to přece hlavně FOTOMOBIL.A obzvlášť když po vyfocení tak dlouho a dlouho pracuje.Asi jen ukládá.Holt asi ta největší síla je na konec na samotném uživateli, který musí každou fotku doladit v postprocesu.
Jinak Michale a Petře Děkujeme za pěknou recenzi!

Možná, že někdy v budoucnosti ty vyfocená data se budou odesílat přes 5G nebo 6G na nějaký super výkonný server, který je zpracuje a spojí do jedné úžasné fotky kterou pošle zpátky do telefonu.:-)

Jako fanouška mě mrzí, že ten multi foťák není vůbec vymyšlený Finskou Nokií, ale je od firmy Light.
A označení Purewiev je jen nápis doznívající slavné historie..

Ale i přes to jsem velmi rád, že takovýto telefon vzniknul, poučí se na něm a příští generce vybavena 10 fotoaparáty nám všem možná ukáže nového krále fotomobilů...?

All mobile Jirka

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze