Nokia 8110 4G
recenze

Nokia 8110 4G

Návrat legendárního banánu
30

Retro vlna v případě finské společnosti HMD Global pokračuje také v letošním roce. Oživení se dočkala legendární Nokia 8110, která opět přináší výsuvný kryt, klasickou alfanumerickou klávesnici nebo nedotykový displej. Přesto dostala novinka i moderní výbavu – dovoluje instalaci aplikací, podporuje rychlá data a má i integrovaný fotoaparát.

Společně s námi hledíte na zbrusu novou Nokii 8110, reinkarnaci legendárního banánu z roku 1996, který si zahrál v Matrixu. Společnost HMD Global se rozhodla oživit tento kousek a zahalila ho do moderního hávu. Máme tu barevný displej, fotoaparát či doinstalovatelné aplikace díky systému KaiOS. Zachována zůstala výsuvná konstrukce. Zlomková je však prodejní cena. Největší otázkou zůstává – patří Nokia 8110 do dnešního světa? Na to se pokusíme odpovědět v právě začínající recenzi na mobilenet.cz.

Technické parametry Nokia 8110 (2018)

Kompletní specifikace
Konstrukce133,5 × 49,3 × 14,9 mm, 117 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,45" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, video: 320 × 240 px, 10 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 205, CPU: 2×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémKaiOS
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2018, 2 000 Kč

Nokia 8110 4G – videorecenze

Obsah balení

Tentokrát začneme tuto kapitolu trošku netradičně. V souvislosti s Nokií 8110 4G se trochu projevilo, že je výrobce spíše začátečníkem a nedokáže uhlídat úplně vše. Na mysli máme prodejní balení, přesněji přímo samotnou krabičku. Ta sice vypadá na dnešní dobu velmi originálně, jenže na zadní straně, kde se výrobce chlubí klíčovými vlastnostmi, se nachází hned dvě ostudné chyby, řekněme překlepy. Ty se sice mohou stát, ale nepůsobí to vůbec profesionálně.

Nokia 8110 (2018)
Na prodejní krabičce Nokie 8110 se výrobci nepovedlo vše tak, jak by si představoval

Nyní již přejděme k samotnému obsahu balení. Ten je vcelku tradiční. Nachází se v něm nabíječka, USB kabel a základní pecková sluchátka. Výjimečně neplatí, že po rozbalení již obsah nelze navrátit bez nadpřirozených schopností do původního stavu.

Konstrukční zpracování a klávesnice: konstrukce podobná, kvalita nevalná

Již na první pohled nemáme tu čest s chytrým telefonem. Nikde žádný velký displej, ani celkově přerostlé rozměry. Telefon dokonce není ani placatý. Nicméně nepředbíhejme. Nokia 8110 je v podstatě klasický telefon s klasickou klávesnicí a bez dotykového displeje. Díky prohnuté konstrukci může někomu připomínat banán, což umocní žlutá varianta, kterou si můžete vyjma naší černé též pořídit. Zakřivení celého telefonu prospívá opravdu pohodlnému držení v ruce. Stinnou stránkou je, že se telefon kývá a otáčí na stole a pohodlně se nenosí ani v kapse. Tloušťka téměř 15 milimetrů je jednoduše znát.

Nokia 8110 (2018)

Daní za příjemnou hmotnost 117 gramů jsou výhradně plastové a extrémně lacině vypadající materiály. Zatímco před 22 lety platila Nokia 8110 za luxusní zboží, novodobý nástupce se nachází na opačné straně spektra. Především v černé variantě působí novinka jako dětská hračka, což příliš nepotěší.

V černé verzi vypadá spíše jako dětská hračka.

Po obvodu zařízení příliš prvků není. Horní hrana hostí konektory. Nechybí nezbytná klasika v podobě microUSB a 3,5mm jacku. Po pravé straně je odemykací klávesa, kterou telefon vypnete a zapnete. Příliš často ji však potřebovat nebudete. Na odemčení a zamčení je zde výsuvný chránič klávesnice.

Právě ten je v podstatě unikátem na současném trhu. Jistě se najdou uživatelé, kteří po něčem takovém toužili. Mechanické zpracování je ale velmi obyčejné. Chránič nemá žádnou pomocnou pružinu, po kolejnicích jej odsouváte jen vy sami. Neklade však velký odpor, což je plus. Po odsunutí se odemkne telefon a odkryje i rozsvítí klávesnice.

Ta pro sebe nemá příliš místa a tlačítka jsou na sebe natěsnána, což neprospívá pohodlnému ovládání. Velmi nepohodlně je řešen čtyřsměrný ovladač, který je lepší tisknout nehtem. Alfanumerická část je na tom lépe, přesto není psaní dlouhých textů příliš pohodlné. Pomoci může prediktivní slovník, avšak ani ten vše nezachrání a psaní urychlí jen částečně.

Vcelku dle očekávání lze zadní kryt uživatelsky odejmout. Skrývá se pod ním baterie, slot pro microSIM kartu, druhý slot pro nanoSIM kartu a slot pro paměťovou kartu. Telefon tak dokáže pracovat se dvěma SIM kartami, oba sloty pak zvládnou připojení k síti LTE. Zpracování telefonu je prozatím velmi slušné, zejména přihlédneme-li k ceně dvou tisíc korun. Zadní kryt se ani nehne, miniaturní vůli shledáváme pouze u výsuvného krytu, což se dalo čekat. Máme ale obavy, jak na tom výsuvný kryt bude například po ročním používání. Abychom novince nic neupřeli, musíme zmínit mírně zvýšenou odolnost se stupněm krytí IP52. Nokii 8110 tak nerozhází například déšť. Naopak kritiku si zaslouží nekvalitní lakování plastů, které se velmi rychle začne ošoupávat. Naštěstí i další vrstva je černá, avšak příliš lesklá oproti původnímu matnému povrchu.

Líbilo se nám
  • stylový vzhled
  • perfektně padne do ruky
  • solidní výsuvný kryt
Nelíbilo se nám
  • obyčejně vyhlížející plasty
  • lak plastu se snadno ošoupe
  • nepohodlně se nosí v kapse
  • méně pohodlná klávesnice

Displej: 10 let nazpět

V případě TFT TN displeje se vracíme o zhruba dekádu nazpět. Úhlopříčka se zastavila na 2,45 palcích a rozlišení na tradičním QVGA. Jas má vcelku široký rozsah, nicméně na čidlo automatické regulace se nedostalo. Čitelnost je slušná i venku, opět s přihlédnutím k ceně. Překvapila čitelnost z úhlů, kdy barvy téměř nepřechází do inverzního stavu. Výjimkou je tradičně pohled co nejvíce seshora. Ochrana displeje není svěřena odolnému sklíčku, avšak prozatím se na něm škrábance neobjevily.

Nokia 8110 (2018)
Líbilo se nám
  • slušný displej
Nelíbilo se nám
  • hodila by se automatická regulace jasu

Zvuk: křikloun

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně a dokáže bez problémů ozvučit větší místnost. Vyzvánění tudíž rozhodně nepřeslechnete. Výstup do sluchátek pak uspokojí nenáročného posluchače. Dodávaná sluchátka, která umí posloužit i jako handsfree, vypadají velmi obyčejně. O to více překvapí slušný zvukový projev.

Nokia 8110 (2018)
Líbilo se nám
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
  • 3,5mm jack

Hardware a software: přivítejme nový KaiOS

Po hardwarové stránce je Nokia 8110 vybavena čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 205, 512MB operační pamětí a 4GB úložištěm, ze kterého pro vás zbývá 2,5 GB. Naštěstí si prostor můžete rozšířit paměťovou kartou. U telefonu tohoto typu však na těchto specifikacích tolik nesejde. Mnohem více záleží na operačním systému, jeho možnostech a optimalizaci.

Správně tušíte, že nakusujeme KaiOS. Tak se systém použitý v Nokii 8110 jmenuje. Jde o zbrusu nový projekt, který by mohl překlenout propast mezi hloupými a chytrými telefony. Na první pohled jeho přítomnost takřka nepostřehnete, byť se logo objeví při zapnutí. Základní obrazovka ukazuje velké hodiny, názvy operátorů a tapetu. Horní řádek je věnován opět času, stavu baterie i signálů a notifikacím. Většina displeje však zeje prázdnotou a nejde s tím nic udělat. Škoda. Pevně definována jsou též kontextová tlačítka. Levé zobrazí notifikace, pravé rychlé zástupce. Jejich seznam opět nelze měnit.

Hlavní menu má v základu podobu matice s 3×3 ikonkami, ale můžete si zvolit i seznam. V základu najdete vše potřebné, co byste od telefonu očekávali. Pojďme si to projít. Telefonní seznam je samozřejmě vícepoložkový a díky možnosti jednorázového importu si přetáhnete vaše kontakty například z Google účtu. Přesunou se čísla i další položky včetně obrázků. Bohužel chybí průběžná synchronizace kontaktů. Samotný hovor probíhá korektně, kvalita hlasu je na obou stranách skvělá. Mikrofon se sice nenachází na výsuvné krytce, přesto můžete hovor přijmout vysunutím. Zasunutím hovor opět ukončíte. Při hovoru musíte mít krytku alespoň částečně vysunutou.

Nokia 8110 (2018)

V telefonu dále nechybí e-mailový klient, tentokrát již s možností plné synchronizace. Přehlednost e-mailů je však ve srovnání s chytrými telefony žalostná. Přesuneme se ke kalendáři, kterému synchronizace taktéž nechybí, pakliže máte například gmailový účet. Podivně je však u kalendáře řešena lokalizace. Zpočátku jsou dny psány česky. Měsíční náhled bohužel začíná nedělí a zkratky jednotlivých dní jsou zvláštní kombinací angličtiny, češtiny a další neznámého jazyka. Sobota totiž v češtině, angličtině ani němčině nezačíná písmenem N. Dostalo se také na jednoduché poznámky, kalkulačku a převodník jednotek.

Multimediální výbava stojí na hudebním přehrávači, který zvládá obvyklé formáty, náhodné přehrávání i náhledy obalů alb. Videopřehrávač odmítá přehrávat soubory AVI či MKV, avšak kdo by si na malém displeji chtěl pouštět videa, že... Přestože je již v telefonu předinstalována aplikace YouTube, není pro telefon dobře uzpůsobena a nelze ji plnohodnotně ovládat.

Další aplikace lze doinstalovat, což má být tahákem systému KaiOS. Je zde i speciální obchod, který však zatím spíše zeje prázdnotou – najdete zde pět her a mezi aplikacemi jen počasí a Twitter. Brzy však přibude Facebook, Messenger nebo WhatsApp. Čekání si lze krátit například hraním hada.

Nokia 8110 (2018)

Aktuálně je tak na systém vcelku smutný pohled. Aplikací je málo, možností taktéž. Jistě vás zajímá, zda tedy KaiOS věřit. My se přikláníme spíše k důvěře, o čemž nás vede i samotný Google, který novému systému rovněž věří. Celkově se prostředí telefonu hýbe trochu líněji, místy i sekaně. Například po ukončení hry trvá několik sekund, než se načte úvodní obrazovka. Pokud máte více kontaktů v seznamu, počítejte že procházení neaspiruje na titul největšího rychlíka roku. Máme před sebou ale levný telefon a vše se může zlepšit softwarovou aktualizací. Co se však zřejmě jen tak nezlepší je nemožnost provozovat alespoň dvě aplikace naráz. Výjimku tradičně tvoří hudební přehrávač, který na pozadí hrát dovede.

Líbilo se nám
  • slušný hardware
  • slot pro microSD kartu
  • nadějné prostředí
  • import kontaktů
  • synchronizace kalendáře a e-mailu
Nelíbilo se nám
  • poměrně líné prostředí
  • chybí synchronizace kontaktů
  • špatně počeštěný kalendář
  • obchod KaiOS (zatím) bez aplikací

Výdrž baterie: několik dní standardem

Baterii s kapacitou 1 500 mAh můžete uživatelsky vyměnit. Výdrž je značně variabilní. Pokud budete pouze volat a psát SMSky, počítejte s přibližně 3 až 4 dny. Jakmile začnete více využívat data, smrskne se výdrž zhruba na polovinu. Potěší že skrze nastavení telefonu se můžete na kapacitu baterie podívat i v procentech a dostalo se i na základní úsporný režim.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • vyměnitelná baterie

Konektivita: největší trumf

Tajným tahákem Nokie 8110 může být její konektivita. Nic totiž nechybí. Na internet se můžete připojit nejen přes Wi-Fi, ale i skrze LTE. Dostalo se dokonce na podporu VoLTE. Prohlížeč je však líný a konzumace obsahu pomalá a nepohodlná. Na základní zjištění, kdo vám psal a kdy vám jede autobus, to však stačí. Mnohem zajímavější je přítomnost Wi-Fi hotspotu – snadno si svůj LTE internet nasdílíte například do počítače. Jen zamrzí ukrytí jeho nastavení hluboko v menu.

Nokia 8110 (2018)

Dostalo se také na čip GPS a v telefonu jsou již předinstalovány Google Mapy. Aplikace je velmi dobře optimalizovaná a dovoluje najít polohu, procházet mapy i plánovat trasy. Toť ovšem vše. Chybí možnost navigace či stahování podkladů pro offline použití.

Líbilo se nám
  • LTE
  • možnost využít jako hotspot
  • Bluetooth
  • Wi-Fi

Fotoaparát: díky za diodu

Nokia 8110 má integrovaný fotoaparát s LED diodou. Bohužel má velmi nízké 2megapixelové rozlišení a výsledné snímky jsou dnešní optikou žalostné. Barvy neodpovídají realitě, o ostrosti pak nemá cenu ani mluvit. Záznam videa je umožněn jen v nízkém rozlišení a čelní kamerka chybí zcela. Největší výhodou tak zůstává, že diodu lze použít jako svítilnu.

Ukázkové fotografie a prostředí fotoaplikace

Nokia 8110 4G (testovací video) – 240p, 10 FPS

Testovací video - 240p, 10 FPS (2,3 MB, 3gp)

Líbilo se nám
  • diodu u fotoaparátu lze použít jako svítilnu
Nelíbilo se nám
  • fotografování v režimu na výšku
  • nekvalitní snímky i videa

Zhodnocení a konkurence: unikát, který obstojí

Nokia 8110 vzbudila a jistě ještě vzbudí patřičný ohlas. V dnešním světě působí jako zjevení a nutno podotknout, že nepřichází s holýma rukama. Nejde o další obyčejný hloupý telefon. Nokia 8110 má LTE, Wi-Fi i GPS, podporuje hotspot a dovoluje instalaci aplikací. Ty má zajistit nadějný systém KaiOS. Máme zde i stinné stránky. Fotoaparát by si zasloužil přeci jen vyšší kvalitu a prostředí by mohlo zvládat multitasking. Ocenili bychom též pohodlnější klávesnici.

Přesto si myslíme, že si Nokia 8110 své spokojené uživatele najde. Ať už to budou ti, co vyznávají retro vlnu, nebo ti, kteří chtějí klasický telefon, se kterým se však dostanou rychle na internet či do populárních aplikací.

Konkurenci jako takovou Nokia 8110 na dnešním trhu nemá. Klasický nedotykových telefonů je minimum. Za dva tisíce korun však již můžete pořídit telefony s Androidem, například ASUS ZenFone Go nebo Nokii 3, která vyjde jen o pár set korun dráž. Vždy však jde již o celodotykové telefony bez klávesnice.

Xiaomi Redmi 5A

Rozměry140,4 × 70,1 × 8,4 mm, 137 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 425 MSM8917, 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Nokia 3

Rozměry143,4 × 71,4 × 8,7 mm, 140 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 650 mAh, doba nabíjení: 3:14 hodin
nokia-8110-2018
Klady
  • zcela unikátní vzhled
  • perfektně padne do ruky
  • podpora dvou SIM karet
  • velmi dobrá výdrž
  • dobrá manipulace s výsuvným krytem
  • 4GB interní paměť a podpora paměťovek
  • synchronizace kalendáře a e-mailů
  • snadný import kontaktů
  • nadějný systém KaiOS
  • podpora Wi-Fi a LTE
  • možnost využít jako hotspot
  • čip GPS a Google Mapy
  • příznivá cena
Zápory
  • nepohodlné nošení v kapse
  • telefon se snadno ošoupe
  • displej nemá automatickou regulaci jasu
  • klávesnice není příliš pohodlná
  • nepodporuje synchronizaci kontaktů
  • (zatím) poloprázdný obchod s aplikacemi
  • líné prostředí
  • nepodporuje běh více aplikací současně
Diskuze ke článku
xoxo
Premyslel jsem ze bych ho koupil mamce ale kdyz vidim to :D
klávesnice není příliš pohodlná

tak asi ne no :D
mrtva_zizala
zcela postradam info fungovalo li pri testu VoLTE a v jake siti...
Blue Sun
Blue Sun
A to 8110 vypadala zpočátku tak nadějně...
Nebudu zbytečný nostalgik, ale když se podívám na rychlost a schopnosti starých telefonů s procesory o frekvencích v řádu MHz, nová "Nokia" totálně prohrává. O Symbianu se vždycky říkalo, jak je pomalý, ale i stará E63 nebo E51 by byly proti tomuhle supersport, přitom měly procesor s 369 MHz a RAM jen pár mega. A schopnosti o galaxii jinde.
Špatná klávesnice je vraždou každého tlačítkového telefonu, tuhle snad museli vzít z Nokie 225, ta se chová podobně.
Naopak mě překvapily fotky. Jasně, nejsou to oslnivě barevné obrázky s dechberoucím rozlišením, ale na 2 MPix mají slušné detaily. Když to srovnám s foťáky levných dotykáčů, pak radši takové 2 MPix, než rozpatlaných dvanáct (smutným příkladem budiž nové Vodafony).

Trochu jsem k té Nokii upínal naděje jako k cestovnímu telefonu pro situace, kdy je placka na obtíž, ale bohužel...
Lukáš Vávra
Super knížka na stole! :)))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze