Nokia 800 Tough
recenze

Nokia 800 Tough

Obrněný tank na vlnách LTE
14

Tlačítkové Nokie jsou již po dvě dekády synonymem robustnosti, dlouhé výdrže a snadného ovládání. Málokdo si však vzpomene, že existovaly i vyloženě obrněné kousky, na které letos navazuje nová Nokia 800 Tough. Snese opravdu drsné zacházení a má velkou klávesnici. Navrch přihodí systém KaiOS, foťák, svítilnu nebo podporu LTE s GPS. Jaká je jako celek?

Platformu KaiOS v našich končinách propaguje především Nokia, respektive její mateřská firma HMD Global. Po loňském modelu 8110 4G jsme se letos dočkali dvou nových přírůstků. Véčku Nokia 2720 Flip jsme se již věnovali v samostatné recenzi a dnes přišla řada na 800 Tough, která svým vzhledem do značné míry vyniká. Je určena méně náročným uživatelům, co se funkcí týče. Naopak ale snese nepříjemné podmínky a nešetrné zacházení. Ve výbavě zaujme především podpora LTE, GPS, možnost vytvořit hotspot a alespoň základně využívat sociální sítě. Především však před sebou máme opravdu odolnou Nokii, která nám dává vzpomenout na časy dávno minulé.

Nokia 800 Tough – videorecenze

Technické parametry Nokia 800 Tough

Kompletní specifikace
Konstrukce145,4 × 62,1 × 16,1 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68 / MIL-810G
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, video: 320 × 240 px, 10 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 205, CPU: 2×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémKaiOS
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2019,

Obsah balení: jde o klasiku

Prodejní balení připomíná jakýkoliv jiný telefon dnešní doby a na to, že očekáváte obrněný kousek, je poměrně malé. Kromě telefonu totiž mnoho nenabízí. Jde pouze o koncovku nabíječky a USB kabel zakončený na jedné straně USB-A a na druhé straně micro USB konektorem.

Nokia 800 Tough

Konstrukční zpracování: nezničitelné

Recenzi nemůžeme začít jinak, než zmínkou o tom, že je Nokia 800 Tough odolným telefonem, o čemž nás dostatečnou měrou přesvědčí samotný vzhled. Telefon je celý obrněný gumovou vrstvou, plní vojenský standard a nechybí certifikace IP68. V praxi to znamená, že telefonu nevadí voda, prach, pády ani teplotní výkyvy. Jelikož máme co do činění s nijak drahým přístrojem, jsou všechny otvory utěsněny krytkami. Dvě jsou na horní hraně a chrání konektory, poslední je na levém boku a chrání SIM karty a paměťovku. Prozatím působí krytky pevně, avšak co s nimi udělá například dvouleté intenzivní používání? To je otázkou.

Prach, voda, pády nebo horko? Nokii nic nevadí.

Nová Nokia se i přes větší rozměry neuvěřitelně pohodlně drží, nijak neklouže a otisky prstů jsou něco, na co budete moci zapomenout. Povedená je úprava zadní strany, která nejen dobře vypadá, ale svým jemným zdrsněním odolá všem škrábancům a nečistotám. V kapse se Nokia 800 nenosí zrovna pohodlně, a proto může přijít vhod velké poutko na spodní hraně, telefon můžete kamkoliv zavěsit. Hodí se to i v souvislosti s hmotností 161 gramů, ačkoliv dnešním měřítkem není telefon nijak těžký.

Ačkoliv je tělo poseto několika speciálními šroubky, konstrukce není uživatelsky rozebíratelná, a to ani v případě zadní části. Výhoda je nasnadě: konstrukce je bytelnější, pevnější a méně náchylná na jakékoliv poškození. Nevýhodou je, že si nemáte možnost vyměnit baterii, což ale nemusí příliš vadit.

Nokia 800 Tough

Na horní straně jste si možná povšimli malé svítilny, která se může kdykoliv hodit. Svítí velmi slušně a je pouze škoda, že ji nelze nějak pohotově zapnout. Telefon musíte nejprve odemknout, vlézt do rychlého menu a zde najít baterku. Naše snaha o přiřazení této funkce nějaké klávese vyšla vniveč.

Líbilo se nám
  • originální design
  • bytelné zpracování
  • slot pro 2 nanoSIM a paměťovou kartu
  • pogumované tělo
  • odolnost vůči pádům, prachu i vodě

Displej: žádná sláva

U displeje vás velké překvapení nečeká, Nokia použila naprosto základní TFT TN panel s úhlopříčkou 2,4 palce a QVGA rozlišením. Jas regulujete výhradně vy a doporučuji nastavit 100% úroveň, zejména chcete-li venku něco vidět. Rastr displeje je samozřejmě viditelný, ale nijak obtěžující. Horší je to s pozorovacími úhly, kdy barvy mnohdy rychle mění svůj původní odstín. Škoda, že displej není alespoň tak kvalitní, jako na tlačítkových telefonech před 10 lety.

Nokia 800 Tough
Nelíbilo se nám
  • horší čitelnost z úhlů

Klávesnice: není těch tlačítek moc?

Pod displejem zbylo skutečně hodně místa pro klávesnici, která je gumová a dobře se tiskne například i v rukavicích. Především je řeč o alfanumerické části. Funkčních kláves je zde na náš vkus nezvykle mnoho, ale po nějakém čase se lze zorientovat. Jednoduché ovládání ála Navi key v Nokii 3310 je však minulostí. Zbývá dodat, že popisky kláves jsou podsvíceny bílou barvou, což je z našeho pohledu nejlepší volba. Podsvícení je samozřejmě rovnoměrné.

Líbilo se nám
  • velká tlačítka
  • pohodlně se tisknou
  • lze ovládat v rukavicích
Nelíbilo se nám
  • zbytečně mnoho funkčních kláves

Zvuk: zažijte skřípání v uších

Hlasitý reproduktor je navzdory dnešním zvyklostem na zadní straně, hned vedle foťáku. Je vážně velmi hlasitý, takže tolik nevadí, že jej položením telefonu lehce utlumíte. Poslech hudby však nenadchne, na nejvyšší úroveň reproduktor navíc nepříjemně rezonuje. Zvukový výstup do sluchátek je již lepší, ale opět je nutné vyvarovat se nejvyšší úrovni hlasitosti.

Nokia 800 Tough
Líbilo se nám
  • opravdu velmi hlasitý
Nelíbilo se nám
  • repráček rezonují na maximální úroveň

Výkon hardwaru: v podstatě nepodstatný

Výkon u tlačítkových telefonů nehraje tak velkou roli, a proto jen ve zkratce zmiňme, že je nasazen procesor Snapdragon 205 s 512MB RAM. 4GB interní paměť je pro uživatele z poloviny zapovězená, ale nechybí slot pro paměťovou kartu do velikosti až 32 GB.

Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: neuvěřitelný týden

Baterie je nevyměnitelná, to již víme. Má však velmi slušnou kapacitu 2 100 mAh, což v kombinaci s malým displejem a nijak špičkovým hardwarem znamená, že nabíjet budete opravdu zřídkakdy. Pokud budete telefon využívat jen na občasné volání a SMS, je týdenní výdrž jasnou věcí. I když ale zapnete internet, třeba přes Wi-Fi, a budete občas sledovat oznámení a sociální sítě, není problém nabíjet po 4 až 5 dnech. Dlouhá výdrž přijde vhod, neboť plné nabití zabere dodávanou nabíječkou téměř tři hodiny.

Líbilo se nám
  • výborná výdrž
Nelíbilo se nám
  • uživatelsky si nelze vyměnit baterii

Konektivita: hotspot přítomen

Pokud Nokie se systémem KaiOS něčím vynikají, je to jejich konektivita. Přítomnost Bluetooth 4.2 nikoho ještě nepřekvapí, jenže opřít se můžete také o Wi-Fi a podporu rychlých dat skrze sítě LTE. Internet navíc můžete sdílet, z vaší levné Nokie se totiž během několika vteřin může stát přenosný Wi-Fi hotspot.

Nokia 800 Tough

Nechybí ani GPS, kterou využijete zejména v Google Mapách. Ty nabízí možnost prohlížení map, plánování tras, vyhledávání, ale navigace chybí. Vidíte svou polohu i trasu, ale klasickou navigaci vám tato Nokia nenahradí a shledáváme to jako velkou škodu. Obyčejnému telefonu by možnost navigace v přírodě slušela.

Líbilo se nám
  • podpora LTE a Wi-Fi
  • možnost vytvořit hotspot
  • GPS přijde vhod
Nelíbilo se nám
  • telefonu by slušela alespoň základní navigace

Fotoaparát: skoro k ničemu

Na zadní straně jste si mohli povšimnout fotoaparátu. Bohužel má nízké 2megapixelové rozlišení a výsledky v žádném případě nenadchnou. Jsou vhodné skutečně jen v nouzi a pro následné prohlížení na displeji telefonu.

Nokia 800 Tough

Mezi nabídkou funkcí je například samospoušť nebo vodící linky. Sluší se také zmínit, že je vše koncipované pro fotografování na výšku. Záznam videa v rozlišení 320 × 240 pixelů je pak vyloženě žalostný a spíše jej nedoporučujeme využívat.

Ukázkové fotografie

V těchto místech jste zvyklí vídat informace o selfie kamerce. Jenže Nokia 800 Tough žádnou nemá. Co s tím? Můžete na selfies zapomenout, případně na to jít po staru. Jednoduše telefon otočit a „od oka“ se vyfotit. Jde to překvapivě docela dobře.

Nokia 800 Tough
Nokii 800 Tough si vyfotíte i selfie, je to ale trošku dobrodružství
Líbilo se nám
  • mizerná kvalita fotografií i videa

Software: rozvíjející se KaiOS

Je na čase naplno říci, že Nokia 800 Tough není pouze obyčejným tlačítkovým telefonem z kategorie tzv. hloupých. Je vybavena operačním systémem KaiOS. Na první pohled vypadá vše klasicky. Hlavní obrazovka a maticové menu, které si lze přeskládat formou seznamu nebo náhledu jen jedné velké ikonky. Při procházení menu narazíte nejen na slovenštinu při nastavené češtině, ale také na spoustu doplňkových aplikací, jako je Facebook, YouTube, Twitter nebo WhatsApp.

Nokia 800 Tough

Všechny aplikace fungují a přijdou vhod, neboť telefonu nechybí Wi-Fi ani LTE, včetně možnosti z telefonu udělat přenosný hotspot. Samotné aplikace jsou velmi jednoduché a vypadají spíše jen jako předělané webové náhledy. Například Facebook je velmi zasekaný a v praxi nepříliš použitelný, snad vyjma odpovědí na zprávy. Lepší je to s WhatsApp nebo YouTube.

Nechybí ani obchod s aplikacemi, který pomalinku roste. Kromě několika desítek jednoduchých her nechybí ani praktické aplikace. Sáhnout můžete po alternativním prohlížeči, čtečce PDF, převodnících nebo zpravodajských aplikacích. Práce s prostředím vyžaduje trochu trpělivosti, přechod ze smartphonu je bolestivý. Například přidání vašeho Google účtu má být možné, ale funguje kostrbatě. V YouTube to vyjde, v celém prostředí nikoliv, údajně z důvodu, že to v systému KaiOS neumožňuje Google. Zamrzí také chybějící multitasking, kdy nelze používat a přepínat mezi více aplikacemi. Některé (Facebook, WhatsApp) však na pozadí běží a upozorní vás na příchozí zprávu nebo komentář. Dlouhé chvíle vám pomůže ukrátit legendární Had, bohužel v moderním hávu, který se nemusí líbit každému. V menu najdete ještě další tři hry, avšak jde pouze o demo verze.

Líbilo se nám
  • rozrůstající se obchod s aplikacemi
  • přístup k sociálním sítím
Nelíbilo se nám
  • aplikace jsou velmi kostrbaté a zasekané

Zhodnocení

Nokia 800 Tough je telefonem do nepohody, se kterým rozhodně nemusíte jednat v rukavičkách. Přežije pády, extrémní podmínky a zvládne i několikadenní odloučení od nabíječky. Perfektně poslouží pro práci se dvěma SIM a potěší pohodlná klávesnice. Bonusem je možnost dostat se rychle na internet a udělat z telefonu hotspot. Samotný systém má před sebou ještě velký kus cesty, aby byly aplikace použitelné. Nejvíce zamrzí pomalejší chod a chybějící navigace.

V současné době se Nokia 800 Tough na českém trhu prodává za necelé tři tisíce korun. To je na jednu stranu dost, protože konkurenční Nokie 2720 Flip a 8110 4G jsou levnější i o tisíci korunu. Na druhou stranu se zde připlácí za zásadně zvýšenou odolnost.

Nokia 2720 Flip

Rozměry104,8 × 54,5 × 18,7 mm, ? g
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px, 10 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 205, 2×1,1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, úložiště: 4 GB, microSDHC
Akumulátor1 500 mAh

Nokia 8110 (2018)

Rozměry133,5 × 49,3 × 14,9 mm, 117 g
DisplejTFT TN, 2,45" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px, 10 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 205, 2×1,1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, úložiště: 4 GB, microSDHC
Akumulátor1 500 mAh

Z tlačítkových a odolných telefonů můžeme jmenovat CAT B30, ten však nemá otevřený operační systém, nepodporuje LTE a má slabší baterii.

CAT B30 Dual SIM

Rozměry115,2 × 51 × 16 mm, 200 g
Displej?, 2" (176 × 220 px)
Fotoaparát2 Mpx
Procesor
Paměťúložiště: 1 GB, microSD
Akumulátor1 000 mAh

Pokud jde o smartphony, budete si muset připlatit minimálně jednou tolik, kolik stojí například Samsung Galaxy Xcover 4s s Androidem.

Samsung Galaxy XCover 4s

Rozměry145,9 × 73,1 × 97 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,77 GHz + 6×1,59 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor2 800 mAh
nokia-800-tough
Klady
  • robustní tělo
  • odolá pádům, vodě i prachu
  • pohodlně se drží
  • praktické poutko
  • výborná výdrž baterie
  • pohodlná klávesnice
  • velmi hlasitý reproduktor
  • podpora LTE, GPS a Wi-Fi
  • možnost vytvořit hotspot
  • doplňkové aplikace
Zápory
  • příliš mnoho tlačítek
  • slabší displej
  • chybí klasická navigace
  • svítilnu nelze rychle zapnout
  • aplikace jsou spíše pomalejší
  • chybí multitasking
  • nepříliš použitelný webový prohlížeč
Diskuze ke článku
Mio
Je možné sehnat tlačítkový telefon s kvalitním displejem a fotoaparátem? Za tento odpad z portfolia Nokie bych nedal ani tisícovku...
Petarda
Ten poměr stran, to je teprve laskomina pro opravdové drsňáky, ne jak ty dnešní nudle pro slečinky.
Kulhavec
Nechápu proč není zmíněna alternativa v podobě CAT B35, který je také odolný a s KaiOS. Další je Alcatel 3088X také s KaiOS. Sice postrádá odolnost ale stojí polovinu...
Petarda
Ale přiznám se že já mám taky Nudloidní mobil pro slečinky i když já jsem spíš puš , puš.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze