Nokia 8 Sirocco
recenze

Nokia 8 Sirocco

Draze vykoupená (ne)dokonalost
23

Aktuální vrchol nabídky finské společnosti HMD Global představuje Nokia 8 Sirocco. Jde o zvláštní přístroj, který si klade za cíl zaujmout především náročné zákazníky, kteří kladou důraz na design samotného telefonu. Máme tu proto například zakřivený displej. K zahození není ani hardware či duální fotoaparát. Na současnou špičku novinka nemá, přesto s ní soupeří vysokou cenou.

Právě spolu s námi hledíte na to nejlepší, co aktuálně produkuje a prodává znovuzrozená Nokia. Model 8 Sirocco se chlubí zakřiveným displejem, výkonným hardwarem či tenkou a lehkou konstrukcí. Lákavý je kvalitní duální fotoaparát. Méně atraktivní je již cena atakující hranici 20 tisíc korun. Na následujících řádcích zjistíme, zda si ji nokiácká novinka dokáže obhájit.

Nokia 8 Sirocco

Rozměry140,9 × 73 × 7,5 mm, 177 g
DisplejPOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 260 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

Nokia 8 Sirocco – videopohled

Obsah balení

V prodejním balení samozřejmě naleznete samotnou Nokii 8 Sirocco. Společnost ji dělá nezbytný USB kabel, koncovka nabíječky a poměrně povedená špuntová sluchátka. To však stále není vše. Dostalo se ještě na redukci z USB-C konektoru na 3,5mm jack a rovněž na plastové a zcela průhledné ochranné pouzdro.

Konstrukční zpracování: ozvěna doby zakřivené

Éra smartphonů se zakřiveným displejem se zdá být lehce na ústupu. Drží se jich svým osobitým stylem Samsung a nyní se připojila také Nokia. Model 8 Sirocco by měl vycházet z loňské klasické Osmičky, avšak vzhled jde zcela jiným, značně elegantnějším směrem. Celé tělo je skleněné, což sice působí dobře, avšak počítejte s ulpívajícími otisky prstů, které jsou na jediné dostupné barevné variantě (černé) notně vidět. Současně telefon působí velmi křehce, k čemuž přispívá velmi malá tloušťka 7,5 milimetrů v nejširším bodě a 2 milimetry v místě nejužším. Vhod tak přijde ochranný plastový kryt, který výrobce přibalil k telefonu. Chrání boky a zadní stranu. Bohužel je poměrně ostrý a řeže do ruky.

Nokia 8 Sirocco

Problém s nepříliš pohodným držením přetrvávají i v momentě, kdy kryt nebudete používat. Ostré jsou totiž i boční přechody samotného telefonu. Nokia 8 Sirocco tak sice není velká a do ruky padne dobře, nicméně pohodlně se kvůli ostrým přechodům nedrží. Designu ustoupila též ergonomie samotných tlačítek po pravém boku. Jsou vcelku nenápadná a hůře se tisknou. Jde si na ně však po nějakém čase zvyknout.

Telefon se moc pohodlně nedrží.

Odemykání si můžete usnadnit čtečkou otisků prstů, která již není pod displejem, ale na zadní straně. Ukazováček na ni přesně dosedá a čtečka je bleskurychlá. Funguje přesně tak, jak očekáváte. Místo pro konektory zbylo pouze na horní či dolní hraně. Vespod máme USB-C, vedle kterého jsou průduchy hlasitého reproduktoru.

Řešením pro kvalitnějších poslech jsou sluchátka, jenže kam je zapojit? Nokia odstranila 3,5mm jack. Máte tedy tři možnosti: můžete využít dodávaná špuntová sluchátka s USB-C konektorem, v balení lze najít redukci z USB-C na 3,5mm jack, čímž zapojíte jakákoliv drátová sluchátka, a poslední volbou jsou samozřejmě bezdrátová sluchátka spárovaná přes Bluetooth.

Za absencí jacku může stát i snaha telefon co nejvíce utěsnit. Model 8 Sirocco totiž plní certifikaci IP67, tudíž je odolný proti prachu a také vodě, kdy vydrží po dobu 30 minut v hloubce až 1,5 metru pod vodou. Nokii jsme samozřejmě párkrát vykoupali, zatím to vždy přežila bez úhony, avšak je třeba mít na paměti, že po koupeli musí přístroj nějaký čas vysychat. Nelze tudíž hned kabelem nabíjet, ani poslouchat hudbu. V případě hudby docházelo k problémům i několik hodin poté, co byl telefon důkladně vysušen.

Nokia 8 Sirocco Nokia 8
Rozměry 140,9 × 73 × 7,5 mm 151,5 × 73,7 × 7,9 mm
Hmotnost ? gramů 160 gramů
Úhlopříčka displeje 5,5 palce 5,3 palce
Rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px
(534 PPI)
2 560 × 1 440 px
(554 PPI)
Procesor Qualcomm Snapdragon
835 MSM8998
Qualcomm Snapdragon
835 MSM8998
RAM 6 GB 4 GB
Úložiště 128 GB 64 GB
Slot microSD ne ano
Zvýšená odolnost IP67 ne
Kapacita baterie 3 260 mAh 3 090 mAh
Bezdrátové nabíjení ano ne
3,5mm jack ne ano
Cena 20 000 Kč 10 000 Kč

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu!

Líbilo se nám
  • stylový vzhled
  • lehká a tenká konstrukce
  • lze snadno ovládat jednou rukou
  • ochranné pouzdro...
Nelíbilo se nám
  • ...které řeže do rukou
  • nezvyklé ostré jsou i přechody na samotném telefonu
  • na těle ulpívá množství otisků prstů

Displej: zakřivení k vzteku

Velkým lákadlem by mohl být 5,5palcový POLED displej se zakřivením na obou stranách. Ten disponuje Quad HD rozlišením a výsledná jemnost je skvělá, stejně jako čitelnost z úhlů i na slunci. Zakřivení si však vybírá velice nepříjemnou daň – v místech, kde se displej „láme“, dochází k zobrazení nepřirozených barev. Například na bílém pozadí vidíte modrý pruh. Je to neuvěřitelně obtěžující a těžko se na to zvyká. Takovýto neduh bychom u drahého telefonu rozhodně nečekali. Například konkurenční zakřivené Samsungy se s tímto problémem nepotýkají.

O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 5 a škrábancům odolává velmi obstojně. Nokia 8 Sirocco nabízí po vzoru starších kousků ambientní displej, na kterém vidíte čas a zmeškané události. Displej se na pár vteřin černobíle rozsvítí vždy, když například přijde e-mail, nebo pokud telefon zvednete ze stolu. Oproti ambientnímu displeji chybí jakákoliv informační LED dioda, kterou by mnozí možná viděli raději.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • malé rámečky
  • stylové zakřivení
  • funkce ambientního displeje
Nelíbilo se nám
  • špatné zobrazení barev v místě zakřivení
  • chybí informační LED dioda

Zvuk: sterea jsme se nedočkali

Již výše jsme naznačili, že hlasitý reproduktor se ukrývá na spodní hraně vpravo od konektoru. Je bohužel jediný, stereo repráčky se nekonají. Těžko hledat pochopení, proč výrobce u tak drahého telefonu šetřil. Reproduktor hraje alespoň dostatečně nahlas a nelze mu upřít alespoň lehký důraz na celkovou kvalitu.

Nokia 8 Sirocco

Mnohem lepší poslech vás čeká po zapojení sluchátek, kde vás ale jistě rozladí chybějící 3,5mm jack. Dodávaná špuntová sluchátka pracují s USB-C konektorem. Máte-li vlastní, kvalitní drátová, budete muset využít služeb nepraktické redukce, kterou Nokia alespoň přibalila.

Líbilo se nám
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • jediný hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: stále i pro nejnáročnější

U vůbec nejdražší Nokie bychom čekali to nejlepší pod kapotou, jenže to jsme se spletli. Máme zde „jen“ Snapdragon 835 z loňského roku. Ano, stále jde o špičkový procesor, který vás nebude nijak limitovat. Důkazem budiž výsledek atakující hranici 210 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu. Za vynaložené peníze však uživatel žádá adekvátní hodnotu, a to se nestalo. Na každý pád telefonu dech nedochází, k čemuž přispívá i 6GB operační paměť, která je ze dvou třetin běžně využívána. Absenci slotu pro paměťové karty vyvažuje velká 128GB interní paměť, ze které zůstává po prvním spuštění zhruba 113 GB volných.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velmi výkonný procesor
  • velká RAM
  • velká interní paměť
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťové karty
  • jen loňský procesor

Výdrž baterie: drží s vámi krok

V těle telefonu spočívá baterie s kapacitou 3 260 mAh, která slibuje alespoň solidní výdrž. Praxe ukázala, že je to skutečně tak. Nokia 8 Sirocco zcela spolehlivě zvládne celý pracovní den. Po 12 hodinách po středně náročném dni běžně zbývá kolem 40 % kapacity baterie. Z toho vyplývá, že dvoudenní výdrž není vůbec utopií. Nabíjení je vcelku svižné a zabere necelé dvě hodiny. Využít můžete také bezdrátové nabíjení, které však kupodivu nefunguje, máte-li telefon v ochranném krytu. Současně je také až nezvykle pomalé. Pokud však nikam nespěcháte, lze telefon například odložit do stojánku a nechat v klidu nabíjet.

Nokia 8 Sirocco

V našem testu přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p dosáhla Nokia 8 Sirocco času 8 hodin 17 minut, což není vůbec špatné. Jedná se však o přibližně 40 minut slabší výsledek ve srovnání s Nokií 8.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • podpora bezdrátového nabíjení

Konektivita: vše potřebné

Konektivita je dle očekávání na velmi vysoké úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či nejnovější Bluetooth 5.0. Nokia 8 Sirocco pak pojme pouze jednu nanoSIM kartu.

Nokia 7 Plus

Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy se velmi rychle našla a neměla velké odchylky v pozici. Pro prohlížení internetu potom samozřejmě poslouží prověřený Google Chrome.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: tentokrát nám to nestačí

Jedním z lákadel novinky by se mohl stát duální fotoaparát s rozlišením 12 a 13 megapixelů. Primárně dva snímače slouží pro dvojnásobné přiblížení bez ztráty kvality, což je jistě vítanou funkcí. Jde tak o zásadní rozdíl oproti Nokii 8, která má sice také duální fotoaparát, avšak ten slouží pro bokeh efekt. Paradoxně však telefon postrádá optickou stabilizaci obrazu, zavděk je tak nutné vzít elektronickým pomocníkem. U telefonu za bezmála 20 tisíc korun je absence optické stabilizace obrazu již skutečně neodpustitelná. Abychom byli úplní, zmiňme ještě dvoutónovou a dvoubarevnou přisvětlovací diodu pro přirozenější fotografie.

Nokia 8 Sirocco
Nokia 8 Sirocco
Hlavní fotoaparát 12 Mpx (f/1.75)
Sekundární fotoaparát 13 Mpx (f/2.6)
Stabilizace obrazu elektronická
Optický zoom dvojnásobný
Záznam videa maximálně 4K při 30 FPS
Čelní kamerka 5 Mpx (f/2.0)

Možná jste nabyli dojmu, že podobný fotoaparát už Nokia letos použila. A máte takřka pravdu. Nejde však o fotoaparát podobný, nýbrž zcela shodný s tím v Nokii 7 Plus. Co však ohromí u telefonu za 10 tisíc, to udělá již mnohem menší parádu u přístroje s dvojnásobnou cenovkou. Situace však není vyloženě zoufalá. Snímky v exteriérech vás budou bavit. Nokia 8 Sirocco dokáže rychle ostřit a výsledkem jsou barevně věrné fotografie s ostrostí po celé ploše. Tu a tam se však dokáže i drahá Nokia seknout a zaznamenat barvy přeci jen odlišně, než jak by bylo realitě nejblíže.

Ukázkové fotografie

Již výše jsme prozradili, že spolupráce dvou fotoaparátů přináší možnost dvojnásobného optického přiblížení. Vše se ovládá pomocí tlačítka hned vedle spouště. I po přiblížení jsou snímky ve velmi dobré kvalitě a rozdíly bez opravdu podrobného zkoumání nelze rozeznat. Potěší, že přiblížení funguje i při záznamu videa.

Ukázka přiblížení – lichý snímek bez přiblížení, sudý s 2násobným optickým zoomem

Pokud Nokia 8 Sirocco doposud fotoaparáty přesvědčovala, reputaci si bohužel pokazila za horších světelných podmínek. Na mysli máme málo prosvětlený interiér či noc. V těchto situacích je znát absence optické stabilizace obrazu a telefon je nutné držet opravdu pevně. Zejména v noci je zapotřebí delší čas pro zaostření. Člověk bohužel ne vždy takovou schopnost má. Čas od času se vám tak povede pořídit rozmazaný snímek. V kategorii prémiových telefonů je to nemilá skutečnost a Nokia v tomto ohledu za konkurencí zaostává.

V případě čelní kamerky je očividné, že cílová skupina nebude tvořit kvanta selfies. Nokia 8 Sirocco si proto vystačí s 5megapixelovým rozlišením a světelností f/2.0. Výsledky nejsou vůbec špatné a pro sdílení mezi přáteli bohatě stačí. Obávat se nemusíte ani temnějších prostředí, kdy přispěchá na pomoc rozzářený displej.

Nokia 8 Sirocco
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Závěrem se v krátkosti podíváme také na záznam videa. To lze zaznamenávat maximálně ve 4K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Jde o standard této kategorie. Výsledná videa jsou vcelku kvalitní, netrhají se a dobře zde funguje také elektronická stabilizace obrazu. Co si pochvalujeme je skutečně kvalitní záznam zvuku. V tom Nokia exceluje. Naopak je nutné zapomenout na vyšší snímkovací frekvenci (60 FPS), a to dokonce i v případě nižšího rozlišení.

Nokia 8 Sirocco (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Nokia 8 Sirocco (testovací video) – 4K, 30 FPS

Líbilo se nám
  • špičkové snímky v exteriéru
  • možnost scénu 2× přiblížit
  • přehledné prostředí
  • slušný záznam videa
Nelíbilo se nám
  • postrádáme optickou stabilizaci obrazu
  • obtížnější focení ve špatných světelných podmínkách
  • celkově je fotoaparát s ohledem na cenu jen průměrný

Software: čerstvé Oreo

Nokia 8 Sirocco patří do programu Android One, což ostatně hlásá i logo na zadní straně. Co to znamená? Pravidelné aktualizace systému Android. Telefon se tak chlubí zcela aktuálním softwarem, tedy Androidem 8.1 Oreo a zabezpečením platném k dubnu 2018. Navíc si můžete být jistí, že se dočkáte minimálně dvou velkých aktualizací. Samozřejmostí bude příchod Androidu P a možná i R (nebo snad Q?).Prostředí je čistý Android, kde se rychle zorientujete. Je zde minimum zbytečných aplikací a například poznámky Keep můžete klidně odinstalovat. Optimalizace se výrobci tentokrát povedla na jedničku. Prostředí je ukázkově svižné a stabilní.

Líbilo se nám
  • Android 8.1
  • pravidelné aktualizace díky programu Android One
  • čisté prostředí
  • i některé Google aplikace lze odinstalovat

Zhodnocení a konkurence: osloví jen některé

Nokia se snažila vytvořit luxusně vypadající zařízení s velmi dobrou výbavou, což se povedlo. Nokia 8 Sirocco má výkonný hardware, dostatečně kvalitní fotoaparát, certifikaci IP67 a podporu bezdrátového nabíjení. Velkou výhodou je čistý a aktuální Android. Luxusní dojem dotváří zakřivený displej či skleněné plochy. Zakřivení však zásadně kazí dojem z displeje a telefon se ve výsledku ani pohodlně nedrží. Nad tím by šlo přimhouřit oko, avšak cena Nokie 8 Sirocco atakuje 20 tisíc korun. V této cenové kategorii to finská zástupkyně bude mít nesmírně obtížné.

Konkurence je totiž nekompromisní. Například loňský Samsung Galaxy S8 se aktuálně prodává za necelých 18 tisíc korun, nabízí ještě lepší fotoaparát a nechybí mu 3,5mm jack. Ano, nemá zcela čistý Android, ale aktualizace přichází vcelku pravidelně.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Sáhnout ale můžete i po aktuálním Samsungu Galaxy S9, který má taktéž zakřivený displej, avšak bez artefaktů, dále vyšší výkon, lepší fotoaparát a cenu vyšší jen o dva tisíce korun.

Samsung Galaxy S9 64 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Jistě vás také bude zajímat, zda nezvolit klasickou Nokii 8. Ta je totiž o bezmála polovinu, tedy deset tisíc korun, levnější. Z toho nejzásadnějšího jí přitom chybí pouze zvýšená odolnost, zakřivený displej a bezdrátové nabíjení. V tomto ohledu nám příplatek za verzi Sirocco příliš adekvátní nepřijde.

Nokia 8

Rozměry151,5 × 73,7 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 090 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Je tedy jasné, že Nokia 8 Sirocco je velmi drahá, asi o nemalých 5 tisíc dražší, než by jí slušelo. Dost možná je to ale úmysl, neb takové byly modely Sirocco i dříve. Neplatily za nejvybavenější, ale měly být méně dostupným zbožím. Po koupi si můžete být jistí, že ve svém okolí budete mít velmi originální smartphone.

nokia-8-sirocco
Klady
  • elegantní vzhled
  • tenká konstrukce
  • dobře ovladatelná jednou rukou
  • kvalitní displej
  • velká RAM a úložiště
  • duální fotoaparát
  • nejnovější Android 8.1 Oreo
  • bezdrátové nabíjení
  • zvýšená odolnost proti vodě a prachu
Zápory
  • ostré boční přechody
  • inverze barev v místě zakřivení displeje
  • chybí 3,5mm jack
  • nepodporuje paměťové karty
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Dragereker
"Zakřivení si však vybírá velice nepříjemnou daň – v místech, kde se displej „láme“, dochází k zobrazení nepřirozených barev. Například na bílém pozadí vidíte modrý pruh. Je to neuvěřitelně obtěžující a těžko se na to zvyká. Takovýto neduh bychom u drahého telefonu rozhodně nečekali. Například konkurenční zakřivené Samsungy se s tímto problémem nepotýkají."- To je ale blbosť...Samsungy robia to isté, na S8 vidno na bielom pozadí pri tých zakriveniach buď červenú farbu alebo zelenú...Samozrejme v nastaveniach sa dajú tieto farby pri krajoch upraviť...
mrtva_zizala
"Za absencí jacku může stát i snaha telefon co nejvíce utěsnit. Model 8 Sirocco totiž plní certifikaci IP67, tudíž je odolný proti prachu a také vodě, kdy vydrží po dobu 30 minut v hloubce až 1,5 metru pod vodou"

ehm, SGS7/8/9 jack ma a odolnost stejna... vazeni, cinan ocividne neumi delat telefony, jinak nevim... zacina to byt prokleta fraska jak na NECO co vypada jako SUPER ale neni jen nalepime NOKIA a prodame hlupakum.

Argumentace jen lonsky CPU je autorov blabol, to nema na nic az takovy vliv.
Secteno podtrzeno, za 12kk je to snaaaaad prodejny... snaaaad.
Mio
Predražený čínsky šmejd...
A je vôbec ten displej zakrivený? Nie je zakrivené len sklo a displej plochý?
Blue Sun
Blue Sun
V dávných dobách byly modely Sirocco exkluzivní, ale také podle toho vypadaly. Tohle je jen tuctová placka, větší parádu udělá i letošní Nokia 6 s kontrastním barevným lemováním. Ale ta stojí třetinu ceny Sirocca.
Tohle opravdu ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze