Nokia 7.2
recenze

Nokia 7.2

Finka se spustila s Motorolou
39

Po delší době se na českém trhu objevuje slušně vybavená Nokia. Nedávno představený model 7.2 cílí na konzervativní uživatele a přináší tradiční benefit v podobě skvělého prostředí. Navrch však má velkou paměť a trojici zadních fotoaparátů. Bude to však stačit na obhajobu ceny téměř 9 tisíc korun?

Finská společnost HMD Global nepatří k výrobcům, který by chrlili jeden telefon za druhým. V letošním roce jsme se proto prozatím dočkali spíše jen levnějších kousků. Změnu přinesl až berlínský veletrh, kde byla představena Nokia 7.2. Ta zamířila do poctivé střední třídy a budoucí majitele loví již i na českém trhu. Telefon přináší vyvážený mix výbavy a zdánlivě nic zásadního nepostrádá. Střední třída však odjakživa nic neodpouští a sebemenší zaváhání využije veškerá konkurence.

Technické parametry Nokia 7.2

Kompletní specifikace
Konstrukce159,9 × 75,1 × 8,3 mm, 180 g, konstrukce: klasická
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda
ChipsetQualcomm Snapdragon 660, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 512
Paměťvnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2019, 8 790 Kč

Nokia 7.2 (recenze) - Finka se spustila s Motorolou

Obsah balení

V prodejním balení naleznete vše potřebné. Kromě samotné Nokie 7.2 jde o koncovku nabíječky, USB kabel a pecková sluchátka. Dále můžete objevit množství papírů, kde jsou více či méně důležité informace v několika jazykových mutacích a nechybí ani nezbytný klíček do šuplíčku.

Nokia 7.2

Konstrukční zpracování: tradiční Nokia, nebo Motorola?

Dnešní doba přeje různým pestrobarevným kombinacím a gradientním odstínům. Nokia 7.2 je ale vcelku obyčejně vypadají smartphone dostupný v černém provedení. Na první pohled jde spíše o šedou myš, na ten druhý však o telefon s propracovaným vzhledem, kde za každou částí stál promyšlený tah. Sluší se dodat, že ve výrobě jsou i mnohem zajímavější barevné verze: třeba matná zelená. Češi však zřejmě chtějí jen černou, myslí si Finové, a tak se k nám dováží jen zmíněná černá.

Chceme jen černý odstín, myslí si Finové.

Kovové boky jsou decentně zaoblené a matné. Překvapení se koná na zadní straně, která je rovněž celá matná. Vše tak působí originálně a současně i prakticky, neboť na zádech téměř neulpívají otisky prstů. Pakliže nejste vyznavačem extravagance, dříve nebo později vás vzhled Nokie 7.2 dostane. Na druhou stranu však jen vzpomínám na ještě povedenější vzhled dva roky staré Nokie 7, který i dnes zaujme. Škoda, že se jej výrobce alespoň chvíli nedržel.

Do ruky padne Nokia 7.2 docela dobře, důvodem jest ono zmíněné zaoblení. Matná záda jsou ale bohužel nepříjemně kluzká a několikrát se mi stalo, že telefon v dlani podklouznul. O jistém držení si tak můžete nechat jen zdát a vše vyřeší až ochranné pouzdro. Od výrobce nicméně žádné nedostanete. Pouzdro by také vyřešilo nepříjemnost v podobě vystupujícího modulu fotoaparátů. Ten zdánlivě připomíná zadní stranu některých Motorol a pokud se Nokia chtěla inspirovat, mohla rozhodně něčím jiným. Při položení se telefon totiž nepříjemně kývá.

Nokia 7.2

Rozmístění prvků po obvodu telefonu je klasické. Nechybí všechny standardní konektory a na pravém boku i nezbytná tlačítka, která se pohodlně tisknou. U odemykací klávesy se zastavme. Dokáže totiž blikat a snadno vás upozorní na zmeškané události. Levý bok je místem klávesy pro vstup ke Google Asistentovi a nachází se zde rovněž šuplíček pro dvě SIM karty a paměťovku. Nejde tedy o nepříliš oblíbený hybridní slot. Zbývá zmínit čtečku otisků prstů, ta je běžně umístěná na zadní straně a funguje naprosto ukázkově.

Zpracování telefonu je robustní po vzoru starších smartphonů Nokia. Zapomenout však musíte na jakoukoliv zvýšenou odolnost, což je malinko škoda. V této cenové hladině by však šlo o vzácnost.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • zajímavý design zadní strany
  • matný povrch je originální
  • informační dioda v boční klávese
  • rychlá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • kluzký povrch
  • vystupující modul fotoaparátů
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: poctivá klasika

Displej Nokie 7.2 je zcela poplatný střední třídě. Jde o solidní IPS panel s 6,3palcovou úhlopříčkou a Full HD+ rozlišením. Rámečky nejsou nijak přehnaně tenké, do brady se dokonce vešlo i logo výrobce. Na druhou stranu jsme ve střední třídě a nejde o vyložený problém. Potěší dobře fungující automatická regulace jasu i vynikající čitelnost z úhlů. Špatné to není ani na sluníčku. V nastavení lze zapnout ambientní režim, kdy se displej na okamžik částečně rozsvítí při příchozím oznámení. Rychle si tak například přečtete příchozí zprávu z jakékoliv aplikace, aniž byste museli telefon brát do ruky. Klasická informační dioda u displeje chybí, hravě ji však supluje již výše zmíněné boční tlačítko. Dojem z displeje může mírně kazit kapkovitý výřez v horní části, který nelze skrýt. O ochranu zobrazovače se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Nokia 7.2
Líbilo se nám
  • slušný IPS panel
  • praktický ambientní displej
Nelíbilo se nám
  • kapkovitý výřez

Zvuk: zbytečná sluchátka

Hlasitý reproduktor nacházíme na spodní hraně a dobře poslouží pro vyzvánění, které nepřeslechnete. Na aktivní poslech hudby se však moc nehodí. Lepší je využít 3,5mm jack a vaše vlastní sluchátka. Výstup je dostatečně kvalitní. Výrobcem přibalená sluchátka jsou dobrá tak akorát pro potřeby hovorů, jelikož na nich nechybí mikrofon. Hudební zážitek je vyloženě tristní, což prozradí i jejich velmi laciné zpracování. Výrobce by k telefonu za 9 tisíc korun mohl přibalit kvalitnější sluchátka, nebo raději žádná... Aktuální situace je totiž spíše ostudou.

Nokia 7.2
Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost reproduktoru
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • mizerná sluchátka od výrobce

Výkon hardwaru: postarší, ale postačí

Tentokrát máme na českém trhu štěstí a Nokia nám poslala vůbec nejlepší variantu modelu 7.2. Přesto to není zrovna oslnivé. Nasazen je totiž starší procesor Snapdragon 660 s 6GB operační pamětí. Přesto je výkon více než dostatečný a omezovat vás telefon nebude ani u náročnějších her. Ze 128GB interní pamětí zbývá zhruba 110 GB pro uživatelská data a nechybí možnost prostor rozšířit paměťovou kartou s maximální velikostí 512 GB.

Líbilo se nám
  • výkonu je dostatek
  • podporuje paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • postarší procesor

Výdrž baterie: velmi slušný základ

Vcelku slušně na tom Nokie bývají s výdrží. Model 7.2 má baterii s kapacitou 3 500 mAh a bez obtíží se lze dostat na dvoudenní výdrž. Jako vždy však platí, že intenzivnější využívání náročnější aplikace dokáže výdrž zásadně zkrátit. Nabití dodávanou nabíječkou zabere přibližně hodinu a půl.

Nokia 7.2
Líbilo se nám
  • rychlejší 18W nabíjení
  • slušná výdrž

Konektivita: kompletní nabídka samozřejmostí

Konektivita je dle očekávání na vysoké úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či nejnovější Bluetooth 5.0. Samozřejmostí je nasazení moderního USB-C. Na českém trhu je v nabídce výhradně varianta s podporou dvou nanoSIM karet skrze hybridní slot. Na sítě LTE vás však pustí pouze primární slot pro SIMku.

Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy velmi rychle našla polohu a nevykazovala velké odchylky.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C konektor
Nelíbilo se nám
  • LTE jen na primární SIM

Fotoaparát: třikrát Carl Zeiss

Doposud vypadá Nokia 7.2 vcelku klasicky, nijak nevybočuje a vše odvádí tak, jak se od ní čeká. Lákadlem bude zejména trojice zadních fotoaparátů. Ty se chlubí optikou Carl-Zeiss a hlavní snímač má vysoké 48megapixelové rozlišení se světelností f/1.8. Můžete v něm fotit, případně snížit rozlišení na 12 megapixelů, díky čemuž mírně vzroste kvalita výsledných snímků skládáním čtyř pixelů do jednoho většího. Kvalita fotografií je rozhodně nadprůměrná, potěší výborná ostrost i barevná věrnost.

Nokia 7.2

Sekundární fotoaparát je 8megapixelový a ultraširokoúhlý. Jeho kvalita již není tak oslňující, přesto dokáže především během slunného dne vykouzlit působivé snímky s širokým záběrem. Poslední 5megapixelový fotoaparát je zde již pouze nápomocen při práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie

Zbývá doplnit čelní fotoaparát s 20 megapixely, který je dostatečně kvalitní na to, abyste se mohli chlubit svými selfie momentkami.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Snížením rozlišení na Full HD získáte možnost využívat elektronickou stabilizaci obrazu. Kvalita výsledných záznamů je průměrná a poplatná střední třídě. Lehce nadprůměrná je především kvalita zvuku.

Nokia 7.2 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní hlavní fotoaparát
  • slušná čelní kamerka

Software: Android One samozřejmostí

Hardware telefonu velmi pohodlně stačí na to, aby rozpohyboval prostředí čistého Androidu 9.0 Pie, který bude zanedlouho aktualizován na verzi 10, což výrobce již oficiálně potvrdil. Vše jde jako po másle díky zařazení do programu Android One, což zaručuje pravidelné a dlouhotrvající aktualizace. Optimalizace se Nokii již tradičně daří a prostředí funguje opravdu svižně. Ke konci testování nás však telefon začal přeci jen trochu zlobit. Například stahování informační lišty začalo být sekané, ačkoliv vše ostatní fungovalo plynule a rychle. K tomuto problému se přidalo také nevyžádané vypínání displeje zhruba každou půl minutu. Zpravidla tuto situaci vyřešil restart zařízení, avšak je záhadou, co je příčinou nenadálých potíží v posledních dnech. V telefonu totiž nepřibyla žádná nová aplikace, ani nebyla provedena nějaká zásadní změna.

Líbilo se nám
  • dobře optimalizované prostředí
  • čistý Android
  • brzká aktualizace na Android 10
  • zařazení do programu Android One
Nelíbilo se nám
  • občasné nevysvětlitelné obtíže v prostředí

Zhodnocení

Od Nokie se již dříve očekávalo, že stvoří solidní telefon se všemi důležitými funkcemi, který bude fungovat a důstojně sloužit svému majiteli. Tento pohled na značku přetrvává do dnešních dní a rádi shledáváme, že se to novému výrobci daří téměř beze zbytku plnit. Nokia 7.2 má slušný displej, poctivou konstrukci, dostatečný hardware a kvalitní fotoaparáty. Líbí se nám především perfektní prostředí. Kritiku bychom mohli adresovat na kluzká záda zařízení, případně postarší procesor. Za cenu necelých 9 tisíc korun Nokia 7.2 může obstát, avšak boj s konkurencí ji samozřejmě čeká.

Zatápět ji totiž bude třeba Xiaomi Mi 9 SE s modernějším procesorem či čtečkou tisků přímo v displeji. Má sice slabší baterii, ale je téměř o tisíci korunu levnější.

Xiaomi Mi 9 SE 128 GB

Rozměry147,5 × 70,5 × 7,5 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,97" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 712, 2×2,3 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 070 mAh

Mnohem vyšší výkon pro vás bude mít Honor 20, který se tak stane při jen nepatrně vyšší ceně zřejmě největším konkurentem. Rozhodovat bude i design: Honor zastává lesklé zpracování.

Honor 20

Rozměry154,3 × 74 × 7,9 mm, 174 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

O něco levnější je populární Huawei P30 Lite, který má však slabší hardware a lákat bude zejména na vzhled.

Huawei P30 Lite

Rozměry152,9 × 72,7 × 7,4 mm, 159 g
DisplejTFT IPS, 6,15" (2 312 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 1:37 hodin
nokia-72
Klady
  • konzervativní design
  • matná záda
  • slušný displej
  • kvalitní hlavní fotoaparát
  • brzký update na Android 10
  • svižné fungující prostředí
Zápory
  • špatná přibalená sluchátka
  • vystupující modul fotoaparátů
  • telefon v ruce klouže
  • drobné chyby při používání prostředí
Diskuze ke článku
Koko
Moc pěkné telefon líbí se mi ale ta cena je přepal..
Navíc ten procesor uhh.. no nevím..
Khan
Jako sorry. Ale napsat slusny display u telefonu za 9000kc? A to nejakej telefon v teto kategorii nema? V teto kategorii maji uz i amoledy s HDR. Obycejny IPSko bych fakt nejak nezminoval.
Skoro 2 a pul roku starej Snapdragon...uz jen chybelo aby tam dala 636 :)

Me se hrozne libi jak Nokia napali android One a pak ten zbytek krasne zabije nebo tam da to nejmin co dat muze.
Proc tam nedala 730tku a amoled? AO by byl peknej bonus kterym by vycnival v teto kategorii nad konkurenci.
Jiří
Khan naprosto souhlasím. Ten telefon by měl problém i s cenou o 1500 nižší.
G.
Lepšiu výbavu má kdejaké Xiaomi alebo Samsung pod 5000kč.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze