Nokia 7.1
recenze

Nokia 7.1

Výřez pro konzervativce
17

Po delší době se na českém trhu objevuje nový přírůstek od společnosti HMD Global. Nokia 7.1 míří do střední třídy, kde hodlá uspět se svým konzervativním designem a průměrnou výbavou. Jejími hlavní trumfy má být takřka čistý Android, bytelné zpracování či solidní fotoaparát. Obhájí si novinka cenu mířící k devíti tisícům?

Finská společnost HMD Global během první poloviny podzimu představila nespočet novinek. Většina z nich se však na českém trhu zřejmě vůbec neobjeví. První výjimkou je Nokia 7.1, která před několika málo dny dorazila na pulty českých obchodů. Jde o zařízení střední třídy, které se bude snažit oslovit spíše značce věrné zákazníky, kteří hledají poctivý smartphone a současně se za každou cenu neženou za co nejvyšším počtem fotoaparátů, bodů v benchmarcích a dalších, pro mnohé druhořadých hodnot. Cena je při zahájení prodeje vyšponována na téměř 9 tisíc korun, což znamená, že o konkurenci nebude mít novinka nouzi.

Technické parametry Nokia 7.1 3+32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce149,7 × 71,2 × 8 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,76 GHz, GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 060 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:04 hodin
Dostupnostříjen 2018, 8 799 Kč

Nokia 7.1 – videorecenze

Obsah balení

V prodejním balení Nokia přináší vše, co by mohl uživatel v základu potřebovat. Kromě samotného telefonu, návodů a klíčku pro otevření slotu pro SIM kartu jde o USB kabel, koncovku nabíječky a základní pecková sluchátka, která díky přítomnosti mikrofonu poslouží i jako handsfree.

Nokia 7.1

Konstrukční zpracování: šedá myš

V portfóliu Nokie můžeme najít vcelku originálně vypadající kousky. Nadále to však možná platit nebude. Nový model 7.1 totiž snadno zaměníte za kdejakou konkurenci. V prvé řadě za to může nevýrazná barva. Nokia 7.1 se na českém trhu nabízí výhradně v tmavě modré variantě, která však vypadá spíše jako obyčejná černá. V kontrastu s mnohou pestrobarevnou konkurencí působí novinka značky Nokia velmi mdle. Dále je tu čelní strana s výřezem a tento jev vídáme ve střední třídě téměř na všech smartphonech letošního roku.

Telefon vypadá tlustší, než skutečně je.

Nokii cílí na konzervativněji smýšlející uživatele. Například boky zařízení jsou lemovány dvěma stříbrnými linkami a navíc nejsou boční strany nijak zvlášť zaoblené. Z tohoto důvodu působí telefon v ruce dosti tlustým dojmem, byť se tloušťka zastavila na 8 milimetrech. V případě tloušťky ale mohl výrobce klidně přidat, protože takhle vystupuje modul fotoaparátu a telefon se při položení například na stůl lehce kývá. Rovné boky přispívají ke značné jistotě při držení. Telefon vám nevyklouzne. Zatímco boky jsou samozřejmě kovové, čelní i zadní strana je skleněná a lesklá. Tudíž počítejte s ulpíváním otisků prstů.

Nokia 7.1

Pochvalu si zaslouží tlačítka po pravém boku, která jsou precizně zpracována a jistě se tisknou. Na spodní hraně je pouze USB-C konektor, 3,5mm jack najdete nahoře. Levý bok hostí klíčkem jištěný šuplíček, kam umístíte jednu nanoSIM kartu a jednu paměťovku. Zde bych vyzdvihl kvalitní zpracování – po zasunutí šuplíček krásně lícuje s okolím. Tato skutečnost není mnohdy pravidlem ani u dražších zařízení. Zadní strana je domovem vhodně umístěné čtečky otisků prstů. Prst na ni přesně dopadá a její práce je bleskurychlá.

Zpracování telefonu je naprosto precizní. Pro někoho jde možná o druhořadou vlastnost, ale v tomto ohledu patří telefony Nokia skutečně k tomu nejlepšímu v jakékoliv třídě.

Líbilo se nám
  • jistě se drží
  • precizní zpracování
Nelíbilo se nám
  • pouze jedna barevná varianta
  • vystupující modul fotoaparátu
  • působí tlustším dojmem

Displej: příjemně velký, příjemně jemný

Přesuňme se na čelní stranu, kde se výrobce nechal strhnout aktuálním trendem. 5,84palcový IPS displej je povedený a jemný, za což vděčíme Full HD+ rozlišení, výborným pozorovacím úhlům nebo dobře pracující automatické regulaci jasu. Na druhou stranu máme v horní části výřez, který by zde nemusel být – místa pod displejem je relativně dost.

Dostalo se na funkci ambientního displeje, která vás dokáže informovat o příchozích událostech a po zvednutí telefonu se displej rovněž krátce rozsvítí. Částečně jde o náhradu za chybějící LED diodu. Bohužel nijak dobře celá funkce nefunguje a beztak budete spíše spoléhat na klasické odemčení spojené s rozsvícením displeje. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • funkce Always On
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • rámečky kolem displeje mohly být menší

Zvuk: hlasitost především

Nokia 7.1 vás překvapí velmi hlasitým reproduktorem. Zvuk se line ze spodní hrany a rozhodně jej nepřeslechnete. Výstup do sluchátek je průměrný a základní pecky najdete společně s telefonem v prodejním balení. Hrají vcelku solidně, ale kaňkou na kráse je, že hůře sedí v uších.

Nokia 7.1
Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost

Výkon hardwaru: neurazí, ani nenadchne

Co se týče hardwaru, máme v České republice již tradičně smůlu a dostali jsme základní variantu nového modelu, ale popořadě. Nasazený procesor Snapdragon 636 neurazí, ale ani nenadchne. Běžným uživatelům bude stačit a rozhodně se netřeba obávat, že vám budou zapovězeny hry. 3GB operační paměť je však jen průměrná a 32 GB pro ukládání vašich dat již spadá do kategorie slabšího průměru. Konkurence umí často dvojnásobek. Reálně vám Nokia 7.1 nabídne prostor o velikosti přibližně 22 GB pro vaše data. Případnou nouzi budete muset řešit vložením paměťové karty, která může mít velikost až 400 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný procesor
  • malá interní paměť

Výdrž baterie: Nokia nezklame

V útrobách telefonu je baterie s kapacitou 3 060 mAh, která dokáže telefon při středně náročném využívání zásobovat až po dobu dvou dnů. Výdrž tak hodnotíme lehce nadprůměrně. Samozřejmě platí, že pokud budete telefon používat po celý den intenzivně, nabití ve večerních hodinách vás nijak nemine. Dodávanou nabíječkou vybitý telefon zcela dobijete za přibližně dvě hodinky.

Při našem testu výdrže se Nokia 7.1 při přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p dostala na čas 9 hodin 6 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: nač si vzpomenete

Konektivita je dle očekávání na velmi vysoké úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či nejnovější Bluetooth 5.0. Chválíme za nasazení moderního USB-C konektoru. V současnosti se na českém trhu nachází Nokia 7.1 výhradně s podporou jedné nanoSIM karty.

Nokia 7 Plus

Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy se velmi rychle našla a nevykazovala velké odchylky. Pro prohlížení internetu potom samozřejmě poslouží prověřený Google Chrome.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C konektor

Fotoaparát: dva bez optické stabilizace

Na zadní straně nacházíme dva fotoaparáty. Hlavní má 12 megapixelů, sekundární fotoaparát s 5 megapixely je černobílý a pomáhá při práci s hloubkou ostrosti. Tentokrát se nejedná o teleobjektiv jako například na Nokii 7 Plus. Prostředí aplikace je přehledné s množstvím různého nastavení.

Nokia 7.1

Výsledné snímky vypadají tradičně velmi dobře. Jsou ostré a barevně věrné, dle očekávání jim svědčí dobré světelné podmínky, ale i za sychravých podzimních dní pořídíte slušný snímek. Práce s bokeh efektem není nijak příjemná a výsledky zůstávají daleko za očekáváním.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka nacházející se ve výřezu pořídí selfies až v 8megapixelovém rozlišení. Kvalita je na střední třídu velice slušná.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Videa lze zaznamenávat až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu, což je dnešní standard. Kvalita vcelku ujde, což platí především o zvuku. V případě obrazu nutno počítat s menším trháním.

Nokia 7.1 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • velmi slušné snímky
Nelíbilo se nám
  • nijak zvlášť kvalitní záznam videa
  • hodila by se stabilizace obrazu

Software: v jednoduchosti je síla

Kromě vzhledu bude novinka lákat na zařazení do programu Android One, který slibuje časté a především rychlé aktualizace. Zatím si však musíte vystačit s Androidem 8.1 Oreo v takřka zcela čisté podobě. Během testování nám dorazila jedna aktualizace, která přinesla říjnový balíček bezpečnostních záplat, tedy nadále nejnovější možný. Velmi brzy by navíc měla dorazit aktualizace na Android 9.0 Pie. Prostředí je ukázkově optimalizováno, vše běhá svižně bez sebemenších záseků. V tomto ohledu se konkurence ve střední třídě na Nokii rozhodně nechytá.

Líbilo se nám
  • skvělá optimalizace
  • nejnovější bezpečnostní záplaty
Nelíbilo se nám
  • mohl být nasazen novější Android

Zhodnocení

Nokia 7.1 je poměrně zajímavý přístroj, který se snaží cílit na konzervativnější uživatele. Má kvalitní displej, bytelnou konstrukci a perfektně optimalizované prostředí. Také slušně fotí a dobrá je také výdrž. Nepotěší však menší úložiště, výřez v displeji nebo vyšší cena. Ta aktuálně činí 8 799 Kč, což není málo a novinka od Nokie se dostává do křížku s mnohou konkurencí, ke všemu i z vlastní stáje.

Jen o dvě stě korun dráž se prodává Nokia 7 Plus, která má větší displej bez výřezu, podobně kvalitní fotoaparát s možností optického zoomu a větší interní paměť.

Nokia 7 Plus

Rozměry158,4 × 75,6 × 8 mm, 183 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,84 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh

Velkým konkurentem je také nový Samsung Galaxy A7 (2018), který má větší displej, více paměti a lákadlo v podobě tří fotoaparátů.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Rozměry159,8 × 76,8 × 7,5 mm, 168 g
DisplejSuper AMOLED, 6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 4×2,2 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

Opomenout nelze ani levnější Xiaomi Mi A2. Přesto má výkonnější procesor, obdobně kvalitní fotoaparát nebo čtyřnásobně velké úložiště.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Pro novou Nokii 7.1 to tudíž nevypadá příliš dobře. Konkurence za stejné peníze nabízí mnohem lepší výbavu. Po Nokii 7.1 sáhněte v případě, kdy hledáte konzervativní smartphone s průměrnou výbavou a jistotou, že vše funguje jak má. Pokud však chcete za své peníze co nejvíce muziky, pohlédněte se i mezi konkurencí.

nokia-71
Klady
  • podporuje NFC
  • bytelné zpracování
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní displej
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • USB-C konektor
Zápory
  • malá interní paměť
  • jen průměrný procesor
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Kdyby si odpustili ten příšerný rám dole, bylo by to i celkem příjemně malé zařízení. Takhle vypadá jak klon levnějšího Huawei P20 lite. Stejný displej, stejný vzhled, skoro stejné rozměry...
Fotky za dne neoslní, ale ani nezklamou (na rozdíl od mnohem dražších telefonů s "umělou inteligencí"), interiérové působí líp.
Za uvedenou cenu ale nedává smysl.
Anonym
Přes výřez bych se prenes, ale proč to má k tomu taky bradu nechápu
Ondra
Za 7.200 jsem sehnal Galaxy A8 2018.. Kvalita přístrojů neporovnatelná
Pesedm
Dejte Nokii ještě čas, našlápnuto má velmi dobře.
Cena 7.1 půjde rychle dolů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze