Nokia 603
recenze

Nokia 603

Plastová Belle se zářivým displejem

Nokia 603 ve své cenové kategorii tasí silný kalibr. Je jím IPS Clear Black displej. Ani 1,3GHz procesor není k zahození. A co teprve vylepšená implementace NFC? Přítomen je i 5Mpx fotoaparát nebo podpora zvuku Dolby Music. Máme tu čest s opravdu dobrým zařízením? To posoudíme v recenzi.

Nokia 603 – oficiální fotografie

Novinka boduje mimořádně kvalitním dotykovým displejem TFT IPS 3,5 palce s Clear Black vrstvou. Ani výkonný procesor, nově přetaktovaný díky aktualizaci Feature Pack 1 na hodnotu 1,3 GHz, v této třídě není standardem. Novinka zaujme i množstvím barevných variací nebo pokročilou implementací NFC. Mladší ročníky uslyší na přítomnost sociálních sítí Facebook, Twitter. Komfortní prohlížení stránek zajistí omlazený internetový prohlížeč a moderní datové technologie. Jestli tyto vlastnosti postačí k úspěchu, o tom se dozvíte v naší recenzi.

Technické parametry Nokia 603

Kompletní specifikace
Konstrukce113,5 × 57,1 × 12,7 mm, 109,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,5" (360 × 640 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×1,3 GHz, GPU: Broadcom BCM2763
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,34 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémNokia (Symbian) Belle FP1
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 5 500 Kč

Nokia 603 – videopohled

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka AC-10
  • baterie Li-ion BP-3L
  • datový Micro USB kabel CA-179
  • pecková sluchátka WH-207
  • NFC poukaz na bezplatné stažení aplikací

Prodejní balení Nokia 603 – potěší přítomnost NFC karty, pro stažení her a aplikací

Design a konstrukce: plastový tlouštík

Nokii 603 mohu pasovat do role telefonu s většími proporcemi. Svědčí o tom zejména tloušťka 12,7 mm, zbylé rozměry 113,50 × 57,10 milimetrů s hmotností 109,6 gramů již takovou pozornost nezaslouží a jsou standardní. Svým vzhledem mě novinka moc neoslovila. Je to dáno i tím, že vzhled jsme již s určitými změnami viděli u Nokie Lumie 710.

Setkáme se výhradně s použitím plastových krytů, kovu se bohužel nedočkáme. Přední strana telefonu je tvořena plastovým krytem výhradně bílé barvy s trojicí podsvícených hardwarových kláves stejné barvy.

Naopak zadní kryt tak trošku vybočuje z řady. V případě našeho testovaného kusu byl růžové barvy. Na výběr je i černá varianta a v budoucnosti se počítá s dalšími barevnými variantami. Sejmutí zadního krytu je poměrně náročné. Pacičky, které jej drží, velmi dobře vykonávají svoji práci a já vždy při jeho sundávání nervózně očekával, kdy něco praskne. Při takto zarputile řešeném mechanismu bych očekával, že kryt bude na svém místě držet bez jakéhokoliv protestování. Sice drží a bez vůle, při silném promačkávání ale vydává silné nepříjemné praskající zvuky. Pokud však nebudete zadní kryt podrobovat takto těžkým zkouškám, budete s konstrukcí spokojeni. Nokia 603 je celoplastová, lesklá, působí trochu levně, ale konstrukčně je až na drobné zaváhání u krytu dobře zpracována. Zadní kryt nabídne jedno ojedinělé řešení, kterým je umístění antény NFC do útrob onoho krytu. Díky tomuto řešení je zajištěn lepší příjem NFC.

Nyní se trochu blíž podíváme na konektory a prvky. Na pravém boku novinky nalezneme tužší klávesu pro ovládání hlasitosti. Je poměrně titěrná a její odezva není příliš pohodlná, musí se pro práci s ní vyvinout větší tlak. Dále nechybí překvapivě spoušť fotoaparátu, ač její přínos není v případě novinky, která má fotoaparát bez autofocusu, nijak značný. Nakonec se na horní hraně nachází klávesa pro uzamčení kláves telefonu. Pomocí ní však, jak už jsme u Symbianu zvyklí, není možné zapnout či vypnout telefon. Tuto funkci supluje klasicky klávesa pro ukončení hovoru. Vzhledem k umístění tlačítka pro odemykání na horní hraně, tedy tam, kde se u většiny telefonů na trhu nachází vypínací tlačítko, mohou někteří uživatelé chvíli tápat. Zbylé místo vyplní nechráněný Micro USB konektor a 3,5mm jack.

Na zadní straně telefonu v jeho horní části nalezneme optiku poměrně základního fotoaparátu, kterému chybí autofocus i LED dioda. Ve spodní části si značnou část místa ukořistil reproduktor. A v pravém spodním boku je již málo vídaná zdířka pro provlečení poutka. Nakonec Nokii připíšeme jedno prvenství. Nokia 603 je totiž první zařízení se Symbianem, která je obdařeno slotem na micro SIM kartu.

Baterie a výdrž: papírový silný, v praxi slabší

Novinka je obdařena baterií s poměrně vysokou kapacitou 1300 mAh. Čekal bych tak opravdu dobrou výdrž, která udrží telefon v silném zápřahu třeba i dva až tři dny. Zde však výdrž velmi závisí na tom, jak telefon používáte. Pokud jsem u telefonu omezil použití dat, prohlížení stránek přes internet a mé používání se omezilo jen na hlasovou a textovou komunikaci, respektive poslech hudby či pořízení fotek, telefon hlásil vybitou baterku za necelé čtyři dny, což je na smartphone obdivuhodná výdrž.

Pokud jsem začal používat data, synchronizaci a prohlížel jsem internetové stránky, nebylo těžké, abych vybil baterii třeba za šest až sedm hodin. Tím myslím například hodinu prohlížení webových stránek, půl hodinu hraní her, dvacet minut hlasových hovorů nebo nebo třicet sms zpráv, včetně aktivované synchronizace a přístupu na sociální sítě. Nutno říct, že se jednalo o opravdu skokový pokles. Při tomto používání se novinka příliš nevytáhla.

Při standardním používání jsme dosáhli vesměs výdrže jednoho a půl dne. Provedli jsme i standardizované testy výdrže, můžete se podívat, jak novinka obstála. Překvapila nás třeba svou výdrží v oblasti hudby. Co se týče přehrávání YouTube videí dosáhli jsme hodnoty 300 minut, než došlo k úplnému vybití. Při přehrávání hudebního obsahu do sluchátek v režimu letadlo jsme dosáhli 59 hodin. A prohlížení webových stránek dokázala Nokia po dobu 470 minut.

Zvuk: bacha na ztrátu sluchu

Zvukový reproduktor je šampionem v jedné oblasti. Nabídne opravdu extrémní hladinu maximální hlasitosti. Jeho zvuk je slyšet snad i na vzdálenost dvaceti metrů. Pokud bych zapátral v paměti, mohu jeho schopnosti přiřadit například k Motorole E398, která měla stereo reproduktory. Ovšem kde bylo přidáno na hlasitosti, bylo ubráno na kvalitě projevu. Který je nejenom v mono kvalitě, ale je opravdu monotónní a plochý.

Výrobcem přibalená sluchátka jsou pecková, jejich zvukový přednes bude stačit běžnému uživateli. Pro trochu náročnější uživatele se doporučuji poohlédnout se jinde a připojit vlastní sluchátka. Po připojení vlastních sluchátek můžeme naplno využít skrytého potenciálu. I když 603 není primárně hudební zařízení, díky svému kvalitnímu výstupu ji můžeme doporučit i náročnějším posluchačům hudby.

Displej: tak má vypadat displej

Byl jsem v očekávání, v jakém světle se ukáže IPS Clear Black displej o velikosti 3,5 palce a již tradičním rozlišením 360 × 640 bodů. Nokia už toto řešení použila i u Nokie 701. Zobrazovací schopnosti překonaly mé očekávání. IPS displej je opravdu špičkový, nedostatky a mínusy bych hledal jen horkotěžko. Podání barev je živé, kontrast výborný, pozorovací úhly bez připomínek. Podání černých odstínů je takové, jaké by mělo být, ale AMOLED displejům se samozřejmě nevyrovná. Subjektivně je displej v této Nokii lepší, než například u mnou posledně testované Xperie S, i když samozřejmě jemnost displeje a rozlišení je výrazně nižší.

Dotykový displej nemá problém s čitelností ani na přímém slunci. Opět i v této disciplíně v konkurenci patří mezi nadprůměr. Nad čím visí otazníky a sporné otázky je citlivost dotykové plochy. Ta ne vždy reagovala přesně a mnou provedený úkon zaregistrovala třeba s drobným zpožděním. Citlivost tak nebyla úplně precizní.

Hardware: v křehkém těle silná duše

Uživatelské prostředí je představováno systémem Nokie Belle s nejnovějším Feature Packem 1. Podle původních specifikací Nokia 603 pracovala pod jednojádrovým procesorem o taktu 1 GHz s pamětí RAM 512 MB. Díky této nové aktualizaci povýšil takt procesoru na hodnotu 1,3 GHz, s grafickým akcelerátorem OpenVG1.1 and OpenGL ES 2.0. Symbian (nyní Nokia Belle) tradičně znamená synonymum pro vysoký výkon i při horší hardwarové výbavě. Jednoduchými počty tak můžeme dojít k názoru, že novinka by měla mít přímo excelentní výkon.

Umíštění NFC antény na zadním krytu, slot na microSD paměťovou kartu a micro SIM kartu

Po nové aktualizaci se můžeme bavit o tom, že se při běžné práci svou rychlostí a svižností bez problému vyrovná i Androidům s dvoujádrovými procesory. Pro uložení vlastního obsahu je k dispozici 340 MB interní systémová paměť z celkové kapacity 1 GB a sekundární paměť 2 GB pro uložení ostatního obsahu.

Uživatelské prostředí: dvoujádrový výkon

Odezva celého prostředí je s novou aktualizací opravdu blesková, vše je dobře vyladěno. Rychlost celého systému je názorně vidět na multitaskingu, kdy minimalizování aplikací a jejich vyvolání je otázkou ani ne sekundy. Multitasking vyvoláme prostřední kontextovou klávesou, na pozadí může běžet i sedm aplikací, aniž by došlo k viditelnému zpomalení a omezení funkčnosti telefonu. Ukončit můžeme jednotlivé aplikace nebo všechny aplikace současně.

Prvotní verzi Belle byl vyčítán nedostatek widgetů. S novou aktualizací Feature Pack 1 se situace podstatně zlepšila. Počet widgetů se skoro zdvojnásobil. Na šest pohotovostní obrazovek, které můžeme zredukovat klidně na jednu obrazovku, můžeme přidat bezmála dvacet widgetů. Mezi widgety nalezneme například spotřebu mobilních dat, přepínání mezi sítí 2G a 3G, Bluetooth, několik typů hodin, hudební přehrávač nebo widgety pro počasí. Widgety mají konečně různou velikost, manuálně však jejich velikost, jako u Androidu, nelze upravit. Pohyb mezi obrazovkami je plynulý a svižný.

Pohotovostní obrazovky s příklady widgetů, inovovaný multitasking

Ve stavové (notifikační) liště ve stylu Androidu vidíme přehled událostí, můžeme zde aktivovat Bluetooth, tichý režim, Wi-Fi nebo mobilní data. Liště je nově rozdělena na aktivity a oznámení. V hlavním menu můžeme změnit velikost písma. Nabízí se také široké možnosti personalizace. Můžeme měnit barevné podání celého prostředí, díky tématům ale i vzhled jednotlivých ikonek. Pokud bychom v hlavním menu měli hodně aplikací a her, můžeme je přeskupit do vlastních složek, kterým přiřadíme název.

Když zhodnotím celkový výkon samotného zařízení, s novou aktualizací Nokia Belle Feature Pack 1 se z novinky stalo znovuzrozené zařízení. Před danou aktualizací jsem občas měl problémy se zpomalenými reakcemi, oddechový čas si často pro sebe bral například multitasking, u jehož vyvolání jsem čekal třeba i dvě sekundy. Nyní jsem zatím nenarazil na žádné nedostatky nebo dokonce bugy.

Podoba hlavního menu, lze stahovat další téma, která změní vzled ikonek ale i celkový vzhled celého prostředí

Fotoaparát: sezónní fotograf

Do prostředí fotoaparátu můžeme kromě tradičního vstupu přes hlavní menu, případně widget, vstoupit i delším podržením klávesy pro fotoaparát. Uživatelské prostředí se neliší od jiných zařízení, se systémem Nokia Belle. V pravé části máme softwarovou spoušť. Ve spodní části přístup do scén, symbol režimu a přes tři tečky se dostaneme k dalším možnostem. V nich můžeme nastavit vyvážení bílé, kompenzaci expozice, citlivost ISO ve třech stupních, kontrast, samospoušť a opět je tu další nastavení a v něm je možnost volby rozlišení, přiřazení GPS souřadnic a dalších možností.

Samotný fotoaparát nabídne rozlišení 5 Mpx s full focus technologií. Tím je jasné, že automatické zaostřování opět chybí. Výsledné snímky mají za dobrých světelných podmínek slušnou ostrost po celé své ploše. Barevné podání snímků je vyvážené. K záporným stránkám patří vyšší hladina šumu a již při zhoršeném počasí i mírně horší ostrost a slévání detailů. Bohužel chybí LED dioda, takže večer a v noci budete muset při fotografování blízkých předmětů či lidí telefon nechat v kapse. Kvůli chybějícímu autofocusu si také kvalitně nevyfotíte blízké předměty, zapomeňte na režim makro .

Full Focus technologie přichází v druhé generaci. Ta přináší zmenšení vzdálenosti, kdy jsou objekty ostré, z původních 50 cm na 35 cm. Výrobce zapracoval i na zkvalitnění obrazové kvality a podání barev. Poměrně dobře tak lze fotit už i dokumenty, což bylo s předchozí generací full focusu občas problém.

Nokia 603 (testovací video) – exteriér, 720p

Nahrávání videa probíhá v rozlišení HD 1280 × 720 bodů při snímkovací frevenci 30 fps a ve formátu videa MP4. Výsledná videa postačují pro nahrání na YouTube, jejich ostrost a kvalita je ale úměrná danému fotoaparátu i cenové relaci, kam telefon spadá. Hledáte-li přístroj na kvalitní video dokumentaci, poohlédněte se jinde.

Multimédia: Dolby hudební požitek

V multimédiích se setkáme s kvalitním hudebním přehrávačem s novým členem v partě, který se jmenuje Dolby Audio. Jeho přínos standardní zvuk velmi výrazně obohacuje k lepšímu. Dodává zvuku nový prostorový dojem a mnohem větší dynamiku a podání basů. Vestavěný přehrávač nabídne řazení podle alb, skladeb, podcastů a seznamů skladeb. U přehrávané skladby můžeme nastavit její opakování, opakování celého alba nebo náhodný výběr.

Prostředí hudebního přehrávače, v nastavení můžeme aktivovat Dolby vylepšení zvuku

K dispozici je i ekvalizér s napevno předinstalovanými zvukovými profily. V horizontálním stavu se můžeme těšit na řazení skladeb ve stylu Cover Flow – jedná se o náhledy bookletů alb. Z nepochopitelného důvodu při spuštěném přehrávači na pozadí jej není možné ovládat jak v uzamčeném stavu, tak dokonce chybí i v notifikační liště. Toto by mělo být standardem a pevným pravidlem u telefonů s notifikační lištou a multitaskingem současně.

Nokia Obchod nabízí líbivé rozhraní a svižnou odezvu. K dispozici je množství kvalitních aplikací a her

Pro stahování aplikací a her je k dispozici Nokia Obchod, kde je k dispozici obrovské množství aplikací, které jsou placené, ale i bezplatné. Většina uživatelů zde nalezne aplikaci, kterou potřebuje, ale nabídka je samozřejmě skromnější, než v případě Google Play nebo Appstore od Applu.

Pro uživatelé sociálních sítí je připravena aplikace Sociální sítě ve verzi 15.215. Ta je již poměrně vyladěná a s novým kabátkem. Pohyb v ní je s přimhouřením oka svižný a z funkcí nechybí nic podstatného, jako nahrávání fotek, statusů nebo prohlížení kontaktů. Oproti konkurenci je však propojení se sociálními sítěmi horší a stále se jedná o kompromis. Chybí například push notifikace pro upozorňování na nové tweety či aktivity na Facebooku. To může částečně suplovat widget na pohotovostní obrazovce. Pořízené fotky a videa je možné editovat v k tomu určených aplikacích. Nechybí efekty, ořezy ani filtry.

Herní základna může být obohacena o hry v jazyce Java nebo hry určené pro systém Nokia Belle. Díky výkonné grafice nebude problém s plynulou hratelností ani těch nejnáročnějších 3D her, které jsou pro tuto platformu určeny.

Vestavěný videopřehrávač si poradí s přehráváním 720p videí. Podporovány jsou formáty avi, mp4, 3GP a kontejnery divX, xvid. Některá videa měla problém s plynulostí samotného přehrávání. Docházelo k sekání. Co se týče titulků, u jednoho filmu se vůbec nenačetly a u dalšího filmu se sice načetly, ale diakritika nebyla zobrazována korektně. Většina videí však s přehráváním neměla problémy a během přehrávání jsem se nesetkal se sekáním.

Zprávy: komfortní psaní

Oblast zpráv je v duchu, v jakém jej známe u ostatních zařízení se systémem Nokia Belle. Příchozí zprávy můžeme nechat zobrazovat ve stylu konverzací nebo složek. Lze měnit velikost písma ve třech stupních. U nové textové zprávy můžeme psát s diakritikou nebo bez (nastavení „omezené znaky“).

S novým Feature Packem 1 došlo k drobným změnám i u klávesnic. Zmizela zelená fajfka

K vytváření textu jsou k dispozici dva režimy klávesnic. První je alfanumerická, kterou jsem si velmi oblíbil, jednak díky dobrému rozestupu kláves, ale i systematickému uspořádání. Psaní s ní je velmi rychlé a k překlepům dochází pouze zřídkakdy. Dalším typem je klávesnice QWERTZ v portrétovém nebo horizontálním režimu. I s ní nečiní psaní žádné větší problémy, chtělo by to jen větší úhlopříčku displeje. Odpočítávání znaků probíhá od počtu 160. A aktivovat můžeme i prediktivní slovník T9.

Vestavěný e-mailový klient podporuje protokoly pop3, imap a smtp. Umožňuje zobrazit složky, nastavení podpisu a také velikost písma. Nevýhodou je, že nově došlé maily nejsou zobrazovány příslušnou ikonkou ve stavové liště či jinou zprávou, ale pouze zvukovou notifikací. Pokud na displeji nemáte umístěn widget, často vám nové e-maily uniknou, což může být problém. Toto je dlouhodobý problém telefonů se Symbianem a stále není vyřešen. Navíc push synchronizace občas měla prodlevy a příchozí pošta se zobrazila se zpožděním.

Telefonní seznam: po Symbianovsku

Telefonní seznam umožňuje přidání neomezeného počtu kontaktů, jejichž počet se odvíjí od dostupné interní paměti. U každého kontaktu můžeme přiřadit vlastní obrázek, vyzvánění melodii, e-mailové adresy, poznámky i datum narozenin. Postrádám synchronizace například s Gmail účtem. Synchronizaci můžeme provést pouze s Nokia účtem nebo Facebookem či Twitterem. Z nich kontakt čerpá přiřazené obrázky a multimediální obsah.

Prostředí telefonního seznamu

Mimo kontaktů můžeme vytvářet i vlastní skupiny. Každé skupině můžeme přiřadit specifické vyzvánění, obrázek ale přidat nejde. Můžeme ji přejmenovat nebo smazat, přidat a odebrat členy. Kontakty můžeme zálohovat na paměťovou kartu, tuto volbu ale nenalezneme přímo v telefonním seznamu, ale při vstupu do správce paměti.

Organizační funkce a GPS: společenský Microsoft

Kancelářské funkce zahájíme přítomností kalendáře. V hlavní nabídce můžeme jedním klikem přepínat mezi zobrazením měsíce, dne, programů a úkolů. Týdenní zobrazení chybí. V nastavení můžeme vytvářet vlastní kalendáře. Novému kalendáři můžeme určit jeho barevnou visáž a název. U nově vytvářené události lze zvolit typ schůzka, úkol nebo výročí. Nechybí přiřazení lokace, opakování, upozornění i podpora příloh. Zamrzí naopak nemožnost synchronizovat s Google kalendářem a dalšími službami (je však možno stáhnout pro tento účel aplikace). Synchronizace s Microsoft Exchange ale již tradičně přítomna je.

V kalendáři chybí týdenní náhled, jinak nabízí dobrou funkčnost

U poznámek byl kladen maximální důraz na jednoduchost a přehlednost. K nově vytvořené poznámce nelze přiřadit oznámení, barevné odlišení ani jiné sofistikované nastavení. Jediné, co můžeme s poznámkami udělat, je jejich odeslání případně synchronizace s Nokia účtem.

QuickOffice prohlížeč dokumentů je pouze v ořezané licenci. Nelze vytvářet vlastní dokumenty, je nutné zakoupit licenci

Prohlížet elektronické dokumenty PDF můžeme ve vestavěném programu Adobe Reader. Využít můžeme i klasický prohlížeč dokumentů QuickOffice, ten si poradí dokumenty Word, Excel a Powerpoint. Ovšem již na začátku při spuštění programu nás čeká vřelá hláška v podobě oznámení, že není přítomná žádná licence. A tato hláška se nás bude držet jako klíště. Při tvorbě nového dokumentu program proto požaduje zakoupení licence, jinak lze dokumenty pouze prohlížet.

V poslední aktualizaci od Microsoftu přibyla do telefonu celá řada zajímavých aplikací. Mezi ně patří Microsoft OneNote (poznámky), Microsoft Lync (zaštituje hlasovou a video komunikaci, navíc i přes IM messengery ve firmě), Microsoft Broadcast (slouží ke sdílení prezentací) a Doc Connect, který obstará kompletní konektivitu s Office programy v našem PC. Jedinou povinností je vlastnit účet Windows Live ID.

Kancelářský balík programů Microsoft – One Note, Lync, Broadcast a Doc Connect

Díky programu ZIP můžeme otevírat komprimované soubory a balíky. V rámci úspory místa můžeme vytvářet i nové komprimace a šetřit tak data. Nechybí ani šifrování v podobě nastavení hesla.

V čem mají telefony Nokie nejsilnější konkurenční výhodu je bezesporu bezplatný navigační software s hlasovou navigací zdarma a offline mapovými podklady celého světa, které jsou průběžně aktualizovány. S nejnovější verzí Nokia Mapy se do telefonu nainstalovala řada aplikací, třeba nově Veřejná doprava. V této aplikaci můžeme pomocí buď aktuální polohy anebo námi zadané polohy najít nejbližší spojení. Pokud však zadáte Prahu, vyskočí hláška o tom, že pro tuto oblast zatím nejsou dostupné žádné informace o dopravě a k dispozici jsou jen základní informace o spojení.

Prostředí navigačního softwaru Mapy

V aplikaci načítání map můžeme kdykoliv ověřit aktuálnost našich mapových podkladů. V případě neaktuálnosti není problém skrze Wi-Fi přímo v samotném telefonu stáhnout konkrétní mapové poklady. Samotná aplikace mapy podporuje zobrazení map v 3D režimu, nočním i satelitním režimu. Můžeme si zaškrtnout také zobrazení námi vyfotografovaných fotek na mapě. Nechybí ani zobrazení linek hromadné dopravy, kdo by ale chtěl zjistit konkrétní odjezdy nebo časy spojení, bude zklamán. Jak jsem na úvodu řekl, mapy jsou bezplatnou aplikací, které se obejdou i bez připojení k internetu. Rovněž i hlasová navigace v českém jazyce je zdarma. Samotná fixace satelitů je okamžitá, potřebný počet satelitů se zafixuje do třiceti vteřin i bez A-GPS.

Vyhledání odjezdů veřejné dopravy zatím není dostupné pro města v České republice

Datové funkce a NFC: nový prohlížeč? Spíše nové označení

Do datové oblasti vtrhla novinka se vší vervou. S ostatními kolegy stejné nebo vyšší cenové kategorie nejen že drží krok, ale může se s nimi i směle přetahovat. Vedle bezdrátových sítí Wi-Fi a/b/g/n nabídne i technologii 3G s nadstavbami HSDPA 14,4 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. Starší technologie GPRS a EDGE jsou zastoupeny ve třídách 33. Pro spárování s PC nebo ostatními mobilními telefony poslouží Bluetooth 3.0 s A2DP profilem a standardní Micro USB 2.0 konektor.

TIP: Čtěte jak funguje NFC v Nokii 603 na našem novém portálu o NFC – nearfield.cz

S novou aktualizací Feature Pack 1 přichází i omlazený internetový prohlížeč Nokia Browser ve verzi 8.4. Ten přináší optimalizace, lehce pozměněné uživatelské prostředí a vylepšenou podporu HTML5 (i když stále mnoho základních věcí korektně nefunguje), které bylo také v předešlé verzi. Pokud mohu porovnat starší a novou verzi velké změny nespatřuji. Ať se jedná o méně náročné nebo graficky vydařenější stránky, pohyb stále není tak rychlý, jak bych si představoval u takto hardwarově vybaveného zařízení. Rovněž i rychlost načítání stránek má stále velké rezervy.

Inovované prostředí internetového prohlížeče Nokia Browser 8.4

Prohlížeč svým výkonem a „aktivitou“ mohu přiřadit k zařízením o několik let zpátky. Přesto mu nebudu křivdit a dám mu za pravdu, že k dokonalosti opět ušel několik malých krůčků z původní verze 7.4. Pokud ale často a hodně surfujete na internetu, nebude pro vás Nokia 603 ani další telefony se systémem Nokia Belle tím nejideálnějším nástrojem, konkurence má prohlížení internetu vyřešeno lépe.

Internetový prohlížeč si stále neporadí s náročnějším Flashem, dokonce ani korektně nezobrazil YouTube videa na stránce...

Zatím žádné jiné zařízení od Nokie nemá NFC anténu umístěnou v zadním krytu. Co z toho vyplývá? Příjem by měl být silnější a interakce s NFC tagy a zařízeními by měla být bezproblémová. Nemělo by docházet k žádnému nepříjemnému rušení či přerušení komunikace. Nokia 603 navíc podporuje tzv. secure element na SIM kartě, díky čemuž umí uložit citlivá data jako hesla, osobní informace, kreditní, debetní či věrnostní karty do hardwarově zašifrované oblasti, která se nachází na SIM kartě. Anténa NFC komunikuje s telefonem pomocí dvou kontaktů.

Zhodnocení

K Nokii 603 jsem nejdříve přistupoval s pocitem, že je to tuctové zařízení a skoro dvojče k Nokii 500. Během testování jsem dospěl názoru, že i tato novinka má řadu vlastností, které ji odlišují od konkurence a činí tento telefon relativním originálem. Vzhledem k cenové kategorii musím ocenit a vyzdvihnout například přítomnost špičkového dotykového IPS displeje s technologií Clear Black. Porovnal jsem tento displej například s displejem Xperie S, která je více jak dvakrát dražším zařízením. Pro Nokii hovoří lepší podání barev, lepší kontrast, lepší pozorovací úhly a lepší podání černé. Dalším plusem je pokročila implementace čipu NFC s podporou secure elementu na SIM kartě. Nezanevřu ani na výkonný procesor 1,3GHz nebo slušnou výdrž baterie. Potěší také velmi rychlé reakce a celkový běh systému.

Co bych vytkl je méně hodnotně vypadající zpracování, kterému vládnou levně vypadající lesklé plasty. Takto novinka působí trochu jako dětská hračka a na dobrém dojmu ji nepřidává ani samotná tloušťka 12,7 mm. Málokterý standardní dotykový telefon je dnes tak tlustý. Díky větší tloušťce jsme se však dočkali větší baterie, což je mnohdy důležitější, než štíhlé tělo. Nokia by u svých zařízení ve střední třidě mohla zapracovat na fotoaparátu. Když už chybí autofocus, mohla zvolit kvalitnější optiku. Další nevýhody pramení spíše z operačního systému Nokia Belle, který, i když jej Nokia průběžně vylepšuje, je za zenitem. Horší je propojení se sociálními sítěmi, synchronizace s on-line službami a nijak rychlý není ani webový prohlížeč.

Své místo si Nokia 603 zřejmě najde, a to určitě minimálně mezi uživateli, kteří chtějí v dané cenové kategorii kvalitní dotykový displej a rychlé reakce. Android telefony v této ceně totiž mohou Nokii její rychlý běh jen závidět.

Konkurence

Sony Ericsson Xperia ray je elegantně zpracovaný smartphone s kovovými prvky nabídne menší 3,3 palcový dotykový displej s lepším rozlišením WVGA. Výhodou může být i fotoaparát s vyšším rozlišením 8 Mpx a technologií Exmor R. Naopak po stránce procesoru je ray slabším z dvojice – má 1GHz procesor. Rovněž ani pohotovostní výdrž nebude patřit mezi esa v rukávu.

Sony Ericsson Xperia ray – oficiální fotografie

Recenze Sony Ericsson Xperia ray – Ta pravá Xperia!

Sony Ericsson Xperia mini nabízí podobnou funkční výbavu, ztrácí ale ve výrazně menší úhlopříčce displeje 3 palce a horším rozlišení 480 × 320 bodů. U fotoaparátu obě zařízení nabídnou rozlišení 5 Mpx. Vestavěný procesor pracuje na taktu 1 GHz. Jedinou výhodou je podstatně nižší cena pod čtyři tisíce s daní, která může mít konečné slovo .

Sony Ericsson Xperia mini – oficiální fotografie

Recenze Sony Ericsson Xperia mini – Malý velký mobil

Samsung S8600 Wave 3 je o tisíc korun dražší. V této cenové kategorii je novince obstojným konkurentem. Jeho charakteristickým prvkem je vynikající zpracování podpořené kovovým tělem. Dotykový displej se zastavil na úhlopříčce 4 palce s technologií Super AMOLED. Fotoaparát nabízí rozlišení 5 Mpx. Vestavěný procesor nabízí o něco vyšší pracovní frekvenci 1,4 GHz. Pro někoho výhodou, pro někoho mínusem může být platforma Bada 2.0, jejíž slabinou je malá nabídka aplikací a velmi malé rozšíření.

Samsung Wave 3 – oficiální fotografie

Recenze Samsung Wave 3 – Do třetice všeho dobrého

A nakonec nesmím zapomenout ani na designové dvojče Nokii Lumii 710. Ta nabízí 3,7 palcový dotykový displej, zklamáním je ale obyčejná zobrazovací technologie TFT. Naopak v oblasti fotoaparátu, který disponuje 5 Mpx rozlišením, nabídne navíc automatické zaostřování. Výpočetní funkce zajistí 1,4 GHz jednojádrový procesor. Podstatným mínusem pro někoho může být pouze 8 GB interní paměť, která nejde rozšířit o paměťové karty.

Nokia Lumia 710 – oficiální fotografie

Recenze Nokia Lumia 710 – Windows Phone pro méně náročné

nokia-603
Klady
  • Rychlé a svižné reakce
  • Velmi hlasitý zvukový reproduktor
  • Relativně slušná pohotovostní výdrž
  • NFC a řešení NFC antény
  • Kvalitní IPS Clear Black displej
Zápory
  • Tužší klávesa pro ovládání hlasitosti
  • Občas špatně reagující dotyková vrstva
  • Pouze průměrný fotoaparát, kterému chybí autofocus
  • Zadní kryt je hůře odnímatelný
Diskuze ke článku
Adblock
Před pěti lety by to mohl být dobrý telefon. Dnes bych to nekoupil ani za 3000.
Adblock
LG Optimus 2X
Drone
Áááá zase starý, hloupý Symbian :D Dokud se nokie bude drzet Symbianu, tak nikdy nedohoni konkurenci (a rekl bych ze 2 telefony s WP to taky nezachrani). Éra Nokie je proste pryc. Pred 10 lety melo Nokii tak 60% lidi, dnes je to jinak. 60% lidi ma iPhone.
Robbie
Další moc pěkná recenze...;) jenom malá chybička, u té Lumii 710 jako konkurenta máte zmíněný 1GHz procesor, naopak v recenzi stojí 1,4GHz...:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze