Nokia 5310
recenze

Nokia 5310

Reinkarnace po 13 letech
8

O klasických tlačítkových telefonech je v posledních letech slyšet málo a pokud, jsou to zpravidla kousky s logem legendární Nokie. Za nimi stojí finská společnost HMD Global, která čas od času vzkřísí některou legendu let minulých. Letos se štěstí usmálo na model 5310, který zachovává ikonickou barevnou kombinaci a navrch přihazuje lákavé stereo reproduktory. Stačí to ale?

V roce 2017 jsme se dočkali vzkříšení Nokie 3310, o rok později nás HMD Global zaujalo novodobým banánem 8110 4G. Loni jsme si na retro výlety museli nechat zajít chuť, avšak letos se vše vrátilo do starých kolejí. Výrobce se rozhodl, že úspěšná byla i řada telefonů XpressMusic, ze které pro mnohé vyčnívala zejména Nokia 5310 XpressMusic. Právě tu se HMD Global rozhodlo reinkarnovat a přenést do roku 2020. Zatímco před 13 lety šlo o telefon střední třídy, letošní „znovuobjevení“ se nese v duchu základního tlačítkového telefonu. Kromě obvyklých vlastností tak zaujme důraz na hudební funkce, čelní stereo reproduktory a především vcelku zajímavá cena. Nabízí se však otázka, má takový telefon v dnešní době vůbec smysl?

Nokia 5310 – Unboxing a představení

Technické parametry Nokia 5310

Kompletní specifikace
Konstrukce123,7 × 52,4 × 13,1 mm, 88,2 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
Chipset, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 16 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia S30+
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2020,

Obsah balení

Při koupi nové Nokie 5310 vás možná překvapí prodejní balení, které je až nezvykle malé. Záhy zjistíte, že pravým důvodem je fakt, že výrobce v podstatě nic nepřibalil. Kromě telefonu je v krabičce už jen nabíječka a štos návodů. Upozornit musíme na fakt, že jde skutečně jen a pouze o nabíječku s neodpojitelnou kabelovou částí. Pakliže budete chtít telefon propojit s počítačem, musíte využít vlastní datový kabel.

Nokia 5310

Konstrukční zpracování a klávesnice: stejné jsou jen ty barvy

Vybavíte si původní Nokii 5310 XpressMusic? Šlo o malinkatý a tenký telefon, kterému nešel upřít styl. Stále nic? V tom případě vás odkážeme na nejnovější díl seriálu Retro, případně na srovnání obou Nokií. Připomenout si vzhled předlohy se skutečně hodí, neboť bez toho nabudete dojmu, že novinka z něj skutečně vychází. Pravda je ovšem taková, že nová Nokia 5310 přebírá jen barevnou kombinaci černé a červené. Na alternativní modro-černou kombinaci se nedostalo vůbec a poměrně zajímavá bílo-červená verze sice existuje, ale výrobce s ní pro český trh zatím nepočítá.

Na první pohled poznáte, že jde o telefon za pár stovek.

Zatímco před lety byla Nokia 5310 XpressMusic elegantním telefonem, kde se výrobce nebál sáhnout po kovových částech a precizně vypadajících lesklých plastech, v roce 2020 musíme na to vše zapomenout. Nokia 5310 je obyčejným plastovým přístrojem, ze kterého na první pohled dýchá, že jde o telefon za pár stovek. Vše umocní uchopení, kdy ucítíte matné plasty, které navíc během několika málo dní dokonale poškrábete, což zamrzí i u levného přístroje. Pokud odhlédneme od snadno poškrabatelného povrchu, působí telefon vcelku bytelně a pád na zem by jej do křemíkového nebe poslat neměl.

Pozastavit se musíme také u rozměrů. Původní telefon z roku 2007 byl, jak jsme si již řekli, neuvěřitelně malinkatý. To již o novince rozhodně neplatí, narostla do všech rozměrů, avšak současnou optikou jde s rezervou o kapesní zařízení. Než sáhodlouze řešit rozměry, vyzdvihněme opravdu příjemné držení. Telefon je totiž kompletně zaoblený, za což by vám vaše dlaň poděkovala, kdyby mohla hovořit.

Nokia 5310

Větší rozměry se kladně podepsaly na klávesnici, která má nyní více místa a jednotlivá tlačítka jsou skutečně velká. Osobně považuji psaní za velmi pohodlné, byť se bez mučení přiznám, že jsem si na tvorbu textu skrze alfanumerickou klávesnici do značné míry odvykl. Opomenout nesmím fakt, že mezi jednotlivými tlačítky jsou zcela nulové rozestupy, což by někomu mohlo vadit. Psaní poslepu je totiž samozřejmě komplikovanější. Samotný stisk tlačítek je ale jistý a rovnoměrné je i podsvícení klávesnice.

Pokud jsem k alfanumerické části kláves přeci jen nějaké výtky měl, nemám je k bloku funkčních kláves. Kontextová tlačítka jsou velká, totéž platí pro čtyřsměrnný ovladač s potvrzovacím středem, prostřednictvím něhož mi ovládání nečinilo žádné obtíže. Na hudební Nokii nacházíme tlačítka také po obou bocích. Vlevo jde o regulaci hlasitosti, vpravo o ovládání hudebního přehrávače prostřednictvím tří kláves. Zpracování těchto tlačítek již není tak precizní a zamrzí, že nejsou podsvícená. Inu, někde se šetřit muselo. Prohlídku kolem dokola lze zakončit na horní hraně, kde mají své místo nezbytné konektory microUSB a 3,5mm jack.

Nokia 5310

Celá zadní strana, respektive zadní kryt, je odnímatelná. Chce to trochu síly, ale nakonec kryt sundáte. Pod ním je baterie, opět uživatelsky vyměnitelná, ještě níže pak sloty pro všechny karty. Nokia 5310 pracuje s až dvěma mini SIM kartami a také paměťovou kartou.

Líbilo se nám
  • perfektně padne do ruky
  • vcelku pohodlná klávesnice
Nelíbilo se nám
  • velmi levně vyhlížející plasty
  • telefon se snadno poškrábe
  • klávesnice nemá rozestupy

Displej: dříve to šlo lépe

V případě TFT TN displeje se vracíme zhruba o dekádu nazpět. Úhlopříčka se zastavila na 2,45 palcích a rozlišení na tradičním QVGA. Jas má vcelku široký rozsah, nicméně na čidlo automatické regulace se nedostalo. Vystačit si musíte s pěti manuálními kroky úrovně jasu. Čitelnost je slušná i venku, opět s přihlédnutím k ceně. Překvapila čitelnost z úhlů, kdy barvy téměř nepřechází do inverzního stavu. Výjimkou je tradičně pohled co nejvíce seshora. Jde o paradoxní stav, neboť tímto neduhem displeje před lety rozhodně netrpěly. Ochrana displeje není svěřena odolnému sklíčku, avšak prozatím se na něm škrábance neobjevily.

Nokia 5310
Líbilo se nám
  • slušný displej

Zvuk: tuhle Nokii nepřeslechnete

Telefon je vybaven dvěma čelními reproduktory. Ano, čtete správně, telefon za zhruba 1 300 Kč se pyšní něčím, co mnohdy chybí několikanásobně dražším smartphonům. Hrají neskutečně hlasitě a čistě, zaměřují se zejména na výšky, tudíž se skvěle hodí na mluvené slovo či hlasitý odposlech hovorů. Paradoxně jim však nesvědčí poslech hudby, takřka úplná absence hloubek je jednoduše znát. Ve výsledku jde tak spíše o obchodní lákadlo než o v praxi využitelný prvek.

Nokia 5310

Výstup do sluchátek zajišťuje 3,5mm jack, není tak problém připojit jakákoliv sluchátka. Kvalita zvuku sice nijak nenadchne, ale běžnému nenáročnému uživateli to vadit určitě nebude.

Líbilo se nám
  • čelní stereo reproduktory
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • kvalita reproduktorů mohla být lepší

Hardware a software: zase jen S30+

Nokia 5310 vybavena procesorem MediaTek MT6260A, 8MB operační pamětí a 16MB úložištěm. Jednotky jsme si nespletli… Naštěstí prostor můžete rozšířit paměťovou kartou o velikosti až 32 GB. U telefonu tohoto typu však na těchto specifikacích tolik nesejde. Mnohem více záleží na operačním systému, jeho možnostech a optimalizaci.

Možná jste očekávali nasazení operačního systému KaiOS, avšak bohužel. Tentokrát jej Nokia nechala u ledu a sáhla po neoblíbené jistotě v podobě prostředí S30+. To působí podobně jako dávné S40, případně S30, avšak zdaleka již nemá tolik možností. Pohotovostní displej je poměrně chudý a zobrazuje jen nutné informace. Hlavní menu lze zobrazit jako matici 4×4 ikonky, matici 3×3 ikonky nebo seznam, který poskytne zřejmě největší font písma. V nastavení lze měnit velikost písma pro menu, zprávy a kontakty. V praxi jsem však žádnou změnu nepozoroval.

Nokia 5310
Hlavní menu

Menu je až překvapivě bohaté na funkce, avšak brzy zjistíte, že tolik toho telefon zase neumí. Telefonní seznam je například velice jednoduchý a dokáže pojmout jen dvě telefonní čísla, jméno a případně obrázek/fotografii. Nic víc. V seznamu kontaktů lze naštěstí vyhledávat pomocí postupného psaní jména. Vyzvánění je možné využít vždy jen jedno pro SIM kartu, konkrétnímu kontaktu přiřadit nelze. Editor zpráv je podobný všem starším Nokiím a je společný pro textové i multimediální zprávy. Nechybí informace o počtu zbývajících znaků a dokonce ani slovník T9. Pro mladší ročníky: jde o způsob rychlého zadávání textu stiskem každé klávesy jen jednou. Slovník se snaží nabídnout slovo, které by se vám mohlo hodit, přepnutí slov probíhá hvězdičkou.

Ve znamení jednoduchosti pokračuje kalendář s pouze měsíčním náhledem. Událost jde přidat, avšak jen jednoho druhu a vrcholem je možnost opakování a různého připomenutí. Mezi aplikacemi lze nalézt prohlížeč Opera mini či Počasí. Dokonce zde figuruje logo Facebooku, avšak jde pouze o odkaz, který v Opeře mini otevře mobilní verzi webových stránek Facebooku. V Extra nabídce lze najít stopky, minutku a převodník měn. Bohužel nikdy nenajdete ani základní e-mailový klient.

Nokia 5310
Hudební přehrávač

Důležitým prvkem Nokie 5310 je výbava spjatá s hudbou. V menu proto naleznete hudební přehrávač, který bohužel nelze rychle spustit bočním tlačítkem. Přehrávač je to opět jednoduchý a například nezvládá třídění dle interpretů či alb. Jednoduše hraje vše ze složky. Zvládá hrát opakovaně, náhodně a bonusem je zobrazení obrázku alba, pokud je k souboru přiřazen. Pokud vám nebude stačit vlastní hudba ve formátech MP3 či AAC, můžete zapnout rádio. To mimochodem dokáže automaticky naladit stanice ve vašem okolí a navrch hraje i bez připojených sluchátek.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • rádio hraje i bez sluchátek
Nelíbilo se nám
  • velikost písma reálně měnit nejde
  • velmi jednoduché základní aplikace

Výdrž baterie: několik dní standardem

Baterii s kapacitou 1 200 mAh můžete uživatelsky vyměnit. Výdrž je značně variabilní. Pokud budete pouze volat a psát SMS, počítejte s přibližně týdenní výdrží. Jakmile začnete telefon více využívat: například poslouchat hudbu nebo se odvážíte využít datové přenosy, klesá stav baterie o poznání rychleji.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • vyměnitelná baterie

Konektivita: internet jen v nouzi

Již jsme si řekli, že je telefon vybaven microUSB. USB-C bychom viděli raději, ale zde to ještě skutečně omlouvá velice nízká cena. Konektor slouží k nabíjení i přenosům dat, avšak jen na paměťovou kartu. Do interní paměti se nám přes kabel dostat nepodařilo. Bezdrátově telefon komunikuje skrze Bluetooth 3.0. Pokud jde o mobilní sítě, je to smutná podívaná. Nokia 5310 podporuje pouze sítě GSM ve dvou pásmech, což může být problém například v USA. Tato informace nám také říká, že vrcholem datových přenosů je technologie EDGE, tedy velmi pomalé připojení.

Líbilo se nám
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • chybí LTE

Fotoaparát: děkujeme, nechceme

Na zadní straně je integrovaný digitální fotoaparát, který nijak nevyčnívá nad okolní povrch. To je sice fajn, ovšem jen do doby, než zjistíme, že má VGA rozlišení. Abychom absurdnost přítomnosti fotoaparátu náležitě demonstrovali, napíšeme si rozlišení číselně – 640 × 480 pixelů. To nabízely telefony před více než 15 lety, takže je jasné, že díru do světa s ním Nokia 5310 rozhodně neudělá.

Nokia 5310

Výsledné snímky, které se pořizují na výšku, jsou bez pardonu žalostné. O ostrosti se ani nelze bavit, barvy jsou rozpité a rozlišení tak nízké, že prohlížení je možné jen a pouze na displeji této Nokie. Je velká škoda, že výrobce nedokáže telefon osadit alespoň 2megapixelovým snímačem. Třeba takovým, jaký měl původní model. U fotoaparátu je také dioda. Jak asi tušíte, ta kvalitu fotografií nezachrání. Lze ji však použít jako svítilnu.

Ukázkové fotografie

Můžete také natáčet video, avšak maximálně v mizerném rozlišení 320 × 240 pixelů a s pouhými 10 snímky za vteřinu.

Líbilo se nám
  • diodu u fotoaparátu lze použít jako svítilnu
Nelíbilo se nám
  • fotografování v režimu na výšku
  • velmi nekvalitní snímky i videa

Zhodnocení a konkurence: kdo ji bude chtít?

Nokia 5310 vzbuzuje jistou dávku nostalgie, což je hezké, ale málokdo za ni bude chtít platit. Její výbava je postavena na hudebních funkcích. Pakliže bychom měli najít uživatele, kterému by mohla vyhovovat, půjde o člověka, který jen volá, píše SMS a telefon chce příležitostně využít k poslechu hudby. Jenže tímto způsobem zvládnou fungovat mnohé další levné Nokie. Dnešní kousek má sice navíc stereo reproduktory, ty však v praxi příliš využít nelze.

Na českém trhu aktuálně můžete pořídit třeba Nokii 220, která někomu může připomenout dávnou 3210. Výbava je podobná dnešní Nokii 5310, ale chybí stereo repráčky. Na druhou stranu má Nokia 220 zásadní funkci, kterou je podpora LTE, což považujeme za důležitější. Cenově přitom vychází ještě o 200 Kč levněji.

Nokia 220 4G

Rozměry121,3 × 52,9 × 13,4 mm, 86,5 g
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát0,3 Mpx, video: 320 × 240 px, 15 FPS
Procesor
Paměťúložiště: 24 MB, microSD
Akumulátor1 200 mAh

Celkově kvalitnější zpracování a lepší fotoaparát pak nabídne Nokia 3310 (2017), která je nepatrně dražší, ale přesto poslouží velmi dobře. I ji navíc lze použít jako hudební přehrávač.

Nokia 3310 (2017) 2G

Rozměry115,6 × 51 × 12,8 mm, 79,6 g
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px
Procesor
Paměťúložiště: 16 MB, microSDHC
Akumulátor1 200 mAh
nokia-5310
Klady
  • stereo reproduktory
  • pohodlné klávesy
  • důraz na hudbu
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • chybí podpora LTE
  • velmi nekvalitní fotoaparát
  • prostředí s aplikacemi jen pro velmi nenáročné uživatele
  • nepříliš kvalitní materiály
Diskuze ke článku
FantomasMan
FantomasMan
V minulosti som razil teóriu, že pre našich rodičov je tlačítkový mobil ideál. Ale už si to nemyslím. A prečo ? Otestované na vlastných rodičoch. A výsledok je taký, že ideálny mobil pre seniora je iPhone. A je len na Vašej peňaženke ktorý...
Lukáš
Vybírám telefon pro rodiče a který je lepší, tento, nebo 3310?
Honza M
Honza M
Naposledy upraveno: 27. 5. 2020 23:06
Radši ten původní. Hudební přehrávač co neumí ID3 a to si ta Nokie říká hudební telefon? Kontakty pouze jedno číslo, fotoaparát spíše parodie aby se neřeklo. Series 30 ať si Nokie strčí za klobouk, na tu jsem nadával už před 13 lety a dneska se na tom nic nezmění. Měl jsem Nokii 1661 a nedalo se to používat. Nokie by se měla odrazit spíše od Series 40 nebo Series 60. Kdyby nevypli TLS1.1 což uzemnilo Operu Mobile, tak bych neměl problém používat Nokii N95 nebo N8 nebo něco jiného se Series 40/60 namísto Androidu. Neví někdo zda se dá Opera Mobile znovu zprovoznit třeba použitím nějakého proxy?
Jab
Moje zkušenost je ta, že starší člověk se nejlépe naučil s Windows Phonem. Dlaždice až přes půl obrazovky (na šířku) a vše důležité okamžitě po ruce. Při přechodu na nový WP pak nebyl problém vytvořit stejnou obrazovku jako u předchozího.

Ale co se dá dělat. WP už odpočívá v pokoji. A s tím přišel opět problém, jak lidi bez vyvinuté počítačové inteligence naučit se smartphonem. Jejich chyba to není. Tam kde my vidíme podobnosti s ovladáním jiných OS a rychle se tak zorientujeme, tam oni nemají roky předchozích zkušeností a tápají.

Odchodu WP je mi tedy líto i z výše uvedeného důvodu. Podobné hloupé telefony si pak může HMD ušetřit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze