Nokia 5.1
recenze

Nokia 5.1

Hliníková kráska s nedostatky
15

Na konci května představila Nokia mimo jiné přímého nástupce svého loňského modelu 5. Nová Nokia 5.1 nabízí elegantní design s tělem z hliníkového bloku a proti svému předchůdci slibuje o 40 procent vyšší výkon i přepracovaný fotoaparát. Jak si vedla v našem testu?

Původní Nokia 5 byla jedním z prvních telefonů, se kterými se obnovená značka Nokia pod křídly společnosti HMD Global vrátila loni na trh s chytrými mobilními telefony. Nová Nokia 5.1, která rovněž patří do střední třídy, je pak jejím přímým nástupcem, který však spíše řeší některé slabší stránky svého předchůdce, než aby přinášela něco nového.

Nokia 5.1
Oficiální fotografie Nokie 5.1

Uživatele potěší především svým tělem vyrobeným z jediného kusu hliníku a 5,5palcovým displejem s Full HD+ rozlišením, tedy se stále oblíbenějším poměrem stran 18:9. O dostatek výkonu by se měl postarat osmijádrový MediaTek Helio P18. Na český trh se však bohužel dostala pouze verze s 2 GB RAM a 16 GB interní pamětí. Z další výbavy pak můžeme zmínit 16Mpx zadní fotoaparát nebo NFC. Další slabinou se pak zdá použití staršího microUSB místo stále oblíbenějšího a rychlejšího USB-C. Za to všechno si výrobce řekne o 4 999 Kč. Vyplatí se za tyto peníze?

Technické parametry Nokia 5.1

Kompletní specifikace
Konstrukce151,1 × 70,7 × 8,3 mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 640 × 3 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P18, CPU: 8×2 GHz, GPU: ARM Mali-T860
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 970 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:05 hodin
Dostupnostsrpen 2018, 4 999 Kč

Nokia 5.1 – videorecenze

Obsah balení

V typické ploché krabici naleznete kromě telefonu, špendlík, nabíječku, datový/nabíjecí kabel a špuntové handsfree. Navíc nechybí ani obvyklá sada manuálů.

Nokia 5.1

Konstrukční zpracování: chladivý hliník

I s 5,5palcovou úhlopříčkou je Nokia 5.1 díky podlouhlému displeji celkem kompaktní. Telefon dobře padne do ruky, k čemuž přispívají i jeho zaoblené boky. Tělo tvoří jeden blok z hliníkové slitiny série 6 000 vyrobený procesem sestávajícím z 33 kroků zahrnujících obrábění, eloxování a leštění. Nokia navíc použila matný povrch, díky čemuž telefon netrpí na ulpívání otisku prstů. Výsledkem je elegantní telefon, který vypadá mnohem dražší, než ve skutečnosti je.

Nokia 5.1 se nabízí ve třech barevných provedeních. Kromě klasické černé (Black) můžete sáhnout po extravagantnější měděné (Copper) nebo tmavě modré (Tempered Blue), kterou jsme měli k dispozici my. Modrá nevypadá tak výrazně jako měděná, ale telefonu vyloženě sluší a vypadá elegantně.

Přední straně dominuje displej roztažený až k okrajům. Dostal i zaoblení. Na přední straně již nezbylo místo na snímač otisků prstů, který se tak proti předchozí generaci přesunul na zadní stranu telefonu. Pod displejem se však nenašlo místo ani na tlačítka, která tak jsou pouze virtuální. Nad displejem má své místo logo Nokia, oko senzorů a čočka přední kamery. Notifikační dioda chybí.

Dvě SIM a microSD karta dostaly samostatné šuplíky.

Zádům telefonu dominuje zaoblený pásek, který obsahuje čočku hlavního fotoaparátu a dvoubarevnou přisvětlovací diodu. Nokia opět vsadila pouze na jednu čočku a duálního fotoaparátu jsme se tak opět nedočkali. Nad fotoaparátem je drobný otvor sekundárního mikrofonu, pod ním pak lehce zapuštěná kruhová čtečka otisků prstů. Ta je nejen rychlá, ale navíc i přesná. Kromě toho už záda jen zdobí gravírované logo Nokia, které je však téměř neznatelné.

Na pravém boku nalezneme pouze typickou sestavu dlouhého regulátoru hlasitosti a vypínače. Tlačítka mají horní stranu stejnou jako zbytek telefonu, ale jejich boky jsou stříbrné, což vypadá efektně. Tlačítka přitom nad své okolí příliš nevystupují, ale přesto jsou dobře nahmatatelná a dobře se tisknou.

Na protějším boku je dvojice zásuvek, do kterých se dostanete pomocí přibaleného špendlíku. Horní obsahuje slot pro dvě nanoSIM, spodní pak slouží pro microSD kartu. Nokia tak jde proti současnému trendu používat hybridní sloty a potěší všechny, kteří chtějí současně používat obě SIM a paměťovou kartu. Spodní hranu okupuje starší microUSB konektor, telefonní mikrofon a zapuštěná mřížka hlasitého reproduktoru. 3,5mm sluchátkový konektor je pak na horní hraně.

Nokia 5.1

Zpracování je i díky kovovému tělu příkladné. Telefon je na první pohled bytelný, ale ani při hrubším zacházení se nikde nic neprohýbá ani nevrže. Další pochvalu zaslouží i již zmiňovaný matný povrch.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • hliníkové tělo
  • kompaktní rozměry
  • samostatný slot pro paměťovou kartu
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • absence notifikační diody

Displej: podlouhlých 5,5palců s Full HD+

Proti předchozí generaci u Nokie 5.1 narostla úhlopříčka IPS displeje o 0,2 pace. Změnil se však formát displeje a hlavně se zvýšilo jeho rozlišení z dnes již podprůměrného HD na Full HD+. S viditelným rastrem se tak při běžném používání nesetkáte.

Kromě dobrých pozorovacích úhlů a jemného rozlišení displej potěší i věrným barevným podáním a širokými pozorovacími úhly. Na přímém slunci je displej dobře čitelný. Adaptivní jas funguje spolehlivě a samozřejmě si můžete jas upravit i manuálně pomocí posuvníku. O ochranu displeje před poškozením se pak stará odolné sklo Corning Gorilla Glass neznámé generace.

Líbilo se nám
  • dobré barevné podání
  • široké pozorovací úhly
  • jemné rozlišení

Zvuk: hlasitě, ale průměrně kvalitně

Hlasitý reproduktor, který se nachází na spodní straně, hraje skutečně hlasitě. Je však bohužel jen jeden, takže na stereo bez sluchátek musíte zapomenout. Jeho zvukový projev je spíše průměrný bez nějakého znatelnějšího prokreslení. O něco lépe si pak vede 3,5mm jack, ale pouze v případě, že použijete nějaká lepší než přibalená sluchátka. Ta poslouží spíše v nouzi.

Nokia 5.1
Líbilo se nám
  • dostatečně hlasitý zvuk reproduktoru
  • přibalená sluchátka
Nelíbilo se nám
  • průměrný zvuk z hlasitého reproduktoru
  • podprůměrná kvalita sluchátek

Výkon hardwaru: starší procesor

U Nokie 5 použil výrobce celkem nevýkonný Snapdragon 430, u novinky pak sáhl po konkurenčním MediaTeku Helio P18. Ten nabízí o něco vyšší výkon, přesto se stále jedná o starý procesor vyráběný ještě 28nm procesem, který se svým výkonem ani funkcemi nemůže rovnat novějším 10nm procesorům. Druhé zklamání pak je, že Nokia si pro český trh vybrala slabší konfiguraci s 2 GB RAM, což je dnes již funkční minimum. Při běžném používání to zas až tak nevadí, ale u náročnějších aplikací a her už je menší výkon znát. Provedl jsem několik benchmarků. AnTuTu se přitom vůbec nedokončilo.

Benchmarky

Interní paměť má kapacitu 16 GB, ze kterých máte k dispozici přibližně polovinu. To není mnoho a velice rychle se zaplní. Stačí nainstalovat pár her a nahrát několik filmů a telefon vám bude hlásit, že dochází volné místo. Paměťová karta je tak nezbytností. Telefon podporuje microSD do kapacity 256 GB a co je nejdůležitější, má dedikovaný slot, takže paměťová karta neubírá místo pro druhou SIM.

Líbilo se nám
  • dedikovaný slot pro microSD
Nelíbilo se nám
  • starší procesor
  • pouze 2 GB RAM
  • menší interní paměť

Výdrž baterie: 1,5 dne

Uvnitř se skrývá nevyměnitelný akumulátor s kapacitou 2 970 mAh. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, telefon s přehledem vydrží 1,5 dne, pří méně náročném nabíjení se můžete dostat i na dva dny. Samozřejmě záleží na tom, jak intenzivně telefon používáte. Hraní her nebo navigování vás o energii připraví už po pár hodinách.

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 1080p. Telefon v tomto testu vydržel naživu 7 hodin 7 minut. Co se týče nabíjení, tak telefon má pouze starší microUSB port a ne rychlý USB-C. Na 80 procent se Nokia 5.1 dostala za 1 hodinu 25 minut a plný stav hlásila za 2 hodiny 5 minut.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž

Konektivita: plná výbava

Do plné konektivity chybí Nokii 5.1 pouze infraport. Máte zde LTE na obou SIM s podporou VoLTE, Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.2. Navíc nechybí ani NFC. Kabelové připojení pak zajišťuje již zmiňované microUSB 2.0, které podporuje USB OTG.

Nokia 5.1

Pro navigování je telefon vybavený nejen americkým systémem GPS, ale nabízí i konkurenční ruský GLONASS a čínské BeiDou. Díky tomu trvá nalezení a zafixování polohy pouze pár vteřin a telefon si ji drží i v místech s horším výhledem na oblohu. Při pěší turistice navíc oceníte i přítomnost elektronického kompasu.

Líbilo se nám
  • VoLTE, NFC i OTG
  • elektronický kompas
Nelíbilo se nám
  • starší microUSB 2.0

Fotoaparát: solidní fotografie a slabší video

Zadní fotoaparát dostal 16Mpx snímač a fázové automatické ostření. O přisvětlení se pak postará duální dvoutónová LED. Škoda však, že postrádá optickou stabilizaci. Přední fotoaparát má proti tomu zadnímu poloviční rozlišení, což pro potřeby pořizování selfies stále dostačuje. Sice postrádá jakoukoli možnost přisvícení, ale na druhou stranu disponuje širokoúhlým objektivem, což oceníte při pořizování selfies ve větších skupinkách.

Vestavěná fotoaplikace nabízí jednoduché prostředí. Mezi jednotlivými režimy snímání se přepíná přepínači vedle spouště. Najdete zde manuální režim, panorama, video, zpomalené video nebo časosběr. Další nabídka se pak zobrazuje na základě zvoleného režimu u protějšího okraje displeje.

Obrazová kvalita hlavního fotoaparátu lze označit v dané cenové relaci jako dobrá. Snímky jsou ostré, dobře prokreslené a s dobrými barvami. Co však musím vytknout je určitá lenost fotoaparátu. Ta se projevuje v ostření, kdy si především za horších světelných podmínek pár sekund počkáte, než fotoaparát zaostří. Proto není příliš vhodný při focení pohybu. Podobně líný je však při použití funkce HDR, která má řešit menší dynamický rozsah snímače. I v tomto případě si na výsledný snímek několik sekund počkáte. Stejně jako předchozí generace, i Nokia 5.1 nabízí funkci automatické HDR, ale tu můžete v nastavení vypnout. Velice slušné jsou i fotografie z předního fotoaparátu, i když u nich dochází ke zhoršování kvality a přibývání šumu při nedostatku světla rychleji než u zadního fotoaparátu.

Nokia 5.1 (testovací video) - 1080p, exteriér

Co se týče videa, tak to může mít maximální rozlišení Full HD s 30 snímky za vteřinu. Ukládá se ve formátu 3GP. Barevné podání je dobré, ale mohlo by být lépe zaostřené a také plynulejší. I zde by se pak hodila optická stabilizace obrazu.

Líbilo se nám
  • solidní obrazová kvalita
  • širokoúhlý přední fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • slabší video
  • pomalé ostření
  • pomalé HDR
  • absence optické stabilizace

Software: čistý android plynulost nezaručí

Nokia 5.1 patří do programu Android One, který jí má zajistit rychlé aktualizace a záplaty. Přesto však zatím běží na Androidu 8.0.0 Oreo a nedostala ani aktualizaci na Android 8.1. Během testování alespoň přišla srpnová záplata. Ta předchozí byla z června. Přesto však Nokia 5.1 patří mezi modely, které mají v budoucnu přislíbený nový Android 9 Pie. Nokia si v systému upravila pouze ikonky. Doinstalovala pak v podstatě jen aplikaci Podpora, která obsahuje uživatelskou příručku, chat s podporou a další užitečné informace, a vlastní aplikaci fotoaparátu.

Při běžné práci je prostředí plynule a poměrně rychlé. Při náročnějším používání a otevření mnoha aplikací už telefonu však lehce dochází dech a animace se začínávají zadrhávat. Přesto jsem se během testování nesetkal se zamrzáním, pády aplikací nebo restartem.

Líbilo se nám
  • příslušnost k programu Android One
  • přislíbený Android 9 Pie
Nelíbilo se nám
  • zatím čeká na Android 8.1
  • horší optimalizace na náročnější používání

Zhodnocení: skvělé zpracování, slabší hardware

Nokia 5.1 nabídne opravdu povedený design s tělem z jednoho kusu hliníku, který působí dražším dojmem, než ve skutečnosti je. Potěší Dual SIM a dedikovaný slot pro microSD kartu a kvalitní displej s poměrem stran 18:9. Telefon má díky zařazení do programu Android One čistý Android i přislíbenou aktualizaci na verzi 9 Pie, ale zatím nemá ani verzi 8.1. Solidní výsledky podávají oba fotoaparáty, alespoň co se týče fotografií.

Nokia 5.1

Najde se však i celá řada slabin. Tou nejzásadnější je použitý starší procesor, pouze 2 GB RAM a interní paměť 16 GB, což je dnes již na hranici použitelnosti. Za pět tisíc korun, kolik Nokia 5.1 stojí, můžete mít kousky s 3 GB RAM, interní pamětí 32 GB i výkonnějším hardwarem. Rovněž zamrzí, že výrobce vybavil telefon starším microUSB místo USB-C.

Pro fanoušky značky Nokia a uživatele, kteří chtějí elegantní telefon s kvalitním zpracováním a oželí vyšší výkon, se přitom za necelých pět tisíc korun může stále jednat o dobrou volbu. Sáhnou po ní i zájemci, kteří hledají Dual SIM s dedikovaným slotem na microSD kartu. Takových je dnes na trhu jako šafránu.

Konkurence

Pokud patříte mezi fanoušky Nokie, tak se vyplatí příplatek 1 500 Kč za vyšší Nokii 6.1. Za tyto peníze dostanete telefon s neméně povedeným designem a podlouhlým 5,5palcovým displejem. Uvnitř se pak skrývá Snapdragon 630, 3 GB RAM a interní paměť 32 GB. Nechybí ani USB-C konektor. Na druhou stranu však nemá dedikovaný slot pro microSD, ale pouze hybridní slot.

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Za stejnou cenu jako Nokii 5.1 pak můžete mít kovový Huawei P Smart s 5,65palcovým Full HD+ displejem, osmijádrovým procesorem Kirin 659, 3 GB RAM, interní pamětí 32 GB a duálním fotoaparátem. Nechybí ani NFC. Spokojit se však musíte s hybridním slotem a postarším microUSB.

Huawei P Smart

Rozměry150 × 72 × 7,5 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Přibližně 5 000 korun zaplatíte i za loňské Xiaomi Mi A1, které rovněž patří do programu Android One. Z dalších parametrů pak můžeme zmínit 5,5palcový Full HD displej, osmijádrový Snapdragon 625, 4 GB RAM, interní paměť 64 GB, duální fotoaparát a USB-C.

Xiaomi Mi A1

Rozměry155,4 × 75,8 × 7,3 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 080 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin
nokia-51
Klady
  • elegantní vzhled
  • kvalitní dílenské zpracování
  • podlouhlý displej
  • dedikovaný slot pro microSD kartu
  • Android One
  • NFC
  • solidní kvalita fotografií
Zápory
  • průměrný zvuk
  • nekvalitní přibalená sluchátka
  • absence notifikační diody
  • starší procesor
  • pouze 2 GB RAM a 16 GB úložiště
  • pomalé ostření a horší video
Diskuze ke článku
Honza
Skvělá plečka. Beru 10 kousků :D
Lukásš
Mediatek, 2GB ram, 16GB úložiště.... To si můžou nechat.
Blue Sun
Blue Sun
Takhle malou RAM a úložiště leda s Androidem Go. Nenažrané, prehistorické Helio s mizerným výkonem, foťák je tam jen do počtu. A jestli i zvuk je takový, jak popisují, pak je vidět, že to je prostě jen skládačka výběhových součástek, prodávaná za nesmyslnou cenu.
Nedělala tohle Nokie už v dřívějších dobách? Takže jo, ta "pravá" finská Nokia je zpátky.
Michal
Tohle je snad drahý i za 2500. Málo RAM, malé úložiště, rámečky kolem displeje jako kráva... Nic zajímavého.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze