Nokia 5
recenze

Nokia 5

Čistota neznamená dokonalost
45

Již od prvních zpráv o návratu Nokie díky společnosti HMD čeká netrpělivě mnoho lidí na první vlaštovky znovuzrozené legendy. A ten okamžik konečně nastal. Jako první se nám dostala do rukou Nokia 5, prostřední model z trojice levných zařízení, která nám mají ukázat směr nové Nokie. Pojďme zjistit, kam přesně Nokia pod křídly HMD směřuje.

Už je to nějaký ten týden, co jsme zrecenzovali znovuzrozenou Nokii 3310, ale až nyní nastává čas se podívat na první smartphony od Nokie, které jsou prvními skutečně moderními telefony od finského výrobce pod vlastnictvím společnosti HMD Global. V nabídce budou pro začátek tři levnější zařízení: Nokia 3, Nokia 5 a Nokia 6. Začátek pro Nokii 6 u nás je sice stále trochu nejasný, ale za pár týdnů bychom se měli prvních dvou jmenovaných dočkat. Kdy uvidíme i Nokii 6, to je stále otázkou. Dnes se však podíváme na prozatím nejdražší a nejlepší novodobou Nokii, která přináší 5,2palcový displej, kovové tělo, Snapdragon 430, 2 GB RAM a především hlavní výsadu těchto nových zařízení – naprosto čistý Android 7.1.1 Nougat.

Nokia 5

Technické parametry Nokia 5

Kompletní specifikace
Konstrukce149,7 × 72,5 × 8,1 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, , GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2017,

Nokia 5 – videopohled

Obsah balení: nic nechybí

V pěkné krabičce odkazující svým obrázkem na legendární fotky rukou, které Nokii dlouho doprovázely, se samozřejmě nachází samotný telefon, spousta příruček a prospektů, nabíjecí adaptér a microUSB kabel. Malým bonusem jsou poté černá pecková sluchátka s mikrofonem.

Design a konstrukce: mix nového se starým

Design odkazuje tak trochu na starší Lumie ještě z dob minulé inkarnace Nokie, což není na škodu, jelikož konstrukce byla často chválenou vlastností Lumií. Konstrukce svými tvary, dimenzemi a třeba i logem Nokia na přední straně na tyto telefony jasně odkazuje. Prakticky každý, komu jsem telefon půjčil, hned poznamenal, že telefon vypadá prostě jako Nokia. V tomto ohledu odvedlo tedy HMD dobrou práci.

Samotná konstrukce je ovšem tentokrát celokovová, tedy až na plastové předěly antén. Všechny hrany jsou výrazně zaoblené, telefon skvěle padne do ruky, moc neklouže a pohodlně se drží a ovládá. Navíc jsou plastové předěly perfektně zapuštěny do těla zařízení, byť jejich vzhled, kdy kryjí celý spodek a vršek telefonu, nemusí být každému sympatický. Stejně tak lehce vystupující modul s fotoaparátem uprostřed zad nemusí být každému po chuti, jelikož se díky němu telefon na rovné ploše lehce kývá.

Celkový design není sice zrovna výjimečný, ale telefon určitě nevypadá špatně – ba právě naopak. Nokia 5 je pěkný a výborně zpracovaný telefon, který v ruce působí jako dražší zařízení, než ve skutečnosti je. Dobrou zprávou je potom rozhodně také přítomnost čtečky otisků prstů mezi dvěma podsvětlenými senzorovými tlačítky pod displejem. Ta je až překvapivě spolehlivá, ale zároveň také bohužel dost pomalá, jelikož odemknutí zabere asi 2 sekundy. Alespoň že poslouží i jako domovské tlačítko a umožní zaregistrovat až 5 otisků.

Na pravé straně máme potom kolébku hlasitosti a vypínací tlačítko. Obě tlačítka mají velmi příjemný a výrazný stisk, a i když leží velmi vysoko, jsou skutečně na dobré pozici. Díky tvarům a rozměrům Nokie 5 totiž zařízení snadno uchopíte a ovládáte i jednou rukou, takže se kupodivu nemusíte nijak neohrabaně natahovat, když chcete změnit hlasitost.

Protější levou hranu si jen pro sebe zabrala dvojice slotů. Jeden slouží pro microSD kartu a druhý dvojitý pro nanoSIM karty. Nemusíte se tedy rozhodovat, zda chcete dvě SIMky nebo větší úložiště. To není úplně standardní a rozhodně si za to zaslouží výrobce pochvalu. Doplním také, že Nokia by měla být na našem trhu k dispozici nejen v naší stříbrné barvě, ale také v černé či tmavě modré.

Líbilo se nám:

  • skvěle zpracované kovové tělo
  • přítomnost čtečky otisků prstů
  • dobře se drží a ovládá
  • sloty pro dvě SIM karty a microSD kartu zvlášť

Nelíbilo se nám:

  • pomalé odemykání pomocí čtečky

Displej: neurazí

Nokia 5 je prozatím nejdražším a nejlepším 5,2palcovým zařízením výrobce, a to i přesto, že nabídne „pouze“ HD rozlišení. To sice dostačuje, ale konkurence už v dnešní době nabídne víc i za menší peníze. Jemnost na běžnou práci v prostředí postačí, ale občas si rastru či rozmazání u fotek, videí či menšího testu všimnete. Pozorovací úhly jsou ale skvělé, rozsah jasu také neurazí, navíc panel kryje 2.5D sklo Gorilla Glass. Ani čitelnost na slunci vyloženě nezklamala, ale žádný zázrak to také není.

Nokia 5

Především tu však bohužel chybí notifikační LED dioda, což není určitě bezvýznamné mínus a pár lidí tím Nokia určitě odradí. Stejně tak tu není možnost jakéhokoliv nastavení barev displeje či filtr modrého světla, který už mnoho výrobců do svých telefonů dává. Zarazilo mě rovněž silné unikání světla na levé straně displeje, kde je backlight bleeding velmi výrazný a na tmavém pozadí vždy praští do očí.

Líbilo se nám:

  • dostatečně kvalitní panel
  • 2.5D sklo Gorilla Glass
  • dobré pozorovací úhly a slušný rozsah jasu

Nelíbilo se nám:

  • chybí notifikační LED dioda
  • žádné možnosti nastavení obrazu a absence filtru modrého světla
  • výrazný backlight bleeding na levé straně displeje

Zvuk: prověřený standard

Na spodní hraně telefonu můžeme spatřit malý reproduktor, který hraje skutečně velmi hlasitě, avšak má problémy s vysokými tóny a občas zní zvuk plechově. Není to zkrátka žádná hitparáda a svou kvalitou zvuku patří mezi průměr, i když hlasitostí se vyjímá. Vyplatí se tedy raději zapojit sluchátka pomocí 3,5mm jacku, který do vašich uší dodá sice trochu plochý, ale čistý a poměrně hlasitý zvuk. Dokonce dostanete v balení i černá pecková sluchátka, i když ta moc kvalitní nejsou – rozhodně bude telefon hrát líp, pokud si koupíte nějaká kvalitnější.

Nokia 5

Líbilo se nám:

  • velmi hlasitý reproduktor
  • dobrý 3,5mm jack výstup
  • sluchátka v balení

Nelíbilo se nám:

  • průměrná kvalita zvuku z reproduktoru

Baterie: nikdy nezklamala

Co však mohu opět pochválit je výdrž baterie s kapacitou 3 000 mAh. Ta vydržela vždy minimálně den a půl běžného používání s neustále zapnutým internetem a jasem na maximum. Pokud jsem telefon trochu šetřil, dostával jsem se ovšem i na celé dva dny. Dokonce i v našem redakční testu výdrže uspěla Nokia 5 na jedničku s hvězdičkou. Streamovat HD video přes Wi-Fi vydržela výborných 10 hodin. Škoda jen, že tu máme pomalé nabíjení skrz starší microUSB. Z 0 na 100 % se dostanete za necelé tři hodiny a pokud telefon vytáhnete z nabíječky po hodině, skončíte na zhruba 50 %.

Nokia 5

Líbilo se nám:

  • dobrá každodenní výdrž
  • skvělé výsledky v redakčním testu

Nelíbilo se nám:

  • starší microUSB nabíjí baterii pomalu

Hardware: většinou postačí

Hardware této Nokie nenabídne za dané peníze to úplně nejlepší, ale určitě neurazí: osmijádrový Snapdragon 430, 2 GB RAM (cca 500MB k využití) a 16 GB interního úložiště (pouze 8 GB volných), které můžete rozšířit microSD kartou až o 128 GB.

Procesor zvládne méně náročné hry zcela bez problémů, ale na intenzivní hraní rozhodně nemá. On mu dá ostatně zabrat i náročný multitasking. Při zapnuté navigaci, poslechu hudby, hraní hry a chatování na Facebooku se dokáže občas slušně zapotit a celý systém sebou začne místy škubat a velmi se zpomalí. To však nemusí být úplně vinnou hardwaru, ale také optimalizace, ke které se ještě dostaneme. Větší RAM paměť by se však i tak hodila, jelikož telefon neudrží mnoho aplikací v paměti a při multitaskingu jde občas její nedostatek silně cítit. Obdobně vybavený Vodafone Smart V8 běžel mnohem lépe i ve větší zátěži, ale ten má právě už 3 GB RAM. Potěší však, že se telefon jako celek nikdy pořádně nezahřeje, a to ani při hraní her či sledování videí během nabíjení.

Líbilo se nám:

  • dostatečně výkonný procesor
  • microSD slot

Nelíbilo se nám:

  • 1 GB RAM navíc by se hodil
  • málo volného úložiště

Systém a prostředí: dokonalé to není

Nejsilnější stránkou znovuzrozené Nokie pod křídly HMD se má stát systém. Okna z dílen Redmondu jsou již minulostí a na jejich místo přiběhl zelený Android, a to rovnou ve verzi 7.1.1. Nokia navíc jako jeden z mála výrobců vložila do svých telefonů naprosto čistou verzi systému a dokonce je tu i Pixel Launcher z referenčních Google zařízení. O žádném bloatwaru či zbytečném balastu navíc tu tedy nemůže být řeč a navíc dostanete jen pár položek v nastavení, jako jsou gesta typu dvojité zmačknutí vypínacího tlačítka pro zapnutí foťáku.

Kompletně všechny aplikace obstará Google. Nokia si přidala pouze malou aplikace pro podporu Nokia mobile care či vlastní fotoaplikaci, a tak dostanete opravdu ryzí Android stejně jako u Pixelů, avšak za zlomek ceny. Samotné aplikace od Googlu jako Mapy, Chrome, Kalendář, Keep či Messenger asi netřeba představovat. Jedná se zkrátka o velmi jednoduché a pěkné aplikace, které sice často nemají tolik funkcí jako konkurenční alternativy, ale jako základ bohatě postačí. Navíc je vše propojeno a synchronizováno díky Google účtu, což je velká přednost.

I přes naprosto čistý Android 7.1.1 není optimalizace systému perfektní.

Prostředí samotné většinou běhá při běžné práci hezky plynule, i otevírání aplikací bývá poměrně rychlé. S lehčím používáním si tedy telefon poradí dobře. Jak už však bylo řečeno, přes naprosto čistý Android není optimalizace perfektní. Každý, kdo si Nokii 5 vyzkoušel, popsal běh prostředí, jako by měl telefon pomalejší odezvu a nereagoval ihned, s čímž souhlasím.

Naprosto běžně se lehce zadrhává animace přechodu do Google Now přes domovskou obrazovku, stažení notifikační lišty a vysunutí šuplíčku všech aplikací. Stejně tak při náročnějším používání a multitaskingu se aplikace mnohem déle otevírají a systém celkově se značně zadýchá. To už se potom začnou zadrhávat všechny animace v systému a třeba otevřít nabídku multitaskingu či nějakou aplikaci může zabrat nepříjemně dlouhou chvíli.

Tuto situaci dokázala nepatrně vylepšit nedávná aktualizace, která krom trochu větší plynulosti změnila třeba i intenzitu vibrací a přinesla s sebou hlavně bezpečnostní update na červnovou verzi. Zdá se tedy, že HMD o rychlých a pravidelných updatech nelhalo. Ještě však uvidíme, jak to bude s přislíbenou aktualizací na Android O, která by měla přijít prakticky ihned, jakmile ji Google uvolní. A to je nepochybně opravdu silný prodejní argument, kterým se jen tak někdo chlubit nemůže.

Snad Nokia pomocí aktualizací ještě zapracuje na plynulosti prostředí, protože u konkurentů s výraznou nadstavbou, jako třeba Huawei P9 Lite, jsem podobné problémy neměl. Stejně tak musím upozornit, že musíte počítat i s absencí pro Nokii známé funkce jako Glance Screen, čili Always On nebo ambientní displej, na což jsme byli kdysi zvyklí. Tohle už zkrátka není ta samá Nokia a nová „Pětka“ už není Lumia. Možná se podobné funkce dočkáme u jednoho z budoucích modelů.

Líbilo se nám:

  • naprosto čistý Android 7.1.1
  • Pixel Launcher
  • časté a rychlé aktualizace

Nelíbilo se nám:

  • občasné záseky animací při běžném používání
  • výrazné zpomalení a trhání systému v byť jen trochu vyšší zátěži

Fotoaparát: bez Carla to jde hůř

Vcelku průměrný je tu také fotoaparát, kdysi královská disciplína Nokie. 13Mpx se světelností f/2.0 zajišťuje fotky vždy ostré na první dobrou a nechybí jim většinou ani detaily, i když barvy jsou vždy trochu mdlé a fotky jsou tmavší než skutečnost. Kvalita fotek se pak drasticky zhorší v interiérech a s horším osvětlením, které velmi rychle přináší šum, ztrátu detailů a především rozmazání, jelikož fotoaparát nedokáže často vůbec zaostřit. To můžete ostatně vidět i v galerii fotek za horšího světla.

Snímky za dobrého světla

Nokia 5 zvládne natáčet samozřejmě také video, a to ve Full HD rozlišení při 30 FPS, které ovšem také není žádný zázrak a je navíc velmi rozklepané, ale nic jiného v této třídě ani nelze čekat. Velkým překvapením se ovšem stala přední 8Mpx kamerka, která umí vyfotit na svou kategorii velmi dobré snímky, ale chybí jí jakékoli přisvětlení. Zároveň u ní nechybí režim zkrášlení a můžete s ní rovněž natáčet záznamy v až Full HD kvalitě.

Fotografie za horší světla, v interiérech a selfie z přední kamerky

Větším kazem na fotoaparátu je poté jeho aplikace, která se Nokii moc nepovedla. Je sice velmi prostá a přehledná, ale její spuštění trvá klidně i 7 sekund a hlavně samotné focení chvilku zabere. Mnoho režimů tu také není a velmi prostý manuální režim je schovaný v textovém nastavení pod nesmyslným názvem Nastavení snímání. Nedivil bych se, kdyby o něm mnoho lidí po delší době používání ani nevědělo.

Líbilo se nám:

  • pěkné fotky za dobrého světla
  • velmi dobrá přední kamerka
  • přehledná fotoaplikace

Nelíbilo se nám:

  • výrazně horší snímky v interiérech a na horším světle
  • pomalá fotoaplikace, jež nenabízí mnoho možností

Konektivita: všechno jak má být

Vašemu propojení s okolním světem nebude s Nokií 5 nic bránit. Pro komunikaci s jinými zařízeními nechybí Bluetooth 4.1 či NFC a k internetu vás připojí kompletní LTE, rychlá Wi-Fi ac a užijete si i 5GHz připojení. Potěšila také vcelku přesná A-GPS, která se vždy rychle zorientovala a „necestovala“ zbytečně po mapě, než našla polohu. Pro internet nám samozřejmě poslouží Google Chrome, který každý zná, a nechybí ani FM rádio.

Líbilo se nám:

  • NFC i FM rádio
  • rychlá Wi-Fi ac
  • přesná A-GPS

Zhodnocení: jen čistota nestačí

Nokia 5 možná není návrat tohoto legendárního výrobce ve velkém stylu, ale za cenu 5 a půl tisíce je to rozhodně solidní volba a má v rukávu i pár es. Konstrukce je špičková, baterie nezklame a hlavně zařízení dostanete s naprosto čistým Androidem 7.1.1. Navíc jsou přislíbeny i bleskové aktualizace a jednu bezpečnostní jsem dostal již v době testování. Všechno ostatní je však průměrné, což by ani tak nevadilo, nebýt horší optimalizace systému a menší RAM paměti, které dojem z požívání telefonu dost kazí. Krom toho zde však vyloženě špatně není v podstatě nic.

Konkurence sice může často nabízet něco navíc, ale nikdo nemá naprosto čistý systém, což by mělo zaručovat rychlé a časté aktualizace jako u Pixelů od Googlu. To je rarita sama o sobě, natož mezi tak levnými telefony. I ta optimalizace se může koneckonců zlepšit postupnými aktualizacemi, které budou určitě přicházet, ale v současné chvíli zkrátka ona čistota neposkytuje výhodu „ultimátní“ plynulosti a rychlosti, jak by měla. Nokia 5 není ve své třídě to úplně nejlepší, jak možná někteří fanoušci doufali, ale má své přednosti a Nokii v rukou HMD se díky ní první krůčky povedly.

Konkurence

Huawei P9 Lite

O něco výkonnější Huawei P9 Lite z loňského roku s jen lehce vyšší cenou běží o poznání lépe a i přes Full HD displej a stejnou kapacitu baterie má lepší výdrž.

Huawei P9 Lite

Rozměry146,8 × 72,6 × 7,8 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 650, 4×2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:50 hodin

Lenovo Moto G5

Přímou konkurenci potom zhmotňuje Lenovo Moto G5 s 5palcovým Full HD displejem, ale z tohoto boje vychází Nokia až na ono rozlišení vítězně.

Lenovo Moto G5

Rozměry144,3 × 73 × 9,5 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB / 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 800 mAh, doba nabíjení: 2:06 hodin

Xiaomi Redmi 4A a Redmi 4X

Nesporným králem v této cenové relaci a velikosti je ovšem Xiaomi. Redmi 4A nabídne prakticky totožnou výbavu s lehce větší baterií a dvojnásobným úložištěm již za 2 800 korun. A za 3 800 korun můžete mít i Redmi 4X, které má ve všech směrech o něco vyšší výkon, rychlejší čtečku a obří baterii. Oba modely přitom již nabídnou kompletní LTE.

Xiaomi Redmi 4X 32 GB

Rozměry139,2 × 70 × 8,7 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:37 hodin
nokia-5
Klady
  • skvěle zpracované kovové tělo
  • naprosto čistý Android 7.1.1
  • časté a rychlé aktualizace
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • dostatečně výkonný procesor
  • microSD slot
  • displej krytý Gorilla Glass
  • sloty pro dvě SIM karty a microSD kartu zvlášť
  • pěkné fotky za ideálního světla
Zápory
  • občasné záseky animací při běžném používání
  • zpomalení a trhání systému v byť trochu vyšší zátěži
  • pomalé odemykání pomocí čtečky otisků
  • chybí notifikační LED dioda
  • výrazný backlight bleeding na levé straně displeje
  • starší microUSB nabíjí baterii pomalu
Diskuze ke článku
FantomasMan
FantomasMan
Ako môže Nokia odladiť čistý Android ? Veď potom je chyba na strane Google.
neodhalitelny
..zajímalo by mě, kdo si koupí telefon, kde každé odemknutí trvá 3 sekundy a systém již u nového kusu není plynulý.... /-:
L
No já teda n5 mám a odemknutí mi trvá NANEJVÝŠ 1,5 vteřiny. Jo a zkoušel jsem ten multitasking no nějaké škubnutí jsem zaznamenal ale zase se mi to nepřijde že by to bylo tak hrozné já popisují výše ve videu. Jinak jsem s telefonem spokojen proč by taky ne když jsem předtím 4 roky starou Xperii j.????
NOKIA
ma / nema HAAC mikrofony? Testovali ste?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze