Nokia 3.4
recenze

Nokia 3.4

Osvědčený základ pro nenáročné
3

V letošním roce jsme se nedočkali příliš novinek od značky Nokia. Výrobce nové telefony představuje zřídkakdy a současně má i problémy je dostat k zákazníkům, tedy na pulty obchodů. Světlou výjimkou je Nokia 3.4 mířící do nižší střední třídy. Zaujme modrou barevnou variantou, velkým displejem nebo hned třemi fotoaparáty na zadní straně.

Novodobá Nokia se pod hlavičkou HMD se zaměřuje spíše na levnější kousky v nižší a nižší střední třídě. Přesně do těchto sfér míří i novinka Nokia 3.4, která se na českém trhu prodává za cenu lehce přesahující 4 tisíce korun. Snaží se nabízet vše, co uživatelé dnes považují za samozřejmost. Jde například o téměř 6,4palcový displej, 64GB paměť nebo tři fotoaparáty na zadní straně. V segmentu telefonů s cenou kolem 4,5 tisíce korun je však konkurence velmi silná a nová Nokia to rozhodně nebude mít snadné.

Technické parametry Nokia 3.4

Kompletní specifikace
Konstrukce160,1 × 76 × 8,7 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,39" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 460,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostříjen 2020, 4 300 Kč

Obsah balení

V základním balení neočekávejte nic překvapivého. Kromě samotného telefonu jde o koncovku nabíječky a USB kabel, to je vše.

Konstrukční zpracování: celkem povedená záda

Čelní strana působí dnešní optikou naprosto klasicky, tedy nezáživně. O to více se výrobce snažil na zadní straně, kde zaujme nejen netradiční modrý odstín, ale také poměrně zdařilé vzorování. Díky němu telefon snadno poznáte a současně neklouže v ruce. Netřeba dodávat, že zcela cizí, alespoň co se týče zad, jsou telefonu otisky prstů, a to je velká výhoda.

Nokia 3.4
Otisky prstů jsou telefonu cizí.

Celé zařízení je samozřejmě plastové, což je nejen vidět, ale také ihned cítit, jakmile telefon uchopíte do ruky. V tomto ohledu mohl výrobce přeci jen trošku zapracovat a nabídnout o něco lepší zpracování, které by nepůsobilo tak lacině. Konkurence to zpravidla umí, Nokia naopak věří, že důležitá je robustnost, a tu modelu 3.4 upřít nelze.

Ovládací prvky najdeme na pravém boku, jde o odemykací tlačítko a dvojklávesu regulující hlasitost. Obě se tisknou pohodlně a zejména v případě odemykací klávesy potěší, že není příliš vysoko a dobře na ni dosáhnete. Poslední tlačítko je na pravém boku, jde o spouštěč Google Asistenta. Pokud jej nevyužijete, smůla, přenastavit totiž nejde. Na levé straně je ještě dlouhý šuplíček pro dvě nano SIM karty a paměťovku. Nejedná se tudíž o neoblíbený hybridní slot.

Krátce se musíme zastavit i na zadní straně, kde je kapacitní čtečka otisků prstů. U levného telefonu jde stále o vítaný prvek, který však příliš radosti nedělá. Čtečka sice reaguje poměrně spolehlivě, nicméně si dává na čas a pokud více spěcháte, brzy čtečku přestanete používat. U Nokie 3.4 potěší nasazení USB-C a nechybí ani 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • příjemná textura na zadní straně
  • slušné dílenské zpracování
  • čtečka otisků prstů,...
Nelíbilo se nám
  • ...která ale funguje pomalu

Displej: možná až moc obyčejný

Jak jste si již mohli všimnout, rámečky kolem displeje jsou poměrně tlusté ve všech směrech. Obří brada s logem mohla být využita aspoň pro fotoaparát, ale místo toho jej najdete v průstřelu v levém horním rohu. U základního telefonu lze však nad rámečky ještě přimhouřit oči. Před sebou přitom máme 6,39palcový IPS panel, ovšem jen s HD+ rozlišením. To je již poměrně nízká hodnota i na telefony s cenou kolem 4 tisíc korun. Jemnost je však při běžném používání dostatečná. Líbí se nám barevné podání displeje i rozsah jasu. Dobře funguje také automatická regulace jasu. Nokia 3.4 nemá informační diodu a chybí i ambientní displej. Jediné, co dokáže, je rozsvítit displej, jakmile telefon zvednete do ruky.

Nokia 3.4
Líbilo se nám
  • dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení

Zvuk: prostě obyčejný

Na spodní hraně umístěný reproduktor je vhodný jen pro účely vyzvánění. Hlasitý je skutečně dost, avšak pokud telefon položíte na záda, dojde zákonitě k částečnému utlumení. Výstup skrze 3,5mm jack pak uspokojí všechny nenáročné posluchače. V této kategorii si tak Nokia 3.4 připisuje průměrný a všemi požadovaný minimální výkon.

Nokia 3.4
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: slušný základ

Pod kapotou nové Nokie 3.4 tepe obstojný procesor Snapdragon 460, který se musí spoléhat na 3GB operační paměť. Nejedná se o nijak obdivuhodnou kombinaci, výkonnostní rekordy nebudete bořit ani v rámci své třídy, ale na druhou stranu je to hardware dostatečně výkonný k tomu, aby telefon skutečně skvěle fungoval při běžném využívání. Úložiště disponuje 64GB prostorem, po prvním zapnutí pro vás zbude zhruba 48 GB. Pokud by to bylo přeci jen málo, je připraven slot pro až 512GB paměťovou kartu.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťovek
Nelíbilo se nám
  • menší operační paměť

Výdrž baterie: budete spokojeni

Baterie s kapacitou 4 000 mAh představuje rozumný základ, který dle výrobce zajistí až 2 dny výdrže na nabití. V praxi jsme se skutečně 2 dnům dokázali přiblížit, výdrž tak hodnotíme kladně. Nabíjení není nijak rychlé a počítejte se zhruba 2 hodinami. U levných telefonů však nejde o nic neobvyklého.

Nokia 3.4
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • velmi dlouhé nabíjení

Konektivita: základ je přítomen

Po datové stránce nabídne telefon především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi 802.11 b/g/n. Dostalo se také na GPS a GLONASS, a tak lze telefon využít pro navigování. Zbývá zmínit ještě Bluetooth 5.0 pro blízkou konektivitu. Nokia 3.4 je letošní nejlevnější model výrobce, který již nabízí NFC, tudíž mu nejsou cizí bezkontaktní platby skrze Google Pay.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • chybí Wi-Fi 5 GHz

Fotoaparát: trojice v kruhu

Kruhový modul fotoaparátů v sobě ukrývá hned tři snímače. Máme zde hlavní 13megapixelový fotoaparát, 5megapixelovou ultraširokoúhlou kameru a nakonec 2megapixelový portrétní snímač. Sestava je to minimálně papírově slušná, samozřejmě s ohledem na cenu Nokie 3.4.

Nokia 3.4

Výsledky z hlavního fotoaparátu jsou velmi dobré. Nokia 3.4 vyniká dobrým barevným podáním i poměrně slušnou ostrostí. Vše samozřejmě ideálně za dobrých světelných podmínek. S ubývajícím světlem roste šum a případné nedokonalosti. Ultraširokoúhlý fotoaparát je rozhodně fajn, ale kvalitou nenadchne, a to ani venku. Jeho přítomnost zde chápu asi tak, že nenáročným uživatelům ukáže, jaké jsou dnes možnosti a že u nepatrně dražších přístrojů získají kvalitnější fotoaparáty.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn maximálně ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Výsledky nejsou nijak působivé, hodí se pouze na přehrávání na displeji telefonu. Pakliže vyžadujete vyšší plynulost, tedy 60 FPS, budete muset snížit rozlišení na 720p.

Nokia 3.4 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Již víme, že v levém horním rohu displeje je čelní fotoaparát s 8 megapixely. Pro pořízení rychlé selfies, kterou následně odešlete přes sociální sítě, je plně postačující.

Nokia 3.4
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušný hlavní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • nižší kvalita snímků při horším světle

Software: Android 11 dorazí

Prostředí je dlouhodobě velký trumf telefonů Nokia. Ani novinka 3.4 není výjimkou a přivítá vás Androidem 10 se zářijovými bezpečnostními záplatami. Po prvním zapnutí se dočkáte jen aplikací od Googlu, a to navíc pouze těch, které softwarový gigant považuje za nutné. Nic navíc, žádný nepříjemný balast. Co doinstalujete je tak čistě na vás. Vyhlídky na aktualizace jsou rozhodně příznivé, výrobce potvrdil Android 11 a celkově 2letou softwarovou podporu.

I přes nepříliš výkonný hardware je prostředí dobře optimalizováno a funguje v rámci možností svižně. V tomto ohledu patří Nokia 3.4 k nejlepším ve své třídě.

Líbilo se nám
  • aktuální bezpečnostní záplaty
  • přislíbená 2letá softwarová podpora
  • žádné aplikace navíc

Zhodnocení

Nokia 3.4 vypadá na první pohled sice jako obyčejný, ale svým způsobem sympatický telefon. Pohodlně se drží i ovládá, má slušný displej, u něhož při běžném používání zapomenete, že má nižší rozlišení. Naopak si budete pochvalovat přehledné a svižné prostředí. Navrch dostanete slušnou výdrž, NFC, USB-C a také ultraširokoúhlý fotoaparát, byť kvalitou nenadchne. Zdá se, že má novinka snadnou cestu za úspěchem. Bohužel vše trochu kazí cena, která na českém trhu aktuálně činí 4 390 Kč. Jak totiž záhy zjistíme, cenou se Nokia 3.4 dostává do křížku se silnou konkurencí.

Konkurence

Začněme například Motorolou Moto E7 Plus, která je o několik set korun levnější. Přesto vám nabídne ještě větší baterii a více operační paměti. Disponuje rovněž fotoaparáty s vyšším rozlišením, jeví se tedy jako vhodnější volba.

Motorola Moto E7 Plus

Rozměry165,2 × 75,7 × 9,2 mm, 200 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 460, 4×1,8 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Za takřka totožnou cenu si můžete místo Nokie 3.4 pořídit Honor 9X se stylovým designem a lákavým výsuvným čelním fotoaparátem. Navrch získáte kvalitnější displej i fotoaparáty.

Honor 9X

Rozměry163,5 × 77,3 × 8,8 mm, 196,8 g
DisplejTFT IPS, 6,59" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 2×2,7 GHz + 6×1,88 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Na závěr jsme si nechali jednoznačný tip na koupi. Pokud si připlatíte několik sto korun, můžete mít nové Realme 7. To má lepší fotoaparáty, výrazně vyšší výkon a především displej s 90Hz obnovovací frekvencí. Těšit se můžete také na lepší výdrž i mnohem rychlejší nabíjení.

Realme 7 64+4 GB

Rozměry162,3 × 74,8 × 9,4 mm, 196,5 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:02 hodin
nokia-34
Klady
  • velký displej
  • podporuje NFC
  • přehledné a svižné prostředí
  • obdrží Android 11
Zápory
  • obyčejně vypadající tělo
  • displej s nižším rozlišením
  • menší operační paměť
  • pomalejší čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Hanz S
Hanz S
No, když pominu ostatní konkurenci, tak proč bych měl dát přednost tomuto, když levněji seženu model 5.3? Za tuto cenu ten telefon prostě nedává smysl
Obatouse Dream
Obatouse Dream
Mám nokiu 3.4 a vyhovuje mi,má i android 12
Multizdenka Multizdenka
Multizdenka Multizdenka
Dobrý den s androidem 12 se nokia 3,4 seká a už není tak svižná jak s androidem 11.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze