Nokia 3310 (2017)
recenze

Nokia 3310 (2017)

Finové probudili legendu
25

Zavzpomínáte si občas na váš první telefon a říkáte si, jaké by to bylo, kdyby se ještě dnes, třeba v modernizované podobě, vyráběl? Ve většině případů šlo o zbožná přání. Letos jsme se však dočkali vzkříšení dost možná nejlegendárnějšího mobilního telefonu. Nezničitelná Nokia 3310 se po 17 letech dočkala své nástupkyně, která by ráda navázala na její úspěchy. Obdobný design doplňuje barevný displej i fotoaparát.

Návrat finské Nokie na české trhy je dokonán. Jako vstupní model byla zvolena zbrusu nová 3310. Ano, každý si jistě pamatuje legendu všech legend, nezničitelnou „třicet-tři-desítku“, kterou stačilo nabít jednou za měsíc a při pádu se rozbilo vše, kromě ji samotné. Právě tento nesmírně populární model si společnost HMD, která za značkou Nokia nyní stojí, rozhodla zmodernizovat a využít jej jako výbornou reklamu pro svůj návrat.

Na českém trhu si již několik dní můžete Nokii 3310 (2017), jak zní celý oficiální název, pořídit. Jeden kousek se nachází také v naší redakci a samozřejmě jsme jej neodložili do kouta pro seriál Retro, ale rozhodli se novinku otestovat. Výbavou se jedná o základní telefon pro nenáročné uživatele. Takových v poslední době povážlivě ubývá. I přesto, že si do nové Nokie 3310 nenainstalujete stovky aplikací, nemůžete ji ovládat skrze displej a nemá dech beroucí fotoaparát, by mohla uspět. Například i díky příznivě nastavené ceně.

Technické parametry Nokia 3310 (2017) 2G

Kompletní specifikace
Konstrukce115,6 × 51 × 12,8 mm, 79,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, video: 320 × 240 px
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 16 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia S30+
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2017,

Nokia 3310 (2017) – videorecenze

Obsah balení

V základním balení nečekejte velká překvapení. Kromě samotného telefonu v něm objevíte nabíječku s microUSB koncovkou. Zde už bychom asi nic jiného nečekali, ačkoliv pro dotvoření retro atmosféry mohla Nokia vzkřísit svou 3,5mm nabíječku kulatého tvaru. Mnozí ji jistě ještě máte někde v šuplíku. Jako poslední se v malé krabičce nachází obyčejná pecková sluchátka, která poslouží spíše jen jako handsfree.

Nokia 3310 (2017)

Design a konstrukce: pocta předchůdkyni

Není žádným tajemstvím, že se výrobce rozhodl inspirovat u původního modelu a design novinky tak vychází z modelu 3310, který se prvně objevil v roce 2000. Asi nejvíce si to uvědomíte v momentě, kdy budete držet námi testovanou tmavě modrou variantu. Ta je totiž prakticky totožná jako barva původního modelu, která byla nejrozšířenější. Na českém trhu se u nové 3310 setkáte ještě s šedou a o něco později také s červenou verzí, na kterou bude mít exkluzivitu Vodafone.

Původní model pak evokuje také bílý ovál táhnoucí se kolem displeje až po funkční tlačítka – přesně tak to měl i původní model. S tím si výrobce tedy rozhodně vyhrál a minimálně u mě vyvolal nostalgický pocit. Když už jsme u toho, co se podařilo zachovat, nelze nezmínit tvar alfanumerické klávesnice, kdy jsou si jednotlivá tlačítka tvarem velmi podobná.

Rozměry se příliš neliší, pakliže hovoříme o výšce a šíře zařízení, kde odchylky počítáme maximálně do 3 milimetrů, což je zanedbatelné. Tloušťka už je samozřejmě více přizpůsobena dnešním požadavkům a z 22 milimetrů seskočila na necelých 13 milimetrů. Jde mimochodem o další věc, které si většina lidí brzy všimne. „Ta nová 3310 je nějak tenká,“ uslyšíte často. Vše pak podtrhuje nízká hmotnost pod 80 gramy.

I přes menší tloušťku padne novinka dobře do ruky, ačkoliv hladké plastové materiály působí vcelku kluzce a několikrát se mi stalo, že mi na dnešní poměry velmi malý telefon málem vyklouzl z ruky. Zpracování lze hodnotit velmi kladně, telefon působí bytelně. Například zadní kryt na svém místě drží neuvěřitelně pevně. Sundat jej je téměř nadlidský úkol, při kterém reálně hrozí, že si zlomíte nehet. Výřez pro něj najdete na spodní hraně. Stručný návod, jak telefon rozebrat, najdete také v přibalené brožuře, avšak příliš nepomáhá. Poradit vám můžeme jen tolik, že se nemusíte bát použít větší sílu. Kryt naše trápení vydržel.

Nokia 3310 (2017)
Nokia 3310 (2017) Nokia 3310
rozměry 115,6 × 51 × 12,8 mm 113 × 48 × 22 mm
hmotnost 79,6 gramů 133 gramů
displej 2,4", 65 tisíc barev 1,5", monochromatický
baterie Li-Ion 1 200 mAh NiMH 700 mAh
fotoaparát ano ne
internet ano ne
cena při zahájení prodeje 1 600 Kč 10 000 Kč

Po stranách telefonu najdete pouze konektorovou výbavu. Na spodní hraně jde o klasický 3,5mm jack konektor, zatímco na horní hraně jde o konektor microUSB. Ten je nezvykle mělký a poprvé jsem měl pocit, že snad ani nedošlo ke spojení. Telefon mě však zahájením nabíjení rychle vyvedl z omylu.

Ve výsledku můžeme říci, že co se týče designu a konstrukce, splnila nová Nokia naše očekávání. Designéři se snažili inspirovat původním modelem a v rámci možností se jim to podařilo. Ačkoliv bychom s novinkou podlahu raději nerozbíjeli, určitě díky své bytelnosti vydrží i méně šetrné zacházení, jako tomu bylo u originálu.

Líbilo se nám:

  • vzhled inspirovaný původním modelem
  • tenká a lehká konstrukce
  • bytelné zpracování

Nelíbilo se nám:

  • telefon v ruce lehce klouže
  • zadní kryt se velmi obtížně sundává

Klávesnice: škoda hlavního ovladače

Začněme pozitivně. Alfanumerický blok klávesnice je zpracován na jedničku. Všechny klávesy mají jednotný tvar a jasně rozeznatelné rozestupy. Psaní je tak velmi pohodlné a svižné. Ačkoliv – jste-li stejně jako já zvyklí již několik let psát na dotykovém displeji –si musíte na klávesnici opět chvíli zvykat. Psát můžete postupným vyťukáváním nebo pomocí českého slovníku T9. Pro ty, kteří jej už nepamatují, dodám, že pro napsání znaku nemusíte tlačítko mačkat opakovaně, neb slovník odhaduje, co pravděpodobně chcete napsat.

Nový model už si, bohužel, nevystačí pouze s legendárním tlačítkem Navi Key, ale musel přistoupit ke dvěma kontextovým tlačítkům, čtyřsměrnému ovladači a potvrzovacímu středu. Vše doplňují ještě dvě tlačítka s ikonkami telefonů pro přijmutí a ukončení hovoru. Nokia bohužel stále opakuje chybu s maličkou potvrzovací klávesou, na kterou je velmi natěsnán čtyřsměrný ovladač. Pokud máte větší palec, je velký problém stisknout naráz pouze jedno konkrétní tlačítko. Místa je kolem dost a tudíž není příliš pochopitelné, proč Nokia dělá tuto klávesu tak malou. Zcela stejný problém přitom panuje také u Nokie 150.

Líbilo se nám:

  • pohodlná alfanumerická klávesnice
  • rovnoměrné podsvětlení kláves

Nelíbilo se nám:

  • příliš malé ovládací klávesy pod displejem

Displej: větší a barevný

V případě displeje patrně nikoho nepřekvapí, že muselo dojít ke změně. Displej nám tak narostl na úhlopříčku 2,4 palce, dokáže zobrazit 65 536 barev a nabízí QVGA rozlišení. Od displeje nečekejte zázraky, čitelný je však dobře i na sluníčku. Z úhlů většinou taky, pouze z horní strany dochází poměrně brzy k inverzi barev. Na druhou stranu nejde u levných telefonů o nic neobvyklého. V nastavení si můžete měnit intenzitu podsvětlení displeje i jeho délku při nečinnosti od 10 po 120 vteřin. Položka vylepšení barev bohužel reálně nemá žádný přínos.

Nokia 3310 (2017)

Líbilo se nám:

  • slušná kvalita zobrazení

Nelíbilo se nám:

  • pozorovací úhly z horní strany

Zvuk: nepřeslechnete jej

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně a dostává svému jménu. Kvalitu od něj nečekejte, je připraven vás informovat o příchozím hovoru, což se mu daří perfektně. Výstup do sluchátek je průměrný a nenáročného posluchače uspokojí. Při poslechu hudby však doporučujeme sáhnout po jiných než dodávaných sluchátkách.

Líbilo se nám:

  • dostatečná hlasitost

Baterie a výdrž: nabíječku můžete nechat doma

Pokud má mít nová Nokia 3310 nějaký trumf, měla by to být výdrž uživatelsky vyměnitelné baterie. Ať původnímu modelu nedělá ostudu. Samotný výrobce slibuje pohotovostní dobu bezmála měsíc. Reálný stav je sice o něco odlišný, ale stále chvályhodný. Pokud vám smartphone vydrží dva, maximálně tři dny, nová Nokia toto skóre dokáže trumfnout klidně i třikrát. Pokud nebudete neustále volat či SMSkovat, budete nabíjet klidně jen třikrát do měsíce. Při běžném používání, například během našeho testování, kdy byla v telefonu jedna SIM karta ze dvou možných, jsme nabíječku využili po zhruba 5 dnech, což je dobrý výsledek. Nabíjení probíhá skrze microUSB konektor a můžete tak použít nabíječku od různých jiných zařízení.

Na českém trhu se jen u Vodafonu objeví také červená verze 3310

Líbilo se nám:

  • opravdu dlouhá výdrž

Prostředí a ovládání

Pokud si vzpomenete na jednoduché a značně přehledné prostředí původní Nokie 3310, rozhodně jej zde nečekejte. Více funkcí si zákonitě muselo vybrat svou daň. Vše se spíše blíží novějším Nokiím, avšak nečekejte osvědčená prostředí S40 a S30. V novodobých Nokiích již nějaký ten pátek vládne systém Series S30+, který na první pohled vypadá podobně. Jednoduchá pohotovostní obrazovka zobrazuje informace o SIM kartách, stav baterie, čas a datum. Ve spodní části jsou popisky jednotlivých tlačítek. Nechybí užitečné a rychlé menu Jdi na.

Hlavní menu může mít tři různé podoby: klasický seznam, případně matici 3×3 či 4×4 ikonky. Na každý pád oblíbené zobrazení jedné položky na celý displej bohužel chybí. Chod prostředí je velmi svižný a za celou dobu testování se nám nestalo, že bychom na nějakou akci čekali či se telefon zaseknul.

Líbilo se nám:

  • vcelku přehledné prostředí
  • svižný chod

Nelíbilo se nám:

  • chybí původní zobrazení jedné položky na displeji

Fotoaparát: návrat do minulosti

I základní telefony dnes mívají integrované fotoaparáty a nová 3310 nepředstavuje výjimku. Výrobce ji osadil na zadní straně 2megapixelovým fotoaparátem s možností přisvětlení LED diodou. Prostředí je velmi spartánské a najdete v něm možnost připnutí zmíněného blesku, noční režim, samospoušť nebo několik barevných efektů.

Ukázkové fotografie

Pořízení snímku trvá zhruba 2 až 3 vteřiny a další zhruba 2 vteřiny zabere ukládání. Na rychlé fotografování se tak 3310 rozhodně nehodí. Kvalita výsledných snímků je ale opravdu bídná a fotoaparát tak zřejmě nebude často využívanou funkcí. Snímkům chybí ostrost i barevná věrnost. Detaily jsou často kostičkované, a to i bez přiblížení. Jde tak o velmi laciný fotočip, který například pořizuje mnohem horší snímky než letité Sony Ericssony či Nokie s 2megapixelovými fotoaparáty.

Nokia 3310 (2017) (testovací video)

S novou Nokií můžete zaznamenat také videa, avšak tato funkce zřejmě nebude ve velkém využívána, neboť kvalitou opět stojí za starou bačkoru. Maximální rozlišení činí 320 × 240 pixelů a plynulost šplhá k závratným 9 snímkům za vteřinu. Zapomenout musíte na selfies, čelní kamerka chybí.

Nelíbilo se nám:

  • fotoaparát bez jakéhokoliv náznaku kvality

Telefonování a zprávy: smysl jejího života

Nová Nokia 3310 (2017) je především mobilní telefon a měla by být používána právě pro tyto účely. Na mysli máme samozřejmě volání. Kvalita hovorů v případě obou microSIM karet je více než dostatečná. Volaný je dobře slyšet a stejnou odezvu jsme měli i od něj. Problém s kvalitou tedy rozhodně není. Nastavit si můžete, pro jaké účely má která SIM karta sloužit, případně si vždy můžete SIM kartu před hovorem vybrat.

Velmi jednoduchý telefonní seznam pojme 2 000 kontaktů. Ke každému však můžete přiřadit jen jedno číslo a případně obrázek. Nenáročným uživatelům by to však mělo stačit. Nemůžeme nezmínit, že mezi vyzváněcími tóny nechybí legendární Nokia Tune, který je dokonce pro účely veškerého vyzvánění nastavený jako výchozí.

Telefon podporuje dlouhé SMS zprávy i multimediální zprávy. Při psaní vám pomáhá již zmiňovaný slovník T9 a nechybí odpočítávání napsaných znaků či informace o tom, do kolika zpráv se váš text rozdělí.

Líbilo se nám:

  • dobrá kvalita hovoru
  • podpora dvou SIM karet
  • jednoduchý editor zpráv

Organizační funkce a konektivita: překvapivě nic nechybí

I v jednoduchém telefonu se dnes nachází organizační funkce. Můžete počítat s přehledným kalendářem, a tedy i možností dopředného upozornění. Dále nechybí hned několik opakovaných budíků, které vás vzbudí i ve chvíli, kdy je telefon stejně vypnutý jako vy. Spolehnout se můžete na základní poznámky nebo diktafon. V dalších nabídkách objevíte také kalkulačku, minutku, stopky, převodník jednotek nebo svítilnu. V tomto ohledu tedy nic podstatného nepostrádáme.

Ačkoliv to možná některé překvapí, Nokia 3310 se připojí k internetu. Stinná strana mince je, že vrchol představuje technologie EDGE a tedy notně pomalé připojení. Na nějaké velké brouzdání po internetu to tudíž není. V každém případě na internet se dostanete skrze prohlížeč Opera. Z další konektivity můžeme zmínit Bluetooth 3.0 s funkcí Slam. Díky ní nemusíte dva telefony párovat, ale stačí je jen dostat do dostatečné blízkosti a přenos započne. Nokii 3310 jde spojit i s počítačem, avšak pouze jako velkokapacitní úložiště, tudíž ve chvíli, kdy telefon schraňuje paměťovou kartu. Jiný způsob připojení není k dispozici, což někoho bude limitovat. Například kontakty tak do telefonu nedostanete.

Líbilo se nám:

  • nechybí žádná podstatná organizační funkce
  • základní konektivita

Nelíbilo se nám:

  • hodilo by se 3G nebo Wi-Fi

Zábava: Zajistí ji Had?

Ne, nezapomněli jsme. Původní model byl populární díky přítomnosti návykové hry Had. Ta samozřejmě v novém vydání nemůže chybět. Jenže... nový had už zdaleka není ukázkou jednoduchosti a s původním vydáním má pramálo společného. Na svědomí jej má francouzská společnost Gameloft, která hada ohákla do moderního hávu. Stále jde o slušnou hru, ale s jistotou můžeme říci, že popularity první verze nikdy nedosáhne. V telefonu se dále nachází ještě několik dalších her, avšak jde pouze o demo verze , kdy dříve či později musíte zaplatit. Demo verze se spouští skrze jakousi speciální aplikaci a nelze se jich tudíž zbavit.

Nokia 3310 (2017)

Velké hraní asi nebude tím pravým důvodem pro koupi Nokie 3310 (2017), neboť má malou paměť. Výrobce udává 16 MB, reálně jsou k dispozici zhruba 2 MB, které poměrně rychle zaplníte. Pokud například chcete více fotit, což s ohledem na kvalitu není moc pravděpodobné, nevyhnete se vložení paměťové karty.

Galerie

Ta může posloužit i jako médium pro hudbu, neboť základní přehrávač nechybí. Nabízí sice jen omezené možnosti třídění, ale pro běžný poslech hudby bohatě stačí. Pakliže vás vaše hudba omrzí, máte k dispozici ještě FM rádio, které funguje pouze se zapojenými sluchátky. Nechybí ani video přehrávač.

Do telefonu můžete skrze Opera Store stahovat i několik jednoduchých aplikací jako například Facebook nebo Twitter. Opět je třeba se jen obrnit trpělivostí při používání.

Líbilo se nám:

  • hudební a video přehrávač
  • podpora FM rádia
  • hra Had...

Nelíbilo se nám:

  • ...která však již není co bývala
  • malá paměť

Zhodnocení: obyčejná Nokia s dávkou nostalgie

V úvodu jsme naznačovali, že se stvořením nové 3310 někomu možná splnil malý sen. Nestává se každý den, že bychom byli svědky vzkříšení mobilní legendy. Dost možná se tento „zázrak“ stal poprvé a taky naposledy. Nelze očekávat, že by v tom Nokia pokračovala a za rok jsme se dočkali třeba přepracované 5110.

Nová Nokia 3310 (2017) se však víceméně povedla. Snaží se vypadat jako její již navždy slavnější předchůdkyně a klíčové vlastnosti, které v roce 2000 dělaly telefon telefonem, nepostrádá. 17 let je však dlouhá doba a bylo nutné do novinky dostat i nějaké ty moderní funkce. Bohužel, ty ve většině případů spíše pokulhávají. Fotoaparát je spíše na ozdobu, připojení s počítačem dobré jen pro výměnu souborů a internet opět jen spíše aby se neřeklo, že zcela chybí.

Ve výsledku tak můžeme říci, že jde vlastně o Nokii 150, která se na našem trhu od začátku letošního roku prodává. Výrobce pouze zvýšil rozlišení fotoaparátu a nasadil jiný design. Za známé jméno a design si pak Nokia nechá mírně připlatit, zhruba čtyři stokoruny navrch. Pakliže hledáte telefon na volání, zprávy a například občasnou kontrolu zpráv na Facebooku, může být pro vás Nokia 3310 (2017) ta pravá. Za necelých 1 600 Kč to zvládne hravě a pohodlně.

Konkurence

Konkurentem může být již zmíněná Nokia 150. Stojí o něco méně, a přesto umí v podstatě to samé. Smířit se musíte jen s VGA fotoaparátem, avšak jde o opravdu drobný problém, který koncovým uživatelům patrně vůbec vadit nebude.

Nokia 150

Rozměry118 × 50,2 × 13,5 mm, 81 g
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát0,3 Mpx
Procesor
Paměťúložiště: ?, microSDHC
Akumulátor1 020 mAh

Další konkurentkou je opět Nokia, a to model 230, který dokáže nalákat na hliníkový zadní kryt nebo čelní 2megapixelovou kamerku. Zbylá výbava je již opět velmi podobná. Cena je pak o symbolické dvě stokoruny vyšší než u modelu 3310 (2017).

Nokia 230 Single SIM

Rozměry124,6 × 53,4 × 10,9 mm, 91,8 g
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px, 15 FPS
Procesor
PaměťRAM: 16 MB, úložiště: ?, microSD
Akumulátor1 200 mAh

Závěrem si ukážeme, že za obdobnou cenu si můžete pořídit i základní smartphone. Tím je například Lenovo A1000, které má 4palcový displej, Android 5.0, 5megapixelový fotoaparát s možností přisvětlení nebo 8GB interní paměť. Jeho cena se pohybuje pod 2 tisíci Kč a dokáže v sobě uchovávat poměrně dost aplikací. Výběr tak zůstává na vás.

Lenovo A1000

Rozměry124,5 × 64 × 10,6 mm, 134 g
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx
Procesor4×1,3 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSDHC
Akumulátor2 000 mAh
nokia-3310-2017
Klady
  • nostalgický design se povedl
  • bytelná konstrukce
  • solidní displej
  • velká výdrž
  • podpora dvou SIM karet
  • svižné prostředí
  • pohodlná alfanumerická klávesnice
Zápory
  • velmi nekvalitní fotoaparát
  • méně pohodlné funkční klávesy
  • malá interní paměť
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Kéž by ji nechali spát...
Design se nepovedl. Zatímco původní byla elegantní a štíhlá, nová kvůli špatně designovanému stříbrnému pásu působí tlustě v pase. Velké krycí sklo tomu taky nepřidává.
Výbava se nepovedla. S30+ je hloupější, než původní systém v staré Nokii. Foťák snad ani neměli dávat.
Cena se hodně nepovedla...
mrtva_zizala
srovnavat dotykac s tlacitkacem, to je uz moc zcestne... tohle je proste 3310 v lehce modernim podani, nema a ani nezasahuje nekam do jineho segmentu. Umi to volat a psat, vydrzi to tyden, to nenarocni lidi od nenarocneho founu chteji. Ty pičičmundičky kolem to je postizeni dnesni dobou, kdy si vyrobce naivne mysli, ze by to lidi mozna ani jinak nekupovali.
vlapek
Trochu historie ...
Stará Nokia byl hit pro mladé. "Kdo nemá Nokii 3310 není IN, jako by nebyl".
Pubošové brečeli a prosili o zakoupení, jinak by se cítili méněcenní.
A obchodníci si pěkně mastili kapsu.
Nyní jsou trendem smartphony, každý chce být IN a obchodníci si opět mastí kapsy.
Ale k tématu ... jenom doplním:
Foto-obraz volajícího je vidět, ale bohužel malé rozměry.
Foťák není zase tak moc špatný, ale je pro blízké momentky.
Mohl být alespoň 5MPix.
Audio MP3 přehrává dobře a hlasitě.
U některých skladeb se mně zobrazovalo i foto alba nebo členové skupiny.
Videa a filmy na microSDHC také jedou dobře, ale musí splňovat to, co videopřehrávač chce.
Nová Nokia 3310 je vzhledově a tvarem to nejlepší z tlačítkových, co je nyní na trhu.
Ještě pár slov.
Pokud si odpustíme těch pár icon na začátku spuštění, tak potom by telefon mohl být celý jen v textech a mohlo se použít původní ovládání staré Nokie.
Šipky nahoru a dolu + potvrzovací tlačítko + tlačítko na různé dle potřeby.
Samozřejmě překopat firmware.
Mat
Kdy můžeme čekat recenzi Nokie 5?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze