Nokia 3.2
recenze

Nokia 3.2

Android One za pár korun
23

Trojková Nokie se u nás nikdy nezačínala prodávat tak levně, jako nejnovější přírůstek Nokia 3.2. Ten se chlubí cenou pod třemi tisíci korun, slušně velkým displejem, čtečkou otisků prstů nebo pomyslnou jistotou v podobě zařazení do programu Android One. Máme před sebou zajímavou volbu z nižší třídy?

Nokia 3.2 se již prodává na českém trhu, ovšem od jejího únorové představení uplynulo už několik měsíců. Novinka tak lehce zestárla, ačkoliv u základních smartphonů to není nikdy tolik pocítit jako u vlajkových modelů. Právě proto má model 3.2 nadále co nabídnout. Může to být kupříkladu slušná výdrž, schopný fotoaparát nebo přehledné prostředí. To vše se české zastoupení rozhodlo zabalit a nacenit na necelé tři tisíce korun. Tím se Nokia 3.2 stává jedním z nejlevnějších značkových smartphonů a zbývá zodpovědět otázku, zda v tom není nějaký zádrhel.

Technické parametry Nokia 3.2

Kompletní specifikace
Konstrukce159,4 × 76,2 × 8,6 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 429, CPU: 4×1,95 GHz, GPU: Adreno 504
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostčervenec 2019, 3 900 Kč

Obsah balení

Výrobce považuje Nokii 3.2 za levnější smartphone a dle toho také vypadá prodejní balení. Kromě samotného telefonu, nabíječky a USB kabelu nic nečekejte.

Konstrukční zpracování: tenká a konzervativní

Po stránce designu vás Nokia 3.2 nijak zásadně neosloví, což je však bohužel společným jmenovatelem většiny dnešních telefonů, přičemž u levnějších to platí dvojnásob. Zde vše podtrhuje nijak zajímavý černý odstín, jiný u nás oficiálně dokonce ani neseženete. Bude tak vyhovovat především konzervativněji smýšlejícím jedincům, případně těm, kteří telefon považují za spotřební zboží, které má sloužit a netřeba tolik hledět na design.

Nokia 3.2
Díky zaobleným bokům se drží pohodlně.

Ačkoliv je Nokia 3.2 rozhodně větším mobilem, v ruce se díky zaobleným bokům a malé tloušťce drží pohodlně. Tělo je samozřejmě plastové, přesto pocitově zanechává vyloženě dobrý dojem a rozhodně bychom telefon neoznačili jako „pouťový plasťák“. Zadní strana je nicméně náchylná na otisky prstů a po dvou týdnech se zdá, že i na drobné oděrky. Vlásečnicové škrábance se začínají povážlivě množit, což není dobrou zprávou. Pokud chcete zachovat vzhled nového telefonu co nejdéle, pořízení pouzdra se zřejmě nevyhnete.

Rozmístění ovládacích prvků po obvodu telefonu nepřekvapí. Podstatné klávesy pro odemčení a regulaci hlasitosti jsou vpravo. Zde se lehce zdržíme. Ve větší odemykací klávese se totiž nachází informační dioda. Místo je vcelku praktické a tlačítko spíše „dýchá“ (standardně nebliká jako dioda, ale pomalu se rozsvítí i pomalu zhasíná). Nemůže se stát, že nějakou zmeškanou událost přehlédnete. Poslední klávesa se nachází na levém boku a slouží k přímému spuštění Google Asistenta. Bohužel klávesu nelze přenastavit, což je škoda. Konektory jsou rozmístěny standardně. 3,5mm jack na horní hraně, micro USB na spodní hraně. Zde se mohla Nokia „pochlapit“ a nasadit USB-C.

Nokia 3.2

Na levém boku je ještě dlouhý šuplíček, kam můžete současně umístit dvě nano SIM a navrch i paměťovou kartu, což je jistě vítaná možnost. Zapomenout nesmíme ani na čtečku otisků prstů pod fotoaparátem, která je sice pomalejší, ale někomu může dobře posloužit. Zde musíme upozornit, že čtečka je pouze na lepších kouscích s 32GB interní pamětí. V některých obchodech totiž najdete i Nokii 3.2 s 16 GB paměti, která právě čtečkou nedisponuje. Zpracování telefonu celkově není vůbec zlé a působí bytelně.

Líbilo se nám
  • pohodlně padne do ruky
  • bytelná konstrukce
  • praktické tlačítko po pravém boku
Nelíbilo se nám
  • nemožnost levou klávesu přenastavit
  • na těle ulpívají otisky prstů

Displej: velký a průměrný

Jak jste si již mohli všimnout, rámečky kolem displeje jsou poměrně tlusté ve všech směrech. Obří brada s logem mohla být využita aspoň pro umístění fotoaparátu, ale místo toho jej najdete v otravném výřezu v zobrazovači. A navíc jej nelze skrýt. Samotný panel příliš kvality nepobral. Má 6,2palcovou úhlopříčku a HD+ rozlišení. Jemnost rekordy netrhá, ale při běžné práci si rastru spíše nevšimnete. I přes IPS technologii je bohužel displej špatně čitelný na ostrém slunci a barvy jsou vcelku bledé. Nokia zde hodně šetřila. Klasická informační dioda nad displejem chybí, ale spolehlivě ji supluje již zmíněné svítící boční tlačítko. V nastavení lze najít ještě jednu notifikační funkci, kdy se displej po zameškání události dokáže na moment rozsvítit. Totéž se stane, když telefon uchopíte do ruky. Pravidelně nás pak vytáčela automatická regulace jasu, která jej snižuje na úroveň, při které na displeji skoro nic nevidíte. Doporučujeme proto převzít otěže nad regulací jasu do vlastních rukou.

Nokia 3.2
Líbilo se nám
  • dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • podání barev
  • horší čitelnost na slunci
  • nepříliš dobrá automatická regulace jasu

Zvuk: obyčejný

Na spodní hraně umístěný reproduktor je vhodný jen pro účely vyzvánění. Hlasitý je skutečně dost. Výstup skrze 3,5mm jack pak uspokojí všechny nenáročné posluchače. V této kategorii si tak Nokia 3.2 připisuje průměrný a všemi minimální požadovaný výkon.

Výkon hardwaru: očekávaný základ

Pod kapotou je Snapdragon 429 a asistuje mu 3GB operační paměť. Na běžné operace to stačí, avšak ledacos už naznačuje nijak oslnivý výsledek z AnTuTu. Na náročné hry rozhodně zapomeňte, avšak ty cílová skupina zpravidla nehraje. Interní paměť má 32 GB a po prvním zapnutí pro vás zbývá necelých 23 GB. Naštěstí nechybí šuplíček, kam umístíte paměťovou kartu o velikosti maximálně 400 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť
  • podpora paměťovek
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný procesor

Výdrž baterie: potěší

Baterie má kapacitu 4 000 mAh a jedná se rozhodně o příjemný nadprůměr. Telefon bez obtíží vydrží celé dva dny při středně náročném používání. Pokud navíc nebudete příliš využívat internet a sociální sítě, bude výdrž ještě stoupat.

Nokia 3.2

Nabití baterie trvá ale neúnosně dlouho. Zabere více než 2,5 hodiny. Nejlépe je proto nabíjet obden přes noc.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • velmi dlouhé nabíjení

Konektivita: vše nezbytné připraveno

Po datové stránce nabídne telefon především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n. Dostalo se také na podporu GPS a GLONASS, a tak lze telefon rozhodně využít pro navigování. Zbývá zmínit ještě Bluetooth 4.2 pro blízku konektivitu. NFC již v Nokii 3.2 chybí, což lze u levného telefonu ještě odpustit.

Líbilo se nám
  • LTE
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: na momentky postačí

Cena v případě Nokie 3.2 klesla natolik, že na zadní straně najdeme již jen jeden fotoaparát. Má 13megapixelové rozlišení a světelnost f/2.2. Správně očekáváte, že jde o průměrný snímač, kterému vyhovují co nejlepší světelné podmínky. Za jasného počasí s Nokií 3.2 pořídíte pěkné snímky, které si lze prohlédnout i na počítači. S ubývajícím světlem však klesá ostrost a přibývá digitální šum. Často je také problém telefon při zachycení scény za horších světelných podmínek dostatečně dlouho klidně držet. Na krátké vzdálenosti pomůže přisvětlovací dioda, avšak zázraky čekat nelze.

Nokia 3.2

Levný telefon však k fotografování příliš často neslouží, totéž platí také pro video. Záznam je umožněn pouze ve Full HD nebo HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Obrazová i zvuková kvalita je vhodná pro účely přehrávání na telefonu.

Ukázkové fotografie

Nokia 3.2 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Pro nadšence do selfies je zde připravena 8megapixelová čelní kamerka. Pro potřeby sociálních sítí jsou výsledky dostatečné.

Nokia 3.2
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita snímků při horším světle

Software: takřka nejnovější možný

Přesouváme se k prostředí, což je dlouhodobě velký trumf telefonů značky Nokia. Ani novinka 3.2 není výjimkou a přivítá vás Androidem 9.0 Pie s červencovými bezpečnostními záplatami. Mohli bychom zde čekat alespoň srpen (když ne rovnou září), na druhou stranu i tak se Nokia 3.2 chlubí nejnovějším softwarem mezi levnými telefony. Prostředí takřka čistého Androidu běhá ladně, na nic se nečeká a u levnějších smartphonů jde o příjemnou změnu. Telefon je zařazen do programu Android One, a čekají jej tak pravidelné včasné aktualizace. Po prvním zapnutí se dočkáte jen aplikací od Googlu, a to navíc pouze těch, které Google považuje za nutné. Nic navíc, žádný nepříjemný balast. Co si doinstalujete je tak čistě na vás.

Líbilo se nám
  • zařazení do programu Android One
  • žádné aplikace navíc
  • perfektní optimalizace

Zhodnocení a konkurence

Na první pohled se může zdát, že v segmentu základních smartphonů kraluje Xiaomi, případně Huawei s Honorem. Nová Nokia 3.2 však přináší svým způsobem svěží vítr, a to hned v několika ohledech. Svým konzervativním vzhledem jde o jakýsi maják jistoty. Opomenout nelze ani logo Nokia, které i po letech stále funguje. Ano, model 3.2 vypadá jako kdejaká konkurence, ale zpracování je o něco lepší a máme zde zejména prostředí bez zbytečných výstřelků. Za vyzdvihnutí stojí i velký displej. Úhlopříčka nad 6 palců není mezi telefony s cenou pod 3 tisíci obvyklá. Ačkoliv tedy Nokia 3.2 nijak zvlášť nevyčnívá a kromě již zmíněného prostředí ji nelze za nic obzvlášť pochválit, vyvaruje se i zbytečným přešlapům. Vzhledem šedá myš v nabídce českých obchodů by neměla uniknout vaší pozornosti. Může vás totiž příjemně překvapit.

Přímou konkurencí může být Honor 8A s podobně velkým displejem, čtečkou otisků prstů i výkonem. Honor je však o 700 Kč dražší a má slabší baterii.

Honor 8A

Rozměry156,3 × 73,5 × 8 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 6,02" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P35, 8×2,3 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 020 mAh, doba nabíjení: 2:54 hodin

Samsung vám může nabídnout Galaxy A10s. Opět zde máme podobnou velikosti i výbavu, ovšem prostředí funguje podstatně hůře, výdrž baterie je slabší a cena vyšší již o zásadní tisíci korunu.

Samsung Galaxy A10s

Rozměry156,9 × 75,8 × 7,8 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,6 GHz + 6×1,35 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Pakliže vám nevadí o něco menší displej, můžete sáhnout po Xiaomi Mi A2 Lite, které rovněž spadá do programu Android One, ale navrch přihodí výkonnější procesor. Jeho cena je vyšší zhruba o pětistovku.

Xiaomi Mi A2 Lite

Rozměry149,3 × 71,7 × 8,8 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh
nokia-32
Klady
  • bytelné zpracování
  • pohodlně se drží
  • potěší konzervativce
  • stavová dioda v bočním tlačítku
  • zařazení do programu Android One
  • perfektní optimalizace prostředí
  • dobrá výdrž
Zápory
  • tuctový vzhled
  • klávesu na levém boku nelze nastavit
  • delší nabíjení
  • zlobící čidlo regulace jasu
Diskuze ke článku
Jakub
Mobilní telefon k vánocům rodičům. Ano, či jiný? Škoda jen té černé varianty. Ale to se dá řešit skinem. Co se vůbec opět děje s Nokii? Těch typů telefonů co prodává je úplné mimimum.
Pepe
"Ten se chlubí cenou pod třemi tisíci korun..." dle heureky je to 3.499,- u většiny obchodníků.
Za SD429 - dál nemusím číst.
SD660 (jiná liga) začíná na 4.000,- Kč.
Android one se SD6xx jdou sehnat za podobné peníze.
Petr
Jste si jisti tím, že má opravdu elektronický kompas senzor? Informace jsou v tomto dost protichůdné. Nokia support tvrdí že ano, minimálně jeden uživatel a prodejce Datart, že ne. Děkuji.
Pesedm
V O2 se to bude prodávat jak na běžícím páse :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze