Nokia 3.1
recenze

Nokia 3.1

Elegantní sympaťanda
13

Znovuzrozená značka Nokia pod hlavičkou finské společnosti HMD Global bude sázet i na cenově dostupné smartphony. Dokazuje to postupná obnova portfólia, která se dotkla i nižších řad. Do redakce nám dorazil konzervativně vyhlížející Nokia 3.1 s protáhlým displejem, základní výbavou a skvělou ergonomií. Potěší velice rozumně nastavená cena.

Nižší třída chytrých telefonů je již od loňského roku výrazně bohatší díky smartphonům od Nokie. HMD Global kategorii telefonů do čtyř tisíc korun opravdu bohatě zásobuje a letos dochází k postupné obnově. Nová Nokia 3.1 vypadá oproti předchůdkyni dospěleji. Dostala protáhlý displej i elegantnější design a nadále si drží velmi slušnou cenu. Výbava jako taková uspokojí spíše nenáročné uživatele. Nadále však lze počítat s čistým osmičkovým Androidem a příslibem aktualizací.

Obsah balení

Nokia 3.1 se dodává v placaté krabičce, do které se veškeré příslušenství velmi pohodlně vejde. Kromě samotného telefonu v ní objevíte koncovku nabíječky, USB kabel pro nabíjení i spojení s počítačem a dostalo se také na základní pecková sluchátka, která mohou posloužit i jako handsfree.

Nokia 3.1

Technické parametry Nokia 3.1

Kompletní specifikace
Konstrukce146,3 × 68,7 × 8,7 mm, 138,3 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6750, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1 GHz, GPU: ARM Mali-T860
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 990 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:57 hodin
Dostupnostčerven 2018, 3 599 Kč

Konstrukční zpracování: můžete být nároční

Dnes již dávno neplatí, že levné telefony používají méněcenné materiály, které vypadají lacině na sto honů. HMD Global se v tomto ohledu velmi snaží a nová Nokia 3.1 toho budiž důkazem. Na první pohled byste hádali, že před sebou máte drobnější telefon střední třídy. Výrobce vsadil na kovový rám a samozřejmě skleněnou čelní stranu. Ta zadní je vyvedena z měkčeného plastu, avšak levně rozhodně nevypadá. Naopak je velmi příjemná na omak a prakticky na ní neulpívají otisky prstů. Námi testovaná varianta je prakticky celá černá. Existuje ještě verze s měděnými prvky a bílá varianta. Ani jednu z nich však zatím na českém trhu nenajdete.

Zadní strana je příjemná na omak a skoro nepřitahuje otisky prstů.

Drobné výtky bychom mohli mít. Na kovovém rámu jsou plastové anténní předěly, u kterých si výrobce nelámal hlavu se zarovnáním s okolním povrchem. U levnějšího chytrého telefonu lze však tuto drobnou kosmetickou nedokonalost odpustit. Každodenní uživatelé spíše ocení velmi pohodlné držení. Nokia 3.1 je spíše užším telefonem a tloušťka činí necelých 9 milimetrů. Fotoaparát takřka vůbec nevystupuje nad okolí a telefon se tak neviklá při položení. Potěšující je také nízká hmotnost. Ve výsledku tak telefon krásně padne do ruky a dobře se používá, byť bez ztráty kytičky to přeci jen není.

Výrobce ze vcelku nepochopitelných důvodů umístil boční tlačítka po pravé straně velmi vysoko. Patrně nejvíce to vadí u odemykací klávesy. U nijak přerostlého zařízení musíte pro každé odemčení či uzamčení telefonu výrazně natahovat palec, případně rovnou přehmatávat. Nic přitom nebránilo tomu umístit tlačítka o něco níže.

Nokia 3.1

Na opačné straně, tedy levém boku, najdeme dva šuplíčky, kam lze umístit dvě nanoSIM karty s podporou LTE a jednu paměťovou kartu. Odpadává tak problém s případným hybridním slotem. Spodní hrana je domovem hlasitého reproduktoru a microUSB konektoru. Mezi levnější přístroje stále ještě USB-C nedorazilo, což není překvapením. Místo 3,5mm jacku je na horní hraně.

Samotné konstrukční zpracování se povedlo na jedničku. Telefon je pevný, nikde nic nevrže, neskřípá, ani se nehýbá. V tomto ohledu tedy budete nadmíru spokojeni.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • bytelné zpracování
Nelíbilo se nám
  • neprakticky umístěná tlačítka

Displej: zcela postačující

V letošním roce se již do Nokií dostávají protáhlé displeje s poměrem stran 18:9. Nokia 3.1 disponuje 5,3palcovým IPS displejem s HD+ rozlišením. Na první pohled vás displej potěší dostatečnou jemností a dobrou čitelností venku během slunečního svitu i z bočního pohledu. Nechybí automatická regulace jasu, která funguje spolehlivě, jen je trochu pomalejší. Pokud tedy vyjdete z tmavých prostor například ven, pár vteřin na displeji nic neuvidíte, dokud automatika nepozvedne úroveň jasu.

Nokia 3.1

I v levné Nokii se nachází funkce ambientního displeje. Jakmile dorazí nová notifikace, displej na malou chvíli všechny notifikace zobrazí na černém pozadí. Výčet funkcí doplňuje možnost odemknutí dvojitým poklepáním. Jakmile však tuto funkci aktivujete, hrozí samovolné odemykání například při nošení v kapse. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass blíže nespecifikované verze.

Líbilo se nám
  • široké pozorovací úhly
  • dobré barevné podání
  • automatická regulace jasu
  • ambientní displej
Nelíbilo se nám
  • pomalejší automatická regulace jasu

Zvuk: další křikloun

Jak již víme, Nokia 3.1 má hlasitý reproduktor na spodní hraně. A ten svému jménu dostává – rozhodně jej nepřeslechnete. Na nějaké velké poslouchání to však není, neb chybí basová složka. Dodávaná pecková sluchátka hraji naopak obstojně, byť nesedí pohodlně v uších.

Nokia 3.1
Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: základ pro nenáročné

Nokia 3.1 využívá osmijádrový procesor MediaTek 6750, který je podpořen 2GB operační pamětí. Výkonu telefon nemá na rozdávání, ale také mu nijak citelně nechybí. Pakliže mezi benchmarky marně hledáte výsledek oblíbeného AnTuTu, zklameme vás. Na Nokii 3.1 se nám přes veškerou snahu nepodařilo test dokončit – vždy došlo k pádu aplikace. Novinka dále nabízí 16GB interní paměť, ze které zbývá přibližně 8,5 GB pro vaše data. Další prostor zajistí samostatný slot pro paměťovou kartu.

Benchmarky
Líbilo se nám
  • dostatečné úložiště doplnitelné microSD kartou
Nelíbilo se nám
  • slabší procesor

Výdrž baterie: slušné dva dny

Možným trumfem novinky bude výdrž na jedno nabití. Uživatelsky nevyměnitelná baterie má sice kapacitu 2 990 mAh, ale i při náročnějším stylu využívání vám telefon vydrží takřka dva dny. Tři dny pak nejsou nedosažitelnou metou. Nabíjení již naopak moc svižné není – počítejte se zhruba 2 hodinami z úplného vybití.

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 720p. Telefon v tomto testu vydržel naživu velmi slušných 8 hodin 46 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž na jedno nabití

Konektivita: LTE je samozřejmostí

Po datové stránce nabídne telefon především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n. Dostalo se také na podporu GPS a GLONASSu, telefon tak lze rozhodně využít pro navigování. Kromě Bluetooth 4.2 nechybí dokonce ani čip NFC, což u levného telefonu rozhodně potěší.

Nokia 3.1
Líbilo se nám
  • rychlé LTE použitelné kdekoliv
  • NFC

Fotoaparát: nouzově na momentky

V případě fotoaparátu začneme nejprve jeho spouštěním. Ačkoliv Nokia 3.1 nemá vyloženě slabý hardware, trvá spuštění aplikace fotoaparátu poměrně dlouho. Jde o téměř dvě vteřiny, což se nemusí zdát moc, ale pokud potřebujete něco rychle vyfotit, budete mít smůlu.

Nokia 3.1

Nic to nemění na tom, že fotoaparát má 13 megapixelů, automatické ostření i přisvětlovací jednotónovou LED diodu. Za jasného počasí pořídíte vcelku ucházející snímky, kde souhlasí barvy a slušná je i ostrost, tedy s přihlédnutím k ceně . Problém představuje ubývající světlo, kdy má Nokia problém s barvami, ostrostí i digitálním šumem. Nejde však o nic nečekaného, přičemž výsledek nezachrání ani vysoké rozlišení. Na základní momentky Nokia 3.1 postačí.

Ukázkové fotografie

Pro potřeby selfies je na čelní straně 8megapixelová kamerka. Kvalita je ucházející a pro potřeby sdílení mezi kamarády postačí.

Nokia 3.1
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Ani u záznamu videa nečekejte velké zázraky, byť Nokia 3.1 dokáže nahrávat ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Záběry nejsou příliš plynulé a občasné trhance nejsou jevem nijak neobvyklým.

Nokia 3.1 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • ve dne slušné snímky
Nelíbilo se nám
  • sekající se video
  • dlouhé spouštění aplikace fotoaparátu

Software: počítejte s Androidem P

Již skoro tradičním benefitem současných Nokií je systém. Nokia 6.1 patří do programu Android One, což znamená, že má garantované svižné aktualizace softwaru. Chcete důkaz? Tady jej máte – Nokia 3.1 využívá Android 8.1 a bezpečnostní záplaty jsou aktuální k 1. květnu 2018. Čistý Android je přehledný a rychle se v něm zorientujete. Paměť nezabírají ani zbytečné aplikace, v telefonu se skutečně nachází jen to nejnutnější. Doinstalujete si tak jen to, co sami opravdu potřebujete. Výrobce již navíc potvrdil i příchod Androidu P. Optimalizace je na slušné úrovni, jen musíte vzít v potaz že používáte levné zařízení. Spouštění aplikací trvá déle, občas se telefon zamyslí. Jisté rezervy pro zlepšení tak Nokia 3.1 rozhodně má.

Líbilo se nám
  • čistý Android 8.1
  • pravidelné aktualizace (program Android One)
  • žádné zbytečné aplikace
Nelíbilo se nám
  • drobné nedokonalosti v optimalizaci

Zhodnocení: základ v elegantním kabátě

Pokud se znovuzrozené značce Nokia něco daří, je to první dojem. Její novinky jednoduše dokáží zaujmout. A není to je o marketingu, že na nás smartphony Nokia nahlížejí z reklamních ploch. I levný zástupce, kterým Nokia 3.1 je, vypadá neskutečně dobře. Na první pohled byste ji zařadili do střední třídy. Její útlý vzhled přímo vybízí k uchopení do ruky, kdy oceníte bytelnou konstrukci a pohodlné držení. Displej i hardware nenáročným uživatelům stačí a čistý Android jim ukáže, jak má mobilní systém od Googlu skutečně vypadat. Kritiku si zaslouží špatné umístění tlačítek po pravém boku, slabší fotoaparát nebo mírné nedostatky v optimalizaci. Konkurence je bohatá a automaticky vyhráno nová Nokia opravdu nemá. Rozhodně se ale za cenu 3,5 tisíce korun neztratí.

Konkurence

Patrně největší trable bude Nokii 3.1 způsobovat Honor 7S, který má velmi podobnou výbavu v oblasti displeje a hardwaru. Nokia dokáže kontrovat čistým Androidem s příslibem častých aktualizací. Cena Honoru 7S je však o takřka 800 Kč nižší.

Honor 7S

Rozměry152,4 × 73 × 7,8 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5,45" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6739,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor3 020 mAh

Obdobně situace vypadá při srovnání s dalším konkurentem, kterým je Xiaomi Redmi 5. Výbava je opět velice podobná, navrch však získáte větší displej či čtečku otisků prstů. Nokia 3.1 kontruje čistým Androidem s pravidelnými aktualizacemi a rozhodně padne lépe do menších rukou. Xiaomi aktuálně vyjde o zhruba 200 Kč levněji.

Xiaomi Redmi 5 16 GB

Rozměry151,8 × 72,8 × 7,7 mm, 157 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 450, 8×1,8 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 2:21 hodin

Konkurenci bude mít novinka i ve vlastní stáji. Loňská Nokia 5 totiž zlevnila na úroveň modelu 3.1. Výbava Nokie 5 spoléhá na klasický displej s poměrem stran 16:9 a přihazuje čtečku otisků prstů. Velmi tak bude záležet na tom, jaký vzhled preferujete. Oba modely se totiž nadále mohou spolehnout na pravidelné aktualizace.

Nokia 5

Rozměry149,7 × 72,5 × 8,1 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
nokia-31
Klady
  • elegantní vzhled
  • kvalitní zpracování
  • slušný displej
  • nejnovější Android 8.1
  • zařazení do programu Android One
Zápory
  • nesmyslně vysoko umístěná tlačítka
  • jen průměrný procesor
  • fotoaparát neoslní
  • drobné nedostatky v optimalizaci prostředí
Diskuze ke článku
Dominik
Já tam mám teda android 8.0
Petr z Olomouce
Já tento přístroj mám a jsem spokojený. K vašemu minusovému hodnocení ohledně vysoko umístěných vypínacích tlačítek: odemykací klávesu není vůbec třeba používat, na probuzení přístroje ze spánku stačí DVOJÍ POKLEPÁNÍ NA DISPLEJ. Je to i mnohem praktičtější.
Martin
Nebude aj videorecenzií ?
Jarda
Zapomněli jste i na videorecenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze