Nokia 3
recenze

Nokia 3

Levnější než vypadá
14

Návrat značky Nokia provází značná očekávání. Neúspěšná epizoda s Windows Phone, díky níž smartphony Nokia téměř zmizely v propadlišti dějin, je zapomenuta. Nová Nokia 3, současný nejnižší model značky, tentokrát již ovšem pod taktovkou HMD Global, vsází zejména na čistý Android.

Nová Nokia 3 svou výbavou spadá do nižší střední třídy. Za bezmála 4 tisíce korun dostanete pětipalcový IPS displej s HD rozlišením, čtyřjádrový MediaTek MT6737, 2 GB RAM a interní paměť 16 GB, kterou rozšíříte až o 256 GB. Oba fotoaparáty pak mají rozlišení 8 Mpx. Vyplatí se za tyto peníze?

Nokia 3
Oficiální fotografie Nokia 3

Technické parametry Nokia 3

Kompletní specifikace
Konstrukce143,4 × 71,4 × 8,7 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6737, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor2 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:14 hodin
Dostupnostčervenec 2017, 3 999 Kč

Nokia 3 – videopohled

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • nabíječka
  • USB kabel
  • špuntová sluchátka
  • návod

Design a konstrukce: inspirace Lumiemi

S rozměry 143,4 × 71,4 × 8,5 mm a hmotností 140 gramů je Nokia 3 vcelku kompaktní a díky svému zaoblení dobře padne do ruky. Dobře se drží a nikde nic neřeže ani netlačí. Při prvním pohledu na zařízení je zřejmá inspirace původními Lumiemi s Windows Phone. Nové Nokie se nicméně neinspirují pouze svým vzhledem, ale i použitým polykarbonátem. Ten u Nokie 3 tvoří záda. Zaoblený rámeček je pak kovový.

Designem telefon působí ne jako nižší střední, ale spíš střední třída. Je k dispozici v několika barevných variantách: bílé, bílé s měděným rámečkem a bílou přední stranou a tmavě modré a černé s černou přední stranou. My jsme měli k dispozici tu posledně jmenovanou a nejkonzervativnější.

Přední stranu celou překrývá zaoblené odolné sklo Gorilla Glass nespecifikované verze, které plynule přechází do kovového rámečku. Pod pětipalcovým displejem, který má poměrně široké boční rámečky, leží trojice senzorových tlačítek. Nejenže jejich popisky nejsou příliš výrazné, ale postrádají i podsvícení. Disponují sice vibrační odezvou, ale i tak se budete trefovat prakticky naslepo.

Výrazný prostor je i nad displejem. Vlevo je výrazná čočka přední kamery, vpravo se pak nachází senzory okolního světla a přiblížení. Štěrbinu telefonního reproduktoru uprostřed překrývá síťka, která bude zřejmě náchylná na zachytávání nečistot. Úplně vpravo pak najdete decentní logo Nokia. Notifikační dioda bohužel chybí.

Nokia 3

Kovový rámeček obsahuje na levém boku dva šuplíky, jeden pro nanoSIM a druhý pro microSD kartu. My jsme měli k dispozici Single SIM variantu. V případě Dual SIM verze jsou obě nanoSIM v jednom šuplíku. Nokia 3 tak nepoužívá mezi výrobci stále populárnější hybridní slot, za což zaslouží pochvalu. Symetricky proti šuplíkům je na protějším boku v horní části dvojice hardwarových tlačítek – regulátor hlasitosti a vypínač. Podlouhlá zaoblená tlačítka působí plastovým dojmem, výrazně vystupují a mírně se viklají. Jejich stisk je však jistý.

Spodní hrana hostí vpravo průduch hlasitého reproduktoru. To má proti umístění na zádech tu výhodu, že při položení telefonu na měkkou podložku nedochází ke zkreslení zvuku. Uprostřed je dále microUSB a vpravo jeden ze dvou mikrofonů. Druhý mikrofon leží na horní hraně spolu s 3,5mm konektorem pro připojení sluchátek.

Záda jsou, jak již bylo řečeno, z polykarbonátu a mají matný povrch. To má tu výhodu, že se na nich nedrží otisky prstů. V horní části mírně vystupuje čočka fotoaparátu sdružená s jednotónovou přisvětlující LED. Uprostřed pak najdete gravírovaný lesklý nápis NOKIA. A toť vše. Chybí tak čtečka otisků prstů, se kterou se již můžeme setkat u řady levnějších konkurentů.

Designem působí ne jako nižší střední, ale spíš jako střední třída.

Celkové dílenské zpracování telefonu je na velmi dobré úrovni. Nevrže ani při silnějším stisku, k čemuž přispívá i nesnímatelný kryt. Působí tak dojmem, že je dražší, než ve skutečnosti je.

Líbilo se nám:

  • povedený design
  • kvalitní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • samostatný slot pro microSD kartu

Nelíbilo se nám:

  • nepodsvětlená a nevýrazná senzorová tlačítka
  • absence notifikační diody
  • nemá čtečku otisků prstů

Displej: povedený „pětipalec“ s HD

Nokia použila u své Nokie 3 pětipalcový IPS displej s široce rozšířeným HD rozlišením, což dává solidní jemnost 294 PPI. Rozlišení i jemnost displeje jsou vzhledem k cenové hladině dostatečné. S hrubším rastrem nebo zřetelnými pixely se při běžném používání nesetkáte.

Nokia 3

Použitý IPS panel nabízí široké pozorovací úhly a věrné barevné podání, byť kvalit AMOLED displejů nedosahuje. To je nejvíce patrné u černé, která není úplně černá, ale spíše tmavě šedá. Displej je dobře čitelný i na přímém slunci, automatická regulace jasu funguje spolehlivě.

Citlivost displeje dobrá, žádné problémy s přesností jsem nezaznamenal. O něco horší je to s oleofobní vrstvou. Na displej se dobře chytají otisky. Nezbude vám tak nic jiného než pravidelně leštit.

Líbilo se nám:

  • živé barvy
  • široké pozorovací úhly
  • dobrá čitelnost na přímém slunci

Nelíbilo se nám:

  • lapač otisků prstů

Zvuk: slabší průměr

Hlasitý reproduktor svou kvalitou příliš nenadchne. Jeho kvalita je pouze průměrná, hlasitost však dostatečná. Stejně podprůměrná jsou i dodávaná špuntová sluchátka, která poslouží spíše jako nouzovka. S kvalitními sluchátky je však situace o poznání lepší. My jsme použili vlastní uzavřená Sony MDR-ZX110W a kvalita se podstatně zlepšila. Zvuk si přitom můžete upravit pomocí ekvalizéru, který tvoří součást aplikace Hudba Play.

Nokia 3

Líbilo se nám:

  • s vlastními sluchátky slušný zvuk

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrný hlasitý reproduktor
  • podprůměrná přibalená sluchátka

Baterie a výdrž: každodenní nabíjení

Integrovaná Li-Ion baterie má kapacitu 2 650 mAh, což není mnoho. Menší displej s nižším rozlišením a slabší hardware však mají částečně vliv na to, že telefon není tak žravý. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se s rezervou dostanete na 1 až 1,5 dne. Pokud budete telefon šetřit, můžete to sice dotáhnout i na dva dny, ale v takovém případě nepotřebujete funkce smartphonu.

Nokia 3

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 720p. Nokia 3 v tomto testu dosáhla výsledku 7 hodin a 44 minut. Nabití na 80 procent trvalo 2 hodiny 12 minut a plného nabití telefon dosáhl po dlouhých 3 hodinách 14 minutách.

Líbilo se nám:

  • telefon není tak žravý

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: nic pro náročné

Pod kapotou Nokie 3 tepe čtyřjádrový MediaTek 6737 taktovaný na 1,3 GHz, který je na trhu již déle než rok a svým výkonem příliš neoslní. Doprovází ho 2 GB RAM. Při běžném používání vše běhá rychle a bez zasekávání, což je rozdíl oproti nedávno recenzované Nokii 5, kde plynulost nebyla úplně ideální. Na náročnější hry a aplikace to však není a telefon se začíná při potřebě vyššího výkonu poměrně dost zadýchávat. Pokud vyžadujete hraní náročnějších her, raději sáhněte po něčem výkonnějším. Na nižší detaily je sice většina těchto her hratelná, ale nejsou stoprocentně plynulé.

Tento dojem potvrzují výsledky několika benchmarků, jimž jsme Nokii 3 podrobili. V AnTuTu v6.2.7 obdržela 28 170 bodů, v NenaMarku 2 pak 55,3 FPS. V Geekbench 4 získala Single-Core Score 547 bodů, Multi-Core Score 1 533 bodů a v Compute Benchmarku 1 043 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 17 073 bodů, v 3DMarku v doporučeném benchmarku Sling Shot Extreme 107 bodů.

Interní paměť má kapacitu 16 GB, ze kterých je při prvním spuštění využito 6,75 GB, z čehož na samotný systém připadá 6,23 GB. Pokud by vám volné místo nestačilo, můžete využít ještě microSD kartu s kapacitou až 256 GB. Paměťová karta má přitom vyhrazený svůj vlastní slot, takže se v případě Dual SIM verze nemusíte rozhodovat mezi druhou SIM a paměťovou kartou.

Líbilo se nám:

  • svižný chod při běžném používání
  • samostatný microSD slot

Nelíbilo se nám:

  • na náročnější aplikace nestačí

Operační systém: téměř čistý Nugát

Jednou z oblastí, kde se chce Nokia odlišit od konkurence, je operační systém. Na rozdíl od řady výrobců, kteří si Android upravují nadstavbami, v některých případech dokonce k nepoznání, vsází na co nejčistší a nejaktuálnější Android. Chce jít cestou bývalých referenčních Nexusů od Googlu a vydávat časté aktualizace. V základu se jedná o Android 7.0 Nougat, který se od čistého Androidu liší pouze v maličkostech, jako jsou upravené ikony, jiný font, rozložení některých nabídek nebo pohybová gesta, kdy otočením telefonu odmítnete hovor a při zvednutí jej ztlumíte. V blízké budoucnosti by se měla Nokie 3 dočkat Androidu 7.1.1 a přislíben již byl i Android O.

Launcher se podobá tomu v telefonech Google Pixel. K seznamu aplikací se dostanete tahem prstu ze spodní lišty, která v základu obsahuje zástupce pro Telefon, Zprávy, Fotoaparát a Chrome. Tahem prstu z levého okraje domácí obrazovky se dostanete k integrovaným Google Now kartám. Tahem prstu zprava doleva se dostanete na další domácí obrazovku, více jich pak přidáte přetažením ikony nebo se přidá automaticky, když dojde místo na některé ze stávajících.

Po vysunutí horní lišty se prvních pět zástupců rychlého spuštění zobrazí v miniaturní formě, aby zbylo co nejvíc místa na notifikace. Ty se zobrazují v širokých pruzích a notifikace stejného druhu se shlukují. Multitasking se otvírá již tradičně krátkým podržení pravého senzorového tlačítka. Naposledy spuštěné aplikace jsou seřazeny ve vertikálním seznamu. Tahem do strany je můžete zavřít a když dorollujete na konec, nahoře se objeví tlačítko „Zavřít vše“.

Jednou z hlavních novinek, kterou přinesl Android ve verzi Nougat, je možnost zobrazení dvou aplikací na rozdělené obrazovce v tzv. Multi-window režimu. V seznamu naposledy spuštěných aplikací stačí stisknout a podržet záhlaví okna aplikace a přetáhnout ho do lišty u horního okraje obrazovky. Mezi aplikacemi pak můžete měnit poměr velikosti jednoduchým tahem dělící lišty.

Díky tomu, že Nokia nepřidala k čistému Androidu svou nadstavbu, ani ho nezaplavila žádným bloatwarem, běží systém i na slabším hardwaru svižně a plynule. Systém ani systémové aplikace nepadají ani nezamrzají.

Líbilo se nám:

  • téměř čistý Android
  • svižný a plynulý systému
  • žádný bloatware

Fotoaparát: nenaplněné papírové předpoklady

Nokia se u Nokie 3 chlubí fotografickými schopnostmi. Papírově oba fotoaparáty nabízí rozlišení 8 Mpx s clonou f/2.0. V nižší střední třídě nicméně nemůžeme čekat žádné zázraky.

Obslužná aplikace má extrémně jednoduché rozhraní. Vpravo se nachází rychlé přepínače pro nastavení blesku, aktivaci HD či časovače a přepnutí fotoaparátu. Skrz ikonu se třemi čárami se dostanete do nastavení, kdy si můžete z hledáčku zobrazit například kompas nebo nadmořskou výšku. Pro fotografování je to naprosto zbytečné a jen to zabírá místo. Vlevo je pak spoušť s přepínačem těchto režimů: Vylepšit, Fotografie a Panorama. Pod ním je pak tlačítko pro natáčení videa, které jde zrychlit 2× a 3×.

Obrazová kvalita celkem zklamala. Za dobrých světelných podmínek jsou snímky ještě ucházející, zvlášť při prohlížení na malém displeji a pro použití na sociálních sítích. Při zvětšení však zjistíte, že snímkům chybí nejen ostrost, ale i detaily. Fotoaparát má problémy i se správnou expozicí. Při nedostatku světla se k těmto chybám ještě přidává docela výrazný šum. Za dobrých světelných podmínek jsou pak ucházející i snímky z přední kamery. Ty však trpí nedostatkem světla ještě více, protože postrádají jakoukoli možnost přisvícení například rozzářeným displejem.

Nokia 3 – testovací video, 720p, exteriér

Tak jako nás zklamaly fotografie, nenadchlo nás ani video. Nejenže může být pouze v HD rozlišení, ale podprůměrná je i jeho kvalita. Stejně jako fotografie trpí ztrátou ostrosti a detailu. Navíc je na něm jasně patrná vysoká komprese a horší plynulost.

Nokia 3 – testovací video, 720p, 3x zrychlené

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení předního fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrná obrazová kvalita obou fotoaparátů

Multimediální funkce: výbava od Googlu a FM rádio

Nokia si do telefonu nepřidala žádné vlastní aplikace a spoléhá pouze na ty od Googlu, což platí i v případě multimediální nabídky. Jediným přehrávačem hudby je tak Hudba Play, kterou není nutné blíže představovat a která obsahuje i ekvalizér pro úpravu zvuku. Pokud by vám to nestačilo, najdete zde i FM rádio s RDS.

Na správu a jednoduché úpravy fotek máte v telefonu aplikaci Fotky od Googlu, přes kterou si přehrajete i video. Dále je zde už pouze YouTube a aplikace Filmy Play, která funguje jako půjčovna a obchod s filmy.

Nelíbilo se nám:

  • chybí pokročilejší přehrávač videa

Komunikace a konektivita: nezapomnělo se ani na OTG

Telefonování s Nokií 3 bylo ve všech případech bezproblémové. Hlas z reproduktoru byl věrný bez kovového nádechu. Nestěžovala si ani protistrana, k čemuž přispívá i sekundární mikrofon.

Stejně jako u všech ostatních systémových aplikací, i Telefon a Zprávy jsou extrémně jednouché a poskytují pouze základní funkce. Z dalších komunikačních aplikací tu pak najdete už pouze Google Duo pro videohovory, zatímco Google Allo chybí. Emaily libovolného poskytovatele můžete spravovat přes aplikaci Gmail. Z organizačních funkcí je pak zde k dispozici Google kalendář a Google Keep pro poznámky.

K zadávání textu nabízí Nokia 3 pouze klávesnici Gboard od Googlu, která má výhodu v rychlých aktualizacích neustále přidávajících nové funkce. Do její výbavy patří například propracovaný našeptávač nebo integrovaný překladač. Na klávesnici se dobře píše i s velkými prsty. V poloze na výšku jsou však jednotlivá tlačítka celkem malá.

Při navigování máte k dispozici GPS, které používá ke zpřesnění A-GPS. Konkurenční ruský GLONASS, který podporuje stále více smartphonů, však chybí. I tak telefon nalezl polohu do deseti sekund a nepotýkal se s výpadky signálu ani v lese. Při pěší turistice oceníte elektronický kompas.

Po datové stránce nabídne telefon především LTE Cat4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n. Jeho příjem však není úplně nejlepší a často jsme se potýkali s výpadky i v místech, kde ostatní telefony neměly sebemenší problém. Bluetooth je ve verzi 4.0 a ve výbavě nechybí ani NFC. U připojení přes microUSB pak potěší podpora USB OTG.

Líbilo se nám:

  • bezproblémové telefonování
  • elektronický kompas
  • LTE ve všech našich pásmech
  • NFC
  • USB OTG

Nelíbilo se nám:

  • omezené organizační funkce
  • chybí podpora GLONASSu
  • horší příjem Wi-Fi

Zhodnocení: vypadá lépe, než jaký opravdu je

Nokia 3 jako nejnižší z dosud představených nových Nokií představuje povedený start do nové éry. Přesto to bude mít v nabité konkurenci těžké. Za necelé 4 tisíce dostanete telefon s pohledným designem a kvalitním dílenským zpracováním, který vypadá jak z vyšší třídy.

Nokia 3

Mezi jeho další přednosti patří i povedený displej, elektronický kompas nebo kvalitní datová výbava včetně LTE, NFC nebo USB OTG. Další předností je pak i téměř čistý Android 7.0 Nougat s příslibem pravidelných aktualizací a chybějící bloatware.

Bohužel by se našlo i dost slabin. Tou nejzásadnější představuje rok starý čipset, který dnes již svým výkonem neohromí. Nejvíce patrné je to u náročnějších aplikací a her, kde se již citelně zadýchává. Z dalších nedostatků bychom mohli vypíchnout chybějící podsvícení tlačítek, absenci notifikační diody, průměrný zvuk a rovněž nepřesvědčivé fotoaparáty. U nižší střední třídy však nemůžeme v tomto ohledu čekat žádné zázraky. Přesto se domníváme, že i přes tyto nedostatky si Nokia 3 najde celou řadu zájemců a příznivců z řad fanoušků značky.

Konkurence

Z modelů nižší střední třídy se Nokii 3 svou výbavou přibližuje například Alcatel Shine Line. Stejně jako Nokia disponuje 5palcovým IPS displejem s HD rozlišením, čtyřjádrovým MediaTekem, 2 GB RAM a interní pamětí 16 GB. Proti němu však nabízí u zadního fotoaparátu rozlišení 13 Mpx, i když video zvládá rovněž pouze v HD rozlišení. Přední fotoaparát pak má rozlišení 5 Mpx. Alcatelu chybí NFC, ale na druhou stranu má čtečku otisků prstů. Vyjde také výrazně levněji než Nokie – v českých internetových obchodech se dá koupit v průměru za 3,5 tisíce korun.

Alcatel Shine Lite
Alcatel Shine Lite

Alcatel Shine Lite

Rozměry141,5 × 71,2 × 7,5 mm, 156 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 460 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin

Pokud si naopak proti Nokii zhruba pět set korun připlatíte, můžete mít povedené Lenovo K6, které v řadě ohledů nabízí lepší výbavu: na pětipalcovém displeji se skví Full HD rozlišení, uvnitř tepe osmijádrový Snapdragon a zadní fotoaparát má rozlišení 13 Mpx. Navíc K6 disponuje i čtečkou otisků prstů, ale na druhou stranu postrádá NFC.

Lenovo K6
Lenovo K6

Lenovo K6

Rozměry141,9 × 70,3 × 8,2 mm, 140 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:56 hodin

Pokud by vám nevadil o 0,3 palce větší displej, můžete sáhnout po LG K10 (2017). Stejně jako Nokia disponuje HD rozlišením, takže má o něco horší jemnost. Uvnitř však stejně jako u Lenova tiká osmijádrový procesor, i když se v tomto případě jedná o MediaTek 6750. Další předností je vyšší rozlišení zadního fotoaparátu, který zvládá i Full HD video, nebo vyměnitelná baterie. Cena přitom činí přibližně o 500 korun víc než v případě Nokie.

LG K10 (2017)
LG K10 (2017)

LG K10 (2017)

Rozměry148,7 × 75,3 × 7,9 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ProcesorMediaTek 6750, 8×1,5 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 800 mAh, doba nabíjení: 3:14 hodin
nokia-3
Klady
  • USB OTG
  • LTE a NFC
  • čistý Android 7.0
  • kvalitní displej
  • samostatný slot pro microSD kartu
  • kvalitní konstrukce
  • povedený design
Zápory
  • nepřesvědčivé fotoaparáty
  • 2 GB RAM a interní paměť 16 GB
  • slabší hardware
  • podprůměrný zvuk
  • chybějící notifikační dioda
  • nepodsvětlená tlačítka
Diskuze ke článku
Jab
Hlavní konkurence je v těhle třídách delší dobou stejná. Tedy Xiaomi Redmi 4X a Note 4 (3) Global.
Vestor
Před 2,5 lety jsem za stejné peníze kupoval téměř stejně vybavený Honor 3C. Oproti tomuto mu chybělo akorát LTE a NFC, ale to v té době u levných telefonů nebylo. Ale taky to mělo HD displej, 20 tisíc bodů v Antutu, 2 GB RAM a navíc tam byla notifikační dioda. Nevím na co si tato "Nokia" hraje.
Libor
Pro mě jsou nové Nokie zatím bohužel zklamání. Uvidíme, co přinese Nokia 8, ale taky to nevidím moc růžově. Já prostě vůbec nechápu, že se čistý android tak seká. Kamarád má asi rok Huawei y6 II a v porovnání s Nokií 3 a 5 se neseká skoro vůbec.
FantomasMan
FantomasMan
Naposledy upraveno: 20. 7. 2017 08:48
Tak takéto typy mobilov v Čine chrlia No Name výrobcovia už nie na ks ale na kilogramy. Ak by tam nebol nápis NOKIA ani pes by po tom mobile neštekol.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze