Nokia 2720 Flip
recenze

Nokia 2720 Flip

Toužíte po digitálním detoxu?

HMD Global na náš trh přineslo další model ze série cenově dostupných telefonů, které se chtějí zavděčit příznivou cenovkou, dlouhou výdrží, ale i jednoduchým ovládáním. Možná úplně nejdůležitějším faktorem je však navození „retro“ pocitu, což se Nokii 2720 Flip daří na jedničku. Podaří se tomuto atypickému véčku obstát mezi konkurencí?

Po úspěchu reinkarnované Nokie 3310 a kultovního „Banánu“ nechal finský výrobce HMD Global „oživit“ i telefon véčkové konstrukce, která byla svého času velmi oblíbená. Dosáhne dnes recenzovaná Nokia 2720 Flip stejného úspěchu jako její dříve představení sourozenci, nebo půjde jen o slepý výstřel do tmy?

Nokia 2720 – videorecenze

Technické parametry Nokia 2720 Flip

Kompletní specifikace
Konstrukce104,8 × 54,5 × 18,7 mm, ? g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, video: 320 × 240 px, 10 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 205, CPU: 2×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémKaiOS
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2019,

Obsah balení: slož si mě

Telefon do redakce dorazil ve fádní černé, na trhu se má však objevit také šedá verze. V malé poloprůhledné krabičce se kromě samotného véčka nachází také uživatelsky vyměnitelná baterie o kapacitě 1 500 mAh a napevno spojený nabíjecí adaptér s microUSB konektorem.

Líbilo se nám
  • originální poloprůhledné balení
Nelíbilo se nám
  • bez sluchátek
  • kabel napevno spojený s adaptérem

Konstrukční zpracování: Nokie, otevři se

Nokia 2720 Flip vychází z originální Nokie 2720 Fold, která byla představena v roce 2009. Oproti svému vzoru však došlo na několik na první pohled viditelných změn – například displej na vnější straně je nyní umístěn výše a změn doznala také klávesnice.

Nokia 2720 Flip
Záda jsou neskutečným magnetem pro otisky a šmouhy.

Po stránce konstrukční není Nokii 2720 Flip mnoho co vytknout. Má příjemnou hmotnost 118 gramů i dostatečně kompaktní rozměry na to, aby se pohodlně vešla do kapsy od kalhot či saka. I přes plastové zpracování nikde nic nevrže a zařízení se zdá být dostatečně bytelné na to, aby přežilo i nějaký ten pád. Rovněž tuhost kloubu je ideální a véčko lze snadno otevřít i jednou rukou. Škoda jen, že se výrobce rozhodl pro použití lesklého plastu na zádech, který je neskutečným magnetem na otisky a šmouhy. Mnohem raději bych na tomto místě viděl matný materiál, který je na spodní části přední strany. Těm, kteří uvažují nad koupí, bych rozhodně doporučoval zvážit, zda je nebude obtěžovat potřeba záda neustále leštit (nebo je nechávat nehezky upatlaná).

Odloupnutí krytu baterie je naštěstí otázkou sekundy – na spodní straně v blízkosti microUSB konektoru je malý vryp, do kterého je potřeba zasunout nehet a kryt sundat. Pod baterií se pak nachází dvojice slotů pro nanoSIM karty a také místo pro paměťovou kartu.

Ideální bohužel není ani umístění snímače fotoaparátu, který je v těsné blízkosti kloubu a při focení si jej budete pravděpodobně často nechtěně zakrývat prstem. Rovněž přisvětlovací dioda je zde spíše do počtu a svým výkonem mě příliš neoslnila. Kromě zmíněného se na zádech nachází rovněž otvor pro hlasitý reproduktor, bohužel umístěný trochu neprakticky, takže při položení telefonu na rovný povrch dojde k jeho utlumení.

Na vnější straně najdeme 1,3palcový displej, který informuje o důležitých notifikacích a lze jej rozsvítit stisknutím bočního tlačítka na levé straně, kterým lze zároveň vyvolat Google Asistenta či využít funkci ICE (In Case of Emergency: „v případě nouze“). V případě ohrožení uživatele odešle telefon SMS a bude (přes hlasitý reproduktor) postupně volat pěti vybraným kontaktům z adresáře, dokud se nepodaří hovor spojit. Na levé straně najdeme rovněž 3,5mm jack a na straně pravé pak běžnou kolébku ovládání hlasitosti.

Vzdálenost mezi jednotlivými tlačítky je možná až příliš velká.

Po rozevření na uživatele vykoukne o poznání větší displej, pod nímž je klávesnice rozdělená na alfanumerický prostor a část, která slouží k navigaci prostředím. Tlačítka s písmeny jsou opravdu veliká a vyplňují poměrně velkou plochu. Na první pohled kladný atribut se však projeví při psaní, kdy zjistíte, že je vzdálenost mezi jednotlivými tlačítky možná až příliš velká, což komfortu příliš neprospívá. Rovněž odezva při zmáčknutí plochých tlačítek není ideální a pokud hledáte tlačítkový telefon k opravdu rychlému psaní zpráv, třeba i poslepu, Nokii 2720 Flip bych nedoporučoval. Klávesnice není ani vyloženě špatná, zlepšení by si však zasloužila. U horních ovládacích tlačítek by zase někomu mohlo vadit poměrně malé navigační tlačítko, do jehož okrajů je potřeba se trefovat spíše nehtem než prstem. Mírně zbytečné je podle mě i tlačítko na levé straně s třemi svislými čárkami, kterým se otevře možnost psaní SMS. Tlačítko zpět na straně pravé (se šipkou) by zase mohlo jednoduše nahradit tlačítko nad ním a ušetřené místo by šlo využít ke zvětšení zbylých ovládacích prvků.

Líbilo se nám
  • originální design
  • kvalitní zpracování
  • slot pro 2 nanoSIM a paměťovou kartu
  • možnost prohodit baterii
  • dedikované tlačítko Google Asistenta či ICE
  • nízká hmotnost a kompaktní rozměry
Nelíbilo se nám
  • věčně upatlané lesklé plasty
  • neprakticky umístěný fotoaparát
  • klávesnice by mohla být lepší

Displej: ve dvou se to lépe táhne

Hlavní 2,8palcový displej s rozlišením 240 × 320 pixelů se chlubí slušným jasem, který lze nastavit v deseti krocích, a průměrnými pozorovacími úhly. Výsledná jemnost 143 pixelů na palec je s ohledem na cenu dostatečná. Uživatelé s horším zrakem si mohou aktivovat rovněž zvětšený text (cca dvakrát větší) a nechybí ani možnost invertovat barvy.

Nokia 2720 Flip

Vnější 1,3palcový displej upozorní na nepřijaté hovory, došlé zprávy či jiné základní notifikace. Zobrazené informace se však nedají nijak upravit a standardně jej tedy budete používat jako ukazatel času.

Líbilo se nám
  • postačující rozlišení i jas

Zvuk: hlasitě i skrze sluchátka

Zvuk vycházející z jediného hlasitého reproduktoru je dostatečně hlasitý, a není se tak třeba obávat toho, že byste telefon neslyšeli i z jiného pokoje. Problém může nastat, jak již bylo zmíněno, pokud telefon položíte na rovný povrch, který zvuk z reproduktoru částečně utlumí. Nenáročné uživatele potěší i výstup do sluchátek, který poslouží pouze k základnímu poslechu. Zvuková kvalita telefonních hovorů byla naprosto bezproblémová, a to i díky tomu, že máte díky véčkové konstrukci mikrofon přímo u úst a druhá strana vás tak zřetelně slyší.

Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost
  • kvalita hovorů

Výkon hardwaru: úměrný k ceně

Uvnitř najdeme velmi úsporný Snapdragon 205 a 512MB operační paměť, díky čemuž lze telefon poměrně komfortně používat. Navigování prostředím vás svou svižností jistě nijak neohromí, na druhou stranu je potřeba mít stále na mysli, že se jedná o levný telefon, od kterého nelze očekávat přílišné výkony. Z interního úložiště o velikosti 4 GB si ukousne zhruba 1,7 GB operační systém a zbytek zůstane dostupný uživateli. Pokud by vám to bylo málo, můžete si úložiště rozšířit pomocí již zmíněných paměťových karet typu microSD o velikosti až 32 GB.

Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet
  • dostatečný výkon

Výdrž baterie: neúnavný dříč

Slabší hardware a energeticky méně náročný operační systém uživatele odmění dlouhou výdrží, která při běžném používání představuje přibližně jeden týden bez nabíjení. Hodnota je to na dnešní poměry skvělá a pokud chcete primárně volat a psát SMS, nemusíte na nabíjení takřka vůbec myslet. Další velkou výhodou uživatelsky vyměnitelné baterie je možnost ji jednoduše prohodit, a získat tak dostatek energie na další týden. Pokud se chystáte někam, kde nebudete mít přístup k zásuvce a ani si s sebou nechcete brát powerbanku, ale potřebujete mít k dispozici telefon, jeví se toto řešení jako ideální.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 30 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 46 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 58 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 69 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 83 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 101 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 120 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 136 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 154 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 173 minut
Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • možnost vyměnit baterii

Konektivita: Wi-Fi i GPS

Z konektivity stojí za zmínku podpora Bluetooth 4.2 či Wi-Fi 802.11 b/g/n. Nechybí ani možnost zapnutí hotspotu či navigace pomocí integrované GPS/AGPS a Glonass. Staromilce jistě potěší rovněž přítomnost FM rádia. Chvályhodná je podpora 4G.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: pouze pro nenáročné

Jediný fotoaparát, kterým Nokia 2720 Flip disponuje, má rozlišení dva megapixely a poslouží primárně pro zachycení momentek, a to pouze v akutních případech. Dokonce nechybí ani možnost natáčet videa v rozlišení VGA. I na fotoaparát bychom měli pohlížet s ohledem na cenu a v tomto smyslu jsou podle mě výsledné snímky adekvátní a od takto levného telefonu nelze příliš mnoho očekávat.

Fotoaparát využijete zejména v akutních případech, kdy nemáte nic lepšího po ruce.
Líbilo se nám
  • adekvátní ceně telefonu

Software: KaiOS

Pohyb prostředím KaioOS (ve verzi 2.5.2) není nijak extra svižný, čemuž se ani nelze s ohledem na použitý hardware příliš divit. Telefon však lze poměrně komfortně používat a pokud nečekáte zázraky, měli byste být spokojeni. V systému navíc nechybí aplikace jako YouTube, Facebook, Twitter či WhatsApp.

Hovory lze ukončit zaklapnutím telefonu.

Dále je k dispozici kalendář, přehrávač hudby, ale i převodník jednotek a diktafon. Pro navigaci zase poslouží Google Mapy. Pravdou však je, že většinu těchto aplikací bohužel není příliš komfortní používat kvůli obecně pomalejším reakcím či malému displeji a potenciálním zákazníkům bych spíše doporučoval telefon využívat k tomu, co umí podle mě takovýto druh zařízení nejlépe, čímž míním volání a posílání zpráv. Telefonu pochopitelně nechybí klasická vlastnost véček, a to ukončení hovoru zaklapnutím a naopak přijetí hovoru jeho otevřením.

Zhodnocení

Telefon je ideálním zařízením pro ty, kteří by si rádi dali digitální detox a oprostili se od technologií (včetně smartphonů), na kterých je většina dnešní populace závislá dnem i nocí. Telefon lze rovněž doporučit jako sekundární zařízení určené primárně na volání či posílání SMS nebo třeba vytvoření hotspotu.

Nokia 2720 Flip

Konkurence

Pro konkurenci není potřeba chodit daleko a stačí se podívat na již zmíněné Nokie 3310 a 8110. Oba telefony disponují, stejně jako recenzovaná Nokia 2720 Flip, jednoduchým operačním systémem (v případě 3310 se však nejedná o KaiOS) i vesměs podobnou nabídkou funkcí. Pokud hledáte telefon, se kterým nebudete muset zacházet v rukavičkách, může vás zaujmout rovněž nedávno představená Nokia 800 Tough, které nedělá problém prach, voda a odolá i extrémním teplotám. Hlavní rozdíl (v této cenové hladině často pouze v rámci stokorun) tkví v ceně a designu. Osobně bych se při koupi tlačítkového telefonu zaměřil na pohodlnost psaní na klávesnici, výdrž a dostatečnou svižnost systému.

Nokia 3310 (2017) 3G

Rozměry115,6 × 51 × 12,8 mm, 79,6 g
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px
Procesor
Paměťúložiště: 16 MB, microSDHC
Akumulátor1 200 mAh

Nokia 8110 (2018)

Rozměry133,5 × 49,3 × 14,9 mm, 117 g
DisplejTFT TN, 2,45" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px, 10 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 205, 2×1,1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, úložiště: 4 GB, microSDHC
Akumulátor1 500 mAh

Nokia 800 Tough

Rozměry145,4 × 62,1 × 16,1 mm, 161 g
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px, 10 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 205, 2×1,1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, úložiště: 4 GB, microSDHC
Akumulátor2 100 mAh
nokia-2720-flip
Klady
  • skvělá výdrž
  • líbivý design
  • kvalitní zpracování
  • duální SIM s podporou 4G
  • véčková konstrukce
  • Google Asistent a podpora oblíbených aplikací
  • možnost doinstalovat aplikace
Zápory
  • věčně upatlané lesklé plasty
  • neprakticky umístěný fotoaparát
  • klávesnice by mohla být lepší
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
O kolik dráž by to vyšlo, kdyby tam dali aspoň trochu normální foťák?
Kulhavec
Tak teda Nokii 3310 bych s tim moc neporovnával. Má ten zmršenej Series 30+ systém kterej původním nokiím nesahá ani po kotníky. Navíc postrádá GPS a LTE... Cílovku bych viděl trochu někde jinde. Když chci jenom volat a nic víc tak většině lidí bude stačit klidně i Alcatel 2003D za pětikilo. Tohle už je pro lidi co od toho přeci jenom čekaj trochu víc.
Pantonik
Musím nejdřív zkusit. Pro manželku, nechce dotykáč. A nic moc od toho nečeká.
dakr1
Mel bych dotaz, jestli jde nastavit potvrzeni tlacitkem prichoziho hovoru po odklopeni aniz by se hovor prijnul nebo je hovor automaticky zvednut otevrenim a nelze toto nastavit... ? Jde mi o to, ze v dnesni dobe "prozvanecu" z cizich zemi by to bylo dost na pendrek, kdyby se muselo cizi cislo jen ztlumit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze