Nokia 2.4
recenze

Nokia 2.4

Za hodně peněz velmi málo muziky
8

Nejnovější přírůstek do základní řady Nokií nese název Nokia 2.4 a jde o naprosto obyčejný smartphone s dnes populárním velkým 6,5palcovým displejem. Hnací silou novinky tak bude především takřka čistá podoba systému Android. Všechny ostatní prvky výbavy jsou totiž až povážlivě průměrné.

Nokia 2.4 je představou výrobce o základním smartphonu s cenou kolem 3 tisíc korun. Láká na 6,5palcový displej, takřka čistý Android 10, příslib dvouletých aktualizací systému a dvojitý fotoaparát na zadní straně. Vztyčeným prstem upozorňujícím na případné nedokonalosti je ale nasazení zastaralého konektoru či slabého hardwaru.

Technické parametry Nokia 2.4

Kompletní specifikace
Konstrukce165,9 × 76,3 × 8,7 mm, 189 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P22, CPU: 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2020, 3 200 Kč

Obsah balení

V základním balení neočekávejte nic překvapivého. Kromě samotného telefonu jde o koncovku nabíječky a USB kabel, to je vše.

Konstrukční zpracování: plast s texturou

Současné Nokie zpravidla bezpečně poznáte i v záplavě jiných telefonů. Proč? Výrobce nadále trvá na tom, že na čelní straně musí být legendární logo značky. To má své místo pod displejem a vždy díky němu bezpečně víte, že hledíte na přístroj značky Nokia. U modelu 2.4 nelze čekat zázraky a konstrukce je celá plastová. Za zajímavý detail pokládám, že má mobil plastový rám a zadní oddělenou plastovou část. Obdobné telefony měly zpravidla plastový blok od zadní strany až po boky. Řešení u Nokie 2.4 vypadá přeci jen o něco lépe a alespoň na první pohled působí telefon o něco dospěleji.

Nokia 2.4
Telefon v ruce téměř nijak neklouže.

Po uchopení není o nasazení plastu pochyb. Výrobce se situaci pokouší zachránit texturou zadní strany, která sice na první pohled není příliš patrná, ale zajišťuje, že telefon v ruce téměř nijak neklouže, což často bývá problém plastové a lesklé konkurence. V tomto tedy shledávám drobnou výhodu Nokie 2.4, stejně jako ve velmi slušném zpracování, kdy telefon nijak nevrže ani se neprohýbá.

Rozmístění ovládacích tlačítek po bocích je vcelku praktické. Především odemykací tlačítko je v ideální výšce a jistě se tiskne. Na levém boku je klávesa spouštějící Google Asistenta, kterou však bohužel nelze přeprogramovat. Nad tímto tlačítkem je dlouhý šuplíček, kam lze umístit paměťovou kartu a dvě nano SIM. Patrně největší zklamání přichází na spodní hraně, kde se vám naskytne pohled do minulosti prostřednictvím microUSB.

Nokia 2.4

Na zadní straně se v řadě Nokia 2 vůbec poprvé objevuje čtečka otisků prstů. Vcelku snadno na ni lze ukazováčkem pravé ruky dosáhnout, což je polovina úspěchu. Tou druhou by byla spolehlivá funkčnost, a o tom již bohužel kladně referovat nemůžeme. Poměrně pravidelně se stává, že napoprvé telefon váš prst nerozpozná.

Nokia 2.4
Líbilo se nám
  • příjemná textura na zadní straně
  • slušné dílenské zpracování
  • čtečka otisků prstů,...
Nelíbilo se nám
  • ...která ale nefunguje spolehlivě
  • zastaralé microUSB

Displej: velikost na prvním místě

Jak jste si již mohli všimnout, rámečky kolem displeje jsou poměrně tlusté ve všech směrech. Obří brada s logem mohla být využita aspoň pro umístění fotoaparátu, ale místo toho jej najdete v otravném výřezu v displeji. A navíc jej nelze skrýt. U základního telefonu lze však nad rámečky ještě přimhouřit oči. Před sebou přitom máme 6,5palcový displej, ovšem jen s HD+ rozlišením. To je nicméně mezi mobily s cenou kolem 3 tisíc korun naprosto běžné. Zobrazovač příliš nepotěší barevným podáním, v rámci kategorie však patří k průměru. Jas můžete regulovat ručně i vše nechat na automatice. Ta však spíše nic nedělá a vše zůstane na vás. Nokia 2.4 nemá informační diodu a chybí i ambientní displej. Jediné, co dokáže, je rozsvítit displej, jakmile telefon zvednete do ruky.

Nokia 2.4
Líbilo se nám
  • dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • nepřesvědčivé podání barev
  • nepříliš dobrá automatická regulace jasu

Zvuk: obyčejný

Na zadní straně umístěný reproduktor je vhodný jen pro účely vyzvánění. Hlasitý je skutečně dost, avšak pokud telefon položíte na záda, dojde zákonitě k částečnému utlumení. Výstup skrze 3,5mm jack pak uspokojí všechny nenáročné posluchače. V této kategorii si tak Nokia 2.4 připisuje průměrný a všemi požadovaný minimální výkon.

Nokia 2.4
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: tady se zastavil čas

U levných telefonů se nejvíce šetří na hardwaru a HMD Global se na Nokii 2.4 vyřádilo v tom horším slova smyslu. Srdcem mobilu je průměrný osmijádrový procesor Helio P22, který je spjat jen s 2GB operační pamětí. To je tak akorát, aby se rozpohyboval samotný systém, na hraní náročnějších her zcela zapomeňte. Posun směrem k lepšímu nastal alespoň u interní paměti, kde Nokia nadělila 32 GB, avšak po prvním zapnutí zůstává volných jen cca 19 GB. Naštěstí je do telefonu možné vložit až 512GB paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • podpora paměťovek
Nelíbilo se nám
  • malá operační paměť
  • jen průměrný procesor

Výdrž baterie: budete spokojeni

Nokia velmi dobře zužitkovala neustále se zvětšující rozměry zařízení kvůli displeji a nasadila slušnou baterii s kapacitou 4 500 mAh. S ohledem na nijak výkonný procesor a průměrný displej vás dokáže výdrž příjemně překvapit. Při středně náročném používání jsou zcela reálné dva dny výdrže, tedy přesně to, co výrobce sám slibuje. Věřím, že pokud by Nokii 2.4 dostal do ruky velmi nenáročný uživatel, může se výdrž vyhoupnout ke třem dnům. Nabíjení probíhá bohužel skrze microUSB konektor a zabere přibližně 2 hodiny.

Nokia 2.4
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • velmi dlouhé nabíjení

Konektivita: základ je přítomen

Po datové stránce nabídne telefon především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi 802.11 b/g/n. Dostalo se také na GPS a GLONASS, a tak lze telefon využít pro navigování. Zbývá zmínit ještě Bluetooth 5.0 pro blízkou konektivitu. NFC již chybí, což lze u levného telefonu ještě odpustit.

Líbilo se nám
  • LTE
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: tentokrát již ve dvou

Na zadní straně jsou letos již dva fotoaparáty. K osvědčenému 13megapixelovému snímači s automatickým ostřením a přisvětlovací diodou přibyla 2megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti.

Nokia 2.4

Aplikace fotoaparátu působí přehledně a nabízí poměrně bohaté nastavení. Sami ale tušíte, že v levném telefonu to nebude mít velké dopady. V praxi platí, že kvalitní snímek získáte za solidních světelných podmínek, ideálně tedy venku. S ubývajícím světlem roste expoziční čas, což je ideální chvíle na rozmazání snímku. Za šera je také nutné počítat s výraznějším šumem.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka má pouze základní 5megapixelové rozlišení a slouží spíše jako nouzovka než jako nástroj pro pravidelné pořizování selfies.

Nokia 2.4
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn dle očekávání maximálně ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu, přičemž kvalita je opět průměrná a smířit se musíte s lehce trhanými záběry.

Nokia 2.4 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Nelíbilo se nám
  • nižší kvalita snímků při horším světle

Software: s vyhlídkou na Android 11

Prostředí je dlouhodobě velký trumf telefonů Nokia. Ani novinka 2.4 není výjimkou a přivítá vás Androidem 10 se zářijovými bezpečnostními záplatami. Po prvním zapnutí se dočkáte jen aplikací od Googlu, a to navíc pouze těch, které softwarový gigant považuje za nutné. Nic navíc, žádný nepříjemný balast. Co si doinstalujete je tak čistě na vás. Vyhlídky na aktualizace jsou rozhodně příznivé, výrobce potvrdil Android 11 a celkově 2letou softwarovou podporu.

I přes nepříliš výkonný hardware je prostředí dobře optimalizováno a funguje v rámci možností svižně. Samozřejmě pokud budete přecházet z dražšího telefonu, budete rychlostí spíše nemile zaskočeni. Rovněž náročnější aplikace se spouští delší dobu, ale je to daň za nižší cenu.

Líbilo se nám
  • aktuální bezpečnostní záplaty
  • přislíbená 2letá softwarová podpora
  • žádné aplikace navíc

Zhodnocení a konkurence

Nokia 2.4 se v tuto chvíli na českém trhu ještě nenabízí, avšak bezpochyby se to v brzké budoucnosti změní. Cena by se při zahájení prodeje měla pohybovat kolem 3 tisíc korun, což není vyloženě málo s ohledem na to, jakou výbavou se novinka pyšní. Výrobce totiž bohužel příliš nevylepšuje a pokud bychom měli jmenovat tři podstatné změny, šlo by o větší displej, čtečku otisků prstů a druhý fotoaparát na zadní straně. Za vyzdvihnutí u modelu 2.4 stojí především dobrá výdrž či slušně optimalizované prostředí.

Nokia 2.4

Mezi zápory pak rozhodně řadíme slabý procesor či velmi malou operační paměť. Nepotěší ani špatně fungující automatická regulace jasu a pevně doufáme, že microUSB konektor na těle nového telefonu od Nokie vidíme letos naposledy.

Na českém trhu to Nokia 2.4 případně rozhodně nebude mít jednoduché. Za podobné peníze totiž můžete pořídit Alcatel 1S (2020), který má větší operační paměť a tři zadní fotoaparáty.

Alcatel 1S (2020)

Rozměry158,7 × 76,6 × 8,5 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 6,22" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px
Procesor4×1,8 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor4 000 mAh

Pokud jste náročnější, možná vás zaujme Motorola Moto E6s Plus, která má sice slabší baterii, ale zato vám nabídne 64GB úložiště a 4GB RAM. To vše za necelé tři tisíce korun.

Motorola Moto E6 Plus 4+64 GB

Rozměry155,6 × 73,1 × 8,6 mm, 149,7 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P22,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh
nokia-24
Klady
  • velký displej
  • velmi dobrá výdrž
  • takřka čistý Android
  • příslib dvouletých aktualizací
Zápory
  • slabý procesor
  • malá RAM
  • zastaralé microUSB
  • horší čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Owl 81
Owl 81
No otázka je, zda má vůbec cenu se zabývat takovým odpadem a ztrácet čas s prací na recenzi. Tohle bahno si koupí málokdo a těm je úplně jedno co to umí nebo jak se to bude chovat, hlavně když to volá.
Ju Rgen
Ju Rgen
Tak to mi zkusí ještě nekdo říct, že je Xperia velká, tohle je teprv pádlo a ještě k tomu mnohem širší..
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Vy máte zakázáno používat slovo PODPRŮMĚRNÝ? Co je na Helio P22 průměrné opravdu nechápu, je to šrot. A fůra dalších věcí, u kterých píšete vaše oblíbené slovní spojení "pouze velmi průměrný".
Rudolf Wejmelka
Rudolf Wejmelka
Naposledy upraveno: 11. 8. 2021 23:07
Nevíte někdo jak se dostat z nějakého divného módu, kdy na mě mluví jen nějaká ženska a nemůžu se nikam dostat ? Nevím jak se to stalo a jsem z toho

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze