Nokia 2.2
recenze

Nokia 2.2

Plastový základ pro skutečně nenáročné
11

Vzhled dnešních telefonů se napříč cenovými patry téměř neliší. Jednou z výjimek může být nová a levná Nokia 2.2, která je nejen plastová, ale má dokonce i uživatelsky vyměnitelnou baterii. Výrobce ani nedbal na designové detaily a raději náklady ořezal na minimum. Lákadlem bude primárně slušný displej a prostředí čistého operačního systému Android.

Nokia 2.2 se na českém trhu objevila začátkem letních prázdnin. Jak naznačuje samotné označení, jde o základní smartphone výrobce, který cílí na začínající/nenáročné uživatele. Nabízí proto v podstatě jen nezbytně nutnou výbavu, která se však skloubí s hlavní doménou značky, tedy nasazením čistého Androidu a zařazením do programu Android One. Cena se pohybuje pod hranicí tří tisíc korun. Je to adekvátní, nebo na trhu najdeme lepší možnosti?

Technické parametry Nokia 2.2

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 70,6 × 9,3 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,71" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio A22, CPU: 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2019, 2 989 Kč
Pro Vás naše věrné čtenáře mobilenet.cz jsme si, společně s Mobil Pohotovostí, připravili možnost zakoupit telefon Nokia 2.2 (2 GB/16 GB) za cenu 2 691 Kč. Slevu 10 % získáte po zadání slevového kódu mobilenet299 na e-shopu mp.cz. Tato nabídka platí pro prvních 10 z vás!

Obsah balení

Nokie 2.2 je levnější smartphone a dle toho také vypadá prodejní balení. Kromě samotného telefonu, nabíječky a USB kabelu nic nečekejte.

Konstrukční zpracování: plastově odfláknutá

Nokia 2.2 je nejen cenově ale také na první pohled levným telefonem, ze něhož dýchá, že výrobce šetřil, kde jen mohl. Nabízí se v mdlé černé variantě a je nad slunce jasné, že dominantním materiálem je plast. Nic není ani nijak maskováno. Definitivní stvrzení přijde ve chvíli, kdy telefon uchopíte do ruky. Málokdy míváme pocit, že v ruce držíme nějakou atrapu či dětskou hračku. Nokia 2.2 však přesně tyto hmatové dojmy navozuje.

Nokia 2.2
Nelíbí se nám ledabylé zpracování telefonu.

Držení telefonu je však poměrně pohodlné, neboť jsou boky zaoblené. Rozhodně byste také nehádali hmotnost 153 gramů, ale výrazně nižší. V tomto ohledu má novinka konkurenční výhodu. Co se nám naopak velmi nelíbí, je ledabylé zpracování telefonu. Zařízení je vloženo do plastové skořepiny, která obepíná záda a boky. Přechod mezi boky a čelní stranou je ale nepříjemně ostrý. Jako kdyby na výrobní lince zapomněli hrany trošku uhladit, aby neřezaly do rukou. Taková skutečnost nám i na levném telefonu přijde zcela neodpustitelná.

Jde však spíše o jediný větší konstrukční nešvar. Umístění tlačítek po pravém boku je ideální a totéž tvrdíme i o jejich stisku. Bonusem je klávesa na levém boku, které je pevně přiřazena Google Asistentovi. V našich končinách tedy funkce bohužel příliš nevyužitelná. Na spodní hraně je pouze datový a nabíjecí konektor typu micro USB, což u levného mobilu není velkým překvapením. Hudební 3,5mm jack je pak na horní hraně.

Zpracování jsme již lehce nakousli, ale nyní je čas na opravdovou specialitu. Nokia 2.2 má totiž uživatelsky odnímatelný zadní kryt. Ten jde sundat snadno, a získáte tak přístup k baterii, mimochodem také vyměnitelné, a slotům pro dvě nano SIM karty a paměťovku. Ačkoliv je kryt odnímatelný, drží na svém místě pevně a nijak nepovrzává ani při silnějším promačkání.

Líbilo se nám
  • pohodlně padne do ruky
  • zadní kryt lze sundat
Nelíbilo se nám
  • ostré hrany na boku
  • nemožnost levou klávesu přenastavit
  • chybí čtečka otisku prstů

Displej: jednoduše průměrný

Jak jste si již mohli všimnout, rámečky kolem displeje jsou poměrně tlusté ve všech směrech. Obří brada s logem mohla být využita aspoň pro umístění fotoaparátu, ale místo toho jej najdete v otravném výřezu v zobrazovači. A navíc jej nelze skrýt. U základního modelu lze však nad rámečky ještě přimhouřit oči. Zařízení není přerostlé, což dokládá úhlopříčka IPS panelu, která činí 5,71 palce při HD+ rozlišení. Displej příliš nepotěší barevným podáním, v rámci kategorie však patří k průměru. Jas displeje můžete regulovat ručně i vše nechat na automatice. Ta však spíše nic nedělá a vše zůstane na vás. Nokia 2.2 postrádá informační diodu a částečně ji supluje ambientní displej, který se v případě uchopení telefonu krátce rozsvítí.

Nokia 2.2
Líbilo se nám
  • dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • podání barev
  • nepříliš dobrá automatická regulace jasu

Zvuk: obyčejný

Na zadní umístěný reproduktor je vhodný jen pro účely vyzvánění. Hlasitý je skutečně dost, avšak pokud telefon položíte na záda, dojde zákonitě k částečnému utlumení. Výstup skrze 3,5mm jack pak uspokojí všechny nenáročné posluchače. V této kategorii si tak Nokia 2.2 připisuje průměrný a všemi požadovaný minimální výkon.

Výkon hardwaru: na hraně snesitelnosti

U levných telefonů se nejvíce šetří na hardwaru a HMD Global se na Nokii 2.2 vyřádilo v tom horším slova smyslu. Srdcem je veskrze průměrný osmijádrový procesor Helio A22, který je spjat jen s 2GB operační pamětí. To je tak akorát, aby se rozpohyboval samotný systém, na hraní náročnějších her zcela zapomeňte. Snad ještě horší je to s úložným prostorem. 16 GB není příliš, zejména v kontrastu s tím, že systém spolyká téměř 10 GB. Když jsem do telefonu doinstaloval zhruba třicítku obvyklých aplikací, byla paměť telefonu vyčerpána z 97 %. Ke slovu tak asi u většiny uživatelů přijde slot pro paměťovou kartu.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťovek
Nelíbilo se nám
  • malá interní paměť
  • jen průměrný procesor

Výdrž baterie: obvyklá

Baterie má kapacitu 3 000 mAh a jedná se o příjemný průměr. Telefon bez obtíží vydrží téměř celé dva dny při středně náročném používání. Pokud navíc nebudete příliš využívat internet a sociální sítě, bude výdrž ještě stoupat. Co je však unikátní, je možnost si baterii uživatelsky vyměnit.

Nokia 2.2

Nabití baterie trvá poměrně dlouho. Zabere více než 2 hodiny. Nejlépe je proto nabíjet obden přes noc.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • uživatelsky vyměnitelná baterie
Nelíbilo se nám
  • velmi dlouhé nabíjení

Konektivita: základ je přítomen

Po datové stránce nabídne telefon především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n. Dostalo se také na GPS a GLONASS, a tak lze telefon rozhodně využít pro navigování. Zbývá zmínit ještě Bluetooth 4.2 pro blízku konektivitu. NFC již v Nokii 2.2 chybí, což lze u levného telefonu ještě odpustit.

Líbilo se nám
  • LTE
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: pomalý a problémový

Na zadní straně se nachází pouze jeden 13megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací diodou. Prostředí je až překvapivě prošpikováno možnostmi a nastavením, avšak cílová skupina uživatelů bude zřejmě primárně využívat jen automatický režim.

Nokia 2.2

Jakákoliv akce v aplikaci fotoaparátu je trošku sázkou do loterie, zda telefon zareaguje, případně jak rychle. Kvalita snímků je za slunného dne slušná a odpovídající telefonu za tři tisíce korun. S ubývajícím světlem však kvalita prudce klesá. Hlavním problémem je dlouhý expoziční čas, kdy se focený objekt buď pohne, nebo fotograf neudrží telefon zcela v klidu. Výsledkem je rozmazaný a zašumělý snímek. Kaňkou na kráse je také fakt, že telefon tu a tam fotografii neuloží. Například v náhledu aplikace fotoaparátu snímek uvidíte, po otevření najednou zmizí a nikde jej nenajdete.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka má pouze základní 5megapixelové rozlišení a slouží zde spíše jako nouzovka než jako nástroj pro pravidelné pořizování selfies.

Nokia 2.2
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn dle očekávání maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu, přičemž kvalita je opět průměrná a smířit se musíte s lehce trhanými záběry.

Nokia 2.2 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Nelíbilo se nám
  • pomalý chod aplikace fotoaparátu
  • nižší kvalita snímků při horším světle

Software: nový, ale zadýchaný

Přesouváme se k prostředí, což je dlouhodobě velký trumf telefonů značky Nokia. Ani novinka 2.2 není výjimkou a přivítá vás Androidem 9.0 Pie se zářijovými bezpečnostními záplatami. Telefon je zařazen do programu Android One, a čekají jej tak pravidelné a včasné aktualizace. Po prvním zapnutí se dočkáte jen aplikací od Googlu, a to navíc pouze těch, které Google považuje za nutné. Nic navíc, žádný nepříjemný balast. Co si doinstalujete je tak čistě na vás.

Vše by bylo sluncem zalité, kdyby celé prostředí nebylo neskutečně pomalé. I běžné operace se sekají, spouštění aplikací trvá neúměrně dlouho. Takovýto běh nelze tolerovat ani na levném zařízení, neboť uživateli znepříjemňuje i základní práci, jako je psaní zpráv či prohlížení fotografií. Otázkou zůstává, zda by Nokia mohla více zapracovat na optimalizaci, nebo je problém v nepříliš výkonném hardwaru.

Líbilo se nám
  • aktuální bezpečnostní záplaty
  • zařazení do programu Android One
  • žádné aplikace navíc
Nelíbilo se nám
  • bídná optimalizace

Zhodnocení a konkurence

Nokia 2.2 se tváří jako základní smartphone pro nenáročné/děti. Není příliš drahá, současně má velký displej a obyčejné plastové tělo, které se nepoškodí jen špatným pohledem. Papírově působí dostatečně i výbava, zájemce nadchne vysoké rozlišení fotoaparátu nebo čistý Android 9. Praxe však ukázala, že s Nokií 2.2 bude těžké žití. Malá interní paměť vás začne omezovat až nepříjemně brzy, fotoaparát zklame i nenáročného uživatele a bídné fungování prostředí odradí i ty nejodvážnější.

Málokdy se to stává, ale Nokii 2.2 nelze doporučit ke koupi. Netřeba však na značku Nokia zanevřít, protože v podstatě za stejné peníze můžete pořídit Nokii 3.2. Pokud se smíříte s většími rozměry, získáte po všech stránkách lepší telefon, který má vyšší výkon, skvěle fungující prostředí a dokonce i lepší výdrž.

Nokia 3.2

Rozměry159,4 × 76,2 × 8,6 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 429, 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 2:26 hodin

Přímou konkurencí může být Honor 8A s podobně velkým displejem, čtečkou otisků prstů i výkonem. Honor je však o 500 Kč dražší, ale mnohem lépe funguje.

Honor 8A

Rozměry156,3 × 73,5 × 8 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 6,02" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P35, 8×2,3 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 020 mAh, doba nabíjení: 2:54 hodin

Samsung vám může nabídnout Galaxy A10. Jde o větší zařízení, ale výbava je lepší. Podstatné je o něco lépe fungující prostředí. Cena je však zhruba o tisíc korun vyšší.

Samsung Galaxy A10

Rozměry155,6 × 75,6 × 7,9 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,6 GHz + 6×1,35 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Pakliže vám nevadí o něco menší displej, můžete sáhnout po Xiaomi Mi A2 Lite, které rovněž spadá do programu Android One, ale navrch přihodí výkonnější procesor. Jeho cena je vyšší zhruba o pětistovku.

Xiaomi Mi A2 Lite

Rozměry149,3 × 71,7 × 8,8 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh
nokia-22
Klady
  • dobře padne do ruky
  • dostatečně velký displej
  • čistý a aktuální Android
  • slušná výdrž
  • uživatelsky vyměnitelná baterie
Zápory
  • horší dílenské zpracování
  • slabý procesor
  • malá interní paměť
  • nepřesvědčivé výkony fotoaparátu
  • prostředí funguje velmi pomalu
Diskuze ke článku
Emma
Emma
Zvu vás do soukromého českého sexuálního klubu - http://lady4.fun
Toto je nejlepší místo k nalezení sexuálního partnera!
Čekám na tebe :)
Max
Dobrý den, jak je to prosím s tím kompasem? Ve specifikacích ho máte, podle gsmareny ho Nokia nemá. Testovali jste ho při navigaci, nebo už to ani nezkoušíte? Předem děkuji!
Mint
Špatný mobil a opravte si v textu to vaše osmijádro - má jen čtyřjádro. Zlatá moje Nokia C5-00 - fotky i když jen 3,2 MPixelové jsou pěkné a funguje bezproblémově. Dokonce ta zoufale zastaralá Nokča má i 2 nádherně znějící reproduktory (i dražší mobily na ni nemají). Jo a nabíjím jednou za 4 dny, když používám navigaci a přehrávání hudby - bez toho vydrží o něco déle.
#
Rikam si k cemu / na co je dobry takovy telefon?
Kdyz se bez tak s e k a a ja nevim co vsechno..
Mozna jako GPS nebo MP3/4 přehrávač ? ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze