Nokia 2
recenze

Nokia 2

Levně a elegantně
18

Levný smartphone nemusí nutně znamenat špatný smartphone. O tom se snaží vybrané skupiny uživatelů přesvědčit finská Nokia s novým modelem 2. Ten vypadá překvapivě dobře, když nabízí kvalitní displej, aktuální software a silnou baterii. Cenovka hluboko pod třemi tisíci však věští i ústupky, a to zejména v oblasti hardwaru. Přesto nejde o telefon, který by měl být předem zatracován.

Základ nabídky finské Nokie od února zastává model 2. Tento vcelku sympaticky vypadající telefon míří na nenáročné uživatele, kteří by mohli ocenit nízkou cenu startující pod hranicí tří tisíc. Ta je však vykoupena mnohdy zásadními ústupky ve výbavě. Přesto novinka nejde do předem prohraného boje, což naznačuje například povedený design nebo silná baterie.

Nokia 2

Rozměry143,5 × 71,3 × 9,3 mm, 161 g
DisplejTFT TN, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 212 8909, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:38 hodin

Nokia 2 – videopohled

Obsah balení

Nokia 2 se dodává v malé krabičce, do které se na výšku vměstná přesně akorát. Kromě samotného telefonu v ní objevíte koncovku nabíječky, USB kabel pro nabíjení a spojení s počítačem a dostalo se také na základní pecková sluchátka, která mohou posloužit i jako handsfree.

Nokia 2

Konstrukční zpracování: příjemné překvapení

Nokia 2 na první pohled vypadá jako obyčejný zástupce střední třídy. Může za to především poměrně masivní hliníkový rám a netradiční barevné kombinace, například bílo-černá. Náš testovací kus míchá oranžové nebo chcete-li měděné boky s tmavými a mírně měkčenými plasty na zadní straně. Výsledek sice asi neohromí, ale u levných telefonů jde o příjemné oživení.

Velmi pohodlně se drží, do dlaně padne jako ulitá.

Zaoblení telefonu neuvěřitelně prospívá ergonomii. Nokia 2 se velmi pohodlně drží, do dlaně padne jako ulitá. Nijak nevadí ani 9,3milimetrová tloušťka, případně o něco vyšší hmotnost 161 gramů. Nezbytné klávesy po pravém boku se jistě tisknou. Posledními prvky po obvodu jsou konektory. U levného zástupce nepřekvapí starší microUSB.

Výtek nemáme ke kvalitě konstrukce, spíše naopak. Nokia 2 je bytelná, nikde nic nevrže a působí dojmem, že přežije i nějaký ten pád. Překvapila certifikace IP52, což znamená, že dvojkovou Nokii nerozhází slabý déšť.

Nokia 2

Přes to všechno můžeme již prozradit, že zadní kryt lze uživatelsky odejmout. Na první pohled byste to však téměř nepoznali. Důvodů k sejmutí zadního krytu mnoho není, maximálně pokud budete chtít vložit paměťovou kartu nebo jednu ze dvou možných nanoSIM karet, přičemž slot není hybridní a telefon tak pojme paměťovku i dvě SIM karty naráz.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • bytelné zpracování

Displej: solidní kvalita

Základem pro pohodlné používání je kvalitní displej. Zde má Nokia 2 splněno. Její obyčejný TFT TLPS panel má 5 palců a HD rozlišení. Jemnost více než dostačuje, čitelnost z úhlů také. Trochu horší je situace na ostrém slunci, kde občas využijete druhou ruku jako stínítko. Naopak chválíme za automatickou regulaci jasu, která funguje dobře. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám
  • široké pozorovací úhly
  • dobré barevné podání
Nelíbilo se nám
  • horší čitelnost na sluníčku

Zvuk: hlasitost prioritou

Hlasitý reproduktor se nachází na zádech telefonu a snadno si jej ucpete položením například na stůl. Naštěstí dokáže hrát opravdu nahlas. Na nějaké velké poslouchání to ale opravdu není. Pro základní poslech lze využít také 3,5mm jack a obyčejná pecková sluchátka od výrobce.

Líbilo se nám
  • hlasitá reprodukce

Výkon hardwaru: absolutní základ

Na řadu přicházejí úspory, které se chtě nechtě musely dotknout hardwaru. Nokia novinku osadila procesorem Snapdragon 212 a pouze 1GB operační pamětí. Tu telefon využívá takřka celou a lze říci, že pro základní potřeby dostačuje. Výkonu ale na rozdávání není, což dokresluje i výsledek v AnTuTu. Skromný je též úložný prostor o velikosti 8 GB. Po prvním zapnutí pro vaše data zbyde něco kolem 3,5 GB. Naštěstí nechybí podpora paměťových karet.

Líbilo se nám
  • microSD neubírá prostor pro druhou SIM
Nelíbilo se nám
  • slabý procesor
  • malá operační paměť
  • nepříliš velká interní paměť

Výdrž baterie: tady boduje

Možným trumfem novinky bude výdrž na jedno nabití. Uživatelsky nevyměnitelná baterie má kapacitu 4 100 mAh a i při náročnějším stylu využívání vám telefon vydrží dva dny. Tři dny pak nejsou nedosažitelnou metou. Nabíjení již naopak moc svižné není a počítejte se zhruba 2,5 hodinami z úplného vybití.

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 720p. Telefon v tomto testu vydržel naživu velmi nadstandardních 12 hodin 46 minut.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž na jedno nabití

Konektivita: LTE zvládne

Po datové stránce nabídne telefon především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n. Dostalo se také na podporu GPS a GLONASS, telefon tak lze rozhodně využít pro navigování.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE použitelné kdekoliv

Fotoaparát: nouzově na momentky

V případě fotoaparátu začneme nejprve jeho spouštěním. To je z důvodu slabého hardwaru poměrně pomalé a běžně zabere zhruba 2 vteřiny. Pokud však předtím minimalizujete nějakou náročnější aplikaci, natáhne se spuštění aplikace fotoaparátu klidně na 5 vteřin.

Nokia 2

Nic to nemění na tom, že fotoaparát má 8 megapixelů, automatické ostření i přisvětlovací jednotónovou LED diodu. Za jasného počasí pořídí vcelku ucházející snímky, kde souhlasí barvy a slušná je ostrost, tedy s přihlédnutím k ceně telefonu. Vzdálenější objekty se však již slévají a rozmazávají a problém představuje ubývající světlo. Při něm má Nokia problém s barvami, ostrostí i digitálním šumem. Nejde však o nic nečekaného.

Ukázkové fotografie

Video lze zaznamenávat pouze v HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Jeho kvalita není příliš dobrá a velmi mu nesvědčí rychlé pohyby či horší světelné podmínky. Výsledná videa jsou pak často velmi trhaná.

Nokia 2 (testovací video) – 720p, 30 FPS

Pro potřeby selfies je na čelní straně základní 5megapixelová kamerka. Její kvalita stačí však jen ke sdílení na sociální sítě.

Nokia 2
Testovací snímek z čelní kamerky
Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • průměrná kvalita fotografií
  • sekající se video
  • dlouhé spouštění aplikace fotoaparátu

Software: čistý Android

Chuť si lze spravit prostředím. Finové šli najisto a nasadili Android 7.1.1 Nougat v čisté podobě s aktuálním zabezpečením – kombinace u levných telefonů takřka nevídaná. HDM navíc přislíbilo brzkou aktualizaci na osmičkovou verzi Oreo. V tomto ohledu tedy není co vytknout.

Prostředí je maximálně jednoduché, nejsou zde žádné zbytečné aplikace navíc. I proto je chod systému poměrně obstojný. Telefon se nám nikdy nezasekl a nejsou vidět ani trhané animace. Smířit se musíte s tím, že je telefon trochu líný. Vše mu jednoduše déle trvá, zejména pokud jste zvyklí na telefony s cenovkou několikanásobně vyšší. Nenároční uživatelé by však nemuseli pocítit žádné omezení.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • aktuální zabezpečení
  • potvrzený příchod Androidu Oreo

Zhodnocení: hezká, ale pomalá

Ve výsledku před sebou máme startovací telefon pro děti nebo nenáročné uživatele. Nejvíce si na Nokii 2 ceníme vzhledu, zpracování, kvalitního displeje nebo opravdu velmi dobré výdrže. Za vyzdvihnutí pak stojí i aktuálnost systému a snaha telefon zbytečně nezatěžovat nadstavbami či aplikacemi.

V podstatě nejde Nokii 2 příliš co vytknout. Jenže stačí pohled na konkurenci a záhy se ukáže, že by Finové měli buď zlevnit o pár stovek pod hranici 2,5 tisíc korun, nebo přihodit paměť navíc. Přesto si Nokia 2 jistě najde spokojené uživatele, kterým línější prostředí nebude tolik vadit.

Konkurence

Velkým konkurentem pro Nokii bude Xiaomi. To má totiž hned několik lepších zástupců. Za necelé tři tisíce má v portfoliu model Redmi 5A LTE, který nabízí podobné parametry displeje či fotoaparátu, ale přidává více operační i interní paměti. Nokia může kontrovat jen silnější baterií.

Xiaomi Redmi 5A

Rozměry140,4 × 70,1 × 8,4 mm, 137 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 425 MSM8917, 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Náročnější uživatele pak uspokojí Xiaomi Redmi 4X, které vyjde oproti Nokii zhruba o pětistovku dráže, přitom nabízí trojnásobnou RAM nebo čtyřnásobný úložný prostor. Nechybí ani čtečka otisků prstů či shodně velká baterie.

Xiaomi Redmi 4X 32 GB

Rozměry139,2 × 70 × 8,7 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:37 hodin

Lépe si vede i Honor 6A, který stojí přibližně o dvě stokoruny víc. Oproti Nokii má opět více operační i interní paměti. Ve srovnání s Nokií však nemá aktuální systém a nejspíš mít ani nebude. To platí všeobecně pro veškerou konkurenci.

Honor 6A 16 GB ROM + 2 GB RAM

Rozměry143,7 × 71 × 8,2 mm, 143 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 020 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Pozor si novinka musí dát i na vlastní stáj. O zhruba pět set korun dražší Nokia 3 má již více paměti RAM a ve výsledku mnohem lepší chod systému. Krapet lepší je pak i fotoaparát.

Nokia 3

Rozměry143,4 × 71,4 × 8,7 mm, 140 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 650 mAh, doba nabíjení: 3:14 hodin
nokia-2
Klady
  • líbivý vzhled
  • kvalitní dílenské zpracování
  • solidní displej
  • opravdu dlohá výdrž
  • podpora dvou SIM karet
  • čistý a aktualizovaný Android
Zápory
  • hardware na hranici použitelnosti
  • malá interní paměť
  • jen nouzový fotoaparát
Diskuze ke článku
bbb32
Opravdu byste nemohli do přehledu parametrů telefonu v článcích přidat údaj o paměti?
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Takže se opět máme "těšit" na vlnu takto "objektivních" recenzí Nokie? Jaký máme rok, že displej s technologií TFT TN ještě není jasný nedostatek telefonu? Nejsem konspirativní teoretik, ani náhodou, ale takový odpad jste už dlouho nenapsali - pročpak?
Blue Sun
Blue Sun
Na našem trhu naprosto zbytečný telefon. To měli nechat pro rozvojové trhy.
Plasťáček se 160 gramy, strašné. Foťák je vyloženě tragický, displej slabý, procesor z pravěku a paměti to doráží. Aktualizace systému už to nezachrání.
Za tři tisíce jsou na trhu lepší volby, tady je skutečně lepší sáhnout po Xiaomi.
Pesedm
A i tak si své majitele najde.
Telefon využijí hlavně operátoři a budou ji udávat s tarifem a nebo se zvýhodněnou cenou starším uživatelům.
Za ty kov konstrukce a aktuální FW zasluhuje Nokia pochvalu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze