Neo smartpen M1
recenze

Neo smartpen M1

Agent Pero v utajení
1

V dnešní digitální době se i ve školských zařízení pomalu stává notebook a tablet standardní součástí výuky, klasický papír a pero jsou již na ústupu. Co když vám ale řekneme, že i pero může být opravdu inteligentní a zvládne snadno digitalizovat vaší tvorbu? V dnešní recenzi se na jeden takový produkt podíváme a zamyslíme se, zda má i v dnešní době na trhu prostor.

Notebook či tablet dnes vidíme opravdu všude. Jde o flexibilní pracovní nástroje, které zcela nahradí běžný poznámkový blok a klasické pero. Nesporná výhoda spočívá především v možnosti snadného sdílení a ukládání bez nutnosti tahat s sebou tuny tištěných dokumentů, což šetří i naši planetu. Stále se však najdou tací, kteří nedají na klasický poznámkový blok a pero dopustit. Někdo může argumentovat také tím, že takové matematické vzorečky se do notebooku přeci jen nepíší zrovna pohodlně, zvláště pak v momentech, kdy nemá notebook dotykový displej.

Neo smartpen M1

Právě v takových případech by se hodil produkt, který stojí na pomezí mezi dnešním digitálním světem a klasickým způsobem zapisování poznámek. Jedním takovým je inteligentní pero Neo smartpen M1, které dokáže snadno digitalizovat váš výtvor do souboru, který lze dále sdílet. Za určitých okolností dokáže Neo smartpen rovněž převést ručně psané poznámky do editovatelné podoby. V dnešní recenzi si zodpovíme základní otázku, zda se pořízení takového produktu v dnešní době vůbec vyplatí.

Obsah balení: moc se toho nevešlo

Už samotné balení ve tvaru tuby napovídá, že se dovnitř nic moc nevešlo. Tomu odpovídá i reálný pohled do útrob. Kromě samotného pera naleznete v balení stručný manuál, dvě náhradní náplně D1 v modré barvě a testovací bloček. Na tom si můžete testovat dovednosti pera bez nutnosti čmárat do vašeho vlastního bloku. Mimo toho se do balení vešel ještě nabíjecí kabel s microUSB koncovkou. Standardní konektor nás potěšil – pokud vám nebude stačit délka dodávaného kabelu, náhradu seženete snadno a dost možná ji už máte i v šuplíku...

Konstrukční zpracování: To že je chytré pero?

Na trhu existuje několik typů inteligentních per, která dokáží pomocí různých bezdrátových technologií komunikovat s vaším telefonem, případně tabletem. Většinu z nich spojuje jedna nepříjemnost, a to fakt, že pera jsou oproti těm běžným rozměrná a těžká, zkrátka těžkopádná.

O to příjemnější překvapení vás čeká, když Neo smartpen M1 poprvé uchopíte. Nejenže se rozměry blíží klasickým kuličkovým perům (výška i s víčkem 149 mm, průměr 10,4 mm), ale i hmotnost je naprosto běžná, konkrétně necelých 18 gramů. V první chvíli se vám ani nechce věřit, že se uvnitř může nacházet bezdrátová konektivita, vlastní paměť a další. Pokud si smartpen přiložíte ke klasickým perům, klidně by se mezi nimi ztratilo.

Pero se prodává v několika barevných variantách, vybrat by si měl naprosto každý.

Nízká hmotnost je vykoupena použitím plastových materiálů, kovové prvky zde nehledejte. Pero se prodává v několika barevných variantách. Nám na test dorazila tmavě modrá varianta se žlutými detaily, avšak narazit můžete i na černou variantu s červenými detaily, šedou variantu s neonově žlutými detaily, červenou variantu s bílými detaily a konečně také žlutou variantu s hnědými detaily. Vybrat by si tedy měl naprosto každý.

Na těle smartpenu nalezneme jediné tlačítko, které se nachází na odvráceném konci samotného hrotu pera. Po obvodu pak ještě nalezneme notifikační LED diodu. Ta kromě modré a červené zvládne i zelenou a další odstíny, které vždy prozradí aktuální stav. Na samotném konci se pak nachází microUSB konektor pro nabíjení, zbytek „výstupků“ je pouze designovým prvkem.

Víčko na svém místě drží klasicky mechanicky, kdy se po určité době zacvakne. Nejedná se tedy o magnetický úchyt, který bychom viděli raději. Pokud víčko sejmete, pero se automaticky zapne. Když víčko vrátíte zpět, smartpen se po chvilce samo vypne. Pokud víčko nezacvaknete, pero se automaticky vypne po 20 minutách nečinnosti, nastavit však můžete i 10, 20, 40, nebo 60 minut. Zapnutí i vypnutí doprovází krátké pípnutí, které připomíná pípání starších náramkových hodinek. Určitě jej tedy nepřeslechnete a získáte tak jistotu, že se akce povedla. Pokud vám zvuková odezva nevyhovuje, lze ji zcela vypnout.

Špička pera obsahuje standardní vstup pro náplň D1, kterou lze zakoupit i v běžném papírnictví za pár korun. Za hrot stačí zatáhnout a snadno vyjede z těla ven, výměna je tedy možná ještě snazší než u vaší „hloupé“ propisky. Díky zúžení špičky pera se výrobci podařilo ukrýt další důležitý prvek, a to senzor, který se nachází právě v místě, kde se hrot zužuje. Běžně byste si ho nevšimli, pero musíte obrátit vzhůru nohama. Doplníme že víčko pera je opatřené klipem pro uchycení.

Neo smartpen M1

Do ruky padne Neo smartpen M1 velice dobře, avšak výrobce mohl více zapracovat na ergonomii místa, kde pero svírají prsty. Zde bychom si představovali například gumový povrch, nebo hrubší vroubkování, aby pero nemělo tendenci prokluzovat. Pokud se vám potí ruce, vzhledem k plastovému tělu pera to může být nepohodlné.

Inteligentní funkce: speciální papíry podmínkou

Inteligentní pero Neo smartpen M1 komunikuje s propojeným zařízením skrze Bluetooth ve verzi 4.2, snadno jej připojíte k iOS (8.1 a vyšší) i Android zařízení (4.4 a vyšší) a problém mu nedělá ani desktopová platforma Windows. Zajímavý benefit představuje vlastní 100MB paměť, která by měla bez problému pojmout až 1 000 stránek. Je tedy jedno, zda se zrovna váš smartphone nachází v dosahu Bluetooth – pero si poznámky ukládá do vlastní paměti a jakmile jej spojíte s nějakým dalším zařízením, nabídne přenos poznámek.

Do interní paměti se vejde 1 000 stránek textu.

Zatím zní vše více než dobře a možná hledáte háček. Bohužel, jeden tu je. Pero lze v chytrém režimu využívat pouze se speciálním papírem s téměř neviditelnými body, kterými se senzor pera orientuje v prostoru a dokáže tak ručně psané poznámky „zasadit“ do prostoru. Jedná se o technologii Ncode. Ony symboly jsou z běžné pozorovací vzdálenosti téměř neviditelné, papír vypadá trochu jako recyklovaný a zpozorujete na něm malé nedokonalosti. Pokud byste psali na klasický bílý papír, nebo do běžného poznámkového bloku, smartpen bude fungovat jen jako obyčejné kuličkové pero.

Ncode

Speciální bloky a papíry přímo od výrobce pochopitelně nepatří mezi ty levné, navíc v České republice se k nim nedostanete. K samotné ceně bloku (10–30 USD) je tak nutné připočíst i poštovné. Naštěstí si lze papíry připravit i doma. Na stránkách výrobce si lze stáhnout speciální soubor, který když vytisknete na kvalitní tiskárně, ideálně laserové, pero bude již fungovat standardně, tedy se zapojením inteligentní složky. Nejde sice o ideální řešení, na druhou stranu lze takto ušetřit nemalé peníze, zvláště pokud potřebujete jen pár papírů na méně důležité poznámky.

Výdrž baterie: nezklame vás

I když to může překvapit, uvnitř nalezneme baterii s kapacitou 280 mAh. To je na poměry takto subtilního těla velice slušná hodnota, čemuž odpovídá i samotná výdrž baterie. V pohotovostním režimu vydrží Neo smartpen M1 zhruba 4 měsíce. Při aktivním používání se papírově dostanete na 6–8 hodin, reálně jsme se v součtu dostali až na hodin 9. Výrobce tedy o výdrži nelže, což potěší.

Nabití baterie na 100 % zabere asi hodinu a půl, záleží zda nabíjíte skrze USB port počítače, nebo přímo skrze adaptér do sítě. V takovém případě ušetříte asi 15 minut.

Párování a aplikace: něco chybí

Už víte, jak pero s daným zařízením komunikuje, i kolik textu zvládne uložit do paměti. Co zatím nevíte je to, jak se pero páruje a používá. Stáhnout si můžete bezplatnou aplikaci Neo Notes, která vás celým procesem provede. Jediné tlačítko na těle smartpenu stačí držet stisknuté po dobu 3 sekund, dokud se nerozbliká modrá dioda signalizující aktivní připojení skrze Bluetooth. Aplikace pero během pár vteřin najde a nabídne základní instruktáž včetně možnosti zabezpečit si přístup pomocí PINu. To by se hodilo v momentě, kdy byste pero ztratili. Případný nálezce by si totiž mohl přečíst vaše osobní poznámky, což by asi nikdo nechtěl.

Po prvotním seznámení nabídne aplikace Neo Notes možnost kalibrace. Každý píše jinak silně a jinak rychle, díky kalibraci si snadno přizpůsobíte jak tloušťku, tak také rychlost psaní. Pomocí jednoduchého posuvníku nastavíte požadovanou hodnotu. K testování vám pomůže dodaný maličký testovací blok s 20 stránkami ze základního balení. Na ten si můžete „čmrkat“ dle libosti a seznámit se tak se všemi funkcemi.

Když už jsme zmínili kalibraci pera, zmíníme i postup přidání notesu, který spolu s Neo smartpenem zakoupíte (případně si vytisknete potřebné listy skrze soubor ze stránek výrobce). Na začátku je nutné daný typ zápisníku identifikovat, aby tomu Neo smartpen přizpůsobil rozložení. Na každém originálním zápisníku naleznete speciální místo, na které stačí klepnout hrotem pera a daný zápisník/blok/papír se automaticky skrze aplikaci inicializuje a zařadí mezi další případné poznámkové bloky, mezi kterými lze swipováním procházet.

Celý proces je maximálně snadný, opravdu stačí pouze klepnout a máte hotovo. V tomto ohledu musíme výrobce pochválit, i technicky méně zdatný uživatel nebude tápat. Jakmile například v poznámkovém bloku přejdete na další stránku, Neo smartpen tuto situaci rozpozná právě díky technologii Ncode, tedy díky malým symbolům na papíře. Ty jsou pokaždé uspořádány jinak, a právě díky tomu se Neo smartpen M1 orientuje nejenom v prostoru na stránce, ale i právě mezi jednotlivými stránkami.

Zpět ale k aplikaci. Na první pohled se může zdát poměrně chaotická. Na každém kroku na vás vyskakují interaktivní návody a tipy, které mohou v první chvíli trochu zahltit mysl. Pokud však nestihnete všechny návody vstřebat, není důvod k obavám, později si je v aplikaci můžete opětovně zobrazit. Hlavní nabídka se skrývá v levém výsuvném menu, kde se snadno dostanete ke všem svým zápisníkům, aktivitám (kalendář, ve kterém vidíte vytvoření zápisků). Můžete si také snadno zobrazit poznámky podle tagů. Ke každé poznámce/zápisu si totiž můžete přiřadit vlastní tag, který vám zpětně pomůže v orientaci.

V další části se dostanete do nastavení, ve kterém zobrazíte informace o aktuální verzi firmwaru a nastavíte také e-mailovou adresu, na kterou si následně poznámky zašlete. V nastavení lze zvolit výchozí jazykovou sadu, která se postará o přepis ručně psaných poznámek do klasického textu. A zde bohužel dochází k prvnímu zásadnímu problému. Jazyků je na výběr poměrně dost, avšak čeština chybí. Pokud tedy nepíšete anglicky, máte smůlu – text se sice částečně opravdu podaří přetvořit v klasický editovatelný text, avšak bez diakritiky.

Rovněž si můžete nastavit automatické ukládání poznámek do cloudu, konkrétně máte na výběr mezi Diskem Google, Evernotem, Adobe Creative Cloudem a Microsoft OneDrivem. Tak získáte jistotu, že se všechny vaše poznámky automaticky sesynchronizují, jakmile je pero spojené s telefonem, který je současně připojen k internetu. Pokud si zakoupíte kalendář s listy Ncode, můžete si poznámky synchronizovat i s on-line kalendářem, konkrétně máte na výběr mezi iCal, Google kalendářem a Outlook kalendářem.

Zkušenosti z praxe: praktické pro poznámky

Pero jsme testovali poměrně pravidelně po dobu dvou měsíců, a tak se s vámi můžeme podělit o naše déledobější zkušenosti. Velmi oceňujeme, že pero má vlastní paměť pro použití bez nutnosti připojení ke spárovanému zařízení. Stačí sejmout víčko a začít psát, kdy se pero automaticky zapne a začne ukládat. Jakmile se připojíte ke spárovanému zařízení, aplikace vám okamžitě nabídne možnost synchronizace včetně výběru konkrétních poznámek, které chcete synchronizovat. To je praktické v momentech, kdy nechcete synchronizovat všechny vaše nápady. Potěší také rychlost. I když přesun dat probíhá skrze Bluetooth a ne Wi-Fi, je otázkou pár vteřin.

I když přesun dat probíhá skrze Bluetooth a ne Wi-Fi, je otázkou pár vteřin.

Samotné možnosti dodatečné editace jsou poměrně pestré. Oceňujeme možnost přidávání tagů či hlasových poznámek, zde je však nutné myslet na to, že poznámky nahrává aplikace skrze mikrofon mobilního telefonu, ne samotné pero – zde si tedy jen s perem nevystačíte. Vývojáři si také dobře poradili se synchronizací. Pokud chcete poznámku odeslat na e-mail, stačí se perem dotknout (případně přeškrtnout) ikonu s obálkou, která se nachází v pravé části každého bloku s technologií Ncode. Poznámka se okamžitě odešle a vy si ji tak můžete snadno zálohovat do vašeho počítače.

Samotné možnosti editace již napsaných poznámek jsou spíše základní. Můžete změnit barvu písma, případně využít různé zvýrazňovače. Pokud chcete, můžete skrze displej telefonu doplnit například nějaký graf či šipku. Potěšila nás také funkce zpětného přehrání. Pokud ji využijete, aplikace vám přehraje, vteřinu po vteřině záznam vašeho psaní. Pokud po sobě tak nemůžete něco přečíst, zpětný záznam vám většinou pomůže vzpomenout si, co jste to vlastně chtěli napsat.

Neo smartpen M1
Přepis probíhá se zpožděním asi 1–2 vteřiny.

Budeme ale i kritičtí. Aplikace, vlastně ani samotné pero, jak již zaznělo, není přizpůsobené pro český jazyk. Musíte si tedy nechat zajít chuť na jednu z nejdůležitějších funkcí, a to je přepis poznámek do editovatelného textu. S tím by pero získalo mnohem širší využití a dokážeme si představit, že by někteří nechali doma i tablet.

Na problémy se synchronizací jsme nenarazili, zmínit však musíme pomalejší přenos dat. Pokud začnete psát na papír, dochází kvůli přenosu skrze technologii Bluetooth ke zpoždění. Přepis probíhá se zpožděním asi 1–2 vteřiny. Důrazně tedy doporučujeme soustředit se na psaní na papír – určitě není dobré orientovat se podle toho, co se postupně ukazuje na displeji mobilního telefonu/tabletu.

Zhodnocení: musíte chtít

Neo smartpen M1 u nás standardně nekoupíte, ale můžete si jej poměrně snadno objednat přímo ze zahraničí, a to za zhruba 3 200 Kč. Cena odpovídá tomu, že jde o zařízení, které nemá příliš velkou konkurenci. Bohužel, většinu výhod získáte, pokud budete psát anglicky. Pro našince je tu několik „ale“, například i nutnost speciálních listů s technologií Ncode. Absence českého prostředí i přepisu do editovatelné podoby pro český text je však zásadní, z tohoto důvodu nemůžeme Neo smartpen M1 udělit jednoznačně pozitivní hodnocení.

Dokážeme si vcelku dobře představit, že pero by mohlo vyhovovat všem školou povinným, kteří do školy nosí například tablet, ale chybí jim snadná možnost digitalizace náročných vzorečků či kreseb. Zde Neo smartpen M1 rozhodně poslouží skvěle, je však otázkou, zda kvůli tomu utrácet více než 3 tisíce korun.

Asi největší radost budou mít z pera grafici a všichni ti, kteří si rádi kreslí a své kresby digitalizují. Díky napojení na službu Creative cloud (služby Adobe) si lze představit, že rozkreslíte nějakou „malůvku“ přímo na papír a dokončíte ji skrze grafický editor (formát SVG).

Velice kladně hodnotíme zpracování, rozměry i hmotnost. Při používání vůbec nemáte pocit, že byste v ruce drželi cokoli inteligentního, což je vlastně dobře. Nemusíte přemýšlet nad tím „jak a co“, zkrátka jen píšete a následně si užíváte digitalizovaný obsah. Jestli to však stačí, to záleží na konkrétních potřebách daného uživatele.

Klady
  • pestré možnosti sdílení
  • běžné rozměry i hmotnost
  • slušná výdrž baterie
  • standardní konektor pro nabíjení
  • dodatečná editace textu
Zápory
  • chybí podpora češtiny
  • horší dostupnost
  • nutnost speciálních listů
  • zpoždění při přepisu
Diskuze ke článku
ANO
Lol, tak nejdriv jsem si to cetl a rikam, nebudu koukat na cenu, abych to vubec docetl. Rikam si, to bude stat aspon tak litr, pak pri cteni jsem si rikal, ze to bude tak za 4 stovky. Nakonec jsem si rikal, ze je to smejd nekde z ali za 9.99$, kdyz se to ani neumi samo zapnout (treba detekci v hrotu) a vypnout polozenim na stul a musi se zandavat vicko. Kdyby to aspon melo tlacitko jak klasicka propiska. A hlavne kdyz je potreba specialni papir a i to rozliseni vypada celkem mizerne ...... no a jake prekvapko na konci, pry tri tisice:o) To musi byt asi preklep ne? Asi se zas naucim hledat nejdriv cenu nez prijdu o 10 minut zivota ctenim recenze na predrazeny nesmysl ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze