Neffos X1 Max
recenze

Neffos X1 Max

Premiéra výrobce síťových prvků
4

Čínský TP-Link je celosvětově známý především jako výrobce síťových produktů. Přesto mu bezdrátové routery a modemy nestačily a rozhodl se naskočit do přeplněného trhu s mobilními telefony. Pod novou značkou Neffos uvedl na trh dvojici modelů, které se liší velikostí displeje a částečně i hardwarovou výbavou. My jsme pro vás otestovali větší z nich, tedy Neffos X1 Max.

Mohlo by se zdát, že s testem Neffos X1 Max přicházíme s křížkem po funuse. TP-Link ho s jeho sourozencem jménem Neffos X1 představil už předloni na začátku září na veletrhu IFA 2016 v Berlíně. Na českém trhu jsme se ho však dočkali teprve loni na podzim a navzdory svému stáří může zákazníkovi stále nabídnout víc než jen příznivou cenu, která se v průměru pohybuje kolem 4,5 tisíce korun.

Neffos X1 Max
Oficiální fotografie Neffos X1 Max

Neffos nabízí hned dvě varianty tohoto modelu. Slabší verze, kterou jsme měli na test k dispozici, disponuje 3 GB RAM a interní pamětí 32 GB. Silnější verze pak má 4 GB RAM a interní paměť 64 GB. Z další výbavy pak můžeme zmínit 5,5palcový IPS displej s Full HD rozlišením, procesor MediaTek Helio 10, LTE na obou SIM včetně podpory VoLTE nebo 13megapixelový fotoaparát a čtečku otisků prstů. Jak si vedl v našem testu?

Neffos X1 Max 3 GB RAM

Rozměry152,8 × 76 × 7,8 mm, 148 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P10, 4×2 GHz + 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:40 hodin

Obsah balení

Telefon přišel v poměrně velké bílé čtvercové krabičce. Tu kromě zlatých nápisů na horní straně a bocích ozvláštňuje velký, čárami tvořený reliéf ve tvaru písmene X. Uvnitř pak kromě samotného telefonu naleznete USB kabel, nabíječku, špendlík pro otevření zásuvky na SIM, špuntová sluchátka s náhradními špunty a manuál. V námi testované sadě bohužel sluchátka chyběla, takže jsme je nemohli vyzkoušet.

Neffos X1 Max

Konstrukční zpracování: klasika s přepínačem tichého režimu

Neffos X1 Max se nedá označit za malý telefon. To je dáno nejen rozměrným 5,5palcovým displejem, ale i plýtváním místem kolem displeje, zejména nad ním a pod ním. To vynikne zejména u varianty v barvě růžového zlata, která má přední stranu bílou. U šedé verze má pak přední strana černou barvu. Rozměry telefonu jsou 153 × 76 × 7,85 mm a hmotnost činí 148 gramů.

Hardwarový vypínač hlasitosti si Neffos vypůjčil z iPhonů.

Celou přední stranu telefonu kryje tvrzené sklo Gorilla Glass, které narušuje pouze výřez pro telefonní reproduktor nad displejem. Ten po stranách doprovází čočka přední kamery, oko se senzory a barevná notifikační dioda. Na široké bradě pod displejem nalezneme senzorová tlačítka s vibrační odezvou. Ta mají tu výhodu, že si můžete v nastavení prohodit pozice těch krajních, protože i jejich symboly jsou identické. Na druhou stranu nejsou nijak podsvícená.

V designu telefonu se výrobce nepouštěl do žádných výstřelků, důraz byl kladen především na hardware a nízkou cenu. Přesto se nejedná o žádný plasťák. Většinu jeho zad tvoří kov, což pocítíte okamžitě jak ho vezmete do ruky. Z plastu jsou pak proužky nahoře a dole, které kryjí antény. Výrazným prvkem zad je pak mírně vystupující ovál s čočkou hlavního fotoaparátu a čtečkou otisků prstů, mezi něž se vklínila přisvětlovací dvoutónová LED. Na čtečku otisků prstů si přitom nemůžeme stěžovat. Její rychlost je blesková a chybovost minimální.

Rozmístění dalších prvků je pak standardní. Vlevo najdete regulátor hlasitosti a vypínač. Na spodní straně se nachází microUSB konektor spolu s hlasitým reproduktorem a telefonním mikrofonem. Sekundární mikrofon a sluchátkový konektor pak mají své místo na horní hraně. O něco zajímavější je však levý bok, kde se kromě šuplíčku hybridního slotu pro dvě nanoSIM nebo jednu nanoSIM a jednu microSD kartu nachází hardwarový přepínač mezi tichým a hlasitým režimem. Tento prvek, který důvěrně znají majitelé iPhonů, je přitom u smartphonu s Androidem unikátní.

Přestože výrobce použil v konstrukci nemálo kovu a záda telefonu nejsou snímatelná, mohlo by být dílenské zpracování o něco lepší. Telefon se sice nijak nekroutí a neprohýbá, ani když ho silně zmáčknete. Mezi kovovou částí zad a plastovými proužky jsou však až příliš viditelné spáry, kde mohou ulpívat nečistoty.

Líbilo se nám
  • kovová záda
  • rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů
  • hardwarový přepínač mezi tichým a hlasitým režimem
Nelíbilo se nám
  • plýtvání místem
  • hybridní slot
  • široké spáry

Displej: spíše průměr

Neffos X1 Max dostal Full HD rozlišení na 5,5palcovém displeji, což dává výslednou jemnost 403 PPI. S viditelným rastrem tak při běžném používání nebudete mít žádný problém. Horší je to s jeho kvalitami. Od telefonů nižší a nižší střední třídy nemůžete chtít zázraky. Displej sice má široké pozorovací úhly, ale v krajních polohách je už znát barevné zkreslení. Obecně jsou pak barvy trochu mdlé.

Neffos X1 Max

Na přímém slunci displej příliš čitelný není. Chtělo by to i větší rozsah jasu. Ve výbavě pak nechybí ani jeho automatická regulace. Ta funguje poměrně spolehlivě, ale její reakce jsou trochu línější. Na displeji krytém odolným sklem Gorilla Glass celkem snadno ulpívají otisky prstů.

Líbilo se nám
  • slušná jemnost
  • automatická regulace jasu
Nelíbilo se nám
  • horší barevné podání
  • ulpívání otisků

Zvuk: šedý průměr

Zvuk z hlasitého reproduktoru hraje skutečně hlasitě a dokáže ozvučit i velký pokoj. Zvuk je však celkem plochý a nečekejte nějaké prokreslení nebo basy. Lepšího zvuku dosáhnete přes sluchátkový výstup. Kvality sluchátek, které jsou součástí balení, však nemůžeme posoudit, protože v naší testované sadě chyběly. Palec nahoru si Neffos zaslouží za přibalené náhradní měkké koncovky špuntových sluchátek, což není standardem.

Líbilo se nám
  • dostatečně hlasitý reproduktor
  • náhradní koncovky špuntových sluchátek
Nelíbilo se nám
  • průměrný zvuk

Výkon hardwaru: velká RAM i interní paměť potěší

Pod kapotou testovaného Neffos X1 Max nalezneme osmijádrový procesor MediaTek Helio P10, kterému sekundují 3 GB RAM, což dostačuje pro většinu operací. Telefon bez problémů zvládá většinu aplikací a méně náročné hry. Při běžném používání nedostatek výkonu nepocítíte. Na náročnější hry to však nestačí. To ale u telefonu za 4 500 Kč nečekáme.

Telefon prošel několika benchmarky

Interní paměť ve verzi s 3 GB RAM nabídne kapacitu 32 GB, z nichž je uživatelsky přístupných přibližně 24,4 GB. Při prvním spuštění vám z nich zbývá zhruba 21,7 GB. Pokud by vám to nestačilo, můžete si prostor navýšit pomocí microSD karty až o 128 GB. V takovém případě však musíte vzhledem k hybridnímu slotu oželet druhou SIM.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • velká RAM
  • 32 GB interní paměti
Nelíbilo se nám
  • na náročné hry nestačí

Výdrž baterie: rychlonabíjení included

Proti svému menšímu sourozenci X1, který si musí vystačit baterií s kapacitou 2 250 mAh, dostal větší X1 Max nevyměnitelnou baterii s kapacitou 3 000 mAh. O svůj díl energie si řekne velký displej s Full HD rozlišením, ale i tak se můžete při středně náročném používání, které zahrnuje synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, dostat na 1,5 dne, při šetření i na dny 2. Přesto je však jistější nabíjet každý den.

Neffos X1 Max

V našem standardizovaném testu výdrže se Full HD video vydrželo přes Wi-Fi přehrávat 7 hodin a 30 minut. Díky rychlonabíjení se z nuly na 80 % dostanete za 53 minut. Úplné nabití pak telefon hlásí za 1 hodinu a 40 minut.

Líbilo se nám
  • rychlonabíjení
Nelíbilo se nám
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Konektivita: LTE na obou SIM

Jednou z předností, kterou Neffos X1 Max uživateli nabídne, je LTE na obou SIM, což stále ještě není samozřejmostí a obvyklá jsou rychlá data pouze na té primární. LTE přitom funguje na frekvencích 800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz a podporována je i technologie VoLTE, která umožňuje telefonování přes LTE. Další možnosti bezdrátového připojení pak zahrnují Wi-Fi standardů a/b/g/n a Bluetooth 4.1. Na NFC se bohužel nedostalo.

Neffos X1 Max

Pro navigaci máte k dispozici GPS s konkurenčním ruským systémem GLONASS. Nalezení polohy trvá v řádu sekund a telefon si drží polohu i při horším výhledu na oblohu. Při pěší turistice pak oceníte i elektronický kompas.

Líbilo se nám
  • LTE na obou SIM
  • podpora VoLTE
  • rychlá a spolehlivá navigace
  • elektronický kompas
Nelíbilo se nám
  • chybějící NFC

Fotoaparát: slabé video

Vzadu integrovaný fotoaparát nabídne čip od Sony s rozlišením 13 Mpx a světelností f/2.0. Sekunduje mu dvoutónová přisvětlovací LED dioda. Aplikace se nese ve znamení jednoduchosti a neumožňuje například ani změnu rozlišení snímků. Na výběr máte pouze mezi formáty 1:1, 4:3 a 16:9. O něco více možností pak nabídne režim Pro, ve kterém si můžete manuálně nastavit ISO, vyvážení bílé, čas závěrky, kompenzaci expozice nebo ostřit. Z dalších funkcí pak můžeme zmínit HDR, panorama, časosběr nebo zpomalené video.

Aplikace Fotoaparát

Od telefonu v této cenové kategorii nemůžeme čekat dokonalé fotografie. Při dobrých světelných podmínkách jsou však docela použitelné, byť fotoaparát má sklony k příliš sytým barvám a potýká se s bílými a tmavými plochami, ve kterých chybí detaily. S horšícími se světelnými podmínkami sice kvalita snímků klesá, ale i přes množství šumu by se stále daly označit jako nadprůměrné. Zatímco fotografie jsou víceméně použitelné, tak natáčené video se ukazuje jako jeho hlavní slabina. Nejenže barvy neodpovídají originálu a jsou příliš tmavé, ale video se navíc seká.

Ukázkové snímky

Přední kamera s dnes již standardním rozlišením 5 Mpx je použitelná i pro pořizování selfies. Obrazová kvalita je pak slušná zejména v dobrých světelných podmínkách, přestože u předního fotoaparátu chybí možnost jakéhokoli přisvícení.

Neffos X1 Max – testovací video, 1080p, exteriér

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • slušné snímky za dobrého světla
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita za nedostatku světla
  • podprůměrné video

Software: Nougat bez menu, ale s motivy

Při představení běžely oba telefony od Neffosu na Androidu 6. Mezitím dostaly aktualizaci na Android 7.0 Nougat, na kterém běží nadstavba NFUI ve verzi 2.1.0. Vzhledem ke stáří telefonu se přitom můžeme domnívat, že Nougat je pro X1 Max konečná a Androidu 8 Oreo se již nedočkáme. Výrobce nicméně na telefon stále myslí a během testování dostal X1 Max dvě menší aktualizace.

Operační systém

Hlavní rozdíl nadstavby proti čistému Androidu představuje absence menu s aplikacemi, které se po vzoru dalších oblíbených asijských nadstaveb Androidu a iOS ukládají přímo na domácí obrazovky. To by ani tak nevadilo, pokud by se tak neplýtvalo místem. Ikony jsou zbytečně velké a na úhlopříčku 5,5 palců je mřížka 4×5 zbytečně malá. Do jedné řady by se mohlo bez problémů vejít o jednu až dvě ikony víc. Mřížku bohužel nemůžete změnit.

Operační systém

Další změny jsou pak již převážně kosmetické. Změny nastaly například v notifikačním centru nebo v rychlých přepínačích. Pokud by se vám vzhled launcheru omrzel, v aplikaci Motivy si můžete vybrat nejen ze samostatných tapet, ikon a zvuků, ale i z šestice předpřipravených balíčků motivů. Díky tomu, že nadstavba není příliš robustní, nepodepisuje se negativně na chodu systému. Optimalizace se výrobci povedla na jedničku. Chod i spouštění aplikací probíhá bez zadrhávání nebo zbytečného čekání.

Líbilo se nám
  • dobrá optimalizace
  • svěží vzhled
Nelíbilo se nám
  • starší verze Androidu
  • plýtvání místem

Zhodnocení: vstup do světa smartphonů

Pro TP-Link jsou smartphony Neffos X1 a X1 Max premiérou. Nutno říci, že u toho druhého, námi testovaného, se jedná o vstup povedený. Kombinace příznivé ceny se solidním hardwarem, částečně kovovým tělem a bezproblémovým chodem z něj za 4 500 korun dělá dobrou koupi. Odpustíme mu přitom i slabší fotoaparát nebo nepodsvícená tlačítka. Přesto to však bude mít na trhu kvůli neznámé značce těžké.

Neffos X1 Max

Konkurence

Jako hlavní konkurent se jeví Neffos X1 Max ve verzi se 4 GB a 64 GB interní pamětí, který lze v českých internetových obchodech koupit v průměru za 4 900 Kč, tedy jen nepatrně dráže než testovanou verzi s 3 GB RAM a 32GB interní pamětí.

Neffos X1 Max 4 GB RAM

Rozměry152,8 × 76 × 7,8 mm, 148 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P10, 4×2 GHz + 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Další alternativou je pak Xiaomi Redmi Note 4, který rovněž nabízí 5,5palcový Full HD displej, 3 GB RAM a 32GB interní paměť. Pod kapotou tepe desetijádrový proces a ve verzi Global nabízí LTE se všemi u nás používanými pásmy. Jeho cena se v průměru pohybuje kolem 4 300 korun.

Xiaomi Redmi Note 4 Global LTE

Rozměry151 × 76 × 8,4 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:43 hodin

Ty, kteří ocení zadní duální fotoaparát, by mohl zaujmout Honor 6X, který se cenově po řadě zlevnění pohybuje již kolem 4 700 korun. Kromě fotoaparátu těží i ze zázemí velké značky. Může nabídnout líbivý vzhled a dostatečně výkonný hardware. Stejně jako jeho konkurenti, i on se dočkal aktualizace z Androidu 6 na Android 7.

Honor 6X 32 GB + 3 GB RAM

Rozměry150,9 × 76,2 × 8,2 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin
neffos-x1-max
Klady
  • LTE na obou SIM
  • rychlonabíjení
  • dostatek výkonu
  • hardwarový přepínač tichého režimu
  • kovová záda
Zápory
  • starší Android
  • podprůměrné video
  • chybějící NFC
  • horší barevné podání displeje
  • hybridní slot
  • plýtvání místem vpředu
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Dát v dnešní době do záporů nevyměnitelnou baterii, to je myšlenka hodná génia. Že vám to nevadí u jiných telefonů, pisálci?
Taky moc nechápu komentáře k foťáku, na svou cenovou kategorii naopak fotí velmi dobře. Ale chápu, nemá hezké omalovánkové barvičky a přeostřené detaily, tak je špatný...
Nechcete to dát k testování někomu, kdo tomu fakt rozumí?
Jhgfdsa
Odpad...xiaomi da vzdycky vic...
PB
S Neffosem naprostá spokojenost. Za tu cenu mám odpovídající telefon. Baterie mi osobně při běžném používání vydrží tři dny (Hlavně volání, SMS, office, fotoaparát, e-knihy. Lehce internet , messengery, občas hra). Při hraní her jde výdrž baterie samozřejmě dolů, ale tak předpokládám, že náruživí hráči a notoričtí vypisovači, kteří stráví celé odpoledne na messengeru sáhnou po jiném stroji. Rychlonabíjení funguje spolehlivě během hodiny mám 100 procent, tak proč řešit, jestli baterie vydrží den, nebo tři, když mám za hodinu nabito ? Nevyměnitelnost baterie je z mého pohledu nevýhoda, je zajímavé, že se to neřeší v případě Sony,Applů, Huaweiů a spoustě jiných značek.

Fotoaparát ze začátku skutečně byl nic moc, to se však spravilo s příchodem aktualizace ( Android 7.0, NFUI 7.0, úroveň zabezpečení Android - 5.Ledna 2018). Dnes již na běžné výcvaky většině uživatelů postačí.

Gorilla, HW přepínač na tichý režim a hlavně rychlá a spolehlivá čtečka otisků je super.

Prostředí je hodně o zvyku, neurazí. Naopak potěšilo mě, že po poslední aktualizaci vychytali gesta na zamčené obrazovce (Poklepáním rozsvítím displej. Gestem zapnu světlo, nastrtuju fotoaparát, posunu skladbu...)

Rámečky kolem displeje neřeším. Záleží na každém, co se komu líbí.

Sklamalo natáčení videa. A pro mě osobně je také velká škoda, že nejsou podsvícené tlačítka. Je fajn, že jdou mezi sebou prohodit, ale to podsvícení tam prostě chybí.

Jakoo na to, že to je poměrně neznámá značka na poli mobilních telefonů příjemně překvapil.
Jsou to moje postřehy po půl roce používání. Nesnažím se tím vyprovokovat debatu, jestli je lepší Neffos, nebo Xiaomi, nebo Huawei, nebo cokoliv. Od toho jsou recenze, aby si každý vybral...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze