MPOW M5
recenze

MPOW M5

Bez drátů a zbytečných výdajů
11

Skutečně bezdrátová sluchátka jsou v poslední době velice populární. Mnoho uživatelů opouští drátové propojení, třeba kvůli chybějícímu konektoru, a chtějí si dopřát luxus naprosté svobody. S tímto trendem začaly známější značky s vyššími cenovkami, ale bylo jen otázkou času, kdy se přidají i méně známí výrobci, kteří nabídnou cenově přístupnější alternativy.

Přesně to je případ sluchátek MPOW M5. Cenový rozdíl oproti zavedeným značkám je opravdu výrazný. Zatímco modely zvučnějších jmen začínají na čtyřech tisících korun a mohou se šplhat až na dvojnásobek, MPOW jde do boje s agresivní cenovkou dvou tisíc. Bude to znamenat nějaké výraznější ústupky? Na to odpoví tato recenze.

Obsah balení: nic podstatného nechybí

Lehce příjemné překvapení skýtá i obsah balení. Kromě dvojice sluchátek s nabíjecí krabičkou tu nalezneme i kabel a dokonce také poutko pro zavěšení celé krabičky, například na klíče. Nechybí ani dvojice dalších velikostí špuntů do uší.

Za zapůjčení bezdrátových sluchátek MPOW M5 děkujeme e-shopu ILIN.cz, kde si je můžete rovněž zakoupit.
Obsah balení je prostý, ale nic zde nechybí.
Líbilo se nám
  • pár věcí navíc

Konstrukční zpracování: černá je in

Jak asi čekáte vzhledem k cenovce, sluchátka nemají šanci moc co nabídnout. Jejich tělo tvoří matný a lesklý černá plast. Jediným designovým prvkem je tak nápis MPOW na lesklé čelní ploše, která zároveň slouží jako tlačítko. Respektive tlačítka, protože je najdeme na obou sluchátkách. Trošičku může vadit mírné kolébání tlačítek před tím, než je stisknete, ale spíše jen pocitově, v užívání to ničemu nebrání.

Decentní černý vzhled není výtka, naopak to může být pro mnohé výhoda. Velikost těla sluchátka je 16 × 15 × 10 milimetrů, k základnímu kvádru je potřeba přičíst ještě osten s gumovou krytkou, který je dlouhý 13 mm. Jedno sluchátko váží 4,3 gramů. Komplet s krabičkou o rozměrech 8 × 4,5 × 3,5 cm pak 68 gramů.

Krabička působí nenápadně. Potěší ukazatel zbývající energie, nabíjení přes microUSB už méně.

Samotná krabička tak patří spíše mezi ty větší kousky a potřebujete pořádně volnou kapsu, ale spíše poputuje do tašky. Díky tomu si ale na cestu můžete vzít slušnou porci energie. Samotná sluchátka vydrží hrát 6 hodin, dalších 36 hodin se „ukrývá v krabičce“. Čísla podle prvotního testování odpovídají a rozhodně znamenají dobrý výkon.

Krabička pokračuje v decentním zpracování. Matný černý plast se snaží imitovat koženku a v půli má po obvodu lesklý pásek. Ten na čele zdobí čtveřice červených diod signalizující zbývající energii. Tu můžete doplnit pomocí microUSB portu na zadní straně. Pravá strana je pak uzpůsobena pro připevnění poutka.

Krabička při promáčknutí lehce vrže, ale na funkci to opět nemá žádný vliv.

Líbilo se nám
  • decentní vzhled
  • dlouhá výdrž na baterie
  • ukazatel nabití krabičky
Nelíbilo se nám
  • plastová konstrukce
  • microUSB konektor
  • větší rozměry

Funkce a ovládání: hlavně jednoduše

Jednoduchost je doménou nejenom vzhledu, ale i používání. O tom se přesvědčíte například při párování. Při prvním zapnutí stačí jen sluchátka vytáhnout z krabičky a dokončit proces na telefonu. Alternativně můžete proces znovu vyvolat současným stiskem obou tlačítek.

Kombinace tlačítek v pravém a levém sluchátku pak slouží i k ovládání nejrůznějších funkcí. Kupříkladu změnu hlasitosti provedete dvojím stiskem levého nebo pravého tlačítka. Dlouhý stisk slouží pro přeskakování skladeb. Krátký stisk na libovolném sluchátku pak znamená pauzu. Podobně lze ovládat i hovory nebo aktivovat hlasového asistenta.

Zní to složitě a možná se vám prvních pár dní budou jednotlivé pokyny plést. Zvyknout si ale není problém. Naopak určitě oceníte jednoduchost při zapínání a vypínání, kdy stačí sluchátka jen vyjmout nebo vložit do krabičky. A nezapomnělo se ani na alternativu pomocí stisku tlačítek.

Plošky se dají stisknout na pravém i levém sluchátku. Díky tomu je možné komplexní ovládání.
Líbilo se nám
  • komplexní ovládání
Nelíbilo se nám
  • zprvu složitější na zapamatování

Zvuk: bez větších výhrad

Sluchátka používají pro propojení s telefonem Bluetooth 5.0. Je to spíše papírová výhoda, protože maximální dosah je stále 10 metrů jako u starších verzí. Pro kvalitnější přenos hudby nechybí kodek AptX.

Tolik teorie, praxe naštěstí žádné zásadní nedostatky nevykazuje. Při přímém porovnání s dražšími drátovými špunty se sice zdá hudební přednes lehce zastřený, ale jinak mu není co vytknout. Všechny části spektra jsou dostatečně prokresleny a žádná příliš nepřevažuje. Pro nenáročného posluchače je to více než dobré.

Kromě poslechu hudby můžete sluchátko využít i jako handsfree. Můžete je používat i samostatně, mikrofon je na každém z nich. Jeho citlivost je slušná, ale v hlučném prostředí nebo při silném větru velice rychle narazíte na jeho limity.

MPOW M5
Líbilo se nám
  • možnost používat sluchátka odděleně
  • handsfree
Nelíbilo se nám
  • nepřesvědčivý zvuk
  • mikrofon si neporadí s hlučnějším prostředím

Zhodnocení: příjemné překvapení

Musím se přiznat, že jsem měl před zahájením testu lehké předsudky, které obvykle vzbuzuje nízká cenovka v kombinaci s méně známým výrobcem. Ve výsledku se však tato obava ukázala být iracionální. Jistě, určité detaily prozrazují „neurozený a nižší“ původ, ale ve výsledku jsem nenarazil na vadu, kvůli které bych musel sluchátka odložit.

Konečná volba tak záleží spíše na osobních preferencích každého z vás. Je nutné si zodpovědět, nakolik se vám zamlouvá jejich vzhled a také velikost krabičky, která ale slibuje pořádně dlouhý poslech. V případě, že dáte dohromady dvě pozitivní odpovědi, s MPOW M5 chybu neuděláte.

Konkurence

Podobných sluchátek ve stejné cenové hladině bude na našem trhu stále jen přibývat, nejspíše je čeká stejná expanze, jako před pár lety levné čínské telefony. Za všechny jmenujme například LAMAX Dots 1 nebo Niceboy HIVE Pods.

Klady
  • příjemná cena
  • jednoduché ovládání
  • dlouhá výdrž
  • decentní vzhled
Zápory
  • microUSB konektor
  • větší krabička
Diskuze ke článku
Rumik
No a já mám z ebay za 3 stovky a hrajou super...tomu říkám dobrá cena
Mat
A co zpozdění zvuku, třeba u her? Podobných sluchátek je tucet a většina jich bude asi na jedno brdo. Mám podobné od QCY a ano, hraje to, ale...
Mio
No to je zas zhodnocení :D "NELÍBILO SE NÁM - nepřesvědčivý zvuk - mikrofon si neporadí s hlučnějším prostředím" A hned pod tím věta: "Zhodnocení: příjemné překvapení" Jako zvuk je u sluchátek to nejdůležitější, vám se zvuk nelíbil, ale i přesto jsou pro vás příjemným překvapením?! Takto nějak to dopadne, když redakce dostane produkt, který stojí za prd, ale zadavatel žádal ať se snaží ten laciný produkt tolik nehejtit :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze