Motorola One Zoom
recenze

Motorola One Zoom

Čtyři fotoaparáty ve střední třídě

Líbí se vám telefony s mnoha fotoaparáty, ale nechcete za nový přístroj příliš utrácet? Řešením může být fotograficky zaměřená Motorola One Zoom se čtveřicí zadních fotoaparátů, kvalitním AMOLED displejem a slušným hardwarem za cenu jen lehce nad 10 tisíci korunami.

Při pořízení nového telefonu můžete podle svých preferencí klást důraz na různé stránky. Přístroje střední třídy se již snaží nabízet vyvážený výkon a mnohdy se i místy zaskvět. V případě Motoroly One Zoom to znamená hned čtyři fotoaparáty na zadní straně, z nich většina má svůj smysl a nejde jen o co nejvyšší počet bez hlubší myšlenky. One Zoom není telefonem jednoho trumfu a dokáže potěšit displejem, výkonem a v podstatě i vzhledem a zpracováním. S cenou mírně přesahující hranici 10 tisíc korun jde o zajímavý koktejl a recenze napoví, zda je vše skutečně tak zářivé, jak se na první pohled zdá.

Motorola One Zoom – videorecenze

Technické parametry Motorola One Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 75 × 8,8 mm, 190 g, konstrukce: klasická
DisplejOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ChipsetQualcomm Snapdragon 675, CPU: 2×2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 612
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2019, 10 990 Kč
Pro naše věrné čtenáře jsme si, společně s Mobil Pohotovostí, připravili možnost zakoupit telefon Motorola One Zoom za cenu 9 899 Kč. Slevu 10% získáte po zadání slevového kódu mobilenet1710 na e-shopu mp.cz. Tato nabídka platí pro prvních 10 z vás! Telefon si můžete zakoupit zde!

Obsah balení

V základním balení na vás nečeká žádné velké překvapení. Kromě samotného telefonu jde o nabíječku, USB kabel a nakonec základní špuntová sluchátka. Malým bonusem navíc je pouze silikonové ochranné pouzdro.

Motorola One Zoom

Konstrukční zpracování: originální a robustní

Vzhled je něco, čím se telefony značky Motorola dokážou odlišit, ačkoliv prochází pozvolnou změnou a léta neměnný design je pomalu minulostí. Testovaný model One Zoom je již zastáncem nové designové linie, kde stojí za pozornost především skleněná zadní strana. Zaujme matně žíhaným zpracováním, které dává sbohem nepříjemným otiskům prstů a současně vypadá originálně. Dominantním prvkem zad je pak vystupující modul čtyř fotoaparátů a ikonické logo Motorola.

Zaujme především matně žíhaným vzezřením.

Vystupující modul fotoaparátů není příliš praktický a telefon se při položení lehce kývá. Snadným řešením, jak se této nepříjemnosti zbavit, je využít výrobcem dodávané silikonové pouzdro, které chrání telefon a srovná zadní plochu do jedné roviny. Nutno však dodat, že s pouzdrem už to telefonu tolik nesluší.

Nezbytná tlačítka v kovovém rámečku jsou na pravém boku a tisknou se dobře. Telefon nepostrádá USB-C a také 3,5mm jack, oba jsou na spodní hraně, což je dobrá zpráva. Nedošlo k žádné konektorové redukci. Pokud budete hledat hlasitý reproduktor, úspěšní budete lehce netradičně na horní hraně. Tam zpravidla nebývá, ale ve výsledku je vlastně jedno, kam jej výrobce umístí.

Motorola One Zoom

Telefon je trochu robustnější a těžší. Ačkoliv je zaoblený, nemusí každému padnout do dlaně. Vše umocňuje i kluzkost zadní strany. Na druhou stranu působí bytelným dojmem. Tělo zařízení má také dle výrobce odolat stříkající vodě. Nejde tudíž o klasickou zvýšenou odolnost a Motorolu rozhodně neházejte do vody, ani nenechávejte na dešti.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • zajímavý design zadní strany
Nelíbilo se nám
  • kluzký povrch
  • vystupující modul fotoaparátů
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: vše, co jen můžete chtít

Kapitola aktualizováno o informace o funkci „Kontrolka“

Lákadlem bude téměř 6,4palcový Super AMOLED displej s Full HD+ rozlišením. Je skvěle čitelný za všech okolností. Nevadí mu ostré slunce ani různé pozorovací úhly. V nastavení si můžete doladit barvy či zapnout noční režim. Automatická regulace jasu funguje rovněž spolehlivě. Přímo do displeje je integrována čtečka otisků prstů. Jde o optickou variantu a spolehlivost bohužel není nejlepší. V dané cenové kategorii jde však o běžný standard. Kaňkou na kráse je drobný výřez v horní části panelu pro fotoaparát, který nejde běžně skrýt.

Motorola One Zoom

Nelíbí se nám také v podstatě nulová možnost, jak telefon dokáže informovat o zmeškaných událostech. Chybí klasická informační dioda a AMOLED displej není využit ani pro Always-on. K dispozici je pouze funkce „Displej Moto“, která dokáže zobrazovač krátce rozsvítit, když telefon vezmete do ruky, případně nad ním mávnete rukou. V daný moment se zobrazí hodiny a zmeškaná oznámení. Alternativou k informační diodě je logo na zadní straně, které může svítit při oznámeních, nabíjení či používání telefonu. Lze si nastavit, kdy má logo svítit a kdy ne. Například při režimu nerušit může být trvale vypnuté. Jde o šikovnou a stylovou funkci. Na druhou stranu, pokud máte telefon položený běžným způsobem, tedy na zádech, je vám umístění loga k ničemu. Pokud nebudete moci funkci najít, hledejte ji pod názvem „Kontrolka“.

Motorola One Zoom
Líbilo se nám
  • povedený AMOLED panel
  • velmi tenké rámečky
  • podařený režim ambientního displeje
  • čtečka otisků prstů v displeji
  • logo na zadní straně dokáže svítit a informovat o zmeškaných událostech
Nelíbilo se nám
  • kvalita čtečky není nejlepší
  • chybí standardní notifikační dioda

Zvuk: naprostá klasika

Výše jsme si již prozradili, že hlasitý reproduktor je netradičně na horní hraně. Hraje velmi hlasitě a vcelku i kvalitně. Jeho umístění navíc nepřekáží při držení a vy si jej nechtěně neucpete. Pro poslech hudby přesto doporučujeme spíše sluchátka, která můžete umístit do 3,5mm jacku. Využít můžete i dodávané špunty, které hrají obstojně.

Motorola One Zoom
Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost

Výkon hardwaru: solidní základ

Vůbec špatně na tom Motorole není, co se výkonu týče. Nasazen je Snapdragon 675 a 4GB operační paměť, což stačí i na mnohé náročnější hry. Dostatek je i místa, z interní 128GB paměti zbývá po prvním zapnutí přibližně 110 GB. Je to málo? Můžete do telefonu vložit až 512GB paměťovku, ovšem za předpokladu, že nebudete využívat dvě nano SIM karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušný procesor
  • podporuje paměťové karty

Výdrž baterie: velmi slušný základ

Dobře je na tom One Zoom také po stránce výdrže. Baterie s kapacitou 4 000 mAh dokáže telefon zásobovat energií zpravidla dva dny při středně náročném využívání, kdy se nebudete nijak omezovat v internetové konektivitě. Samozřejmě ale i zde platí, že lze telefon vybít za pár hodin. Ideálně k tomu poslouží aktivní navigace nebo náročná hra. Dobití telefonu je svižné, o čemž svědčí i samotná 18W nabíječka, na které je nápis Turbo Power. Kompletní dobití zabere přibližně hodinku a čtvrt. Na bezdrátové nabíjení se již nedostalo.

Líbilo se nám
  • rychlé 18W nabíjení
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: kompletní nabídka samozřejmostí

Z hlediska konektivity nechybí smartphonu nic podstatného. Bezdrátové propojení zabezpečí Wi-Fi s podporou 802.11a/b/g/n/ac či nejnovější Bluetooth 5.0. Pokud byste se náhodou ztratili, nebo se jen potřebovali dostat do cíle, můžete využít GPS, Galileo, GLONASS nebo BeiDou. Nechybí ani čip NFC pro bezkontaktní platby, případně slot pro dvě SIM karty, kde však opět připomínáme, že slot pro druhou nano SIM kartu je sdružený s paměťovkou.

Líbilo se nám
  • LTE, NFC i USB-C

Fotoaparát: čtyři zásahy

Motorola One Zoom na sebe bude velmi pravděpodobně strhávat pozornost hlavně pro sestavu čtyř fotoaparátů. Hlavní snímač je 48megapixelový a má optickou stabilizaci obrazu. Dostalo se také na 8megapixelový teleobjektiv, kterému rovněž nechybí optická stabilizace obrazu a schopnost scénu trojnásobné opticky přiblížit. 16Megapixelový snímač je ultraširokoúhlý, již bez stabilizace, ale má záběr 116°. Nakonec je zde 5megapixelový fotoaparát pro práci s hloubkou ostrosti. Právě o posledním jmenovaném bychom mohli říci, že je zde tak trochu navíc a zbytečně.

Motorola One Zoom

Hlavní snímač pořizuje velmi kvalitní a detailní snímky, daří se mu i za zhoršených světelných podmínek. Velmi pomáhá zmíněná stabilizace. Nesmíte se však nechat zmást kvalitou samotného záběru. Ten vypadá vyloženě otřesně. Jakmile však snímek otevřete v galerii, respektive aplikaci Fotky, je vše v pořádku. Obdobně je na tom i teleobjektiv, ale kvůli slabší světelnosti mu už nesvědčí nedostatek světla. Citelně slabší je pak ultraširokoúhlý fotoaparát, kde trpí detaily i barevné podání. Pro základní využití však postačuje.

Ukázkové fotografie

Pro potřeby selfies je připravena 25megapixelová čelní kamerka, která produkuje kvalitní snímky.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Video již nijak nepřekvapí, svou kvalitou je průměrné a vrcholem je 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Pokud byste chtěli plynulejší podání, tedy 60 FPS, musíte snížit rozlišení na Full HD.

Motorola One Zoom (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní hlavní fotoaparát a teleobjektiv
  • optická stabilizace obrazu
  • slušná čelní kamerka
Nelíbilo se nám
  • spíše slabší ultraširokoúhlý objektiv

Software: takřka čistý Android

Prostředí má na starost Android 9.0 Pie v takřka čisté podobě. Smartphone ale není zařazen do programu Android One, což je trošku škoda. Aktualizace tak nebudou zřejmě tak časté. Během testování však přeci jen jedna dorazila a přinesla srpnové bezpečnostní záplaty. Motorola prostředí obohatila o povely Moto, jde o jednoduché ovládání gesty. Jinak si budete muset v podstatě vše doinstalovat, a to včetně aplikace pro otevírání kancelářských souborů. Optimalizace je příkladná a prostředí pracuje naprosto na jedničku.

Líbilo se nám
  • skvěle optimalizované prostředí
  • takřka čistý Android
Nelíbilo se nám
  • nezařazení do programu Android One

Zhodnocení

Motorola One Zoom na nás během testování zanechala veskrze pozitivní dojmy. V prvé řadě dobře vypadá a dokáže alespoň částečně vybočit z davu. K tomu přidává kvalitní displej, dobrou výdrž i slušnou hardwarovou výbavu. Uživatele však bude zajímat zejména sestava fotoaparátů, kde vlastně nic nechybí. V této cenové kategorii není zdaleka pravidlem, že má telefon teleobjektiv i ultraširokoúhlý fotoaparát. Vytknout lze novince opravdu máloco, možná mohla mít lepší odolnost, případně kvalitnější reproduktor.

Konkurence nicméně nespí a nabízí se například jen nepatrně dražší Xiaomi Mi 9T Pro, které má displej bez výřezu a podobnou nabídku fotoaparátů. Navrch má však mnohem výkonnější procesor, což může rozhodovat.

Xiaomi Mi 9T Pro

Rozměry156,7 × 74,3 × 8,8 mm, 191 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Obdobně jako One Zoom je vybaven Samsung Galaxy A70, ovšem postrádá teleobjektiv a má plastové tělo. Přitom stojí téměř stejně.

Samsung Galaxy A70

Rozměry164,2 × 76,7 × 7,9 mm, 183 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát32 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 675, 2×2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Za podobné peníze můžete mít výprodejový Huawei P20 Pro, který lépe fotí a má i o něco více výkonu. Sice postrádá 3,5mm jack, ale odolá vodě a prachu.

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin
motorola-one-zoom
Klady
  • originální vzhled zadní strany
  • robustní zpracování
  • kvalitní AMOLED displej
  • slušná výdrž
  • kvalitní hlavní fotoaparát a teleobjektiv
  • podpora dvou nano SIM karet
  • takřka čistý Android
  • svítivé logo na zadní straně
Zápory
  • méně pohodlné držení
  • vystupující modul fotoaparátů
  • hodila by se zvýšená odolnost
  • není zařazen do programu Android One
Diskuze ke článku
.
Když se dívám na kvalitu fotek, tak ten foťák snad měli oželet.
Carda
Všichni jsou z toho nudloidního mobilu strašně vedle a přitom vypadá jako všichni ostatní co je na tom designu originálního? Však nudloidní displej s bradou a výřezem no a záda taky nic nového :D stejně to v obchodě bude vystavený displejem k lidem tak že nebudou vědět který to je někteří prostě půjdou dál protože uvidí mobil vypadající jako to bude kolem něho :D
Khan
Zadna pecka to neni. V jinych recenzich naopak pisi ze ve sve cenovce ten telefon nebeha nic moc. Jasny 675 je slusny procesor. Ale nekde kolem 6-7k. RAM jak u telefonu za 4-5k.
Hlavni fotak slusny a zbytek zadna slava.
Zadny android One.
Skoda.
Milan
Snad škoda jen toho procesoru. Aspoň Snapdragon 710 a lepší by to chtělo. Takto je cena 10k moc. Jinak fajn, poměrně originální mobil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze