Motorola One Action
recenze

Motorola One Action

Akční hrdina střední třídy

Nejnovější přírůstek od Motoroly láká na unikátní dedikovanou akční kamerku, dostatek výkonu nebo takřka čistý Android s užitečnými funkcemi Moto. Jak se mi novinka osvědčila během dvoutýdenního používání? To vám rád prozradím na řádcích níže.

Po podařené Motorole One Vision, která nás zaujala ve své třídě nadprůměrnými nočními snímky a kvalitou fotoaparátu celkově, se k nám do redakce podíval model s názvem Motorola One Action. Na první pohled průměrný telefon ze střední třídy, říkáte si, ale není tomu tak. Výrobce jej obdařil unikátní ultraširokoúhlou akční kamerkou a navrch přihodil dostatek výkonu i takřka čistý Android se zaručenou několikaletou podporou. Jak se Motorola One Action povedla i mnohé další se dozvíte v následující recenzi.

Motorola One Action – videorecenze

Technické parametry Motorola One Action

Kompletní specifikace
Konstrukce160 × 71,2 × 9,2 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 520 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 9609, CPU: 4×2,21 GHz + 4×1,64 GHz, GPU: ARM Mali-G72 MP3
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2019, 6 999 Kč

Obsah balení: pouzdro dokupovat netřeba

Motorola One Action je skvělým příkladem toho, že balení telefonu nemusí být vždy jen bílá nebo černá krabička. Motorola se rozhodla se pro zajímavou fialovou. Uvnitř najdeme telefon, k němuž výrobce přidává ochranný silikonový obal, který je nasazen na telefon. Dále zde najdeme několik tenkých příruček a konečně důležitý nabíjecí adaptér a kabel typu USB-A/USB-C.

Motorola One Action
Líbilo se nám
  • nechybí ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: na jedničku

Motorola One Action opět sází na podlouhlý design se zaoblenými rohy, díky čemuž perfektně padne do dlaně a velmi příjemně se drží. Dobrému pocitu z držení napomáhají i ovládací tlačítka umístěná na pravém boku, která mají příjemný stisk a při zmáčknutí vydají tiché lupnutí. Vypínací tlačítko pod kolébkou hlasitosti je navíc opatřeno hrubší texturou, takže jej spolehlivě nahmatáte i poslepu a prst z něj méně klouže. Skvěle umístěná je i čtečka otisků prstů na zadní straně, kterou zdobí logo výrobce a nachází se v ideálním dosahu ukazováčku. Kromě její primární bezpečnostní funkce navíc poslouží také například ke stahování notifikační roletky.

Motorola One Action odolá postříkání vodou i slabšímu dešti.

Detailnější pohled na boky zařízení prozradí, že nabíjení probíhá skrze USB-C. Konektor se klasicky nachází na spodní straně a podporuje funkci USB On-The-Go, takže můžete k telefonu připojit pevný disk či flashku. Po pravé straně se nachází hlasitý reproduktor, který doplňuje 3,5mm jack nahoře. Na levé straně pak je slot na na nanoSIM kartu a paměťovou kartu, jenž se vysune v balení přiloženou jehlou.

Samotné konstrukční zpracování hodnotím kladně a kombinace kovového rámu, velkého displeje a plastových zad působí nejen kvalitně, ale dovolím si tvrdit, že i dobře vypadá. Testovaná modrá varianta „Denim Blue“ působí decentně a při bližším zkoumání plastových zad si můžete všimnout jemné textury. Další verzí dostupnou na českém a slovenském trhu je perleťově bílá „Pearl White“.

Motorola One Action

Přestože se telefon chlubí dedikovanou akční kamerkou, nedisponuje odolností typu IP68. Namísto toho spoléhá na certifikaci IPX2, což znamená, že by měl bez problémů zvládnout slabší déšť či postříkání vodou. V této cenové hladině však rozhodně není zvýšená odolnost běžným standardem a absenci IP68 tedy nevnímám jako mínus. Kladně lze zhodnotit také modul fotoaparátu na zadní straně, který takřka nevystupuje nad okolní povrch a telefon se díky tomu nehoupe.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • skvěle padne do ruky

Displej: průstřel jako z kanónu

Displej u One Action je v podstatě identický s tím, který jsme mohli vidět u One Vision. Jedná se tak o 6,3palcovou obrazovku s filmovým poměrem stran 21:9 a jemným Full HD+ rozlišením, které se rovná výsledné jemnosti 432 pixelů na palec. IPS LCD panel navíc oplývá pěkným barevným podáním i bezproblémovými pozorovacími úhly a problém jsem nezaznamenal ani u maximální svítivosti.

Motorola One Action
Průstřel je bohužel o něco větší než u konkurence.

V levém horním rohu je průstřel, který je bohužel o něco větší, než obvykle vídávám u konkurence. Pokud se vám nelíbí, můžete jej po odemknutí možností pro vývojáře softwarově skrýt, čímž však situaci příliš nezachráníte. Pokud má Motorola One Action někde prostor ke zlepšení, pak je to rozhodně velikost průstřelu. Okolní rámečky včetně brady již mají na svou třídu průměrnou tloušťku a nijak neurazí ani nenadchnou. Až na větší průstřel hodnotím displej kladně. Filmový poměr stran, kterému mnozí nemohou přijít na chuť, mne nijak neomezoval a naopak jsem jej ocenil při sledování videí či hraní her.

Motorola One Action
Líbilo se nám
  • dostatečná jemnost
  • solidní podání barev i pozorovací úhly
Nelíbilo se nám
  • nadměrná velikost průstřelu

Zvuk: nepřeslechnete jej

Jediný reproduktor hraje překvapivě nahlas a zvuk se nedeformuje ani při maximální hlasitosti. Výrobce se navíc chlubí funkcí Dolby Audio, která dokáže rozpoznat obsah, který uživatel poslouchá a upravit jej tak, aby bylo dosaženo optimálního zvuku. Příjemně překvapil také výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack, který bych bez váhání označil za nadprůměrný. Kvalita telefonních hovorů byla rovněž bez problémová a já ani druhá strana neměla problém s kvalitou.

Líbilo se nám
  • kvalitní výstup skrze 3,5mm jack
  • nadprůměrně hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: osvědčené „železo“ od Samsungu

Co se týče svižnosti chodu aplikací a celého prostředí, nelze telefonu absolutně nic vytknout. Díky 4 GB operační paměti a čipsetu Exynos 9609 má One Action dostatek výkonu na hraní her i běžné používání. Rozhodně potěší také integrované 128GB úložiště typu UFS 2.1, které lze rozšířit pomocí microSD karty až o dalšího půl terabajtu.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • rychlé 128GB úložiště typu UFS 2.1

Výdrž baterie: jeden den s přehledem

Integrovaná Li-Po baterie o kapacitě 3 500 mAh spolehlivě zajistí jednodenní výdrž, aniž by se musel člověk nějak omezovat. Při méně náročném používání lze pak dosáhnout i na jeden a půl dne používání. S dodávaným adaptérem o výkonu 10 W trvá nabíjení z 0 na 80 % přibližně 90 minut. Telefon však podporuje až 15W nabíjení, což si rozhodně zaslouží pochvalu. Některé jiné smartphony v této třídě však nabídnou lepší výdrž a Motorola One Action je v této oblasti pouze průměrem.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 21 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 42 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 53 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 63 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 73 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 88 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 101 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 119 minut
Líbilo se nám
  • podpora 15W nabíjení
Nelíbilo se nám
  • pouze průměrná výdrž

Konektivita: je libo FM rádio?

Konektivita Motoroly One Action je příkladná a nic zásadního nechybí. Telefon bez problémů zvládá Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 či NFC pro bezkontaktní platby i rychlé spárování s jiným zařízením. Pokud budete potřebovat navést do cíle, můžete se spolehnout na GPS, Glonass, Galileo a BeiDou. Malým bonusem navíc je podpora FM rádia, které z většiny dnešních smartphonů prakticky vymizelo.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází
  • nabízí se i FM rádio

Fotoaparát: čerstvý závan do světa mobilních fotoaparátů

Předtím, než se podrobněji rozepíšu o akční kamerce, je vhodné opětovně zdůraznit, že jde doopravdy o kamerku, nikoliv fotoaparát. Senzor disponuje rozlišením 16 megapixelů a nabízí možnost natáčet ultraširokoúhlá videa v portrétním režimu, což je něco, co jsem doposud u žádného jiného výrobce nezaznamenal. Díky snímači otočenému o 90 stupňů tak nemusíte držet telefon na šířku, což je v některých situacích poměrně nebezpečné a může hrozit vyklouznutí zařízení z ruky. Navíc při držení telefonu vertikálně není na první pohled patrné, že natáčíte.

Motorola One Action
Akční kamera se chlubí překvapivě kvalitní elektronickou stabilizací.

Video z dedikované kamerky lze natáčet ve Full HD rozlišení při 30/60 snímcích za sekundu a pokročilá elektronická stabilizace, kterou lze volitelně de/aktivovat, funguje s ohledem na cenu telefonu překvapivě dobře. Širokoúhlý objektiv o rozsahu 117 stupňů stačí aktivovat dedikovaným tlačítkem v aplikaci fotoaparátu. Tento snímač bohužel nedokáže pořizovat ultraširokoúhlé fotografie a malou náplastí v tomto ohledu je možnost „vystřihnout“ během natáčení snímek z videa o rozlišení 3 megapixely. Pořízené akční video se kvalitou specializovaným outdoorovým kamerám typu GoPro pochopitelně nevyrovná, ale nabízí slušnou alternativu v případech, kdy potřebujete natočit širokoúhlé video se slušnou stabilizací. U nahraného záznamu lze bohužel při rychlejším pohybu pozorovat zvýšené vlnění v rozích, na kterém však může výrobce ještě zapracovat a minimalizovat jej s příští aktualizací.

Samotné prostředí fotoaparátu je příjemně jednoduché a uspořádání funkcí lehce zapamatovatelné. Kromě zmíněné ultraširokoúhlé kamery je k dispozici rovněž 5megapixelový snímač hloubky a hlavní 12megapixelový senzor, který za dobrého světla pořizuje líbivé snímky s dostatečným dynamickým rozsahem, slušnou úrovní detailů i nízkým šumem. Situace se bohužel výrazně zhoršuje s ubývajícím světlem a oproti Motorole One Vision v tomto ohledu One Action značně ztrácí. Noční snímky na druhou stranu nemají být silnou stránkou tohoto telefonu, což ostatně dokazuje i absence dedikovaného nočního režimu v aplikaci fotoaparátu.

Motorola One Action testovací video 1080p 60 FPS exteriér akční kamera

Motorola One Action testovací video 1080p 60 FPS interiér akční kamera

Motorola One Action testovací video 2160p 30 FPS

Motorola One Action testovací video 1080p 30 FPS

Čelní kamerka ukrývající se v nadměrně velkém průstřelu disponuje rozlišením 12 megapixelů, podporuje HDR a zvládá natáčet videa až v rozlišení 4K, což mě mile překvapilo. 4K video při 30 snímcích za sekundu je zároveň nejvyšší nastavitelnou kvalitou videa u hlavního 12megapixelového zadního snímače.

Líbilo se nám
  • originální akční kamerka
  • slušná kvalita fotografií
  • možnost natáčet 4K selfie videa
Nelíbilo se nám
  • chybí klasický ultraširokoúhlý fotoaparát
  • výstup z akční kamerky má své mouchy

Software: čistě a prakticky s Moto

Po softwarové stránce vás Motorola určitě nezklame. Uvnitř se nachází takřka čistý Android 9 Pie s několika užitečným funkcemi Moto, které jsem během testování aktivně používal. Jedná se o maličkosti, jako je rozsvícení svítilny dvojitým zatřepáním, rychlé spuštění fotoaparátu pootočením telefonu nebo chytrý „Displej Moto“, který se aktivuje po dotknutí telefonu a do jisté míry poslouží jako náhrada always-on funkce běžné u AMOLED panelů. Pokud by vám nevyhovovalo defaultně nastavené ovládání „pilulkou“ od Googlu, můžete se vrátit ke klasickým Android tlačítkům či takzvaným Gestům Moto, která fungují podobně jako zmiňovaná pilulka.

Vzhledem k podlouhlému displeji musím pochválit možnost stáhnout notifikační roletku posunutím palce z prostřední části displeje i možnost přetočit prostředí telefonu na široko, což je také spíše ojedinělá funkce. V telefonu jsem rovněž nenašel žádné zbytečné aplikace typu Booking.com nebo Facebook a výrobce nechává vše plně v režii uživatele, což se mi líbí. Velkou výhodou je rovněž zařazení do programu Android One se slíbenou tříletou softwarovou podporou s pravidelnými měsíčními aktualizacemi a dvěma velkými aktualizacemi systému.

Líbilo se nám
  • kvalitně odladěné prostředí
  • bez zbytečného bloatwaru
  • užitečné Moto funkce
  • příslib softwarových aktualizací po dobu tří let

Zhodnocení

Motorola One Action mne zaujala originální akční kamerkou, která „překvapivě“ nepředstavuje plnohodnotnou náhradu za klasické outdoorové kamery typu GoPro, ale i přesto musím výrobce pochválit za snahu přijít s něčím novým. Výstupy z kamery pootočené o 90 stupňů navíc nevypadají vůbec zle a příjemně překvapila i velmi slušná elektronická stabilizace. Telefon se podle mě povedl i po designové stránce a kladně hodnotím výbavu v podobě 128GB úložiště nebo spolehlivého čipsetu Exynos, který zajišťuje dostatek výkonu na vše potřebné.

Motorola One Action

Mírným zklamáním je bohužel absence klasického ultraširokoúhlého fotoaparátu určeného k pořizování snímků, rozměrnější průstřel nebo pouze průměrná výdrž. Zmíněné nedostatky může však snadno vyvážit zařazení do programu Android One se slíbenou tříletou softwarovou podporou, čistý Android či příznivá cena 7 tisíc korun. Pokud jste ochotni nad zmíněnými nedostatky mávnout rukou, budete s Motorolou One Action nadmíru spokojeni. Podle mého názoru jde o jeden z nejpovedenějších smartphonů (nižší) střední třídy tohoto roku a již nyní se těším na další Motoroly One.

Konkurence

Mezi konkurenci lze zařadit Huawei P smart Z, který se chlubí vyjíždějící kamerkou i větším displejem. Na zadní straně jsou ale pouze dva průměrné fotoaparáty a telefon lze nabíjet maximálním výkonem 10 W, což částečně kompenzuje větší baterie. Důležitým rozhodovacím kritériem je také, zda preferujete nadstavbu EMUI, nebo dáte přednost takřka čistému Android prostředí a programu Android One.

Huawei P Smart Z

Rozměry163,5 × 77,3 × 8,8 mm, 196,8 g
DisplejTFT IPS, 6,59" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Samsung Galaxy A40 se chlubí menším, zato však kvalitnějším Super AMOLED displejem s méně rušivým kapkovitým výřezem a povedeným prostředím One UI. Nevýhodou může být menší výkon či slabší baterie.

Samsung Galaxy A40

Rozměry144,4 × 69,2 × 7,2 mm, 140 g
DisplejSuper AMOLED, 5,9" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,77 GHz + 6×1,59 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin
motorola-one-action
Klady
  • inovativní akční kamera
  • pokročilá elektronická stabilizace
  • rychlé 15W nabíjení
  • dostatek výkonu
  • nadprůměrný reproduktor i výstup skrze jack
  • povedená čtečka otisků prstů
  • svižné prostředí s užitečnými funkcemi Moto
  • slíbená tříletá softwarová podpora
Zápory
  • pouze průměrná výdrž
  • zbytečně velký průstřel
  • chybí ultraširokoúhlý fotoaparát
Diskuze ke článku
Tom
Samsung má za stejný peníz AMOLED...
Jinak cena One Vision a Action snad spadne alespoň o litr jako první One.Bohužel že se u nás neprodával Power varianta.
Otázka je jestli není lepší si připlatit za Vision už jenom pro noční foto...
End
Ultrawide video samozřejmě umí i LG a dokonce ve 4K s 60 snímky za sekundu a kvalitou je někde jinde takže....
Nik
Hmm ten prustrel a tim padem extra siroka notifikacni lista...je fakt super. Hnus.
Carda
To je tak hnusný vidět i ultranudle nechutně úzký i dlouhý humus jak se to může někomu líbit vždyť to za ty peníze ani nestojí ještě tam překáží díra. Vy nudlomilové jste fakt nemocný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze