Motorola Moto Z3 Play
recenze

Motorola Moto Z3 Play

Velmi vyvážený výkon
31

Moderně vyhlížející smartphone, na který nenarazíte na každém kroku a který nabízí něco, co konkurence nikoliv? Takovým by pro mnohé mohla být zbrusu nová Motorola Moto Z3 Play. Za necelých deset tisíc korun nabízí obrovský displej, slušný hardware, duální fotoaparát a benefit v podobě připojitelných modulů. Máme před sebou nový hit vyšší střední třídy?

Nejnovějším přírůstkem do rodiny chytrých telefonů Motorola je model Moto Z3 Play. S trochou nadsázky bychom jej pro tuto chvíli mohli nazvat vlajkovým, neboť jde o zatím nejlépe vybaveného zástupce s letošním datem představením. Přesto jde o velmi zajímavý kousek, který se snaží lákat na moderní velký displej, slušný hardware, duální fotoaparát a také velmi dobře posazenou startovací cenu. Navíc mějme na paměti, že máme tu čest s nejvyšší řadou Z, která jakožto jediná má přístup k mnohdy užitečným Moto Mods.

Technické parametry Motorola Moto Z3 Play

Kompletní specifikace
Konstrukce156,5 × 76,5 × 6,7 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:13 hodin
Dostupnostčervenec 2018, 9 999 Kč

Motorola Moto Z3 Play – videorecenze

Obsah balení

V základním balení naleznete kromě samotného telefonu také koncovku nabíječky a propojovací kabel, který má na jednom konci USB-C a na druhém konci USB-A konektor. Dále nechybí špuntová sluchátka a redukce z USB-C na 3,5mm jack. Abychom byli úplně přesní, dodejme že součástí balení je (a nadále bude) přítomen ještě modul Moto Power Pack, o kterém ještě bude řeč později v recenzi. Pochválit musím i samotnou krabičku. Ta se neotevírá, nýbrž se vytáhne jako šuplík. Jde o netradiční, ale praktické řešení, kdy je uživatel například schopen vše zpětně sbalit, aniž by musel mít nadpřirozené schopnosti.

Motorola Moto Z3 Play

Konstrukční zpracování: vlastní směr

Původem americká Motorola aktuálně patří Lenovu, avšak to ji nebrání se rvát o dříve vyklizené pozice. Důkazem budiž novinka Moto Z3 Play, kterou jsme pro vás v redakci otestovali. Po designové stránce jde vcelku o zajímavý telefon, který však například fanoušky této značky nijak nepřekvapí. Řada Moto Z má totiž trochu svázané ruce tím, že musí zachovávat jednotné rozměry, především šířku a výšku. Důvodem jsou rozšiřující moduly Moto Mods, díky kterým můžete telefon dovybavit například projektorem, tiskárnou nebo další baterií, která je, jak již víme, přímo v prodejním balení.

Motorola Moto Z3 Play
Design kazí vystouplý fotoaparát.

Design telefonu vsází na tmavě modré skleněné plochy (jiná varianta na českém trhu není). Zadní strana se citelně upatlává a drží se na ní také prach. Telefon nelze bezpečně položit, protože modul fotoaparátu vystupuje. Na jednu stranu vypadá vcelku nevzhledně, na tu druhou ale řadu chytrých Motorol bezpečně poznáte. V ruce působí novinka bytelně a pohodlně, za což mohou kovové rámečky.

O něco horší je to s tlačítky rozmístěnými po bocích. Často využívané tlačítko pro odemčení má své místo v horní části levé strany. Pro praváka asi nejhorší možné místo, o něco lepší to bude pro leváky. Odemykání jde naštěstí obejít pomocí čtečky otisků prstů na pravém boku. Snadno na ní dosáhnete a funguje svižně i spolehlivě. Zamknout obrazovku však musíte tlačítkem na levém boku. Hůře se ovládají také klávesy regulující hlasitost, neboť jsou malé.

Na celém těle zařízení najdete jen jeden jediný konektor, a to USB-C pro nabíjení i spojení s počítačem. 3,5mm jack již Motorola u řady Z nenabízí, avšak v balení naleznete alespoň redukci. Klasická zvýšená odolnost proti vodě chybí, avšak tělo zařízení je potaženo speciální nanovrstvou odpuzující vodu.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • pohodlně padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • originální vzhled
Nelíbilo se nám
  • nevhodně umístěné odemykací tlačítko
  • vystupující fotoaparát
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: velký a kvalitní

Čelní straně dominuje skutečně velký 6palcový Super AMOLED panel s protáhlým Full HD rozlišením. Je velmi příjemné vidět, jak se výrobci do nijak přerostlého těla podařilo dostat skutečně rozměrný displej. Je na něj navíc radost pohledět ze všech úhlů i za jasného počasí. Radost udělají velmi malé rámečky, takto by měl vypadat moderní telefon. Nad displejem chybí LED dioda, avšak při příchozí notifikaci se část displeje zapne a zobrazí hodiny i právě příchozí událost (funkce Displej Moto). O ochranu displeje a také zadní strany se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám
  • kvalitní panel
  • malé rámečky
  • Displej Moto

Zvuk: jeden reproduktor musí stačit

Hlasitý reproduktor je společný s tím telefonním nad displejem. Hraje velice slušně i nahlas. Na nějaké dlouhodobé poslouchání to však není. Naopak dodávaná špuntová sluchátka hrají velmi obstojně. Paradoxem však je, že dodávaná sluchátka jsou opatřena 3,5mm jackem, tudíž vždy potřebujete redukci. Motorole asi zbyla stará sluchátka na skladě a potřebuje se jich zbavit…

Líbilo se nám
  • hlasitá a poměrně kvalitní reprodukce
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: solidní standard

Po výkonové stránce je Moto Z3 Play slušným průměrem nabízející procesor Snapdragon 636 kombinovaný se 4GB operační pamětí, ze které zbývá běžně 1 GB volný. Výkonu má telefon na veškeré běžné operace více než dostatek. Limitováni budete jen u skutečně náročných her. Chválíme za velkorysé úložiště, které pojme 50 GB uživatelských dat. Rozšířit si jej můžete paměťovou kartou, která se spolu se SIM kartami vkládá do šuplíčku na horní hraně.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek paměti
  • slušný hardware
  • podpora paměťové karty

Výdrž baterie: s Moto Modem a nikdy jinak

V těle telefonu je uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 000 mAh. Jistě si říkáte, že na šestipalcový displej to není to mnoho. Tím spíše vás však výdrž překvapí. Zcela hravě vám Moto Z3 Play vydrží celý dlouhý den. Po 15 hodinách běžně zbývá kolem 30 % baterie. Při střídmějším používání nejsou dva dny metou nereálnou. Na zadní straně si pak jistě všimnete několika pinů. Právě zde se připojují rozšiřující moduly Moto Mods. K telefonu dostanete Moto Power Pack, což je vlastně sekundární baterie s kapacitou 2 200 mAh.

Moto Power Pack je neuvěřitelně praktický
S Power Packem se telefon lépe drží.

Po připojení naroste tloušťka telefonu zhruba o polovinu, avšak ten se paradoxně lépe drží. Osobně jsem Moto Z3 Play ani jinak nepoužíval. Navíc skryjete skleněná záda a pogumovaný Moto Power Pack působí v ruce lépe. Chrání rovněž fotoaparát. Nemluvě o výdrži, která se protáhne přibližně na dva celé dny. V nastavení si zvolíte, zda má Moto Power Pack dobíjet telefon neustále do 100 %, nebo do 80 %. Případně lze sekundární baterii deaktivovat a aktivovat, až budete mít mobil téměř vybitý. Vše záleží na vás.

Dlužím vám ještě informaci o nabíjení. Dodávaná turbonabíječka doplní energii standardní baterie telefonu za hodinku a pár minut.

Baterie a nastavení Power Packu

Při našem testu výdrže, kdy telefon (bez Moto Modu) přehrával streamované video v kvalitě 1080p, došlo k vypnutí až po 8 hodinách a 33 minutách.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • velmi dobrá výdrž
  • ta se ještě zlepší s Moto Modem
  • Moto Mod telefon i chrání
  • s Moto Modem se telefon lépe drží

Konektivita: SIM kartu, nebo paměťovku?

Majitelé Motoroly Moto Z3 Play se mohou těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, byť jen na primární SIM. K dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. Novinka dokáže pracovat i se dvěma nanoSIM kartami, nicméně jen pokud oželíte paměťovku. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů a/b/g/n. Nechybí ani nejnovější verze Bluetooth 5.0 či NFC čip. Spolehnout se můžete na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy je otázkou několika málo vteřin.

Kabelové připojení zajišťuje moderní USB-C konektor. Internet si prohlédnete skrze prohlížeč Google Chrome, který je tradiční zárukou rychlosti a přehlednosti. Pakliže využíváte účtu Google, současně máte po ruce záložky synchronizované napříč vašimi zařízeními.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • USB-C konektor
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: slušný výkon

Na zadní straně jste si již možná všimli hned dvou fotoaparátů. Ten primární disponuje 12Mpx rozlišením a světelností f/1.7, ten sekundární pro detekci hloubky a tedy možnosti přeostřování 5Mpx rozlišením a světelností f/2.2. Prostředí je přehledné. Nechybí plně manuální režim, který je však dnes již běžnou součástí většiny smartphonů.

Motorola Moto Z3 Play

Výsledné snímky překvapí vysokou kvalitou. Potěší barevnou věrností i ostrostí po celé ploše. Pokud oželíte HDR režim, máte možnost využít funkci uložení krátké animace, která zachycuje dění před stisknutím spouště.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka vám pořídí solidní selfies v 8 megapixelech a v horších světelných podmínkách napomůže maximální rozsvícení displeje bílou barvou.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn ve 4K rozlišení, případně ve Full HD s 60 snímky za vteřinu. Videa tak jsou jednoznačně plynulá a potěší i solidní kvalita zvuku, alespoň v rámci vyšší střední třídy.

Motorola Moto Z3 Play (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • duální zadní fotoaparát
  • slušná kvalita snímků

Software: Android ze všech úhlů

Motoroly již roky spoléhají na čistý Android a nejinak je tomu i u dnes probíraného modelu. Připraven je Android 8.1 Oreo a zabezpečení platné k 1. dubnu. To je na vyšší střední třídu velice pěkný stav. Prostředí nenabízí žádné složitosti a velmi rychle se v něm zorientujete. Výrobce přidal několik gest, kdy můžete například zmenšit obraz na displeji k jednomu z rohů či zatřesením rozsvítit dvoutónovou LED diodu. Nativní funkce rozdělení displeje pro dvě aplikace samozřejmě nechybí. Co mi osobně velmi vyhovuje je možnost práce v horizontálním režimu, a to v celém prostředí včetně domovské obrazovky. Z běžného úhlu držení můžete telefon otočit o 90° doprava i doleva a obraz se přizpůsobí.

Uživatelské prostředí
Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • skvělá optimalizace
  • praktická gesta
  • možnost práce v horizontálním režimu

Zhodnocení a konkurence

Nová Motorola Moto Z3 Play ve mne po dvoutýdenním testování zanechala veskrze dobrý dojem. Telefon má originální vzhled a rozhodně si jej nespletete s kdejakou čínskou konkurencí. Nabízí velký a kvalitní displej, přehledné a svižné prostředí, dostatečný výkon, velkou interní paměť nebo schopný fotoaparát. Jeho vystupování nad okolní povrch lze elegantně vyřešit Moto Modem v podobě přídavné baterie, který vám dodá jistotu. Jediná výtka tak míří k umístění odemykacího tlačítka. Cena deset tisíc korun je pak zcela zasloužená a Moto Z3 Play je žhavým kandidátem ke koupi, a to i přesto, že konkurence rozhodně nezůstává pozadu.

Jako první zmiňme stejně naceněnou Nokii 7 Plus, která láká nejen svojí příslušností k programu Android One, ale oslní výkonnějším procesorem i o něco lepším fotoaparátem. Na druhou stranu nenabízí komfort rozšiřujících modulů.

Nokia 7 Plus

Rozměry158,4 × 75,6 × 8 mm, 183 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,84 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh

Opomenout nesmíme ani ASUS ZenFone 5, který má velmi podobnou výbavu a shodnou cenu. Rozhodovat tak může vzhled, případně sympatie k Moto Mods.

ASUS ZenFone 5 (2018) 4 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,7 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh

Černým koněm mezi alternativami může být i loňské LG G6. Pakliže vám nevadí nepatrně menší displej, získáte výkonnější smartphone se zvýšenou odolností a lepším fotoaparátem, a to za necelých 9 tisíc korun.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Pakliže chcete velký displej, ale v klasickém poměru 16:9, možná vás osloví Xperia XA2 Ultra od Sony. Ta má podobný hardware, avšak jen jeden fotoaparát. Musíte se také smířit s širšími boky a mnohem větší hmotností. Cena se opět shoduje.

Sony Xperia XA2 Ultra

Rozměry163 × 80 × 9,5 mm, 221 g
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 580 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin
motorola-moto-z3-play
Klady
  • originální vzhled
  • bytelná konstrukce
  • velký a kvalitní displej
  • slušná výdrž
  • velká interní paměť
  • skvěle optimalizované prostředí
  • podpora Moto Mods
  • Moto Power Pack v balení
Zápory
  • vystupující modul fotoaparátu
  • nešťastně umístěné odemykací tlačítko
  • chybí 3,5mm jack
Diskuze ke článku
Honza
Odeberou 3,5 mm vstup a dají do balení sluchátka s jackem? Komici :D
Jab
Docela fajn konkurence je i Nokia 8. V Datartu a mp.cz teď za sedm tisíc. Za loňskou vlajkovou loď se Snapdragonem 835...
hexagon
Jab N8 je celkově zastaralá, dle porovnaní s N7+ má i horší foťák a video.

Chtělo by to porovnat Moto, N7+ a nový Xiaomi Mi A2. Asus je mimo, už jenom kvůli šílené nadstavbě.
Ondřej
Nevypadá špatně, ale pokud člověk nepotřebuje přídavné moduly, tak je lepší volba Nokia 7 Plus. Navíc v Moto sice je čistý android, ale taková G5 Plus ještě pořád nedostala update na osmičkový android.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze